|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo-październikowe 2013! cz. XVI
Cytat:
|
|
#4112 | |
|
Zakorzenienie
|
Wasze dzieci jeszcze są na samym mleku MM? Jej moja już odrzuciła sztuczne mleko w wieku około 14 miesięcy. Od tego momentu wszelkie butelki ze smokiem poszły wet. Wszystko je albo łyżeczką albo sama z talerzyka. Co do mlecznych produktów pozostają nam kaszki, desery. Od narodzin miała styczność z bebilonem, piła go chętnie i nagle coś jej się odwidziało. Zmiana mleka kilkukrotnie na nic się nie zdała.
---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:33 ---------- Poprzedni post napisano o 10:30 ---------- W piątek wracałam z pracy i właśnie u mnie Przy klinice Pediatrii była telewizja z Polsatu i TVP. Później jak sie okazało kręcili o tym, że na oddziale są właśnie te chore dzieci, które w tym momencie już nie zarażają.
|
|
|
#4113 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No to tym bardziej pewnie to tylko przejściowa niedoczynność, choć nawet nie powinnam i tego słowa używać, bo niedoczynności nie stwierdza się wyłącznie w oparciu o TSH... być może właśnie lekarz zleci dodatkowe badania i dopiero się wypowie czy to w ogóle wymaga jakiejś ingerencji. Nie martw się nic. Mój syn miewa kupy bardzo śmierdzące. Ale to chyba wina diety i tego, że niestety żre wszystko jak popadnie. Jak jest u dziadków, to już nie jestem tego w stanie nadzorować... pakują w niego jak w kaczkę, a ten łasuch nie odmawia. Ostatnio właśnie się zastanawiałam czy te nocne pobudki to z kwestią zołądkowo-jelitową nie są związane. |
|
|
|
|
#4114 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A dziadków ujarzmij... Poza tym te kupy są luzne czy normalne?
|
|
|
#4115 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jak TSH rośnie to oznacza to niedoczynność, zwolnienie pracy tarczycy... aczkolwiek tak jak mówię, by to stwierdzić trzeba jeszcze obserwować FT4, a i sprawdzić przeciwciała na samym początku... Kupy są normalne. Czasem zdarzają się luźniejsze,ale to chyba zbiega się z zębami, bo występuje zawsze gdy te ręce pcha do buzi. Jest ich wtedy 3-4 w ciągu dnia. Normalnie robi 1-2. Nie zawsze są śmierdzące, dlatego też wydaje mi się ze to zależy jak wygląda jego dieta w danym dniu. Na szczęście dziadków odwiedzamy raz, max 2 w tygodniu. I owszem wrzeszcze, żeby mu dali odpocząć od jedzenia... Edytowane przez mostly_cloudly Czas edycji: 2015-03-02 o 11:09 |
|
|
|
|
#4116 |
|
Zakorzenienie
|
Leczę się na niedoczynność tarczycy od...5 lat także potwierdzam, że m in. TSH musi być powyżej normy.
|
|
#4117 |
|
Raczkowanie
|
tak tak, ja też już mam temat zgłębiony, bo pierwsze objawy niedoczynności miałam w wieku lat 16...
TSH to tyreotropina - hormon produkowany bodajże w przysadce, który pobudza tarczycę do pracy, by ta produkowała dwa inne: tyroksynę FT4 i drugi FT3. Jeżeli TSH rośnie tzn. że tarczyca zwalnia, bo za mało produkuje tych dwóch. Dlatego równolegle sprawdza się poziomy FT3 i FT4, by potwierdzić czy tu faktycznie leży problem. Więc jak TSH rośnie a FT4 lub FT4 i FT3 spadają, to jest już chyba diagnoza klasycznej niedoczynności. By tarczyca podjęła większą pracę podaje się sztuczny hormon w postaci preparatów typu Letrox, Eutyrox. Przy lżejszych przypadkach często wystarczy sam jod. Nie wiem jakie są normy dla maluszków takich. Wiem, że dla dorosłych max 4 mU/l. Przy czym moja endokrynolog uważa, że już powyżej 3 to wynik niesatysfakcjonujący, a dla kobiety chcącej zajść w ciążę i ją utrzymać to max 2. Najlepiej wg jej opinii gdy wynik oscyluje w granicach 1-1,5 mU/l. Edytowane przez mostly_cloudly Czas edycji: 2015-03-02 o 11:38 |
|
|
|
#4118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam niedoczynność w ciąży i dlatego chciałam zbadać Emilkę
|
|
#4119 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jestem pewna, że niedoczynności nie ma. Ale no nadczynność... cholera wie... |
|
|
|
|
#4120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4121 |
|
Zakorzenienie
|
Marta Julek odrzucił mleko z butelki w ciągu dnia w wieku ok 11 miesiecy a w nocy 2 miesiące później. Nabiał przyjmuje jedynie w postaci kaszek, u nas jogurty odpadają więc nie mamy zbytniej alternatywy...
|
|
|
|
#4122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Potem jest 1-2 lata 2-4 4- iles tam I powyżej Rypnelam się... Ja leczenia tarczycę swoja od 7 roku życia... Mam tam wszystko co można mieć w tarczycy i boje się żeby Maciej nie miał tego samego... Bo to jednak upierdliwe... A najgorsze objawy
|
|
|
#4123 |
|
Zakorzenienie
|
hejo
ja-ika dzięki Tobie też dzisiaj rodzice mi kupili te chusteczki bo akurat byli na zakupach nam idzie gdzieś paczka na tydzień ale ja ich do wszystkiego używam ![]() Tasia ja leczę swoją od 3 lat bo wtedy mnie zdiagnozowano- fakt choroba upierdliwa ale z lekami da się w miarę funkcjonować ![]() dzisiaj rodzice kupili dla Mikiego w Carry czapkę super jest! a ja znowu mam zapalenie pęcherze nie lubię biuuuu
|
#4124 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
nie mam mocy, od rana czuję się jakby mnie walec przejechał, w pracy na apapie funkcjonowałam, bo mnie tak głowa bolała, ale to chyba przez zmianę pogody. Muszę się chyba wybrać do mojej rodzinnej i wyniki porobić o tak dla sprawdzenia. Zdrówka dla chorowitków małych i ich mam. Kaśka współczuję zapalenia pęcherza, raz w życiu miałam i straszne to. Pochwal się kurteczką dla Mika. Marta mój Hubi jest na mm na Bebiku Angelikada, ja też pomyślałam o tapecie na ścianie
|
#4125 |
|
Zakorzenienie
|
Asia nie ma na stronie
jutro może fote zrobię
|
#4126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I ja też zawsze kupuję 6paki, 2 albo 4
|
|
#4127 |
|
Zakorzenienie
|
Misia 6 na dwójkę?
Leos robi 3kupy na tydzień myje mu buzię i ręce przy kranie wiec malo nam schodzi
|
#4128 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chusteczki używam tylko jak wychodze... Wiec schodzą nam max 2 paczki na miesiąc.
|
|
#4129 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
oby wyniki były jak najlepsze i oby szczepienie poszło gładko
|
|
#4130 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Hejooo... dzisiaj pierwszy raz obcięłam Małej grzywkę bo już strasznie jej właziła do oczu. I mam mieszane uczucia...Kilka kosmków jej skróciłam a wygląda zupełnie inaczej. Może dobrze, że jeszcze trochę w czapce pochodzi
|
|
|
#4131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tak miałam jak byłam dzieckiem. Giga loki a po pierwszym ścięciu koniec. Ale kiedyś będzie musiał nastapi c ten dzień..... Dzień dobry Maciej jeszcze śpi.... A co lepsze .... Śpi non stop od 20 30.... Juz druga taka noc, aż się boje chwalić
|
|
|
#4132 |
|
Zakorzenienie
|
drugi dzien mam fatalna goraczke. do tego kinia załapała i też leży bez ducha. masakra jakas. artur tez w domu bo w weelend goraczkowal i chce by troche wrocil do zywych.
|
|
|
|
#4133 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No to gratki Nam też się coraz częściej udaje Rekord to 4 noce pod rząd przespane w całości Kiedyś to było niewyobrażalne. Strasznie mi się podoba imię Maciej...
|
|
|
|
|
#4134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Duszności, skurcze łydek, bolące paluchy od kłucia glukometrem i uda od wkłuwania insuliny..... do pracy jeszcze chodzę....jakoś leci
|
|
|
#4135 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
już mysłałam że nam zaginełas ![]() ninka widać bardzo lubi krzesłka i stoliczek ![]() ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Cytat:
;p---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:45 ---------- Cytat:
dla Maciusia co do loczków to ja w to nie wierze mi się kreciły od małego i miałam ścinane i długoo mi się kręciły jeszcze zwłascza jak miał padać deszcz wiec nie wiem czy to prawda z tym ścinaniem... mojej Lenie tez się kręcą ale nie obcinam bo chce żeby jeszcze jej urosły i dopiero jej podetne bo ma troszke sianko z tyłu o dziwo nie wiem czemu jej si tak robi bo czasem jest ok ma piękne loczki a drugiego dnia sianko jej się robi :/---------- Dopisano o 09:49 ---------- Poprzedni post napisano o 09:48 ---------- zdrówka dla was!!!!
|
|
#4136 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry!
U nas znów słabo, Szymek cały w wysypce po poprzednich antybiotykach. Do tego zakażenie jamy ustnej i przełyku - reakcja na penicylinę Lula brawo dla Bartusia za zasypianie bez fotelika ![]() Poziomkowa tapeta w łapki wymiata! super jest ![]() Tassia, Pszoua biedne maluchy, zdrówka dla obu! ja-ika dobry wybór z tym wózkiem. Też mamy mini boja oby leki szybko i skutecznie wyleczyły oko Filipka! marta u nas nadal Bebiko w użyciu monia zdrówka dla Was kaska współczuję zapalenia pęcherza, miałam kilka razy w życiu i masakra była. Edytowane przez jo_asiek Czas edycji: 2015-03-03 o 10:11 |
|
|
|
#4137 |
|
Zakorzenienie
|
Heej
Co do włosów, to Zuzce też grzywka wpada do oczu i ciągle jej zaczesujemy na bok, w końcu musi urosnąć... A cięcia nożyczkami przy jej twarzy sobie nie wyobrażam, bo jak jej się coś nie podoba, to strasznie się wygina i rzuca. U nas tez poprawiły się nocki, Zuzka przesypia na ogół całe. Ale to za cenę okropnych wieczorów (nie daje się myć, nie wiem dlaczego, nagle odmówiła wchodzenia do brodzika i co próba to okropne krzyki były, no a ile można dziecka nie myć... wczoraj spróbowaliśmy po 18 i jakimś cudem się udało ją umyć) i męczących dni - idą wszystkie trójki, dwie przebite i dobrze widoczne, górne na razie jak igiełki na wierzchu. Jeśli ktoś się jeszcze waha nad zakupem stolika i krzesełek to ja potwierdzam, że to super pomysł. Kupiliśmy tydzień temu i Zuza zachwycona. Przeorganizowaliśmy jej kącik i tak naprawdę więcej miejsca się zrobiło niż przed tą zmianą. Teraz czytamy książki i układamy klocki przy stoliku, dużo mniej przebywamy na dywanie. A jeśli nam na naszych szalonych 30 m2 udało się zmieścić te mebelki to i każdej z Was sie to uda Zdrówka dla chorujących!
|
#4138 | |
|
Zakorzenienie
|
Tassia Emilka ma TSH ponad 5, ale z tego co widziałam, to normy dla dzieci są bodajże do 7 lub 8 Cytat:
a kupuję tylko białe, bo te zielone mają za mocny zapachIle razy się kłujesz? Pamiętam, że mnie też palce bolały, bo chyba 7 razy na dzień sprawdzałam, na szczęście miałam tylko dietę. Współczuję insuliny Mam nadzieję, że po ciąży przejdzie i nie będziesz musiała już się kłuć
|
|
#4139 |
|
Rozeznanie
|
Hejo
powiedzcie mi jakie rowerki lub pojazdy mają wasze dzieci do zabawy na dworze? szukam czegoś takiego na święta dla Wika ale wolałabym coś sprawdzonego
|
#4140 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej, u nas przebiła się w końcu pierwsza trójka.
Cytat:
Oczy już lepiej, nie ropieją ale ciężko jest mi je zakropić, bo Filip sobie nie daje..Zdrowia dla Was! |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:06.

hehe podobnie zrozumiałam jak poziomka :P haha
to miałaś przeboje
tak to jest jak w niedziele sie zakupy robi :P

[/RIGHT]

ale z lekami da się w miarę funkcjonować 
Nam też się coraz częściej udaje