|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#811 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?
Co to w ogóle oznacza "seksowne imię"? Że jak Natalia to choćby miała 200 kilo i wąsik to będzie seksi? A na sam dźwięk panowie stają na baczność? To czy ktoś jest seksi zalezy od wyglądu i pewności siebie a nie... Kolejna "wyliczanka" aby o czymś napisać. Nieważne o czym. Ważne że ktoś to przeczyta.
![]() |
#812 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#813 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Odnośnie imion to zastanawia mnie, co się teraz będzie działo, skoro od dzisiaj można nadawać zagraniczne imiona ![]() Osobiście mam imię, które nie jest popularne, ale też nie niespotykane, więc raczej nie spotykam się z żadnym "matko, co to za imię?!". Co prawda zdarzają się pojedyncze osoby, które mylą je z innymi imionami, ale nie rozumiem czemu ![]() ![]() ![]() Wygodnie jest mieć imię, którego nie ma kilka osób w klasie, w gronie znajomych, w pracy ![]() ![]() Aha, jeszcze w sumie co do oceny imion, to nie lubię takich, które mają niby po kilka form, ale są albo za poważne, albo zbyt infantylne. Np. Antonina-Tosia, Zofia-Zosia. Nie jestem też przekonana do imion, które kojarzą mi się z pokoleniem moich dziadków, czyli w sumie do takich Antonin (ale Nina jest już OK), Zoś, Franków i innych Stasiów. Dziwi mnie nadawanie imion, które są już w danym pokoleniu w rodzinie. Wiadomo, że czasem imię jest świetne, wymarzone, a tu się nagle okazuje, że miesiąc przed Tobą rodzi Twoją kuzynka i "kradnie" imię ![]() ![]() ![]() W tej chwili najbardziej podobają mi się takie imiona: - z żeńskich: Dorota, Agata, Paula (tyle że znam kilka Paul i wiem, że mają odwieczne problemy z przekręcaniem na Pauliny), Michalina, Aleksandra, Olga, Alina - z męskich: Robert, Marek, Grzegorz, Rafał, Konrad, Hubert, Miłosz Tyle że nie wiem jak z ich popularnością nawet ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#814 | |
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#815 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#816 | |
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#817 |
Konto usunięte
|
A propos seksownych imion. Przypomniało mi sie, ze gdzies kiedys czytałam, ze układ spółgłosek T i R po sobie, jak w wyrazach TRup albo poTRawa jest najbardziej nieprzyjemny dla ucha i wywołuje najbardziej negatywne skojarzenia. Stąd mało seksowna może wydać sie np Gertruda czy Patryk
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#818 |
Zakorzenienie
|
Moje dzieci urodzą się w USA, więc mogę poszaleć z imionami. Ale nadal lubię albo stare, ale biblijne.
Moje polskie typy męskie: Stanisław Ignacy Józef Franciszek Antoni Moje polskie typy damskie: Łucja Pola Aniela Ida Moje typy angielskojęzyczne dla chłopców: Tobias Joseph Zachary Malachy Theodore William Moje typy anglojęzyczne dla dziewczynek: Hermine/Hermione (TŻ nalega :P) Lucy Lily Rose Cecilia Ella Charlotte Edith Belle Btw ja mam na imię Maria i bardzo je lubię. W każdym języku praktycznie znane. Ale nie znoszę "Marysia" i nikt tak do mnie nie mówi.
#819 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Dlamnie to nieporozumienie. W tej sytuacji wielu rodziców (i ja) jest wściekłych gdyz my nie moglismy nadac dziecku imienia jakie naprawdę chcielibyśmy- przepisy ![]() ![]() Już widzę ten wysyp dziwacznych imion. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#820 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#821 |
Raczkowanie
|
Moim zdaniem dotychczasowe przepisy w kwestii imion były bardzo dobre. Nie wiem, co ma na celu ta zmiana i spodziewam się wielu podań o urzędową zmianę imienia za te 18 lat...
#822 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Co do pogrubionego to się zgadzam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#823 | |
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
I zazdroszczę, że będziesz mogła nazwać dziecko imieniem anglojęzycznym, bo gdybym ja tak mogła nazwałabym syna Henry ![]() A Maria to piękne imię ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#824 |
Konto usunięte
|
Tyene, dajcie Hermione! Genialnie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#825 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------------------- Natomiast osoby które stosunkowo nie dawno zostały rodzicami to niestety nie mieli szansy. dorotti66 Pola ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#826 |
Zakorzenienie
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;50477756]Tyene, dajcie Hermione! Genialnie
![]() Kiedys dla żartu obiecaliśmy sobie, że nazwiemy córkę Hermione, ale trochę się boję reakcji innych ![]() ![]() Ale w sumie to piękne, stare imię.
#827 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Hermione ładnie, TŻ ma dobry gust.
![]() ![]() |
![]() |
#828 |
and cigarettes
|
Dla mnie imię Hermiona/Hermione to z tych, co to można zadać pytanie z tytułu wątku, mówiąc o nim.
![]() Może za x czy xx lat, kiedy dziewczynka będzie miała te kilka lat już będzie bardziej powszechne (albo przeciwnie: zapomniane) i nie będzie się kojarzyć jednoznacznie ze sztywną kujonką z książki. Choć w sumie, w USAch rodzice nazywają dzieci nazwami stanów i chyba dzieci nie mają z tego powodu nieprzyjemności(?), więc może i ta Hermione przejdzie bez echa i piętna Pottera. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#829 |
Zakorzenienie
|
W USA możesz nazwać dzieci swobodnie. Hermine/Hermione raczej nikogo nie będzie dziwić. Również dziwna pisownia. Czyli możesz nazwać dziecko Cate, Catherine, Kathryn, Kate, Cathy, Caitlyn, Cath, cokolwiek.
![]() I tak, Virginia to dość typowe imię, ale nawet Dakota czy Alaska czy Nebraska się zdarzają. Imiona typu Peach, Plum, Apple czy Paris czy North jak wiemy też przechodzą.
![]() |
#830 | |
and cigarettes
|
Cytat:
![]() Ale wiem, że w USAch chodzą Arizony czy Dakoty, albo jakieś inne Chalsea, więc to trochę inny świat. Gdyby w Polsce nazwać dziewczynkę Warszawa czy chłopca Kraków, to pewnie byłoby im gorzej niż amerykańskim Virginiom. Czy Carolinom. Północnym. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#831 |
Zakorzenienie
|
Mam znajomą, która ma synka Gniewka. Chwali sobie.
![]() ![]()
#832 |
Zakorzenienie
|
miałam koleżankę Emilię którą nazywaliśmy Emma.
Tak apropo tematu to pamiętam historię sprzed 2, 3 lat gdzie zrobiła się głośna afera w mieście. Chłopaka rodzice nazwali Alan i dzieciaki pod blokiem i w szkole przechrzcili go na Anal. Dzieciak zaczynał podstawówkę chyba ale wyobraźcie sobie jak dzieciak ma przewalone jak do niego taka ksywa przywarła. Miałam koleżankę z 6 lat młodszą co ja rodzice nazwali imieniem Cecylia po jakiejś babci czy prababci. Tylko że wszyscy łącznie z rodzicami mówili na nią jej drugim imieniem. Dzieci się w przedszkolu śmiały, bo Cecylia to raczej pochodziło z pokolenia naszych babć. |
![]() ![]() |
![]() |
#833 |
Konto usunięte
|
A ja jestem Anną i jestem mega szczęśliwa. Bo "Ann" jest mało. Są Anie, Anki, ale nie znam nikogo, kto tak jak ja akceptuje tylko pełne imię. Nikt mi nie zdrabnia imienia. Moja ciocia ma tak samo na imię i nazwisko jak ja, i jak przyjeżdża, to na nią mówią Ania, a na mnie Anna i nikomu się nie myli. No ale za to każdemu musze powtarzać, że mama mnie Anną ochrzciła, a nie Anią czy anką
polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
![]() ![]() |
![]() |
#834 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W rodzinie jest kilka osob które mówią Ania. Ale ja lubię to zdrobnienie. Mam natomiast ciocia jest Elżbieta. I woli Ele bo mówi że to pierwsze to takie poważne |
|
![]() ![]() |
![]() |
#835 |
Rozeznanie
|
Mam znajomych którzy swojej córce dali na imię KASJANA. Dłuuuugo nie mogłam go zapamiętać
![]()
#836 |
Konto usunięte
|
Sąsiad mojej ciotki lat 4 ma na imię Kasjan. A nazywa się tak, jak narzędzie do pompowania kół, piłek, opon...
polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
![]() ![]() |
![]() |
#837 |
Zadomowienie
|
Spotkałam się z damskim imieniem Kesja i uważam je za ciekawą alternatywę dla imienia Kasia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#838 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Jak oglądałam z 2 letnią wówczas kuzynką zdjęcia i pokazałam małą mówiąc: - A to jest Cecylia to Julka spojrzała pytająco na mnie i złapała się za piersi ![]() ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 16:00 ---------- Też znam Kesję ze słyszenia (mieszka/ła koło babci). Wiem tyle, że imię rzadkie albo nawet bardzo. Rodzice są Świadkami Jehowy i jak byłam młodsza zastanawiało mnie czy czasem tylko oni nadają m.in. takie imiona.
![]() |
#839 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#840 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może to się wydać dziwne ale pamiętam że jak byłam mała to myślałam że dzieciaki jak wkraczają w starszy wiek to mają zmieniane imiona na imiona dorosłych. Przykładowo że moje imię czy mojej siostry to były imiona dla dzieci a jak byśmy wkroczyły w pewien wiek to zmieniono by nam imię i nawet wybrałam sobie imie jakie chciałabym mieć. Pewnie myslałam tak dlatego że własnie co pokolenie to są inne imiona. Dopiero jak poznałam chłopaków którzy miali na imiona jak mój ojciec i wójek to mi ojciec wyjaśnił że żadnej zmiany imienia nie ma. Mój kolega z klasy z liceum miał imiona Krzysztof Maria. Ponoć w przedszkolu mu dokuczali że ma drugie babskie imię ale potem juz miał luz do puki nie skończył 18 lat. Spotkałam go kiedys u lekarza i mówi że co chwilę ma z tym problemy czy w pracy czy w przychodni, jak ktoś spisuje jego dane z dowodu to zawsze dopisują Marian i za każdym razem musi tłumaczyć. Pierwszy dowód mu chyba zrobili na Marian przez przypadek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:26.