"Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka? - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-03-17, 08:47   #991
favianna
Zakorzenienie

Dot.: "Oryginalne" imię - frajda dla rodzica i krzywda dla dziecka?

Cytat:
Napisane przez Aditu_ Pokaż wiadomość
A ja uważam ze to dobrze sie troche przypasować do kraju w którym sie mieszka... Moze nie od razu nazywać dziecko Helga bo sie w niemczech mieszka
Ale jesli jest sie zdecydowanym na pozostanie przez całe zycie tam to np typowo polskie imiona jak Franciszek, Grzegorz, Bożydar(czyż nie piękne imię??) bedZie dziecku szkodzić tak jak taka Dżesika czy Rodżer w Polsce...
Moja siostra nazwała córkę Sara, bo to i po polsku i po niemiecku i do tego sie jej podobało...
Mysle ze ważne jest przystosować imie dziecka do okoliczności w których bedzie dorastało... I miło by było gdyby(jak to w moim przypadku) jak ktos zawoła na ulicy "Baśka" wiedzieć ze to na pewno ty, a nie moze jeszcze około 50 pan które akurat sie tu znajdują...

Swoją droga jakie jest zdrobnienie od Bożydar? BOŻEK?!
Nie dopasowanie się z imieniem dziecka do kraju jest straszne. Potem właśnie problemy z wymowa, pisownia itd, podyktowanie zwykłego adresu mailowego w pracy z imieniem jest problemem. Ludzie mają mało wyobraźni jak sobie dzieci tak od sasa do lasa nazywają.
Ja mam bardzo międzynarodowe imię, ale i tak jest różnica w jednej samoglosce i musze w pracy mieć 2 aliasy maila żeby całą poczta do mnie schodzila. A mój Tz z bardzo starym, polskim imieniem ma zawsze problem, bo ludzie nie mogą go wymówić i mówią wersja holenderska czy niemiecka.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-17, 11:39   #992
Mikserek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez BiteAddict Pokaż wiadomość
Za granicą to pół biedy, bo się da to jakoś wytłumaczyć, ale mnie kiedyś wykładowca, doktor inż. po 50, wpisał na listę 'Pałlina'...
Takie przygody to miałam chyba tylko w podstawówce. Ja się cieszę, że jednak u nas w Polsce jest to mało problematyczne imię, bo już wystarczająco dużo problemów mam ze swoim nazwiskiem.

Ja znam 3 dziewczyny, które mają na imię Paula i też mają problemy z tłumaczeniem, że nie są Paulinami. Nie rozumiem, dlaczego moi rówieśnicy mogą to zrozumieć, że ja jestem Paulina a koleżanka jest Paula, ale dorośli ludzie tego nie potrafią pojąć?
Mikserek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-17, 11:42   #993
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Mikserek Pokaż wiadomość
Ja znam 3 dziewczyny, które mają na imię Paula i też mają problemy z tłumaczeniem, że nie są Paulinami. Nie rozumiem, dlaczego moi rówieśnicy mogą to zrozumieć, że ja jestem Paulina a koleżanka jest Paula, ale dorośli ludzie tego nie potrafią pojąć?
Bo dla wielu osób Paula to skrót imienia Paulina. Tak samo, jak Magda to Magdalena, a Ania to Anna
Stary 2015-03-17, 11:48   #994
AnaW77
BAN stały

Serio? Żyraf??
AnaW77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-17, 11:49   #995
201606270916
Konto usunięte

Częściej spotyka się jednak Pauliny niż Paule, podobnie Magdaleny niż Magdy. Poza tym nie każdy przedstawia się pełną wersją imienia. Jak ktoś powie że ma na imię Gosia to raczej uzna się tę osobę za Małgorzatę, Tomka - za Tomasza. Pewnie na tej samej zasadzie działa przekręcanie z automatu takiej Pauli na Paulinę. To takie problematyczne imiona i trzeba się z tym liczyć nadając je dzieciom. Nie będziemy przecież każdej osoby wypytywać, czy to na pewno jej imię. "Iza? Ale na pewno Iza? Nie Izabela? Aha, Izabela. Ale przez jedno "L"? Czy przez dwa?"
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-17, 11:56   #996
Mikserek
Raczkowanie

