|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów część VII
Avokado według mnie nie pachnie wcale, tylko długoooo się wchłania bo strasznie tłusto-odżywczy.
|
|
|
|
|
#3602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3603 |
|
Zakorzenienie
|
Avocado jest olejem nieschnacym, więc się nie będzie wchlanial.
|
|
|
|
|
#3604 |
|
Zadomowienie
|
Idę za podpowiedziami, zamówię avokado i migdałowy na mazidłach albo ZSK.
|
|
#3605 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jezeli chodzi o migdalowy to polecam. Moj ulubiony olej
|
|
|
#3606 |
|
Zadomowienie
|
Mam przesuszone włosy i zależy mi na nawilżeniu i nabłyszczeniu. Mam dużo włosów i są dosyć długie, jak ich nie nawilżę dobrze wyglądam jak wściekły lew, sterczą na każdą stronę. Przypominają wygniecione siano.
|
|
#3607 |
|
zuy mod
|
Ja mam bardzo przesuszone końcówki, sianowate i łamiące się. Rozważam właśnie avokado, ale może też na migdałowy się skuszę. Chyba, że coś inego?
|
|
|
#3608 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kiedyś uzywałam też oleju z orzechów włoskich. Dawał radę i to dosyć dobrze ale stwierdziłam, że nei warto za taką cenę no ale może u Ciebie by się lepiej sprawował.
|
|
|
#3609 |
|
zuy mod
|
Myślisz, że to by się nadało?
https://www.zrobsobiekrem.pl/pl/p/Ol...-NATURALNY/565
|
|
|
#3610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wg mnie dyskusja pt. "co chcesz uzyskać" jest trochę jałowa, bo oleje działają pi razy oko tak samo - tworzą warstwę okluzyjną, efektów się nie uzyska danym olejem, tylko takim, który jest dobrze dobrany do włosów i skóry głowy np. do porowatości, a to już jest dla każdego indywidualne. Nie każde suche włosy będą lubiły ten sam olej, bo zależy to m.in. od tego, dlaczego są suche - porowatość, zła pielęgnacja, agresywne kosmetyki, zabiegi fryzjerskie, pogoda czy taka ich natura.
After all this time? Always. kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url] książki Edytowane przez Jigoku Czas edycji: 2015-03-24 o 13:09 |
|
|
|
|
|
#3611 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nam tylko pozostaje wybor odpowiedniego oleju, ktory wlasnie ani nie bedzie nam puszyl tych wlosow, matowil ich itd. ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ---------- Cytat:
Dlatego niektore osoby moga szukac np. zmiekczenia wlosow a niektore ich dociazenia i chociazby z tego wzgledu mozna mowic o "celu" jaki chce sie osiagnac stosujac dany olej. Przeciez kazdy ma inne wlosy. Gdyby efekt po uzyciu KAZDEGO oleju byl taki sam to pytanie o ten cel oczywiscie bylby bezzasadny.
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#3612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3613 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet na blogu Anwen trafilam w jej postach na zdania w ktorych poslugiwala sie zwrotem "oleje nawilzaja" W artykulach na Helfach mamy, ze oleje odzywiaja i nawilzaja Wiec moim zdaniem to, ze napisze iz olej posrednio nawilza poprzez warstwe okluzyjna jaka tworza, dzieki czemu woda z nich nie ucieka nie jest jakims wielkim przewinieniem
|
|
|
#3614 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Bez sensu jest prowadzić znowu tą samą rozmowę, więc zacytuję posty kascysko, która ma rzetelną, chemiczną wiedzę na ten temat. Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#3615 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I chociazby z uwagi na powyzsze koncepcja wlasnie ma tu sporo do rzeczy, bo to jak postrzegamy dany aspekt ( czy cos przyjmujemy jakotakie czy odrzucamy) wynika WLASNIE z przyjetych zalozen/definicji na podstawie posiadanej wiedzy. Nie rozumiem takiego narzucania jedynej slusznej teorii, a inne uwazane za bledne. Dla przykladu przytocze tresc z bloga kosmostolog odnosnie grup substancji nawilzajacych. Wiedzy tej blogerce rowniez nie mozna odebrac, a doskonalne obrazuje podejscie do tematu w zaleznosci od obranej koncepcji : "Generalnie w kosmetologii stosuje się obecnie trzy grupy substancji nawilżających: 1. Związki o działaniu okluzyjnym, czyli takie, które zapobiegają przeznaskórkowej utracie wody i są to chociażby oleje mineralne. 2. Substancje właściwie nawilżające, czyli np. humektanty- związki, które wyciągają wodę ze skóry właściwej i wiążą ją w naskórku. Takim najbardziej populanym humektantem jest gliceryna. 3. Emolienty- substancje zmiękczajace i takie, które zaklejają mikropękniecia pomiędzy korneocytami np.masło karite." Zrodlo: http://kosmostolog.blogspot.com/2014...matycznej.html
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W każdym swoim argumencie powołujesz się na wiedzę potoczna, nie prezentujesz żadnych merytorycznych podstaw, wiec trudno się odnieść do "tak jest, bo ja uważam, że tak jest, a każdy może uważać, co chce". Poprzyj to, co mówisz rzetelnym argumentami, wtedy można dyskutować. |
|
|
|
|
|
#3617 |
|
Zakorzenienie
|
Spór na ten temat chyba nie ma końca... Cóż, dla mnie i tak najważniejsze jest to, że po niektórych olejach włosy dużo ładniej wyglądają i są dużo lepsze w dotyku.
Wysłane poprzez Sony Xperia Z2.
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
|
|
|
|
#3618 |
|
Zakorzenienie
|
I na tym lepiej poprzestać, bo dyskusja i tak nie ma wiekszego sensu
|
|
|
|
|
#3619 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rzecz rozeszla sie tylko i wylacznie o to, ze napisalam, iz oleje maja dzialanie posrednio nawilzajace dzieki swojemu okulzyjnemu dzialaniu i temu ze zapobiegja uciekaniu wody. Jezeli ktos sobie przyjmie taki punkt widzenia to dlaczego go negowac i uznawac jako bledny? Skoro jest zgodny z obowiazujaca wiedza w tym zakresie. Ale tak jak napisala SceneQueene lepiej zostawic ten temat, bo jak dla mnie ten spor jest nierozwiazywalny
|
|
|
#3620 |
|
Zakorzenienie
|
Każdy problem da się rozwiązać, o ile ma się odpowiednio duży plastikowy worek. OkiemJulii FB Insta FAQ1 - Jak szybko zapuścić włosy? FAQ2- dekoloryzacja, kąpiel rozjaśniająca, likwidacja odcieni, numery farb |
|
|
|
|
#3621 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie też :p
|
|
#3622 |
|
Wtajemniczenie
|
Wczoraj moje włosy zakosztowały oleju ze słodkich migdałów i bardzo im posmakował
Mam włosy, do których ten olej dedykowany jest najbardziej. Zaopatrzyłam się też w olejek z awokado, który również powinien się sprawdzić, ale jeszcze go nie używałam. Posiadam też olej z pestek malin i olej z brzoskwini, ale kupione do twarzy i skóry. I tu pytanie do Was - próbował ich ktoś na włosy? Mam blond włosy, średnioporowate (wysokoporowate końce), o średniej grubości i gęstości |
|
|
|
|
#3623 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak sie zachowują na twarzy?
|
|
|
|
|
|
#3624 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jeszcze pytanie. Na mokre czy suche koncowki? A moze nalozyc i zmyc za 2 h? Edytowane przez Sweet_nuka Czas edycji: 2015-03-25 o 12:46 |
|
|
|
|
|
#3625 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tam wszystkiego na włosy próbuje. Gdzieś czytałam o malinie, ponoć fajnie działa.
|
|
|
|
#3626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wystarczy kropla, dwie, najlepiej dodać do jedwabiu czy serum na końcówki jeśli używasz (ale nie bezpośrednio do buteleczki, tylko po wylaniu na rękę)
|
|
|
|
|
|
#3627 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja znalazłam fajny przepis na mgiełkę: do butelki spray lejemy na oko trochę wody demineralizowanej lub hydrolatu, potem trochę jakiegoś oleju co lubimy i trochę gliceryny z apteki, wstrząsamy i rozpylamy na włosy po myciu, bez spłukiwania tego.
Spróbuję zrobić sobie małą ilość tego, niedużo by się nie popsuło. |
|
|
|
|
#3628 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam takie pytanie. Od jakiegoś czasu olejuję włosy, albo olejami pojedynczymi (rycynowy, lniany, migdałowy), albo mieszankami (Natura Siberica na porost włosów - z rokitnikiem). Zauważyłam, że moje włosy na drugi dzień po myciu (po przespanej nocy, bo myje wieczorem) wyglądają bardzo dobrze. Natomiast pod koniec dnia i po drugiej nocy są przetłuszczone, ale w dziwny sposób. Kiedyś bardzo przetłuszczały mi się kłaki a to co jest teraz nie jest w ogóle do tego podobne. Przy skórze głowy do 5 cm w dół włosy ją jakby..lekko naolejowane, ale nie sebum, tylko olejkiem. Tak jakby ten olejek "wypływał" z włosów. Sama skóra jest sucha, czysta, nie tłusta. Pod koniec drugiego dnia (czyli po 2 nocach i 2 dniach) włosy są praktycznie całe tłuste aż do ramion, jakbym je przed chwilą potraktowała olejkiem. Błyszczą się niesamowicie i wyglądają nieestetycznie.
Rytuał pielęgnacyjny: na głowę olejek na porost, na długość rycynowy albo migdałowy. To wszystko na godzinę. Potem myję szamponem HairJazz albo pokrzywowym (bo dobrze zmywają mi olej) i drugi raz Kallosem Peach. Na koniec nakładam maski, ale różnie, Kallosy, Biovaxy czy też rosyjskie, na ok 30 minut. Potem zmywam aż do momentu kiedy włosy skrzypią i są lekko tępe. Raz postanowiłam nie olejować włosów ale miałam po 2 dniach to samo, jakby włosy na całej długości oddawały olej który spiły. Zupełnie nie wygląda to tak, jak kiedy mi się włosy tłuściły sebum i łojem w okresie dojrzewania, bo one wyglądają czysto, zdrowo, nie zbijają się w kłaki i "makarony", skóra nie jest tłusta. Nie mam też jak za bardzo sposobności, aby głowa się pociła. Może na foto z góry nie widać, ale mnie się nawet za bardzo przyklap nie robi. Miał ktoś tak? Edytowane przez Sweet_nuka Czas edycji: 2015-03-26 o 14:32 |
|
|
|
|
#3629 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#3630 | |
|
Wtajemniczenie
|
Mają SLES
Cytat:
Edytowane przez Sweet_nuka Czas edycji: 2015-03-26 o 19:11 |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:33.

tp