|
|||||||
| Notka |
|
| Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2191 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy - wątek zbiorczy! - część II
Cytat:
![]() ... Wiec też przypuszczałam że to coś na tle stresu, jakaś choroba somatyczna.
|
|
|
|
|
#2192 |
|
Raczkowanie
|
a jak zaczęłam brać letrox w lipcu zeszłego roku przytyłam a raczej spuchłam w krótkim czasie 8 kg , zatrzymała mi się woda, przeszłam na dietę i w ciągu 2 tygodni wszystko zgubiłam.
No to sie przerazilam.Ja mam obrzęki i mi lekarz powiedział, że właśnie letrox mnie ich pozbędzie.Dziewczyny jak to jest??Można puchnąć po letroxie??? |
|
|
|
#2193 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
IBS się leczy, co prawda leki czasem bywają nieskuteczne, ale nie zawsze (mi osobiście bardzo pomagają).Nie. Puchnie się od niedoczynności tarczycy. Puchnięcie podczas brania leku może świadczyć o tym, że po prostu niedoczynność tarczycy dalej się rozwija i trzeba dobrać większą dawkę. |
|
|
|
|
#2194 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Opisałaś powyżej komplet produktów zawierających mąkę. Stad moje pytanie, wiecie i bóle brzucha moga byc objawem nietolerancji. ---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 08:10 ---------- Cytat:
Rozumiem, ze lepiej brać całą armię leków? Przy zespole jelita wrażliwego gluten tez nie jest wskazany, jest czynnikiem wysoce drażńiącym
|
|
#2195 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z mojej strony EOT
|
|
|
|
|
#2196 |
|
Wtajemniczenie
|
gwiazdka93 w końcu ktoś kto nie wierzy ślepo w zbawienną moc diety b/g przy czym placebo też robi swoje
![]() Ja muszę przestrzegać diety wątrobowej, gdzie produkty pszenne są wręcz wskazane. Wiadomo nadmiar glutenu może szkodzić, jak nadmiar każdej rzeczy w naszej diecie. Liczy się dieta zbilansowana i dobrana do naszego układu trawiennego, bo to że b/g pomaga jednemu, drugiemu może zaszkodzić. |
|
|
|
#2197 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mam w domu test food-detective od pol roku, koleżanka dietetyk mnie na niego namówiła a potem straciła pracę w moim mieście i jakoś ciągle nie było kiedy go zrobić, chyba zaraz się za niego na spokojnie sama zabiorę i zobaczymy czy wyjdą jakieś nietolerancje. Fi- a gdzie w mięsie i warzywach jest gluten? |
|
|
|
|
#2198 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny tu jest ciekawy tekst o glutenie
http://www.focus.pl/czlowiek/antyglu...12104?strona=1
|
|
|
|
#2199 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy ktoś pamięta moja sytuacje. Jestem znow w ciąży tuz po poronieniu
Lekarze znów mnie olewaja jednak na podstawie ostatnich wyników poprosilam mamę tz-ta żeby mi doradziła. Ma mi przysłać dodatkowy letrox żeby zwiększyć dawkę. Ja nie będę czekać cały miesiąc jak działać trzeba teraz. Mam dosc tej glupiej opieki medycznej będę się leczyć na własną rękę. |
|
|
|
#2200 |
|
Raczkowanie
|
Food detective wykonany, wyszła mi nietolerancja tylko mleka krowiego , co mnie cieszy niezmiernie
|
|
|
|
#2201 |
|
Zakorzenienie
|
Też by mi siadlo zrobić takie teksty tylko szkoda, że drogie...
|
#2202 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jermag przeczytaj swój post, w którym opisałaś co jadłaś
|
|
#2203 |
|
Raczkowanie
|
Fi - ale to była ciemna mąka.. ja chyba zwariuje od tego
![]() ![]() ciesze sie ze ten test tak wyszedl , pszenicy i tak nie zamierzam jeść , ale przynajmniej przy tylu ograniczeniach wiem ze moge i orzechy i jajka i wszystkie rodzaje miesa . Kupilam dzis mleko migdalowe do kawy.. zobaczymy co z tego wyjdzie, ale ja pierdziele jakie drogie to po prostu
|
|
|
|
#2204 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja natomiast wierzę, ze należy słuchać swego organizmu, jest on najlepszym detektorem i jeżeli cos mi nie służy to tego nie jem, Proste. I najtańsze. Nie jestem zwolenniczka cudownej tabletki na wszystko. Nie wiem skąd tyle agresji w podejściu do próby eliminacji glutenu. Przecież mozna zrobic to na próbę i faktycznie sie na samym sobie przekonać. Kazdy decyduje o sobie i ponosi konsekwencje swoich wyborów. Mnie niewiele obchodzi co jedzą obce mi osoby, jak dla mnie możecie zajadać tonami pszenne bułeczki mi nic do tego ![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Cytat:
A skąd ja mam wiedzieć jaka to mąka, opisałaś szereg dań, w każdym był dodatek mąki, opisujesz bóle brzucha i wzdęcia - ja wysuwam na podstawie tego propozycje, ze może gluten ci doskwiera. Jest to jakaś opcja, którą mozna sprawdzić. Gdybys opisała te potrawy z dodatkiem śmietany czy mleka pewnie powiedziałabym sprawdź może nietolerancję na mleko. Ciemna mąka tez zawiera gluten
|
|
#2205 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2206 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Rozmawiałam o tym z lek. i dietetykiem i każdy z nich twierdził, że jeśli nie ma celiakii, odstawianie glutenu jest bezsensowne. Chyba tylko internet słyszał o nadwrażliwości np.Masz rację całkowitą. Ja z kolei teoretycznie powinnam być na kilku dietach , w praktyce jestem na lekkostrawnej (były czasy, że żyłam tylko na wodzie i biszkoptach) tylko.Cytat:
Edytowane przez gwiazdka93 Czas edycji: 2015-03-02 o 16:43 |
|||
|
|
|
#2207 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2208 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2209 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2210 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a napiszcie mi proszę jak letrox wpływa na cykle??Skoro pomimo niedoczynności miałam prawidłowe owulacyjne to nic się nie zaburzy???
I czy mozliwe jest by na początku leczenia po paru taletkach objawy niedoczynności nasiliły sie skoro nawet wcześniej nie wystepowały??? |
|
|
|
#2211 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2212 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#2213 |
|
Zadomowienie
|
Hej chciałabym zrobic wszystkie podstawowe wyniki na tarczyce trochę objawów mam kiedyś podejrzewno ale nie bylo nic tzn wszystko było w normie. Ale chciałabym teraz dowiedzieć się na bieżąco czy coś się dzieje ze mną czy to po prostu przez pogodę. Jakie badania powinna wykonac prócz TSH I czy lekarz rodzinny może wypisać skierowanie na wszystkie badania?
|
#2214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiscie, ze bede nadal krecic w brzuchu lekarzom tutaj, bo jak tego nie zalatwie to do konca zycia bede zalezna od mamy TZ, a nie chce jej tez tak bardzo fatygować. |
|
|
|
|
#2215 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
http://www.chorobytarczycy.eu/test#0 Badania to TSH FT3 FT4 Nie wiem czy lekarz rodzinny Ci je wypisze, moja Pani dr zawsze dawała mi tylko na TSH, aż przyniosłam jej zaświadczenie od endo że mam niedoczynność, to ostatnio dała mi na TSH i FT4 twierdząc że na FT3 nie może, ale podobno od nowego roku lekarze rodzinni mogą i powinni wypisywac i na ft3 i na ft4. Później to zależy, czy pójdziesz do lekarza prywatnie czy państwowo, u mnie np na państwową wizytę czeka się rok. Na początku też na pewno zalecą ci USG tarczycy i to też zależy czy prywatnie czy państwowo, ile może kosztować to nie wiem bo moja Pani dr po znajomości mnie umawia na usg po 40zł. W moim mieście ww. badania prywatnie kosztują po około 20zł za jedno, więc razem około 60zł za "trójkę tarczycową". |
|
|
|
|
#2216 |
|
Zakorzenienie
|
Ha teraz poszlam do innego lekarza i nie dość ze zwiekrzyla mi dawkę to i wysłała do ginekologa ! Obadala serce, tetno. Bardzo przyjemna babka. Nareszcie. Jak dobrze ze trafilam na nią. Nie wysmiala mnie jak poprzednia doktorka.
|
|
|
|
#2217 |
|
Konto usunięte
|
Trzeba mieć szczęscie,żeby trafić na Porządnego lekarza!wiem z własnego doświadczenia Jutro ide do nowego ginekologa Boje sie jaki bedzie ech ![]() ![]() ![]() Chcialabym zeby zrobil mi usg macicy bo okazuje sie ze mam małych rozmiarów jajniki i macice. Poprzedni ginekolog ani razu przez dwa lata mnie nie zbadał ! ![]() Dlatego zobacze jutro milego dnia |
|
|
|
#2218 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny.
Dołączam, bo niestety też wykryto u mnie niedoczynność tarczycy. Moja mama choruje na niedoczynność i chorobę Hashimoto od lat i u mnie w lutym padło podejrzenie tej choroby. W poniedziałek byłam u lekarza i też potwierdził u mnie niedoczynność i... Hashimoto. Mój wynik TSH wynosi 5,6 Teraz zaczynamy z lekarzem ustalać dawkę leku. Zaczęliśmy od dawki 25 i zobaczymy jak będzie. Mam czekać do 4 tygodni na efekty, choć szczerze mówiąc już po kilku dniach czuję się nieco lepiej.
|
#2219 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
|
|
#2220 |
|
Zakorzenienie
|
ft3, ft4, usg tarczycy.
---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- ft4 wyszło za niskie, ft3 w normie. obraz tarczycy na usg to lewy płat w normie, prawy powiększony. Tarczyca z ciemnymi plamami, lekarz powiedział, że jak ser szwajcarski. anty TPO mam zrobić, ale ponoć w początkowej fazie może nawet wyjść prawidłowo jeszcze...
Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:01.

Jak ktoś ma celiakię to ok, jak nie, to dla mnie jest to śmieszne. 

ech..

tp