"Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka? - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-03-15, 17:18   #931
velika
Winter is coming

Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?

A mi się ze zwierzętami kojarzy Kacper i Maks.
Sonia zresztą też.
Ale najbardziej Kacperek, wiele znanych mi psów się tak wabiło i nie mogę pozbyć się tego skojarzenia.

velika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 17:19   #932
Mixiakova
Mixum fixum

Dla mnie też okropne brzmią imiona z hameryki razem z takimi prostymi nazwiskami np. spotkałam się rodzeństwem Brian i Jasmine, a nazwisko, powiedzmy Ziemniak
Mixiakova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 17:22   #933
indja2
Zakorzenienie

Jestem właśnie na etapie zastanawiania się nad imieniem dla dziecka. Jeszcze nie wiem czy będzie chłopczyk czy dziewczynka dowiem za kilka tygodni. Nie mieszkam w Polsce więc chciałabym żeby imię było łatwe do wypowiedzenia dla obcokrajowców - tym bardziej, że dziecko będzie miało bardzo szeleszczące nazwisko Moje imię lubię chociaż kiedy byłam mała chciałam mieć inne a teraz z wiekiem Magdalena wydaje mi się całkiem ładnym imieniem

indja2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 17:34   #934
diamelen
mała księżniczka

Cytat:
Napisane przez Ammia Pokaż wiadomość
A co myślicie o imieniu Emma? Nadane w Polsce.
Uważam, że jest śliczne...

diamelen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 17:39   #935
Dorotti666
❤ bee happy ❤

Cytat:
Napisane przez indja2 Pokaż wiadomość
Jestem właśnie na etapie zastanawiania się nad imieniem dla dziecka. Jeszcze nie wiem czy będzie chłopczyk czy dziewczynka dowiem za kilka tygodni. Nie mieszkam w Polsce więc chciałabym żeby imię było łatwe do wypowiedzenia dla obcokrajowców - tym bardziej, że dziecko będzie miało bardzo szeleszczące nazwisko Moje imię lubię chociaż kiedy byłam mała chciałam mieć inne a teraz z wiekiem Magdalena wydaje mi się całkiem ładnym imieniem
A jakieś imiona masz już na oku?
Magdalena to bardzo ładne imię
Stary 2015-03-15, 17:50   #936
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez lipstick89 Pokaż wiadomość
spotkałam się z imionami:

Sara
Gabryś (mały Gabryś fajnie, 40letni Gabryś już mniej fajnie...)
A z Sarą co nie tak?

Ja mam w pracy Gabrysia ok. 40 letniego. Mówią do niego Gabryś albo Gabryśka Kwestia przyzwyczajenia. Imię mi się bardzo podoba.

Dla dziewczynki podoba mi się Sonia.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 18:11   #937
bialaczekoladka
Zakorzenienie

Mi się strasznie podoba Sara i ubolewam nad tym ze ludzie nazywają tym imieniem swoje psy...
Mam kolege Maksymiliana uważam ze piękne imie, mowimy do niego z reguły Maks i to tez jest chyba jedno z najbardziej popularnych imion dla zwierząt...
bialaczekoladka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-03-15, 20:01   #938
201703241651
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cottan Pokaż wiadomość
O, a to dziwne imiona dla dziewczynek:

3. Paloma
17. Eunika
18. Idalia
Znam jedną Palomę, z polskim nazwiskiem.
Eunika jest mi po prostu znanym imieniem, a Idalia mi się podoba i nie jest dla mnie dziwna, przecież była Idalia w Trędowatej albo Ida w Jeżycjadzie

Cytat:
Nie tylko Aleksandrów. Mam znajomą która dała córce na imię Antonina (córka ma aktualnie pół roku) i nie mówi na nią inaczej jak właśnie w tej oficjalnej wersji, ewentualnie Antosia, nie pozwoli powiedzieć na nią Tosia, itd. Już w ciąży powtarzała że jej córka to nie Tosia tylko Antonina.
Jestem w stanie zrozumieć znajomą - mam na imię Weronika i nie lubię zdrobnień mojego imienia... Wera, Wercia, Werka... Uważam, że to imię nie prosi się o zdrobnienia, nie brzmi oficjalnie oraz nie jest długie i skomplikowane w wymowie.
A jeszcze bardziej ją rozumiem w kontekście Antoniny - Tośka to strasznie przaśne zdrobnienie, nie podoba mi się. Ogólnie, dużo zdrobnień imion mi się nie widzi, często odbierają cały urok podstawowej wersji.

Cytat:
Napisane przez Misseczka Pokaż wiadomość
Ja swojego czasu miałam fioła na punkcie imienia... Arwena nie przez wgląd na książkę, po prostu uważam ze jest ładne. Gdybym sie nie bała ze skrzywdze dziecko to tak bym nazwała. Do dzis jak leci LOTR i wchodzi Arwena to starczy że otworzę usta a TŻ mówi "zapomnij"
Zanm dziewczynę o imieniu Arwena, więc nie jest to niemożliwe

Cytat:
Napisane przez Wieszczka Pokaż wiadomość
Wiele imion funkcjonuje głownie jako zdrobnienia, mówi się np pani Olu, pani Kasiu czy Aniu i to jest normalne nawet dla starszych kobiet. Ale mówienie np pani Paulinko, Weroniczko, pani Karolciu jest dziwne, będę szukała imienia z fajnymi zdrobnieniami
Nie cierpię
Jak pisałam, uważam, że takie imiona jak Weronika, czy właśnie Paulina, Karolina nie wymagają zdrobnień, które, paradoksalnie, wydłużają imię i utrudniają wymowę.

A teraz ogólnie o imionach - przy wyborze imienia dla dziewczynki czeka mnie droga przez mękę, podoba mi się wiele i do tego dość mało spotykanych, żadnych Julii, Mai, Amelii, Zofii, które teraz okupują pierwsze miejsca najczęściej nadawanych imion. Uwielbiam dziewczęce imiona
Z chłopcami odwrotnie - może nie imiona ze ścisłej czołówki (Jakub, Antoni, Ignacy... brrr), ale te o umiarkowanej popularności. I do tego mało, w przypadku imion męskich jestem wybredna.

Dla dziewcząt podobają mi się: Kalina/Alina, Luiza, Idalia, Aurelia, Diana, Anastazja, Matylda, Łucja, Waleria, Celina (ostatnio coraz bardziej przekonuję się do tego imienia)... Również Melania i Lidia (pięknie brzmienie!), ale już popularne zdrobnienia Mela i Lidka... I jeszcze znajdzie się kilka, tylko już zdecydowanie na drugie imię.
W tej chwili najbardziej na pierwsze mi się widzi Kalina, Diana i Luiza.

Dla chłopców: Aleksander/Aleksy, Igor, Cezary, Rafał, Olaf...
Do tego w mojej rodzinie jest dużo małych chłopców (dla mnie bracia cioteczni, więc dublowanie raczej nie wchodzi w grę) i najpopularniejsze są zajęte, a podoba mi się np. Filip, Mikołaj.
Nie cierpię imienia Hubert.

Znam chłopaka o imieniu Wirgiliusz, Siemowit, mężczyzna w mojej rodzinie nosił imię Jacenty.
Spotkałam kobietę o imieniu Kira (ładnie), właśnie Arwenę, Blankę, Bogumiłę (30+)... Tyle pamiętam, tak na szybko.

Interesuję się trochę imionami i mam pozytywny stosunek do ludzi o bardziej oryginalnych Na zawsze zapamięta się taką osobę. O ile nie jest ośmieszające (np. Myszon, niestety) lub ewidentnie zagraniczne (tak naprawdę, to prawie każde imię jest "zagraniczne" - greckie, łacińskie, germańskie, celtyckie, tylko spolszczone ) z polską pisownią (Brajan, Dżesika), to jestem na tak.

---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ----------

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Dla dziewczynki podoba mi się Sonia.
Cytat:
Napisane przez bialaczekoladka Pokaż wiadomość
Mi się strasznie podoba Sara i ubolewam nad tym ze ludzie nazywają tym imieniem swoje psy...
Mam kolege Maksymiliana uważam ze piękne imie, mowimy do niego z reguły Maks i to tez jest chyba jedno z najbardziej popularnych imion dla zwierząt...
Dla mnie Sonia jest sztandarowym imieniem dla psa, tak samo Sara, Maks... Szkoda, bo ładne.
Tak samo z nazwami firm - potem imiona kojarzą się prześmiewczo: proszek Ariel, samochód Mercedes, olej Fabiola itp.

Edytowane przez 201703241651
Czas edycji: 2015-03-15 o 19:53
201703241651 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 20:21   #939
Miqesi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
u mnie w rodzinie:
- Helena
- Patryk
- Miłosz
Normalne imiona.

2015: 20. 2016: 11. 2017: 6. 2018: 4.

2019: 2

Miqesi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 20:22   #940
pin3ska
Zakorzenienie

Najbardziej oryginalnym imieniem wsród znajomych z jakim się spotkałam było imię Sybila. Ale pasowało do tej koleżanki i uznawałam je zawsze za fajne

Natomiast najdziwniejsze było to, że owa koleżanka miała w liceum w klasie dziewczynę o tym samym imieniu Były wiec tam dwie Sybile I to dopiero wydaje mi sie masakrycznie nieprawdopodobne A jednak

...Widzi pan, perfumy powinny być jak wymierzony policzek, żeby nie zastanawiać się godzinami czy one pachną, czy nie. (Coco Chanel)
pin3ska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 20:24   #941
kasia3ek
Przyczajenie

ja mam na imię Joanna na drugie Małgorzata i trzecie Wiktoria, córka na imię Wiktoria Joanna. Znam osoby które nadają imię Victoria , ale czemu miałabym tak dać skoro moje dziecko nie jest zagraniczne tylko polskie? moje zdanie jest takie a każdego inne. Uważam że jeżeli dziecko jest polskie z obojga polaków to po co nadawać zagraniczne imiona?

ja osobiście znam chłopczyka o imieniu TYTUS, tylko co to za imię? Rodzice niestety zrobili krzywdę dziecku... lub imię dla córki Ismena

Edytowane przez kasia3ek
Czas edycji: 2015-03-15 o 20:27
kasia3ek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 20:33   #942
Michalina83
Zakorzenienie

Parę lat temu męża siostra cioteczna nazwała syna Nataniel. Nie wiedzieliśmy jak zamierza nazwać dziecko i pewnego dnia przychodzi teściowa i mówi że "Nataniel przyszedł już na świat". My najpierw patrzymy na siebie i krótka konkluzja o co chodzi. No to teściowa wyjaśniła że kuzynka dała synkowi na imię Nataniel. Wtedy nawet nie wiedziałam że jest takie imię i kojarzyło mi się tylko z pewnym sławnym kaznodzieją.

W każdym razie dzwoni mąż do brata i mówi
- B.. wczoraj urodziła dziecko. Poza imieniem z dzieckiem wszystko w porządku.
Michalina83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 20:34   #943
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez indja2 Pokaż wiadomość
Joanna jest imieniem bardzo międzynarodowym są niewielkie różnice w pisowni w różnych krajach, na tyle nieznaczne ze nie ma to znaczenia.
Johanna - niemiecka
Joanne - angielska
Joanna - polska, angielska tez

No i zależnie jak wymówisz tak będzie pasowało do kraju.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 20:45   #944
Miqesi
Wtajemniczenie

Ja z takich bardziej nietypowych znam: Jaromira, Mirellę i Kirę.

2015: 20. 2016: 11. 2017: 6. 2018: 4.

2019: 2

Miqesi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 20:52   #945
Pusheen_Girl
Przyczajenie

Ja nie lubię imion zagranicznych, bo dla mnie są kompletnie bez sensu i wolę polskie imiona, zupełnie proste i nieskomplikowane, jak Adam czy Anita. Nazywanie dziecka jakimś jeszcze bardziej wymyślnym imieniem niż ten wspominany tutaj Brajan czy Andżelika, to już w ogóle katorga dla dziecka. Poza tym znam wiele osób, które mają polskie, aczkolwiek mocno niespotykane i oryginalne imiona, które mimo tego, że właśnie polskie, to jednak były mocno wyszydzane w dzieciństwie. Przykładem może być mój chłopak, który ma na imię Ziemowit. W podstawówce wszyscy koledzy mieli na imię Maciej albo Marcin albo jeszcze jakoś inaczej, zwyczajnie, wobec czego wyszydzali go, że jest oryginalny. W żadnym wypadku nie uważam tego imienia za dziwne, ale zwracam uwagę na fakt, że mamy tutaj polskie niespotykane imię, które jest wyśmiewane, a co dopiero ma się dziać, kiedy nazwiemy dziecko Myszon albo jakoś jeszcze inaczej.
Ja mam na imię Emilia i dobrze mi z tym. Z moim drugim imieniem mam mały problem, bo brzmi ono Barbara. Zwyczajnie mi się nie podoba :P
Pusheen_Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 21:03   #946
Michalina83
Zakorzenienie

Ja znam mniej więcej z mojego pokolenia Mirellę, Eugeniusza, Rajmunda, Seweryna, Malwinę, Tymoteusza, dwóch Miłoszów i Modesta. Ale w sumie to większość imion się powtarza np. mam kilka koleżanek Magd, Agnieszek, Angelik, Monik, Sylwii, Basiek, kilku kolegów Tomków, kilkunastu Pawłów, kilku Andrzejów, Marcinów, Mariuszów.

Z dwojga złego to wolę mieć jednak imię jedno z wielu.
Michalina83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 21:13   #947
anja415
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Stefania to tez ładne imię, a pomyślcie, że za 10 lat będą wołać do waszych "Stefanii" "Stefa" albo "Stefka". Nic ładnego..

polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki!
podoba mi się Stefa podobne do Gocha od Małgorzaty (chyba kwestia przyzwyczajenia bo przyjaciółka ma tak na imię i każdy mówi do niej na Gocha)

Cytat:
Napisane przez bialaczekoladka Pokaż wiadomość
Sara to niestety dla mnie imię zwierzęce ale to już kwestia, że spotkałam duzo psów o tym imieniu

a imię Maksymilian bardzo mi się podoba

Cytat:
Napisane przez Michalina83 Pokaż wiadomość
Parę lat temu męża siostra cioteczna nazwała syna Nataniel. Nie wiedzieliśmy jak zamierza nazwać dziecko i pewnego dnia przychodzi teściowa i mówi że "Nataniel przyszedł już na świat". My najpierw patrzymy na siebie i krótka konkluzja o co chodzi. No to teściowa wyjaśniła że kuzynka dała synkowi na imię Nataniel. Wtedy nawet nie wiedziałam że jest takie imię i kojarzyło mi się tylko z pewnym sławnym kaznodzieją.

znam jednego Nataniela urodziny w Polsce ale rodzice urodzili się jeszcze w Sudanie stąd imię chyba
Stary 2015-03-15, 22:20   #948
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Michalina83 Pokaż wiadomość

Nataniel ma korzenie w biblii. Siostra cioteczna ma synka o tym imieniu. I nie widzę w nim nic złego. Podoba mi się.

Cytrynowe_Marzenie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 22:47   #949
Minnie_Collins
Raczkowanie

dla mnie imiona typu Nataniel, Kamil, Damian, Fabian, Emil są... straszliwie niemęskie. Pasują mi do jakiegoś młodzieńca z mitologii, który na zawsze pozostanie w wieku nastoletnim

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-15, 22:59   #950
MalinowaMilka
BAN stały

Ja wam powiem tak... O gustach się nie dyskutuje ale gdybym była chłopakiem i dostała na imię Bożydar, Stoigniew albo Żyraf to nie chciałabym mieć z moimi rodzicami nic wspólnego. Z Żeńskich imion : Tania, Nadzieja, Arleta, Otylia - okropne!!!
MalinowaMilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 23:02   #951
201605300922
Konto usunięte

Mnie się imię Nataniel bardzo podoba. Zwłaszcza zdrobnienie Natan. Sama w przyszłości chętnie tak dałabym na imię chłopcu, o ile nazwisko będzie jakieś w miarę dźwięczne. Nie wyobrażam sobie skrzywdzić dziecka imieniem Nataniel przy nazwisku typu Figiel albo Kapusta, to musi ze sobą jakoś współbrzmieć. Sama mam mało wykwintne nazwisko i cieszę się z Anny a nie Arniki, którą miałam być zdaniem dziadka
Dla dziewczynki podoba mi się bardzo imię Letycja, zdrobniale Leti, albo Larysa - miałam koleżankę o tym imieniu i uważam je za bardzo ładne, można je też zdrabniać do Lary albo Lari.
Na roku mam kilka Sabin, dla mnie to zawsze było perfekcyjne imię dla kota Tak samo zresztą jak Franciszek, znajomi mają kota Franka i to pasuje jak ulał
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 23:09   #952
Tovia
Raczkowanie

Cytat:
Nie tylko Aleksandrów. Mam znajomą która dała córce na imię Antonina (córka ma aktualnie pół roku) i nie mówi na nią inaczej jak właśnie w tej oficjalnej wersji, ewentualnie Antosia, nie pozwoli powiedzieć na nią Tosia, itd. Już w ciąży powtarzała że jej córka to nie Tosia tylko Antonina.
Też bym nie pozwoliła mówić Tosia, o to brzmi okropnie. Samo imię Antonina jest ładne, ale Tosia... nie!

Jeśli kiedyś będę miała syna to dam mu na imię Aleksy. Jeśli będę miała drugiego syna to będzie to Nikodem albo Maksymilian. Co do córki to na pewno NIE Maja, Aleksandra, Julia, Zofia czy Zuzanna, bo to tak oklepane imiona ostatnio, że aż rzygać się chce Może dała bym dziewczynce na imię Lilia bądź Lilianna.
Tovia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 23:31   #953
201611241302
Konto usunięte

Mi sie bardzo podoba Vincent.
Ale polskie Wincenty juz nie.
Zdrobnienie Wicek tym bardziej.. .

Dla mnie najgorszy twór ostatnich lat to Nikola.
Jak gdzies przeczytalam: ni to cola, ni to pepsi :P
Nicole nie moze byc? Spolszczenia sa straszne.
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-15, 23:37   #954
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez dzasminka Pokaż wiadomość
Dla mnie najgorszy twór ostatnich lat to Nikola.
Jak gdzies przeczytalam: ni to cola, ni to pepsi :P
Nicole nie moze byc? Spolszczenia sa straszne.
Mnie akurat „Nikola” nie razi. Za to „Nicole” u Polki byłoby już dziwne.
Stary 2015-03-15, 23:41   #955
201611241302
Konto usunięte

Z dwojga zlego wole Nicole.
Nikola brzmi jak Dżastin, Dżesika.
Ale trudno, taka moda
Stary 2015-03-15, 23:48   #956
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Z dwojga zlego wole Nicole.
Nikola brzmi jak Dżastin, Dżesika.
Ale trudno, taka moda
Akurat dla mnie „Nikola” nie brzmi jak „Dżastin” czy „Dżesika”, bo jednak spolszczenie jest subtelniejsze. No i sama pisownia nie jest tylko typowo polska, taka sama jest np. w Serbii, choć tam imię Nikola jest też imieniem męskim.
Stary 2015-03-15, 23:50   #957
201611241302
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Akurat dla mnie „Nikola” nie brzmi jak „Dżastin” czy „Dżesika”, bo jednak spolszczenie jest subtelniejsze. No i sama pisownia nie jest tylko typowo polska, taka sama jest np. w Serbii, choć tam imię Nikola jest też imieniem męskim.
O wlasnie, z meskim mi sie zawsze kojarzylo
Stary 2015-03-15, 23:56   #958
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
O wlasnie, z meskim mi sie zawsze kojarzylo
No i całkiem słusznie Jedną z bardziej znanych osób o imieniu Nikola był Nikola Tesla

Edytowane przez Chatul
Czas edycji: 2015-03-15 o 23:57
Chatul jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-16, 00:03   #959
201611241302
Konto usunięte

Właśnie się zorientowałam, że mój nick wpasowuje się w imiona na "dż" dobrze, że to tylko nick..:P
Stary 2015-03-16, 00:41   #960
201604130936
Konto usunięte

Pomylka

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2015-03-16 o 00:42
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości