|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#631 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna w powietrzu, słońce na niebie, w przyszłym roku poślubię ciebie! PM 2016
Cytat:
|
|
|
|
|
#632 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wiosna w powietrzu, słońce na niebie, w przyszłym roku poślubię ciebie! PM 2016
Kurde, co to za parafia jest?! To mi wygląda bardziej na instytucję nastawioną na wielki zysk, a nie kościół!
|
|
|
|
#633 | |
|
żona bez ogona
|
U mnie też właśnie ciocia zawsze dawała po piątaku, chyba, że zlazło się ich wyjątkowo dużo to wtedy po 2. No i niedawno się dowiedziałyśmy, że księża u nas każą oddawać ministrantom te drobniaki, że to niby powinno iść na wspólnotę, na kościół, a nie im w kieszeń...
Jakby ludzie chcieli dać więcej w kopertę to by dali, nie rozumiem czemu każą oddawać ministrantom, kto chce to daje.---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Cytat:
|
|
|
#634 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
Na szczęście idzie na emeryturę, może jakiś normalny teraz będzie... Bo połowa wsi pouciekała do innych parafii.
|
|
|
|
|
#635 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kto oddaje i zabiera... ![]() ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Aaaa, no to wszystko jasne. Księża starej daty to w większości nastawione na zysk pasibrzuchy.... |
|
|
|
|
#636 | |
|
żona bez ogona
|
Cytat:
|
|
|
#637 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#638 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my dajemy koperte dla księdza.. ministrantom do puszki jakieś drobne [ale to nie wiem czy idzie na ministrantów? oni jeżdżą na różne takie całą grupą..] no i czasem osobno jeszcze jakaś czekolada czy coś, bo sie biedaki namarzną
|
|
|
|
|
#640 |
|
polaczek cebulaczek
|
U nas nigdy po kolędzie nie chodzili ministranci... sam ksiądz. Tylko jemu dawaliśmy kasę w kopercie ale często nie brał "bo proboszcz bogaty"
|
|
#641 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Jak ustawić w podpisie jakiś napis żeby po kliknięciu był suwaczek?
|
|
|
|
#642 | |
|
sajkolidżist
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#643 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Na ślubach i pogrzebach też zbierają na tacę, a podobno to co zostało uzbierane na pogrzebie jest przeznaczone na msze za zmarłego. |
|
|
|
|
#644 | |||
|
Konto usunięte
|
Zrobiłam na szybko czystkę znajomych na fb-ubyło mi 35 "znajomych"
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#645 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#646 | |
|
Konto usunięte
|
Co do kościoła to u nas bedziemy płacić 100 zł organiście zeby nie śpiewał
![]() Cytat:
Moze jak sie pogada z właścicielami to sie zgodzą u nas tez mało wielu sie zgadza ale wtedy mozna z nimi pogadać jak z nasza i dopisać do umowy czy wpłacić dodatkowy depozyt za zwierzaka o ile by były zniszczenia zeby z tego potrącać. Nie mamy wykładzin tylko panele, jesli juz cos nasza kicia drapie to nasz dywan w salonie akurat Zdrowka
|
|
|
|
|
#647 |
|
polaczek cebulaczek
|
Nie wiem czy już to mówiłam tu, ale u mojej babki jest stała kwota za kolędę -150zł. Ksiądz do mojej babci (starowinki na emeryturze) "jak pani nie ma to może pani ratami płacić"
I jeszcze mimo tego, że ksiądz ma swój samochod to co roku ktoś inny musi go rozwozić po kolejnych domach swoim samochodem bo... on się boi, że mu kury jego bryke porysują no i ostatnio na moją babcię trafiło - nie dosc, że 150 do koperty to jeszcze zapłacić komuś, kto go będzie za nią rozwozić, parodia. No i coś do żarcia przygotować, no bo jak to tak bez poczęstunku.
On oznacza, że chcę całować te same usta każdego ranka i każdej nocy przed pójściem spać. Jeśli odbierasz malżenstwo jako koniec wolności, to robisz to źle Edytowane przez zambeza Czas edycji: 2015-03-10 o 22:59 |
|
|
|
#648 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#649 | |
|
żona bez ogona
|
[1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;50600528]U moich rodziców też tylko ksiąd chodzi
Na ślubach i pogrzebach też zbierają na tacę, a podobno to co zostało uzbierane na pogrzebie jest przeznaczone na msze za zmarłego.[/QUOTE] Na pewno nie wszędzie, u mnie mszę za zmarłego opłaca rodzina, a taca idzie na kościół. Cytat:
|
|
|
#650 | |
|
Zaszynszylowana
|
Cytat:
A co do poczęstunku,byłam w szoku jak o tym usłyszałam, bo nie ma u mnie w regionie takich tradycji
|
|
#651 |
|
Konto usunięte
|
Wiosna w powietrzu, słońce na niebie, w przyszłym roku poślubię ciebie! PM 20...
U nas ksiadz jest bardzo spoko. Problemów nie robi, Kasy wcale nie wola.
Tzn mowię o parafii w PL. Jak chodził po kolędzie i były pary ktore czekały od lat ze ślubem to mowil ze chętnie za darmo udzieli im ślubu jesli to ich powstrzymuje, a chrzciny robi tez za darmo. ![]() A nasz proboszcz z UK tez jest fajny, zaprosiliśmy go na kolacje w kwietniu, na slub i wesele także czesto sie spotykamy ze względu na slub no i Tż bierzmowanie, jak go zaprosiliśmy to bardzo sie ucieszył
Edytowane przez 52226a6b84e10414ec85695991496d596c4cbe57_65555ba93c74a Czas edycji: 2015-03-10 o 23:50 |
|
|
|
#652 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna w powietrzu, słońce na niebie, w przyszłym roku poślubię ciebie! PM 20..
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;50601081]U nas ksiadz jest bardzo spoko. Problemów nie robi, Kasy wcale nie wola.
Tzn mowię o parafii w PL. Jak chodził po kolędzie i były pary ktore czekały od lat ze ślubem to mowil ze chętnie za darmo udzieli im ślubu jesli to ich powstrzymuje, a chrzciny robi tez za darmo. ![]() A nasz proboszcz z UK tez jest fajny, zaprosiliśmy go na kolacje w kwietniu, na slub i wesele także czesto sie spotykamy ze względu na slub no i Tż bierzmowanie, jak go zaprosiliśmy to bardzo sie ucieszył [/QUOTE]No to tylko pozazdrościć takich księży ![]() Ja cały dzień spędziłam z rodziną jutro rano musze jechać na uczelnie ale tylko na chwilę na szczęście. Magisterki póki jest siostra nie ruszam, będę martwić się później
08.2017 (8tc)[*] 12.2017 (15tc)[*] Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama 2021 2022 Edytowane przez fioleciasto Czas edycji: 2015-03-11 o 00:15 |
|
|
|
#653 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna w powietrzu, słońce na niebie, w przyszłym roku poślubię ciebie! PM 20..
Jak tak czytam co wypisujecie o księżach to przypomina mi się i utwierdzam się w decyzji, że ślub tylko cywilny to najlepsza decyzja jaką podejliśmy i że instytucja kościoła jest co najmniej dziwna
|
#654 |
|
Konto usunięte
|
Hej
Wstaje i zbieram sie do pracy, dzis do 18.00 |
|
|
|
#655 |
|
Zakorzenienie
|
U nas ksiądz bierze 700 zł, to i tak dużo mniej niż w sąsiednich parafiach
![]() Chyba w tym są już zapowiedzi i opłaty dla kościelnego, organisty. I po kolędzie ksiądz chodzi sam, nigdy nie spotkałam się z tym, żeby towarzyszyli mu ministranci
|
|
|
|
#656 | |
|
polaczek cebulaczek
|
Cytat:
![]() [1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;50600643] No u nas niby tez nie mozna było i tez własnie wynajmujemy. Ale zaprosiliśmy właścicielkę i z nią pogadaliśmy, ze swiat sie nie zawali jak sie nie zgodzi ale ze jesteśmy przygotowani na profesjonalne czyszczenie domu po wyprowadzce i wszelkie koszty wymiany drzwi odrapanych czy czego tam bedzie chciała. No i sie zgodziła Moze jak sie pogada z właścicielami to sie zgodzą u nas tez mało wielu sie zgadza ale wtedy mozna z nimi pogadać jak z nasza i dopisać do umowy czy wpłacić dodatkowy depozyt za zwierzaka o ile by były zniszczenia zeby z tego potrącać. Nie mamy wykładzin tylko panele, jesli juz cos nasza kicia drapie to nasz dywan w salonie akurat [/QUOTE] a no wlasnie, tutaj to raczej nie wola wlasciciela, tylko po prostu sa mieszkania w ktorych nie mozna miec zwierzat i tyle. Pamietam, jak gadalam z wlascicielka mieszkania, ktore mialam wynajac i mowila, ze to jeden z nielicznych blokow w miescie, w ktorych mozna miec psa
|
|
|
#657 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
wyobrażacie sobie ile on po takich kolędach ma nieopodatkowanej gotówki??? |
|
|
|
|
#658 |
|
Zakorzenienie
|
Straszne te historyjki o zachowaniach księży :/
U mnie w parafii jest na szczęście super proboszcz. Samo to, ze co roku chce mu się organizować 2tygodnowe półkolonie dla dzieciaków, których cena jest po prostu śmiesznie niska (ok. 50-70zl za 2 tygodnie zabawy z opiekunami, wyjściami na basen, wycieczka, codziennymi obiadami i podwieczorkami, a dzieci z bardzo ubogich rodzin chodziły za darmo). Byłam kilka razy wolontariuszka na tych koloniach i powiem wam, ze ksieza mieli duuuuzo problemów, bo na własną rękę musieli kombinować i szukać sponsorów. Co roku w grupach sa dzieciaki z bardzo biednych rodzin i sa to najczęściej ich jedyne wakacje w roku. Także szacun dla proboszcza ![]() Za to słyszałam, ze w parafii obok ksiądz wyczytywal po nazwisku w trakcie mszy kto nie dal pieniędzy na kosciol w czasie koledy :/
|
|
#659 | |
|
polaczek cebulaczek
|
Cytat:
i w ogole swietna inicjatywa, nie tylko dla ubogich dzieci A o tym wyczytywaniu tez kiedys slyszalam, albo o powtarzaniu koledy, bo za malo kasy ksiadz zebral, ale to raczej taka ekstremalnie patologiczna sytuacja
|
|
|
#660 |
|
Zakorzenienie
|
A to nic nowego. Na ogłoszeniach parafialnych w parafii bratowej W. Ksiądz czytał z imienia i nazwiska kto ile dal. Dla mnie to szczyt bezczelności.
Witam. Dziś już brzydka pogoda, a chciałam zacząć biegać. W pracy do 16. Miłego dnia
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:26.

drobne ministrantom wrzucamy, chociaż słyszałam że nic z tego nie dostają bo zabiera to proboszcz i za to jest organizowana wycieczka w góry, do, uwaga, ośrodka którego właścicielem jest proboszcz 
Jakby ludzie chcieli dać więcej w kopertę to by dali, nie rozumiem czemu każą oddawać ministrantom, kto chce to daje.
Na szczęście idzie na emeryturę, może jakiś normalny teraz będzie... Bo połowa wsi pouciekała do innych parafii.

I jeszcze mimo tego, że ksiądz ma swój samochod to co roku ktoś inny musi go rozwozić po kolejnych domach swoim samochodem bo... on się boi, że mu kury jego bryke porysują
no i ostatnio na moją babcię trafiło - nie dosc, że 150 do koperty to jeszcze zapłacić komuś, kto go będzie za nią rozwozić, parodia. No i coś do żarcia przygotować, no bo jak to tak bez poczęstunku.