|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2191 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wiosna w powietrzu, słońce na niebie, w przyszłym roku poślubię ciebie! PM 2016
Cytat:
|
|
|
|
|
#2192 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wiosna w powietrzu, słońce na niebie, w przyszłym roku poślubię ciebie! PM 2016
Jest wróciłam, wszystko zabukowane depozyt wpłacony
Załącznik 5938728Załącznik 5938729Załącznik 5938730Załącznik 5938731Załącznik 5938732Załącznik 5938733 |
|
|
|
#2193 |
|
Rozeznanie
|
Udało mi się skończyć wstępne pomysły na menu weselne.
Teraz tylko muszę wybrać z tego to co bym chciała i policzyć. :PCo myślicie o czymś takim? Piknik ![]() Chcielibyśmy żeby goście najpierw dostawali kosze piknikowe wypełnione smakołykami, jeden kosz byłby przygotowany na około 4 osoby. Co w koszyku? ![]() - Kanapki z domowego chleba z różnym nadzieniem - Gazpacho truskawkowe w słoiku - Quinoa z brokułami, serem kozim i dressingiem musztardowym z chilli - I coś słodkiego: albo muffinki np. z owocami albo tartaletki z jabłkami(takie a'la małe tarty), myślałam też o placku kruchym z rabarbaru ale wydaje mi się, że końcem czerwca to już go ciężko dostać. Obiad Obiad serwowany już przy długich ławach a nie na kocach.Skoro będziemy w lesie to myślałam o menu leciutko nawiązującym do okoliczności przyrody. Wstępnie wygląda to tak: - Przystawka. Nie jestem pewna czy podawać przystawkę, ale jeśli tak to chciałabym zrobić sałatkę z arbuza, świeżego tuńczyka i prawdziwków posypaną parmezanem i grzankami z wiejskiego chlebka. - Zupa krem. Jeszcze się zastanawiam jaka to miałaby być zupa, ale na razie stawiam na krem z kalafiora z kurkami i szczypiorkiem. - Dziczyzna. Tutaj mam kłopot, bo dobrych dań z dziczyzny jest mnóstwo, przez chwile myślałam o bigosie myśliwskim, jednak wydaje mi się nie do końca pasujący na poślubny obiad. Jak na razie moje typy to pieczeń z dzika w migdałach, lub pieczeń z sarny z sosem różanym. Do tego myślę nad kluseczkami(jeśli dobrze przejdą test eksperymentalnego mrożenia) lub nad pieczonymi ziemniakami z czosnkiem i szałwią. Po głowie chodzą mi też ziemniaki duszone w śmietanie, smażony pęczak z boczkiem lub kasza gryczana. Problem mam z dodatkiem warzywnym. Muszę też wymyślić danie główne wegetariańskie ale na razie nic mi nie przychodzi do głowy. - Lody. Mam nadzieje, że pogoda będzie bardzo słoneczna i ciepła, dlatego na deser chciałabym zaserwować po prostu lody. Robione w domu o smaku truskawkowo-bazyliowym z czarnym pieprzem. Przyjęcie No i tutaj zaczynają się schody. Jakie bufety wystawić żeby to wszystko ładnie wyglądało, dobrze smakowało i przetrwało różne warunki atmosferyczne? Mam różne pomysły ale muszę zasięgnąć rady ludzi mądrzejszych ode mnie w tej kwestii. Plus niedługo zacznie się sezon pikników, grilli i majówek więc będę mogła przetestować niektóre koncepcje. Jeśli Wy macie jakieś rady to chętnie poczytam. ![]() Zacznijmy od rzeczy prostszych czyli konkretów. Coś większego ![]() Sałatki(2-3): - Wegańska sałatka ze szpinaku z migdałami i pudrem truskawkowym, - Sałatka z chorizo i ziemniaków, z rukolą i płatkami sera manchego - Sałatka z pancettą, sosem balsamicznym i fetą(tutaj boje się, że feta niepodana żadnej obróbce może nie być najlepszym pomysłem) - Kasza quinoa i soczewica ze szparagami, miętą i grillowanm halloumi - Sałatka z malinami, serem roquefort i płatkami migdałów z musem miodowo-balsamicznym - Sałatka z kurczakiem w szynce parmeńskiej, selerem naciowym i melonem z pestkami dyni i parmezanem(tutaj boję się czy kurczak nawet upieczony będzie dobrze znosił warunki pogodowe). - Sałatka z winogronami, wędzonym twarogiem i foccacią z rozmarynem -Wegańska sałatka z makaronu ryżowego i fasolki szparagowej z grillowanym tofu Tarty(1-2): - Tarta z duszonymi porami, serem kozim, szczypiorkiem i świeżą miętą - Tarta na cieście francuskim z ricottą i pomidorami - Tarta z gruszką i serem taleggio, posypana szpinakiem i orzechami - Tarta na spodzie serowym z camembertem, żurawiną i migdałami - Tarta z grillowaną cukinią, jogurtem greckim, fetą i tymiankiem - Tarta Tatin z szalotką i świeżym tymiankiem - Tarta grzybowa z mascarpone Pierogarnia Kiedy przeglądałam przykładowe ślubne bufety, to dużo było różnych "tematycznych stacji z jedzeniem". Włoska pizza, meksykańskie tortille, amerykańskie naleśniki itd. a nawet ostrygi w lodzie. Dlatego właśnie pomyślałam o takiej stacji z pierogami, po polsku. Różne smaki. Jednak żeby to działało to potrzeba by było kogoś do obsługi, no i nie jest to rzecz, która mogłaby stać całą noc. To byłby dobry wybór na drugie danie ciepłe, ale w nocy chcemy zrobić grilla. Zupa Zupa stojąca w podgrzewaczu. Kocham miłością wielką zupy kremy jednak, do podgrzewacza wydaje mi się, że bardziej pasuje zupa o "tradycyjnej" konsystencji. Myślę o: - Wiejskiej zupie z warzywami i boczkiem - Zupa jarzynowa z młodych warzyw z ziemniakami, fasolką i szparagami, posypana parmezanem i świeżym estragonem - Zupa porowo-ziemniaczana z wędzonym łososiem - Groszkowa z boczkiem - Ogórkową z kurzymi żołądkami(choć tutaj podroby nie każdy może lubić) Coś mniejszego Przystawki(3-4?) ![]() - Ciasto wytrawne z oliwkami, szynką i serem - Minibabeczki z wołowiną i bekonem - Parmezanowe ciasteczka z pieczonymi pomidorami i domowym pesto - Rożki z ciasta francuskiego z różnym nadzieniem(marchewka-feta, feta-szpinak, wieprzowina-jabłko-pistacje itd.) - Tartaletki wytrawne z różnym nadzieniem - Arbuz z fetą i miętą - Mini sałatka grecka na szaszłykach - Sataje(choć trzeba by je jakoś odsłonić od ciepła lub podawać na ciepło) Kanapeczki/crostini Mały bufet z różnymi kanapeczkami, pieczywem, pastami itd. Do zrobienia samemu, plus drobne przekąski np. grissini i dipy. ![]() Bufet serów Wina, sery i dodatki wyglądają świetnie i widzę dużo zdjeć z takich bufetów na dworze. Jednak nie jestem pewna czy sery rzeczywiście przetrwają dobrze temperaturę nawet jeśli osłoni je się skrzynkami. Słodkości ![]() Tutaj mam w miarę wybrane co bym chciała. - Babeczki w różnych smakach(babeczki i tort zamawiam w cukierni, więc będę z nimi rozmawiać nt. tego co można postawić na bufecie) - Brownie z malinami - Serniczki w słoiczku lub małe serniczki cytrynowe - A'la szarlotki z różnymi owocami na patyczkach - Ciasteczka amerykańskie(z czekoladą, z malinami i białą czekoladą, z masłem orzechowym) - Owoce w rożkach i arbuz na patyku[ Grill ![]() Jako kolacje później w nocy chcielibyśmy zrobić grill. Byłoby na pewno coś mięsnego i coś wege ale nie mam jeszcze dokładnie pomysłów co i z jakimi dodatkami. ![]() ---------- Dopisano o 15:19 ---------- Poprzedni post napisano o 15:18 ---------- Cuddly, no pięknie! A ślub w ogrodzie będzie?
The game is... something All of time and space; everywhere and anywhere; every star that ever was. Where do you want to start? Edytowane przez Valmai Czas edycji: 2015-03-16 o 15:30 |
|
|
|
#2194 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale u nas, pierwsze wesele w rodzinie (już nie bo nam się kuzyn wcisnął ) to to było wydarzenie nie lada, więc info obiegło świat bardzo szybko![]() ---------- Dopisano o 15:20 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- [1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;50675810]Jest wróciłam, wszystko zabukowane depozyt wpłacony Załącznik 5938728Załącznik 5938729Załącznik 5938730Załącznik 5938731Załącznik 5938732Załącznik 5938733[/QUOTE] Super!
|
|
|
|
|
#2195 |
|
Konto usunięte
|
Valmai nie, ja w ogrodzie nie chcialam
ale sobie mozemy zdjecia porobic, zjesc deser na zewnatrz itd
|
|
|
|
#2196 |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Na czerwono to co mi szczególnie pasuje No i jakieś komentarze też w cytowanym - łatwiej mi było
|
|
|
|
#2197 |
|
Zakorzenienie
|
cuddly naprawdę cudowne to miejsce
|
|
#2198 |
|
PeeeMaa!
|
Dziewczyny, smaruje juz jantarem 2 tyg włosy i nic mi nie urosły :p
|
|
|
|
#2199 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak mi oddasz część pensji to mogę posiedzieć za Ciebie. Szybko się uczę ![]() [1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;50675810]Jest wróciłam, wszystko zabukowane depozyt wpłacony ][/QUOTE] Super! ![]() Valmai Wbijam do Ciebie na obiad i sałatki. A zwłaszcza na pieczeń z sarny z sosem różanym. z pieczonymi ziemniakami z czosnkiem i szałwią. lub kasza gryczana. Tarta z duszonymi porami, serem kozim, szczypiorkiem i świeżą miętą Aż się zaśliniłam ![]() A jako dodatek warzywny do obiadu najbardziej mi pasują zwykłe warzywa gotowane/ na parze
|
|
#2200 |
|
Zakorzenienie
|
Jaka niecierpliwa
|
|
|
|
#2201 | |
|
Rozeznanie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;50675902]Valmai nie, ja w ogrodzie nie chcialam
ale sobie mozemy zdjecia porobic, zjesc deser na zewnatrz itd [/QUOTE]No tak, deser w takim magicznym ogrodzie, cudo! No i zdjęcia również pewnie piękne wyjdą. Cytat:
Nie jestem zawodowym szefem kuchni, daleko mi do takich umiejętności, ale gotuje hobbystycznie, dużo, wydajemy z mężem dużo przyjęć, imprez itd. więc trochę doświadczenia mi się nazbierało. I ostatnich miesiącach robiłam 2 razy przyjęcia na 20 osób(raz świąteczne, raz baby shower koleżanki), więc myślę, że mniej więcej potrafiłabym sobie ustawić prace przy gotowaniu na wesele. Miałam też krótki romans z restauracją koleżanki, więc nawet trochę "zbiorowego żywienia" łapnęłam. Jednak tak jak piszę to tylko hobby. ![]() Zresztą mogę się pochwalić zdjęciami z christmas party, bo z baby shower jeszcze nie mam. Oczywiście wszystko było raczej takie "na domowo" robione, bo nasze mieszkanie ma aktualnie 50parę metrów a gości było 20, ale na przyjęciu weselnym mam nadzieje, że prezentacja dań wyjdzie mi trochę lepsza.
The game is... something All of time and space; everywhere and anywhere; every star that ever was. Where do you want to start? Edytowane przez Valmai Czas edycji: 2015-03-16 o 15:48 |
|
|
|
|
#2202 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety myślę, że miesiąc to jest totalne minimum
|
|
|
|
#2203 |
|
zniemczona peema
|
O nas:Obydwoje pochodzimy z małopolski, teraz jednak mieszkamy w Niemczech. Ślub odbędzie się w moim rodzinnym miasteczku
. Ja z zawodu Technolog Żywności, a TŻ budowlaniec. Wiek: ja 94', on 93' W związku od: 08.01.2011r. Zaręczeni od: 10.06.2014r. Ślub:27.08.2016r. kościelny Miejsce ślubu: Mniejsza Bazylika NNMP w Tuchowie Miejsce wesela:http://www.agawa-restauracja.pl/, poprawiny w domu Foto+kamera: ekipa z Jasła Muzyka: Zespół SWING+wodzirej Muzyka na pierwszy taniec: póki co Rafał Brzozowski- Magiczne słowa, ale to pewnie ulegnie zmianie Suknia: Princessa z tiulowym dołem Welon: będzie, krótki Bukiet: czerwone róże z dodatkiem białych kwiatów Kolor przewodni: błękit lub czerwony Samochód:wypożyczony, przykład w załączniku Obrączki: żółte złoto, klasyczne albo takie jak w załączniku
|
|
#2204 |
|
PeeeMaa!
|
Ale ja chcę już powinno być tak, że smarujesz i na 2 dzień ☠☠☠ masz busz
|
|
|
|
#2205 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2206 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
fajny pomysł na tatar![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2207 |
|
Rozeznanie
|
Madzialena7, wszystko wygląda bardzo fajnie, choć to nie do końca mój styl.
Ale podoba mi się sukienka z tiulowym dołem, ładna sala. ![]() Dobra ja uciekam, bo przez to, że tak przyjemnie się z Wami gada zaraz mi przepadnie termin na paznokcie. Postaram się nadrobić wieczorkiem.
The game is... something All of time and space; everywhere and anywhere; every star that ever was. Where do you want to start? Edytowane przez Valmai Czas edycji: 2015-03-16 o 15:52 |
|
|
|
#2208 |
|
PeeeMaa!
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;50676292]
już?chyba dopiero cieprliwosci [/QUOTE]Leee Ale i tak jest ok, bo w październiku dość dużo scielam a już odrosly i są takie długie jak dawniej 😉 |
|
|
|
#2210 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2211 | |
|
zniemczona peema
|
Cytat:
. Do sali nie jestem do końca przekonana, ale jest to taka "bezpieczna" opcja więc na nią padło. Do rozpuszczonych włosów jestem zmuszona, bo w kokach wyglądam conajmniej beznadziejnie . A suknie tylko takie mi się podobają, gorzej będzie jak założę i cały czar pryśnie..Ja swego czasu brałam Belisse na porost włosów- nie polecam, nic nie daje. Za to daje codzienna pielęgnacja, odżywki i cierpliwość niestety
|
|
|
#2212 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2213 | |
|
PeeeMaa!
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Ja np. Brałam vitapil na wypadanie włosów przez 6 miesięcy i tez nic nie dało. |
|
|
|
|
#2214 | ||||
|
PeeMa
|
Hej
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jak na początku napisałaś o dwóch imprezach, pomyślałam, że to wesela na co najmniej sto osób i to oba ![]() Cytat:
![]() [1=3bab1895ed7a4a0113eb29e 79654b8b86ef03e4e_657f8b8 281285;50673857] Też to mnie załamuje... ale ogólnie nie znoszę nierówności między kobietą a mężczyzną - typu ona puszczalska, on macho albo ciąża z przypadku to zawsze tylko kobietę oskarżają.[/QUOTE] To też, kolejna beznadzieja ![]() Cytat:
Jakoś mi się do tego nie spieszy ![]() Za to my z TŻem mamy rodzeństwo i mówimy, że chcemy mieć jedno dziecko ![]() Dołączam się do protestu! ![]() Ja zawsze chciałam mieć córkę, ale ostatnio zmieniłam zdanie, chciałabym kiedyś tam mieć syna, będzie synkiem mamusi, a na starość zawsze będę mogła na niego liczyć Super ![]() [1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;50675810]Jest wróciłam, wszystko zabukowane depozyt wpłacony [/QUOTE] No i pięknie
|
||||
|
|
|
#2215 |
|
Zakorzenienie
|
Ja bym się stresowała jakbym miała sama sobie ugotować na ślub mimo, że organizowałam jakieś tam mniejsze imprezy i bardzo lubię gotować ale na własny ślub chyba bym się nie podjęła bo nie dość, że tyle stresu przysparza cały ślub to jeszcze bałabym się że z nerwów albo coś zapomnę albo sypnie mi się jakiś przypraw za dużo...
|
|
#2216 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja natomiast postanowiłam zadbać o włosy i kupiłam olejek odbudowujący. Chciałam olej kokosowy, ale nie było nigdzie. Ale może to i lepiej, bo ten olejek się na 10 minut zostawia, a ja leń jestem więc jak znalazł dla mnie
|
|
|
|
|
#2217 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
Teraz przynajmniej robię coś produktywnego i mam swoje pieniądze, na studiach to takie zawracanie tyłka i marnowanie czasu na klepanie regułek i robienie kretyńskich prezentacji.Pytałyście co kupiliśmy w Ikea No więc:- komplet obiadowy - sztućce - kubki - kieliszki do wina białego i czerwonego - kufle do piwa - minutnik - lejki - deske do krojenia - wazon - komplet małych słoiczków Miałam tylko kilka drobnych rzeczy na liście ale TŻ się oburzył że nie po to tak daleko jechał i mam wybierać talerze, sztućce itd ![]() ![]() Dodatkowo TŻ wziął jakiś komplet narzędzi ("bo fajne") i świeczniki dla izk_a
|
|
|
|
|
#2218 |
|
Zakorzenienie
|
Madzialena te obrączki są genialne na żywo w aparcie bodajże je z TŻ mierzyliśmy ale zdecydowaliśmy się że zrobimy identyczne na zamówienie o lokalnego jubilera (trochę po znajomości) bez brylancików dla mnie. I wyszło że cenę mamy niższą o więcej niż połowę jeśli bralibyśmy tej lepszej próby (bo oni w dwóch próbach oferowali te obrączki)
|
|
#2219 | |||
|
PeeMa
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ale też na stres, brak czasu |
|||
|
|
|
#2220 |
|
Konto usunięte
|
ja na swoj slub tez bym nie chciala gotowac, nawet malowac sie nie chce a co dopiero malowac, presja, stres, nie nie, ja chce miec tez mily dzien
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:17.

Teraz tylko muszę wybrać z tego to co bym chciała i policzyć. :P

) to to było wydarzenie nie lada, więc info obiegło świat bardzo szybko

fajny pomysł na tatar