Marcowe Mamy 2015 cz. X - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-03-18, 14:27   #2431
ojustyna
Zadomowienie

Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. X

Cytat:
Napisane przez asiulek8 Pokaż wiadomość
Dzisiaj byliśmy na godzinnym spacerku był też mój chrześniak z nami. Prowadził wózek i do Jagódki mówił, zapraszam cię na herbatkę do wujka. Albo sam chciał wózek prowadzić i pyta się,czy teraz wujek może sam wozić wózek? Bardzo mu się spodobało, że zosta£ wujkiem
u mnie też taka piękna pogoda, że nic tylko na spacerek, tylko narazie nie ma kogo wozić w wózku
a widok chrześniaka z wózek jagódkowym musiał być przesłodki
Stary 2015-03-18, 14:47   #2432
ewka5891
Zakorzenienie

Justyna moze u Ciebie zacznie sie dziać bez zbędnego wywoływania

Asiulek super ten Twoj chrzesniak

Karolina za wagę Igi

Ja byłam z synkiem na spacerze po plazy, na placu zabaw i rundce po lumpeksach. Padam z nog

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 14:56   #2433
Magnifica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ojustyna Pokaż wiadomość
to czopek się ciągnie czas najwyższy, skurcze są, czekam aż się nasilą i jade, ale najpierw ostatni wypasioooooony obiad
od razu tża wyciągnęłam do sklepu i moje zachcianki spełnione, na deser mega milka oby sie nie rozmyśliła i rozkręciło się na dobre trzymajcie kciuki
czekamy na info o rozwoju akcji
Stary 2015-03-18, 15:23   #2434
ojustyna
Zadomowienie

ide się szorować i golić, chyba dziś będzie ten dzień, ale jestem podjarana, a TŻ mnie wykpił i myśli że żartuje bo skurcze już bolesne ale co 10 min, a ja się wtedy ciesze jak głupia martwi mnie że ból z kręgosłupa
Stary 2015-03-18, 15:25   #2435
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez panna mimbla Pokaż wiadomość
Mi został tydzień do TP i tak się zastanawiam czy mnie jutro wypuszcza czy nie? Bo w końcu skoro skurczy nie ma a ta woda nie była wodami właściwymi a z centymetrowym rozwarciem chodzić chyba można, może się cofnie, to po co miałabym miejsce zajmować?
moga cie wypuscic jesli nic sie nie dzieje i jestes przed tp to nie byly wody?

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------

Cytat:
Napisane przez Magnifica Pokaż wiadomość
Śliczna!

Oj zacznie się zobaczysz. Ja mam prorocze sny I też myślę, że po tych Twoich objawach, że juz się coś zaczyna

A my po wizycie i po KTG. Szyjka się skraca, ale zamknięta. A wynik KTG książkowy, zero skurczów, więc jak się nic nie ruszy to mam przyjść 1 kwietnia po skierowanie do szpitala. Także dziewczyny chyba to jednak ja urodzę ostatnia

za wizyte ja na zajaczka urodze albo w swoje urodziny

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ----------

Cytat:
to czopek się ciągnie czas najwyższy, skurcze są, czekam aż się nasilą i jade, ale najpierw ostatni wypasioooooony obiad
od razu tża wyciągnęłam do sklepu i moje zachcianki spełnione, na deser mega milka oby sie nie rozmyśliła i rozkręciło się na dobre trzymajcie kciuki

no to kochana, dzielna badz dzis skurcze sie zaczynaja to zaczyna sie dziac!
crystal25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 15:28   #2436
żona_marcina
Rozeznanie

Uff, doczytałam zaległe posty...

U mnie w piątek Olek będzie miał 8 dobę życia. Nie skontaktowała się ze mną żadna położna i nie wiem, jak mam robić z witaminami D3 i K. Na wypisie brak info, a ja byłam już tak wykończona 5 nieprzespanymi dobami, że nie zapytałam.

