|
|
#31 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Zaręczyny bez pierścionka :(
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tam bym się upomniała. W końcu obiecał, wiedząc że to ważne dla Autorki.
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zadomowienie
|
Dla mnie to jest dziwne.
Wg mnie facet odebrał to tak: przyjęłaś oświadczyny bez pierścionka= nie jest dla Ciebie ważny. Bo inaczej tej sprawy nie ogarniam... Może jestem głupia, ale dla mnie pierścionek to symbol i MUSIAŁABYM dostać byle jaki nawet srebrny za 20zł.... Jakby mój mąż przy oświadczynach nie dał mi pierścionka nie brałabym ich na poważnie (ile to razy mi się "oświadczali" faceci za małolata), a już na pewno nie zaczęłabym planować wesela! Co to za moda w ogóle "ej słuchaj, wyjdziesz za mnie? Fajnie, wiem, że marzyłaś o pierścionki, to ten, to jak się zgadzasz to kupię jakiś i podrzucę Ci go kiedyś przy okazji" ![]() Skoro facet wie, że dla dziewczyny pierścień jest ważny to jeśli mu zależy to co za problem go kupić? To jest facet któremu zależy na kobiecie? No ludzie, jak kogoś nie stać na taki wydatek 20zł to po co się za żeniaczkę bierze? Jestem zdania, że powinien wiedzieć jak bardzo zawalił sprawę... Co nie zmienia faktu, że to już nie będzie to co powinno być...
Raz królewna złotowłosa cudny miała sen, że splatała złote włosy, złociste jak len. I przyszedł do niej grajek, na skrzypcach zaczął grać i mówi: Pójdź, królewno konwalie ze mną rwać. Pójdź, pójdź... |
|
|
|
|
#34 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Zadomowienie
|
Ja się zastanawiam czy to nie jest tak, że pierścionek zaczął być niezbędny dopiero jak koleżanki zaczęły o niego wypytywać... Bo aż nie chce mi się wierzyć, że facet może aż tak olać tą sprawę znając jej podejście.
Raz królewna złotowłosa cudny miała sen, że splatała złote włosy, złociste jak len. I przyszedł do niej grajek, na skrzypcach zaczął grać i mówi: Pójdź, królewno konwalie ze mną rwać. Pójdź, pójdź... |
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Autorko naucz sie mowic, bo siedzisz jak mysz pod miotlą
|
|
#37 | |
|
.
|
Cytat:
|
|
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
Facet mógł zwyczajnie zapomnieć o pierścionku, bo może go uznawać za mało istotny, skoro dziewczyna będzie jego żoną. Wielu facetów nie zwraca uwagi na symbole.
Zgodziła się zostać jego żoną? Zgodziła. Planują ślub? Planują. Więc jakie znaczenie ma w tym przypadku pierścionek? Że będzie mogła pochwalić się koleżankom? Lada chwila będzie mieć obrączkę na palcu, a teraz wielkie przeżywanie, że bez pierścionka zaręczynowego? Zamiast tego powinna się skupić na tym, że nie potrafi z własnym mężczyzną pogadać o tym, co jej przeszkadza czy męczy. |
|
|
|
|
#39 |
|
Konto usunięte
|
Mam nadzieję, że wszyscy cały czas czytamy ten sam wątek.
|
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
Hej wam dziewczyny
![]() Ja dodam coś od siebie... Wśród znajomych, którzy już wzięli ślub, mężowie kupili swoim wybrankom pierścionek po ślubie, kilka miesięcy bądź kilka lat później. Przy jakiejś innej okazji, święta Bożego Narodzenia, rocznica ślubu bądź też w urodziny. Rozmawiałam niedawno z koleżanką, która za kilka miesięcy wychodzi za mąż. Twierdziła, że z rozmowy z jej TŻ wychodziło, że dostanie pierścionek. Przed zaręczynami ich związek trwał ok 6 lat. No dość długo czekała na pierścionek, jednak jej zaręczyny nie były romantycznie, ale adekwatne do ich sytuacji. Moim zdaniem pierścionek jest ważnym symbolem zaręczyn, ale nie najważniejszym.
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Większość chyba kobiet lubi dostawać biżuterię? Ponieważ rzadko mamy mężczyzn, których stać na takie prezenty z byle okazji, to nich się przynajmniej na zaręczyny chłop wysili.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
20 lat po ślubie i wciąż bez pierścionka. Nigdy nie było nawet mowy o pierścionku ponieważ tż wiedział ,że nie jest on dla mnie ważny( co innego obrączka) a poza tym nie miał wtedy kasy. Nie było też klęczenia,proszenia i innych bzdur. Proste stwierdzenie : to co? Hajtamy się?Żyjemy z tym jakoś.Jednak wiem ,że gdyby wiedział ,że pierścionek jest dla mnie ważny ,kupiłby mi go . Bez gadania.Inne błyskotki dostaję przy różnych okazjach więc czuję się pod tym względem dopieszczona.
Jeśli jest on dla ciebie ważny i przecież tż sam wspomniał ,że chce ci go kupić powinnaś się upomnieć ,choćby przy wyborze obrączek ,którego dokonuje się wspólnie i łatwo coś napomknąć. Edytowane przez robcia Czas edycji: 2015-03-11 o 16:13 |
|
|
|
|
#43 | |
|
plum plum
|
Cytat:
|
|
|
|
#44 |
|
Zadomowienie
|
[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5060899 3]Mam nadzieję, że wszyscy cały czas czytamy ten sam wątek.[/QUOTE]
Stąd też mój pierwszy post w temacie. Jednak widząc rozważania autorki czy przypomnieć mu o pierścionku zastanawiam się czy on naprawdę wiedział czy to tylko autorka uważała, że on wie... Po prostu nie wiem też jak doszło do tak zaawansowanego planowania ślubu skoro na dobrą sprawę nie było zaręczyn?! TAK, NIE BYŁO! Były tylko rozmowy o ślubie, a na zaręczyny wciąż czeka. Może on stwierdził że jednak zmieniła zdanie i nie potrzebuje tego skoro zaczęła załatwiać formalności bez tego i na dodatek nie upomina się... Teraz ten pierścionek niby czego ma być symbolem jak ślub za 2 miesiące
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masakra, a potem sa problemy z komunikacja. Mowisz jej co ma robic, podczas gdy TO CO MÓWISZ nie jest zgodne WCALE z tym co ONA CZUJE.Jaki WIĘC jest sens SŁUCHAĆ Twojej rady? Ludzie.. Autorko z tego co rozumiem chcesz go dostac przed slubem - no to w takim razie dlaczego tez pytasz nas o zdanie? Przeciez wazne jest co Ty czujesz nie? to wasza relacja a nie Ty on i wizaz. Masz klopot to bierz chlopa na strone i mu powiedz co uwazasz. Nikt wiecej nic Ci nied doradzi ,co najwyzej co uwaza, ale to co , przeciez nikt Ciebie tutaj przekonywał nie będzie do swojej racji.Ja bym zrobila to co czuje.Ja bym pierscionek chciała i tyle, obiecywał a teraz co? Powiedzialabym ,ze nie wyjde za goscia bez pierscionka i przyznaje sie- jest to dla mnie wazne i tyle. ---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ---------- ps: tak czytam niektore wypowiedzi i nie rozumiem sensu w ogole pierscionka zaręczynowego. ZARĘCZYNY SĄ PRZED SLUBEM. Jaki sens jest dawanie pierscionka KILKA LAT PO SLUBIE? No to moze w takim razie obraczki 10 lat po slubie ? Nie wiem,dla mnie to swiat dziwaczeje chyba powoli calkowicie.
|
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
Rozmawiałaś już z narzeczonym?
|
|
|
|
|
#47 |
|
BAN stały
|
po co zgadzalas sie na slub skoro nie kupil pierscionka? trzeba bylo powiedziec "ok, mysle o slubie ale musisz sie oswiadczyc, z kwiatami, na plazy z pierscionkiem itd"
czy twoj ukochany dostal cos na zareczyny? dlaczego ty masz tylko cos dostac jesli tak stawiasz sprawe "mam czekac na slub" to powinnas go przelozyc bo zareczyny nie sa wazne i to czuc w twoim pismie. a tak swoja droga, czy istotny jest pierscionek czy fakt ze bierzecie slub, rownie dobrze moglas dostac brylancik a facio prysnac sprzed oltarza Edytowane przez kasienka129 Czas edycji: 2015-03-11 o 19:21 |
|
|
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
A mnie się wydaje, że Autorka tak po ludzku ma w głowie wizję pierścionka, jakiejś atmosfery romantycznej. Zgodziła się na oświadczyny, bo usłyszała, że później będą oficjalne z pierścionkiem. I co ma powiedzieć - kochanie, kiedy dasz mi ten pierścionek? Ja bym takiego nie przyjęła już uproszonego, upomnianego. Przykre po prostu. Niektórzy ludzie mają okreslone poglądy, ja też sobie nie wyobrazam oswiadczyn bez pierscionka i do glowy by mi nie przyszlo sie o niego upominać, tak jakby mowila facetowi kochanei kup mi kwiatki na dzien kobiet bo mi przykro ze 3 dni temu nie dostałam nic.
No bez jaj. |
|
|
|
|
#49 | |
|
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
"(...)zgodziłam się i wtedy powiedział, że zorganizujemy oświadczyny bo chciałby mi kupić pierścionek żeby wszystko było tak jak należy." Czytajmy wątki, w których się udzielamy.
|
|
|
|
#50 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
jesli ja chce biale kafelki na scianie to nie zgadzam sie na fioletowe a nie udaje ze jestem daltonistka Edytowane przez kasienka129 Czas edycji: 2015-03-11 o 19:51 |
|
|
|
|
|
#51 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Nic, bo to nie z gośćmi autorka powinna porozmawiac, tylko z lubym. Obiecał i się nie wywiązał, trzeba go z tego rozliczyć. Tyle.
|
|
|
#52 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
"przepraszamy moi drodzy, ale moj ex narzeczony nie zakupil pierscionka a mnie przypomnialo sie o tym 2 miesiace przed slubem ze powinnam go miec na palcu" no ja leze i kwicze |
|
|
|
|
|
#53 |
|
po drugiej stronie szafy
|
Nie zakładam niczego, czytam autorkę:
"Oczywiście dam radę bez pierścionka bo nie to jest najważniejsze, ale boli mnie to, że wiedział, że jest to dla mnie ważny symbol i co najgorsze - sam powiedział, że chce mi kupić, a teraz nawet nie podejmuje tematu" "Nie wiem czy mam mu zwrócić uwagę, że tak się zachował czy po prostu zapomnieć o pierścionku i czekać na ślub? " Nie widzę tutaj chęci odwołania ślubu w razie braku pierścionka. Wręcz bym powiedziała, że ze słów autorki wynika, że się zastanawia czy przemilczeć swoją frustrację.
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
Gdyby nie zainteresowanie koleżanek to by miała gdzieś pierścionek a raczej jego brak. Jest jej "przykro" że nie może się nim pochwalić.. takie moje zdanie.
Ja nie widzę problemu w zdaniu: " nie mam pierścionka bo liczy się dla mnie bardziej obrączka a pierścionek to dla mnie zbędny wydatek" jedno zdanie które wszystko wyjaśnia i nie jest powodem do wstydu. Przynajmniej dla mnie. Tak jak ktoś napisał takiego wymuszonego pierścionka bym nie chciała. |
|
|
|
|
#55 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale kurczę, to już nawet nie chodzi o ten pierścionek. Raczej o to, że gość jest niesłowny - coś obiecuje, a potem ma to w głębokim poważaniu, choć wie, że jego dziewczynie na tym zależy. Nie miał zamiaru kupować pierścionka - nie musiał obiecywać. A tak robi z gęby cholewę.
|
|
|
|
|
#56 |
|
po drugiej stronie szafy
|
No ale po co autorka ma kłamać?
|
|
|
#57 |
|
Raczkowanie
|
upomnij sie, a raczej porozmawiaj na ten temat. dla wiekszosci kobiet jest to wazna sprawa, dlatego nie poddawaj sie i walcz
|
|
|
|
|
#58 |
|
Zadomowienie
|
Ja bym trochę tak wzięła temat z tż żartem, że ślubu chyba nie będzie, bo oświadczyn nie było i chłopak może się domyśli. Generalnie nie bardzo tutaj rozumiem, jak wogóle doszło do rozmowy o ślubie bez tematu oświadczyn. Ja akurat autorkę rozumiem, oświadczyny z pierścionkiem to jest tradycja i ja po prostu na temat ślubu nawet słowem nie wspominałam, dopiero po oświadczynach ustaliliśmy datę itp. Lepiej kolejności nie zmieniać.
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Chodzi mi o moment w którym twierdzi, że wstyd jej kiedy koleżanki pytają o pierścionek a ona nie wie co ma na to odpowiedzieć.
Nie mogę zrozumieć dlaczego ten temat zaczął autorkę męczyć dopiero 2miesiące przed ślubem. I jest powodem aż takich frustracji dopiero teraz? Autorko ile czasu minęło od zaręczyny? |
|
|
|
|
#60 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Jakiś mało wiarygodny ten wątek, trudno mi uwierzyć, że autorka tak w milczeniu czeka i czeka i czeka, i dotąd nie uznała, że czas powiedzieć "hej, chodźmy kupić pierścionek, nie mogę się doczekać".
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:52.