Zaręczyny bez pierścionka :( - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-03-11, 14:10   #31
201803290936
Konto usunięte

Dot.: Zaręczyny bez pierścionka :(

Cytat:
Napisane przez verumka Pokaż wiadomość
(...)
Autorko, jeśli boisz się/wstydzisz czy cotamjeszcze pogadać z własnym przyszłym mężem o takiej drobnostce jak pierścionek, strach pomyśleć co będzie jak przyjdą poważniejsze rzeczy (a przyjdą).
Do-kła-dnie. Zresztą mój podpis (cytat ze Zlotniczanki) mówi wszystko w tym temacie.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 14:17   #32
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Ja tam bym się upomniała. W końcu obiecał, wiedząc że to ważne dla Autorki.
Stary 2015-03-11, 14:30   #33
dziad kalwaryjski
Zadomowienie

Dla mnie to jest dziwne.
Wg mnie facet odebrał to tak: przyjęłaś oświadczyny bez pierścionka= nie jest dla Ciebie ważny. Bo inaczej tej sprawy nie ogarniam...

Może jestem głupia, ale dla mnie pierścionek to symbol i MUSIAŁABYM dostać byle jaki nawet srebrny za 20zł....
Jakby mój mąż przy oświadczynach nie dał mi pierścionka nie brałabym ich na poważnie (ile to razy mi się "oświadczali" faceci za małolata), a już na pewno nie zaczęłabym planować wesela! Co to za moda w ogóle "ej słuchaj, wyjdziesz za mnie? Fajnie, wiem, że marzyłaś o pierścionki, to ten, to jak się zgadzasz to kupię jakiś i podrzucę Ci go kiedyś przy okazji"
Skoro facet wie, że dla dziewczyny pierścień jest ważny to jeśli mu zależy to co za problem go kupić? To jest facet któremu zależy na kobiecie?
No ludzie, jak kogoś nie stać na taki wydatek 20zł to po co się za żeniaczkę bierze?

Jestem zdania, że powinien wiedzieć jak bardzo zawalił sprawę... Co nie zmienia faktu, że to już nie będzie to co powinno być...
złociste jak len.
I przyszedł do niej grajek,
na skrzypcach zaczął grać
i mówi: Pójdź, królewno
konwalie ze mną rwać.

Pójdź, pójdź...
dziad kalwaryjski jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 14:50   #34
watchout
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dziad kalwaryjski Pokaż wiadomość
Może jestem głupia, ale dla mnie pierścionek to symbol i MUSIAŁABYM dostać byle jaki nawet srebrny za 20zł....
Jakby mój mąż przy oświadczynach nie dał mi pierścionka nie brałabym ich na poważnie (ile to razy mi się "oświadczali" faceci za małolata), a już na pewno nie zaczęłabym planować wesela! Co to za moda w ogóle "ej słuchaj, wyjdziesz za mnie? Fajnie, wiem, że marzyłaś o pierścionki, to ten, to jak się zgadzasz to kupię jakiś i podrzucę Ci go kiedyś przy okazji"
Ja się też z tym zgadzam. Jak byłam małolatą, to miałam chłopaka, który mi się "oświadczył", ot, bez niczego, tak spytał po prostu, czy wyjdę za niego. Jakby mi się facet oświadczył bez pierścionka to bym od razu spytała gdzie pierścionek? I póki bym go nie zobaczyła na palcu to bym nie uważała się za zaręczoną. Widzę, że niektórzy mają inne podejście, ale są dziewczyny, dla których to jest ważne, dla mnie też - to taki piękny symbol, pamiątka wzruszającej chwili. No tylko jak autorka gęby do faceta nie otworzy to skąd on ma to wiedzieć? W moim związku wprawdzie jeszcze nie moment na zaręczyny, ale jak przechodzę czasem koło jubilera z moim facetem, to rzucam do niego żartem "o, taki chcę dostać". Mój facet też coś żartem odrzuca, ale zakodował sobie, że chcę pierścionek, wie już, jakie mi się podobają. Tak że ludzie, trzeba rozmawiać, komunikować partnerowi swoje potrzeby, bo inaczej nic z tego nie będzie.
watchout jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 14:57   #35
dziad kalwaryjski
Zadomowienie

Ja się zastanawiam czy to nie jest tak, że pierścionek zaczął być niezbędny dopiero jak koleżanki zaczęły o niego wypytywać... Bo aż nie chce mi się wierzyć, że facet może aż tak olać tą sprawę znając jej podejście.
złociste jak len.
konwalie ze mną rwać.

