|
|||||||
| Notka |
|
| Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2851 | ||
|
Żona Gargamel
|
Dot.: Wiosna w powietrzu, słońce na niebie, w przyszłym roku poślubię ciebie! PM 2016
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Za kotami nie przepadam, zdecydowanie jestem psiarą Słuchajcie tego. Moja bratowa się zorientowała że bratanek ma komunię w przyszłym roku i przydałby się lokal. Poszła do takiego malutkiego lokaliku gdzie zawsze robimy urodziny/chrzciny/roczki, zupełnie nic specjalnego ale blisko i sprawdzone. Właścicielka jej powiedziała że pierwszy wolny termin na komunię ma na... 2020 rok Od razu mi się przypomniała znajoma która miała już lokal jak jej córka do przedszkola chodziła
|
||
|
|
|
#2852 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosna w powietrzu, słońce na niebie, w przyszłym roku poślubię ciebie! PM 2016
Cytat:
|
|
|
|
|
#2853 |
|
Rozeznanie
|
Matko! Nie dam rady zacytować 20 stron, więc pozwólcie, że się będę odnosiła ogólnie do tematów, które padały.
![]() Dziękuje za opinie o menu. Już mi się mniej więcej klaruje jego kształt. Co do gotowania, no to trzeba pamiętać, że to nie jest tradycyjne wesele i ślub też już drugi. Poza tym mnie gotowanie odstresowuje. Plus będę miała pomoc więc gotować, ani podawać nic w dniu ślubu nie mam zamiaru. ![]() Oprócz tego może będę nieskromna ale uważam, że zrobię to lepiej(i dokładnie tak jak chce) niż catering, który miałabym za podobną cenę a taki, który by to zrobił porządnie kosztowałby zapewne 3-4 razy drożej. Nie mówiąc o tym jakie by postawili warunki wjazdu na taką górę(i ile by za to policzyli ). Natomiast malować ani czesać się sama też nie umiem i nie będę tego robić. Tak samo jak elementy dekoracyjne zostawiam głównie chłopakom do zrobienia choć piłą się posługiwać umiem. :P I last but not least, motywem przewodnim tego ślubu i wesela będzie luz. Jeśli coś nie wyjdzie, trudno goście na pewno zrozumieją bo są to nasi najbliżsi przyjaciele i rodzina. Co do menu drukowanego, to nie wiem jak w innych regionach ale my mieliśmy na swoim ślubie kilka lat temu menu i teraz jak chodzę po weselach przyjaciół to wszędzie są. Jednak wydaje mi się, że wciąż nie jest to obowiązek. Zawsze możecie postawić na duże menu(pisane na szybie, na tablicy itd) albo na zbiorowe np. jedno-dwa na stolik. Teraz też planuje posiadanie menu ale jeszcze nie wiem w jakiej formie. Kashia001, spokojnie zdążysz zamówić(lub wykonać sama) menu na 2 tygodnie przed Widzę, że większość nie ma wybranej jeszcze piosenki na pierwszy taniec. Mnie też nie podobają się te miksy, chyba, że ktoś naprawdę potrafi tańczyć. My też jeszcze nie mamy wybranej ale wiemy, że chcemy polską. ![]() JaKate, super, że przygotowania ruszyły z kopyta. Pokażesz sale(rozumiem, że wynajmujecie sale a catering osobno?).Strasznie dużo zdjęć. Najważniejsze żeby Wam się podobało to jak robią zdjęcia i film. Ale cena rzeczywiście korzystna. A rzucisz linkiem?Mysza93, sprawdź sobie serce, czasem takie objawy dają choroby wieńcowe, przeważnie nie jest to nic bardzo poważnego ale zawsze lepiej wiedzieć. Asdii, piosenki disneya to świetny pomysł! Piękne są. ![]() Co do cen, to naprawdę wiele zależy od regionu i tego co się chce. Najlepsi, uznani fotografowie potrafią brać 7-10 tys. Co nie znaczy, że nie można znaleźć dobrych taniej a nawet dużo taniej, można tylko trzeba się naszukać. Zresztą z foto czy zespołem to nie ma aż takiego problemu bo większość może dojechać praktycznie wszędzie. Gorzej jest już z salą, bo o ile nie chce się robić wesela wyjazdowego to trzeba szukać w okolicy. Zresztą akurat jedzenie, muzyka i zdjęcia to bardzo ważne tematy ślubno-weselne, bo dwa pierwsze decydują o "powodzeniu" imprezy a ostatnie są pamiątką na całe życie. Dlatego warto poszukać usługodawców w dobrym odniesieniem jakości do ceny. My chcemy wydać w okolicach kilku tysięcy(4-5), no ale u nas sytuacja jest zupełnie inna, więc nie ma co porównywać. ![]() Mysza93, 110 zaproszeń? Czyli macie wesele na 220 osób? No wow. ![]() Te pudełkowe(dla rodziców, tak?) śliczne. ![]() taedio, fajne, takie inne. Nie wiem, która dziewczyna wrzuciła stronę i bloga z zaproszeniami ręcznie robionymi ale śliczne są. Ja jeszcze się nie zastanawiam nad zaproszeniami, na pewno będziemy wykonywać sami ale chcielibyśmy coś ciekawego stworzyć, jednak jeszcze pomysłu nie mam. Świetne te makijaże. Też lubię wyraziste, ale niestety też jestem zupełnym beztalenciem w tej kwestii, nawet tutorialu na yt nie umiem odwzorować. O matko, pająk są straszne. Boję się mega i jeszcze różnych robali też. Za to myszy nie są dla mnie problemem a lubię żaby i węże i ogólnie większość gadów. ![]() Jejku jakie słodkie kociaczki!
|
#2854 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo na szukanie przedszkola to już za późno
|
|
|
|
|
#2855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2856 |
|
Wtajemniczenie
|
Znalazłam piękne suknie, ale dostępne tylko w UK, USA i Izraelu...
![]() http://flora-bride.com/collection/ |
|
|
|
#2857 |
|
Rozeznanie
|
Przeglądam właśnie suknie ślubne i wgl pomysły na stroje dla nas i toczę prawdziwy bój ze sobą, bo strasznie mi się podobają suknie Anny Kary ale z drugiej strony nie chciałabym wydawać równowartości przyjęcia na sukienkę.
![]() Na razie mamy taką wizje jeśli chodzi o nasz ubiór Panna młoda 1. Suknia ślubna Kocham miłością wielką Annę Karę, ale nie wiem czy jest sens wydawać równowartość przyjęcia weselnego na suknie ślubną. Ta sukienka jest moją faworytką. Wersja długa na początek: ![]() ![]() A potem zdjęcie spódnicy i można szaleć na parkiecie: ![]() Podobają mi się jeszcze te trzy: ![]() ![]() ![]() Jeśli miałabym się decydować na mniej ślubną(i tańszą ) wersje to wybrałabym coś z pracowni "Szyjemy sukienki". Aktualnie podobają mi się dwie:![]() Z mocniejszym akcentem na tę: ![]() 2. Bukiet Tutaj nie mam problemu z wyborem: ![]() 3. Fryzura i wianek Chciałabym mieć wianek i chociaż mam już "swój wiek" to na szczęście czasem wciąż wyglądam jak nieopierzona 20stka więc myślę, że nie będzie się gryzł ani z moim wyglądem ani osobowością. :P Coś w tym stylu: ![]() Albo lekko rozpuszczone, tak jak ta ruda dziewczyna: ![]() Pan młody 1. Garnitur Choć powinnam napisać ubiór, bo klasycznego garnituru nie przewidujemy. ![]() Opcja pierwsza, koszula plus szelki: ![]() Opcja druga z kamizelką: ![]() Opcja ostatnia, najbardziej casualowa jeansy, koszula i kamizelka. Mój mąż najchętniej widzałby się pewnie w takim zestawieniu. Ja się zastanawiam czy to dobry pomysł, ale z drugiej strony czy są bardziej piknikowe spodnie od jeansów. ![]() ![]() 2. Muszka Niezależnie od tego jak strój pana młodego się ułoży na pewno nie dobierzemy do niego żadnych krawatów tylko muszkę, ponieważ "bowties are cool". ![]() ![]() 3.Butonierka Nie wszędzie będą pasowały kwiaty ale jeśli będą potrzebne to oczywiście powinny nawiązywać do mojego bukietu i też być lekkie i polne. ![]() ![]() Co myślicie? A może macie namiary na jakiś fajnych, młodych, niedrogich projektantów, którzy poradziliby sobie z sukienką boho?
|
#2858 | |
|
PeEma
|
Cytat:
jak dobrze, że mnie komunie nie interesują! Ale z tym przedszkolem! Cholera, że ja jeszcze nie zaczęłam rezerwować :p
|
|
|
#2859 |
|
Rozeznanie
|
Asdii, piękne! To pewnie któryś z izraelskich projektantów(większość jest naprawdę swietna w modzie ślubnej). Z drugiej strony czasem dziewczyny jeżdżą z jednego końca Polski na drugi, więc nie widzę nic złego w wyskoczeniu na romantyczny/babski weekend do UK połączony z zakupem sukni.
Teraz bilety można dostać w bardzo dobrych cenach.
|
#2860 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#2861 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mam znajomą, która szyje i poradzi sobie z tym, ale nie wiem jak cenowo. Mogę podać Ci namiary, najlepiej napisz i się zapytaj -->Wrocław, Judi Design
|
|
|
|
|
#2862 |
|
PeEma
|
Oj tam, bogate będziemy
stado opiekunek się zatrudni :p
|
|
#2863 |
|
Zakorzenienie
|
No tak! Burżuazja może wszystko
|
|
|
|
#2864 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2865 | |
|
Konto usunięte
|
asdii wlasnie mialam pisac, pewnie cena jednak zabija.
Zwykle suknie najzwyklejsze o znośnym wygladzie to minimum 700funtow, ładne juz Pronoviasa itd od 1200funtow za sama suknie, wiec nie sadze ze te byly by tansze niz 1200 ![]() mi sie suknie Anny Kary strasznie nie podobaja, chyba jako jednej z niewielu tutaj ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
co tam, burzuazja![]() |
|
|
|
|
#2866 |
|
Zakorzenienie
|
Valmai ja też kocham Annę Karę
![]() A tak poza tym to cała wizja waszego ślubu, ubioru itd. bardzo, bardzo mi się podoba Mój tż się niestety na żaden wianek nie chcę zgodzić
08.2017 (8tc)[*] 12.2017 (15tc)[*] Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama 2021 2022 Edytowane przez fioleciasto Czas edycji: 2015-03-18 o 15:23 |
|
|
|
#2867 |
|
Zakorzenienie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;50707011]asdii wlasnie mialam pisac, pewnie cena jednak zabija.
Zwykle suknie najzwyklejsze o znośnym wygladzie to minimum 700funtow, ładne juz Pronoviasa itd od 1200funtow za sama suknie, wiec nie sadze ze te byly by tansze niz 1200 ![]() mi sie suknie Anny Kary strasznie nie podobaja, chyba jako jednej z niewielu tutaj ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- najwyzej bys pozwiedzala i przyszla do mnie na kawe co tam, burzuazja![]() [/QUOTE] Piona
|
|
|
|
#2868 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;50707011]
najwyzej bys pozwiedzala i przyszla do mnie na kawe co tam, burzuazja![]() [/QUOTE] Dobra, jade
|
|
|
|
#2869 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2870 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;50707075]dobra
![]() [/QUOTE] Z mlekiem, bez cukru poproszę
|
|
|
|
#2871 |
|
Zakorzenienie
|
moimi faworytkami od Kary są te sukienki
|
#2872 |
|
Zakorzenienie
|
|
#2873 |
|
sajkolidżist
|
Koleżanka się uśmiechnęła, odwróciła do mnie i powiedziała "proszę się wykazać pani psycholog"
Więc powiedziałam mu, że jest to taki delikatny temat, że chciałabym żeby zapytał o to rodziców, bo ja nie wiem co oni by chcieli żeby na ten temat wiedział Kiedy mama go odbierała powiedziałyśmy jej, że takie pytanie padło |
|
|
|
#2874 |
|
Zakorzenienie
|
2 pierwsze są całkiem ładne
|
|
|
|
#2875 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No ale to prawda, że trzeba by o cenę najpierw zapytać. ![]() [1=52226a6b84e10414ec85695 991496d596c4cbe57_65555ba 93c74a;50707011]asdii wlasnie mialam pisac, pewnie cena jednak zabija. Zwykle suknie najzwyklejsze o znośnym wygladzie to minimum 700funtow, ładne juz Pronoviasa itd od 1200funtow za sama suknie, wiec nie sadze ze te byly by tansze niz 1200 ![]() mi sie suknie Anny Kary strasznie nie podobaja, chyba jako jednej z niewielu tutaj [/QUOTE] Sukienki Anny Kary są specyficzne albo się je uwielbia albo nie, nie ma za bardzo opcji pośrednich. Ja pierwszą suknie ślubną miałam rozłożystą na dolę, falbaniastą a teraz chciałabym właśnie coś prostego. Cytat:
Zawsze możesz nie pytać Tż o zdanie, mężczyźni często nie potrafią sobie wyobrazić finalnego wyglądu i wydaje im się, że coś im się nie podoba a potem mówią, że bardzo ładnie.
|
|
#2876 |
|
żona bez ogona
|
Mega zwykłe, wszędzie takich pełno
![]() Ja to w ogóle nie ogarniam jak można aż tak wielką wagę przykładać do sukni, żeby zjeździć za nią pół Polski i jeszcze inne kraje. No nie i już
|
|
#2877 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2878 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I jeżeli o mnie chodzi to mam zamiar kupić suknię w moim mieście. :P I pewnie odwiedzę tylko jeden salon. ![]()
|
|
#2879 |
|
Rozeznanie
|
Fioleciasto, wszystkie śliczne, ale chyba najbardziej podoba mi się 2.
![]() Ja uciekam gotować - zupkę ogórkową na żołądkach, rosół na żur(wyhodowałam własny zakwas) i muffiny na drugie śniadanie z jabłkiem i truskawkami mężowi do pracy, bo wieczorem wybieram się z koleżankami na Kopciuszka to mi się nie będzie chciało szykować nic wieczorem(a zawsze gotuje na dzień następny bo Tż bierze obiad i 2 śniadanie do pracy). Ale będę do Was zerkać.
|
#2880 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:51.

i to jest niesamowite, ale wszyscy mówią, że taki piesek to skarb, bo można się do niej tulic, spać z nią pod kołdrą i jest przyjemnie 

Już mi się mniej więcej klaruje jego kształt.