|
|
#31 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Czy wg Was zarobki 2,5 tysiąca miesięcznie to dużo czy mało ?
Moim zdaniem to mało, nawet biorąc pod uwagę podstawowe potrzeby, czyli jedzenie, rachunki, utrzymanie samochodu, jakieś podstawowe rozrywki, leki, nieprzewidziane wydatki, wakacje.
|
|
|
|
|
#32 |
|
Rozeznanie
|
.
Edytowane przez arachnea Czas edycji: 2021-12-11 o 16:07 |
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Nie da się ocenić, czy dużo czy mało, zależy od miejsca i sytuacji materialnej.
|
|
|
#34 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#35 | ||
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
moim zdaniem to nie jest wiele. Tyle tylko, że my już mamy mentalność niewolnika, który zazdrości innemu niewolnikowi, że w jego miseczce jest odrobina więcej ryżu a tak naprawdę obaj mają tego ryżu niewiele i nawet tego nie dostrzegają. Ba, nawet nie wiedzą, że może być inaczej, bo taką średnią krajową wyznaczył im pan. Czyli przyjęli ją za normę i nie pragną więcej gdyż uważają, że to nieskromne i więcej nie mogą żądać. Moim zdaniem, w opcji 2 plus 2, ( czyli razem 5000 i dwoje dzieci na utrzymaniu) to nie są jakieś wielkie pieniądze. Po odtrąceniu czynszu i rachunków da się spokojnie przeżyć (jeść) ale to wszystko. To wychodzi 1000 zł na jedzenie w tygodniu dla czterech osób. Jedno wyjście całą rodziną do kina to 100 zł, więc raz w miesiącu sobie pozwolisz. Raz w miesiącu kupisz książkę. I tyle... Jeśli w dodatku do tych 5000 masz kredyt, kwota staje się automatycznie mniejsza. Moim zdaniem to żadne kokosy. Może jestem nieskromna ale dla mnie praca za 2500 nie jest pracą "dobrą". Nie chcę tak żyć. ---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Cytat:
z całym szacunkiem: jeśli chcesz zasuwać całe życie tramwajami- Twoje prawo. Ktoś może po prostu nie chcieć. Ja, na przykład, nie chcę i nie będę. Dla mnie to więc sprawa ważna. Nie oceniaj czyichś potrzeb pod kątem swoich potrzeb.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
||
|
|
|
|
#36 |
|
Konto usunięte
|
Nie jest to dużo, ale jeśli autorka wątku mieszka w okolicach miasta, które ma przy avatarze, to jest to naprawdę sporo. Orientuję się trochę w realiach zatrudnienia w miasteczkach z okolicznych powiatów, bo mam znajomych z różnych miejsc i praca za taką pensję w miejscach, gdzie nie ma przemysłu/korpo/poza budżetówką jest naprawdę bardzo ok. Jak ktoś zarabia więcej niż 2500 netto w małym miasteczku to gratuluję.
|
|
|
|
|
#37 |
|
.
|
[1=daf502bc9430c04b8cbdbd9 4f51a8624bed02f84_61e0bd2 ac4d4e;50825407]Jeśli netto to biednie, choć jak na tak małe miasto to i tak jest myślę okej. Natomiast taka kwota na rękę już jest bardzo fajna.[/QUOTE]
przecież netto to JEST na rękę. myślę, że nie jest to złe wynagrodzenie, tym bardziej w tak małym mieście.
|
|
#38 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Liczy sie suma wyjściowa, która jest wypadkowa wykształcenia, doświadczenia, ilości godzin pracy i rejonu geograficznego. Kto jak zarządza swoimi finansami nie ma znaczenia, każdy ma inne potrzeby. |
|
|
|
|
|
#40 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Gdybym mieszkała sama to pomimo tego, że płacę jedynie rachunki, utrzymanie auta i zwierząt i mam mały kredyt to nie wiem czy by mi starczyło na normalne życie. bynajmniej to nie to samo co przynajmniej ![]() Cytat:
Cytat:
co widać ![]() Cytat:
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem jeśli jest też druga osoba, która tyle samo zarabia to jest t już kwota zdecydowanie wystarczająca, choć to też oczywiście zależy od sytuacji (kredytów, zbowiązań, wydatków stałych etc,) dla mnie w każdym razie taka kwota jest ani mała, ani duża- jest wystarczająca.
|
|
|
|
|
#42 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Kocurasek, może popatrz dalej niż czubek twojego nosa. Nie każdy ma TŻ, który bardzo dobrze zarabia i nie każdy ma możliwość kręcenia nosem i marudzenia, kiedy wreszcie znajdzie pracę. Mentalność niewolnika? A może burżuazyjna i szalona potrzeba jedzenia i opłacenia dachu nad głową?
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Kocurasku wszystko zależy od ptrzeb, sytuacji i stylu życia.
Za coś jeść trzeba i opłacać rachunki, a dodatkowo zarobki w okolicy średniej krajowej t nie jest coś na c można kręcić nosem jak się nie ma bogatego TŻ-a. 2500 netto to wcale nie jest mało. Obiektywnie przynajmniej, bo są i tacy dla których 4000 to będzie bardzo mało |
|
|
|
|
#44 |
|
Konto usunięte
|
Kocurasku, a nie bierzesz pod uwagę tego, że nie każdy ma bogatego TŻ a żyć za coś trzeba?
Tak piszesz jakby najlepiej się było zbuntować i zawinąć tyłkiem, że się za takie marne ochłapy nie będzie pracowało, myślisz że to coś da? Pracodawca Ci się w twarz zaśmieje, bo na Twoje miejsce będzie dziesięciu innych, którzy muszą mieć za co utrzymać rodzinę i wezmą taką, czy mniejszą kasę z pocałowaniem ręki.
|
|
|
|
|
#45 |
|
Konto usunięte
|
Ani dużo, ani mało - tak w sam raz, żeby normalnie żyć, spełniać wszystkie swoje podstawowe potrzeby, a od czasu do czasu jakieś mniej podstawowe.
Ale jeśli mówimy o małym mieście - to całkiem sporo. Ktoś pytał czy życie w mniejszych miastach jest tańsze - tak, trochę jest. Widzę to jak porównuję Kraków gdzie teraz mieszkam i moją rodzinną miejscowość - ceny mieszkań, ich utrzymania, większość usług, sklepy nie sieciowe - są różnice w cenach. Głupie truskawki w sezonie są po 3 zł/kg, a w Krakowie około 6-7 zł. Np. do fryzjera chodzę tylko w mojej mieścinie, bo to nieraz nawet 100% ceny krakowskiej. Trochę jest takich przykładów. |
|
|
|
|
#46 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja wiem, że są osoby, które i za 1500 pójdą do pracy, bo muszą. ALE. 2500 zł to nie jest dużo jeśli żyć przyjdzie nam samemu. Wynajem mieszkania/ rata 1500 zł Telefon 30 zł Bilet 100 zł Rachunki 500 zł na jedzenie/ ubranie i inne zostaje 870 zł czyli coś ok.217,50 zł na tydzień. Z mojego punktu widzenia wygląda to tak, wiem, że w mniejszych miejscowościach żyje się taniej, ale nie wiem czy to coś zmienia.
|
|
|
#47 | |
|
.
|
Cytat:
co z tego, że kredyty nie są oprocentowane tak samo, skoro sama wartość mieszkania jest diametralnie inna? w małym mieście za 100 000zł możesz kupić mieszkanie 3-pokojowe w dobrej lokalizacji, a w sporym mieście musisz dać 3xtyle. żebyś się kiedyś nie zdziwiła jak przestaniesz być z bogatym facetem i będziesz musiała sama sobie radzić.
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I z tego- 1000 na opłaty (czynsz, rachunki), 1000 na jedzenie (i tak wydajemy mniej) i zostają 3000, na ubrania, hobby, odkładanie i sezonowe wydatki w stylu ubezpieczenie pojazdu. Także wcale nie tak mało. Dlatego pisałam, że dużo/mało zależy od sytuacji zyciwej i wydatków. |
|
|
|
|
|
#49 |
|
Biała Dama
|
Nie sądzę że szczyt marzeń, ale jednak mieć 2500 jest lepiej niż nie mieć lub mieć połowę tego. I czy to naprawdę wina tych osób?
|
|
|
|
|
#50 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mówiłam o kredycie tylko na mieszkanie. Mówiłam ogólnie. Nieplanowany remont, coś przeciekło, zabieg, inny wydatek - oprocentowanie jest jednakowe dla wszystkich. Ciężko jest taki kredyt później spłacać żyjąc samemu z takiej pensji. Cytat:
|
|
|
#51 |
|
.
|
to nie była złośliwość tylko proste stwierdzenie faktu. jak się jest zdanym tylko na własną pracę to nie zawsze da się wybrzydzać.
nie wszyscy robią remonty na kredyt. i głupie usługi - chociażby naprawa takiej pralki jest tańsza w małym mieście.
|
|
#52 |
|
Konto usunięte
|
No dla mnie to tak mocno średnio. Mocno mam na myśli raczej dolna granicę, a pisanie, że chciałoby się tyle zarabiać tego nie zmieni. Tylko smutno to brzmi. To nie złośliwość.
|
|
|
|
|
#53 |
|
Konto usunięte
|
Zależy za jaką pracę, proste, jeśli bardzo odpowiedzialna (nauczyciel, policjant, służba zdrowia itd), wymagająca specjalistycznej wiedzy, to niska. Dla mnie taka pensja docelowa byłaby zdecydowanie za niska i na pewno bym się nią nie zadowoliła, co innego jako pensja na początek, wtedy okej. I nie byłabym zadowolona, gdyby mój partner się taką pensją docelową miał zadowolić, bo prawda taka, że wtedy kredyt i wszelkie wydatki na rzeczy nie niezbędne do przeżycia byłyby na mojej głowie, o urlopie wychowawczym albo np. mojej ciężkiej chorobie nie wspomnę.
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Osoba z bliskiej mi rodziny pracuje bardzo cięzko w służbie zdrowia za dużo dużo mniej niż 2.5tys i szczerze , to serce mi pęka, że jest taka sytuacja w kraju. |
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skazana, ja już się powtarzam, tak, przyzanję, że w mniejszym mieście będzie to łatwiejsze, ale dalej upieram się, że żyjąc samotnie mniej więcej w taki sposób jak to przedstawiłam (z ratą za mieszkanie, bądź z wynajmem) - w dużym mieście będzie to na pograniczu niemożliwego. Ja nie żyję na innej planecie, moim narzeczonym nie jest Woźniak-Starak i wiem, że są ludzie którzy zarabiają mniej niż podana tu kwota.
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
uważam, że jest to juz w miarę przyzwoita wypłata
zarabiałam w tych okolicach swego czasu, TZ nieco więcej - wynajmowaliśmy mieszkanie, utrzymywaliśmy samochód (który jeździliśmy codziennie), czasem wyszliśmy do kina czy na pizze, płaciłam za studia i jeszcze czasem sobie coś odłożyłam a nie uważam żeby była jakoś oszczędna sprawa wygląda inaczej jak człowiek np. ma dziecko, choroby czy inne regularne wysokie wydatki ale tak na początek i żyjąc w dwójkę (zakładając, że oboje tyle zarabiają) to już jakiś start
|
|
|
#57 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W mieście dziesięciotysięcznym raczej nie ma tramwajów, jest za to duża szansa, że odległość do pracy to jakiś kilometr (może pół, może 2). Moim zdaniem możliwość średniej długości spaceru do pracy i z pracy codziennie, bez konieczności utrzymywania samochodu, to wielki plus. |
|
|
|
|
|
#58 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Ja mieszkam w małym mieście. Koszty życia nie są wcale mniejsze od dużego, za to o wiele trudniej jest dorobić czy zmienić pracę na lepszą. W zasadzie jest to niemożliwe.
|
|
#59 |
|
.
|
ale nie rozumiesz, że jak ktoś ma sporo taniej mieszkanie, czyli kupuje np. za 100 tysi albo mniej to może sobie ustalić ratę kredytu na np. 750zł? nie musi wtedy oddawać połowy wypłaty na kredyt, a drugiego pół na rachunki i jedzenie.
|
|
#60 |
|
astro-loszka
|
Średnio. Ale to też zależy od sytuacji życiowej.
Jeśli mieszkasz z TŻ czy z rodzicami, nie jesteś obciążona kredytem - do niezła pensja, zwłaszcza jeśli to małe miasteczko. Jeśli masz rodzinę, dzieci, kogoś na utrzymaniu, i/lub spłacasz kredyt - to nie jest duża suma, niestety. Jeśli jesteś młodą osobą, bez doświadczenia zawodowego lub z niewielkim - to nie najgorsza suma (choć to zależny od branży, bo inaczej kształtują się zarobki w administracji biurowej czy edukacyjnej, a zupełnie inaczej np. w informatycznej). Zależy to też od wielkości miasta, w którym pracujesz i regionu - np. w Warszawie nie jest to zawrotna kwota.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:49.

. 

Tak piszesz jakby najlepiej się było zbuntować i zawinąć tyłkiem, że się za takie marne ochłapy nie będzie pracowało, myślisz że to coś da? Pracodawca Ci się w twarz zaśmieje, bo na Twoje miejsce będzie dziesięciu innych, którzy muszą mieć za co utrzymać rodzinę i wezmą taką, czy mniejszą kasę z pocałowaniem ręki.