Pójdź, pójdź...
Stary 2015-03-11, 14:59   #36
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Autorko naucz sie mowic, bo siedzisz jak mysz pod miotlą
PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 15:01   #37
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Napisane przez dziad kalwaryjski Pokaż wiadomość
Ja się zastanawiam czy to nie jest tak, że pierścionek zaczął być niezbędny dopiero jak koleżanki zaczęły o niego wypytywać... Bo aż nie chce mi się wierzyć, że facet może aż tak olać tą sprawę znając jej podejście.
może facet nie zna jej podejścia, bo jak widać, komunikacja u nich kuleje

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 15:02   #38
201607141620
Konto usunięte

Facet mógł zwyczajnie zapomnieć o pierścionku, bo może go uznawać za mało istotny, skoro dziewczyna będzie jego żoną. Wielu facetów nie zwraca uwagi na symbole.
Zgodziła się zostać jego żoną? Zgodziła. Planują ślub? Planują. Więc jakie znaczenie ma w tym przypadku pierścionek? Że będzie mogła pochwalić się koleżankom? Lada chwila będzie mieć obrączkę na palcu, a teraz wielkie przeżywanie, że bez pierścionka zaręczynowego?
Zamiast tego powinna się skupić na tym, że nie potrafi z własnym mężczyzną pogadać o tym, co jej przeszkadza czy męczy.
201607141620 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 15:39   #39
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kasia_mac Pokaż wiadomość
Oczywiście dam radę bez pierścionka bo nie to jest najważniejsze, ale boli mnie to, że wiedział, że jest to dla mnie ważny symbol i co najgorsze - sam powiedział, że chce mi kupić, a teraz nawet nie podejmuje tematu.
Mam nadzieję, że wszyscy cały czas czytamy ten sam wątek.
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 15:45   #40
kamilaaa3
Raczkowanie

Hej wam dziewczyny
Ja dodam coś od siebie...
Wśród znajomych, którzy już wzięli ślub, mężowie kupili swoim wybrankom pierścionek po ślubie, kilka miesięcy bądź kilka lat później. Przy jakiejś innej okazji, święta Bożego Narodzenia, rocznica ślubu bądź też w urodziny.
Rozmawiałam niedawno z koleżanką, która za kilka miesięcy wychodzi za mąż. Twierdziła, że z rozmowy z jej TŻ wychodziło, że dostanie pierścionek. Przed zaręczynami ich związek trwał ok 6 lat. No dość długo czekała na pierścionek, jednak jej zaręczyny nie były romantycznie, ale adekwatne do ich sytuacji.
Moim zdaniem pierścionek jest ważnym symbolem zaręczyn, ale nie najważniejszym.
Stary 2015-03-11, 15:54   #41
Elfir
Zakorzenienie

Większość chyba kobiet lubi dostawać biżuterię? Ponieważ rzadko mamy mężczyzn, których stać na takie prezenty z byle okazji, to nich się przynajmniej na zaręczyny chłop wysili.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 16:11   #42
robcia
Zakorzenienie

20 lat po ślubie i wciąż bez pierścionka. Nigdy nie było nawet mowy o pierścionku ponieważ tż wiedział ,że nie jest on dla mnie ważny( co innego obrączka) a poza tym nie miał wtedy kasy. Nie było też klęczenia,proszenia i innych bzdur. Proste stwierdzenie : to co? Hajtamy się?Żyjemy z tym jakoś.Jednak wiem ,że gdyby wiedział ,że pierścionek jest dla mnie ważny ,kupiłby mi go . Bez gadania.Inne błyskotki dostaję przy różnych okazjach więc czuję się pod tym względem dopieszczona.
Jeśli jest on dla ciebie ważny i przecież tż sam wspomniał ,że chce ci go kupić powinnaś się upomnieć ,choćby przy wyborze obrączek ,którego dokonuje się wspólnie i łatwo coś napomknąć.

Edytowane przez robcia
Czas edycji: 2015-03-11 o 16:13
robcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 16:24   #43
zlotniczanka
plum plum

Cytat:
Napisane przez ssnn Pokaż wiadomość
Wychodzisz za mąż za człowieka, z którym nie możesz otwarcie rozmawiać? Hmm...
popieram

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 16:26   #44
dziad kalwaryjski
Zadomowienie

[1=dfdce9ad473ee3ba4bd9426 289ac63cb58eb8552;5060899 3]Mam nadzieję, że wszyscy cały czas czytamy ten sam wątek.[/QUOTE]
Stąd też mój pierwszy post w temacie.
Jednak widząc rozważania autorki czy przypomnieć mu o pierścionku zastanawiam się czy on naprawdę wiedział czy to tylko autorka uważała, że on wie...

Po prostu nie wiem też jak doszło do tak zaawansowanego planowania ślubu skoro na dobrą sprawę nie było zaręczyn?! TAK, NIE BYŁO! Były tylko rozmowy o ślubie, a na zaręczyny wciąż czeka.

Może on stwierdził że jednak zmieniła zdanie i nie potrzebuje tego skoro zaczęła załatwiać formalności bez tego i na dodatek nie upomina się...

Teraz ten pierścionek niby czego ma być symbolem jak ślub za 2 miesiące
złociste jak len.
konwalie ze mną rwać.

Pójdź, pójdź...
Stary 2015-03-11, 16:32   #45
Clemence
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Miss Saeki Pokaż wiadomość
Następnym razem powiedz im, że są zacofani i że pierścionek nie jest ważny.

Na ślubie dostaniesz nowy pierścionek;p
Przepraszam czytalas uwaznie post ?

Masakra, a potem sa problemy z komunikacja.

Mowisz jej co ma robic, podczas gdy TO CO MÓWISZ nie jest zgodne WCALE z tym co ONA CZUJE.Jaki WIĘC jest sens SŁUCHAĆ Twojej rady?
Ludzie..

Autorko z tego co rozumiem chcesz go dostac przed slubem - no to w takim razie dlaczego tez pytasz nas o zdanie? Przeciez wazne jest co Ty czujesz nie?
to wasza relacja a nie Ty on i wizaz.
Masz klopot to bierz chlopa na strone i mu powiedz co uwazasz. Nikt wiecej nic Ci nied doradzi ,co najwyzej co uwaza, ale to co , przeciez nikt Ciebie tutaj przekonywał nie będzie do swojej racji.Ja bym zrobila to co czuje.Ja bym pierscionek chciała i tyle, obiecywał a teraz co?
Powiedzialabym ,ze nie wyjde za goscia bez pierscionka i przyznaje sie- jest to dla mnie wazne i tyle.

---------- Dopisano o 16:32 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ----------

ps: tak czytam niektore wypowiedzi i nie rozumiem sensu w ogole pierscionka zaręczynowego.
ZARĘCZYNY SĄ PRZED SLUBEM. Jaki sens jest dawanie pierscionka KILKA LAT PO SLUBIE?
No to moze w takim razie obraczki 10 lat po slubie ?
Nie wiem,dla mnie to swiat dziwaczeje chyba powoli calkowicie.

