![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak wymigać się z wojska??
Cytat:
a sluzba zastepcza... nie wyobrazam sobie zeby moj TZ siedzial od 10 do 18 w pracy, a przed albo po robocie szedl do szpitala pracowac przez kilka godzin charytatywnie z mopem... takie cos jest moze dobre, jak ktos bezsensownie siedzi w domu, bo nie dostal sie na studia i nie ma co robic... ale np. nie dla czlowieka, ktory skonczyl studia, ma powazna prace i rodzine na utrzymaniu... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
wiem ze to roznie bywa
![]()
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wszystko po kolei. W przyrodzie nic nie ginie. Jak mu pisana służba wojskowa to go nie ominie,choćby na głowie stanął i rzęsami tupał ![]() Madzialenko,prawdę mówiąc nikogo nie interesuje,że facet chce sobie trochę kasy odłożyć-a już na pewno nie WKU ![]()
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
no niestety wiem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zebyscie wiedzialy jak moj brat sie wymigiwal ![]() A jeden kolega brata zlamal reke zeby nie isc ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
no coz, ja uwazam, ze moj TZ jest stworzony do 'wyzszych' celow niz bieganie w kolko z karabinem, tarzanie sie w blocie, a w wolnym czasie dlubanie w nosie czy tez szorowanie szczoteczka toalety
![]() szczegolnie, ze to czego ich tam ucza mozna by nauczyc w duzo krotszym czasie (a co za tym idzie taniej). haha juz widze jak taki rezerwista biegnie na wojne ![]() z takim wojskiem to powinnismy sie wstydzic. na pewno zrobimy tak zeby tam TZ przypadkiem nie trafil ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
tak, tak zgadzam się z toba
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Strach myśleć,że właściwie to każdy mężczyzna mógłby tak powiedzieć ![]() Boże chroń nas przed wojną ![]() Bo nie będzie nas miał kto bronić ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dlatego calym sercem jestem za utworzeniem armii zawodowej ![]() ja bym raczej zawolala: Boze, zeslij nam armie zawodowa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jeszcze nie dziś i nie jutro .
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
podobno za 5 lat
![]() coz, jesli nie to bedzie inny plus - TZ uczeszczajac na wszelkaie studia podyplomowe bedzie czlowiekiem bardzo wyksztalconym ![]() edit: oo to brzmi bardzo optymistycznie: http://www.radeksikorski.pl/index.ph...=10&akt_r=2006 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego ktoś miałby chcieć spędzić je na bezsensownym uczeniu się zachowań na wypadek wojny, jesli ktoś chce wojny, to niech sam na nią idzie a nie wysyła ludzi, którzy nie mają ochoty nikogo zabijać ani dać się zabić. Myślę, że wszyscy płacimy podatki, co jest wystarczającym "gestem" dla Ojczyzny, niech za to zapewnią wojsko zawodowe, które będzie wiedziało z z czym "się je" karabin. Cytat:
![]()
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
BAN stały
|
Ciekawe, czy twierdziłabyś tak samo, gdyby na przykład Twój wieloletni TŻ miał iść właśnie do wojska, i to do jednostki oddalonej od Ciebie o jakieś - bagatela - 500km.
Dla mnie obowiązkowe wojsko to po prostu jakaś forma niewolnictwa, ograniczenia wolności człowieka. Idea wojny jest dla mnie ohydna, nie pozwoliłabym mojemu TŻtowi walczyć za ojczyznę, bo według mnie ważniejsze jest życie..."żadna idea nie jest warta życia" - jak chyba Kazik śpiewał. Hmm..chyba jestem pacyfistką ![]() Do dzisiaj pamiętam, jaki wstręt we mnie budziły lekcje PO w liceum i te wszystkie nauki o gazach bojowych, broni. Parady wojskowe są dla mnie obrzydliwe, ojcowie z dziećmi zachwycający się czołgami - jakby nie było, maszynami, kórre mają nieść śmierć. Dlatego - WOJSKU MóWIę NIE! Heh, na szczęście mój TŻ ma kategorię D ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Raczkowanie
|
Witam.
W kwestii usystematyzowania informacji, które Panie raczyły tutaj już umieścić: - w obecnym stanie prawnym do zasadniczej słuzby może zostać powołany każdy, kto służby nie odbywał i ma kategorię A, bodajże do 60 roku życia, - studentom polecam przeszkolenie w czasie wakacji - sam tak zrobiłem w tym roku, po 6 tygodniach pobytu w jednostce mam uregulowany stosunek do służby wojskowej - nie wiem na ile to prawda, ale kadra wspominała że ZSW ma być przedłużona do 12 miesięcy (zaznaczam, że to może być plotka) - absolwenci studiów mają szansę wykazać się na trzymiesięcznych kursach, ale z tego co słyszałem, ta grupa jest przenoszona do rezerwy z powodu braku kasy - z armią zawodową to termin za pięć lat jest raczej nierealny, oczywiście chodzi o kasę, ale nie będę się wdawał w szczegóły. W każdym razie to opinia wyrażona przez osoby wiarygodne. Wnioski: -Z powodu braków kadrowych w amii, do poboru bierze się teraz wszystkich jak leci, żona, dziecko i praca nie są żadnym argumentem. -Jeśli Twój TŻ jest przed drugim rokiem studiów i ma kategorię A - każ mu iść na zajęcia z PO - u mnie w mieście wystarczyło zdać egzamin z PO na uczelni i z dniem zakończenia studiów dostaje się rezerwę (może być tak, że zdanie tego egzaminu będzie zobowiązywało do wyjazdu na 6 tygodni szkolenia - to zalezy od ludzi w WKU) -Jeśli skończył studia - najlepiej iść do WKU i zapytać się czy rocznik będzie przenoszony do rezerwy, jak nie - to lepiej pojechać na 3 miesiące niż na 9. -jeśli jakiś czas się już miga od woja, są trzy drogi. Pierwsza to lewe papiery, ale z oczywistych względów odradzam z całego serca. Druga - odbyć służbę. Trzecia - służba zastępcza. Co i jak - o tym znajdziecie na stonach MOnu i stronach poświęconych unikaniu wojska. Czwartej alternatywy nie ma, nie polecam wyczekiwania na uzawodowienie armii, bo można się na tym poślizgnąć. Pozdrawiam serdecznie.
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiec jak mowilam, czekamy na zawodowe, a jak nie to bedzie wiecznym studentem ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
moj TZ wlasnie na zajecia z PO chodzil, 6 tygodni w jednostce nie byl, bo... bylo ich zbyt wielu
![]() ![]()
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
tylko ze taka możliwosc jest na dziennych, a na zaocznych ?? chyba nie??
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
a jak u niego ze wzrokiem? albo z nogami? bo na przykład jakby miał coś kiedyś złamane niech idzie do lekarza i powie ze chce zaświadczenie bo go boli...i że nie może biegać czy coś
![]()
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
kiedys mial bark w gipsie ale to było bardzo dawno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
wada wzroku nie dyskwalifikuje chyba że praktycznie jest niewidomy, mój ma wadę -3,5 bez okularów mało co widzi a tyrac po poligonie musiał. Co więcej opowiadał że trafiały sie tam naprawdę ciężkie przypadki jak np. chłopak z kurzą klatką piersiową ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
do Madzialenka12344321:
To jest program dla wszystkich studentów, niezależnie od tego, czy studia są stacjonarne, czy niestacjonarne. Jedyna różnica polega na tym, że "zaoczni" wakacje w jednostce mają od razu po drugim roku, a ci z dziennych - po trzecim.
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
DSB no to by było super
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Jestes zlosliwa ciagle dla mnie to i ja bede.
Wiesz jak sie mowi na kategorie D- do d*** ![]() Moj obecny chlop byl w wojsku i zyje i jest wszystko ok. Moj szwagier jest zolnierzem zawodowym i dzieki temu mogl pojechac na rok do Syrii i Iraku i mogla go odwiedzic rodzina. I on tam nie byl narazony na niebiezpieczenstwo i dorobil tam dosc duzo na wykupienie mieszkania w Warszawie. A siostra jadac tam miala wakacje zycia i za darmo.
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mój tż był 4 miesiące w wojsku, a po tych 4 miesiącach zwolnini go...komisja orzekła, że ma wadę wzroku i nerwicę... więc wrócił...nie nosi okularów, chociaż powinien :/
![]() |
![]() |
#88 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:16.