Mamusie Lipcowe 2015, cz.2 :) - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-25, 12:05   #3091
fuertka88
Rozeznanie

Dot.: Mamusie Lipcowe 2015, cz.2 :)

Cytat:
Napisane przez AnULka248 Pokaż wiadomość
Chyba wczoraj coś mnie merdało w brzuchu łaskotanie, albo jakby prąd mnie lekko kopnął mam nadzieję, że to młode jutro idę do gina. Jeśli nie zleci mi wszystkich potrzebnych badań, które miałam mieć już w 1 trymestrze to zaczynam chodzić prywatnie, bo to olewanie mnie wykańcza...
Super!

a Ty znasz już płeć ??

I atakuj jutro gina, w końcu na nfz należy Ci się pakiet badań - powodzenia
28.01 - Pierwsze ruchy

16.05 - 32t1d/40
Nasze 1860g i 1810g szczęścia

fuertka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 12:16   #3092
AnULka248
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunineczka Pokaż wiadomość
W razie czego może wydrukuj sobie listę badań, które przysługują kobiecie w ciaży i pokaż lekarzowi jak nic sam nie zaproponuje? w końcu należą Ci się...
Właśnie się zastanawiałam, czy tak nie zrobić, w końcu toxo, grupa krwi itd. to chyba podstawa? Czytałam już te wytyczne. Bo jeśli mam do niego chodzić co 3tygodnie żeby tylko na mnie popatrzal to dzięki... Usg też pewnie jutro nie zrobi bo to 19tydzien, ale wolałam iść szybciej i potem do prywatnego na połówkowe.

Cytat:
Napisane przez fuertka88 Pokaż wiadomość
Super!

a Ty znasz już płeć ??

I atakuj jutro gina, w końcu na nfz należy Ci się pakiet badań - powodzenia
Jeszcze nie ale mam nadzieję, że to kwestia czasu
AnULka248 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 12:18   #3093
agunineczka
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie się zastanawiałam, czy tak nie zrobić, w końcu toxo, grupa krwi itd. to chyba podstawa? Czytałam już te wytyczne. Bo jeśli mam do niego chodzić co 3tygodnie żeby tylko na mnie popatrzal to dzięki... Usg też pewnie jutro nie zrobi bo to 19tydzien, ale wolałam iść szybciej i potem do prywatnego na połówkowe.

drukuj drukuj... przeciez te badania powinny byc zrobione w pierwszym trym., teraz powinnaś część z nich powtarzać..
Stary 2015-02-25, 12:22   #3094
Kropek22225
Raczkowanie

To już któryś gin. który na nfz po prostu olewa pacjentkę. Dlatego właśnie lepiej iść prywatnie bo przynajmniej lekarz chce zarobić kaski trochę i opiekuje się pacjentką.
Kropek22225 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 12:27   #3095
Strobiluska
Zadomowienie

U mnie tez pogoda do , nawet psu się nie chce wyjsć z domu
ale po południu, jak Maz wróci z pracy podskoczymy po moje wyniki krwi a potem na meczyk coś mi się wydaje, ze pierwsze słowo naszego dziecka to będzie AUT albo FLOT
A co macie na obiad? Szukam natchnienia

I proszę Cię Aniele Stróżu mój, nie mrugaj, bo wtedy sypie mi się życie...
Strobiluska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 12:30   #3096
agunineczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kropek22225 Pokaż wiadomość
To już któryś gin. który na nfz po prostu olewa pacjentkę. Dlatego właśnie lepiej iść prywatnie bo przynajmniej lekarz chce zarobić kaski trochę i opiekuje się pacjentką.

nie zawsze wyznacznikiem tego czy lekarz dobrze sie opiekuję jest to czy przyjmuje na nfz czy prywatnie
Moja koleżanka niby chodzi prywatnie a już 2 razy zmieniała gina.. takzę wiesz, z tym to bywa różnie
Ja na swojego gina na nfz też narzekać nie mogę. Zleca mi sam wszystkie badania, co wisytę bada na fotelu, robi usg. Raz zdarzyło sie, że był niemiły, pewnie miał zły humor, albo był zmęczony, bo prcuje też w szpitalu i robi operacje, a wizyty w przychodni wtedy kiedy ja mam zzwyczaj ma po dyżurach w szpitalu. Wiem, że to nie usprawiedliwia jego beznadziejnego zachowania, ale to było raz, poza tym jest człowiekiem, jka każdy z nas i takie chwile sie zdarzają... poza tym jednorazowym incydentem, serio, nie mam mu nic do zarzucenia

---------- Dopisano o 12:30 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ----------

Cytat:
Napisane przez Strobiluska Pokaż wiadomość
ale po południu, jak Maz wróci z pracy podskoczymy po moje wyniki krwi a potem na meczyk coś mi się wydaje, ze pierwsze słowo naszego dziecka to będzie AUT albo FLOT

strój kibica juz kupiony?

U mnie dziś na obiad placuszki z piersi z kurczaka plus ziemniaczki i jakaś suróweczka
Stary 2015-02-25, 12:34   #3097
Strobiluska
Zadomowienie

Cytat:
strój kibica juz kupiony?

U mnie dziś na obiad placuszki z piersi z kurczaka plus ziemniaczki i jakaś suróweczka
Strój dla mnie czy Malucha? Ja mam, Maluch jeszcze nie....ale w sumie muszę zamówić

Oooo co to są placuszki z piersi kurczaka?

Stary 2015-02-25, 12:35   #3098
elinka21
Zakorzenienie

Cytat:
A co macie na obiad? Szukam natchnienia rosi:
A jaki meczyk dzis?

Co serce pokochało, rozum nigdy nie wymaże ...
25.03.14
elinka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 12:36   #3099
Kropek22225
Raczkowanie

wiem, że wszystko zależy od człowieka na jakiego się trafi. Akurat wszystkie moje koleżanki bądź osoby z rodziny trafiały na takich co im się nic nie chciało. Ale ciesze się, że są też odpowiedzialni lekarze

U mnie dziś na obiadek zupa jarzynowa i ziemniaczki z jajkiem sadzonym.
Kropek22225 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 12:37   #3100
agunineczka
Zakorzenienie

Cytat:
Strój dla mnie czy Malucha? Ja mam, Maluch jeszcze nie....ale w sumie muszę zamówić

Oooo co to są placuszki z piersi kurczaka?

dla dziecia

o proszę, to są te placki
http://ugotuj.to/ugotuj/-8126210/pla...z+majonezem/p/
Stary 2015-02-25, 12:38   #3101
AnULka248
Zakorzenienie

Raz już zmieniłam z NFZ na NFZ no i tak na tym wyszłam, że dalej jestem z niczym :/ bratowa urodziła z tym lekarzem dwójkę dzieciaczków, polecala go... Nie wiem, może też miała te badania później robione, ale ja jak Was czytam to jestem coraz bardziej przerażona, że tak po tyłach jestem... Jutro dam Wam znać, czy wywalczylam badania

My dziś mamy carbonare, właśnie zrobiłam, czekam tylko z makaronem aż mąż wstanie po nocce

Edytowane przez AnULka248
Czas edycji: 2015-02-25 o 12:40
AnULka248 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 12:43   #3102
fuertka88
Rozeznanie

Cytat:
Ja póki co jem drugie śniadanie a pomysłu na obiad jeszcze nie mam, czekam aż mąż po nocce wstanie
28.01 - Pierwsze ruchy

16.05 - 32t1d/40
Nasze 1860g i 1810g szczęścia

fuertka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 12:44   #3103
Strobiluska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elinka21 Pokaż wiadomość
A jaki meczyk dzis?
Siatkówka w Pluslidze zaczęły się play offy a my z Mężem uwielbiamy siatkówkę. Maz kiedyś nawet grał, ja niestety, przy swoich 159cm tylko amatorsko

Cytat:
dla dziecia

o proszę, to są te placki
http://ugotuj.to/ugotuj/-8126210/pla...z+majonezem/p/
Czaje się na taki z załącznika tylko poczekam może do wypłaty.....

Wow placuszki wyglądają super! Jutro zrobię, bo mi się cycki kurze nie rozmroża na dziś
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image.jpg (9,7 KB, 15 załadowań)

Stary 2015-02-25, 12:44   #3104
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Ja na swojego na nfz nie narzekam, zleca badania chyba mniej więcej jak się należą, siuśki i morfo już 3 raz robiłam, glukozę 2 raz (na razie tylko podstawową) na początku miałam i toxo i różyczkę i hiv itp. No, może mógłby mi powtórzyć tsh bo tylko raz dostałam a mam powyżej 2 zawsze, ale swego czasu badałam dokładniej tarczycę i wszystkie badania ok więc taka moja uroda pewnie ...
Na fotelu zawsze bada, krótko bo krótko (sprawdza tylko szyjkę) no ale mimo wszystko nie jest tak, że sobie tylko popatrzy na mnie
No i teraz już będą wizyty co 2 tyg, tak mi zapowiedział.
Niedawno w ogóle odkryłam, ze jest ordynatorem ginekologii w szpitalu w mieście niedaleko, nie jest więc jakiś tam pierwszy lepszy. Podobno jednej dziewczynie uratował dziecko, olali ją w łódzkim szpitalu (w 32 tyg przyszła z objawami porodu i wysłali ją do domu!), zabrał ją do siebie na oddział i tam urodziła ...
Więc na pewno nie jest olewaczem
Stary 2015-02-25, 12:46   #3105
Strobiluska
Zadomowienie

Cytat:
Raz już zmieniłam z NFZ na NFZ no i tak na tym wyszłam, że dalej jestem z niczym :/ bratowa urodziła z tym lekarzem dwójkę dzieciaczków, polecala go... Nie wiem, może też miała te badania później robione, ale ja jak Was czytam to jestem coraz bardziej przerażona, że tak po tyłach jestem... Jutro dam Wam znać, czy wywalczylam badania

My dziś mamy carbonare, właśnie zrobiłam, czekam tylko z makaronem aż mąż wstanie po nocce
Ja nie umiem sosu zrobić, zawsze mi się to jajko dziwnie ścina
Cytat:
Napisane przez fuertka88 Pokaż wiadomość
Ja póki co jem drugie śniadanie a pomysłu na obiad jeszcze nie mam, czekam aż mąż po nocce wstanie
Hehe na ja jeszcze tez nie obraduje, ale czas coś wymyślić, cobym zdążyła na 16

Stary 2015-02-25, 12:59   #3106
aga00100
Raczkowanie

Cytat:

U mnie dziś ziemniaki,karkówka i ćwikła lub inne sałatki z słoika.
Ja znam troche inny przepis na te kotleciki,nie daje czosnku a za to ser zółty starty.Uwielbiamy je!!!

Pogoda też kijowa słońca nie ma,ale niebo mimo iz zachmurzone to mam wrażenie że słońce zaraz sie przebije ale tak jest od rana i go nie widać.

Pisałam wam keidyś że mam problemy z lodówką.Był wtedy mechanik i zapłaciłam 50zł żeby mi powiedział że mam ja rozmrozić.pomogło na pare dni,znowu temp.skacze od 3 do 16 st w lodówce;/ wydzwaniałam dziś i poytałam konkretnie który przyjedzie i zacznie cos robić a nie zapłace znowu 50zł że popatrzy na lodówke i umowi się że przyjedzie kiedyś tam naprawić.Uruchomiliśmy kontakty i po znajomości ma facet przyjechać z serwisu.Mam nadzieje że od razu załatwi sprawę bo mam już dość myslenia o lodowce
aga00100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 13:03   #3107
Stysia11
Raczkowanie

Cytat:
Ja nie umiem sosu zrobić, zawsze mi się to jajko dziwnie ścina

Hehe na ja jeszcze tez nie obraduje, ale czas coś wymyślić, cobym zdążyła na 16 :
A co dodajesz do carbonary? Bo ja całe jaka 1-2 na osobę (zależy jakie są duże), natkę pietruszki, stary ser żółty, przyprawę do spaghetti, śmietanę, czosnek, sól i pieprz no i oczywiście podsmazony boczek :-P

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Dziewczyny a kupujecie ubrania na vinted pl? Bo ja już cała masę ubrań kupiłam. Szkoda tylko że mało jest typowo ciążowych ubrań i ze nie ma kategorii dziecięcej :-P
Stysia11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 13:13   #3108
ciezka_sytuacja
Raczkowanie

Kurcze wy już wszystkie kupujecie te ubranka dla dzieciaczków, a ja nie kupiłam jak do tej pory nic. Każdy mówi, że za wcześnie i sama jakoś przejęłam takie myślenie. Kiedyś postanowiłam, że zacznę kupować dopiero w 7 miesiącu no i chyba tak zostanie.
ciezka_sytuacja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 13:13   #3109
agunineczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga00100 Pokaż wiadomość
U mnie dziś ziemniaki,karkówka i ćwikła lub inne sałatki z słoika.
Ja znam troche inny przepis na te kotleciki,nie daje czosnku a za to ser zółty starty.Uwielbiamy je!!!

Pogoda też kijowa słońca nie ma,ale niebo mimo iz zachmurzone to mam wrażenie że słońce zaraz sie przebije ale tak jest od rana i go nie widać.

Pisałam wam keidyś że mam problemy z lodówką.Był wtedy mechanik i zapłaciłam 50zł żeby mi powiedział że mam ja rozmrozić.pomogło na pare dni,znowu temp.skacze od 3 do 16 st w lodówce;/ wydzwaniałam dziś i poytałam konkretnie który przyjedzie i zacznie cos robić a nie zapłace znowu 50zł że popatrzy na lodówke i umowi się że przyjedzie kiedyś tam naprawić.Uruchomiliśmy kontakty i po znajomości ma facet przyjechać z serwisu.Mam nadzieje że od razu załatwi sprawę bo mam już dość myslenia o lodowce

Czasami, jak mam w lodówce, to tez dorzucam starty ser
Stary 2015-02-25, 13:13   #3110
elinka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciezka_sytuacja Pokaż wiadomość
Kurcze wy już wszystkie kupujecie te ubranka dla dzieciaczków, a ja nie kupiłam jak do tej pory nic. Każdy mówi, że za wcześnie i sama jakoś przejęłam takie myślenie. Kiedyś postanowiłam, że zacznę kupować dopiero w 7 miesiącu no i chyba tak zostanie.
To jestesmy dwie

Co serce pokochało, rozum nigdy nie wymaże ...
25.03.14
elinka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 13:16   #3111
natetitka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MistrzyniSprzecznosci Pokaż wiadomość
Wczoraj wieczorem zrobiłam sobie wieczór filmowy i wysłałam Tż po lody i prażynki od razu mi się lepiej zrobiło jak zjadłam
Dzisiaj paskudna pogoda.

Dziewczyny, które już rodziły - czy któraś z Was miała cukrzycę ciążową?
Ominęło mnie to w 1c. Liczę, że teraz też będzie dobrze. A znacie objawy cukrzycy ciążowej? Zastanawiam się czy już można się jej przed krzywą cukrową spodziewać?

Cytat:
Napisane przez PalinKa_88 Pokaż wiadomość
Dzień dobry, w brzydki, deszczowy i okropnie zimny dzień
Aż się z łóżka wstać nie chce ;-(
I chyba dziś zaszaleje i się kawusi napije
Bo z rana ciśnienie 116/75 :P istne święto
U nas bardzo duży mróz był z rana. Mąż wyjechał z garażu i musiał szyby drapać

Cytat:

ja chodzę prywatnie a na niektóre badania po skierowanie chodzę do rodzinnego bo pod tym względem jest spoko. Leki wydaje patrząc w oczy, nie słucha, nie patrzy w gardło ale jak powiesz co Ci dolega i czym chcesz się leczyć to da receptę ;P

Cytat:
Napisane przez Stysia11 Pokaż wiadomość
A co dodajesz do carbonary? Bo ja całe jaka 1-2 na osobę (zależy jakie są duże), natkę pietruszki, stary ser żółty, przyprawę do spaghetti, śmietanę, czosnek, sól i pieprz no i oczywiście podsmazony boczek :-P

---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 12:59 ----------

Dziewczyny a kupujecie ubrania na vinted pl? Bo ja już cała masę ubrań kupiłam. Szkoda tylko że mało jest typowo ciążowych ubrań i ze nie ma kategorii dziecięcej :-P
Uwielbiam carbonarę... Nawet miałam chęć na wieczór dziś zamówić by mąż skoczył po produkty ale mi przeszło. Teraz chęć wróciła.

A na vinted założyłam nawet konto, wystawiłam ciuszek ale potem nawet nie wchodziłam tam upssss :P

Zapisałam się na połówkowe. Idę 27.03. Zwykłą wizytę u gina mam 5.03.

Czy są tu jakieś Wielkopolanki? Kojarzycie doktor Anissę Hamid? Do niej się zapisałam na połówkowe. Wybrałam opcję 3d z filmem 30minut za 300zł. W miejscu gdzie robiłam w 1c za takie badanie połówkowe życzą sobie tyle samo bez filmu i mi robili to badanie 10 minut

FB

_________________________ ___

moje nowe uzależnienie surówka
natetitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 13:16   #3112
onagory
Zadomowienie

Cytat:

O rany jestem w szoku że jeszcze nie miałaś żadnych badań . Ja chodzę na NZF i połowe książki ciążowej mam zapełnioną wynikami badań .
onagory jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 13:24   #3113
Aviskowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez MistrzyniSprzecznosci Pokaż wiadomość
Wczoraj wieczorem zrobiłam sobie wieczór filmowy i wysłałam Tż po lody i prażynki od razu mi się lepiej zrobiło jak zjadłam
Dzisiaj paskudna pogoda.

Dziewczyny, które już rodziły - czy któraś z Was miała cukrzycę ciążową?
Jaki film oglądałaś?

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Cytat:

[/COLOR]Zaczynam dziś 22 tc!

U mnie dzisiaj 21 tydzień i 1 dzień.

http://fajnamama.pl/suwaczki/4qwdu63.png
Aviskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 13:24   #3114
Stysia11
Raczkowanie

Cytat:
Ja was podziwiam. Odkąd kupiłam pierwsza rzecz dla maluszka nie umiem się powstrzymać od kupowania :-P
Na początku ciąży tez myślałam że zacznę kupować ubranka dopiero gdzieś koło 7 m-ca. Ale teraz wydaje mi się ze dobrze ze juz zaczęłam kompletowac wyprawkę. Nie wiadomo czy w 7-8 miesiącu będę się dobrze czuła (może będę musiała leżeć ), albo czy nie urodze wcześniej bo klocuszek we mnie rośnie. Także myślę że 5 m-c to dobry miesiąc żeby już coś kupić Ale każdy robi jak uważa
Stary 2015-02-25, 13:28   #3115
Aviskowa
Zadomowienie

Cytat:
Właśnie wróciłam ze spaceru, byłam w bibliotece i na zakupach. Pogoda taka sobie.

Na obiad mam kluski śląskie z domowym sosem i surówką.

Stary 2015-02-25, 13:39   #3116
agunineczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aviskowa Pokaż wiadomość
Jaki film oglądałaś?

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

U mnie dzisiaj 21 tydzień i 1 dzień.
to i Ty zaczynasz 22

któraś pytała o objaw cukrzycy - podobno chce sie dużo piiiić... tak mi mama mówiła.. Ale co jeszcze jest objawem nie mam pojecia. I mysle że nie ma sensu nigdzie szukać tych obawów i sie nakrecać. Będzie badanie, wynik - to będzie wiadomo
Stary 2015-02-25, 13:43   #3117
Aviskowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mcdulka Pokaż wiadomość
Lekarz powiedział, ze nie ma się czym martwić, bo najważniejsze są przeplywy w pepowinie. Nie wpisał tego nawet w wyniku usg, bo stwierdził, ze pozniej już jej nie widział jak mała się odwróciła. Powiedział, ze nawet nie jest to jakieśuutrudnienie przy porodzie. Czytałam, ze wielu lekarzy na tym etapie nawet nie informuje o tym pacjentek, bo dziecko cały czas jest w ruchu i pepowina w każdej chwili może się owinac i odwinac. Po prostu miałam pecha, ze trafiłam na taki moment na usg. Co nie zmnienia faktu, ze wczoraj z,godzinę płakałam
Nie martw się. Będzie dobrze.

Stary 2015-02-25, 13:45   #3118
gkatarzynka
Zadomowienie

Ja tez jeszcze nic nie kupilam dla Maluszka,ale Hania co chwile dostaje nowe ksiazki...beda tez dla Maluszka. A jak sie dowiem kto tam w moim brzuszku mieszka topewnie od razu cos kupie... na razie obkupuje Mloda,bo potem pewnie bedzie troche poszkodowana.Poza tym robie Jej zabawki,loteryjki i proste pomoce montessori w domu i staram sie jakh najwiecej czasu Jej poswiecic.

Dobra,zbieram sie na wizyte na 15 a musze cale miasto przejechac...

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

A co do cukrzycy,to podobno czesto w badaniu moczu pokazuje sie glukoza...poza tym duuuuuuzo sie pije i baaardzo duzo sika
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-25, 13:45   #3119
Stysia11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez gkatarzynka Pokaż wiadomość
Ja tez jeszcze nic nie kupilam dla Maluszka,ale Hania co chwile dostaje nowe ksiazki...beda tez dla Maluszka. A jak sie dowiem kto tam w moim brzuszku mieszka topewnie od razu cos kupie... na razie obkupuje Mloda,bo potem pewnie bedzie troche poszkodowana.Poza tym robie Jej zabawki,loteryjki i proste pomoce montessori w domu i staram sie jakh najwiecej czasu Jej poswiecic.

Dobra,zbieram sie na wizyte na 15 a musze cale miasto przejechac...
Powodzenia na wizycie
Stary 2015-02-25, 13:46   #3120
onagory
Zadomowienie

Cytat:
Też na początku tak myślałam . Ja postanowiłam w zeszłym tyg że kupuje pomału wyprawkę, pierwsze ubranka już leżą sobie i czekają mam w nosie zabobony . Dla mnie to mega przyjemność no i pod względem finansowym jakoś się rozłoży w miesiącach a nie za jednym razem wydawać małą fortune .
onagory jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości