|
|
#451 |
|
La Moderatoiure
|
Dot.: Chodzenie po górach
Tak jak obiecałam wrzucam fotki
Tatry Wysokie Słowacja 1.Dolina Mięguszowicka 2.Ja w Dolince na kamyczku przycupnęłam ![]() 3.Hińczowe Stawy to jeden z nich - jeden z tych mniejszych 4.A to Wielkie Hincove Pleso (Wielki Hińczowy Staw) (1945m n.p.m) 5.A to już przepiękne widoki z Koprowego Wierchu (2363m n.p.m 6.A tu kolejny widoczek z Koprowego Wierchu na naszą polską Orlą Perć ![]() |
|
|
|
#452 |
|
Zakorzenienie
|
La monica piekne zdjecia. az mi smutno bo jutro moi rodzice w gory jada.
brat mnie nie chcial wziasc chociaz jest miejsce w samochodzie a tylko bedzie cos chcial to powiem zeby sie wypchal
|
#453 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny wybieramy się z Tż we wrześniu (16-22 września) do Zakopanego. Oczywiście chcemy połazić po górach, a że ostatnio byłam w jakichś kiedy miałam 6-7 latek - całkiem nie mam pojęcia co z ubrań mam zabrać. Wiem na pewno, że potrzebne są mocne, porządne buty (czyli czeka mnie rundka po sklepach - jeśli możecie poradzić to napiszcie jakie są dobre), ale oprócz butów trzeba coś na siebie narzucić - a nie wiem jaka pogoda w górach jest we wrześniu ?
Liczę na podpowiedzi i rady
|
#454 |
|
Zakorzenienie
|
będzie już chłodno..odczujesz różnicę w górach, zakładaj jeansy(lub inne długie spodnie) kr.ótki rękaw(jak Ci będzie ciepło z wysiłku) na to długi gruby(polar, sweter) i kutk nieprzemakalną z kapturem, tak będzie dobrze, ja tak wiele szlakow przeszłam i się nie zawoodłam nigdy
no i buty solidne!!trzymaj w plecaku kórtkę i resztę..
|
|
|
|
#455 |
|
Zakorzenienie
|
oo phdwao dzięki za szybką odpowiedź
Coś czuję, że muszęzrobić listę "najpotrzebniejszych rzeczy"
|
#456 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a, jeszcze jedno: jak byłoby lepiej, znaleźć nocleg i robić wypady, czy przemieszczać się na nocleg do innej mieściny? nie mamy samochodu i pozostaje autobus i elektricka. |
|
|
|
|
#457 |
|
Zakorzenienie
|
nie chce zapeszyc...ale mzoe jednak pojedziemy z TZ na 5 dni we wrzesniu. byle bilety kupic i juz nie bedzie odwrotu
|
#458 |
|
Zakorzenienie
|
ja dzis wrocilam z Zakopanego (czytaj z gór
). bylo super i juz zaluje, ze jestem z powrotem w domu w przyszlym roku chcielibysmy pojechac z TŻtem na słowacką stronę wiec podlaczam sie do pytan Alvesty oraz moje dodatkowe - czy ktos ma sprawdzony, godny polecenia nocleg blisko gor? i czy da rade sie tam jakos dogadac? (nie znam slowackiego wiec w gre wchodzi polski i angielski). jutro postaram sie dodac jakies fotki z naszej dwutygodniowej wyprawy, a teraz ide spac bo w tym pociagu to jednak nie ma spania ![]() La Monica - piekne zdjecia
|
|
|
|
#459 |
|
Zakorzenienie
|
ja by jeszcze radzila wziasc ze 2 bandaze elastyczne i pojemny plecak
![]() ja juz planuje wyprawe wrzesniowa. oby tylko byla pogoda i na pewno bede chciala zrobic 2 trasy: -cale Czerwone Wierchy. - i moje male marzenie: Moko, Szpiglasowa Przelęcz, Szpiglasowy Wierch, Dolina 5 Stawow, i jakis powrot do asfaltu na Moko
|
#460 |
|
Rozeznanie
|
dzieki za rady
A jak z tymi butami, macie jakąś niezawodną markę czy mogę sie zdać na pana w sklepie ![]() Kurcze jade pierwszy raz i jestem po prostu zielona ![]() Rozumiem,że na pierwszy raz obejdę sie bez kijków, może macie jeszcze jakieś niezawodne rady? dzieki |
|
|
|
#461 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam buty Columbia kupione w decathlonie
oczywiscie za kostke. sluza mi juz 3 rok, zarowno w gorach jak i w zimie![]() kijki kupilam dopiero na 3 wyjazd. musze przyznac ze lubie z nimi chodzic, nawet nie za wysoko. sprawdzaja sie jak jest sliskie zejscie. zwykle chodze z jednym. a tak to nie wiem co doradzic. -my zawsze wyruszamy w gory ok 7 rano. wczesnie ale wtedy jest najlepsza pogoda i widocznosc. po poludniu zwykle sie chmurzy, co prawda nie pada ale ogranicza to widoki -jeansy na szlaku to ostatecznosc. najlepiej jakies spodnie z materialu. chce w tym roku kupic jakies z odpinanymi nogawkami. TZ lubi w sztruksach chodzic
|
#462 |
|
Rozeznanie
|
inni odradzają mi dzinsy, że na takie wyprawy niewygodne?
|
|
|
|
#463 |
|
Zakorzenienie
|
fakt niewygodne sa. i jak zlapie Cie deszcz to nasiakna tak ze nie da sie w nich chodzic. ja zakladalam tylko na jakies 2-3 godzinne spacery po dolinach. ale nie dlugie tylko rybaczki
|
#464 |
|
Zakorzenienie
|
No ja właśnie dziśz Tż wybieram się do decalthona poogladać butki
Znalazłam też paręsztuk na allegro i w bardzo przystępnej cenie => http://www.allegro.pl/item223991082_...promocja_.html http://www.allegro.pl/item224430977_...yprzedaz_.html http://www.allegro.pl/item224576608_...39_gratis.html co o nich myślicie i czy warto kupować je ? Spodnie mam w sumie takie materiałowe, tylko dla Tż trzeba by coś jeszcze znaleźć
|
#465 | |||
|
La Moderatoiure
|
Cytat:
Trasy Godne polecnia? Serdecznie polecam tą stronę http://www.tatry.info/, właśnie na niej ustliłam mój szlak i był piękny coś dla mnie czyli ci co mają taki problem mogą zobaczyć gdzie będzie im się za bardzo w głowach kręcić.Noclegi Ja nie nocowałam bo mam blisko do domu i wróciliśmy zTŻtem autem do domu w jednym dniu Ale z tego co widziałam po drodze to w tych typowo turystycznych miejscowościach jak Smokoviec itp to ... przeraziłam się....Palace Royal 5 gwiazdek, kolejny hotel 4 *, i tylko jeden widziałam 3 * Horror, burżuazja ładna Więc uważam że najlepiej jest sobie załatiwć nocleg telefonicznie w PTTK, albo w ciemno w kwaterach prywatnych (po drodze na każdym domu wisi tabliczka "privat" i tam pewnie jest taniej). Poza tym Słowacy sa cwani, za parking zapłaciliśmy 5 Euro (nie za godzinę za cały dzień) i jeszcze Słowaczka na nas z mordą wyjechała że za daleko stoimy autem, że musimy podjechac, że ją chcieliśmy oszukać, straszna była ta baba brrrr Porąbana.Z dogadaniem się po polsku nie miałam problemów, słowacki jest bardzo podobny do naszego języka. Z poproszeniem o zrobienie zdjęcia też nie było problemu "skalkuluj czy dobra jes" czy dobrze zrobiła mi kobieta zdjęcie Na szlakach turyści są sympatyczni nie to co na tym parkingu. Jej bo się rozpisałam ![]() Wędrówki Najlepiej zacząć je z tych znanych miejscowości, bo z nich wychodzi najwięcej szlaków. Tu masz mapkę http://www.nizketatry.sk/mapy/vt/vt.html Szlaki zaczynają się z miejscowości od Tatranskie Matliare do Strbskiego plesa (żółta droga). Najlepiej kupić sobie mapę całych Tatr Wyskoich naszych i słowackich ( ja kupiłam w Empiku z 9 zł) i szlaki planowaliśmy w domu. Bo w internecie się nie da za bardzo w necie tylko czytaliśmy co warto zobaczyćCo do elektricki to jeździ co chwilę i jest tania, więc to jest najlepszy transport między miejscowościami. Mam nadzieję że troszkę pomogłam ![]() Cytat:
Cytat:
Kijków nie używam i da się bez nich przeżyc, ale ostatnio stwierdziałam że chyba je zakupię bo fantastycznie odciażają kolana przy zejściach Broń boże tylko nie dżinsy Dla mnie to ostateczność w górach Krępują ruchy strasznie i są mega niewygodne, nawet te które najbardziej lubisz
|
|||
|
|
|
#466 |
|
Zakorzenienie
|
to prwda, że jak jeansy przemokna tojest kiepsko, ale co do wygody to nie jest źle..załóż koniecznie ze strechem i 7/8 jak masz
|
|
|
|
#467 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja swoje kupilam za 400 zl i godzine w nich po sklepie chodzilam zeby miec pewnosc ze sa wygodne moze to duzo ale zakup juz na lata. po 3 latach prawie nie widac ze w nich chodzilam.Cytat:
i faktycznie odciazaja stawy
|
|
#468 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak czy tak dzięki za rady, miło, że jest taki wątek
|
|
#469 | |
|
La Moderatoiure
|
phdwao mimo tego na dalsze i cięższe trasy zdecydowanie nie polecam
![]() miss.hot troszke tanie te buty Lepiej wydać trochę więcej ale kupić porządne na lata ![]() Cytat:
![]() A tak a propos kijków ile trzeba dac za dobre ? 150 zł bo jeszcze się nie rozglądałam za nimi
|
|
|
|
|
#470 |
|
Zakorzenienie
|
ja kupilam fizany za 100 zl i sa ok
|
#471 |
|
Zakorzenienie
|
Kupiłam sobie właśnie mapę Tatr z zaznaczonymi szklakami i czasem przejścia i mapą Zakopanego
|
#472 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
napewno warto zainwestowac w kijki jesli chce sie odciazyc stawy kolanowe, ale na dluzsza mete specjalisci nie zalecaja bo kijki powoduja ze traci sie troszke wlasny zmysl utrzymywania rownowagi, balansu, wiec jesli juz to uzywajmy ale nie 24/24 uczmy sie pol na pol![]() z ciuchow polecam polar, czapke i cos na rece, czasami rekawiczki sie przydaja-przy skalach lancuchach itd.... buty? za kostke koniecznie. Najlepiej takie najmniej podatne na slizganie
|
|
#473 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#474 |
|
Raczkowanie
|
jeżeli chodzi o buty i ubrania w decatlonie to nie polecam.
mój mąż kupił w tym roku sobie koszulkę i jest do wyrzucenia strasznie się wytarła i zmechaciła po jednej wyprawie w góry. a buty to raczej radziłabym kupować w Campusie albo Hi Moutainie
|
#475 |
|
Zakorzenienie
|
Wierchy zrobilam w polowie.musielismy uciekac bo pogoda sie zaczela psuc
![]() a Szpiglasowy darowalismy sobie jak bylismy pod Morskim, bylismy za pozno zeby cala taka trase zrobic, do tego za malo wody a upal okropny. kilka osob nad morskim wtedy zemdlalo z chorym sercem wolalam nie ryzykowac
|
#476 |
|
Rozeznanie
|
Więc rękawiczki też warto sie zaopatrzyć? Tylko jakie? Takie bez palców wystarczą?A buty to koniecznie za kostkę - bo się ugotuje w takich, ja myślałąm o jakiś sandałach:/.
Co ja bym bez was zrobiła dzieki
|
|
|
|
#477 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- może polecisz mi jakiś pewny sklep z butami też wieka też z Lublina to się nam obu przydadzą informacje
|
|
#478 | |
|
La Moderatoiure
|
Cytat:
Co do rękawiczek to nie wiem, bo nigdy nie uzywałam. Ale myslę że dobrze je mieć jak się trzymasz łańcuchów bo jak ręcę się spocą to łańcuch może się wyślizgnąć z ręki, zapobiegną temu własnie rękawiczki. Znajdziesz je w sportowych sklepach jak Inter Sport, Decathlon, Hi mountain itp. bo widziałam ale nie wiem jak z ceną. |
|
|
|
|
#479 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a co do rękawiczek to najlepiej żeby były bez palców (rękawiczki się przydają na łańcuchy- ale z tego co czytam wyżej to pierwszy raz jedziesz to nie polecam wybierania się na łańcuchy) Buty muszą być za kostkę, najlepiej ze skóry i podeszwa najlepiej żeby to była Wibram. a i jeszcze najlepiej od razu kup impregnat do butów. (w sklepie Ci wszystko powiedzą) Pozdrawiam
|
|
#480 |
|
Rozeznanie
|
nie jestem corocznym gorolazem ale gory kocham...nie chodze po Orlej perci jeszcze ale bede kiedys
![]() z moich rad : buty najlepiej za kostke - na 100% - o sandalach zapomnij- w sandalach to sie chodzi w Dolinie Koscieliskiej latem. Ale we wrzesniu-napewno nie, dwa ze buty za kostke daja Ci ochrone przed skrecaniem itd-gdy sie np poslizniesz!a to jest zupelnie normalna rzecz w gorach - wystarczy ze deszcz pokropi i kamienie sliskie! nawet z vibramem jezdzi sie czasem. Pogadaj w sklepie ze specjalistami - poleca Ci vibram najmniej podatny na sluzganie-bo vibramow tez jest wiele rodzajow.A mniej znajacy sie sprzedawcy mowia ze najwazniejsze zeby but mial vibram..a prawda lezy posrodku.Vibram to jedno a warunki gdzie sie jedzie to drugie. Poza tym Campusa odpuscilabym sobie. jesli nie wiesz dlaczego -odsylam do forum NGT..znajdziesz tam wiele opinii o roznych butach za rozsadna cene<w granicach 300zl> i napewno doczytasz jakie sa lepsze a do jakich lepiej dolozyc stowke i miec cos wartego uwagi.Butow w gory nie kupuje sie co roku ![]() I przeznaczylabym na buty nie mniej niz 300-350 zl!nie wierze sprzedawcom wciskajacym bajery o goretexsach w butach za 200 zl - nie ma takich. inwestycja na bardzo dlugi czas i nalezy myslec o swoich nogach- czyli placi sie za jakosc! oczywiscie mozna chodzic i w glanach itd...ale przeciez kazdy robi to na swoj wlasny rozsadek i kieszen - i napewno wlasna odpowiedzialnosc. Ja tam jestem za gorskimi prawdziwymi butami na jesienne wedrowki, to co latem moze byc na luzie na jesieni moze sie okazac slaba ochrona...ja latem chodzilam w gorach teraz <bo wlasnie wrocilam> w butach do kostki-bo jezdze w gory rzadko -ze wzgeldu na to ze jestem poza krajem a tu u mnie gor prawdziwych nie ma - krotkie wystarczyly mi ale to dlatego ze latem jest cieplo i sucho, zazwyczaj. Na jesiennei i wiosenne wypady-polecam jednak za kostke. rekawiczki- jesli jedziesz pierwszy raz -moga byc zbedne. lepiej wez polar i plecak, w ktorym zmiescisz kurtke przeciwdeszczowa, wode, jedzenie i picie, mapy i przewodnik<polecam autorstwa J. Nyki -Tatry Polskie-mozesz poszukac w bibliotekach -czasem sie trafia> plus czekolada, telefon, jakis bandaz i plastry, jesli planujesz jaskinie to latarke<chyba ze idziesz do Mroznej to nie, bo tam jest swiatelko >a to wszystko robi sie po to aby nie pzrsyparzac roboty GOPR i TOPR'owi.... i dobry humor zabierz, zapal i motywacje duzos ie sama tu na forum dowiedzialam, wdzieczna jestem Wizazanka, teraz wiec dziele sie tez moja wiedza!
Nowe wątki na forum Podróże, wakacje, wycieczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:33.

w Dolince na kamyczku przycupnęłam 

w przyszlym roku chcielibysmy pojechac z TŻtem na słowacką stronę wiec podlaczam sie do pytan Alvesty

Horror, burżuazja ładna
Porąbana.Z dogadaniem się po polsku nie miałam problemów, słowacki jest bardzo podobny do naszego języka. Z poproszeniem o zrobienie zdjęcia też nie było problemu "skalkuluj czy dobra jes" czy dobrze zrobiła mi kobieta zdjęcie 
w necie tylko czytaliśmy co warto zobaczyć
bo jeszcze się nie rozglądałam za nimi