Październikowe mamy 2015 część I - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-03-24, 10:42   #4411
ktosiula
Wtajemniczenie

Dot.: Październikowe mamy 2015 część I

Cytat:
Napisane przez mariolaw_132 Pokaż wiadomość
Czesc dziewczyny czy mozna sie przylaczyc?

Witalam sie z tym watkiem na poczatku i pisalam ze jak bedzie wszystko prawidlowo to dolacze po genetycznech. Wczoraj w koncu byl ten dzien serduszko bije i wszystkie parametry sa prawidlowe. lekarz powiedzial ze bedzie chlopak maly przyspieszyl i termin mam na 3.10. Ostatnia @ 01.01 TP wg @ 8.10

Staralam sie Was czytac regularnie ale wydaje mi sue ze nie wiem o Was za duzo
Hej! Super że wszystko ok! Gratuluję syneczka! Mam nadzieję że tym razem wszystko będzie dobrze i dane Ci
Będzie utulić swoje dziecko!

Cytat:
Napisane przez mala29lll Pokaż wiadomość
Mi lekarz nawet nie kazał badać FT3 i 4 w ciąży, bo powiedział, ze one przewaznie mocno spadają i jest to zupełnie naturalne i nie ma się czym martwić

Sabonko faktycznie trochę za dużo w ciąży 3 mieć TSH. Jeszcze Beta HCG powinna zbijać TSH. Też mam utrzymywać od 0,5 do 2,5. Jak będzie poniżej 0,5 to bez paniki, bo włanie HCG tak działa na TSH, ale jak będzie powyżej to mam dzwonić. Właśnie dzisiaj ma oddzwonić endo czy mam dalej utrzymaywać dawkę Euthyroxu 88 czy już 100 a wynik miałam ładny bo 1,03.
Co do tej wody to też ją piłam, ale teraz nie ma takiej konieczności, bo w Femibionie jest jod.

A w ogóle to wczoraj kupiłam tzn mąż kupił już Femibion 2 plus, bo kurde jedynki bym nie wybrała do końca, a tanie to nie jest i tam są 2 tabletki do brania witaminy plus taka przezroczysta DHA. Ma ktoś takie tabletki?

---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ----------

Ale tu są fajne ciuszki na szydełku dla dzidzi http://szydelko67.blogspot.com/search/label/kocyk
Tylko cholerka przeważnie nie ma wzorów na stronie tylko zdjęcia:/
Ja też te witaminy mam. Od jutra będę brała.

Byłam dzisiaj w labo. Kolejka na godzinę stania a ja byłam z małym. Najpierw grzecznie siedział ale się znudził i zaczął płakać, wtedy się ktoś zlitował i nas przepuścili. Synkowi też pobierali krew, co się upłakał biedny. Mam nadzieję że moje wyniki nie poleciały na łeb na szyję... Jutro mam wizytę, dopiero na 18, już się nie mogę doczekać. Mam nadzieję że tam w brzuszku wszystko gra.

Oliath co z tymi czapeczkami? Bo ja jeszcze przelewu nie zrobiłam

ktosiula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-24, 10:46   #4412
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sabonka123 Pokaż wiadomość
Bardzo kontrowersyjny temat. Spędziłam kiedyś sporo czasu w szpitalu rehabilitacyjnym gdzie było dużo przypadków dzieci z ciężkim upośledzeniem i chyba nie dałabym rady zająć się takim dzieckiem. To straszne wiem... kiedyś nigdy bym o tym tak nie pomyślała ale dopiero po tym szpitalu... póki co mam nadzieje ze moje dzidzi rośnie zdrowo, w czwartek wizyta to się dowiem co i jak. A drugie dziecko chcielibyśmy zaadoptować. Ale czy się uda to zobaczymy.
a ja z kolei nie zdecydowalabym sie raczej na adopcje. z tego wzgledu, ze nigdy nie wiadomo jakich rodzicow mialo dziecko. moze jakas patologia, wiadomo dziecko moze byc inne ale geny jednak zostaja. co innego jak rodzice gina w wypadku ...
Amelie04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-24, 10:46   #4413
natalitka1988
wkręcona :)

Jeśli chodzi o dzieciaczka np z zespołem downa... to sama nie wiem... ale tu nie chodzi o to tylko czy ja jako matka potrafiłabym się zająć takim dzieckiem... ale o to, jakie to dziecko miałoby mieć życie... co stałoby się z nim kiedy nas by zabrakło? Nie można być egoistą...sama mam w rodiznie Tż taką sytuację , że kobieta urodziła dziecko chore... dziś ten chłopak ma prawie 30 lat... a jego matka jest ciężko chora i nie potrafi się już za bardzo nim zająć bo sama wymaga opieki.... ten chory ma brata młodszego.. który teraz musi zająć się nie tylko matką ale i tym bratem... a ja takiego stanu sprawy chciałabym uniknąć... mam ogromną nadzieję, że nigdy nie stanę przed taką decyzją...
Stary 2015-03-24, 10:59   #4414
sabonka123
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez natalitka1988 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o dzieciaczka np z zespołem downa... to sama nie wiem... ale tu nie chodzi o to tylko czy ja jako matka potrafiłabym się zająć takim dzieckiem... ale o to, jakie to dziecko miałoby mieć życie... co stałoby się z nim kiedy nas by zabrakło? Nie można być egoistą...sama mam w rodiznie Tż taką sytuację , że kobieta urodziła dziecko chore... dziś ten chłopak ma prawie 30 lat... a jego matka jest ciężko chora i nie potrafi się już za bardzo nim zająć bo sama wymaga opieki.... ten chory ma brata młodszego.. który teraz musi zająć się nie tylko matką ale i tym bratem... a ja takiego stanu sprawy chciałabym uniknąć... mam ogromną nadzieję, że nigdy nie stanę przed taką decyzją...
W Polsce można usunąć chory płód?

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Amelie04 Pokaż wiadomość
a ja z kolei nie zdecydowalabym sie raczej na adopcje. z tego wzgledu, ze nigdy nie wiadomo jakich rodzicow mialo dziecko. moze jakas patologia, wiadomo dziecko moze byc inne ale geny jednak zostaja. co innego jak rodzice gina w wypadku ...
A ja uważam że to są juz kwestie wychowania bo skąd niemowlak ma wiedzieć jakich miał rodziców? A tak swoją drogą adopcja to pomysł mojego Tż bo w szkole średniej zgłosił się ze przebierać się za świętego Mikołaja i pójdzie do domu dziecka rozdac dzieciom prezenty (nauczycielom się ten pomysł niezbyt podobał bo mój facet to był taki cwaniak i jajcarz i myśleli ze zrobi wstyd ale w końcu się zgodzili). No a jak wrócił stamtąd to mi ryczal na ramieniu ze te dzieciaki się non stop do niego tuliły bo tak potrzebowały bliskości no taki niby twardy facet ale serducho mięciutkie.

Dzidziuś 10.10.2015

Edytowane przez sabonka123
Czas edycji: 2015-03-24 o 11:03
sabonka123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-24, 11:05   #4415
natalitka1988

[QUOTE=sabonka123;50784973]W Polsce można usunąć chory płód?[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Ja tam nie wiem bo nie znam się na tym i nigdy się nad tym nie zastanawiałam... po prostu napisałam swoje przemyślenia a jak byłoby w praktyce to nie wiem
Stary 2015-03-24, 11:09   #4416
sabonka123
Rozeznanie

[QUOTE=natalitka1988;50785 093]
Cytat:
W Polsce można usunąć chory płód?[COLOR="Silver"]

Ja tam nie wiem bo nie znam się na tym i nigdy się nad tym nie zastanawiałam... po prostu napisałam swoje przemyślenia a jak byłoby w praktyce to nie wiem
A rozumiem. Ale z twoimi przemyśleniami się zgadzam bo sama mam podobny przypadek w rodzinie.

Dzidziuś 10.10.2015
Stary 2015-03-24, 11:15   #4417
natalitka1988

A jeśli chodzi o adopcję to podzialam sabonka Twoje zdanie... wszystko zależy od wychowania to po pierwsze... a każde dziecko zasługuje na miłość i normalny dom.. ja tylko raz byłam w domu dziecka i nigdy w życiu tego dnia nie zapomnę.... długo nie mogłam przestać myśleć o tych dzieciach... takie zagubione, nieświadome jak powinno wyglądać normalne życie...

Amelka myślę, że zmieniłabyś zdanie na temat adopcji gdybyś miała wielki problem z zajściem w ciąże... taki problem zmienia widzenie na świat...
Stary 2015-03-24, 11:19   #4418
ewlina
Zakorzenienie

GG do ewlina

Cytat:
W Polsce można usunąć chory płód?

A ja uważam że to są juz kwestie wychowania bo skąd niemowlak ma wiedzieć jakich miał rodziców? A tak swoją drogą adopcja to pomysł mojego Tż bo w szkole średniej zgłosił się ze przebierać się za świętego Mikołaja i pójdzie do domu dziecka rozdac dzieciom prezenty (nauczycielom się ten pomysł niezbyt podobał bo mój facet to był taki cwaniak i jajcarz i myśleli ze zrobi wstyd ale w końcu się zgodzili). No a jak wrócił stamtąd to mi ryczal na ramieniu ze te dzieciaki się non stop do niego tuliły bo tak potrzebowały bliskości no taki niby twardy facet ale serducho mięciutkie.

No wlasnie niestety nie jest to kwiestia wychowania. Czytalam artykul o kobiecie, pani psycholog dokladnie, ktora chciala obalic mi, ze dzieci z rodzin patologicznych tez musza takie sie stac. Zaadoptowala malutkiego chlopca wlasnie z takiej rodziny. Niestety polegla, mimo ze zapewnila mu wszytko, chlopak stal sie alkoholikiem i narkomanem. Nie mnie oceniac czy tak jest naprawde, napisalam tylko co czytalam.

A co do chorob to bardzo ciezki temat. Z jednej strony szkoda dziecka i nie kazde malzenstwo by podolalo takiej sytuacji, z drugiej nie nam decydowac o zyciu. U mnie w domu byla ciezka sytuacja...moj starszy brat do 18 roku zycia zdrowy chlopak...potem okazalo sie, ze choruje na luszczycowe zapalenie stawow...paskudne schorzenie. Nisety leki nie pomagaly, choroba bardzo szybko sie rozwijala i moj brat zmarl w wieku 25 lat na powiklania. Tez mozna myslec jake w sumie mial zycie...od 18 roku kiepskie, potem 3 lata na wozku i zadnych szans ze bedzie lepiej...

Edytowane przez ewlina
Czas edycji: 2015-03-24 o 11:25
ewlina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-24, 11:20   #4419
mala29lll
Zakorzenienie

Ja bym sobie chyba nigdy nie wybaczyła jak bym usunęła dziecko nawet chore. Znam dzieci chore i one sa takie przytulaski. Chyba nie mogła bym w lustro później patrzeć i spać po nocach. Cięzki temat

Co do adopcji Amelie tak geny mają duże znaczenie, ale największe ma wychowanie. Własne dziecko też potrafi nieźle dać w kość. Zresztą Ci ludzie z patologi wcale nie muszą być źli czy coś z nimi nie tak. Mogli podjąć złe wybory, życie się tak kiepsko ułożyło albo coś. Takie maleństwo nic temu winne i jak się postarasz wychowywac na dobrego człowieka to się uda. Czsami dzieci takie z patologii wyrastają na porzadnych ludzi, bo nie chcą prowadzić sie jak rodzice. Także też nie można tak szufladkować moim zdaniem
Stary 2015-03-24, 11:21   #4420
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ktosiula Pokaż wiadomość

Oliath co z tymi czapeczkami? Bo ja jeszcze przelewu nie zrobiłam
no ja tez czekam na to info

Cytat:
Myślę i ja podobnie jak Sabonka, mam dwoje dzieci i każde od noworodka jest różne w każdej kwesti, spania, jedzenie, lubienia jeździć bądź nie samochodem, zachowania . Też myślę że charakter rodziców tu nie ma do rzeczy
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-24, 11:28   #4421
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
Z tym ze taki wynik miałam na miesiąc przed zajściem w ciaze. To teraz może być gorzej? Ponoć norma jest do 4?
Ja TSH miałam przed ciążą 0,6 potem 0,5 już w ciąży a w 8 tyg skoczyło mi do 1,97. W poprzedniej ciąży miałam odwrotną sytuację, bo betaHcg mi obniżyła dość mocno poniżej normy TSH.
A norma jest ogólna dla wszystkich młodych i starych. A my młodzi powinniśmy mieć TSH niskie a górna granica normy jest dla starych ludzi który mają wysłużoną tarczycę.
Zaręczyny: 16.10.10
Data zaślubin: 02.06.2012

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015

Edytowane przez ninagg
Czas edycji: 2015-03-24 o 11:30
ninagg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-24, 11:31   #4422
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
MAlinowa a miałam Cię pytac jak Wy na wiadomość o chłopcu, bo tak chcieliście dziewczynkę?? Choć to i tak na 100 % nie można powiedzieć. U mojej siostry miał być chłopczyk do chyba 25 tygodnia i się okazało, że jednak znowu dziewczynka będzie
heheh a my i tak dalej myślimy, że będzie Nikola zgodnie z tym co lekarz powiedział "wcale bym się nie zdziwił gdyby na następnym okazało się, że jednak będzie dziewczynka" wszystko się może zdarzyć moja mama czarownica więc myślę, że się nie pomyliła mówiąc nam, że wie że będzie dziewczynka
a nawet jeśli będzie chłopczyk to przecież tak samo go pragniemy i tak samo go będziemy kochać, a będzie lepiej pod tym względem, że tż już zapowiedział że czy będzie dziewczynka czy chłopak on i tak będzie ją/jego zabierał na lotnisko, pokazywał samoloty, kupował modele itp bo to jest wielkie hobby mojego myślę, że chłopaka to bardziej zainteresuje niż dziewczynkę będzie co ma być ważne , żeby wszystko było w porządku ja miałam być Sebastian aż do końca
malinowa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-24, 11:34   #4423
sabonka123
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
Ja TSH miałam przed ciążą 0,6 potem 0,5 już w ciąży a w 8 tyg skoczyło mi do 1,97. W poprzedniej ciąży miałam odwrotną sytuację, bo betaHcg mi obniżyła dość mocno poniżej normy TSH.
A norma jest ogólna dla wszystkich młodych i starych. A my młodzi powinniśmy mieć TSH niskie a górna granica normy jest dla starych ludzi który mają wysłużoną tarczycę.
To zrobię ponowne badania tsh i najwyżej zapisze się do endokrynologa. ..

Dzidziuś 10.10.2015
Stary 2015-03-24, 11:44   #4424
Amelie04
Zakorzenienie

Ewlina - zgadzam sie. mozna dobrze wychowac dziecko z adopcji a po latach moze wyjsc szydlo z worka...
moze to zly przyklad ale mnie wychowywala babcia i caly czas zaprowadzala do kosciola, kazda niedziela, swieto itd. teraz wcale nie chodze. a mozna powiedziec, ze sie starala.
Malpka - u mnie Alicja identyko Tz . uparciuchy dwa jakich malo! gdyby nie to, ze jest taka uparta, bylaby grzeczniutka myslalam, ze to bunt 2latka, ale raczej nie, bo to juz trwa rok i sie nie zmienia.
Stary 2015-03-24, 11:59   #4425
natalia_b
Wtajemniczenie

Ciężki temat podjęłyście, ale ja nie usunęłabym nawet chorego dziecka...też nie mogłabym spojrzeć w lustro, nie można robić takiej selekcji- Ciebie chcę bo jesteś zdrowy, a Ciebie nie bo chory...co do adopcji to też bym się chyba odważyła, znam kilka osób wychowanych w patologii, które mają teraz normalne rodziny, życie, pracę....

---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ----------

Też moge wychowywać dziecko odpowiednio, a po latach spotka niewłaściwych ludzi, partnera, partnerkę i zacznie ćpać i spadać na dno. Więc nie wiem czy to ma związek z genami.
Stary 2015-03-24, 12:06   #4426
mala29lll
Zakorzenienie

Mojego męża ciotka i wujek nie mogli mieć dzieci i adoptowali Adasia z porażeniem mózgowym. Kurde taki fajny chłopak. Teraz ma już 20 lat. Rodzice jego ochlapusy. Zabrali go rodzicom, bo tylko chlali jak miał 2 lata. Jakie on modele samochodów i samolotów rysuje, buduje, skleja to aż nie można uwierzyć, że jest chory.
Stary 2015-03-24, 12:29   #4427
Amelie04
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natalia_b Pokaż wiadomość
Ciężki temat podjęłyście, ale ja nie usunęłabym nawet chorego dziecka...też nie mogłabym spojrzeć w lustro, nie można robić takiej selekcji- Ciebie chcę bo jesteś zdrowy, a Ciebie nie bo chory...
pieknie to ujęlas. chociaz nie jestem gorliwie wierząca, mysle ze nie do nas nalezy takie selekcjonowanie ludzi.

Mala no wlasnie, niektore chore dzieci sa bardzo inteligentne i rozumieja wiecej niz sa w stanie powiedziec...
Stary 2015-03-24, 12:40   #4428
Kuapouszka
Zadomowienie

Ja tez nie usunelabym chorego dziecka aczkolwiek co za życie czeka to dziecko - strasznie trudno byłoby mi patrzeć na jego/ jej cierpienie; (
Widzę ze u was już na genetycznym mówią płeć u nas raczej nie aczkolwiek słyszałam że ewentualnie mówili że chłopak; p czy któraś dowiedziała się o dziewczynce między 11 a 13 tyg? ;p

Bozzz internet mi fanaberie uskutecznia juz 2 dzień; /
Stary 2015-03-24, 12:50   #4429
malinowa4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kuapouszka Pokaż wiadomość
Ja tez nie usunelabym chorego dziecka aczkolwiek co za życie czeka to dziecko - strasznie trudno byłoby mi patrzeć na jego/ jej cierpienie; (
Widzę ze u was już na genetycznym mówią płeć u nas raczej nie aczkolwiek słyszałam że ewentualnie mówili że chłopak; p czy któraś dowiedziała się o dziewczynce między 11 a 13 tyg? ;p

chłopca lepiej rozpoznać a tak na serio, nie wiem czy się nie mylę ale chyba tak czytałam, że u chłopców się to rozwija wcześniej więc może dlatego na tym pierwszym genetycznym już rozpoznają ? poprawcie mnie jeśli się mylę
malinowa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-24, 12:51   #4430
ewlina
Zakorzenienie

GG do ewlina

Cytat:
Napisane przez malinowa4 Pokaż wiadomość
chłopca lepiej rozpoznać a tak na serio, nie wiem czy się nie mylę ale chyba tak czytałam, że u chłopców się to rozwija wcześniej więc może dlatego na tym pierwszym genetycznym już rozpoznają ? poprawcie mnie jeśli się mylę
Tak, ja tez czytalam, ze szybciej
W 9 tyg chyba chlopca narzady, a 10-11 dziewczynki o ile sie niemyle

Edytowane przez ewlina
Czas edycji: 2015-03-24 o 12:53
ewlina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-24, 12:54   #4431
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kuapouszka Pokaż wiadomość

ja w 13 tyg dowiedzialam sie ze będzie dziewczynka i tak zostało
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-24, 13:01   #4432
vikicullen
Zadomowienie

Ciężki temat jeżeli chodzi o usunięcie dziecka eh.
A co do płci podobno łatwo pomylić dziewczynkę z chłopcem we wczesnej ciąży, bo podobno łechtaczka jest wysunięta i może wyglądać jak ptaszek

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png

PAULINKA ur. 01.10.2015 r.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-24, 13:07   #4433
ninagg
Zakorzenienie

GG do ninagg

Cytat:
To zrobię ponowne badania tsh i najwyżej zapisze się do endokrynologa. ..
Dla swojego spokoju powtórz.

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

Cytat:
Napisane przez malinowa4 Pokaż wiadomość
W tych tygodniach to i chłopcy i dziewczynki coś tam między nóżkami mają, dziewczynką potem rozwijają się wargi sromowe z tego chyba. Koleżanka z drugiego wątku właśnie tak miała. Miał być 3 chłopak a potem pisiorek opadł i na następnej wizycie okazało się, że jednak dziewczynka.
Zaręczyny: 16.10.10
Data zaślubin: 02.06.2012

Ola 11.12.2012

Wojtek 14.10.2015
ninagg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-24, 13:07   #4434
vikicullen
Zadomowienie

A ja z 3,4 miesiące temu zrobiłam sobie badanie na TSH od tak tylko i wyszło mi 1.75, nie konsultowałam to z lekarzem bo mieściło sie w granicy normy, także chyba jest ok?? dziewcyzny które sie znaja na tym?

Stary 2015-03-24, 13:11   #4435
sabonka123
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ninagg Pokaż wiadomość
Dla swojego spokoju powtórz.

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ----------

W tych tygodniach to i chłopcy i dziewczynki coś tam między nóżkami mają, dziewczynką potem rozwijają się wargi sromowe z tego chyba. Koleżanka z drugiego wątku właśnie tak miała. Miał być 3 chłopak a potem pisiorek opadł i na następnej wizycie okazało się, że jednak dziewczynka.
A co jeśli nadal te tsh wyjdzie wysokie? Czym yo grozi?

---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Znam też przypadek ośrodka dla niepełnosprawnych dzieci (nastolatkow ) no i opiekunowie nie przypilnowali a para dzieciaków zrobiła sobie dziecko. I co wtedy? To już na pewno dziecię chore...

Dzidziuś 10.10.2015
Stary 2015-03-24, 13:25   #4436
mariolaw_132
Zakorzenienie

Cytat:
cos mi sie usunelo, pisze jeszcze raz,
Mariolaw czytalam , ze takie dzieci rzadko kiedy dozywaja miesiaca pewnie bardzo cierpia. ech co za swiat.

dziewczyny moze porusze kontrowersyjny temat i mam nadzieje, ze zadnej z nas to nie spotka, ale co jesli okazaloby sie , ze dziecko ma zespol downa?
ja raczej nie usunelabym ciazy, przyjelabym na barki ten ciezar.
ogladalam film o takim chlopaku z tym zespolem i zyl jak normalny czlowiek.
jest tez piekna ksiazka Poczwarka. takie dzieci daja duzo milosci...
W przypadku ZD dziecko moze miec wiele wad towarzyszacych ktore niestety maja wplyw na dalsze zycie. Ja podjelam juz raz taka decyzje i wiem ze wszystko zalezy od wad. Nie moglabym spojrzec w oczy mojemu dziecku ktore nigdy nie zrozumie co sie do niego mow, ktore nigdy nie bedzie chodzilo i nigdy nie powie mamo. Co za zycie bym mu dala jakby towarzyszyl mu tylko bol i lozko.
To jest ciezki temat.

Moje dziecie bylo w 12+2 jak gin powiedzial plec. Zobaczymy czy zdania nie zmieni
mariolaw_132 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-03-24, 13:27   #4437
mala29lll
Zakorzenienie

Viki powinnaś zrobić znowu, bo w ciąży TSH robi psikusy ALe miałaś w normie wtedy.

Sabonka wysokie TSH grozi poronieniem, ale to tak powyżej 4-5, bo jest za mało hormonów tarczycowych. Trzeba kontrolować.

Dziewuszkę trudniej rozpoznać, bo jak u chłopczyka już ptaszek rośnie to dziewczynce rozwijają się jajniki i drogi rodne w środku więc tego nie widać. Czasami tak się pępowinka zawinie, ze wyglada jak ptaszek i tak było u mojej siostry, że miał być chłopiec a tu dziewczynka na następnym USG
Stary 2015-03-24, 13:31   #4438
vikicullen
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mariolaw_132 Pokaż wiadomość
W przypadku ZD dziecko moze miec wiele wad towarzyszacych ktore niestety maja wplyw na dalsze zycie. Ja podjelam juz raz taka decyzje i wiem ze wszystko zalezy od wad. Nie moglabym spojrzec w oczy mojemu dziecku ktore nigdy nie zrozumie co sie do niego mow, ktore nigdy nie bedzie chodzilo i nigdy nie powie mamo. Co za zycie bym mu dala jakby towarzyszyl mu tylko bol i lozko.
To jest ciezki temat.

Moje dziecie bylo w 12+2 jak gin powiedzial plec. Zobaczymy czy zdania nie zmieni
Ale zrobiłas test pappa? czy co? że wyszło że ma Zespól Edwardsa? co cie skłonilo do zrobienia szczegółowych badań?? cos na usg wyszło nie tak?

Cytat:
Viki powinnaś zrobić znowu, bo w ciąży TSH robi psikusy ALe miałaś w normie wtedy.
Mówisz? nie miałam nigdy z tarczycą problemów w 1 ciązy to ginka mi nawet nic nie powiedziała o takim badaniu, a to sobie zrobiłam , tak tylko bo moja kolezanka ma problemy z tarczycą i chcialam sprawdzic jak jest u mnie, bo nigdy nie mialam robione.

Edytowane przez vikicullen
Czas edycji: 2015-03-24 o 13:33
Stary 2015-03-24, 13:55   #4439
sabonka123
Rozeznanie

Ale zrobiłam sobie cud miód obiad. Jak moja mama :d któraś ostatnio narobiła mi ochoty na młode ziemniaki (z Izraela :p) z koperkiem, kotlety w panierce (z wegeta ) i mizerie. .. ja dodatkowo zrobiłam sobie fasolkę szparagowa z bułka tarta. Ale kaloryczne to wszystko i niezdrowe :d odkąd mieszkam sama to gotuje zdrowo i kotlety jedynie na parze haha :d

Dzidziuś 10.10.2015
Stary 2015-03-24, 14:03   #4440
ewlina
Zakorzenienie

GG do ewlina

A ja dzis jem, jem i zapchac sie nie moge Zjadlam juz pomidorowke, a potem jeszcze zrobie zapiekanke makaronowa ze szpinakiem
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości