|
|
#151 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Tarczycowe problemy mamy i się odchudzamy
ktos wczesniej mowil, ze to wina za duzej dawki
|
|
|
|
|
#152 |
|
Rozeznanie
|
spadla mi waga w koncu
|
|
|
|
|
#153 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziewczyny, coś złego się stało. Mam fatalne wyniki. TSH wzrosło do 3,98. Byłam już u endo, zwiększyła mi dawkę euthyroxu. Ale to nie jest największy problem. Znowu mam katastrofalne żelazo (nawet po spadkach dużo ponad normę) i jeszcze gorsze trójglicerydy. Dostałam skierowanie na dodatkowe badania, idę w czwartek. OB wyszło w miarę, ale i tak jestem mocno wystraszona. Najgorsze, że wszystko zaczynam od początku i oczywiście o ciąży nie ma na razie mowy. Szlag by to trafił po prostu!!! |
|
|
|
|
|
#154 |
|
Rozeznanie
|
ile mialas wczesniej tsh i dawke? A podstawowe badania moze mam zepsute przez swoj styl odzywiania? Twoi lekarze wiedza, ze jestes calkowicie wege i nie uznajesz doslownie nic pochodzenia zwierzecego?
|
|
|
|
|
#155 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
![]() Ja też dołączam do niedoczynnościowców i hashimoto. Od miesiąca biorę Letrox. Przytyłam dużo. Nieuzasadnione tycie, senność, pryszcze skłoniły mnie do badania...Nadal nie mogę zrzucić wagi, jestem załamana totalnie, bo wyglądam jak kiedyś (nadmienię, iż schudłam 30 kg, a teraz część mam z powrotem...to boli). TSH najwyższe miałam 7,06, kolejne badania w maju, po 3 miesiącach przyjmowania hormonu. Swoją drogą w zeszłym roku w lipcu miałam 2,76 i to juz mial byc dla lekarza znak, ze cos jest nie tak mimo ze w normie. No ale moj rodzinny uznał, ze tak mam i tyle. Wczoraj wieczorem miałam wenę i naszykowałam jedzenie do pracy na dziś, a zwykle mi się nie chce i w biegu łapię kanapki i jogurt. Ktoś pisał o problemach z pamięcią...Ja pracuję z klientami w administracji publicznej i nieraz jest mi wstyd bo zapomnę jakiegoś prostego słowa... ogolnie objawy to: sucha, swedzaca skora, sennosc(jakby mi obuchem w głowe ktos przytrzasnął), stany depresyjne, wzrost wagi, pryszcze. W poniedzialek ide do gina zeby wykluczyc albo potwierdzic PCO. Co ciekawe, okres mam baaardzo regularny, 1-2 dni to nie jest zadne odchylenie. ale to w sumie chyba dobrze. Chciałabym dziecko, ale obecnie nie bardzo nam to idzie robicie badania prywatnie? na wizyty tez chodzicie prywatne? u mnie jak szukałam endo w styczniu to mi powiedzieli ze na ten rok nie ma miejsc obdzwoniłam okoliczne przychodnie i szpitale, to samo. oczywiscie na nfz. poszłam wiec prywatnie, czekałam 1,5 miesiaca.endo od razu po tygodniu kaała brac wieksza dawke, pare dni łaziłam jak zombie, nawet byłam na chorobowym, bo mdlałam i miałam dusznosci. teraz ok czuje sie coraz lepiej, ale waga, sucha skora i stany depresyjne nadal są. ![]() czesto tez mi dretwieją dłonie. Edytowane przez ogolnie Czas edycji: 2015-03-25 o 07:47 |
|
|
|
|
#156 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Super, oby tak dalej ![]() Cytat:
Bakus, tak lekarze wiedzą. Nie jem mięsa od 7 lat i wyniki miałam zawsze super. Tak naprawdę wszystko zwariowało po utraconej ciąży. Od roku nie mogę tego ogarnąć, a teraz znowu zaczynam od nowa. Jutro idę na dodatkowe badania, zobaczymy. Ogolnie, witaj . Ja chodzę prywatnie do endo, ale skierowanie na badania biorę od lekarza rodzinnego (chyba dwa razy w roku jest na NFZ). Niestety to są spore wydatki, ale innego wyjścia nie ma.
Edytowane przez Pinsleepee Czas edycji: 2015-03-25 o 10:01 |
||
|
|
|
|
#157 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi dał raz w zeszłym roku, a resztę robię prywatnie. Zresztą, wszędzie łazimy prywatnie. Dopóki nas stać to chodzimy Zdrowie najważniejsze.
|
|
|
|
|
|
#158 |
|
Zakorzenienie
|
Mi rodzinny lekarz zawsze dawał skierowanie co nie zmienia faktu że pierwszy endokrynolog w moim życiu nie dała mi skierowania na tsh ani na nic innego, oparła się o moje drugie badanie gdzie TSH miałam 4,7 a lat miałam 17. Ale stwierdziła że jest w normie, wkońcu 30 kg przytyłam tak ot.
Teraz mam TSH na poziomie 8,6 a lat mam 20 i dopiero teraz wiem że 3 lata temu powinnam się była zacząć leczyć.Ja tabletke popijam wodą mineralną, czasami z cytryną To źle? Nie wiedziałam że nie można.
|
|
|
|
|
#159 |
|
Raczkowanie
|
Cześć
Mam problemy z sercem i ostatnio miałam robione TSHwyszło ,że mam 5,37 a do 4,4 to norma. Potem dostałam skierowanie na ft3 ft4, te badania są w normie, ale i tak dostałam skierowanie do endokrynologa, niestety wizyte mam dopiero na czerwiec. Miał ktoś tak jak ja? |
|
|
|
|
#160 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Troche Was podczytuję ![]() Moja tarczyca to materiał na książkę, aktualnie wyniki w normie, biorę 150 euthyrox i wreszccie porządnie wzięłam sie za odchudzanie ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- co do popijania euthyroxu - to zalecana jest nieduża ilość wody oczywiście niegazowanej 1 godzinę przed posiłkiem. Zabronione jedzenie lnu w formie kleiku bo utrudnia wchłanianie leku.Do endo chodzę prywatnie, i również prywatnie robię wszystkie badania. Karina wynik tsh dla zdrowego człowieka to 1-2. Każdy wynik powyżej to już konieczność wizyty u endo + obowiązkowo usg nawet jak pozostałe wyniki w normie. |
|
|
|
|
#161 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję ,na pewno skonsultuję to z endokrynologiem.
|
|
|
|
|
#162 |
|
Rozeznanie
|
ogolnie tez mi idzie z zajsciem w druga ciaze choc teraz jest nadzieja, bo okres mial byc w niedziele a do tej pory go nie i zadnych objawow ale wole sie nie nastawiac na to by sie nie rozczarowac.
Ja do endo mozna powiedziec, ze chodze prywatnie, bo mam wykupiny rodzinny pakiet rozszerzony w luxmed dla siebie, meza i dziecka. Place co miesiac jednorazowo oplate za abonament i korzystac z czego tylko chce i ile chce w ramach pakietu. Wizyty moge miec z dnia na dzien i badania albo i nawet tego samego dnia co sie zapisuje, co jest dla mnie korzystne zwlaszcza, ze dwa razy nie musze z wiochy jechac wraz dzieckiem, ktore wszedzie ze mna podrozuje jak maz w pracy, bo pracuje delegacyjnie. pins dzieki, no mam taka nadzieje, ze tak dalej bedzie albo chociaz nie pojdzie w gore,bo tyle walczylam o 1kilogram aktualnie jest 92.4. ogolnie to jakis glupi lekarz rodzinny, z reszta ci rodzinni sa niedowiadczeni i dla nich norma ogolna to norma, a dla doswiadczonego endo w tej dziedzie juz nie jest norma. Ja sie lecze od prawie miesiaca i pierwsze tsh mialam 3.90 co dla rodzinnego by bylo norma, a dla endo wcale nie bylo norma. Z reszta pierwsza endo u mnie byla niewypalem, bo byla zbyt wscibska-mozesz poczytac o niej na poczatku watku jak pierwszy raz bylam u endo w zyciu i ostatni raz u niej, a jakis tydzien pozniej trafilam na gin-endo, ktory wszystko od razu jasno, po ludzku przetlumaczyl i od razu dal skierowanie na full badan z krwi zeby zrobic przed nastepna wizyta. natalka byla o tym mowa, ze nie moze byc nic poza zwykla, sama woda zeby miec pewno, ze dany hormon z tabletki sie dobrze przyjmie. Pol godziny i mozesz wszystko. Jest ciezko pol godziny wytrzymac bez kawy po przebudzeniu ale ja dalam rade i to tylko kwestia przyzwyczajenia sie Rzeczywiscie ciekawa przygoda z rodzinnym i endo. Teraz juz masz spoko endo? osobiscie polecam lekarza gin-endo, bo wtedy z dwoma dziedzinami idzie sie do jednego, a tym bardziej jest lepszy dla osob, ktore planuja zajscie w ciaze. karina 4.4 to moze i dla ogolnego jest norma, a tak na prawde to dobry wynik dla staruszki, a nie dla nas lasek w wieku, w ktorym zachodzi sie w ciaze. Probuj prywatnie dostac sie wczesniej, bo z tym TSH trzeba szybko sprawe zalatwiac, gdyz moze ci wzrosnac, a i tak przed wizyta bedziesz musiala robic jeszcze raz badania, poniewaz nie beda juz aktualne dla lekarza. beti dobrze gadasz ![]() ![]() klask i: norma dla kobiet, ktore chca zajsc w ciaze jest nawet nizsza od 1
|
|
|
|
|
#163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zastanawiam się tylko czy skoro pójdę na wizytę prywatną to za pobyt w szpitalu na badania będę musiała zapłacić? wiem, że ten lekarz kieruje od razu do szpitala na wszystkie badania niezbędne i się nie bawi. nie jestem ubezpieczona dodatkowo , więc nie wiem
|
|
|
|
|
|
#164 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#165 |
|
Rozeznanie
|
ogolnie jesli wypisuje recepty refundowane to spoko, jesli masz ubezpieczenie podstawowe to musza cie przyjac nieodplatnie na badania, ktore sa normalnie bezplatne w ramach nfz. Z tego co mi wiadomo na nfz nie zrobi sie usg tarczycy. Dokladnie tak
![]() karina ktos juz wczesniej pisal, ze norma dla kobiet w naszym wieku to jest 1-2, a w niektorych wypadkach nawet ponizej 1. Juz sie boje jak wyjda moje wyniki chyba zrobie je juz jutro, a nie w poniedzialek, bo nie wytrzymam weekendu |
|
|
|
|
#166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W szpitalu jak byłam na usuwaniu torbieli to ordynator był trochę niedelikatny przy badaniu przydatków, wielkie łapsko zasadził mi... a ja gały wywaliłam i o co chodzi...ale przezyłam, nie było tak źle ![]() zadzwonie po @ do endo gino bo on bedzie chcial zebym dzis przyjechala, a ja taka upaćkana a co to znaczy w Waszym wieku? ja mam 23 lata, to jaka norma najlepsza?
|
|
|
|
|
|
#167 |
|
Raczkowanie
|
No ja mam 21, ale jutro ide na pobranie krwi, mialam dzisiaj ale nie zdaze dojechac
|
|
|
|
|
#168 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#169 |
|
Raczkowanie
|
Ja wcześniej miałam pobieraną w listopadzie. I wtedy wyszło 5,37, zobaczymy jak teraz.
|
|
|
|
|
#170 |
|
Wtajemniczenie
|
moje najwieksze tsh było ponad 90
a najmniejsze 0,007wszytko jest do wyregulowania tylko trzeba mądrego endo dorwać która z WAs robiła badanie Trab ? |
|
|
|
|
#171 |
|
Raczkowanie
|
Nie ja, nawet nie słyszałam o takim badaniu :/
|
|
|
|
|
#172 |
|
Wtajemniczenie
|
to takie badanie które potwierdza bądź wyklucza graves - basedowa
choć nie pamietam czy występuje też przy niedoczynności ? na pewno Hashimoto przebiega w niedoczynności. |
|
|
|
|
#173 |
|
Raczkowanie
|
A możesz mi powiedzieć przy jakim tsh jest niedoczynność a przy jakim nadczynność?
|
|
|
|
|
#174 |
|
Rozeznanie
|
beti jest przy niedoczynnosci, bo ja mam teraz takie zlecone to sie chyba nazywa cos z przeciwcialami.
karina przy nadczynnosci TSH jest bardzo niskie i wysoka tyroksyna oraz trójjodotyronina przy niedoczynnosci jest na odwrot ![]() ide jutro na badania, bo nie wytrzymam do poniedzialku
|
|
|
|
|
#175 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=bakus13;50818842]beti jest przy niedoczynnosci, bo ja mam teraz takie zlecone to sie chyba nazywa cos z przeciwcialami.
karina przy nadczynnosci TSH jest bardzo niskie i wysoka tyroksyna oraz trójjodotyronina przy niedoczynnosci jest na odwrot ![]() Dziękuję |
|
|
|
|
#176 |
|
Rozeznanie
|
tez robisz w luxmed?
![]()
|
|
|
|
|
#177 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#178 |
|
Wtajemniczenie
|
Karina powyżej 2,5 + złe samopoczucie to już może być niedoczynność.
Tylko że tsh to tylko znak że coś się dzieje z tarczycą i jest to sygnał by wykonać ft 3, ft 4 czy atpo i dopiero korelacja tych wyników świadczy bądź nie o chorobie + oczywiście obowiązkowo usg DZiewczyny niedoczynność to jest pikuś w porównaniu z nadczynnością, która atakuje organizm i go niszczy. Chudnie się to fakt ale cały organizm dostaje po tyłku.... ja miałam nawet wytrzeszcz oczu Ja miałam podany jod radioaktywny by z nadczynności wprowadzić mnie w niedoczyność bo to się ładnie poddaje leczeniu tylko trzeba brać regularnie leki do końca życia. TEraz kiedy wreszcie mam ładne wyniki w normie to i waga pozwala się zbić
|
|
|
|
|
#179 |
|
Rozeznanie
|
Odebralam wyniki ale jednego badania nie robilam tego TRAP bo nie mialam go w pakiecie, a kosztowalo 70zeta i nie przygotowalam sie na taki wydatek.
TSH3 z 3.857 spadlo do 0.344 FT4 z 13,73 poszlo do 17,11 Anty-TG wyszlo 0.93 AntyTPO wyszlo 0.68 Prolaktyna 10.69 |
|
|
|
|
#180 |
|
Raczkowanie
|
Odebrałam swoje wyniki TSH i szczerze mówiąc zdziwiłam się i to bardzo.
z 5,37 spadło mi na 2,67. Co to znaczy? To w ogóle możliwe,by spadło tak bardzo? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wspólne odchudzanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:45.

i hashimoto. Od miesiąca biorę Letrox. Przytyłam dużo. Nieuzasadnione tycie, senność, pryszcze skłoniły mnie do badania...Nadal nie mogę zrzucić wagi, jestem załamana totalnie, bo wyglądam jak kiedyś (nadmienię, iż schudłam 30 kg, a teraz część mam z powrotem...to boli).
Zdrowie najważniejsze.

To źle? Nie wiedziałam że nie można.
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

aktualnie jest 92.4.
Rzeczywiscie ciekawa przygoda z rodzinnym i endo. Teraz juz masz spoko endo? osobiscie polecam lekarza gin-endo, bo wtedy z dwoma dziedzinami idzie sie do jednego, a tym bardziej jest lepszy dla osob, ktore planuja zajscie w ciaze. 
klask i: norma dla kobiet, ktore chca zajsc w ciaze jest nawet nizsza od 1