No tak, ale miałam taką sytuację jeszcze w ogólniaku, z własną wychowawczynią (co prawda była nierozgarnięta, no cóż) że do koleżanki mówiła właśnie Paulina, mimo że wiedziała, że tamta jest Paulą. I to bite 3 lata
Stary 2015-03-17, 12:00   #997
Farizah
Raczkowanie

Mój syn ma na imię Rainer, osobiście uwielbiam to imię spodobalo mi się zanim jeszcze o dziecku myślałam Ja mam na imię Oktawia i za czasów mojego dzieciństwa byłam chyba jedną Oktawią w szkole i od czasu do czasu tylko mówili Skoda, ale w sumie tylko dlatego że nie umieli zapamiętać imienia. Sama później mówiłam Oktawia, a jak ktoś nie dosłyszał to mówiłam "jak Skoda" i oboje mieliśmy ubaw Myślę że równie dobrze można skrzywdzić człowieka imieniem Elsa czy Franczeska jak i Janusz czy Halina

BTW. Dziwię się że imiona Ariel, Asmodeusz, Aza, Lilith, Oliwier przechodzą w trakcie chrztu w końcu co jak co ale to imiona demonów :P

Edytowane przez Farizah
Czas edycji: 2015-03-17 o 12:56
Farizah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-17, 13:10   #998
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

Nie wiem jak w kościele Ale w cerkwi czasami jest tak ze masz inne imie na chrzcie niz w urzedzie. Wlasnie dlatego Ze tam musisz dac imie swietego bo chrzest jest razem z bierzmowaniem.
W kosciele dopiero na bierzmowaniu przybierasz imie swietego.
A z tymi imionami diablow to pewnie dlatego ze przeszly w urzedzie (Belzebub juz nie przejdzie) bezproblemowo to i chrzest w odpowiedniej walucie przejdzie.

Cytrynowe_Marzenie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-17, 13:37   #999
stesia
Zakorzenienie

co do nie świętych imion i chrztu to nie wiem czy jest taka reguła czy taki był wymysł księdza który mnie chrzcił, ale stwierdził że nie ma żadnego świętego z moim imieniem więc podczas chrztu dostałam oprócz głównego drugie imię które już miało świętego odpowiednika

jakiś czas temu poznałam Mariolę, jak się później okazało mimo iż wszystkim przedstawiała się jako Mariola to tak naprawdę nie jest Mariolą tylko Marią, sama nie wie czemu rodzice tak jej dali na imię skoro i tak od małego mówili na nią Mariola

Edytowane przez stesia
Czas edycji: 2015-03-17 o 13:40
stesia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-17, 13:52   #1000
sylwiszon757
Zakorzenienie

GG do sylwiszon757

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość

jakiś czas temu poznałam Mariolę, jak się później okazało mimo iż wszystkim przedstawiała się jako Mariola to tak naprawdę nie jest Mariolą tylko Marią, sama nie wie czemu rodzice tak jej dali na imię skoro i tak od małego mówili na nią Mariola
Do znajomej mojej babci wszyscy mówią Renata, od zawsze tak było, dopiero 2 lata temu na urodzinach babci wyszło, że tak naprawdę w dowodzie ma wpisane Remigiusza
Stary 2015-03-17, 14:05   #1001
201606270916
Konto usunięte

Cytat:
co do nie świętych imion i chrztu to nie wiem czy jest taka reguła czy taki był wymysł księdza który mnie chrzcił, ale stwierdził że nie ma żadnego świętego z moim imieniem więc podczas chrztu dostałam oprócz głównego drugie imię które już miało świętego odpowiednika

Prawdopodobnie wymysł. Mam tylko jedno "nieświęte" imię
201606270916 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-17, 14:57   #1002
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Farizah Pokaż wiadomość
BTW. Dziwię się że imiona Ariel, Asmodeusz, Aza, Lilith, Oliwier przechodzą w trakcie chrztu w końcu co jak co ale to imiona demonów :P
Słyszałam o urzędowo zarejestrowanym Belzebubie, ciekawa jestem, czy doszło do sakramentu chrztu.

