"emocjonalne" jedzenie - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-21, 23:34   #31
mikako1990
BAN stały

Exclamation rada na takie jedzenie

dziewczyny ja tez przechodzilam rok to ale umiem sie powstrzymac.. mam dla was dobra rade nim cos zjecie (a sie odchudzacie i jestescie niezadowlone ze swojego wygladu) idzcie popatrzcie w lustro.. jak widze siebie to mi pomaga i przechodzi ochota na takie zarcie pozdrawiam
mikako1990 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-22, 13:00   #32
Neffik
Zadomowienie

Dot.: rada na takie jedzenie

Cytat:
Napisane przez mikako1990 Pokaż wiadomość
dziewczyny ja tez przechodzilam rok to ale umiem sie powstrzymac.. mam dla was dobra rade nim cos zjecie (a sie odchudzacie i jestescie niezadowlone ze swojego wygladu) idzcie popatrzcie w lustro.. jak widze siebie to mi pomaga i przechodzi ochota na takie zarcie pozdrawiam
Szkoda że u mnie to nie działa ;/ z resztą nawet leki już nie pomagają..

Neffik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-22, 14:15   #33
ola_108
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Neffik Pokaż wiadomość
Szkoda że u mnie to nie działa ;/ z resztą nawet leki już nie pomagają..

a jakie leki,jeśli mogę zapytać?
ola_108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-22, 16:12   #34
Neffik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ola_108 Pokaż wiadomość
a jakie leki,jeśli mogę zapytać?
Na początku brałam Bioxetin, ale g**** dawał, a teraz Seronil i też do dupy jest.

Stary 2007-08-22, 17:47   #35
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea
Dot.: "emocjonalne" jedzenie

eh...
nawet nie wiem jak zacząć...
jeden stres przyprawił ze przytyłam z 55kg do prawie 70 kg O_o jezu drogi..
gdy po pewnym czasie problemu się pozbyłam schudłam do 66 ...
teraz znowu się pojawił stres a ja znowu zaczynam tyć granice 66 a 68...
a ja chce znowu moje 55...
nie wiem ile już jem... nie potrafię się powstrzymać od jedzenia jak mi jest smutno..
to tak jakby jakiś gnom siedział w głowie i walił młotkiem w mózg<żryj , żryj>
mam dość.... tego co się dzieje i ze nie umiem już sobie pomóc....
RATUNKU!!!!!
Ivonea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-22, 19:46   #36
ola_108
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ivonea Pokaż wiadomość

eh...
nawet nie wiem jak zacząć...
jeden stres przyprawił ze przytyłam z 55kg do prawie 70 kg O_o jezu drogi..
gdy po pewnym czasie problemu się pozbyłam schudłam do 66 ...
teraz znowu się pojawił stres a ja znowu zaczynam tyć granice 66 a 68...
a ja chce znowu moje 55...
nie wiem ile już jem... nie potrafię się powstrzymać od jedzenia jak mi jest smutno..
to tak jakby jakiś gnom siedział w głowie i walił młotkiem w mózg<żryj , żryj>
mam dość.... tego co się dzieje i ze nie umiem już sobie pomóc....
RATUNKU!!!!!
ja z 62 przytyłam do 75 , ale juz jest ok . własnie robie bułeczki, których nawet nie rusze. poprostu trzeba sie przestawić i zmienic TEN GŁOS z "żryj, żryj" i "stop, stop". mi pomogło "7sekund w ustach, wieki w biodrach", ale również zmotywował mnie fakt, ze moge miec mojego Cudownego Misiaczka tylko wtedy, gdy schudne. wiem, ze to okropne, ale robie to, aby byc z nim hahha. w sumie sie z tego teraz smieje, ale pomaga. trzeba w sobie poprostu znaleźć motywacje i trzymac sie dzielnie. poza tym pomógł mi opis którejś z forumowiczek: nie ma brzydkich kobiet, są tylko leniwe. Okrutne, ale prawdziwe
Powodzenia
Stary 2007-08-22, 20:08   #37
imaginattion
Przyczajenie

ehh...
znajome to wszystko. najpierw dwa latka bulimi a teraz, zwykle kompulsy bez wymiotow i przeczyszczania sie. fakt faktem rzadsze ale jednak.

wystaarczy ze cos mi sie nie spodoba, cos sobie dopowiem i juz czekoladka batonik buleczka...

szkoda slow.

jutro przyjedzie do mnie mama, przywiezie tony slodyczy, ogromne ilosci niemieckiej czekolady, nie chce jej zjesc, nie chce jesc slodyczy i to wystarczy, nie zjem.

polecam forum anonimowych zarlokow.

nie poddam sie
imaginattion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-22, 21:06   #38
Neffik
Zadomowienie

Bez pomocy psychologa i terapii się nie obejdzie.. Po co sobie wmawiać, że to już ten ostatni napad, ostatni batonik i więcej już nie będzie? Po co to robić, jeśli następnego dnia znowu się wpieprza tony żarcia? To tylko oszukiwanie samej siebie.. Przechodzę przez to prawie 2 lata i teraz dostałam szansę, żeby z tego wyjść. Zaczęłam się leczyć i może nie ma natychmiastowych efektów, ale już widzę, że coś w mojej główce ruszyło..

Pozdrawiam

Stary 2007-08-25, 15:57   #39
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

nie ma misia...
nie mam celu...
i cholernie trudno jest powiedzieć sobie "stop"
nawet nie wiem jak...
Stary 2007-08-25, 16:50   #40
taktoja1
Raczkowanie

Thumbs down Dot.: "emocjonalne" jedzenie

Tez tak mam Jest to tragiczne tym bardziej ze przytylam 10 kg z powodu obzarstwa, chyba nie musze mowic jak sie z tego powodu czuje Jakis stres i juz zre jak swinia, nie moge sie opanowac, zre az poczuje ucisk, bol w zoladu i wtedy jescze gorsze samopoczucie. Jestem zla ze sie tak zapuscilam, co gorsza nie potrafie tym razem schudnac. Waga nie chce spadac, a moze ja oczekuje cudu ze sama spadnie, zamiast wziac sie w garsc, doprowadzic do porzadku.. Jeszcze wszyscy patrza na mnie jak na kosmite: ooo jak sie spaslas, rozroslas i wogole! Co Ty zrobilas ze tak wygladasz? ehhh plakac mi sie chce Od 4 lat ciagle sinusoida tyje i sie odchudzam, tyje i odchudzam a waga sie waha w ta i spowrotem o 15 kgg. Ze czlowiek taki slaby jest i nie moze sie opanowac, uspokoic, tylko daje sie tak sfrustrowac Pozdrawiam wszytskie Dziewczynki z tym problemem, w kupie razniej
taktoja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-25, 18:33   #41
BodyTalk
Przyczajenie

GG do BodyTalk Send a message via Skype™ to BodyTalk

OKROPNOŚĆ!! Ostatnio mi też zdarza się napchać jedzeniem-niekoniecznie słodyczami-gdy jest mi źle. Czasem robię takie mieszanki, ze później obawiam się zatrucia pokarmowego. Trzeba powiedzieć !STOP! i schować łapska do kieszeni, gdy mamy ochotę pożreć zawartość lodówki. Pozytywne myślenie+ racjonalne odżywianie powinny pomóc. Niby nie mam specjalnie na co narzekać, jednak nie będę czekać, aż się totalnie zapuszczę.

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=205950

Ucieszę się, jeśli któraś z was zechce ze mną wytrwać w tej dietce. Nie chcę traktować żołądka jak kosz na śmieci. Zacznę działać.
Stary 2007-08-26, 20:15   #42
Ivonea
Wtajemniczenie

GG do Ivonea

wszystko git.. ale chyba mało ludzi rozumie pojęcie obżarstwa a chorobą jedzenia jako napad w swojej bezsilności...
czy ktokolwiek pomyślał ze nam się chce jeść???
nie..
mnie się nie chce jeść... ale jest coś takiego jak demon w mózgu.. jestem najedzona.. albo wiem że nie jestem głodna .. a demon mówi "żryj żryj"
nie jest prosto powiedzieć sobie.. pomyśl pozytywnie.. jak mam to zrobić jak nie widzę niczego pozytywnego w moim życiu??
parę lat temu nie widziałam tego problemu.. teraz się siebie boję... nienawidzę
gdyby to było proste przestać... to bym przestała... ale nie wiem jak... poprostu nie wiem jak tego demona w mózgu uciszyć... nie wiem!
Stary 2007-08-26, 23:38   #43
nusia2605
Rozeznanie

Wink Dot.: "emocjonalne" jedzenie

Znalazłam wątek dla siebie Mam to samo.Uwielbiam jeść,mam napady żarcia,obrzeram się do bólu brzucha.Wcinam wszystko co popadnie a słodycze to mogę jeść TONAMI.I wiecie co moje drogie,postanowiłam się odchudzić.Wzrost 167-waga 64 kg na początku odchudzania.Teraz jakieś 60.Nie mówię że jest łatwo ale staram się.Może tak wszystkie spróbujemy i będziemy się wspierały?Co?
nusia2605 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 09:55   #44
zuza_130
Raczkowanie

Nusia2605, oczywiscie, ze bedziemy sie wspieraly! Ja waze bardzo, bardzo duzo, przy 162 cm moja waga oscyluje teraz kolo 80 kg. A podjadac lubie: z nudow, ze stresu... Jak sie dorwe do czegos to wchlone do ost okruszka

zuza_130 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 12:21   #45
ola_108
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zuza_130 Pokaż wiadomość
Jak sie dorwe do czegos to wchlone do ost okruszka

skąd ja to znam... jak sie upre to moge i cały dzien nie jeść, ale jak juz zaczne to nie moge przestac
Stary 2007-08-27, 12:22   #46
taktoja1
Raczkowanie

Jestem jak najbardziej za wspieraniem sie Ja mam 168 i wazylam 68 na poczatku lipca. Teraz juz 66 waze. Troche wolno spada i mnie to frustruje ale sama jestem sobie winna, bo nie zawsze potrafilam sie opanowac, mialam tylko przeblyski diety. teraz idzie mi coraz lepiej, zaczelam cw i poki co daze do wagi 58. A Wy jaki macie cel? Pozdrawiam

Ps Schudniecie samo w sobie nie jest moim glownym celem. Znacznie bardziej mi zalezy na tym by umiec sie racjonalnie odzywiac i utrzymac wage i nie zajadac stresow.

Edytowane przez taktoja1
Czas edycji: 2007-08-27 o 12:25 Powód: Cos dodac
taktoja1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-27, 23:55   #47
nusia2605
Rozeznanie

Tak tak mi również na tym zależy.Racjonalnie i rozsądnie dziś jednak wymiękłam i wpadłam w trans.Ciastka Jeżyki(pół paczki),makaron z cukrem,lody,chleb z pasztetem,ogórki ze słoika,słonecznik prażony,orzeszki ziemne........ Połowa z tych rzeczy nawet mi nie smakowała i gdyby nie ten "trans"nawet bym tego nie ruszyła A tak dobrze mi już szło..................... ......................... .............
Stary 2007-08-28, 10:32   #48
taktoja1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nusia2605 Pokaż wiadomość
Tak tak mi również na tym zależy.Racjonalnie i rozsądnie dziś jednak wymiękłam i wpadłam w trans.Ciastka Jeżyki(pół paczki),makaron z cukrem,lody,chleb z pasztetem,ogórki ze słoika,słonecznik prażony,orzeszki ziemne........ Połowa z tych rzeczy nawet mi nie smakowała i gdyby nie ten "trans"nawet bym tego nie ruszyła A tak dobrze mi już szło..................... ......................... .............
Glowa do góry Tylko nie zalamuj sie ze sie tak przytrafilo, kazdy ma jakies chwile slabosci. Nastepnym razem jak bedziesz pochlaniala to pomysl chwilke czy to cos Ci zmieni na lepsze, pomoze, czy to zarcie jest warte zjedzenia, pomysl jak sie bedziesz czula gdy to zjesz i zajmij sie czyms szybciutko.A wogole to nie trzymaj slodyczy w domku. Na pocieszenie dodam ze wchlonelam w nocy z polowe ciasta drozdzowego upieczonego przez babcie Ale nic trzeba dalej zyc
Stary 2007-08-28, 10:37   #49
ola_108
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez taktoja1 Pokaż wiadomość
Na pocieszenie dodam ze wchlonelam w nocy z polowe ciasta drozdzowego upieczonego przez babcie Ale nic trzeba dalej zyc

hehehhe....ale pocieszenie heheheh

ale masz racje , ze jeden, dwa napady nic nie znaczą. Każdemu sie zdaża
Stary 2007-08-28, 13:14   #50
nusia2605
Rozeznanie

Smile Dot.: "emocjonalne" jedzenie

Dzięki.Ale napady zdarzają mi się co najmniej raz na tydz może byłyby częściej ale czasem udaje mi się nad nimi zapanować,szkoda tylko że czasem.Od dziś znów zaczynam dietę.Dziś na obiad mam sałatkę warzywną 100kcal.Dziś troche pogłoduję za kare.

60 59 58 57-to mój cel.

A jak tam u Was?
Stary 2007-08-28, 14:27   #51
Neffik
Zadomowienie

Niusia, nie wydaje mi się, żeby głodówka była dla Ciebie dobra Tylko sobie gorzej zaszkodzisz, a z resztą jeśli obżarłaś się wczoraj, to powinnaś dzisiaj jeść normalnie, żeby strawić to wczorajsze i żeby się nie odłożyło. Ale i tak zrobisz jak chcesz

Cytat:
ale masz racje , ze jeden, dwa napady nic nie znaczą. Każdemu sie zdaża
z tym się akurat nie zgodzę... Bo jak może być normalne zjedzenie ponad 5 000 kcal w ciągu jednego dnia albo nawet wieczoru? Przecież to się nie powinno nikomu zdarzać. To chore..

PS. Chyba, ze dla kogoś napad to zjedzenie nadprogramowego jabłka Są też takie przypadki.

Edytowane przez Neffik
Czas edycji: 2007-08-28 o 14:29 Powód: Ps
Stary 2007-08-28, 17:14   #52
MistressBelial
Raczkowanie

Ja tez mam oststni pododbnie.....Nie wiem czy to przez leki, ktore dostaje(antydeprsenty, ktore podobno zwiekszaja laknienie) ,czy z pwoewdu stresu ....Najgorsze jest potem -mam straszne wyrzuty sumienia, nie moge patrzec na siebie ,probuje zwracac jedzenie ,brac srodki przeczyszczjace....Prze to gowno przytlam ze 3 kg w osostni8m czasie,chce jednak teraz schudnac tyl;ko nie wiem jak to zrobic, skoro znowqu mam spaoro stresow powodowanych zaległymi egzaminami z sesji letniej , ktore bede zdawac teraz we wrzesniu
MistressBelial jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-28, 19:11   #53
taktoja1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MistressBelial Pokaż wiadomość
Ja tez mam oststni pododbnie.....Nie wiem czy to przez leki, ktore dostaje(antydeprsenty, ktore podobno zwiekszaja laknienie) ,czy z pwoewdu stresu ....Najgorsze jest potem -mam straszne wyrzuty sumienia, nie moge patrzec na siebie ,probuje zwracac jedzenie ,brac srodki przeczyszczjace....Prze to gowno przytlam ze 3 kg w osostni8m czasie,chce jednak teraz schudnac tyl;ko nie wiem jak to zrobic, skoro znowqu mam spaoro stresow powodowanych zaległymi egzaminami z sesji letniej , ktore bede zdawac teraz we wrzesniu

Aaa no ja tez troszke zawalam wine na antydepresanty i moja pani doktor potwierdzila ze zwekszaja laknienie. I tez mam egzama w przyszlym tyg co nie napawa mnie optymizmem. Nie martw sie 3kg to jeszze nie tak strasznie duzo, chociaz wiem ze potrafi to skutecznie zepsuc samopoczucie U mnie poki co najlepiej sie sprawdza regularne jedzenie 5-6 posilkow, nie ma wtedy takich okropnych napadow i tak czesto. Nie ma lekko ehhh
Stary 2007-08-28, 19:56   #54
nusia2605
Rozeznanie

Ja dziś dobrze się trzymałam gdyby nie ten pachnący chleb cebulowy zjadłam przed chwilą 2 kromki z 5plastrami szynki i 3 kukurydze,urwałam przed chwilą na polu.No i 1500Kcal dziś wrąbałam.I mam ochotę iść do sklepu po worek słodyczy ale nie zrobię tego,nie moge.Dlaczego jestem tak słaba psychicznie?A może zacznę znów palić????? Bo gdy palę nie chce mi się tak jesć i mam rzadziej "Trans"........
Stary 2007-08-28, 21:48   #55
taktoja1
Raczkowanie

A 1500 to jeszcze nie tragedia, grunt to nie zjesc worka slodyczy na noc. Sama sie przed tym powstrzymuje ale mysle jak sie bede czuc jak zjem cos teraz i to mnie jakos hamuje. A co do fajek to niestety zgadzam sie, ze sa tu pomocne, i czesto stosuje. Wole juz wszystko niz sie obezrec...
Stary 2007-08-28, 22:21   #56
paulinka_vel_paulinka
Wtajemniczenie

po pierwsze 1500 kcal to naprawdę nie jest dużo !!! po drugie papierosy to żadno wyjście. Dziewczyny opanujcie się, to jest najszybszy sposób do zrujnowania sobie zdrowia, i to w imie czego??.. paru kilogramów ...czy naprawdę warto ??
Stary 2007-08-29, 10:18   #57
taktoja1
Raczkowanie

Ehhh zeby tylko kilka kg a tu kilkanascie. Kiepsko jest sie czuc obrzydliwie we wlasnym ciele i trzeba cos z tym zrobic. ale co racja to racja, lepiej rozsadnie i mam nadzieje ze tak bedzie
Stary 2007-09-01, 00:20   #58
lilly1984
Raczkowanie

rada na dzis: spróbujcie przez tydzień zapisywać w jakich okolicznościach pojawil sie atak jedzenia. po takim czasie mozna już miec jakies rozeznanie co jest silnie skojarzone z jedzeniem i unikac jak ognia takich sytuacji; co do rodzicow dokarmiajacych swe dzieci - warto przzyc nawet ciche dni byle nauczyc ich, ze nie jest to objaw milosci rodzicielskiej, a krzywda
lilly1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-01, 10:57   #59
czekoladka18
Raczkowanie

GG do czekoladka18

ja mam problem z emocjonalnym jedzeniem
ojojojojoj niestety mialam dzis od rana atak przez to ze mama nakupowala slodyczy i po prostu nie moglam powiedziec STOP ...
zjadlam dzis:

- rozka cornetto (260kcal)
- chrupki mr snaki (262kcal)
- draze kokosowe korsarz (ok400kcal)
- bounty
i z normalnego jedzenia 2 male kanapki z szynka (200kcal)
i owsianke (100kcal)

= ok 1200kcal
a jest dopiero 10:47....
w sumie z drugiej strony lepiej ze zjadlam to o 10 rano niz wieczorem bo zdaze to spalic..dzis w planach mam na obiad nalesniki z bananami (ok 250kcal) i to koniec na dzis... bede sie ratowac jablkiem jak zglodnieje bo i tak juz duzo kcal pochlonelam
dawno juz nie mialam takiego ataku serio ! no ale czasami trzeba sie nazrec to potem ma sie dosyc ...
czekoladka18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-02, 13:51   #60
Neffik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez czekoladka18 Pokaż wiadomość
ja mam problem z emocjonalnym jedzeniem
ojojojojoj niestety mialam dzis od rana atak przez to ze mama nakupowala slodyczy i po prostu nie moglam powiedziec STOP ...
zjadlam dzis:

- rozka cornetto (260kcal)
- chrupki mr snaki (262kcal)
- draze kokosowe korsarz (ok400kcal)
- bounty
i z normalnego jedzenia 2 male kanapki z szynka (200kcal)
i owsianke (100kcal)

= ok 1200kcal
a jest dopiero 10:47....
w sumie z drugiej strony lepiej ze zjadlam to o 10 rano niz wieczorem bo zdaze to spalic..dzis w planach mam na obiad nalesniki z bananami (ok 250kcal) i to koniec na dzis... bede sie ratowac jablkiem jak zglodnieje bo i tak juz duzo kcal pochlonelam
dawno juz nie mialam takiego ataku serio ! no ale czasami trzeba sie nazrec to potem ma sie dosyc ...
Eh... To ja Cię pocieszę, że u mnie kiedyś na 'śniadanie' była cała paczka płatków czekoladowych, litr mleka, pół chleba z masłem i dżemem... na tym się nie skończyło, bo zawsze za 30 minut szłam do lodówki po więcej i żarłam do wieczora.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości