|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3841 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie Lipcowe 2015, cz.2 :)
Niezalogowana, my nie mamy isofix w aucie więc bazy nie mamy. Jak ja kupowałam to mówili, że najbezpieczniej jest gdy fotelik jest w bazie plus zabezpieczony pasami, w necie też czytałam opinie, że dobrze zapięte pasy lepiej przytrzymują fotelik w razie wypadku ale tak jak piszesz w adac zwykle foteliki z bazą dostają 5. Ale myślę, że przesadzili w sklepie z porównaniem maxi cosi w pasach z tymi wózkowymi fotelikami bo te wózkowe często w ogóle nie mają testów adac więc nie wiem na czym się opierali.
|
#3842 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Szczerze to też nie wiem o co im chodziło Mnie tylko zaskoczyło w MaxiCosi to, że materiał był cienki i po bokach postrzępiony, fotelik był lekki a ten z Bebetto wydawał się cięższy, porządniejszy i bardziej solidny Zdziwiło mnie to, bo wszędzie piszą że MaxiCosi są najlepsze, a przez to zaczęłam się zastanawiać czy trochę nie spoczęli na laurach i robią masówkę już Co do testów ADAC to nie mam wątpliwości, na pewno są wiarygodne![]() Ja w sumie nie wiem czy czasem nie zostanę przy foteliku "wózkowym" bo my nie za często gdzieś jeździmy, wszędzie mamy blisko więc przypuszczam że częściej będziemy spacerować niż jeździć autem. A fotelik pewnie nam posłuży i tak tylko pół roku, bo patrząc na nas to dziecko szybko z niego wyrośnie
|
|
|
|
|
#3843 |
|
Zadomowienie
|
Niezalogowana,nie sugeruj sie waga fotelika...bo wcale nie znaczy,ze ciezszy jest solidniejszy. I tez mi sie wydaje,ze nie do konca mieli racje w sklepie... ja bym jednak zainwestowala w,porzadny fotelik,bo to,ze wy jezdzicie malo i ostroznie nie znaczy,ze wszyscy ta jezdza. my wprawdzie zadnego wypadku ani stluczki nie mielismy i Hania miala fotelik wozkowy,ale teraz kupuje porzadny fotelik. widze jak sie jezdzi na polskich ddrogach i nie chce sobie potem pluc w brode...i dziekuje Bogu,ze nas uchronil przed wypadkiem jak Hania byla malutka...
A co do zmiany fotelika na ten kolejny,to im pozniej tym lepiej,bo jednak dziiecku najwygodniej w pozycji lezacej czy chociazby pollezacej i chyba najbezpieczniej. Nie wiem jakkie foteliki ma bebbetto,ale pomysl jeszcze jak to zrobic. |
|
|
|
#3844 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeszcze nie zdecydowaliśmy się konkretnie co robić z fotelikiem, więc nic nie jest przesądzone. Ale opinie doświadczonych rodziców na pewno weźmiemy pod uwagę A z jakiej firmy Wy mieliście wózek z fotelikiem? |
|
|
|
|
#3845 | |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=PalinKa_88;50512899]Bez pieczenia ale mega pyszne i Kaloryczne ;-)
Pisze od dołu blaszki Herbatniki maślane Masa kajmakowa Herbatniki maślane Dżem porzeczkowy 2x śmietana 30 z biedronki na sztywno Kakao posypać ;-) Smaczne i dobre jak postoi jeden dzień ;-) Ja robię: herbatniki masa krówkowa z puszki herbatniki Masa budyniowa/karpatkowa herbatniki Bita śmietana, starta czekolada i orzechy włoskie. Wszyscy się zachwycają ![]() ---------- Dopisano o 05:57 ---------- Poprzedni post napisano o 05:54 ---------- Cytat:
Będę chyba na wizycie u niej przed glukozą i wówczas zapytam
Edytowane przez Truskawka31 Czas edycji: 2015-03-04 o 06:30 |
|
|
|
|
#3846 |
|
Zadomowienie
|
Niezalogowana,my mielismy wozek 3w1 tutek grander i fotelik to jedyne na co narzekam w tym wozku...
Faktem jest,ze ja w ciazy robie sie panikara i niestety nie przechodzi po ciazy tylko zostaje...czyli w tej ciazy jest gorzej niz w poprzedniej. Ale moj Maz dzielnie to znosi. I widze,ze odkad jest Hania,to jezdzi baaardzo ostroznie,choc nigdy nie szalal i moze dzieki temu widze nieodpowiedzialnosc innych kierowcow. Poza tym mielismy ostatnio taka dziwna rozmowe z kolega,ktory tweirdzil,ze nawet jadac 150km/h jest w stanie jechac bezpiecznie i z kazdej sytuacji wyprowadzic auto i nie docieral do niego argument odpowiedzialnosci za inne zycia,ktore przewozi ani to,ze On moze jestdoskonaym kierowca i wyprowadzi auto,ale nie wszyscy kierowcy sa tacy swietni...a nie daj Boze trafi sie pijany,ktory pojedzie 100 i nagle w niego skreci na czolowe i 150 i 100,to smierc na miejscu nie tylko kierowcow... normalnie mnie gosc wkurzyl i od tamtej pory mam zawsze oczy dokola glowy i obserwune wszystko na drodze i poza nia i mimo,ze fotelik stary jest sprawny,to postanowilam,ze kupujemy nowy bez dyskusji...bo Maz niekoniecznie mial ochote-ale teraz juz sie nie buntuje. My nie mamy isofixa,ale wydaje mi sie,ze solidniehszy fotelik nawet przy samych pasach bedzie lepiej chronil niz badziewny nawet z roznymi bajerami...ale mi elaborat wyszedl...wybaczcie,po prostu bezpieczenstwo w aucie to temat,ktory jest dla mnie trudny,bo tu mam niewielki wplyw na to co sie dzieje,wiec przynajmniej tak chce chronic swoje dzieci i zapewnic im tyle ile moge... ---------- Dopisano o 07:50 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ---------- Aaa...Truskawko,zapytaj jeszcze o ta glukoze i slodkosci rzeczywiscie,bo mi np gin kilka razy mowil,zeby wieczorem przed oddaniem moczu nie jesc slodkosci za duzo albo winogron,bo po co ssie stresowac jak wyjdzie glukoza w moczu czy w krwi za duza... a przed krzywa,to raczej sie spotkalam z zaleceniem unikania slodyczy przynajjmniej dzien przed badaniem... Moze twoja gin chciala,zebys sie przyzwyczaila do slodkiego smaku...aaa...i wez sobie cytryne do wcisniecia do tej glukozy,bo wtedy podobno lepiej wchodzi a ona nie zaburza wynikow-juz dopytalam pan w luxmedzie ---------- Dopisano o 07:53 ---------- Poprzedni post napisano o 07:50 ---------- No i co do fotelikow,to jeszcze o ile dobrze pamietam,to recaro,graco maja duzo punktow wiec chyba nie musi byc maxi cosi...my ten pozniejszy mamy graco,bo mial max punktow a i cenowo byl dla nas bardziej przystepny niz inne-bo nie oszukujmy sie,bezpieczenstwo najwazniejsze,ale pozyczki na fotelik nistety nie wezme... sprobujedzis zglebic temat jak Mloda i Tatus wyjda z domu |
|
|
|
#3847 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no stressssss---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- Cytat:
nie kumam tej akcji z deserami ![]() ---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- Cytat:
![]() wizyta iście wielkanocna będzie
Edytowane przez ja_dalia Czas edycji: 2015-03-04 o 09:17 |
|||
|
|
|
#3848 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3849 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie zjadłam przepyszne śniadanko... wczoraj upiekłam sobie bułeczki pełnoziarniste, do tego odrobina masełka, pomidorek i rzeżucha, którą w zeszłym tygodniu posiało moje dziecko.... mniam...
a co do fotelików, to właśnie czytam http://osiemgwiazdek.blogspot.com/search/label/0-13 Mam nadzieję, że mi to rozjaśni co nieco... |
|
|
|
#3850 |
|
Rozeznanie
|
Gratuluje wszystkich wizyt
ja wlasnie chce kupic fotelik dla synka i myśle nad caretero turbo sport bo ma możliwość wysunięcia go gdy dziecko zasnie a mam teraz britax tez wysuwany i napewno go zatrzymam dla córci
|
#3851 |
|
Rozeznanie
|
apropo ciasta bez pieczenie te zostatnio zrobilam i pycha:P slodkie ale mniam
![]() http://www.mojewypieki.com/przepis/tarta-black-forest |
|
|
|
#3852 |
|
Zadomowienie
|
Porównałam wyniki w testach fotelików maxi cosi, recaro, graco - powiedzmy, że te rozważam. Jeśli chodzi o wyniki z bazą lub bez, to te z bazą mają zdecydowanie lepsze wyniki w przypadku uderzenia z boku, bo jeśli chodzi o zderzenia czołowe, to porównywalne są te wyniki.
No i tak jak patrzę to mi wychodzi najlepiej recaro (bez bazy) i wizualnie mi się chyba najbardziej podoba... zaraz jeszcze pomęczę moje mamusie marcowo-kwietniowe o te foteliki... bo pamiętam, że było sporo dyskusji a dziewczyny teraz z doświadczenia będę mogły trochę powiedzieć... |
|
|
|
#3853 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli macie smartfon na androidzie to polecam aplikacje z marketu ZSZYWKA jest tam cała masa przepisów i innych aspiracji nie tylko związanych z kuchnią, ale także z modą, wystrojem wnętrz itp. Pomimo dużej ilości reklam ja bardzo lubię tą apke
|
|
|
|
#3854 |
|
Rozeznanie
|
agunineczka czekamy na relacje z wczorajszej wizyty! Bo ciekawe jestesmy czy poznalas w koncu kto siedzi w brzuszku i wogole!
|
|
|
|
#3855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3856 |
|
Zakorzenienie
|
Wlasnie sie zastanawialam czy przeoczylam gdzies posta czy nic nam nie napisala
|
|
#3857 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3858 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Generalnie nawet jak się decydujecie na fotelik bez bazy, to warto pójść do sklepu stacjonarnego, pooglądać, poprosić o przymierzenie i wcale niekoniecznie musicie kupować. My tak zrobiliśmy z tym fotelikiem następnym.... najpierw poczytałam o testach w sieci, potem do sklepu, żeby włożyć Młodą i zobaczyć jak siedzi (bo np mimo, że mi bardziej odpowiadało recaro ze względu i na testy i na wygląd, to Ona w recaro się darła i nie chciała siedzieć a w graco usiadła i wychodzić nie chciała), a potem Pan nam przymierzył fotelik do auta, ale i tak nie kupiliśmy, bo się Mężowi kolor nie podobał i mieliśmy czekać na inny kolor, a ja w między czasie znalazłam ten sam fotelik w kolorze dla Męża na allegro o 200zł tańszy niż w sklepie i nawet z przesyłką sporo zaoszczędziliśmy. Z tym pierwszym fotelikiem nie da się tak zrobić, żeby Maluszka włożyć, bo jakoś trzeba ze szpitala wrócić - no chyba, że na powrót ze szpitala i pierwsze tygodnie możecie pożyczyć od kogoś zaufanego fotelik i zaraz potem pojechać z Maluszkiem i kupić specjalnie pod tego użytkownika fotelik... No ja z doświadczeń z Młodą już wiem czego szukam i raczej nie będę czekać i spróbuję kupić najpóźniej w maju, mimo,że w razie czego mam jeszcze ten stary fotelik - pozyczyliśmy znajomym i Oni np są z niego zadowoleni - tylko ich córcia była pulchniejsza niż Hania i po prostu jest dla Niej wygodniejszy... ---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- Ja też szukałam info od Agunineczki...
|
|
|
|
|
#3859 |
|
Wtajemniczenie
|
ja z fotelika korzystałam jedynie w aucie... jak młoda zasnęła to ewentualnie wypinałam ją i w tym do domu i hop do wyrka... od fizjoterapeuty wiem że maluszek nie powinien długo przebywać w takim foteliku bo to zle dla jego kregosłupa... ale znam panny co po marketach (????) podrózują po pare godzin w czyms takim, a nawet ostatnio babe w parku widziałam w czyms takim na spacerze... masakra
|
|
|
|
#3860 | |
|
Rozeznanie
|
Witam w środę
---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3861 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3862 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() :brzyda l: Czekamy na wieści
|
|
#3863 |
|
Raczkowanie
|
Witam po krótkiej przerwie,
w końcu udało mi się załączyć laptopa po tygodniu. Przeprowadzka już za mną i jestem w trakcie wypakowywania. Dzisiaj dzień dla mnie, bo wieczorem w końcu wypakowałam wszystkie kosmetyki. Jeszcze tylko załatwię parę urzędowych tematów i mogę się zacząć cieszyć ciążą w Szwajcarii. Zaczynam też nadrabiać zaległości, czeka na mnie ponad 20 stron Mały z dnia na dzień rozpycha się co raz bardziej i rozdaje kopniaki. Na ostatniej wizycie pierwszy raz był tatuś i też zobaczył siusiaczka. Poza tym to wszystkie wyniki w normie. Kolejna wizyta 10 marca, jestem ciekawa jak to będzie tu wyglądać, tym bardziej że nie znam jeszcze języka. |
|
|
|
#3864 |
|
Zakorzenienie
|
Dzien dobry
![]() W kwestii fotelika, kupowaliśmy wózek 3w1, wlasnie maxi cosi. Bazy nie miałam, choć następny fotelik i kolejny, ktory kupowaliśmy tylko zapinamy na isofix. Przypuszczam, ze Mały bedzie bez bazy teraz rowniez jeździł. Córeczka do większego (9-18kg) przesiadła sie jakoś w okolicy roczku, moze ciut pózniej. Agunineczka, czekamy na wieści! Furtka, swietnie dziewczynki rosną, idealnie równo ![]() Kciuki za dzisiejsze wizytki i trzymam kciuki za poznanie kolejnych płci ️
|
#3865 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
wczoraj juz nie miałam sił żeby tutaj zajrzeć, a dzis rano byłam w lupmie haha czyli zakupy dzieciowe czas start ![]() Z dzieciem wszystko ok, wszystkie narządy super, serduszka pięknie bije, prawie pół kilo wagi No i wiemy kto to będzie ![]() przyznam sie, że jestem toche rozczarowana, wczoraj byłam nawet zła, tak wiem, głupio, że zamiast sie cieszyć że zdrowe i w ogóle to ja odwalam takie numery... no ale nie tego sie spodziewałam... moje marzenie póki co sie nie spełni, bo..... będzie..... chłopak... moje przeczucie mnie zawiodło, chociaż ostatnio śnił mi sie chłoak z wielkim siusiakiem, wiec moze jednak cos było na rzeczy... ale ja tak bardzo chciałam dziewczynkę, że wmawiałam sobie, że bedzie Lilka... no nic, nastepnym razem... a teraz będzie Filip Franciszek
|
|
|
#3866 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ja się już przyzwyczajam do siusiaka, może jednak spróbujemy 2 raz jak mi pierworodny nie da za bardzo w kość ![]() Gratuluję siusiaka, wiem, że teraz to nie jest szczyt marzeń ale damy radę będziemy kochały swoich chłopaków najmocniej na świecie
|
|
#3867 |
|
Zakorzenienie
|
a poza tym tż jest w siódmym niebie, że będzie syn.. mój tata, teściowie, mój brat (swoja drogą przyszły chrzestny) też sie jaraja że chłopak, tylko ja jakos jeszcze nie mogę tego do siebie przyjać, serio, nie spodziewałam sie u siebie takiej reakcji...
pisałam od początku ciaży taki pamietnik do dziecka, pisałam go bezosobowo, ale jak wiem, że bedie chłopak to jakos nie mam ochoty tego dlaej pisać... zakupy ciuszkowe też mnie jakoś nie jarają, ale poszłam, bo nie ma co odkładać na później, wole rozłożyc wydaki w czasie... kupiłam kilka bodziaków, ale dupa, dla chłopców jest zdecydowanie mniej ciuchów, poza tym jak widziałam te wszystkie sukienki, spódniczki itd było mi smutno... ;/ ech.....
|
|
#3868 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mam nawet zdjęcia z usg przerobione przez Męża gdzie widać maleństwo i podpisane Dorotka ;-) ![]() Ale teraz to bardzo się cieszymy :-D Jeszcze raz gratuluję i fajnie ze kolejny siusiak ;-)
|
|
|
#3869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3870 |
|
Zakorzenienie
|
I tego się trzymajmy
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:24.

Co do testów ADAC to nie mam wątpliwości, na pewno są wiarygodne
bo umrę z ciekawości
Może to zbooczenie zawodowe, ale nie daje mi to spokoju! 

️