Cytat:
To jeszcze nie jest tak źle. Ksiądz odmówił nadania mojej mamie pewnego imienia, bo niechrześcijańskie. No i mama została ochrzczona imieniem świętym, ale i tak wszyscy do niej mówili inaczej.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-17, 14:57   #1003
Farizah
Raczkowanie

Ja miałam kolegę Doriana jakieś 20 lat temu. Teraz mi sie podoba Aaron, Tristan i Dorian właśnie
Farizah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-17, 14:59   #1004
Albi Lupin
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Farizah Pokaż wiadomość
Mój syn ma na imię Rainer, osobiście uwielbiam to imię spodobalo mi się zanim jeszcze o dziecku myślałam Ja mam na imię Oktawia i za czasów mojego dzieciństwa byłam chyba jedną Oktawią w szkole i od czasu do czasu tylko mówili Skoda, ale w sumie tylko dlatego że nie umieli zapamiętać imienia. Sama później mówiłam Oktawia, a jak ktoś nie dosłyszał to mówiłam "jak Skoda" i oboje mieliśmy ubaw Myślę że równie dobrze można skrzywdzić człowieka imieniem Elsa czy Franczeska jak i Janusz czy Halina

Oktawia to piekne imie
Chociaz aktualnie kojarzy mi sie z Octavia z serialu The 100
Albi Lupin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-17, 15:02   #1005
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Ja znam ten ból. Z moim imieniem wbrew pozorom za granicą jest problem. W zwykłym "starbaksie" w Londynie zamawiałam kawę. Z Pauliny zrobiła się Polin, właśnie tak napisane i to nie przez rodowitego Brytyjczyka.
Z moim imieniem też jest problem. Twarde głoski, szeleszczące dźwięki, po ślubie nazwisko nie do wymówienia przez obcokrajowców. Pojawia się problem na służbowych wyjazdach - źle zarezerwowane loty, pokoje hotelowe, na fakturach/kartach klienta sama muszę wyrywać długopis, bo literowanie sensu nie ma.

Stary 2015-03-17, 15:34   #1006
Michalina83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Słyszałam o urzędowo zarejestrowanym Belzebubie, ciekawa jestem, czy doszło do sakramentu chrztu.

To jeszcze nie jest tak źle. Ksiądz odmówił nadania mojej mamie pewnego imienia, bo niechrześcijańskie. No i mama została ochrzczona imieniem świętym, ale i tak wszyscy do niej mówili inaczej.
Ja słyszałam kiedyś taką plotę przed bierzmowaniem, że ksiądz z jednej parafii jak mu się składało kartki z imieninami do bierzmowania to jak mu się jakieś imię nie podobało (nawet jak było w książce ze świętymi) to sam zmieniał dziewczynom na Marię a chłopakom też na jakoś. Ale nie wiem do tej pory czy tylko nas straszyli tak czy coś w tym prawdy było i czy w ogóle ma takie prawo żeby samemu zmienić.

Moja świętej pamięci prababcia ubolewała, że mojego kuzyna chcieli rodzice nazwać Rafał, bo wg niej to było szatańskie imię i się ponoć wszystkim skarżyła że takie szatańskie imię chcą dziecku nadać. Dopiero jakiś znajomy ksiądz jej wytłumaczył, że przecież Rafał to był jeden z Archaniołów (i to nie ten upadły )
Michalina83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-17, 15:56   #1007
Mikserek
Raczkowanie

Cytat:
Z moim imieniem też jest problem. Twarde głoski, szeleszczące dźwięki, po ślubie nazwisko nie do wymówienia przez obcokrajowców. Pojawia się problem na służbowych wyjazdach - źle zarezerwowane loty, pokoje hotelowe, na fakturach/kartach klienta sama muszę wyrywać długopis, bo literowanie sensu nie ma.
No właśnie u mnie jest ten problem z nazwiskiem, ale przez polskie znaki. Chociaż po zmianie nazwiska na nazwisko TŻ będzie bardziej szeleszczące, to łatwiej wytłumaczyć komuś z zagranicy jak napisać "cz" niż "ł"
Stary 2015-03-17, 16:01   #1008
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Michalina83 Pokaż wiadomość
Ja słyszałam kiedyś taką plotę przed bierzmowaniem, że ksiądz z jednej parafii jak mu się składało kartki z imieninami do bierzmowania to jak mu się jakieś imię nie podobało (nawet jak było w książce ze świętymi) to sam zmieniał dziewczynom na Marię a chłopakom też na jakoś. Ale nie wiem do tej pory czy tylko nas straszyli tak czy coś w tym prawdy było i czy w ogóle ma takie prawo żeby samemu zmienić.

Moja świętej pamięci prababcia ubolewała, że mojego kuzyna chcieli rodzice nazwać Rafał, bo wg niej to było szatańskie imię i się ponoć wszystkim skarżyła że takie szatańskie imię chcą dziecku nadać (...)
Może to plota, zwykle przed bierzmowaniem jest egzamin i są pytania o wybrane imię, tutaj się nie naściemnia o świętym Bradzie lub błogosławionej Kim, biskupi żywoty świętych powinni znać. Chyba, że w grę wchodziły jakieś inne czynniki - złośliwość, czy pragnienie innego "dobra", jakim jest nadanie imienia bardziej lubianego świętego.

W środowisku moich znajomych krążyła plota o popularności imion Kwadrat (był taki święty - Kwadrat Apologeta), Alfons lub Adolf z bierzmowania. Jak dotąd nie poznałam nikogo, kto miałby takie trzecie imię

Z Rafałem dobre

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Cytat:
No właśnie u mnie jest ten problem z nazwiskiem, ale przez polskie znaki. Chociaż po zmianie nazwiska na nazwisko TŻ będzie bardziej szeleszczące, to łatwiej wytłumaczyć komuś z zagranicy jak napisać "cz" niż "ł"
U mnie w praktyce "cz" z nazwiska wymawiają jako "c".
Chyba sobie zrobię wizytówkę z transkrypcją fonetyczną I z "ł" wbrew pozorom nie było aż takiego problemu.

Stary 2015-03-17, 16:05   #1009
cranberry juice
ctrl alt delete

Ja jeszcze wrócę do problemu nazywania polskich dzieci za granicą. Mea culpa, jeżeli już o tym było, ale nie czytałam całego wątku
Znam sporo osób, które, mieszkając za granicą, nadają dziecku imię takie na maksa polskie (greckie, litewskie, inne - bo to nie tylko Polacy). Tak żeby podkreślić jego pochodzenie itp. Na przykład - Krzysztof, Stanisław, Małgorzata, Andrzej. Nic to, że lokalsi i inni imigranci za nic nie potrafią tego przeczytać ani zapisać ze słuchu - wszak Polacy nie gęsi, swe imiona mają, i polskie dziecko ma polskie imię.

Co o tym myślicie? Bo mnie trochę szkoda tych dzieci w zasadzie... Nie znam np. żadnej zamieszkałej za granicą dorosłej Agnieszki, która byłaby zadowolona z literowania swoejgo imienia. No ale cóż, rodzice nie przewidzili, że kiedyś córcia zamieszka za granicą. Ale skoro dziecko się rodzi za granicą... to serio nie lepiej poszukać jakiegoś imienia uniwerslanego, jak Anna, albo chociaż takiego bez polskich znaków, "sz" i "cz" (jak Magdalena np.)?

I tak dla przykładu jak to odbierają obcokrajowcy, mam węgierską koleżankę o imieniu Gyöngyvér.
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-17, 16:09   #1010
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

No ja mieszkajac za granicą tez bym szukala czegos uniwersalnego. Bo po co potem za kazdym razem mam literowac imie dziecka.

