![]() |
#31 |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
Dot.: Czy robie z ig³y wid³y?
jak wiadomo, ile kto zarabia to mo¿na ustaliæ jaki¶ sensowny podzia³ finansowych zobowi±zañ. wiadomo te¿, czy staæ na zakup konkretnej rzeczy albo przeprowadzenie remontu.
ty masz podej¶cie, ¿e dopóki nie ma ¶lubu to ¿yjmy jak wspó³lokatorzy, a nie ka¿demu to odpowiada. posiadanie wspólnego konta to dobra sprawa i jak pisa³am, nie trzeba przelewaæ 100% zarobków na to konto a okre¶lony % wyp³aty. ka¿dy w zwi±zku mo¿e spokojnie mieæ w³asne konto i tam w³asne oszczêdno¶ci na swoje wydatki. a co do tej kobiety i jej dobrze zarabiaj±cego faceta - niekoniecznie wiesz wszystko odno¶nie ich ustaleñ. je¶li kobieta wykonuje 100% prac domowych to mimo wszystko siê napracuje. jak kto¶ nie dba sam o dom to nie zdaje sobie sprawy, ¿e wiele rzeczy samo siê nie robi. mo¿e to facet jej powiedzia³, ¿e lepiej, ¿eby d³u¿ej poszuka³a, ale czego¶ fajnego zamiast braæ byle gie za najni¿sz± krajow±?
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 384
|
Cytat:
Niestety facet jest za¶lepiony i tego nie widzi, chocia¿ wiele osób siê go pyta³o co robi pani M, i czy znalaz³a w koñcu pracê. Facet jej ci±gle mówi ¿eby czego¶ szuka³a, bo ten facet u mnie w mieszkaniu bywa raz w tyg i znamy siê bardzo dobrze. Chcia³e¶ pani± to rób na ni±. Zreszt± w jej przypadku praca ponad przeciêtna nie idzie w parze, bo nie ma ona ¿adnego fachu, szkoleñ, studiów etc. Te¿ j± znam bo bywa³em tam na wieczorze przy piwku no i to nie jest typowa studentka prawa, jak niektóre tu na forum które ma jakie¶ wizje na przysz³o¶æ. Dziewczyny tutaj chc± siê rozwijaæ, ona chce po prostu wspólnie ¿yæ i tyle - jej jest dobrze bo przecie¿ facet zarabia du¿o, i jeszcze sporo odk³ada. Pomijaj±c to ¿e dzisiaj praca z nieba nie spada. I samo wys³anie cv ma siê nijak do szukania pracy. Mam rozumieæ takie wspólne konto. To trochê rozwik³a³o moje dziwne patrzenie, co¶ ala oszczêdno¶ci np. na wakacjê, ka¿dy odk³ada po trochu. To trochê inna sprawa ni¿ jakby moja wyp³ata mia³a l±dowaæ co miesi±c do wspólnego konta. Ja s³ysz±c wspólne konto mam na my¶li po prostu wspólne konto, a nie oszczêdzanie na konkretny cel. I równie¿ wiele razy siê z tym spotka³em, nie pojmujê tego. Niby ¿yjemy jak wspó³lokatorzy, ale dziewczyna nie p³aci mi za mieszkanie, pr±d, i wodê te¿ nie. Wszystko sam op³acam, bo niby mieszkanie moje. Nie zastanawia³em siê nad tym, bo po prostu tego jej nie wylicza³em, a szczerze g³upio mi braæ od dziewczyny akurat np, 200 z³ za pr±d w tym miesi±cu a za nastêpny 150 z³. Niech odk³ada, bo studiuje. Bêdzie wyjazd na wakacje to najwy¿ej zrzuta 50/50 i jedziemy. Wiêkszo¶æ dziewczyn by siê pewnie zamieni³a. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 677
|
.
Edytowane przez arachnea Czas edycji: 2021-12-11 o 15:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 197
|
Cytat:
![]() Mój T¯ nigdy przede mn± nie ukrywa³ swoich zarobków, zawsze mówi³ o tym otwarcie, gdy sobie planowali¶my wspólne sprawy, ba nawet kiedy¶ jego pensja wp³ywa³a na moje konto, a zwa¿ywszy na to, ¿e by³o kilkana¶cie tys. miesiêcznie to ja sobie my¶lê, ¿e musia³ byæ strasznie naiwny i zarazem ma szczê¶cie, ¿e nie osiad³am na ¿adnych laurach. Widocznie jestem taka wyj±tkowa ![]() Wracaj±c do g³ównego tematu w±tku, jakby mi facet zaproponowa³, ¿e pralkê kupi mamie, a starocia z domu przywiezie to bym siê mocno zaczê³a zastanawiaæ nad wspólnym ¿yciem. Prawie 3 dychy na karku i robienie dobrze mamusi na ka¿dym kroku to ¼le wró¿y :P
17.10.2015 Edytowane przez leobozenka Czas edycji: 2015-03-02 o 16:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 443
|
Wyobrazi³am to sobie. Ona mówi, ¿e zarabia 1300 z³, a na serio ma 7 tys. On mówi, ¿e 2100 z³, w rzeczywisto¶ci 8 tys. Wynajmuj± pokój w mieszkaniu studenckim, bo ¿adne nie chce, ¿eby wysz³o ile zarabiaj±.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 384
|
Pensja kilkutysiêczna to na pewno spore pieni±dze zw³aszcza je¶li do tego dochodz± nadgodziny i pod firmowe poboczne zlecenia typowo skryptowe za które przychodzi sporo wiêcej ni¿ kilka tysi.
Ja tutaj nie u¿ywam jakie¶ offensywy w stosunku do was, bo to wszystko zale¿y od kobiety. Ale naprawdê widzia³em w ¿yciu ju¿ kilka takich sytuacji, gdzie facet nie móg³ odmówiæ narzeczonej wypadu na ferie do egiptu. Wyp³ata kilkutysiêczna, wpad³y nadgodziny, dodatkowe zlecenia i pensja + 10 tys raz na 2 miesi±ce. Nawet nie chodzi o ferie, nawet o wakacje. Priorytety wtedy siê zmieniaj±, bo mo¿na sobie na du¿o wiêcej pozwoliæ. Dziewczyny nie zadowoli 2 tyg pobyt w 3-4 gwiazdkach w Grecji z biura podró¿y np w promocji. Tylko wypad na co¶ bardziej ambitnego. To ¿e jej odmówi tzn ¿e jest sk±py? Przecie¿ ma kupê forsy, tylko ¿e pieni±dze s± jego, i mo¿e z nimi robiæ co zechce. Pomys³ wspólnego odk³adania bardzo mi siê podoba, chocia¿ mogê siê za³o¿yæ ¿e nie ka¿da kobieta by na to posz³a gdyby zarabia³a np minimaln± krajówkê a jej facet du¿o wiêcej. Dlaczego wtedy maj± po równo zbieraæ na wakacje. - takie pytanie by zapewne pad³o nie od wszystkich kobiet, ale od sporej ilo¶ci. ¦ledzê w±tki na wiza¿u jak mam przerwê w pracy, i co¶ zajadam. Czasem specjalnie prowokujê do pewnych zachowañ, wypowiedzi bo chcê poznaæ wasz ¶wiatopogl±d. Wiem ¿e wizaz to nie konkretna kobieta, ale jednak co¶ wywnioskowaæ mo¿na. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Przyjaciel wizaz.pl
Wiadomo¶ci: 33 873
|
Cytat:
Dla mnie to dopiero jest budowanie sobie chorej sytuacji ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
.
Wiadomo¶ci: 28 112
|
zgadzam siê
![]()
![]() |
#39 | |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 197
|
Cytat:
Znam tak± d³ugoletni± parkê, która rozlicza siê za ka¿d± pierdo³ê, by³am ¶wiadkiem jak po powrocie ze sklepu facet mówi do dziewczyny "jeszcze mi za batona musisz oddaæ 2,3 z³". W momencie, gdy to us³ysza³am poczu³am siê mniej wiêcej tak jakby ufoludek mi siê ukaza³ przed oczami ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |||
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 868
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
plum plum
Wiadomo¶ci: 4 384
|
Cytat:
Ja jestem gor±c± zwolenniczk± teorii, ¿e kobieta MUSI mieæ swoje pieni±dze, pracowaæ i byæ niezale¿n± na tyle, by w razie wu daæ sobie radê samej. Moim zdaniem przemoc w zwi±zkach czêsto opiera siê w³a¶nie o pieni±dze i to, ¿e 50latka kobitka, która w ¿yciu nie pracowa³a, nie odejdzie sama z siebie, choæby j± m±¿ z tasakiem goni³, bo nie ma szans finansowych na to. Ale uwa¿am te¿, ¿e o pieni±dzach trzeba rozmawiaæ. To dziedzina przez któr± wiele zwi±zków siê rozpada albo przypomina transakcje na zasadzie "rozstaliby¶my siê, ale kredyt...". Czêsto pary maj± do siebie jakie¶ ¿ale, wychodzi brak planowania, bo nie ma oszczêdno¶ci, a pó¼niej wzajemne pretensje, bo nie ma za co kupiæ leków. Podstawa finansowa zwi±zku powinna byæ solidna, obgadana i ustalona. Je¶li zak³ada siê, ¿e siê bêdzie razem X lat, to trzeba wiedzieæ, jak siê sfinansuje potomstwo, wspólne mieszkanie, rodzinne uroczysto¶ci, ewentualne choroby. Mnie w ogóle przera¿a, ¿e wiêkszo¶æ ludzi nie ma oszczêdno¶ci choæby na miesi±c, dwa ¿ycia bez pracy itp. W swoich zwi±zkach nigdy nie mia³am problemów z rozmowami o tym. Nawet jak mia³am ch³opaka na studiach, to wiedzia³am ile on ma od rodziców, on wiedzia³, ile mam ja i ile dorabiam. Zawsze, w powazniejszej relacji, wiedzia³am ile partner zarabia, on wiedzia³ ile kasy mam ja, jakie mniej wiêcej oszczêdno¶ci itp. Dziêki temu mogli¶my razem planowaæ ró¿ne rzeczy, wyjazdy, zakupy, codzienne ¿ycie. Przyk³ad - jak mojemu eks popsu³ siê samochód i potrzebowa³ na gwa³t kasy, to nie lata³ z jêzorem po znajomych, tylko zadzwoni³ do mnie z pro¶b± o przelew. Bo wiedzia³, ¿e akurat tyle kasy mam na pewno. By³am nawet w sytuacji, gdy ¿yli¶my przez jaki¶ czas z facetem z moich pieniêdzy, bo on mia³ problem z wyp³atami z firmy. Nie wyobra¿am sobie sytuacji, gdyby ukrywa³ takie rzeczy przede mn±.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:47.