![]() |
#2431 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. X
Cytat:
![]() a widok chrześniaka z wózek jagódkowym musiał być przesłodki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2432 |
Zakorzenienie
|
Justyna moze u Ciebie zacznie sie dziać bez zbędnego wywoływania
![]() Asiulek super ten Twoj chrzesniak ![]() Karolina ![]() ![]() Ja byłam z synkiem na spacerze po plazy, na placu zabaw i rundce po lumpeksach. Padam z nog ![]()
#2433 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2434 |
Zadomowienie
|
ide się szorować i golić, chyba dziś będzie ten dzień, ale jestem podjarana, a TŻ mnie wykpił i myśli że żartuje bo skurcze już bolesne ale co 10 min, a ja się wtedy ciesze jak głupia
![]() ![]()
![]() |
#2435 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ---------- Cytat:
za wizyte ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:25 ---------- Cytat:
no to kochana, dzielna badz dzis ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2436 |
Rozeznanie
|
Uff, doczytałam zaległe posty...
U mnie w piątek Olek będzie miał 8 dobę życia. Nie skontaktowała się ze mną żadna położna i nie wiem, jak mam robić z witaminami D3 i K. Na wypisie brak info, a ja byłam już tak wykończona 5 nieprzespanymi dobami, że nie zapytałam. Rozumiem, że przy kp dajemy od 8 doby wit. D3 i K? Jakiej firmy stosujecie witaminy? Już się stresuję, że to zaniedbałam i do razu zbiera mi się na płacz. I kiedy wam kazali zgłosić się do ortopedy na badanie stawów biodrowych? Jestem na siebie strasznie zła, że o to wszystko nie dopytałam, ale naprawdę nie miałam do tego głowy... Jedynym pozytywem jest to, że młody akceptuje obie piersi i ładnie ssie. W przerwach między karmieniami śpi.
#2437 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2438 |
Zakorzenienie
|
Ojustyna wielkie kciuki za rozkręcenie akcji
![]()
#2439 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
A o ortopede to ja dopytam w poniedziałek bo mamy wtedy pierwszą wizytę u pediatry.
![]() |
#2440 |
Rozeznanie
|
Zestresowałam się tymi witaminami, bo będę musiała się przejść do pediatry, żeby mi ustalił dawki...Jak się nie ma w głowie, to się ma w nogach...
W necie znalazłam taką informację odnośnie wit. D3: "Jeśli dziecko jest karmione wyłącznie piersią, trzeba mu podawać tę witaminę dodatkowo. Jeśli jest karmione mlekiem modyfikowanym - otrzymuje witaminę wraz z nim. Zaczynamy bardzo wcześnie: jeśli mama podczas ciąży sama przyjmowała witaminę D (należy zacząć w drugim trymestrze i przyjmować 400 jednostek dziennie) i nadal bierze ją w okresie karmienia, suplementację u maluszka można zacząć w trzecim tygodniu życia. Jeśli jednak mama witaminy D nie brała, dziecku zaczynamy ją podawać już w siódmej dobie. Wyjątkiem są dzieci karmione (lub dokarmiane) mlekiem modyfikowanym. Najlepiej jednak w czasie wizyty w poradni zapytać pediatry o zalecaną dawkę" Ja brałam i biorę wit. D3. Zgodnie z zaleceniami Zespołu Ekspertów przy mz: "Noworodki i niemowlęta karmione piersią poza jednorazową dawką witaminy K podaną po urodzeniu wymagają dalszej profilaktycznej podaży witaminy K w okresie od 2 tygodnia życia do ukończenia 3 miesiąca życia a. Niemowlęta karmione piersią- powinny otrzymywać witaminę K w dawce 25mcg/dobę b. Niemowlęta karmione piersią z przewlekającą się biegunką, przedłużającą się żółtaczką, przejściową cholestazą powinny otrzymywać witaminę K w zwiększonej dawce - 50mcg/dobę do czasu ustąpienia objawów chorobowych. 3. Niemowlęta karmione mieszankami mlecznymi modyfikowanymi, mlekiem dla wcześniaków, a także mieszankami mlekozastępczymi po otrzymaniu jednorazowej dawki witaminy K po urodzeniu nie wymagają dalszej profilaktycznej podaży. Cholera jasna, mało mi jeszcze problemów
#2441 | |
Rozeznanie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2442 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kochana nie stresuj sie! Witaminę D powinny brać wszystkie dzieci, witaminę K włącza się od 8 doby dzieciom karmionym piersią. Jak pójdziesz do apteki i powiesz czego potrzebujesz to panie na pewno pomogą. Co do bioderek to ja skierowanie dostanę we wtorek na wizycie u pediatry
![]() ![]() |
![]() |
#2443 |
Zakorzenienie
|
Michiru sie nic nie odzywa
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2444 |
Rozeznanie
|
I już ostatnie 2 pytania do bardziej doświadczonym mam:
- czy wasze maluchy odbijają? Mój prawie wcale nie odbija po jedzeniu. Kładę go na boczku, bo się boję, że się zachłyśnie; - gdzie kładziecie maluchy w ciągu dnia do spania. Ja mam łóżeczko w sypialni na końcu domu i boję się go samego zostawiać. Zastanawiam się nad wózkiem
#2445 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Haha uwielbiam Cię <3 Powodzenia i oby dzisiaj to był TEN dzień ![]() ---------- Dopisano o 16:55 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ---------- Cytat:
Moja czasem odbija czasem nie, położna mówiła, że jak 5 minut nie odbija to położyć na boku i tyle, my i tak do spania kładziemy raz na jednym raz na drugim boku Iga w dzień śpi w łóżeczku normalnie, ale ja mam mieszkanie wiec jak jestem w salonie to ją słyszę
![]() ![]() |
![]() |
#2446 |
Rozeznanie
|
Powiem wam, że tak się nakręciłam tymi witaminami i lekarzami, że już nie mogę doczekać się poranka.
Nie skontaktowała się ze mną położna a przecież szpital poinformował o moim wyjściu wskazaną placówkę. Jutro muszę się przypomnieć, bo położna powinna być u mnie najpóźniej dzisiaj. No i muszę się upomnieć o wizytę patronażową u pediatry... Kurcze, ale jestem na siebie zła, że o tym wszystkim zapomniałam. Dobrze, że młody trochę znormalniał (dzisiaj pięknie śpi z przerwami na jedzonko) i mam wreszcie czas ogarnąć się po porodzie i pobycie w szpitalu (jeszcze mam dreszcze jak sobie przypomnę krzyki małego).
#2447 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Miałam pisać, że to może być czop, podbarwiony=poród w przeciągu 24h, doczytałam już, że i skurcze się pojawiły i wiesz, co moja reakcja byłaby już podobna, jak Twoja, cieszyłabym się, jakby coś zaczęło boleć, bo to oznaczałoby, że się zaczyna ![]() ![]() ![]() ![]() Właśnie też się zastanawiałam, bo coś się nie odzywa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2448 |
Zadomowienie
|
ładnie przyspieszyło, skurcze co 6 min, zaczęłam mówić "ałć" i aż TŻ się zdziwił i wstał, bo wogle się położył na dżemke
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2449 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2450 | |
Rozeznanie
|
dziewczynki! Melduję, że 13 marca w piątek o godzinie 17:05 urodził się Maksymilian o wadze 3530 i 58 cm ługości
![]() Ale odrazu zaznaczam, że opisu porodu Wam nie napiszę, bo to był istny koszmar pod koniec którego mogłam stracić syna.... Ale wszystko jest w jak największym wporządku ![]() Mały je, śpi a ja walczę z nawałem pokarmu ![]() ![]() ![]() Nie nadrobię Was, nie ma szans ![]() ale idę poczytać która to się jeszcze rozpakowała ![]() Trzymam kciuki za resztę dziewczynek ![]() a i powiem Wam, że naprawde można wiele znieść, aby tylko mieć ukochaną kruszynkę przy sobie ![]() ---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2451 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Trzymam kciuki!!!!!
![]() ![]() |
![]() |
#2452 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Crystal - to będziemy chyba razem na tego zajączka ![]() ![]() A co do witamin to przez pierwsze 7 dni samą D, w szpitalu podają czy trzeba samemu dawać? Czy najpierw konsultacja czy trzeba? Bo chciałam już kupić w aptece, bo wyczytałam na ulotce od położnej, że od 13 tygodnia też sama D, więc się nie zmarnuje nawet jak będę karmić piersią i od 8 dnia przerzucimy się na K+D.
![]() |
#2453 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2454 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gratulacje!!!
![]() ![]() |
![]() |
#2455 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2456 |
Wtajemniczenie
|
kruszynka88- gratuluję
![]() ojustyna-trzymam kciuki już niedługo A my dzisiaj zaliczyliśmy pierwszy spacerek, powiem wam że z kondycją to u mnie nie za ciekawie, zastałam się w ciąży, |
![]() ![]() |
![]() |
#2457 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2458 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() piękna pogoda teraz u nas a ja muszę z małą siedzieć w domu ![]() ![]() dziewczyny po cc, 2 pytania: - czy miejsce w okół rany macie takie jakby odrętwiałe? -czy jeśli już nie krwawię a rana się zagoiła mogę wziąć kąpiel w wannie?
![]() ![]() |
![]() |
#2459 |
Rozeznanie
|
Właśnie miałam robione ktg i jak czułam napięcie macicy to zanikalo tętno małego. Za chwilę będę miała robione usg pod kątem przepływów..boje się
![]()
![]() |
#2460 |
Zakorzenienie
|
Ojustyna kochana powodzenia! To twój dzień.
Kruszynko gratuluję! Dziewczyny ja też się na zajączka szykuje a co... Chociaż ja mam już być w szpitalu 30marca bo dostalam skierowanie w razie wu. Dziś mam placzliwy dzień. Cały czas mi się płakać chce. Jeszcze TŻ mówi żebym nie rodziła i nie rodziła i trochę mi już z tego powodu przykro się robi bo jak się faktycznie zacznie to będę się wręcz czuć winna ze mu plany pokrzyzowalam. Cały dzień siedzę w domu pogadamy trochę z psem, który i tak czeka na "pana" a mnie ma w nosie. Przyszła lodówka, wyszorowalam ją, umylam podłogę w kuchni przy okazji i na balkonie tez. O i słucham smutnych piosenek. TŻ w pracy bo ma dużo a ja już sobie szukam zajęcia co by porobić. No cóż - idę się ubrać i wyjdę z psem. Nawet tv nie mam ochoty włączać. Była położna jak zwykle zbadala i jest ok. Mówi ze główka stabilnie ale nie schodzi w dół i albo że duży albo że pochodzę z brzuchem jeszcze - to samo słyszałam tydzień temu. Eh. Fajnie się czyta wasze przygody z dziećmi a ja jesten dalej zielona w te sprawy, nic nie wiem. Boje się bardzo ze nie dam rady z tym wszystkim. Chyba mnie to przeraża. Jeszcze w pracy wiem ze nie zaplanowano godzin angielskiego dla mnie więc albo Może świetlica albo wielkie nic i juz myślę gdzie pójdę do pracy. Ciągle pod górkę ;( odechciewa mi się. Sorry kobietki ze tak wam tu jojcze ale serio dziś mam takiego dola nawet pisząc to to już placze;/ Idę z psem
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:44.