Stary 2015-03-17, 16:23   #1011
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Ja osobiście znam chłopaka, który ma na imię Nikodem, jego mama Ksymena. Jakie było moje zdziwienie, jak się dowiedziałam, że jego brat jest pospolitym Łukaszem.
Z ciekawych imion, mam jeszcze kolegę, który ma na imię Ruben, ale wynika to z tego, że jego ojciec nie jest Polakiem. I super to do niego pasuje, nie wyobrażam go sobie jako Piotrka, czy Andrzeja. Koleżanka ma na imię Marika i jest bardzo zadowolona z imienia, bo wie, że jest niepowtarzalne, ale często ludzie, gdy jest napisane odręcznie a nie komputerowo, czytają je jako Monika. Co do Dżesiki... Mam koleżankę, lat 20+ która ma tak na imię. A nazwisko... najpopularniejsze w Polsce. Znam jeszcze przypadek Meli Naleśnik. ;/

I myślę, że wszystkim tak samo źle kojarzy się imię Regina (z papierem toaletowym)

Sama mam na imię Paulina i go szczerze nienawidzę. Jest popularne właściwie tylko dla osób w moim wieku +- 3 lata. Nie wiem jakim cudem mój tata wymyślił zdrobnienie od niego - Lula... Ale nie to jest najgorsze...
Nie wiem czy pamiętacie taką scenę z 13. posterunku jak chyba Cezary mówił "August-Sraugust"...
Mój tata jak chciał mnie zdenerwować zawsze mówił właśnie do mnie "Paulus-Sraulus"...
Wyobraźcie sobie moją minę, gdy wychodząc z Biedronki, przed sklepem na parkingu gościu sprzedawał papier toaletowy, który się nazywał "Paulus"

A no i jeszcze.. wracając do rozmowy o tym, że gimbaza obrzydziła nam Renię od Reni Rączkowskiej itp... Ostatnio usłyszałam, że na kobiecą część ciała mówi się też podobno Anetka...
już miałam napisać, że ciekawe, bo też znam osobę o nazwisku Naleśnik i imieniu Mela, a potem spojrzałam, żeś też z Sosnowca :P i tę Marikę chyba też znam.
O, jeszcze zapomniałam, że znam rodzeństwo, gdzie każde ma bardzo ciekawe imię, ale dziewczyna ma na imię Luthien. Do tego bardzo ładne, ale z gruntu polskie nazwisko.
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-17, 16:25   #1012
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Ale skoro dziecko się rodzi za granicą... to serio nie lepiej poszukać jakiegoś imienia uniwerslanego, jak Anna, albo chociaż takiego bez polskich znaków, "sz" i "cz" (jak Magdalena np.)?

I tak dla przykładu jak to odbierają obcokrajowcy, mam węgierską koleżankę o imieniu Gyöngyvér.
Z Agnieszką podobnie jak z Twoją węgierską koleżanką Najczęściej wychodzi Ageneziska, Agnezska, Aneska lub jakieś inne potworki, dobrze że imię ma zdrobnienia i są zachodnie odpowiedniki, to wytłumaczyć można.

Jeśli ktoś chce nadać dziecku polskie imię, to na pewno da się znaleźć takie, które będzie dość łatwe do zapamiętania. Można też pokusić się o imię uniwersalne, ale podejrzewam, że nie o to chodzi tradycjonalistom.Nawet mieszkając w PL dziecku dałabym imię, które będzie wymawialne dla obcokrajowca.

Natomiast nie do końca podoba mi się zjawisko w drugą stronę - dajemy zachodnie imię do polskiego nazwiska: Brian Brzęczyszczykiewicz lub Violet Apple Kowalska. Nieważne czy w PL, czy za granicą.

Nadis Rodzice Luthien są wielbicielami Tolkiena? Ciekawe, jak to imię przeszło w urzędzie.

