Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.29 - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-03-05, 21:05   #601
Madzia9999
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz.29

Cytat:
Napisane przez gasolina84 Pokaż wiadomość
Mój paznokieć na stopie odkleja się z jednej strony już 12 lat i niestety nie wyleczę tego, bo mam uszkodzony korzeń.
O retyy! To się przeraziłam teraz. Ja niepotrzebnie przy tym paznokciu dlubalam bo sądziłam, że to brud mi zachodzi. Jednak w końcu się opamiętałam i poszłam do dermatologa. Na szczęście do opuszki to cholerstwo nie doszło, i paznokieć odrasta więc jestem pełna nadziei

Sophia Loren
Madzia9999 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-05, 22:17   #602
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moja imaginacja Pokaż wiadomość
Robię to, używam odżywek, nic mi to nie daje na dłuższą metę, a hybrydy chciałabym zacząć nosić zeby lekko je wydłużyc.
A jakich olejków używasz?
Hybryda może utwardzic doraznie.
Nie polepszy faktycznego stanu paznokcia Ale póki ja masz jest on twarszy

Cytrynowe_Marzenie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-05, 23:29   #603
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
My mamy lampki ledowe za 80zl z IKEI + włącznik zamontowany pod blatem
A mogłabym poprosić o linka do tych lampek na priv jeśli jest jakiś w necie?
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-06, 00:31   #604
coffee
and cigarettes

Pilne!
Czy któraś z Was miała warunek i USOSa? Koleżanka powtarza przedmiot, do końca tygodnia mają w systemie podpiąć przedmioty, które mają w semestrze letnim, a wciąż na jej liście nie ma przedmiotu, z którego ma warunek w tym właśnie semestrze. Termin płatności za ten przedmiot jest do połowy marca.
Nie miałam takiej sytuacji, ale wg mnie nie ma powodu do stresu, bo pewnie przedmiot się pojawi, gdy będą rozliczać wszystkich warunkowiczów i to czy zapłacili, ale ona się martwi, bo uważa, że już powinna go mieć na liście przedmiotów, skoro zapłaciła jakiś czas temu.
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-06, 00:37   #605
Friese
Zakorzenienie

Czy ktoś mógłby powiedzieć swoje zdanie w kwestii wprowadzania nowej ustawy gdzie będziemy finansować operacje zmiany płci?
U mnie na fb jest gorąca dyskusja, typu: ,, Ja pier... ręce opadają... Taki psychol sobie zrobi przeróbkę za free a chory dzieciak czeka na operację czy lek który pozwoli mu żyć, bo rodziców nie stać na nierefundowany lek... Komorowski podpisuje wszystko jak leci także tylko kwestia czasu kiedy to wejdzie w życie."
  • Chętnie poznałabym opinię kogś mniej rozemocjonowanego, chcialabym dostrzeć też plusy tego pomysłu. Myślicie że jest szansa na to by jednak tego NIE WPROWADZIĆ?
  • zastanawiam się czy jest możliwe kiedyś by pomagać chorym dzieciom a nie osobom mającym zachciankę zmiany płci (ja szanuję to czytałam historie ludzi którzy czują się inną płcią, aczkolwiek jest to moim zdaniem mniej ważne niż chore dzieci)

Operacja zmiany płci będzie refundowana!
http://polskaniepodlegla.pl/wydarzen...ie-refundowana

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
Pilne!
Czy któraś z Was miała warunek i USOSa? Koleżanka powtarza przedmiot, do końca tygodnia mają w systemie podpiąć przedmioty, które mają w semestrze letnim, a wciąż na jej liście nie ma przedmiotu, z którego ma warunek w tym właśnie semestrze. Termin płatności za ten przedmiot jest do połowy marca.
Nie miałam takiej sytuacji, ale wg mnie nie ma powodu do stresu, bo pewnie przedmiot się pojawi, gdy będą rozliczać wszystkich warunkowiczów i to czy zapłacili, ale ona się martwi, bo uważa, że już powinna go mieć na liście przedmiotów, skoro zapłaciła jakiś czas temu.
ja miałam USOSa. Pokazuje się zaraz po WPŁACIE. Niezaleznie od innych przedmiotow

niech zadzwoni po prostu do dziekanatu albo do opiekunki - i dopyta. Lepiej nie czekac do ost atniej chwili bo potem bedzie jeszcze wiecej zamieszania i to będzie jej wina że nie dopilnowała by się pojawiło.

Edytowane przez Friese
Czas edycji: 2015-03-06 o 01:40
Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-06, 00:53   #606
coffee
and cigarettes

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
ja miałam USOSa.

niech zadzwoni po prostu do dziekanatu albo do opiekunki - i dopyta. Lepiej nie czekac do ost atniej chwili bo potem bedzie jeszcze wiecej zamieszania i to będzie jej wina że nie dopilnowała by się pojawiło.
To fajnie, że miałaś USOSa. Ale znasz odpowiedź na pytanie?
Jeśli do jutra się nie dowie z pierwszej ręki, to na pewno zadzwoni do sekretariatu, ale póki co szuka odpowiedzi wśród innych studentów, którzy byli w podobnej sytuacji, także... dzięki za radę. Gdyby jedyną odpowiedzią na każde pytanie było "a weź zadzwoń do sklepu/do szefa/do nfz/do uczelni/do ankiety.pl/do urzędu miasta Warszawa, by się dowiedzieć o ich finansach", to bez sensu byłby ten wątek. I, kto jak kto, ale Ty powinnaś to bardzo dobrze wiedzieć.

Edytowane przez coffee
Czas edycji: 2015-03-06 o 00:54
coffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-06, 01:40   #607
Friese
Zakorzenienie

coffee do końca tyg mają podpiąć przedmioty, więc rozumiem że nie ma jeszcze NIC wpisanego?
U mnie znajomi, którzy nie zdali 2 terminu i musieli mieć warunek, mieli wpisany go w systemie zaraz po ZAPŁACIE.

Cytat:
Napisane przez coffee Pokaż wiadomość
ale ona się martwi, bo uważa, że już powinna go mieć na liście przedmiotów, skoro zapłaciła jakiś czas temu.
Także ten... jak go jeszcze nie ma a wpłaciła to trochę słabo...

To szło niezależnie od wpisanych przedmiotów.
przepraszam za wcześniejszą : pisałam rano i trochę miałam umysł zaćmiony jeszcze

Edytowane przez Friese
Czas edycji: 2015-03-06 o 01:45
Friese jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-06, 06:37   #608
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Konto usunięte

Ja zmieniam nazwisko i nie mam zamiaru zmieniać prawka, a mam terminowe.
Wymienię dopiero jak skończy mi się ważność badan. Nie po to tyle za to buliłam, żeby pojeździć sobie 5 latek. Z resztą walę system moje prawko powinno być bezterminowe.
chociaż niby powinnam wymienić je teraz wraz ze zmianą nazwiska.
Abstrakcją jest dla mnie jego wymiana ze względu na adres zameldowania.

Edytowane przez 019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6
Czas edycji: 2015-03-06 o 06:39
019cbfde5cc6e455fa19b011903180c9b735c7f6 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-06, 06:55   #609
Dotka90
Zakorzenienie

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;5054869 7]Ja zmieniam nazwisko i nie mam zamiaru zmieniać prawka, a mam terminowe.
Wymienię dopiero jak skończy mi się ważność badan. Nie po to tyle za to buliłam, żeby pojeździć sobie 5 latek. Z resztą walę system moje prawko powinno być bezterminowe.
Abstrakcją jest dla mnie jego wymiana ze względu na adres zameldowania.[/QUOTE]

Spoko, ale jak Cię zatrzymają to mogą Ci zabrać prawko, bo dokument jest nieważny.

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
A mogłabym poprosić o linka do tych lampek na priv jeśli jest jakiś w necie?
Już poszukam
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-06, 07:14   #610
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
Napisane przez Cytrynowe_Marzenie Pokaż wiadomość
Nie pamiętam kiedy. Ale twoje jeszcze nie jest. Na nowym prawku masz date ważności przy każdej kategorii. Po tym czasie musisz przejść badania ponowne.
Cytat:
Napisane przez Quadesha Pokaż wiadomość
Nie, nie jest :p Nowe jest tak dowód takie twarde, a te stare można nawet wigonac, bardziej papierek. Mojej mamy ma 3 lata i jest jeszcze stare.
Dzięki dziewczyny! ale pewnie jak wymienię stare (np. przy zmianie nazwiska czy adresu) to dostanę europejskie i skończy się dzień dziecka

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-06, 07:29   #611
Dotka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez almondfairy Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny! ale pewnie jak wymienię stare (np. przy zmianie nazwiska czy adresu) to dostanę europejskie i skończy się dzień dziecka
Dokładnie tak.
Ja stare miałam bezterminowe, wymieniałam w styczniu z powodu zmiany nazwiska i mam już ważne na 15 lat.
Stary 2015-03-06, 07:36   #612
kate_rossi
Zadomowienie

GG do kate_rossi

Ja mam stare prawko bezterminowe. Od czasu wydania prawka zmieniałam chyba z 5 razy adres zameldowania (prawko mam z adresem domu rodzinnego). Od 10 lat jazdy policja zatrzymała mnie już parę razy. Brali dowód z innym adresem, prawko z innym i ani razu nie skapnęli się/ nie zwrócili uwagi na inne adresy. Wiem, że to nie reguła - powinnam zmienić, ale nie dam się systemowi chyba że na następny raz policja mnie zmusi (tfu,tfu, tfu)
Stary 2015-03-06, 07:51   #613
Dotka90
Zakorzenienie

Ale tu jest mowa nie tylko o innym adresie, ale i o innym nazwisku.
Stary 2015-03-06, 07:57   #614
Juli_Juli
Zadomowienie

Czy dość gęste serum do włosów mogę rozcieńczyć (np. wodą) ? Obciąża mi włosy, ale jest bardzo dobre.
Juli_Juli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-06, 07:58   #615
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Friese Pokaż wiadomość
Czy ktoś mógłby powiedzieć swoje zdanie w kwestii wprowadzania nowej ustawy gdzie będziemy finansować operacje zmiany płci?
U mnie na fb jest gorąca dyskusja, typu: ,, Ja pier... ręce opadają... Taki psychol sobie zrobi przeróbkę za free a chory dzieciak czeka na operację czy lek który pozwoli mu żyć, bo rodziców nie stać na nierefundowany lek... Komorowski podpisuje wszystko jak leci także tylko kwestia czasu kiedy to wejdzie w życie."
  • Chętnie poznałabym opinię kogś mniej rozemocjonowanego, chcialabym dostrzeć też plusy tego pomysłu. Myślicie że jest szansa na to by jednak tego NIE WPROWADZIĆ?
  • zastanawiam się czy jest możliwe kiedyś by pomagać chorym dzieciom a nie osobom mającym zachciankę zmiany płci (ja szanuję to czytałam historie ludzi którzy czują się inną płcią, aczkolwiek jest to moim zdaniem mniej ważne niż chore dzieci)
.

Dla mnie oni mogą płacić za wszystko. Tylko niech płacą faktycznie za wszystko. Łącznie z tymi chorymi dziećmi, rakami i innymi chorobami które sa poważne i zagrażają życiu.
A operacja zmiany płci nie jest zagrożeniem życia. Jako jedna z ostatnich powinna się pojawić na liście refundowanych.
Dla nie ta operacja to zwykła plastyka ciała jak powiekszenie cycek czy odsysanie tłuszczu.
Za to płacić trzeba. Więc i za zmianę płci też.

[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;5054869 7]Ja zmieniam nazwisko i nie mam zamiaru zmieniać prawka, a mam terminowe.
Abstrakcją jest dla mnie jego wymiana ze względu na adres zameldowania.[/QUOTE]

A wiesz jaki mandat grozi za zle nazwisko.
Na adres nie patrza (nowe dowody go nie mają). Ale nazwisko Jest ważne.

Stary 2015-03-06, 08:01   #616
zakonna
Naczelna Nastolatka

Tk może sobie poczytajcie dlaczego ludzie zmieniają płeć? Na pewno nie dla kaprysu lub lepszego wyglądu.
Stary 2015-03-06, 08:08   #617
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Tk może sobie poczytajcie dlaczego ludzie zmieniają płeć? Na pewno nie dla kaprysu lub lepszego wyglądu.
Ale brak zmiany nie zagraża ich życiu

Stary 2015-03-06, 08:10   #618
zakonna
Naczelna Nastolatka

Nie, szczególnie jeśli się popatrzy na liczbę samobójstwo u osób transseksulanych..... to jest życie w cierpieniu psychicznym i maja prawo do terapii, która skutecznie temu cierpieniu ulzy.
Stary 2015-03-06, 08:36   #619
almondfairy
seriously? no.

Cytat:
Nie, szczególnie jeśli się popatrzy na liczbę samobójstwo u osób transseksulanych..... to jest życie w cierpieniu psychicznym i maja prawo do terapii, która skutecznie temu cierpieniu ulzy.
wytłumacz to ludziom, którzy cierpią z powodu nowotworów np i latami czekają na terapię, albo po prostu umierają, bo nie stać ich na leki/zabiegi... trochę inna ranga i trochę inna liczba. bogate państwa mogą sobie na to pozwolić, ale nie my. najpierw należałoby zapewnić podstawy.

książki
ubrania
almondfairy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-06, 08:43   #620
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
wytłumacz to ludziom, którzy cierpią z powodu nowotworów np i latami czekają na terapię, albo po prostu umierają, bo nie stać ich na leki/zabiegi... trochę inna ranga i trochę inna liczba. bogate państwa mogą sobie na to pozwolić, ale nie my. najpierw należałoby zapewnić podstawy.

Nie ma o czym rozmawiać bo oni tego i tak nie wprowadzą. To jest temat zastępczy, który ma zapewnić dyskusję wśród mas a oni cichcem znowu wprowadzą jakiś bubel bo reszta będzie zajęta obrzucaniem się błotem.

kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-06, 08:44   #621
Lottie69
Zakorzenienie

Nadal uważam, że to nie jest aż tak ważna sprawa. Sam fakt, że są takiej a nie innej płci nie sprawia, że mogą umrzeć. Popełnienie samobójstwa to ich osobista decyzja, więc proszę, nie porównuj umierania na raka do zmiany płci, bo to jest bardzo przykre.
Wolałabym, aby te pieniądze zostały przeznaczone na co innego, przecież tyle rzeczy czeka na dofinansowanie, mamy gigantyczne kolejki do specjalistów, ludzie przez to umierają.
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-06, 08:52   #622
trocka8
Wtajemniczenie

Cytat:
Do któregoś tam roku, coś około 2030 chyba, ale nie pamiętam dokładnie, WSZYSTKIE prawka będą musiały zostać wymienione na terminowe i nie ważne, że na przykład w 2009 się dostało bezterminowo.

wysłane z telefonu
trocka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-06, 08:55   #623
zakonna
Naczelna Nastolatka

Pogadamy jak któraś z was będzie miała depresję i myśli samobójcze. To, że nie boli ciało, nie oznacza, że nie ma bólu i cierpienia, które człowiek chce zakończyć. Wiec może łaskawie nie wartościujcie kto bardziej cierpi.
Stary 2015-03-06, 09:02   #624
beatiska
Zakorzenienie

Cytat:
Pogadamy jak któraś z was będzie miała depresję i myśli samobójcze. To, że nie boli ciało, nie oznacza, że nie ma bólu i cierpienia, które człowiek chce zakończyć. Wiec może łaskawie nie wartościujcie kto bardziej cierpi.
Depresję można mieć też z innego powodu, a nie tylko osoby trans. Dlaczego więc tylko ich wspierać? Odsetek samobójstw z tego powodu jest mały, a jestem przekonana, że nie jedna osoba podda się zmiany płci i stwierdzi, że się pomyliła, co potem może mieć mimo wszystko podobny skutek...
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-06, 09:08   #625
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Cytat:
Myśli samobojcze może mieć każdy. Przy dobrej terapii da się z tym żyć. A ja nie bronię nikomu zmieniać płci. Tylko zanim dostanie kasę od państwa niech najpierw państwo zapewni leczenie tym którzy chcą żyć ale maja raka i bez kasy ich życie legnie w gruzach. A jak Ty czujesz się facetem i jest Ci z tego powodu zle to zarób kasę i to zrób. Nawet do szpitala Cię podrzuce.
Ale jeśli w kasie państwa brakuje pieniędzy na leczenie dzieci i trzeba zbierać pieniądze jak jakis żebrak to ja się na nie zgadzam na refundację zmiany płci.

Stary 2015-03-06, 09:08   #626
zakonna
Naczelna Nastolatka

Sami fachowcy tutaj od psychiki. Przykład z depresja podałam tylko po to żeby uświadomić ze nie musi boleć ciało żeby było cierpienie. A co do zmiany płci, to chyba nie myślisz ze odbywa się to wg. widzimisie pacjenta? To jest zabieg poprzedzony odpowiednimi i długimi konsultacjami i diganozami.
Stary 2015-03-06, 09:16   #627
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

A wiesz jak się czują osoby które musza żebrać od innych na operację ratująca życie kogoś im bliskiego bo państwo nie refunduje...
Jemu się nie należy chociażby miał umrzeć nie ze swojej woli a taki Kowalski co chciał być Kowalska ma bezpłatnie. Chociaż z medycznego punktu widzenia jego życiu nic nie zagrażało

Stary 2015-03-06, 09:19   #628
zakonna
Naczelna Nastolatka

Nie wartościuj co jest gorsze. Ja oddala bym wszystko, całe pieniądze żeby to co było w mojej głowie zostało zmienione na schorzenie ciała do operacji. To ta a propos kto ma gorzej i kogo bardziej boli. A co do tematu, ignorancja aż boli w postach tutaj, polecam poczytać zanim takie sądy i opinie zaczniecie wydawać. Bo same sobie świadectwo nieciekawe wystawianie
Stary 2015-03-06, 09:23   #629
201705250955
Konto usunięte

Cytat:
Nie wartościuj co jest gorsze. Ja oddala bym wszystko, całe pieniądze żeby to co było w mojej głowie zostało zmienione na schorzenie ciała do operacji. To ta a propos kto ma gorzej i kogo bardziej boli. A co do tematu, ignorancja aż boli w postach tutaj, polecam poczytać zanim takie sądy i opinie zaczniecie wydawać. Bo same sobie świadectwo nieciekawe wystawianie
Zgadzam się. Przykro to czytać. Piszę to jako osoba, której rodzice chorowali na raka (i wyleczyli się, nie do końca tylko bazując na kapitale NFZ i cudownych grzybkach tybetańskich), mająca w otoczeniu wiele osób chorujących "fizycznie" i "psychicznie". Nikt nie powinien cierpieć.
Aczkolwiek to prawda, ustawa nie przejdzie.
201705250955 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-06, 09:24   #630
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Każdy w swoim życiu ma jakieś priorytety. Niestety. I jak dla mnie na zmianę płci możesz sama nazbierać.
Chyba że będzie w naszym państwie istna idylla i wszystko będzie refundowane.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości