Czy robie z ig³y wid³y? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2015-03-02, 14:52   #31
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112
Dot.: Czy robie z ig³y wid³y?

jak wiadomo, ile kto zarabia to mo¿na ustaliæ jaki¶ sensowny podzia³ finansowych zobowi±zañ. wiadomo te¿, czy staæ na zakup konkretnej rzeczy albo przeprowadzenie remontu.
ty masz podej¶cie, ¿e dopóki nie ma ¶lubu to ¿yjmy jak wspó³lokatorzy, a nie ka¿demu to odpowiada. posiadanie wspólnego konta to dobra sprawa i jak pisa³am, nie trzeba przelewaæ 100% zarobków na to konto a okre¶lony % wyp³aty. ka¿dy w zwi±zku mo¿e spokojnie mieæ w³asne konto i tam w³asne oszczêdno¶ci na swoje wydatki.

a co do tej kobiety i jej dobrze zarabiaj±cego faceta - niekoniecznie wiesz wszystko odno¶nie ich ustaleñ. je¶li kobieta wykonuje 100% prac domowych to mimo wszystko siê napracuje. jak kto¶ nie dba sam o dom to nie zdaje sobie sprawy, ¿e wiele rzeczy samo siê nie robi. mo¿e to facet jej powiedzia³, ¿e lepiej, ¿eby d³u¿ej poszuka³a, ale czego¶ fajnego zamiast braæ byle gie za najni¿sz± krajow±?

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-03-02, 15:08   #32
Rhapsody1
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 384

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Poka¿ wiadomo¶æ
jak wiadomo, ile kto zarabia to mo¿na ustaliæ jaki¶ sensowny podzia³ finansowych zobowi±zañ. wiadomo te¿, czy staæ na zakup konkretnej rzeczy albo przeprowadzenie remontu.
ty masz podej¶cie, ¿e dopóki nie ma ¶lubu to ¿yjmy jak wspó³lokatorzy, a nie ka¿demu to odpowiada. posiadanie wspólnego konta to dobra sprawa i jak pisa³am, nie trzeba przelewaæ 100% zarobków na to konto a okre¶lony % wyp³aty. ka¿dy w zwi±zku mo¿e spokojnie mieæ w³asne konto i tam w³asne oszczêdno¶ci na swoje wydatki.

a co do tej kobiety i jej dobrze zarabiaj±cego faceta - niekoniecznie wiesz wszystko odno¶nie ich ustaleñ. je¶li kobieta wykonuje 100% prac domowych to mimo wszystko siê napracuje. jak kto¶ nie dba sam o dom to nie zdaje sobie sprawy, ¿e wiele rzeczy samo siê nie robi. mo¿e to facet jej powiedzia³, ¿e lepiej, ¿eby d³u¿ej poszuka³a, ale czego¶ fajnego zamiast braæ byle gie za najni¿sz± krajow±?
Ja tylko stwierdzam i nie tylko ja ¿e tamta kobieta w jej przypadku jest po prostu leniem ¶mierdz±cym i nierobem, na dodatek szastaj±cym pieniêdzmi i maj±cymi wiele pomys³ów odno¶nie ich wydanie - przy czym sama przesta³a je zarabiaæ.

Niestety facet jest za¶lepiony i tego nie widzi, chocia¿ wiele osób siê go pyta³o co robi pani M, i czy znalaz³a w koñcu pracê.

Facet jej ci±gle mówi ¿eby czego¶ szuka³a, bo ten facet u mnie w mieszkaniu bywa raz w tyg i znamy siê bardzo dobrze.
Chcia³e¶ pani± to rób na ni±. Zreszt± w jej przypadku praca ponad przeciêtna nie idzie w parze, bo nie ma ona ¿adnego fachu, szkoleñ, studiów etc.

Te¿ j± znam bo bywa³em tam na wieczorze przy piwku no i to nie jest typowa studentka prawa, jak niektóre tu na forum które ma jakie¶ wizje na przysz³o¶æ. Dziewczyny tutaj chc± siê rozwijaæ, ona chce po prostu wspólnie ¿yæ i tyle - jej jest dobrze bo przecie¿ facet zarabia du¿o, i jeszcze sporo odk³ada.

Pomijaj±c to ¿e dzisiaj praca z nieba nie spada. I samo wys³anie cv ma siê nijak do szukania pracy.

Mam rozumieæ takie wspólne konto.

To trochê rozwik³a³o moje dziwne patrzenie, co¶ ala oszczêdno¶ci np. na wakacjê, ka¿dy odk³ada po trochu.

To trochê inna sprawa ni¿ jakby moja wyp³ata mia³a l±dowaæ co miesi±c do wspólnego konta.

Ja s³ysz±c wspólne konto mam na my¶li po prostu wspólne konto, a nie oszczêdzanie na konkretny cel. I równie¿ wiele razy siê z tym spotka³em, nie pojmujê tego.

Niby ¿yjemy jak wspó³lokatorzy, ale dziewczyna nie p³aci mi za mieszkanie, pr±d, i wodê te¿ nie. Wszystko sam op³acam, bo niby mieszkanie moje. Nie zastanawia³em siê nad tym, bo po prostu tego jej nie wylicza³em, a szczerze g³upio mi braæ od dziewczyny akurat np, 200 z³ za pr±d w tym miesi±cu a za nastêpny 150 z³.

Niech odk³ada, bo studiuje. Bêdzie wyjazd na wakacje to najwy¿ej zrzuta 50/50 i jedziemy. Wiêkszo¶æ dziewczyn by siê pewnie zamieni³a.
Rhapsody1 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-03-02, 15:24   #33
arachnea
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 677

.

Edytowane przez arachnea
Czas edycji: 2021-12-11 o 15:11
arachnea jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-03-02, 16:35   #34
leobozenka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 197

Cytat:
Napisane przez Rhapsody1 Poka¿ wiadomo¶æ

Wyt³umaczcie mi po co wam wiedzieæ dok³adnie, bo tak powiedzia³y¶cie. Ile facet zarabia, po co go o to pytacie, i widocznie to jako¶ sprawdzacie, bo równie dobrze mo¿e zarabiaæ 8 tys a powiedzieæ wam ¿e zarabia 3 tys.

Na co wam taka wiedza, nie mam pojêcia.
Ty na prawdê my¶lisz, ¿e to wygl±da tak, ¿e spotykamy faceta, a po kilku spotkaniach padaj± s³owa "Ty, Zdzisiek, ile zarabiasz netto?" Przecie¿ to oczywiste, ¿e takie sprawy wychodz± w naturalny sposób, gdy siê planuje wspólne ¿ycie, wspólne wydatki. Nie rozumiem ludzi, którzy takie sprawy ukrywaj±. W pewnym sensie jestem w stanie zrozumieæ ostro¿no¶æ ludzi z milionami na koncie, ale kompletnie nie czajê czego mo¿e siê obawiaæ cz³owiek z kilkutysiêczn± pensj±, przecie¿ o takiej kasy sodówka nie uderza :P No chyba, ¿e ludziom ¿eruj±cych na zasi³kach przez ca³e ¿ycie

Mój T¯ nigdy przede mn± nie ukrywa³ swoich zarobków, zawsze mówi³ o tym otwarcie, gdy sobie planowali¶my wspólne sprawy, ba nawet kiedy¶ jego pensja wp³ywa³a na moje konto, a zwa¿ywszy na to, ¿e by³o kilkana¶cie tys. miesiêcznie to ja sobie my¶lê, ¿e musia³ byæ strasznie naiwny i zarazem ma szczê¶cie, ¿e nie osiad³am na ¿adnych laurach. Widocznie jestem taka wyj±tkowa

Wracaj±c do g³ównego tematu w±tku, jakby mi facet zaproponowa³, ¿e pralkê kupi mamie, a starocia z domu przywiezie to bym siê mocno zaczê³a zastanawiaæ nad wspólnym ¿yciem. Prawie 3 dychy na karku i robienie dobrze mamusi na ka¿dym kroku to ¼le wró¿y :P

Edytowane przez leobozenka
Czas edycji: 2015-03-02 o 16:41
leobozenka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-03-02, 16:53   #35
jesienny_lisc
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 4 443

Wyobrazi³am to sobie. Ona mówi, ¿e zarabia 1300 z³, a na serio ma 7 tys. On mówi, ¿e 2100 z³, w rzeczywisto¶ci 8 tys. Wynajmuj± pokój w mieszkaniu studenckim, bo ¿adne nie chce, ¿eby wysz³o ile zarabiaj±.
jesienny_lisc jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-03-02, 21:29   #36
Rhapsody1
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 384

Pensja kilkutysiêczna to na pewno spore pieni±dze zw³aszcza je¶li do tego dochodz± nadgodziny i pod firmowe poboczne zlecenia typowo skryptowe za które przychodzi sporo wiêcej ni¿ kilka tysi.

Ja tutaj nie u¿ywam jakie¶ offensywy w stosunku do was, bo to wszystko zale¿y od kobiety. Ale naprawdê widzia³em w ¿yciu ju¿ kilka takich sytuacji, gdzie facet nie móg³ odmówiæ narzeczonej wypadu na ferie do egiptu.

Wyp³ata kilkutysiêczna, wpad³y nadgodziny, dodatkowe zlecenia i pensja + 10 tys raz na 2 miesi±ce.

Nawet nie chodzi o ferie, nawet o wakacje. Priorytety wtedy siê zmieniaj±, bo mo¿na sobie na du¿o wiêcej pozwoliæ.

Dziewczyny nie zadowoli 2 tyg pobyt w 3-4 gwiazdkach w Grecji z biura podró¿y np w promocji. Tylko wypad na co¶ bardziej ambitnego.

To ¿e jej odmówi tzn ¿e jest sk±py? Przecie¿ ma kupê forsy, tylko ¿e pieni±dze s± jego, i mo¿e z nimi robiæ co zechce.

Pomys³ wspólnego odk³adania bardzo mi siê podoba, chocia¿ mogê siê za³o¿yæ ¿e nie ka¿da kobieta by na to posz³a gdyby zarabia³a np minimaln± krajówkê a jej facet du¿o wiêcej.

Dlaczego wtedy maj± po równo zbieraæ na wakacje. - takie pytanie by zapewne pad³o nie od wszystkich kobiet, ale od sporej ilo¶ci.

¦ledzê w±tki na wiza¿u jak mam przerwê w pracy, i co¶ zajadam.

Czasem specjalnie prowokujê do pewnych zachowañ, wypowiedzi bo chcê poznaæ wasz ¶wiatopogl±d. Wiem ¿e wizaz to nie konkretna kobieta, ale jednak co¶ wywnioskowaæ mo¿na.
Rhapsody1 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-03-03, 07:04   #37
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Wiadomo¶ci: 33 873

Cytat:

Pomys³ wspólnego odk³adania bardzo mi siê podoba, chocia¿ mogê siê za³o¿yæ ¿e nie ka¿da kobieta by na to posz³a gdyby zarabia³a np minimaln± krajówkê a jej facet du¿o wiêcej.

Dlaczego wtedy maj± po równo zbieraæ na wakacje. - takie pytanie by zapewne pad³o nie od wszystkich kobiet, ale od sporej ilo¶ci.
Nie wiem, mo¿e niektórzy wol± ¿yæ w zwi±zkach, w których siê rozliczaj± jak obcy ludzie czy wspó³lokatorzy. Ale ja bym na to nie posz³a za nic, dla mnie kasa w zwi±zku jest wspólna. Nie musi ca³a byæ na wspólnym koncie, ale wiem, ¿e jak mi zabraknie na co¶, to mój facet mi do³o¿y, a jak jemu zabraknie, to ja mu do³o¿ê. I nikt nie bêdzie nikogo rozlicza³, ¿e za wakacje trzeba po po³owie, ¿e jak oszczêdzaæ, to on 10% pensji (bo np. zarabia 4 tys), a ona 33% pensji (bo zarabia 1200), byle po równo by³o.

Dla mnie to dopiero jest budowanie sobie chorej sytuacji
Lexie jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2015-03-03, 08:07   #38
skazana_na_bluesa
.

Wiadomo¶ci: 28 112

zgadzam siê

skazana_na_bluesa jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-03-03, 10:09   #39
leobozenka
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 197

Cytat:
Napisane przez lexie Poka¿ wiadomo¶æ
Nie wiem, mo¿e niektórzy wol± ¿yæ w zwi±zkach, w których siê rozliczaj± jak obcy ludzie czy wspó³lokatorzy. Ale ja bym na to nie posz³a za nic, dla mnie kasa w zwi±zku jest wspólna. Nie musi ca³a byæ na wspólnym koncie, ale wiem, ¿e jak mi zabraknie na co¶, to mój facet mi do³o¿y, a jak jemu zabraknie, to ja mu do³o¿ê. I nikt nie bêdzie nikogo rozlicza³, ¿e za wakacje trzeba po po³owie, ¿e jak oszczêdzaæ, to on 10% pensji (bo np. zarabia 4 tys), a ona 33% pensji (bo zarabia 1200), byle po równo by³o.

Dla mnie to dopiero jest budowanie sobie chorej sytuacji
Zgadzam siê w 100%.

Znam tak± d³ugoletni± parkê, która rozlicza siê za ka¿d± pierdo³ê, by³am ¶wiadkiem jak po powrocie ze sklepu facet mówi do dziewczyny "jeszcze mi za batona musisz oddaæ 2,3 z³". W momencie, gdy to us³ysza³am poczu³am siê mniej wiêcej tak jakby ufoludek mi siê ukaza³ przed oczami Jednak okazuje siê, ¿e wiele par podobny system rozliczania jak najbardziej popiera
Stary 2015-03-03, 10:54   #40
Kolor kremowy
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 868

Cytat:
Napisane przez Wikttoria Poka¿ wiadomo¶æ
My¶lê ¿e nie o pralkê Tobie tutaj chodzi. czujesz siê zawsze gorsza od jego rodziców? Czujesz ¿e nie stawia cie na pierwszym miejscu? Mamie kupi now± pralkê a Tobie na pocz±tek nowego wspólnego ¿ycia przechodzony po kim¶ sprzêt.
No w³asnie, wydaje mi siê, ¿e masz problem ze stosunkiem swojego faceta do jego rodziców, a nie z tym, ¿e bêdziesz mia³a u¿ywan± pralkê.

Cytat:
Napisane przez leobozenka Poka¿ wiadomo¶æ
Sk±d pewno¶æ, ¿e te Twoje kilka tysiêcy na tyle zawróci³oby Twojej partnerce w g³owie, ¿e przesta³a by przejmowaæ siê w³asn± karier± i osiad³a by na laurach? Pewnie codziennie popija³aby ¶niadanie oryginalnym szampanem i planowa³a na co by tu roztrwoniæ ten Twój maj±tek Czy ona w ogóle jest ¶wiadoma jakie masz o niej zdanie?

Nie¼le siê ubawi³am
Mo¿e jego partnerka tez zarabia kilka tysiêcy, ale mu nie mówi i tylko ukrywa chichot, gdy widzi, jak on dr¿y, ¿eby tego jego tysi±ce nie wysz³y na jaw. Dla mnie taka postawa to ¿enada, jakies ukrywanie zarobków i przekonanie, ¿e kobieta to tylko by go chcia³± oskubaæ. Tacy kolesie w ogóle nie powinni siê wi±zaæ z kobietami, skoro maj± o nich takie z³e zdanie. Co to za zwi±zek bez zaufania i szacunku, z tajemnicami? Opiera siê na cowieczornym seksie chyba.

Cytat:
Napisane przez lexie Poka¿ wiadomo¶æ
Oczywi¶cie ¿e tak.
I on te¿ wie ile ja zarabiam i ile mam na koncie. Nie widzê w tym ¿adnego problemu.

Pieni±dze MOG¡ zmieniaæ ludzi, mo¿e zastanów siê czy Ciebie czasem nie zmieni³y, nie sprawi³y ¿e jeste¶ dziwnie podejrzliwy i masz ma³o przyjemne zdanie o w³asnej dziewczynie. Bo serio serio - nie rozumiem jak mo¿na z jednej strony pisaæ, ¿e to nie kwestia zaufania itp, a jednocze¶nie podejrzewaæ, ¿e siê dziewczyna stanie ma³o ambitna i leniwa jak siê dowie, ¿e facet ma pieni±dze, albo ¿e w razie tego kryzysu i utraty kasy, nie wiem, ucieknie ze zwi±zku?

Masz dziwne zdanie o kobietach albo znasz dziwne kobiety. Mo¿e na takie trafi³e¶
Dziwny kole¶ to na dziwne kobiety trafia. Albo raczej tak je widzi tym swoim skrzywionym spojrzeniem.
Kolor kremowy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2015-03-03, 12:59   #41
zlotniczanka
plum plum

Wiadomo¶ci: 4 384

Cytat:
Pensja kilkutysiêczna to na pewno spore pieni±dze zw³aszcza je¶li do tego dochodz± nadgodziny i pod firmowe poboczne zlecenia typowo skryptowe za które przychodzi sporo wiêcej ni¿ kilka tysi.

Ja tutaj nie u¿ywam jakie¶ offensywy w stosunku do was, bo to wszystko zale¿y od kobiety. Ale naprawdê widzia³em w ¿yciu ju¿ kilka takich sytuacji, gdzie facet nie móg³ odmówiæ narzeczonej wypadu na ferie do egiptu.

Wyp³ata kilkutysiêczna, wpad³y nadgodziny, dodatkowe zlecenia i pensja + 10 tys raz na 2 miesi±ce.

Nawet nie chodzi o ferie, nawet o wakacje. Priorytety wtedy siê zmieniaj±, bo mo¿na sobie na du¿o wiêcej pozwoliæ.

Dziewczyny nie zadowoli 2 tyg pobyt w 3-4 gwiazdkach w Grecji z biura podró¿y np w promocji. Tylko wypad na co¶ bardziej ambitnego.

To ¿e jej odmówi tzn ¿e jest sk±py? Przecie¿ ma kupê forsy, tylko ¿e pieni±dze s± jego, i mo¿e z nimi robiæ co zechce.

¦ledzê w±tki na wiza¿u jak mam przerwê w pracy, i co¶ zajadam.

Czasem specjalnie prowokujê do pewnych zachowañ, wypowiedzi bo chcê poznaæ wasz ¶wiatopogl±d. Wiem ¿e wizaz to nie konkretna kobieta, ale jednak co¶ wywnioskowaæ mo¿na.
Mnie zastanawia Twój lêk przed tym byciem wykorzystanym. Skoro to takie wa¿ne, to czemu nie poszukasz osoby, która ma podobne pogl±dy do Ciebie, zarabia tyle, ¿e staæ j± na jej potrzeby i nie widzi potrzeby w szanta¿ach finansowych? Jak siê nie dasz wykorzystaæ, to nikt Ci si³± kasy nie zabierze. Bo wygl±da na to, ¿e ze strachu zamiast budowaæ zwi±zek to budujesz wokó³ siebie mur. Naprawdê wspó³czujê Twojej dziewczynie -w miejscu, gdzie wystarczy wspólna rozmowa o pogl±dach na pieni±dze, ona napotyka siê na k³amstwa, bo mo¿e osi±¶æ na laurach. Nie masz chyba o niej najlepszego zdania? Je¶li nie dok³ada Ci siê do kosztów mieszkania, ale co¶ w nim robi, sprz±ta, kupuje jedzenie, to doceñ to. Je¶li jednak nie robi i nie wnosi nic, to zastanów siê, czy Ci to pasuje. Co z tego, ¿e nie wie ile zarabiasz, skoro byæ mo¿e pod¶wiadomie ju¿ uwa¿asz, ¿e na Tobie ¿eruje?

Ja jestem gor±c± zwolenniczk± teorii, ¿e kobieta MUSI mieæ swoje pieni±dze, pracowaæ i byæ niezale¿n± na tyle, by w razie wu daæ sobie radê samej. Moim zdaniem przemoc w zwi±zkach czêsto opiera siê w³a¶nie o pieni±dze i to, ¿e 50latka kobitka, która w ¿yciu nie pracowa³a, nie odejdzie sama z siebie, choæby j± m±¿ z tasakiem goni³, bo nie ma szans finansowych na to.
Ale uwa¿am te¿, ¿e o pieni±dzach trzeba rozmawiaæ. To dziedzina przez któr± wiele zwi±zków siê rozpada albo przypomina transakcje na zasadzie "rozstaliby¶my siê, ale kredyt...". Czêsto pary maj± do siebie jakie¶ ¿ale, wychodzi brak planowania, bo nie ma oszczêdno¶ci, a pó¼niej wzajemne pretensje, bo nie ma za co kupiæ leków. Podstawa finansowa zwi±zku powinna byæ solidna, obgadana i ustalona. Je¶li zak³ada siê, ¿e siê bêdzie razem X lat, to trzeba wiedzieæ, jak siê sfinansuje potomstwo, wspólne mieszkanie, rodzinne uroczysto¶ci, ewentualne choroby. Mnie w ogóle przera¿a, ¿e wiêkszo¶æ ludzi nie ma oszczêdno¶ci choæby na miesi±c, dwa ¿ycia bez pracy itp.
W swoich zwi±zkach nigdy nie mia³am problemów z rozmowami o tym. Nawet jak mia³am ch³opaka na studiach, to wiedzia³am ile on ma od rodziców, on wiedzia³, ile mam ja i ile dorabiam. Zawsze, w powazniejszej relacji, wiedzia³am ile partner zarabia, on wiedzia³ ile kasy mam ja, jakie mniej wiêcej oszczêdno¶ci itp. Dziêki temu mogli¶my razem planowaæ ró¿ne rzeczy, wyjazdy, zakupy, codzienne ¿ycie. Przyk³ad - jak mojemu eks popsu³ siê samochód i potrzebowa³ na gwa³t kasy, to nie lata³ z jêzorem po znajomych, tylko zadzwoni³ do mnie z pro¶b± o przelew. Bo wiedzia³, ¿e akurat tyle kasy mam na pewno.

By³am nawet w sytuacji, gdy ¿yli¶my przez jaki¶ czas z facetem z moich pieniêdzy, bo on mia³ problem z wyp³atami z firmy. Nie wyobra¿am sobie sytuacji, gdyby ukrywa³ takie rzeczy przede mn±.

zlotniczanka jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Intymnie

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2015-03-03 13:59:52

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:47.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.