Edytowane przez cornflower_girl
Czas edycji: 2015-03-17 o 16:26
Stary 2015-03-17, 16:34   #1013
Mikserek
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Nadis Pokaż wiadomość
już miałam napisać, że ciekawe, bo też znam osobę o nazwisku Naleśnik i imieniu Mela, a potem spojrzałam, żeś też z Sosnowca :P i tę Marikę chyba też znam.
O, jeszcze zapomniałam, że znam rodzeństwo, gdzie każde ma bardzo ciekawe imię, ale dziewczyna ma na imię Luthien. Do tego bardzo ładne, ale z gruntu polskie nazwisko.
Świat jest mały

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-03-17, 17:02   #1014
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Natomiast nie do końca podoba mi się zjawisko w drugą stronę - dajemy zachodnie imię do polskiego nazwiska: Brian Brzęczyszczykiewicz lub Violet Apple Kowalska.
A to swoją drogą. Mój faworyt z którejś edycji You Can Dance: Brian Poniatowski

Jakby nie można było po prostu nie przeginać w żadną stronę
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-17, 17:09   #1015
Michalina83
Zakorzenienie

Cytat:
Może to plota, zwykle przed bierzmowaniem jest egzamin i są pytania o wybrane imię, tutaj się nie naściemnia o świętym Bradzie lub błogosławionej Kim, biskupi żywoty świętych powinni znać. Chyba, że w grę wchodziły jakieś inne czynniki - złośliwość, czy pragnienie innego "dobra", jakim jest nadanie imienia bardziej lubianego świętego.

W środowisku moich znajomych krążyła plota o popularności imion Kwadrat (był taki święty - Kwadrat Apologeta), Alfons lub Adolf z bierzmowania. Jak dotąd nie poznałam nikogo, kto miałby takie trzecie imię

Z Rafałem dobre

.
Nie wiem o co chodził oz tym księdzem. Wiem że był czepliwy i większość u mnie w klasie wierzyła w te pogłoski.

Mój kolega z podstawówki miał dziadka Alfonsa. Też mieliśmy z tego trochę polewki.
Michalina83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-17, 17:43   #1016
kisielova
ReklaMO(D)żerca.

Cytat:

moja ciotka jest Mariolą. Ochrzczona jako Maria Jolanta, bo ksiądz nie chciał się na Mariolę zgodzić.
kisielova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-17, 17:54   #1017
201606201229
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sylwiszon757 Pokaż wiadomość
Do znajomej mojej babci wszyscy mówią Renata, od zawsze tak było, dopiero 2 lata temu na urodzinach babci wyszło, że tak naprawdę w dowodzie ma wpisane Remigiusza
Ta, ja kiedy kiedyś się dowiedziałam, że wujo Waldek to tak naprawdę wujo Paweł
201606201229 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-17, 17:56   #1018
Cytrynowe_Marzenie
Zakorzenienie

A ja mam dziadka Wojtka który jest Jerzym w dowodzie

Stary 2015-03-17, 17:59   #1019
sylwiszon757
Zakorzenienie

GG do sylwiszon757

Cytat:
Napisane przez kamikadzeee Pokaż wiadomość
Ta, ja kiedy kiedyś się dowiedziałam, że wujo Waldek to tak naprawdę wujo Paweł
Hehe, na moją matkę chrzestna wszyscy mówią Agata albo Lala, a tak naprawdę ma Alicja , o czym tez się dowiedziałam parę lat temu dopiero. Pomijając fakt, że jak poznała mojego wujka to powiedziała mu ze ma na imię Basia
Stary 2015-03-17, 19:01   #1020
pannaatopowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Bo dla wielu osób Paula to skrót imienia Paulina. Tak samo, jak Magda to Magdalena, a Ania to Anna
Na imię mi Agata, często ludzie je skracają do "Aga", a jak mi "agują" to wychodzi im Agnieszka

Troszkę mnie to bawi jak poznaję nowa osobę przedstawiam się a potem wychodzi jej Agnieszka, niby najprostsze i najnudniejsze imię na świecie a i tak ludzie mają problem :P. Gwoli ścisłości nie przedstawiam się nigdy "aga" bo uważam że to nie jest skrót od mojego imienia. No Agata jest za krótkie i proste aby je skracać.

Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód. A. E.
pannaatopowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości