|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#931 |
Winter is coming
|
Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?
A mi się ze zwierzętami kojarzy Kacper i Maks.
Sonia zresztą też. Ale najbardziej Kacperek, wiele znanych mi psów się tak wabiło i nie mogę pozbyć się tego skojarzenia.
#932 |
Mixum fixum
|
Dla mnie też okropne brzmią imiona z hameryki razem z takimi prostymi nazwiskami np. spotkałam się rodzeństwem Brian i Jasmine, a nazwisko, powiedzmy Ziemniak
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#933 |
Zakorzenienie
|
Jestem właśnie na etapie zastanawiania się nad imieniem dla dziecka. Jeszcze nie wiem czy będzie chłopczyk czy dziewczynka dowiem za kilka tygodni. Nie mieszkam w Polsce więc chciałabym żeby imię było łatwe do wypowiedzenia dla obcokrajowców - tym bardziej, że dziecko będzie miało bardzo szeleszczące nazwisko
![]() ![]()
#934 |
mała księżniczka
|
Uważam, że jest śliczne...
![]() |
#935 | |
❤ bee happy ❤
|
Cytat:
Magdalena to bardzo ładne imię ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#936 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Ja mam w pracy Gabrysia ok. 40 letniego. Mówią do niego Gabryś albo Gabryśka ![]() Dla dziewczynki podoba mi się Sonia.
![]() |
#937 |
Zakorzenienie
|
Mi się strasznie podoba Sara i ubolewam nad tym ze ludzie nazywają tym imieniem swoje psy...
Mam kolege Maksymiliana uważam ze piękne imie, mowimy do niego z reguły Maks i to tez jest chyba jedno z najbardziej popularnych imion dla zwierząt... |
![]() ![]() |
![]() |
#938 | ||||
Konto usunięte
|
Znam jedną Palomę, z polskim nazwiskiem.
Eunika jest mi po prostu znanym imieniem, a Idalia mi się podoba i nie jest dla mnie dziwna, przecież była Idalia w Trędowatej albo Ida w Jeżycjadzie ![]() Cytat:
![]() A jeszcze bardziej ją rozumiem w kontekście Antoniny - Tośka to strasznie przaśne zdrobnienie, nie podoba mi się. Ogólnie, dużo zdrobnień imion mi się nie widzi, często odbierają cały urok podstawowej wersji. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak pisałam, uważam, że takie imiona jak Weronika, czy właśnie Paulina, Karolina nie wymagają zdrobnień, które, paradoksalnie, wydłużają imię i utrudniają wymowę. A teraz ogólnie o imionach - przy wyborze imienia dla dziewczynki czeka mnie droga przez mękę, podoba mi się wiele i do tego dość mało spotykanych, żadnych Julii, Mai, Amelii, Zofii, które teraz okupują pierwsze miejsca najczęściej nadawanych imion. Uwielbiam dziewczęce imiona ![]() Z chłopcami odwrotnie - może nie imiona ze ścisłej czołówki (Jakub, Antoni, Ignacy... brrr), ale te o umiarkowanej popularności. I do tego mało, w przypadku imion męskich jestem wybredna. Dla dziewcząt podobają mi się: Kalina/Alina, Luiza, Idalia, Aurelia, Diana, Anastazja, Matylda, Łucja, Waleria, Celina (ostatnio coraz bardziej przekonuję się do tego imienia)... Również Melania i Lidia (pięknie brzmienie!), ale już popularne zdrobnienia Mela i Lidka... ![]() W tej chwili najbardziej na pierwsze mi się widzi Kalina, Diana i Luiza. Dla chłopców: Aleksander/Aleksy, Igor, Cezary, Rafał, Olaf... Do tego w mojej rodzinie jest dużo małych chłopców (dla mnie bracia cioteczni, więc dublowanie raczej nie wchodzi w grę) i najpopularniejsze są zajęte, a podoba mi się np. Filip, Mikołaj. Nie cierpię imienia Hubert. Znam chłopaka o imieniu Wirgiliusz, Siemowit, mężczyzna w mojej rodzinie nosił imię Jacenty. Spotkałam kobietę o imieniu Kira (ładnie), właśnie Arwenę, Blankę, Bogumiłę (30+)... Tyle pamiętam, tak na szybko. Interesuję się trochę imionami i mam pozytywny stosunek do ludzi o bardziej oryginalnych ![]() ![]() ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
Tak samo z nazwami firm - potem imiona kojarzą się prześmiewczo: proszek Ariel, samochód Mercedes, olej Fabiola itp. Edytowane przez 201703241651 Czas edycji: 2015-03-15 o 19:53 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#939 |
Wtajemniczenie
|
#940 |
Zakorzenienie
|
Najbardziej oryginalnym imieniem wsród znajomych z jakim się spotkałam było imię Sybila. Ale pasowało do tej koleżanki i uznawałam je zawsze za fajne
![]() Natomiast najdziwniejsze było to, że owa koleżanka miała w liceum w klasie dziewczynę o tym samym imieniu ![]() ![]() ![]() ![]()
It's so important to say these things when you can because when it's over, it's over ...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel) |
![]() ![]() |
![]() |
#941 |
Przyczajenie
|
ja mam na imię Joanna na drugie Małgorzata i trzecie Wiktoria, córka na imię Wiktoria Joanna. Znam osoby które nadają imię Victoria , ale czemu miałabym tak dać skoro moje dziecko nie jest zagraniczne tylko polskie? moje zdanie jest takie a każdego inne. Uważam że jeżeli dziecko jest polskie z obojga polaków to po co nadawać zagraniczne imiona?
ja osobiście znam chłopczyka o imieniu TYTUS, tylko co to za imię? Rodzice niestety zrobili krzywdę dziecku... lub imię dla córki Ismena Edytowane przez kasia3ek Czas edycji: 2015-03-15 o 20:27 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#942 |
Zakorzenienie
|
Parę lat temu męża siostra cioteczna nazwała syna Nataniel. Nie wiedzieliśmy jak zamierza nazwać dziecko i pewnego dnia przychodzi teściowa i mówi że "Nataniel przyszedł już na świat". My najpierw patrzymy na siebie i krótka konkluzja o co chodzi. No to teściowa wyjaśniła że kuzynka dała synkowi na imię Nataniel. Wtedy nawet nie wiedziałam że jest takie imię i kojarzyło mi się tylko z pewnym sławnym kaznodzieją.
W każdym razie dzwoni mąż do brata i mówi - B.. wczoraj urodziła dziecko. Poza imieniem z dzieckiem wszystko w porządku. |
![]() ![]() |
![]() |
#943 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Johanna - niemiecka Joanne - angielska Joanna - polska, angielska tez No i zależnie jak wymówisz tak będzie pasowało do kraju. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#944 |
Wtajemniczenie
|
Ja z takich bardziej nietypowych znam: Jaromira, Mirellę i Kirę.
#945 |
Przyczajenie
|
Ja nie lubię imion zagranicznych, bo dla mnie są kompletnie bez sensu i wolę polskie imiona, zupełnie proste i nieskomplikowane, jak Adam czy Anita. Nazywanie dziecka jakimś jeszcze bardziej wymyślnym imieniem niż ten wspominany tutaj Brajan czy Andżelika, to już w ogóle katorga dla dziecka. Poza tym znam wiele osób, które mają polskie, aczkolwiek mocno niespotykane i oryginalne imiona, które mimo tego, że właśnie polskie, to jednak były mocno wyszydzane w dzieciństwie. Przykładem może być mój chłopak, który ma na imię Ziemowit. W podstawówce wszyscy koledzy mieli na imię Maciej albo Marcin albo jeszcze jakoś inaczej, zwyczajnie, wobec czego wyszydzali go, że jest oryginalny. W żadnym wypadku nie uważam tego imienia za dziwne, ale zwracam uwagę na fakt, że mamy tutaj polskie niespotykane imię, które jest wyśmiewane, a co dopiero ma się dziać, kiedy nazwiemy dziecko Myszon albo jakoś jeszcze inaczej.
Ja mam na imię Emilia i dobrze mi z tym. Z moim drugim imieniem mam mały problem, bo brzmi ono Barbara. Zwyczajnie mi się nie podoba :P |
![]() ![]() |
![]() |
#946 |
Zakorzenienie
|
Ja znam mniej więcej z mojego pokolenia Mirellę, Eugeniusza, Rajmunda, Seweryna, Malwinę, Tymoteusza, dwóch Miłoszów i Modesta. Ale w sumie to większość imion się powtarza np. mam kilka koleżanek Magd, Agnieszek, Angelik, Monik, Sylwii, Basiek, kilku kolegów Tomków, kilkunastu Pawłów, kilku Andrzejów, Marcinów, Mariuszów.
Z dwojga złego to wolę mieć jednak imię jedno z wielu. |
![]() ![]() |
![]() |
#947 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
a imię Maksymilian bardzo mi się podoba ![]() Cytat:
znam jednego Nataniela ![]()
![]() |
#948 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#949 |
Raczkowanie
|
dla mnie imiona typu Nataniel, Kamil, Damian, Fabian, Emil są... straszliwie niemęskie. Pasują mi do jakiegoś młodzieńca z mitologii, który na zawsze pozostanie w wieku nastoletnim
![]()
#950 |
BAN stały
|
Ja wam powiem tak... O gustach się nie dyskutuje ale gdybym była chłopakiem i dostała na imię Bożydar, Stoigniew albo Żyraf to nie chciałabym mieć z moimi rodzicami nic wspólnego. Z Żeńskich imion : Tania, Nadzieja, Arleta, Otylia - okropne!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#951 |
Konto usunięte
|
Mnie się imię Nataniel bardzo podoba. Zwłaszcza zdrobnienie Natan. Sama w przyszłości chętnie tak dałabym na imię chłopcu, o ile nazwisko będzie jakieś w miarę dźwięczne. Nie wyobrażam sobie skrzywdzić dziecka imieniem Nataniel przy nazwisku typu Figiel albo Kapusta, to musi ze sobą jakoś współbrzmieć. Sama mam mało wykwintne nazwisko i cieszę się z Anny a nie Arniki, którą miałam być zdaniem dziadka
![]() Dla dziewczynki podoba mi się bardzo imię Letycja, zdrobniale Leti, albo Larysa - miałam koleżankę o tym imieniu i uważam je za bardzo ładne, można je też zdrabniać do Lary albo Lari. Na roku mam kilka Sabin, dla mnie to zawsze było perfekcyjne imię dla kota ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#952 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli kiedyś będę miała syna to dam mu na imię Aleksy. Jeśli będę miała drugiego syna to będzie to Nikodem albo Maksymilian. Co do córki to na pewno NIE Maja, Aleksandra, Julia, Zofia czy Zuzanna, bo to tak oklepane imiona ostatnio, że aż rzygać się chce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#953 |
Konto usunięte
|
Mi sie bardzo podoba Vincent.
Ale polskie Wincenty juz nie. Zdrobnienie Wicek tym bardziej.. . Dla mnie najgorszy twór ostatnich lat to Nikola. Jak gdzies przeczytalam: ni to cola, ni to pepsi :P Nicole nie moze byc? Spolszczenia sa straszne. |
![]() ![]() |
![]() |
#954 |
ma zielone pojęcie
|
Mnie akurat „Nikola” nie razi. Za to „Nicole” u Polki byłoby już dziwne.
#955 |
Konto usunięte
|
Z dwojga zlego wole Nicole.
Nikola brzmi jak Dżastin, Dżesika. Ale trudno, taka moda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#956 |
ma zielone pojęcie
|
Akurat dla mnie „Nikola” nie brzmi jak „Dżastin” czy „Dżesika”, bo jednak spolszczenie jest subtelniejsze. No i sama pisownia nie jest tylko typowo polska, taka sama jest np. w Serbii, choć tam imię Nikola jest też imieniem męskim.
#957 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#958 |
ma zielone pojęcie
|
No i całkiem słusznie
![]() ![]()
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2015-03-15 o 23:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#959 |
Konto usunięte
|
Właśnie się zorientowałam, że mój nick wpasowuje się w imiona na "dż"
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#960 |
Konto usunięte
|
Pomylka
Edytowane przez 201604130936 Czas edycji: 2015-03-16 o 00:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:10.