Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-08-01, 16:09   #571
lalaith
Zakorzenienie

Dot.: soczewki kontaktowe

Cytat:
Napisane przez Iwonalodz Pokaż wiadomość
A o oczy ja bardzo dbam, nie tylko zewnetrznie, ale i od wewnątrz itd.
A w jaki sposób od wewnątrz? Bo ja tylko borówki zajadam masami, mój ukochany mi specjalnie po nie całe lato biega do lasu, a ciocia hoduje takie wielkie amerykańskie No i sok z marchewki pije, podobno też jest dobry..

Cytat:
Napisane przez Iwonalodz Pokaż wiadomość
A ja np. nie mogę nosić ponoć super nowoczesnych Pure Vision Bauscha i niestety sama sobie takie zamówiłam w necie, żeby poprawić zdrowie oczu, skoro one takie nowoczesne i niestety musiałam je wywalić, nie sa dla mnie silikonowe szkła.

A powiedz jakie soczewi już wypróbowałaś przez te 10 lat noszenia? I na jakie się ostatecznie zdecydowałaś jako najlepsze?
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-01, 19:11   #572
wiola_p
Zadomowienie

nie mam zapalu zeby przeczytac wszystkie strony czy juz o tym bylo.. wiec:
okulistka sprzedawala mi soczewki: BC=8.6 i srednica 14.2 (moc -1) szukalam sporo na allegro i nie moge znalezc takich wymiarow wiec czy soczewka o parametrach: BC=8.7 i srednicy 14 bedzie odpowiednia?? orientujecie sie w tym?
wiola_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-01, 21:51   #573
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
A w jaki sposób od wewnątrz? Bo ja tylko borówki zajadam masami, mój ukochany mi specjalnie po nie całe lato biega do lasu, a ciocia hoduje takie wielkie amerykańskie No i sok z marchewki pije, podobno też jest dobry..

A powiedz jakie soczewi już wypróbowałaś przez te 10 lat noszenia? I na jakie się ostatecznie zdecydowałaś jako najlepsze?
Od wewnatrz łykam różne suplementy takie przepisywane przez okulistkę też. I np. omegę łykam, a to na siatkówkę też dobrze wpływa. Tak jagody, borówki bardzo dobre

Eee takie mówienie, co dla mnie dobre to bez sensu, to tak jak z tuszami i podkładami
Jednemu pasuje to drugiemu tamto, stąd też tyle na rynku ofert.
Ale powiem tylko, że na poczatku używałam rocznych, potem kwartalnych, teraz m-cznych, a marzę o codziennych, ale cena dla mnie zaporowa jednak jeszcze.

Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-06, 07:25   #574
Bróg
Przyczajenie

Nic już, przepraszam.

Edytowane przez Bróg
Czas edycji: 2007-08-07 o 10:58
Bróg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-22, 16:34   #575
karolcia106
Raczkowanie

Dot.: pytanie do osób noszących soczewki kontaktowe

witam
mam pytankoczy to prawda ze osoby, ktore maja jednoczesnie krotkowzrocznosc i astygmatyzm nie mogą nosic soczewek kontaktowych?? przed chwila wrocilam od lekarza zalamana bo ponoc na rynku nie ma soczewek dla osob z astygmatyzmem?? a wolalabym nosic soczewki bo okularow mam juz serdecznie dosc!! chyba pojde do innego lekarza a co..
prosze o odpowiedz
karolcia106 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-22, 20:42   #576
*Catherrine*
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolcia106 Pokaż wiadomość
witam
mam pytankoczy to prawda ze osoby, ktore maja jednoczesnie krotkowzrocznosc i astygmatyzm nie mogą nosic soczewek kontaktowych?? przed chwila wrocilam od lekarza zalamana bo ponoc na rynku nie ma soczewek dla osob z astygmatyzmem?? a wolalabym nosic soczewki bo okularow mam juz serdecznie dosc!! chyba pojde do innego lekarza a co..
prosze o odpowiedz
Z tego co wiem to jak jakis niewielki to można nosic soczewki..

Ale ci okuliści to gadają każdy co innego..

Nie wiem co teraz robić, bo jeden mówi że nie robi badań na soczewki bo nie ma sprzętu, drugi że żadnego sprzętu nie trzeba i że robi ale nie tu tylko gdzieś indziej bo tam są od razu soczewki i sie dobiera. Z kolei w sklepie w soczewkami mówili że idę do okulisty, biorę receptę (po badaniu) i przychodzę do sklepu i kupuję soczewki... I weź tu się człowieku zorientuj o co chodzi...

Jak Wy robiłyście?
Stary 2007-08-23, 18:27   #577
Camomile
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez *Catherrine* Pokaż wiadomość
Z tego co wiem to jak jakis niewielki to można nosic soczewki..

Ale ci okuliści to gadają każdy co innego..

Nie wiem co teraz robić, bo jeden mówi że nie robi badań na soczewki bo nie ma sprzętu, drugi że żadnego sprzętu nie trzeba i że robi ale nie tu tylko gdzieś indziej bo tam są od razu soczewki i sie dobiera. Z kolei w sklepie w soczewkami mówili że idę do okulisty, biorę receptę (po badaniu) i przychodzę do sklepu i kupuję soczewki... I weź tu się człowieku zorientuj o co chodzi...

Jak Wy robiłyście?
Najpierw poszlam do okulisty, zeby widziec jaka dokladnie moc soczewek potrzebuje i sprawdzic, czy w ogole moge je nosic (mozna miec tzw. zespol suchego oka i wtedy z soczewek nici) - czyli po prostu zwykle badanie.

Potem do gabinetu optycznego, zeby dopasowac konkretne soczewki (rozmiar) i nauczyc sie je zakladac i zdejmowac. I juz.
Camomile jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-08-23, 20:19   #578
Vivienne
... choć nie Westwood

Soczewki noszę juz kilka lat. Od początku Focus Dailies.
Są już jednak dośc przestarzałe i podobno maja je wycofac z produkcji. Słyszałam też, ze dla mnie poleca sie nie te hydrożelowe, ale silikonowo-hydrożelowe, gdyz maja wieksza przepuszczalnosc tlenu (jestem chora na cukrzyce dlatego jest to tak wazne dla mnie).
W związku z tym mam pytanie- jakie są najlepsze soczewki silikonowo- hydożelowe? Zależy mi by były jednodniowe.

Z góry dziękuję za informacje

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-23, 21:10   #579
mala77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Soczewki noszę juz kilka lat. Od początku Focus Dailies.
Są już jednak dośc przestarzałe i podobno maja je wycofac z produkcji. Słyszałam też, ze dla mnie poleca sie nie te hydrożelowe, ale silikonowo-hydrożelowe, gdyz maja wieksza przepuszczalnosc tlenu (jestem chora na cukrzyce dlatego jest to tak wazne dla mnie).
W związku z tym mam pytanie- jakie są najlepsze soczewki silikonowo- hydożelowe? Zależy mi by były jednodniowe.

Z góry dziękuję za informacje
z tego co mi wiadomo to jak na razie nie ma jednodniowych silikonowych soczewek. I chyba raczej Ciba nie wycofa się z Dailies'ów bo one mają naprawdę bardzo nowoczesną technologię produkcji.
mala77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-24, 17:41   #580
Vivienne
... choć nie Westwood

Cytat:
Napisane przez mala77 Pokaż wiadomość
z tego co mi wiadomo to jak na razie nie ma jednodniowych silikonowych soczewek. I chyba raczej Ciba nie wycofa się z Dailies'ów bo one mają naprawdę bardzo nowoczesną technologię produkcji.
To ja już nie wiem, przyznam, że się zamotałam... opinię o Focusach słyszałam od okulistki, dlatego się tak tym przejęłam

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 11:56   #581
mona1
Zadomowienie

Drogie wizażanki proszę o pomoc...
Otóż, kupiłam sobie kiedyś soczewki kontaktowe, niby były to zwykłe soczewki, nie kolorowe - jednak miały one jasno niebieskie zabarwienie w miejscu na źrenicę. Był to naprawdę jaśniuteńki niebieski, minimalnie podkreślał kolor oka, zabarwienie służyło temu by soczewka sie nie gubiła. Były to soczewki miesięczne lub nawet kwartalne. Niestety teraz nie pamiętam jakiej firmy były to soczewki Może któraś z was używa ich lub spotkała się z tymi soczewkami. Będę bardzo wdzięczna za przypomnienie mi firmy i nazwy soczewek Z góry dziękuję
Stary 2007-08-27, 14:38   #582
meggara
Wtajemniczenie

o2optix maja bardzo jasne niebieskie zabarwienie, lecz na calej powierzchni... stosowalam do tej poru o2 i teraz pure vision, ktore nie maja zabarwienia wiec raczej nie pomoge...

A nie lepiej isc do okulisty aby przepisal zupelnie nowe dobrane do Twoich potrzeb?
Ale koty to potęga.
Co Wizaż robi z Kobietami?
Odpowiedź:
Farmaceutka
meggara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 15:37   #583
mona1
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez meggara Pokaż wiadomość
o2optix maja bardzo jasne niebieskie zabarwienie, lecz na calej powierzchni... stosowalam do tej poru o2 i teraz pure vision, ktore nie maja zabarwienia wiec raczej nie pomoge...

A nie lepiej isc do okulisty aby przepisal zupelnie nowe dobrane do Twoich potrzeb?
Tak wiem, znam Optixy (właśnie je teraz mam) A co wizyty u okulisty to raczej nie jest to konieczne. Chodzi mi o to że już kiedyś miałam takie z zabarwieniem i chciałabym je sobie teraz kupić. Tylko u optyka niestety nikt nie potrafił mi pomóc dlatego pytam tutaj.... I w dalszym ciągu proszę o pomoc
Stary 2007-08-27, 19:00   #584
mala77
Zakorzenienie

J&J też są bladoniebieskie, ale na całości
Stary 2007-08-30, 08:44   #585
pati23
Raczkowanie

Hej dziewczyny ja mam może głupie pytanko bo włąśnie sie rozglądam za soczewkami na internecie (a jeszcze nie nosiłam i chcę sie zorientować w cenach), chodzi o to że jeżeli pisze że w opakowaniu jest 6 sztuk to znaczy że są 3 pary soczewek, tak ?? Trochę zbaraniałam jak zobaczyłam że są opakowania po sztuki i trochę tego nie rozumiem. Byłabym wdzięczna za odpowiedź bo wy tu już obcykane jesteście
pati23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-30, 08:45   #586
pati23
Raczkowanie

hehe nie wcisnęło mi się 3, tam miało być opakowania po 3 sztuki
pati23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-30, 10:51   #587
Iwonalodz
Zakorzenienie

Tak.
Sa opakowanie po 3 sztuki, sa po 6. Sa też po 4 sztuki. Nie moię o codziennych no a para to 2 sztuki, więc łatwo obliczyć ile par jest w pudełku Nie każdy ma w każdym oku taka sama wadę, więc może sobie kupić np. 3 sztuki.

Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-30, 19:27   #588
debatka
Przyczajenie

mam pytanko?? czy w soczewkach można chodzic na solarium??!!
debatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-31, 13:36   #589
kasiek_stg
Przyczajenie

Dot.: szkła kontaktowe

Witam. Mam problem ze szkłami kontaktowymi, a dokładnie z jednym szkłem. Otóż nosze szkła od ponad 6 lat i kilka razy mi sie to zdarzyło.A co to jest? Hmm, jak by to opisać...Na jednej soczewce zrobił mi się pęcherzyk i odczuwam lekki dyskomfort podczas jej noszenia.Na początku myslałam ze jest to coś brudnego, ale nie.Dalej myślałam, ze zrobiła się mała dziurka w tym szkle, ale ja bardzo delikatnie się z nimi obchodze, nigdy ich nie nakłuwałam(niby po co??!!)I doszłam do wniosku, ze to jest mały pęcherzyk-taka mała kropeczka. Najgorsze jest to ze odczuwam to przy noszeniu.Dodam, że termin ważności szkieł sie jeszcze nie skończył. Nie wiem, czy moge reklamować.
Czy komuś z was tez sie coś takiego przytrafiło????? Pozdrawiam)
kasiek_stg jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-31, 14:23   #590
Maemi
Raczkowanie

Dot.: szkła kontaktowe

Tylko raz mi się przytrafiła podobna sytuacja i po bardzo dokładnym obejrzeniu szkła okazało się, że to minitaturowe pęknięcie. Pytałam okulistki, ponoć czasem się zdarza. Nie noś tego szkła, bo tylko niepotrzebnie podrażnisz oko. Jak najszybcjie kup nowe.

Pozdrawiam
Maemi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-01, 07:43   #591
Monqa16
Przyczajenie

Exclamation Problem? co poradzicie ..

Od dwóch dni w sumie mam soczewki wczoraj wieczorem miałam problem. Zakupiłam soczewki miesięczne( czyli 3 pary na trzy miesiące w opakowaniu) w vision express firmy iwear supreme- takie mi lekarz dobrał. I co wczoraj nosiłam przeszło 12 godzin je i był problem z lewym okiem bo ostro mi przyschneły mimo iż w ogóle tego nie odczuwałam ! no i miałam problem ze zdejmowaniem .Hm co polecacie żebym mogła je zdejmować bez takiego problemu że mi się soczewka przykleja do oka?hm? czekam na odpowiedź i będę wdzięczna za każdą rade
( zdejmować wcześniej, bardziej nawilżać przy nakładaniu, czy może jakieś kropelki do oczu? )
PROSZĘ pomóżcie !
Monqa16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-01, 12:32   #592
sabka11
Przyczajenie

GG do sabka11
Dot.: Soczewki kontaktowe

hejka! wlasnie sie zalogowalam na to forum
i po przeczytaniu zgadzam sie z wiekszoscia osob ze szkla kontaktowe sa super
mialam przez 1miesiac na wakacje B&L
dzisiaj przedladajac rozne strony internetowe doszlam do tego ze strasznie u okulisty przeplacilam
bo za 1miesiaczne zaplacilam ok 40zl plus plyn B&l19zl czyli ok 60zl za miesiac
a przypadkiem znalazlam dzisiaj rozne sklepy internetowe ze szkladmi gdzie szkielka sa pakowane po 6szt i czasami 1szt wychodzi po 10zl na miesiac czyli za pare 20zl co jest polowe tansze niz ja zaplacilam
i tutaj takie pytanie jak to jest kupowaliscie juz w takich sklepach szkla
jest to pewne ze dostanie sie dobry produkt?
znalazlam taka strone gdzie sa bardzo konkurencyjne ceny i nawet na allegro czsaami ich nie przebija?
i zastanawiam sie nad kupnem? bo niestety okulary to nei to samo, szkla sa o wiele lepsze
pozdrawiam
sabka11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-01, 17:44   #593
benito_mruffkolini
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
Drogie wizażanki proszę o pomoc...
Otóż, kupiłam sobie kiedyś soczewki kontaktowe, niby były to zwykłe soczewki, nie kolorowe - jednak miały one jasno niebieskie zabarwienie w miejscu na źrenicę. Był to naprawdę jaśniuteńki niebieski, minimalnie podkreślał kolor oka, zabarwienie służyło temu by soczewka sie nie gubiła. Były to soczewki miesięczne lub nawet kwartalne. Niestety teraz nie pamiętam jakiej firmy były to soczewki Może któraś z was używa ich lub spotkała się z tymi soczewkami. Będę bardzo wdzięczna za przypomnienie mi firmy i nazwy soczewek Z góry dziękuję
Focus Visitint
miesięczne

ja już miałam tyle soczewek w życiu, że jak tu kiedyś machnę recenzje, to elaborat wyjdzie

a i tak najlepsze chyba o2 optix jak na razie
benito_mruffkolini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-01, 20:01   #594
Mrs.
Zakorzenienie

Dot.: Problem? co poradzicie ..

Cytat:
Napisane przez Monqa16 Pokaż wiadomość
Od dwóch dni w sumie mam soczewki wczoraj wieczorem miałam problem. Zakupiłam soczewki miesięczne( czyli 3 pary na trzy miesiące w opakowaniu) w vision express firmy iwear supreme- takie mi lekarz dobrał. I co wczoraj nosiłam przeszło 12 godzin je i był problem z lewym okiem bo ostro mi przyschneły mimo iż w ogóle tego nie odczuwałam ! no i miałam problem ze zdejmowaniem .Hm co polecacie żebym mogła je zdejmować bez takiego problemu że mi się soczewka przykleja do oka?hm? czekam na odpowiedź i będę wdzięczna za każdą rade
( zdejmować wcześniej, bardziej nawilżać przy nakładaniu, czy może jakieś kropelki do oczu? )
PROSZĘ pomóżcie !
Proponuje Ci kropelki do oczu na suche oczka , tzw. stuczne łzy . Jest gdzies wątek o tym i wizazanki tez sie wypowiadają ze mają takie problemy . A te krople kupisz w kazdej aptece ja płaciłam coś kolo 10 zł. za 8 sztuk czy jakoś tak. Używam tych kropelek zaraz po tym jak załoze soczewki i przed tym jak sie pomaluje . Pozniej mam oczko nawilżone i jak ściągam to nie mam problemu , a jak coś to uzyj tez przed ściąganiem

Edytowane przez Mrs.
Czas edycji: 2007-09-01 o 20:02 Powód: literówka
Mrs. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-01, 20:08   #595
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez benito_mruffkolini Pokaż wiadomość
Focus Visitint
miesięczne

ja już miałam tyle soczewek w życiu, że jak tu kiedyś machnę recenzje, to elaborat wyjdzie

a i tak najlepsze chyba o2 optix jak na razie
Ja noszę okulary na codzien, ale na slub (swój ;]) chciałabym założyć szkła. Te właśnie proponujesz?

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-01, 20:16   #596
mala77
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Monqa16 Pokaż wiadomość
PROSZĘ pomóżcie !
możesz zakropić oczy przed zdjęciem soczewki płynem do nich /tym w którym je przechowujesz - tylko świeżym!/, a potem przez powiekę potrzyj delikatnie oko. Powinno pomóc.
Cytat:
Napisane przez anciaahk
Ja noszę okulary na codzien, ale na slub (swój ;]) chciałabym założyć szkła. Te właśnie proponujesz?
Te albo J&J Oasys miesięczne. A jak tylko na raz mają być to może lepiej jednodniowe?? Założysz, wybawisz się na ślubie /GRATULACJE/ i wyrzucisz. Zero czyszczenia, zero dodatkowych płynów i zabawy
Stary 2007-09-01, 21:07   #597
benito_mruffkolini
BAN stały

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
jak to na jeden raz - to najlepsze chyba jednodniowe na allegro można kupić na sztuki, jakby co mogę polecić paru sprzedających

jeśli jednak chciałabyś ponosić dłużej...
ja używałam Acuvue (2tygodniowe) i miesięczne: Serene, Focus, Optixy, Pure Vision...
i pewnie jakieś jeszcze

i najlepsze jak na razie są właśnie Optixy można je nosić cały dzień i noc, i nawet się zdrzemnąć i nic nie będzie - oko nie przesuszone (przynajmniej moje )
za to Pure Vision, które niby są całodobowe, muszę sobie pokropić od czasu do czasu - bo jednak po paru(nastu) godzinach zaczyna coś mnie tam gnieść
benito_mruffkolini jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-09-01, 23:27   #598
meggara
Wtajemniczenie

Cytat:
jak to na jeden raz - to najlepsze chyba jednodniowe na allegro można kupić na sztuki, jakby co mogę polecić paru sprzedających

ja używałam Acuvue (2tygodniowe) i miesięczne: Serene, Focus, Optixy, Pure Vision...
i pewnie jakieś jeszcze

i najlepsze jak na razie są właśnie Optixy można je nosić cały dzień i noc, i nawet się zdrzemnąć i nic nie będzie - oko nie przesuszone (przynajmniej moje )
za to Pure Vision, które niby są całodobowe, muszę sobie pokropić od czasu do czasu - bo jednak po paru(nastu) godzinach zaczyna coś mnie tam gnieść
heh to ja mam odwrotnie. Dla mnie bardziej komfortowe okazaly sie Pure vision. Do optixow juz nie wrócę
Ale koty to potęga.
Co Wizaż robi z Kobietami?
Odpowiedź:
Farmaceutka
meggara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-02, 08:20   #599
anciaahk
kosmitka

Cytat:

i pewnie jakieś jeszcze

Chyba muszę kupić na dłużej niż jeden dzień? Poćwiczyć "chodzenie" w nich, tak żeby oko mogło się przyzwyczaić? Nigdy wcześniej nie nosiłam i nawet nie zakładałam soczewek.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-09-02, 13:26   #600
Monqa16
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Mrs. Pokaż wiadomość
Proponuje Ci kropelki do oczu na suche oczka , tzw. stuczne łzy . Jest gdzies wątek o tym i wizazanki tez sie wypowiadają ze mają takie problemy . A te krople kupisz w kazdej aptece ja płaciłam coś kolo 10 zł. za 8 sztuk czy jakoś tak. Używam tych kropelek zaraz po tym jak załoze soczewki i przed tym jak sie pomaluje . Pozniej mam oczko nawilżone i jak ściągam to nie mam problemu , a jak coś to uzyj tez przed ściąganiem
Wielkie dzięki z pewnością kupie a jakie ty posiadasz?
Monqa16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości