|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wybieramy projekt domu - oceny, opinie, porady
Najgorszy jest taki projektant, co narzuca swoje zdanie. świadczy to tylko o tym, że nie nadaje się do tego zawodu bo nie potrafi wziąć pod uwagę gustu i potrzeb inwestorów.
Jak moi rodzice budowali dom, Pan architekt twardo ich przekonywał, że okno w łazience to bez sensu, nie ma mowy. Mama się uparła a on i tak zrobił projekt bez okna. Po tym mama zrobiła mu taką awanturę, że mało go nie rozszarpała. Zmienili architekta. Rodzice u siebie mają kontakt na dworze, zamykany w takiej skrzyneczce. Drugi mają w garażu, to jest bardzo wygodne. Ja u siebie nie mam na dworze ( stary dom ) i muszę przedłużać ciągnąć na dwór przez okno. Trzeba zawsze pamiętać, żeby go chować, strasznie męczące to jest.
Nigdy nie szczekam ale zdarza mi się warknąć. Edytowane przez Nameria Czas edycji: 2015-02-08 o 18:35 |
|
|
|
|
#3842 |
|
Zakorzenienie
|
dokladnie nawet jakbym trawe kosiła to przez taras w salonie mam podłączać kosiarke?
pani była na wielkim dramacie!
|
|
#3843 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#3844 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3845 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny,
Czy warto inwestować w pompę ciepła podczas budowy domu. Chodzi mi oto, że jak mam już ten dom czy muszę nonstop palić aby mieć ciepłą wodę? Warto wydać dodatkową kasę na luksus? xxx ---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:50 ---------- Czy warto wybudować dom ekologicznym czy tradycyjny. Słyszałam,że koszty budowy takiego domu nie są większe od tradycyjnego tylko standard życia wzrasta xxx Edytowane przez 67660fbe4431ef874c547a9fe9d74590b5092d2a_69337201e3f4a Czas edycji: 2015-02-20 o 09:50 |
|
|
|
|
#3846 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co wątek to reklamujesz jakieś strony pod pretekstem udziału w wątku
Nigdy nie szczekam ale zdarza mi się warknąć. Edytowane przez 67660fbe4431ef874c547a9fe9d74590b5092d2a_69337201e3f4a Czas edycji: 2015-02-20 o 09:50 |
|
|
|
|
|
#3847 |
|
DOMator
|
Darmowa reklama kusi
Ale dzięki temu mogę niemal codziennie nabijać licznik żółtych i czerwonych kartek Wszak dzień bez darmowej reklamy jest dla niektórych dniem straconym.
|
|
#3848 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3849 |
|
Zadomowienie
|
A co sądzicie o tym projekcie? http://www.mgprojekt.com.pl/dom-z-widokiem-3
Edytowane przez paula5656 Czas edycji: 2015-02-27 o 16:27 |
|
|
|
|
#3850 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Pomieszczenia na pewno bym pozmieniała, szczególnie sypialnię na piętrze. Trochę przestrzeń w tym domu moim zdaniem jest zmarnowana. Podoba mi się antresola, uwielbiam takie rozwiązania. Wystarczą wam 3 sypialnie?
|
|
|
#3851 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3852 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli 3 sypialnie wam wystarczą to ok. Jak wystarczy wam jedna łazienka na piętrze, wywaliłabym łazienkę z głównej sypialni, lekko powiększyła garderobę kosztem sypialni a w miejscu łazienki zrobiłabym dodatkowy pokoik, np gabinet lub pokój do prasowania, suszenia prania itd. Łazienkę główną bym powiększyła kosztem pokoju i zrobiła pokój kąpielowy. Mi osobiście w tym domu brakowało by pomieszczenia "roboczego" gdzie pranie można wywiesić, prasować, trzymać graty sezonowe, rzeczy rzadko używane, pościel, ręczniki itd. ( narty, sprzęty itd ). Potrzebujecie gabinet? To pomieszczenie można na coś poświęcić lub zrobić z niego pokój gościnny. Nie potrzebujecie pokoju gościnnego? Jak np planujecie dwójkę dzieci, nagle się okaże, że nie macie gdzie gości położyć bo wielki dom ale tylko 3 pokoje ale za to spore. Gabinet możesz zrobić na antresoli, jeśli wystarczy Ci tylko biurko a na miejscu gabinetu zrobić pokój gościnny lub gościnny w połączeniu z gabinetem. Przepraszam za chaotyczną wypowiedź ale piasałam na szybko i to na tablecie
Nigdy nie szczekam ale zdarza mi się warknąć. Edytowane przez Nameria Czas edycji: 2015-03-03 o 09:47 |
|
|
|
|
|
#3853 |
|
Zakorzenienie
|
popieram totalnie kolezankę wyżej
![]() dla mnie duza sypialnia jest zbedna. tam bedzie przeciez tylko łóżko... komoda?telewizor/ moze ktoras pokusi sie na toaletke.. jak w planie jest miejsce robocze(biurko,regały) to wolalabym pare m pokoik osobny do pracy
|
|
#3854 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3855 |
|
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez lianeska Czas edycji: 2015-03-05 o 21:12 |
|
|
|
|
#3856 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dla mnie nie jest przekombinowyany, bryłę ma dosyć prostą a jaką zrobisze elewację to już od Ciebie zależy. Ja tylko nad jednym się zastanawiam. Tez planuję zrobić sobie antresolę taką jaka jest w tym projekcie, tylko jedna myśl nie daje mi spokoju. Jak myć okna na górze? Myślę, że nie są one zbyt praktyczne. Ja będę coś kombinowała, żeby zrobić dojście do okien. Widziałaś na żywo pomieszczenie z taką antresolą?
|
|
|
#3857 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie widziałam na żywo antresoli właśnie, koleżanki z pracy od razu mnie zapytały: a jak Ty będziesz te okna myć? i nie wiedziałam co odpowiedzieć Nie mam pojęcia, poproszę tż aby mi drabinę trzymał a ja będę myć
|
|
|
|
|
|
#3858 |
|
Zakorzenienie
|
normalnie rusztowanie bedziesz stawiac
|
|
#3859 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#3860 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam gniazdka w ogrodzie na osobnym obwodzie - wyjeżdżam to wyłączam bezpieczniki.
Swój czynny obwód ma jedynie rekuperator, piec, akwarium i lodówka. Cała reszta domu jest wyłączona. Mycie wysoko położonych okien - wzywa się ekipę dwa razy w roku i już. Szukając ekonomicznego w budowie i eksploatacji projektu domu zwracać uwagę, poza rozplanowaniem, na: - kosztowne acz niepotrzebne ozdobniki: lukarny, daszki, balkoniki, wielospadowe dachy, nietypowe okna, kolumny - wielkość powierzchni całkowitej a nie użytkowej! Dom budujecie przecież cały i każdy metr kosztuje. - zapotrzebowanie na ciepło domu. Dobrze ocieplony dom można ogrzewać prądem bez drenowania kieszeni, a za to nie trzeba budować komina i kotłowni. - ilość ścian nośnych - im mniej, tym bardziej swobodnie można planować wnętrze. - odległości punktów poboru wody (łazienki, kuchnia) od miejsca gdzie będzie stał zasobnik na wodę ciepłą - dylatację termiczną między domem a garażem. A teraz co jest ekonomiczne: - prosta bryła - prosty dach: płaski, pulpitowy lub dwuspadowy - jak najmniejsza różnica między powierzchnią użytkową a całkowitą - garaż dostawiany do bryły domu a nie znajdujący się w bryle. Taki garaż może mieć lżejszą konstrukcję niż dom i nie jest mostkiem cieplnym. - taras na gruncie a nie wylewany z betonu - jeden komin - wszystkie pomieszczenia wymagające ciepłej wody sąsiadujące ze sobą i miejscem na zasobnik - dla małych domów +/- 100-120 m2 tylko parterówka z lekkim stropem powieszanym lub drewniana kratownica - mniej okien, ale większe niż dużo ale małych - unikać okien w pomieszczeniach w których przebywa się sporadycznie i krótko - kotłownia, garaż, pralnia, spiżarnia, garderoba itd. - łączenie wielu funkcji w jednym pomieszczeniu
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-03-06 o 20:03 |
|
|
|
|
#3861 |
|
Raczkowanie
|
A co powiecie o takim projekcie?
![]() ![]() Wypasiony!!! Czułybyście się dobrze w takim domu,. bo ja chyba nie... ale z drugiej strony, gdyby było mnie na taki dom stać, to może bym myślała inaczej... Zdjęcie pochodzi z http://www.dominanta.pl/. |
|
|
|
|
#3862 |
|
Zakorzenienie
|
fatalny.
Wygląda jak gierkowska kostka, z daszkiem dobudowanym w latach 80-tych, stojaca za wielkim ceglanym murem, u kogoś z pociągiem do dworków (kolumienki). Ani to nowoczesne, ani tradycyjne. Ani połączenie nowoczesności z tradycją. Nowoczesność nie polega na tworzeniu dziwactw. Twórcze podejście do tradycji to coś takiego: ![]() ![]() A jak autor chciał pokazać urodę cegły to można tak:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2015-03-12 o 13:17 |
|
|
|
|
#3863 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3864 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3865 |
|
Przyczajenie
|
@elfi
Jak dla mnie projekt numer 3, bardzo lubię taką kolorystykę i styl.
http://dwpdesign.pl/ Edytowane przez Miriagord Czas edycji: 2015-03-13 o 17:04 |
|
|
|
|
#3866 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny! Co myślicie o tym projekcie? Jesteśmy z mężem na etapie wybierania projektu i ten przypadł nam najbardziej do gustu. Chcielibyśmy tylko zrezygnować z balkonów z przodu i z tyłu i zostawić tylko ten nad wykuszem, i zlikwidować okna w garażu i stryszku.
http://extradom.pl/projekt-domu-dom-...FeLItAodSSEAjw Generalnie na początku myśleliśmy nad jakimś bardziej nowoczesnym domem: nowoczesnym piętrowym w stylu tego który był wrzucany 2-3 strony wcześniej, ale niestety ogranicza nas plan zagosp. przestrzennego, który dopuszcza max domy parterowe z poddaszem użytkowym. Będę wdzięczna za wszelkie opinie
Edytowane przez Lemon_Drop Czas edycji: 2015-03-15 o 19:45 |
|
|
|
|
#3867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
aczkolwiek poza tym to projekt bardzo super ![]() wstepnie górną lazienke i garderobe chcialam zaproponować zeby przestawiac ale o ile sie nie myle to tam pion jakis jest i sciana je dzieląca jest niedoruszenia... ja bym z balkonów nie rezygnowała (tylni bym zostawiła na pewno...) ale ogolnie projekt mi sie podoba na wszystko znalazło sie miejsceah! i okno w garazu jedno bym zostawiła to zagazowane czasmi z wylanym olejem czy stojącą kałużą kilka dni pomieszczenie (nie nie mam syfu na chacie, tylko widze czasami u rodziców jak po pracy mama w zimę wjeżdza, zza kół lód odpada i sie topi cały weekend np...) i warto miec możliwość wietrzenia
|
|
|
#3868 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3869 |
|
Zakorzenienie
|
hm no może tak. takie to pomieszczenia ze w sumie mogłoby tak byc
![]() ogolnie projekt wg mnie bardzo fajny
|
|
#3870 |
|
Zadomowienie
|
sQuaara dziękuję
Masz rację jeśli chodzi o okienko w garażu, nie pomyślałam o tym wczesniej, więc chyba zostawimy małe w garażu i na strychu żeby można było przewietrzyć.Jeśli chodzi o strych i garderobę to jest tak jak KarmazynowyKamyk pisze
Edytowane przez Lemon_Drop Czas edycji: 2015-03-16 o 13:18 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:02.

Ale dzięki temu mogę niemal codziennie nabijać licznik żółtych i czerwonych kartek

Nie widziałam na żywo antresoli właśnie, koleżanki z pracy od razu mnie zapytały: a jak Ty będziesz te okna myć? i nie wiedziałam co odpowiedzieć