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 17:02   #46
dampa
Raczkowanie

Rozmawiałaś już z narzeczonym? Komunikacja to podstawa w każdym związku, nie wiem jak wy zamierzacie ze sobą żyć przez resztę życia jeśli boisz się zapytać o taką pierdołę jak pierścionek.
dampa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 19:16   #47
kasienka129
BAN stały

po co zgadzalas sie na slub skoro nie kupil pierscionka? trzeba bylo powiedziec "ok, mysle o slubie ale musisz sie oswiadczyc, z kwiatami, na plazy z pierscionkiem itd"

czy twoj ukochany dostal cos na zareczyny? dlaczego ty masz tylko cos dostac
jesli tak stawiasz sprawe "mam czekac na slub" to powinnas go przelozyc bo zareczyny nie sa wazne i to czuc w twoim pismie.

a tak swoja droga, czy istotny jest pierscionek czy fakt ze bierzecie slub, rownie dobrze moglas dostac brylancik a facio prysnac sprzed oltarza

Edytowane przez kasienka129
Czas edycji: 2015-03-11 o 19:21
kasienka129 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 19:28   #48
pasternak
Raczkowanie

A mnie się wydaje, że Autorka tak po ludzku ma w głowie wizję pierścionka, jakiejś atmosfery romantycznej. Zgodziła się na oświadczyny, bo usłyszała, że później będą oficjalne z pierścionkiem. I co ma powiedzieć - kochanie, kiedy dasz mi ten pierścionek? Ja bym takiego nie przyjęła już uproszonego, upomnianego. Przykre po prostu. Niektórzy ludzie mają okreslone poglądy, ja też sobie nie wyobrazam oswiadczyn bez pierscionka i do glowy by mi nie przyszlo sie o niego upominać, tak jakby mowila facetowi kochanei kup mi kwiatki na dzien kobiet bo mi przykro ze 3 dni temu nie dostałam nic.

No bez jaj.
pasternak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 19:36   #49
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez kasienka129 Pokaż wiadomość
po co zgadzalas sie na slub skoro nie kupil pierscionka? trzeba bylo powiedziec "ok, mysle o slubie ale musisz sie oswiadczyc, z kwiatami, na plazy z pierscionkiem itd"
Autorka napisała:
"(...)zgodziłam się i wtedy powiedział, że zorganizujemy oświadczyny bo chciałby mi kupić pierścionek żeby wszystko było tak jak należy."

Czytajmy wątki, w których się udzielamy.
Stary 2015-03-11, 19:47   #50
kasienka129
BAN stały

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Autorka napisała:
"(...)zgodziłam się i wtedy powiedział, że zorganizujemy oświadczyny bo chciałby mi kupić pierścionek żeby wszystko było tak jak należy."

Czytajmy wątki, w których się udzielamy.
dobra, ale dlaczego odrazu poszla ustalac date slubu, dlaczego poszla rozmawiac z goscmi o imprezie, czemu juz wybrala sukienke. na litosc boska. nie ma pierscionka = nie ma daty slubu, a teraz po poptokach. wypadaloby sie postawic i zagrozic odwolaniem slubu, bo tyle zostalo. po co facet ma sie starac skoro juz sie poddala. po co ma sie kosztowac, skoro i tak nie ucieknie z przed oltarza. pozniej bedzie, kupie ci kwiaty na dzien kobiet, a potem zapomni bo i tak sie nie rozwiedzie, a na rocznice zapomni o wycieczce bo ona nie pojdzie do innego. i mozna mnozyc przyklady.

jesli ja chce biale kafelki na scianie to nie zgadzam sie na fioletowe a nie udaje ze jestem daltonistka

Edytowane przez kasienka129
Czas edycji: 2015-03-11 o 19:51
Stary 2015-03-11, 19:50   #51
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
(...)goscie zaproszeni i co im powiemy?
Nic, bo to nie z gośćmi autorka powinna porozmawiac, tylko z lubym. Obiecał i się nie wywiązał, trzeba go z tego rozliczyć. Tyle.
Stary 2015-03-11, 19:55   #52
kasienka129
BAN stały

Cytat:
Nic, bo to nie z gośćmi autorka powinna porozmawiac, tylko z lubym. Obiecał i się nie wywiązał, trzeba go z tego rozliczyć. Tyle.
a ty zakladasz co bedzie jesli luby sie nie wywiaze z obietnicy?

"przepraszamy moi drodzy, ale moj ex narzeczony nie zakupil pierscionka a mnie przypomnialo sie o tym 2 miesiace przed slubem ze powinnam go miec na palcu"
no ja leze i kwicze
Stary 2015-03-11, 19:59   #53
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Nie zakładam niczego, czytam autorkę:
"Oczywiście dam radę bez pierścionka bo nie to jest najważniejsze, ale boli mnie to, że wiedział, że jest to dla mnie ważny symbol i co najgorsze - sam powiedział, że chce mi kupić, a teraz nawet nie podejmuje tematu"

"Nie wiem czy mam mu zwrócić uwagę, że tak się zachował czy po prostu zapomnieć o pierścionku i czekać na ślub? "

Nie widzę tutaj chęci odwołania ślubu w razie braku pierścionka. Wręcz bym powiedziała, że ze słów autorki wynika, że się zastanawia czy przemilczeć swoją frustrację.
Stary 2015-03-11, 20:40   #54
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Gdyby nie zainteresowanie koleżanek to by miała gdzieś pierścionek a raczej jego brak. Jest jej "przykro" że nie może się nim pochwalić.. takie moje zdanie.

Ja nie widzę problemu w zdaniu: " nie mam pierścionka bo liczy się dla mnie bardziej obrączka a pierścionek to dla mnie zbędny wydatek" jedno zdanie które wszystko wyjaśnia i nie jest powodem do wstydu. Przynajmniej dla mnie.
Tak jak ktoś napisał takiego wymuszonego pierścionka bym nie chciała.
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 20:44   #55
verumka
Wtajemniczenie

Cytat:

"przepraszamy moi drodzy, ale moj ex narzeczony nie zakupil pierscionka a mnie przypomnialo sie o tym 2 miesiace przed slubem ze powinnam go miec na palcu"
no ja leze i kwicze
Ale kurczę, to już nawet nie chodzi o ten pierścionek. Raczej o to, że gość jest niesłowny - coś obiecuje, a potem ma to w głębokim poważaniu, choć wie, że jego dziewczynie na tym zależy. Nie miał zamiaru kupować pierścionka - nie musiał obiecywać. A tak robi z gęby cholewę.

verumka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 20:49   #56
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez xXBlankaXx Pokaż wiadomość
Ja nie widzę problemu w zdaniu: " nie mam pierścionka bo liczy się dla mnie bardziej obrączka a pierścionek to dla mnie zbędny wydatek" jedno zdanie które wszystko wyjaśnia i nie jest powodem do wstydu.
No ale po co autorka ma kłamać?
Stary 2015-03-11, 20:50   #57
pszczolka1212
Raczkowanie

upomnij sie, a raczej porozmawiaj na ten temat. dla wiekszosci kobiet jest to wazna sprawa, dlatego nie poddawaj sie i walcz
pszczolka1212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 21:08   #58
bestka
Zadomowienie

Ja bym trochę tak wzięła temat z tż żartem, że ślubu chyba nie będzie, bo oświadczyn nie było i chłopak może się domyśli. Generalnie nie bardzo tutaj rozumiem, jak wogóle doszło do rozmowy o ślubie bez tematu oświadczyn. Ja akurat autorkę rozumiem, oświadczyny z pierścionkiem to jest tradycja i ja po prostu na temat ślubu nawet słowem nie wspominałam, dopiero po oświadczynach ustaliliśmy datę itp. Lepiej kolejności nie zmieniać.
bestka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 22:46   #59
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
No ale po co autorka ma kłamać?
Chodzi mi o moment w którym twierdzi, że wstyd jej kiedy koleżanki pytają o pierścionek a ona nie wie co ma na to odpowiedzieć.
Nie mogę zrozumieć dlaczego ten temat zaczął autorkę męczyć dopiero 2miesiące przed ślubem. I jest powodem aż takich frustracji dopiero teraz?

Autorko ile czasu minęło od zaręczyny?
xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-11, 23:11   #60
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Jakiś mało wiarygodny ten wątek, trudno mi uwierzyć, że autorka tak w milczeniu czeka i czeka i czeka, i dotąd nie uznała, że czas powiedzieć "hej, chodźmy kupić pierścionek, nie mogę się doczekać".
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości