Mamusie Majowe 2015-cz.7 - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-27, 11:22   #391
majaa86
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Majowe 2015-cz.7

Cytat:
Napisane przez scotasia Pokaż wiadomość
Majaa ja tak jak Tien, robię sporo zakupów na all przez kompa. Nie mam żadnej aplikacji ściągnietej na tel. I dostałam maila na pocztę o kuponie 50zł. Weszłam teraz przez tel, niby ściągnęłam ten kupon, ale muszę zainstalować aplikację. I wkwurzyło mnie, że oni potrzebują dostępu do moich folderów, zdjęć, lokalizacji itp Tak jest przy każdej apce? Bo ja żadnej nigdy nie ściągałam

Kinga tak zerknęłam na luxmed i to chyba tylko dr K. tak się ceni U tej dr co ja się zapisałam ceny pozostają bez zmian

Gratuluję kolejnych tyg!!
ja tak samo..robię zakupy,ale przez laptopa..
ale Tien wczoraj ściągała tą apkę i miała taki komunikat jak ja,żeby 1 marca zerknąć..dlatego dopytuję..

a apka niestety czy ściagana przez google czy przez sklep play wymaga tej zgody..też się wczoraj wkurzyłam..ale wyjścia nie ma..

<3 Karolek<3 Moje Serduszko <3
majaa86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-27, 11:23   #392
Nadzieja87
Zakorzenienie

Cześć. Witam się z nad kawy...
Dziś zaczynamy 31 tydzień i TYLKO 10 tygodni do terminu a to oznacza że 75% ciąży mam za sobą ❤

Noc kiepska, wszystko mnie boli, rwe czuje nadal, nic na to dziadostwo nie działa
Zrobię sobie dziś dzień jabłka, będę leżeć i gnić. Może mi przejdzie...
Stary 2015-02-27, 11:25   #393
truskawkaxx
Zadomowienie

Jak mnie dziś wkurza głupota ludzka !

Jak wkurzają mnie kobiety, które ciągle wybaczają dupkom, ciągle obniżają im wymagania, że powoli to wystarczy, że taki dupek jest i jeszcze twierdzi, że kocha, to już w ogóle jest miód malina !

Jak mnie to wpienia i denerwuje !

Ja pieprzę ! Noooooooo !

Najchętniej bym ją wzięła, walnęła w głowę młotkiem i liczyła, że zmądrzeje i rozum jej wróci !

Wrrr...

A spróbuj, że człowiecze coś powiedzieć... To obraza, bo ja nie rozumiem, bo oni mają skomplikowany związek, a tak w ogóle nie mam kompetencji, żeby się wypowiadać i tego nie zrozumiem bo mi się w życiu poszczęściło.

Serio jak to obserwuję to dochodzę do wniosku, że szczęście to nie tylko fart, ale też konsekwencja naszych wyborów.

I to powiedziałam. I foch i cisza.

Chrzanię to, nie moje życie, nie mój problem. Jak nie chce prawdy usłyszeć to niech mi tym nie zawraca dupy i już !

(tak się musiałam wyzewnętrznić po małym spięciu z dobrą znajomą bo aż się we mnie gotuje normalnie a wrrr.....)
Stary 2015-02-27, 11:31   #394
Nadzieja87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anol Pokaż wiadomość
Tak, od niedawna mieszkam w De w Baden-Württemberg.
A tak w skrócie o nas. Jestem Ania i mam 32 lata, to moje pierwsze dziecko. Pochodzę z Wrocławia, tam spędziłam całe życie.
O ciąży dowiedziałam się wkrótce po przyjeździe tutaj moja niunia trochę namieszała mi w życiu. Właśnie co rzuciliśmy pracę w Pl, wyjechaliśmy do obcego kraju, popracowałam ze 2 tygodnie w nowej pracy, a tu taka rewelacja Teraz wszystko już się poukładało

Wczoraj była burza mózgów i mamy kilka typów imion zawsze to postęp. Dzisiaj dalsza selekcja.
Jak to miło, że nie ja jedna w DE
Ale ja mieszkam pod Kolonią i mieszkam tu ponad 3lata
Planujecie tu zostać na stałe, czy wracacie do kraju?

A jakie macie już typy imion?
Stary 2015-02-27, 11:34   #395
capriola_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nadzieja87 Pokaż wiadomość
Dziś zaczynamy 31 tydzień i TYLKO 10 tygodni do terminu a to oznacza że 75% ciąży mam za sobą ❤

Noc kiepska, wszystko mnie boli, rwe czuje nadal, nic na to dziadostwo nie działa
piateczka!
Stary 2015-02-27, 11:35   #396
truskawkaxx
Zadomowienie

Powiem wam, że się zastanawiam czy się na jeszcze jedne prenatalne nie umówić. W 29 tc jestem to kole 30/31 prywatnie pewnie by mnie wcisnęli.

Bo wczoraj miałam to USG, niby pokazał mi narządy, kręgosłup. No, ale w sumie to ono trwało 5 minut może nawet nie, no i po dwóch USG tych generycznych, na naprawdę dobrym sprzęcie mam taki trochę niedosyt...

A tak to bym miała za około 2 tyg usg prenatalne, potem w 36tc usg przy wizycie w tej klinice co chcę rodzić no i potem wiadomo przed porodem bezpośrednio.

Cena 270zł więc niemało i chyba dlatego się waham... No bo niby wszystko wyszło git, ale po tych genetycznych, jak i więcej na monitorze widziałam, i dłużej ono trwało, i dostawałam cały wypis i wykres wszystkiego to czułam jakiś taki większy komfort i bezpieczeństwo.

Sama nie wiem
Stary 2015-02-27, 11:36   #397
201606011622
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez truskawkaxx Pokaż wiadomość
Jak mnie dziś wkurza głupota ludzka !

Jak wkurzają mnie kobiety, które ciągle wybaczają dupkom, ciągle obniżają im wymagania, że powoli to wystarczy, że taki dupek jest i jeszcze twierdzi, że kocha, to już w ogóle jest miód malina !

Jak mnie to wpienia i denerwuje !

Ja pieprzę ! Noooooooo !

Najchętniej bym ją wzięła, walnęła w głowę młotkiem i liczyła, że zmądrzeje i rozum jej wróci !

Wrrr...

A spróbuj, że człowiecze coś powiedzieć... To obraza, bo ja nie rozumiem, bo oni mają skomplikowany związek, a tak w ogóle nie mam kompetencji, żeby się wypowiadać i tego nie zrozumiem bo mi się w życiu poszczęściło.

Serio jak to obserwuję to dochodzę do wniosku, że szczęście to nie tylko fart, ale też konsekwencja naszych wyborów.

I to powiedziałam. I foch i cisza.

Chrzanię to, nie moje życie, nie mój problem. Jak nie chce prawdy usłyszeć to niech mi tym nie zawraca dupy i już !

(tak się musiałam wyzewnętrznić po małym spięciu z dobrą znajomą bo aż się we mnie gotuje normalnie a wrrr.....)
głupota ludzka nie zna granic, szkoda tylko, ze ciężko niektórym cokolwiek wytłumaczyć...
a potem jak przyleci do Cb z płaczem to weź się nie wku....ij. no nie da sie :/
201606011622 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-27, 11:41   #398
truskawkaxx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ola_la_7676 Pokaż wiadomość
głupota ludzka nie zna granic, szkoda tylko, ze ciężko niektórym cokolwiek wytłumaczyć...
a potem jak przyleci do Cb z płaczem to weź się nie wku....ij. no nie da sie :/
Dokładnie...

A na koniec wychodzisz na tą najgorszą, co to nic nie rozumie i jeszcze dołuje. A co mam ściemniać i po pleckach głaskać, że misio lobotomii mózgu dozna i przejdzie cudowną przemianę? No ja ☠☠☠ię...

---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ----------

Cytat:

Zaczyna się robić poważnie
Stary 2015-02-27, 11:44   #399
201606011622
Konto usunięte

Cytat:
Dokładnie...

A na koniec wychodzisz na tą najgorszą, co to nic nie rozumie i jeszcze dołuje. A co mam ściemniać i po pleckach głaskać, że misio lobotomii mózgu dozna i przejdzie cudowną przemianę? No ja ☠☠☠ię...

---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ----------

Zaczyna się robić poważnie
ta, teraz to Ty jestes najgorsza, bo przeciez on sie zmieni, on taki wspaniały, tylko zły dzien miał...
masakra. szkoda nerwów.
Stary 2015-02-27, 11:45   #400
truskawkaxx
Zadomowienie

Laski BARDZO WAŻNE, może któraś mi pomoże !

Sytuacja taka: przyszła mi wczoraj paczka kurierem. Odebrała teściowa, która nie wiedziała, że paczka płatna przy odbiorze, a kurier się chyba zapomniał, bo paczkę zostawił, dał do podpisu, pieniędzy nie chciał.

I teraz tak... Nie chcę bezpośrednio się kontaktować ze sprzedającym, bo obawiam się, że ode mnie weźmie kasę przelewem, a firmę kurierską i tak obciąży (no bo płatność przy odbiorze), i ten borok kurier te 3 stówy z własnej kapsy będzie musiał wyłożyć...

Czy najlepiej się skontaktować z tą firmą kurierską po numerze przesyłki? I bezpośrednio z tym kurierem?

Sam się już raczej ten synek nie zorientuje, bo paczkę wczoraj po 15 przywiózł...

I myślę jak to rozwiązać, żeby było sprawiedliwie czyli: ja zapłacę, ale sprzedawca korzystając z błędu kuriera nie zainkasuje pieniędzy dwa razy...
Stary 2015-02-27, 11:51   #401
scotasia
Wtajemniczenie

Majaa a widzisz, ja w końcu nie ściągnęłam tej apki, może później siądę i zobaczę, bo synek mi nie spokojnie na tel posiedzieć Może i u mnie taki komunikat wyskoczy

Truskawka może faktycznie najpierw skontaktuj się z firmą kurierską

Będę dziś robić kotlety jajeczne od Tien
A po południu wizyta... trzymajcie kciuki za szyjkę

Jeszcze mam w planie do rosmanna wstąpić, oni mają takie małe pojemniczki, fajne na kosmetyki do szpitala, żeby nie brać całej butli szamponu

Edytowane przez scotasia
Czas edycji: 2015-02-27 o 11:54
scotasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-27, 11:53   #402
capriola_87
Zakorzenienie

Cytat:

Sytuacja taka: przyszła mi wczoraj paczka kurierem. Odebrała teściowa, która nie wiedziała, że paczka płatna przy odbiorze, a kurier się chyba zapomniał, bo paczkę zostawił, dał do podpisu, pieniędzy nie chciał.

I teraz tak... Nie chcę bezpośrednio się kontaktować ze sprzedającym, bo obawiam się, że ode mnie weźmie kasę przelewem, a firmę kurierską i tak obciąży (no bo płatność przy odbiorze), i ten borok kurier te 3 stówy z własnej kapsy będzie musiał wyłożyć...

Czy najlepiej się skontaktować z tą firmą kurierską po numerze przesyłki? I bezpośrednio z tym kurierem?

Sam się już raczej ten synek nie zorientuje, bo paczkę wczoraj po 15 przywiózł...

I myślę jak to rozwiązać, żeby było sprawiedliwie czyli: ja zapłacę, ale sprzedawca korzystając z błędu kuriera nie zainkasuje pieniędzy dwa razy...
ja bym się chyba z firmą kurierską skontaktowała jednak
Stary 2015-02-27, 11:55   #403
ruskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pani_pierozkowa Pokaż wiadomość
Co do dylematu czy baza faktycznie podnosi bezpieczeństwo, baza poprawia bezpieczeństwo przy zderzeniach bocznych, ale już na przykład bezepiczeństwo przy zderzeniach czołowych jest lepsze BEZ bazy. Naprawdę różnice z bazą czy bez nie są duże.

Tu jest cała tabela z porównaniami i wpis:

http://mamygadzety.pl/fotelik-0-13-kg-z-baza-czy-bez/

Ja też miałam kupować z bazą, ale wybraliśmy najdroższy fotelik na rynku i razem z bazą robi się 1500 do zapłacenia, a z samochodu korzystamy tak naprawdę tylko jeżdżąc do teściowej na obiad w niedziele. Więc my doszliśmy do wniosku że na początku kupimy sam fotelik, ale jak montaż na pasy będzie nam nastręczał dużo trudności to dokupimy bazę najwyżej

Hanka - trzymam kciuki żeby się wszystko dobrze rozwiązało w tym szpitalu
oo widzisz to skoro przy zderzeniu bocznym poprawia to mi nie potrzebna bo mój fotelik wyposażony jet w dodatkowe takie wyjmowane 'ochraniacze wystające' nie wiem jak to opisać, które właśnie przy zderzeniu bocznym hamują dojście jakby do fotelika

Jaki fotelik macie ?

21.09.2013 ' i, że Cię nie opuszczę..'
godz.15:00

29.05.2015 wyczekiwany dzień..
Leoś nasza miłość
3620 g 55 cm
godz. 14:41
ruskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-27, 11:58   #404
201606011622
Konto usunięte

wrzuciłam zdj brzucha do klubu i na pocztę
ale wg mnie to nie ma różnicy między ostatnim zdjęciem..
jakos nie rosnę ostatnio
Stary 2015-02-27, 12:02   #405
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ruskaa Pokaż wiadomość
oo widzisz to skoro przy zderzeniu bocznym poprawia to mi nie potrzebna bo mój fotelik wyposażony jet w dodatkowe takie wyjmowane 'ochraniacze wystające' nie wiem jak to opisać, które właśnie przy zderzeniu bocznym hamują dojście jakby do fotelika

Jaki fotelik macie ?

Jeszcze nie mamy ale będziemy kupować Recaro Privie

A wlasnie czy Wam ktore juz kupilyscie fotelik sprzedawca testował go w samochodzie? Bo wszędzie wypisują i radzą zeby przed kupnem sprzedawca zamontował fotelik w samochodzie i sprawdził jego dopasowanie do kanapy

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

26 lipca - kolejny rok razem!

Julek - 10.05.2015r. 21:40

pierogowamama.com
pani_pierozkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-27, 12:03   #406
201606011622
Konto usunięte

Cytat:

A wlasnie czy Wam ktore juz kupilyscie fotelik sprzedawca testował go w samochodzie? Bo wszędzie wypisują i radzą zeby przed kupnem sprzedawca zamontował fotelik w samochodzie i sprawdził jego dopasowanie do kanapy

w sumie dobrze by było, bo kupisz a potem jak sama bd montowac to bd problem..
wiec mógłby sprawdzić
Stary 2015-02-27, 12:04   #407
fistaszek24
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ruskaa Pokaż wiadomość
a do czego ta woda różana ?

Ja nie kupuję bazy bo dla mnie osobiście bez sensu wydać 600 zł jak w tym foteliku dziecko długo nie pojeździ a wolę tą kasę dołożyć i kupić porządny fotelik już do 36kg
Wydaję mi się, że ten fotelik co mam jest bezpieczny i bez bazy przeżyjemy inaczej jakbym miała fotelik ten bez testów to tak.

idę prasować i coś ogarniać
Ja bym nie kupiła fotelika do 36 kg lepiej kupić pośrednie.
fistaszek24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-27, 12:06   #408
Nadzieja87
Zakorzenienie

Baset, scotasia 3 mam kciuki za wizyty

Capriola Hi5

Robi się bardzo poważnie... I tak sobie myślę, za 1,5 msc młody będzie całkowicie donoszony i bezpieczny Aż łezka się w oku kręci

Truskawkaxx, myśle podobnie jak dziewczyny skontaktuj się z firmą kurierska

Głowa boli... Kuźwa
Stary 2015-02-27, 12:06   #409
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Cytat:
w sumie dobrze by było, bo kupisz a potem jak sama bd montowac to bd problem..
wiec mógłby sprawdzić
No tak tylko jakoś średnio sobie to wyobrażam, wyłazi z tym fotelikiem na wielki parking i idziemy przez 5 minut do samochodu?

pierogowamama.com
Stary 2015-02-27, 12:07   #410
201606011622
Konto usunięte

Cytat:
No tak tylko jakoś średnio sobie to wyobrażam, wyłazi z tym fotelikiem na wielki parking i idziemy przez 5 minut do samochodu?
no niby dziwnie... ale z drugiej strony masz pewność, ze kupujesz coś co Ci pasuje
jak zależy im na kliencie to i 5 minut przez parking sie przejdą
Stary 2015-02-27, 12:08   #411
truskawkaxx
Zadomowienie

Chyba jednak zostaje mi skontaktować się ze sprzedającym. W firmie kurierskiej mi powiedzieli, że przesyłka była normalnie zapłacona i oni mieli tylko dostarczyć. Dwa razy facet sprawdzał i mówi, że oni są "na czysto" i nikt się nie pomylił.

Mąż się śmieje, że jak za darmo dają to jeszcze ze dwa obrazy sobie zamówimy
Stary 2015-02-27, 12:09   #412
201606011622
Konto usunięte

Cytat:
Chyba jednak zostaje mi skontaktować się ze sprzedającym. W firmie kurierskiej mi powiedzieli, że przesyłka była normalnie zapłacona i oni mieli tylko dostarczyć. Dwa razy facet sprawdzał i mówi, że oni są "na czysto" i nikt się nie pomylił.

noo dokładnie
zyć nie umierac, darmowe paczki dostaje...
mów jak to robisz
Stary 2015-02-27, 12:10   #413
pani_pierozkowa
Zakorzenienie

Cytat:
no niby dziwnie... ale z drugiej strony masz pewność, ze kupujesz coś co Ci pasuje
jak zależy im na kliencie to i 5 minut przez parking sie przejdą
Tylko właśnie stacjonarnie to my go chcemy tylko przetestować czy będzie pasował do samochodu a zamówimy przez internet bo stacjonarnie to on 2 stówy droższy potrafi być niż w necie No nie wiem, pojedziemy do sklepu to zobaczymy jak to wygląda

pierogowamama.com
Stary 2015-02-27, 12:12   #414
truskawkaxx
Zadomowienie

Cytat:

Robi się bardzo poważnie... I tak sobie myślę, za 1,5 msc młody będzie całkowicie donoszony i bezpieczny Aż łezka się w oku kręci
Ja wczoraj wyczytałam, że 90 % wcześniaków urodzonych w 30 tygodniu przeżyje i nie będzie miało różnic rozwojowych w stosunku do dzieci urodzonych w terminie, ani długotrwałych konsekwencji zdrowotnych.

Tak fajnie myśleć, że ten malutki człowiek, ma tak duże szanse na normalne życie już teraz
Stary 2015-02-27, 12:15   #415
201606011622
Konto usunięte

Cytat:
Tylko właśnie stacjonarnie to my go chcemy tylko przetestować czy będzie pasował do samochodu a zamówimy przez internet bo stacjonarnie to on 2 stówy droższy potrafi być niż w necie No nie wiem, pojedziemy do sklepu to zobaczymy jak to wygląda
klient nasz pan, jak się zgodzą go przymierzyć to przymierzajcie

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ----------

Cytat:
Ja wczoraj wyczytałam, że 90 % wcześniaków urodzonych w 30 tygodniu przeżyje i nie będzie miało różnic rozwojowych w stosunku do dzieci urodzonych w terminie, ani długotrwałych konsekwencji zdrowotnych.

Tak fajnie myśleć, że ten malutki człowiek, ma tak duże szanse na normalne życie już teraz
choc wolałabym, zeby jeszcze z miesiąc posiedziało w brzuszku
Stary 2015-02-27, 12:18   #416
truskawkaxx
Zadomowienie

Cytat:
noo dokładnie
zyć nie umierac, darmowe paczki dostaje...
mów jak to robisz
Chyba urzekam urokiem osobistym w tej ciąży

Kurcze... Gdzie był mój urok jak przyszedł stół z krzesłami za 3 tysie:P Może we wczesnej ciąży nie działał

Kurde... do sprzedającego nie da się dodzwonić :/ Niby firma i niby numer podany a jak dzwonię to : abonent nie odpowiada...

Kurde facet kasę uczciwie Ci chcę zapłacić no !

Próbowałam wysłać e-mail to mi zwrotny przyszedł, że nie doręczono, najprawdopodobniej przepełniona skrzynka adresata...

Jak tak dalej pójdzie to facet dostanie kasę o ile sam się ze mną skontaktuje :/

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ----------

Cytat:
k

choc wolałabym, zeby jeszcze z miesiąc posiedziało w brzuszku

No to wiadomo Najlepiej tak ze dwa

Ale mi tak jakoś raźniej z tą myślą, że w razie strasznej draki, ma już naprawdę duże szanse. Taki komfort psychiczny mi to daje
Stary 2015-02-27, 12:18   #417
fistaszek24
Zakorzenienie

Cytat:

Zadzwoń i powied, że potrzebujesz numer do kuriera.
Stary 2015-02-27, 12:19   #418
201606011622
Konto usunięte

Cytat:
Chyba urzekam urokiem osobistym w tej ciąży

Kurcze... Gdzie był mój urok jak przyszedł stół z krzesłami za 3 tysie:P Może we wczesnej ciąży nie działał

Kurde... do sprzedającego nie da się dodzwonić :/ Niby firma i niby numer podany a jak dzwonię to : abonent nie odpowiada...

Kurde facet kasę uczciwie Ci chcę zapłacić no !

Próbowałam wysłać e-mail to mi zwrotny przyszedł, że nie doręczono, najprawdopodobniej przepełniona skrzynka adresata...

Jak tak dalej pójdzie to facet dostanie kasę o ile sam się ze mną skontaktuje :/

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ----------

No to wiadomo Najlepiej tak ze dwa

Ale mi tak jakoś raźniej z tą myślą, że w razie strasznej draki, ma już naprawdę duże szanse. Taki komfort psychiczny mi to daje
hahaha no szkoda, ze wtedy nie zadziałał
Stary 2015-02-27, 12:21   #419
fistaszek24
Zakorzenienie

Cytat:

Nie dzwoń do sprzedającego. Każe Ci zapłacić i będzie się śmiał z Twojej naiwności jak jest ok to ok.
Stary 2015-02-27, 12:23   #420
ruskaa
Wtajemniczenie

Cytat:

ja testowałam w innym sklepie była połowa auta :P

Cytat:
Napisane przez fistaszek24 Pokaż wiadomość
Ja bym nie kupiła fotelika do 36 kg lepiej kupić pośrednie.
czemu ?

no właśnie jak ten będzie już mały to wtedy bodajże od 9 do 36 kg porządny fotelik recaro, który testowałam i ma super zabezpieczenie na głowę itp ten fotelik rośnie z dzieckiem czyli jest do końca kiedy w foteliku jeździ bo moim zdaniem bez sensu kupić pośredni i później ten jak mogę już ten do końca i dać więcej
Testowałam go w sklepie i kilkoro znajomych tak miało i bardzo zadowoleni

21.09.2013 ' i, że Cię nie opuszczę..'
godz.15:00

29.05.2015 wyczekiwany dzień..
Leoś nasza miłość
3620 g 55 cm
godz. 14:41
ruskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości