![]() |
#3331 | |
Raczkowanie
|
Dot.: izotek
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3332 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz pozostaje ogarnąć jak sobie pomóc w naturalny sposób podnieść poziom serotoniny, tyle póki co możemy chyba zrobić ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2015-03-28 o 01:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3333 |
Raczkowanie
|
Kuczę nie róbmy z tego Izo już takiej strasznej trucizny. Przede wszystkim to lek, który ma pomóc. Moja mama bierze dużo leków ze względu na nadciśnienie. Ulotki tych leków wcale nie są "lepsze" jeśli chodzi o ilość i skalę skutków ubocznych (włącznie ze śmiercią). Poza tym jeżeli lek ma jakieś skutki uboczne to w internecie będzie widać i słychać najwięcej tych, którym lek nie pomógł tylko wywołał właśnie uboczne skutki. Także bądźmy dobrej myśli, że ani żadna depresja, ani tym bardziej jakieś myśli samobójcze nas ominą, a zostanie tylko piękna cera :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#3334 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez Saphire_Blue Czas edycji: 2015-03-28 o 05:57 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3335 |
Wtajemniczenie
|
Albo tabletki antykoncepcyjne, a tyle kobiet je bierze i to przez lata.
Ja nie świruję, nie biorę opcji pod uwagę, że będę miała jakieś problemy w przyszłości. Trądzik u mnie był nie tylko problemem estetycznym, ale także psychicznym i pozbycie się go to ogromna ulga. |
![]() ![]() |
![]() |
#3336 |
Raczkowanie
|
Dokładnie. Jestem tego samego zdania. Ludzie, co nas nie zabije to nas wzmocni... A niektórzy tu piszą w taki sposób, jakby brali Izotek/Aknenormin za karę...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3337 |
Zadomowienie
|
Mój dermatolog wspomniał co prawda o depresji jako skutku ubocznym ale powiedział tez ze w trakcie jego praktyki nigdy mu sie to nie zdarzyło. A wyniki badań wspominające o depresji oczywiście istnieją jednak nie wiem czy jest istotnie statystyczna różnica w stosunku do całej populacji.
#3338 |
Raczkowanie
|
Margoza, tak sie sklada, ze ta kuracja JEST trucizna, przedawkowywanie czegokolwiek jest trucizna. Ale czy ktoras z nas pisze, zeby nie kontynuowac? Nie. To temat o izoteku, jego dobrych stronach, i zlych - piszemy, ze nam pomaga, itp., ale teraz wywiazala sie dyskusja na temat depresji, wiec podzielilysmy sie swoja wiedza na ten temat, i odkryciami naukowcow. Jak az tak Cie to razi to nie musisz tutaj wchodzic, albo po prostu omijaj takie posty
![]() Edytowane przez meowww Czas edycji: 2015-03-28 o 12:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#3339 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pewnie, że inne leki także mają dziesiątki skutków ubocznych, niemniej to Izo czasami się nazywa "małą chemią" w sensie czegoś co działaniem może w jakimś ułamku przypominać chemię stosowaną przy raku, czyli pomaga na to, co jest problemem siejąc nieco spustoszenia w organizmie. Ale mimo tego wszystkiego sądzę, że i tak warto ![]() ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2015-03-28 o 12:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3340 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Asiaaa95 Czas edycji: 2015-03-28 o 12:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3341 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3342 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3343 |
Raczkowanie
|
Czy mógłby ktoś obliczyć planowane zakończenie kuracji przy Izoteku 20mg 2x1 i wadze 75kg? Na Wasze oko to jest dużo/mało?
Z góry dzięki. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3344 |
Raczkowanie
|
Hej, przeczytalam po edycie, ale nadal przystaje przy swojej opinii - powinnismy pisac o zlych i dobrych stronach. Ok, moze nie u kazdego pojawia sie te zle, ale ktos czytajacy temat 'z zewnatrz', moglby potem pomyslec, ze izo to prawie jak witamina i u kazdego jest super. Poza tym, uwazam te wszystkie badania i testy za ciekawe, jak ktos nie chce wiedziec, niech ich nie czyta. Sama zachecalam do brania izo wiele osob na wizazu, a piszesz tak, jakbym probowala go zbanowac. To trucie sie kontrolowane. Jak inaczej mozna nazwac branie czegos, co wysusza nam wszystko, co mozna wysuszyc?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3345 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3346 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3347 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#3348 |
Raczkowanie
|
mowww chyba ni do końca zrozumiałaś mój komentarz i nie wiem czemu włączył Ci się taki agresor. Poza tym forum jest właśnie po to żeby wyrażać opinie, a nie je hejtować. Jeżeli się nie zgadzasz z tym co piszę ja czy ktokolwiek inny to wystarczy napisać "nie zgadzam się, ponieważ..." a nie jakeś teksty typu "Jak az tak Cie to razi to nie musisz tutaj wchodzic"...
Dziewczyny a miałyście zawroty głowy albo nudności podczas brania leku? ---------- Dopisano o 16:38 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- Spoko, nie przejmuj się ja też jestem tu nowa :P I jak tam idzie? To już chyba z 4 tabletka? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3349 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tabletka nr 5 dziś była ![]() Ja Ci po 5ciu tabletkach nie powiem nic o skutkach ubocznych. Ale o zawrotach głowy to gdzieś mi się przewinęło...
Uprzejmie informuję, iż w awatarze są Hatifnaty z Muminków. Nie duszki, nie białe parówki z oczami ani też inne rzeczy, jakie mogą Wam przyjść do głowy zbereźnicy jedni ![]() Edytowane przez lisnov Czas edycji: 2015-03-28 o 15:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3350 |
Raczkowanie
|
No po 5 to faktycznie słabo. Mi dopiero po ponad tygodniu leciutko zaczęły usta wysychać. A teraz po miesiącu też nie ma tragedii z tą suchą skórą. Trochę mnie przed okresem wysypało, może troszkę bardziej niż zwykle, ale też bez tragedii, a teraz zaczyna się już wszystko goić
![]() ![]() Dzisiaj było mi trochę niedobrze, ale nie jestem pewna czy to od Izo... |
![]() ![]() |
![]() |
#3351 |
Zadomowienie
|
Nie mówcie dziewczyny ze to trucizna bo z trucizna ten lek ma niewiele wspólnego. Te wszystkie skutki uboczne ktore są opisane w ulotce występują bardzo rzadko. Stałymi skutkami ubocznymi jest tylko sucha skóra na całym ciele i ustach bo to jest podstawowy mechanizm działania tego leku. Skutki uboczne w postaci problemów z koncentracja, widzeniem i inne mające związek z układem nerwowym występują głownie po równoczesnym podawaniu tetracyklin (tak mówi ulotk). Raczej watpię aby wasz dermatolog przepisał wam i jedno i drugie. Czasem zastanawiam sie czy niektóre dziewczyny nie wmawiają sobie niektórych skutków ubocznych tylko dlatego ze przeczytały to w ulotce i każdemu bólowi głowy czy chwilowemu spadkowi nastroju przypisują związek z Izo. Studiuje medycynę i mam 4 koleżanki na studiach ktore tez sie lecza/ leczyły. Żadna z nas nie opuściła sie podczas leczenia w nauce. Nie myślcie o skutkach ubocznych tylko o tym jak piękna bedzie buzia po leczeniu. Izo biorą tysiące ludzi w Polsce i naprawdę poważne skutki uboczne są bardzo rzadkie. Pewnie tak rzadkie jak np uczulenie na antybiotyk... Miejmy pozytywne nastawienie
![]()
#3352 |
Raczkowanie
|
dokładnie to samo miałam na myśli pisząc mój wcześniejszy komentarz, żeby nie robić z Izo, aż takiej trucizny. przecież każdy lek nawet najbanalniejszy rutinoscorbin można poważnie przedawkować i też może być bardzo szkodliwy dla zdrowia :P każdy lek jak sama nazwa wskazuje w rękach rozsądnego lekarza i świadomego pacjenta jest po to żeby LECZYĆ, a nie szkodzić jeszcze bardziej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3353 |
Zakorzenienie
|
A skoro już tak o szkodliwości izo. Bierzecie coś wspomagającego na wątrobę?
Tzn. ja nie wiem czy trzeba, pytam bo ja akurat niestety sporo leków biorę i jak izotek dołożyłam to może to trochę przesada.
Uprzejmie informuję, iż w awatarze są Hatifnaty z Muminków. Nie duszki, nie białe parówki z oczami ani też inne rzeczy, jakie mogą Wam przyjść do głowy zbereźnicy jedni ![]() Edytowane przez lisnov Czas edycji: 2015-03-28 o 16:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#3354 |
Raczkowanie
|
Tak, nie pamietalam Twojego nicka, kojarzylam tylko avatar w stylu hatifnatowie.
![]() Margoza, to Ty jestes osoba, ktora zaczela sie nas czepiac gdy rozmawialysmy o ewentualnych skutkach ubocznych dotyczacych mozgu. Jedyne co napisalas to, ze przesadzamy, a jedyna osoba ktora przesadza i czepia sie innych jestes w tym momencie Ty. Mozemy pisac co chcemy na temat leku nie wiem jaki masz cel w krytykowaniu tego? makeupola, musze sie z tym niezgodzic. Te skutki uboczne, ktore wymienilas wystepuja nawet gdy nie bierze sie tetra (u niektorych). Problemy z koncentracja nie znacza, ze zaraz ktos opusci sie w nauce. A przedawkowywanie czegokolwiek to jest, w pewnym sensie, powolne trucie sie, wiec w tej kwestii raczej nie ma pola do dyskusji. I po raz kolejny..... nikt tu nie pisze, ze tak sie boimy tych efektow ubocznych itp... tylko dzielimy sie wiedza, wiec nie rozumiem, czemu niektore z Was tak reaguja. |
![]() ![]() |
![]() |
#3355 |
Raczkowanie
|
A skoro już tak o szkodliwości izo. Bierzecie coś wspomagającego na wątrobę?
Tzn. ja nie wiem czy trzeba, pytam bo ja akurat niestety sporo leków biorę i jak izotek dołożyłam to może to trochę przesada. __________ (co z tym cytowaniem?!) Mnie nawet lekarz nic nie wspomniał o tym żeby coś osłaniającego brać. Tylko powiedział, że po następnej wizycie da skierowanie na badania. A jaką w ogóle dawkę bierzesz? Robiłaś wcześniej badania? Bo myślę, że to własnie od tych czynników zależy jak wątroba sobie poradzi z Izo czyli od jej wyjściowego stanu i tego jaką dawką uderzeniową ją traktujesz. Poza tym wątroba też sama w sobie ma duże właściwości regenerujące. |
![]() ![]() |
![]() |
#3356 |
Raczkowanie
|
Jesli macie wyniki badan w miare ok, i lekarz inaczej nie zaleci to chyba nie ma sensu brac czegos dodatkowego na watrobe.
Ze swojej strony polecam jednak codzienne picie kefiru albo maslanki - zawieraja korzystna flore bakteryjna i maja tez wit b, dobra dla watroby. |
![]() ![]() |
![]() |
#3357 |
Zadomowienie
|
http://www.âââ☠âââ☠âââ☠ââ...i/p4647-izotek
Nie pisze tu nic co miałoby związek z zaburzeniami koncentracji. I gwarantuję Ci, że gdyby któraś z nas miała problemy z koncentracją na tych studiach to by sobie zwyczajnie nie dała rady. Oczywiście 5 osób to nie grupa badana więc nie można na jej podstawie nic wnioskować. Jednak z tego co czytałam w takiej książeczce którą dostałam od lekarza to tam pisało tylko że zaburzenia funkcjonowania ukł. nerwowego występują w przypadku stosowania równocześnie tetracyklin Jeszcze znalazłam coś takiego " Dodatkowo istnieją doniesienia, że przyjmowanie izotretynoiny może mieć wpływ na wystąpienie depresji, jednak nie zostało to udowodnione - badania naukowe nie potwierdzają takiego powiązania." Meowww ten artykuł który podałaś to po pierwsze były badania na myszach, w dodatku rodzaju męskiego. Takie badania dają tylko ogólny pogląd na to jak MOŻE działać lek. U ludzi może wywoływać zupełnie inne skutki. W dodatku to były osobniki męskie... nie można rozszerzać tego nawet na osobniki żeńskie w obrębie tego samego gatunku a co dopiero na ludzi. nie wiadomo również jaka była liczba przebadanych mysz itd. Te badania nie wnoszą absolutnie NIC... nie podawaj tu tego jako przykładu bo to wprowadzanie ludzi w błąd
Blog poświęcony leczeniu Izotretynoiną oraz kosmetykom! Nowe wpisy Jak zwalczyć trądzik po 20 roku życia? Wypadanie włosów - przyczyny i co robić? Wymiana kosmetyki Edytowane przez makeupola Czas edycji: 2015-03-28 o 17:59 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3358 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3359 |
Raczkowanie
|
makeupola, niestety link nie dziala. Ja pisalam o tym badaniu. http://ajp.psychiatryonline.org/doi/....ajp.162.5.983
W skrocie RESULTS: Isotretinoin but not antibiotic treatment was associated with decreased brain metabolism in the orbitofrontal cortex (â21% change versus 2% change for antibiotic). CONCLUSIONS: This study suggests that isotretinoin treatment is associated with changes in brain functioning. Mozna sie z tym zgodzic albo nie zgodzic, ale faktem jest, ze badania wykazaly cos takiego. Wiele osob jednak ma podobne doswiadczenia, nia zawsze wszystko jest w ulotce. Tez studiuje na wymagajacym kierunku, prawo, ale mimo wszystko problemy z koncentracja nie sprawily, ze nie zdaje. Ale dyskutowanie na ten temat jest troche bez sensu, nie sadzisz? To, ze Ty nie masz jakiegos efektu ubocznego, nie znaczy, ze nikt go nie ma. edit; tak to pierwsze bylo na myszach, o czym wspomnialam, wiec nikogo nie wprowadzam w blad. To drugie, w tym linku, bylo jednak na ludziach. Brali w nim udzial zdrowi mezczyzni i zdrowe kobiety. Edytowane przez meowww Czas edycji: 2015-03-28 o 18:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#3360 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przeczytałaś w ogóle ten abstrakt ze zrozumieniem? Sami w tym badaniu mówią że nie łączą depresji z izotretynoiną tylko że widzą że wpływa ona na funkcjonowanie mózgu. To, że coś wpływa na metabolizm mózgu nie oznacza, że powoduje depresje... jak mało jesz w ciągu dnia to metabolizm mózgu również się obniża a jakoś nie łączysz tego z depresją. Mówisz, że studiujesz prawo... to chociaż przeczytaj to na co się powołujesz bo albo nie czytałaś tego albo nie zrozumiałaś co czytasz bo w tym badania właśnie nie ustalono żadnego powiązania między depresją a izotretynoiną
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:24.