Rozumiem, że przy kp dajemy od 8 doby wit. D3 i K?
Jakiej firmy stosujecie witaminy? Już się stresuję, że to zaniedbałam i do razu zbiera mi się na płacz.

I kiedy wam kazali zgłosić się do ortopedy na badanie stawów biodrowych?

Jestem na siebie strasznie zła, że o to wszystko nie dopytałam, ale naprawdę nie miałam do tego głowy...
Jedynym pozytywem jest to, że młody akceptuje obie piersi i ładnie ssie. W przerwach między karmieniami śpi.

żona_marcina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 15:29   #2437
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
ide się szorować i golić, chyba dziś będzie ten dzień, ale jestem podjarana, a TŻ mnie wykpił i myśli że żartuje bo skurcze już bolesne ale co 10 min, a ja się wtedy ciesze jak głupia martwi mnie że ból z kręgosłupa

szoruj sie szoruj bo dzis twoj dzien

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-03-18, 15:35   #2438
papalinka83
Zakorzenienie

Ojustyna wielkie kciuki za rozkręcenie akcji skurcze z krzyza to też skurcze, a to najwazniejsze

Pawełek 20.03.2015
papalinka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 15:41   #2439
asiulek8
Wtajemniczenie

Cytat:
ide się szorować i golić, chyba dziś będzie ten dzień, ale jestem podjarana, a TŻ mnie wykpił i myśli że żartuje bo skurcze już bolesne ale co 10 min, a ja się wtedy ciesze jak głupia martwi mnie że ból z kręgosłupa ala:
Skurcze to skurcze wymyj się i czekamy na info jak akcja się rozwija To Twój dzień kobieto!!!
Cytat:
Napisane przez żona_marcina Pokaż wiadomość
Uff, doczytałam zaległe posty...

U mnie w piątek Olek będzie miał 8 dobę życia. Nie skontaktowała się ze mną żadna położna i nie wiem, jak mam robić z witaminami D3 i K. Na wypisie brak info, a ja byłam już tak wykończona 5 nieprzespanymi dobami, że nie zapytałam.

Rozumiem, że przy kp dajemy od 8 doby wit. D3 i K?
Jakiej firmy stosujecie witaminy? Już się stresuję, że to zaniedbałam i do razu zbiera mi się na płacz.

I kiedy wam kazali zgłosić się do ortopedy na badanie stawów biodrowych?

Jestem na siebie strasznie zła, że o to wszystko nie dopytałam, ale naprawdę nie miałam do tego głowy...
Jedynym pozytywem jest to, że młody akceptuje obie piersi i ładnie ssie. W przerwach między karmieniami śpi.
Dokładnie od 8 doby. Zobacz w książeczce zdrowia, może tam masz rozpisane. Ja mam taki stempelek o tych witaminach.
A o ortopede to ja dopytam w poniedziałek bo mamy wtedy pierwszą wizytę u pediatry.

03.03.2015 - Jagódka

TP: 25.08.2016
asiulek8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 15:41   #2440
żona_marcina
Rozeznanie

Zestresowałam się tymi witaminami, bo będę musiała się przejść do pediatry, żeby mi ustalił dawki...Jak się nie ma w głowie, to się ma w nogach...

W necie znalazłam taką informację odnośnie wit. D3: "Jeśli dziecko jest karmione wyłącznie piersią, trzeba mu podawać tę witaminę dodatkowo. Jeśli jest karmione mlekiem modyfikowanym - otrzymuje witaminę wraz z nim. Zaczynamy bardzo wcześnie: jeśli mama podczas ciąży sama przyjmowała witaminę D (należy zacząć w drugim trymestrze i przyjmować 400 jednostek dziennie) i nadal bierze ją w okresie karmienia, suplementację u maluszka można zacząć w trzecim tygodniu życia.
Jeśli jednak mama witaminy D nie brała, dziecku zaczynamy ją podawać już w siódmej dobie. Wyjątkiem są dzieci karmione (lub dokarmiane) mlekiem modyfikowanym. Najlepiej jednak w czasie wizyty w poradni zapytać pediatry o zalecaną dawkę"

Ja brałam i biorę wit. D3.

Zgodnie z zaleceniami Zespołu Ekspertów przy mz: "Noworodki i niemowlęta karmione piersią poza jednorazową dawką witaminy K
podaną po urodzeniu wymagają dalszej profilaktycznej podaży witaminy K w okresie od 2 tygodnia życia do ukończenia 3 miesiąca życia
a. Niemowlęta karmione piersią- powinny otrzymywać witaminę K w dawce 25mcg/dobę
b. Niemowlęta karmione piersią z przewlekającą się biegunką, przedłużającą się żółtaczką, przejściową cholestazą powinny otrzymywać witaminę K w zwiększonej dawce - 50mcg/dobę do czasu ustąpienia objawów chorobowych.
3. Niemowlęta karmione mieszankami mlecznymi modyfikowanymi, mlekiem dla wcześniaków, a także mieszankami mlekozastępczymi po otrzymaniu jednorazowej dawki witaminy K po urodzeniu nie wymagają dalszej profilaktycznej podaży.

Cholera jasna, mało mi jeszcze problemów

Stary 2015-03-18, 15:43   #2441
kasia_adm
Rozeznanie

Question Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. X

Cytat:
Ból a jaką daje radość Powodzenia i czekamy na wiadomości. To musi być Twój dzień.
kasia_adm jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-18, 15:51   #2442
aaakarolina
Wtajemniczenie

Cytat:
Zestresowałam się tymi witaminami, bo będę musiała się przejść do pediatry, żeby mi ustalił dawki...Jak się nie ma w głowie, to się ma w nogach...

W necie znalazłam taką informację odnośnie wit. D3: "Jeśli dziecko jest karmione wyłącznie piersią, trzeba mu podawać tę witaminę dodatkowo. Jeśli jest karmione mlekiem modyfikowanym - otrzymuje witaminę wraz z nim. Zaczynamy bardzo wcześnie: jeśli mama podczas ciąży sama przyjmowała witaminę D (należy zacząć w drugim trymestrze i przyjmować 400 jednostek dziennie) i nadal bierze ją w okresie karmienia, suplementację u maluszka można zacząć w trzecim tygodniu życia.
Jeśli jednak mama witaminy D nie brała, dziecku zaczynamy ją podawać już w siódmej dobie. Wyjątkiem są dzieci karmione (lub dokarmiane) mlekiem modyfikowanym. Najlepiej jednak w czasie wizyty w poradni zapytać pediatry o zalecaną dawkę"

Ja brałam i biorę wit. D3.

Zgodnie z zaleceniami Zespołu Ekspertów przy mz: "Noworodki i niemowlęta karmione piersią poza jednorazową dawką witaminy K
podaną po urodzeniu wymagają dalszej profilaktycznej podaży witaminy K w okresie od 2 tygodnia życia do ukończenia 3 miesiąca życia
a. Niemowlęta karmione piersią- powinny otrzymywać witaminę K w dawce 25mcg/dobę
b. Niemowlęta karmione piersią z przewlekającą się biegunką, przedłużającą się żółtaczką, przejściową cholestazą powinny otrzymywać witaminę K w zwiększonej dawce - 50mcg/dobę do czasu ustąpienia objawów chorobowych.
3. Niemowlęta karmione mieszankami mlecznymi modyfikowanymi, mlekiem dla wcześniaków, a także mieszankami mlekozastępczymi po otrzymaniu jednorazowej dawki witaminy K po urodzeniu nie wymagają dalszej profilaktycznej podaży.

Cholera jasna, mało mi jeszcze problemów

Kochana nie stresuj sie! Witaminę D powinny brać wszystkie dzieci, witaminę K włącza się od 8 doby dzieciom karmionym piersią. Jak pójdziesz do apteki i powiesz czego potrzebujesz to panie na pewno pomogą.

Co do bioderek to ja skierowanie dostanę we wtorek na wizycie u pediatry
Stary 2015-03-18, 15:51   #2443
crystal25
Zakorzenienie

Michiru sie nic nie odzywa moze urodzila
Stary 2015-03-18, 15:51   #2444
żona_marcina
Rozeznanie

I już ostatnie 2 pytania do bardziej doświadczonym mam:
- czy wasze maluchy odbijają? Mój prawie wcale nie odbija po jedzeniu. Kładę go na boczku, bo się boję, że się zachłyśnie;
- gdzie kładziecie maluchy w ciągu dnia do spania. Ja mam łóżeczko w sypialni na końcu domu i boję się go samego zostawiać. Zastanawiam się nad wózkiem

Stary 2015-03-18, 15:55   #2445
aaakarolina
Wtajemniczenie

Cytat:

Haha uwielbiam Cię <3

Powodzenia i oby dzisiaj to był TEN dzień

---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

Cytat:
I już ostatnie 2 pytania do bardziej doświadczonym mam:
- czy wasze maluchy odbijają? Mój prawie wcale nie odbija po jedzeniu. Kładę go na boczku, bo się boję, że się zachłyśnie;
- gdzie kładziecie maluchy w ciągu dnia do spania. Ja mam łóżeczko w sypialni na końcu domu i boję się go samego zostawiać. Zastanawiam się nad wózkiem

Moja czasem odbija czasem nie, położna mówiła, że jak 5 minut nie odbija to położyć na boku i tyle, my i tak do spania kładziemy raz na jednym raz na drugim boku

Iga w dzień śpi w łóżeczku normalnie, ale ja mam mieszkanie wiec jak jestem w salonie to ją słyszę
Stary 2015-03-18, 16:11   #2446
żona_marcina
Rozeznanie

Powiem wam, że tak się nakręciłam tymi witaminami i lekarzami, że już nie mogę doczekać się poranka.

Nie skontaktowała się ze mną położna a przecież szpital poinformował o moim wyjściu wskazaną placówkę. Jutro muszę się przypomnieć, bo położna powinna być u mnie najpóźniej dzisiaj. No i muszę się upomnieć o wizytę patronażową u pediatry... Kurcze, ale jestem na siebie zła, że o tym wszystkim zapomniałam. Dobrze, że młody trochę znormalniał (dzisiaj pięknie śpi z przerwami na jedzonko) i mam wreszcie czas ogarnąć się po porodzie i pobycie w szpitalu (jeszcze mam dreszcze jak sobie przypomnę krzyki małego).

Stary 2015-03-18, 16:17   #2447
Lila_17
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez crystal25 Pokaż wiadomość
wrozce moglby ktos powrozyc, bo wrozce smutno sie robi
wrozka jest gotowa na ciezki bolesny porod, byle by miec obok swojego synka i uslyszec ze jest zdrowy, a tu nic nie wiadomo, jedyne co wiadomo, to ze synek sobie nozki ladnie wypycha ku gorze i jest zadowolony
To na kiedy kochana chcesz?
Cytat:
o fuck brązowy kisiel na majtkach, co toooooo?
Miałam pisać, że to może być czop, podbarwiony=poród w przeciągu 24h, doczytałam już, że i skurcze się pojawiły i wiesz, co moja reakcja byłaby już podobna, jak Twoja, cieszyłabym się, jakby coś zaczęło boleć, bo to oznaczałoby, że się zaczyna Ogromne kciuki dla Ciebie
Cytat:
Napisane przez crystal25 Pokaż wiadomość
Michiru sie nic nie odzywa moze urodzila
Właśnie też się zastanawiałam, bo coś się nie odzywa.
Lila_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 16:22   #2448
ojustyna
Zadomowienie

ładnie przyspieszyło, skurcze co 6 min, zaczęłam mówić "ałć" i aż TŻ się zdziwił i wstał, bo wogle się położył na dżemke no to włosy susze i zmykam rodzić, coś za szybko idzie oby antybiotyk na ten gbs mój nieszczęsny na czas podali, a żeby rozwarcie lepiej poszło to spacerkiem do szpitala, trzymajcie kciuki żeby to dziś a nie jutro, będę w kontakcie paaaaaaa
Stary 2015-03-18, 16:27   #2449
Lila_17
Rozeznanie

Cytat:
ładnie przyspieszyło, skurcze co 6 min, zaczęłam mówić "ałć" i aż TŻ się zdziwił i wstał, bo wogle się położył na dżemke no to włosy susze i zmykam rodzić, coś za szybko idzie oby antybiotyk na ten gbs mój nieszczęsny na czas podali, a żeby rozwarcie lepiej poszło to spacerkiem do szpitala, trzymajcie kciuki żeby to dziś a nie jutro, będę w kontakcie paaaaaaa
Chyba TŻ naprawdę myślał, że żartujesz Będziemy trzymać kochana z całych sił i czekamy na wiadomości

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-03-18, 16:33   #2450
kruszynkaa88
Rozeznanie

dziewczynki! Melduję, że 13 marca w piątek o godzinie 17:05 urodził się Maksymilian o wadze 3530 i 58 cm ługości Poród naturalny.
Ale odrazu zaznaczam, że opisu porodu Wam nie napiszę, bo to był istny koszmar pod koniec którego mogłam stracić syna.... Ale wszystko jest w jak największym wporządku
Mały je, śpi a ja walczę z nawałem pokarmu Ogólnie czujemy się dobrze, ale śpiąco No i problem z ubieraniem i kąpaniem- wielki krzyk i ryk

Nie nadrobię Was, nie ma szans
ale idę poczytać która to się jeszcze rozpakowała

Trzymam kciuki za resztę dziewczynek

a i powiem Wam, że naprawde można wiele znieść, aby tylko mieć ukochaną kruszynkę przy sobie

---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ----------

Cytat:
Kciuki, powodzenia
kruszynkaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 16:34   #2451
aaakarolina
Wtajemniczenie

Cytat:

Trzymam kciuki!!!!!
Stary 2015-03-18, 16:36   #2452
Magnifica
Zakorzenienie

Cytat:
Trzymamy kciuki Sama chciałaś szybkiego porodu i od razu 9 cm to się nie dziw Marzenia się spełniają

Crystal - to będziemy chyba razem na tego zajączka Ja to się obawiam, że może nawet po zajączku Choć za tydzień mam wizytę prywatnie u mojego gina to może mnie jakoś pocieszy...

A co do witamin to przez pierwsze 7 dni samą D, w szpitalu podają czy trzeba samemu dawać? Czy najpierw konsultacja czy trzeba? Bo chciałam już kupić w aptece, bo wyczytałam na ulotce od położnej, że od 13 tygodnia też sama D, więc się nie zmarnuje nawet jak będę karmić piersią i od 8 dnia przerzucimy się na K+D.
Stary 2015-03-18, 16:37   #2453
Lila_17
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kruszynkaa88 Pokaż wiadomość
dziewczynki! Melduję, że 13 marca w piątek o godzinie 17:05 urodził się Maksymilian o wadze 3530 i 58 cm ługości Poród naturalny.
Ale odrazu zaznaczam, że opisu porodu Wam nie napiszę, bo to był istny koszmar pod koniec którego mogłam stracić syna.... Ale wszystko jest w jak największym wporządku
Mały je, śpi a ja walczę z nawałem pokarmu Ogólnie czujemy się dobrze, ale śpiąco No i problem z ubieraniem i kąpaniem- wielki krzyk i ryk

a i powiem Wam, że naprawde można wiele znieść, aby tylko mieć ukochaną kruszynkę przy sobie

---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ----------

Kciuki, powodzenia
Heeej Gratulacje Mamusiu Jej groźnie..ale już za Wami i super, że wszystko dobrze Bo dla Maleństw zniesie się każdy ból
Stary 2015-03-18, 16:39   #2454
aaakarolina
Wtajemniczenie

Cytat:

Kciuki, powodzenia

Gratulacje!!!
Stary 2015-03-18, 16:39   #2455
Magnifica
Zakorzenienie

Cytat:

Gratulacje! Najważniejsze, że już jesteście razem cali i zdrowi To duży chłopak 58 cm
Stary 2015-03-18, 16:40   #2456
MaMusKA29
Wtajemniczenie

kruszynka88- gratuluję
ojustyna-trzymam kciuki już niedługo

A my dzisiaj zaliczyliśmy pierwszy spacerek, powiem wam że z kondycją to u mnie nie za ciekawie, zastałam się w ciąży,
MaMusKA29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-18, 16:48   #2457
Lila_17
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MaMusKA29 Pokaż wiadomość
kruszynka88- gratuluję

A my dzisiaj zaliczyliśmy pierwszy spacerek, powiem wam że z kondycją to u mnie nie za ciekawie, zastałam się w ciąży,
He he niedługo nadrobisz Jak się zaczną codzienne spacerki A ile czasu byliście?
Stary 2015-03-18, 17:02   #2458
aaakarolina
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MaMusKA29 Pokaż wiadomość
kruszynka88- gratuluję

nie martw się, z każdym kolejnym spacerem będzie lepiej ja na pierwszym też ledwo szłam po 20 minutach

piękna pogoda teraz u nas a ja muszę z małą siedzieć w domu no ale najważniejsze żeby wyzdrowiała

dziewczyny po cc, 2 pytania:

- czy miejsce w okół rany macie takie jakby odrętwiałe?
-czy jeśli już nie krwawię a rana się zagoiła mogę wziąć kąpiel w wannie?
Stary 2015-03-18, 17:04   #2459
antoxa
Rozeznanie

Właśnie miałam robione ktg i jak czułam napięcie macicy to zanikalo tętno małego. Za chwilę będę miała robione usg pod kątem przepływów..boje się
Stary 2015-03-18, 17:06   #2460
smv
Zakorzenienie

Ojustyna kochana powodzenia! To twój dzień.
Kruszynko gratuluję!

Dziewczyny ja też się na zajączka szykuje a co... Chociaż ja mam już być w szpitalu 30marca bo dostalam skierowanie w razie wu.

Dziś mam placzliwy dzień. Cały czas mi się płakać chce. Jeszcze TŻ mówi żebym nie rodziła i nie rodziła i trochę mi już z tego powodu przykro się robi bo jak się faktycznie zacznie to będę się wręcz czuć winna ze mu plany pokrzyzowalam. Cały dzień siedzę w domu pogadamy trochę z psem, który i tak czeka na "pana" a mnie ma w nosie.
Przyszła lodówka, wyszorowalam ją, umylam podłogę w kuchni przy okazji i na balkonie tez. O i słucham smutnych piosenek. TŻ w pracy bo ma dużo a ja już sobie szukam zajęcia co by porobić. No cóż - idę się ubrać i wyjdę z psem. Nawet tv nie mam ochoty włączać.
Była położna jak zwykle zbadala i jest ok. Mówi ze główka stabilnie ale nie schodzi w dół i albo że duży albo że pochodzę z brzuchem jeszcze - to samo słyszałam tydzień temu. Eh.
Fajnie się czyta wasze przygody z dziećmi a ja jesten dalej zielona w te sprawy, nic nie wiem. Boje się bardzo ze nie dam rady z tym wszystkim. Chyba mnie to przeraża.
Jeszcze w pracy wiem ze nie zaplanowano godzin angielskiego dla mnie więc albo Może świetlica albo wielkie nic i juz myślę gdzie pójdę do pracy. Ciągle pod górkę ;( odechciewa mi się.
Sorry kobietki ze tak wam tu jojcze ale serio dziś mam takiego dola nawet pisząc to to już placze;/
Idę z psem

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości