Walka o zdrowe i piękne włosy :) - Strona 100 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-08-24, 16:16   #2971
kosmita77
Zakorzenienie

Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy :)

cholesterol w skladzie?
kosmita77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-24, 16:49   #2972
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikrojustyna Pokaż wiadomość
Opis bardzio zachęcajacy
Musisz koniecznie opisać swoje "wrażenia" i jak to sie stosuje.
Dobrze Na opakowaniu pisze ze wetrzec godzine przed myciem glowy na zmoczone wlosy o potem umyc szamponem (najlepiej z tej samej serii). Stosowac 2-3 razy w tyg.

Cytat:
Napisane przez kosmita77 Pokaż wiadomość
cholesterol w skladzie?
Ja tez sie troche zdziwiłam a nawet bardzije niz troche, ale widocznie czemuś ma słuzyc skoro go zamiescili
karla_92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-24, 17:10   #2973
zffazoffana
Zakorzenienie

hej dziewczyny...
mam pytanko co robicie zeby odbudowac i naturalnie przyciemnic troszke brazowe wloski? bo mialam kiedys pasemka i teraz caly czas mi jasniejsze odrastaja
i w jakim celu stosujecie nafte i wode brzozowa?
a jesli chodzi o WAX to jest swietny uzywalam do ciemnych wlosow maseczki i naprawde widzialam roznice juz po kilku stosowaniach wiec polecam tylko po miesiacu zaczelo mi przy splukiwaniu maski wypadac wiecej wlosow...
zffazoffana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-24, 17:12   #2974
zffazoffana
Zakorzenienie

a i stosujecie cos (nie liczac czestego podcinania koncowek) zeby wloski wam szybciej rosly? bo scielam zniszczone aaa i ostatnie jak codziennie prostujecie to uzywacie czegos ochronnego? bo ja polecam ziolowy jedwab do wloskow przed prostowaniem cudo
Stary 2007-08-24, 17:24   #2975
*piękna
Zakorzenienie

zffazoffana

Olej rycynowy przyciemnia włosy (mi blakną na słońcu a olejek je przyciemnił). Poza tym stosuj może kosmetyki do włosów brązowych, np. gliss kur, nivea albo pantene.
Zeby włosy szybciej rosły to skrzyp polny (najwygodniej w tabletkach, zwróc tez uwage na cynk w składzie).
*piękna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-24, 20:10   #2976
zffazoffana
Zakorzenienie

dziekuje piekna za rade i jutro lece po ten olejek ;D mam nadzieje ze przyniesie jakies efekty
a testowala ktoras z was to maslo regenerujace gliss kur (nie wiem czy tak sie to pisze:P ) bo teraz tak reklamuja ze niby takie dobre... co wy na to?
Stary 2007-08-24, 20:24   #2977
dziuniaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karla_92 Pokaż wiadomość
A jakiego masz waxa polskiego czy zagraniczneg? I o jaka poprawe chodzi?Mozesz sprecyzowac? Tzn odbudowały sie czy mniej wypadaja czy moze cos jeszcze innego?
Mniej wypadaja, błyszczące, zregenerowane, nie siano, wzmocnione, gładkie.

Cytat:
Tak to ten balsam.
Kupiłam go w aptece na przeciwko delikatesów, (nie pamiętam nazwy) w okolicy ratusza. Cudem go tam znalazłam, ogólnie radzę poszukać w aptekach. Po umyciu wmasowuje się go we włosy i zostawia na 3-5, następnie spłukuje.
A cena to ok 10 zł.
Blondynki nie mogą go używać?

Cytat:
Może za dużo wcierasz tej nafty we włosy? Ja nie mam praktycznie problemów z zmyciem jej z włosów. Muszę użyć jedynie trochę więcej szamponu.
Też takich problemow nie mam, lekko schodzi, później mam puszyste włosy. Moze tą nafte masz jakaś dziwną, spróbuj może tej z firmy Anny.

Cytat:
Napisane przez naila Pokaż wiadomość
Adulko, ja też po posmarowaniu włosów naftą myłam je szamponem z 5 razy, żeby nie wzisały mokre strąki z głowy. Nawet włosy nie chciały schnąć

A po rycynie na włosy tak nie ma? Bo wstrzymywało mnie to, że też nie będę mogła 'domyć' włosów
Ja normalnie myje 2 razy i zero problemow.
Olejek znowóż jeszcze lepiej się mi zmywa.

Cytat:
Napisane przez Kadunia Pokaż wiadomość
Dla mnie rycynka tez jest super ale niestety starsznie mi przyciemniła moje kłaczki dlatego przestalam ja nagminnie stosowac...
Tak? Bardzo?
Ja stosuję co drugi dzień przy myciu głowy, raz w tygodniu z podgrzaną oliwą jako kompres i nic takiego nie zauważyłam... Hym.

Cytat:
Napisane przez zffazoffana Pokaż wiadomość
hej dziewczyny...
mam pytanko co robicie zeby odbudowac i naturalnie przyciemnic troszke brazowe wloski? bo mialam kiedys pasemka i teraz caly czas mi jasniejsze odrastaja
a jesli chodzi o WAX to jest swietny uzywalam do ciemnych wlosow maseczki i naprawde widzialam roznice juz po kilku stosowaniach wiec polecam tylko po miesiacu zaczelo mi przy splukiwaniu maski wypadac wiecej wlosow...
O tym była mowa pare stron wcześniej. Są też osobne wątki.
Na przyciemnienie takich włosów dobra jest ponoć płukanka z szałwii.

Cytat:
dziekuje piekna za rade i jutro lece po ten olejek ;D mam nadzieje ze przyniesie jakies efekty
a testowala ktoras z was to maslo regenerujace gliss kur (nie wiem czy tak sie to pisze:P ) bo teraz tak reklamuja ze niby takie dobre... co wy na to?
Też podbijam pytanie o to masło.

włosy - zapuszczanie i dbanie
dziuniaaa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-08-24, 21:01   #2978
*piękna
Zakorzenienie

Cytat:

Nie ma sprawy Leć leć i przyciemniaj ;P A co do tego masła to też jestem ciekawa bo ogólnie lubię produkty gliss kur ale tez nie próbowałam tego.
Stary 2007-08-25, 10:22   #2979
mikrojustyna
Raczkowanie

GG do mikrojustyna

Cytat:
Napisane przez dziuniaaa Pokaż wiadomość

Blondynki nie mogą go używać?
Ten balsam jest w dwóch wersjach. Nie wiem jak jest z tym dla włosów jasnych, ale ten przeznaczony dla ciemnych jeszcze dodatkowo je trochę przyciemnia ( tak mi się wydaję) ;P
mikrojustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-25, 14:08   #2980
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
To ja chyba kupie tego waxa A to wypadanie jest tak zaprogramowane- na miejsce starych i zniszczonych wlosow rosna nowe i zdrowe

Cytat:
aaa i ostatnie jak codziennie prostujecie to uzywacie czegos ochronnego? bo ja polecam ziolowy jedwab do wloskow przed prostowaniem cudo
Ja mam zamiar kupic tylko ze zanim sie wybiore na miasto i pobuszuje po hurtowniach i sklepach to troche minie A mozesz cos wiecej powiedziec o tym jedwabiu? To jest cos profesjonalnego?

Cytat:
Napisane przez *piękna Pokaż wiadomość
Olej rycynowy przyciemnia włosy (mi blakną na słońcu a olejek je przyciemnił)
A nie wiesz co sie stanie z blond wlosami (ciemny blond)? Nie zrobia sie takie "mysie"?

Cytat:
Ja podziekuje skoro nie ma mowy w tych recenzjach o regenerowaniu (http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=18900) Wydaje mi sie ze lepsza bedzie ktoras z tych http://www.wizaz.pl/kosmetyki/szukaj...gdzie=produkty A co myslicie o tej http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=7500? Dobrze zadziała jak ja sie spłuka bo na opakowaniu pisze ze jest bez splukiwania
Stary 2007-08-25, 14:28   #2981
karla_92
Zakorzenienie

A co do tej mojej odzywki (http://www.sklep.mydelko.pl/product_...roducts_id=265) to narazie za duzo o niej powiedziec nie moge po jednym uzyciu Zobacze wieczorem czy wlosy beda mniej przetluszczone. Jedyne co moge napisac to to ze trudno sie ja spłukuje (jest troche tłusta) i ze ma bardzo intensywy zapach (włosy pachna nawet na drugi dzien) taki ziołowy, nawet ładny No i włosy nie sa bardzo napuszone jak sie nie uzyje pozniej zwyklej odzywki ale troche trudno je rozczesac. Uzyłam tez "szamponu" z tej serii i okazał sie jedna wielka porażka Tłusty, mało sie pieni (moze to i dobrze ale trzeba wylac pół butelki zeby rozprowadzic na całych wlosach), nie tylko nie zmywa tej odyzwki (naklada sie ja przed myciem) ale jeszcze bardziej przetłuszcza wlosy. Ledwo co go zmyłam (podwojne myciem normalnym szamponem). Moze to taki zamierzony efekt ale jednak wole nie ryzykowac chodzenia przez caly dzien z brudnymi wlosami wiec w zwiazku z tym bede uzywac samej odzywki Troche sie rozpisałam
Stary 2007-08-25, 18:27   #2982
*piękna
Zakorzenienie

karla_92
nie mam pojęcia, z resztą niektórych włosów może w ogóle nie przyciemnieć (zależy od włosa) ale jak dodasz kilka kropel cytryny to na pewno nic nie zrobi z kolorem, z tym że cytryna może wysuszać więc możesz spróbować z rumiankiem ale nie wiem w jakiej postaci, może płukanki jakies??
Stary 2007-08-25, 19:19   #2983
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez *piękna Pokaż wiadomość
karla_92
nie mam pojęcia, z resztą niektórych włosów może w ogóle nie przyciemnieć (zależy od włosa) ale jak dodasz kilka kropel cytryny to na pewno nic nie zrobi z kolorem, z tym że cytryna może wysuszać więc możesz spróbować z rumiankiem ale nie wiem w jakiej postaci, może płukanki jakies??
Nie plukanki i rumianki odpadaja bo nie chce jeszcze bardzije rozjasnic wlosow wole miec ciemne A cytryna zamyka łuski wlosow wiec olejek moze sie dobrze nie wchłonac. Zreszta i tak bede go uzywac raz na jakis czas bo wole waxa i inne maseczki
Stary 2007-08-25, 21:12   #2984
*piękna
Zakorzenienie

Więc jeśli wolisz ciemniejsze to spokojnie możesz stosować sam olejek, szczególnie że rz na jakiś czas to pewni nic nie zrobi z kolorem.
Stary 2007-08-26, 12:58   #2985
Wiolka525
Rozeznanie

Dziewczyny mam pytanko, znalazłam w necie sklep oferujący profesjonalne kosmetyki do włosów
http://www.twojewlosy.pl/

Korzystałyście kiedyś z jego oferty? Może znacie inny z takim asortymentem?
Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki.
Wiolka525 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-08-26, 17:41   #2986
Alien :*
Zakorzenienie

Dziewczyny,mam do Was takie pytanko:czy któraś stosowała tą odżywkę Fitomedu?

http://www.wizaz.pl/produkty/baza/pr...p?produkt=2845

Czy rzeczywiście działa tak jak obiecuje producent?
Sorki jeśli była już o tym mowa,ale strasznie długi ten wątek i ciężko cały przejrzeć Pozdrawiam
Alien :* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-26, 18:13   #2987
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8
Konto usunięte

dolaczam.
nie susze od pewnego czasu, nie prostuje, uzywam jedwabiu do włosów i pianki. i włoski odzyły.
6f478752bd2871e8cc7e64201f2c815878556baf_60bff672628d8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-26, 18:52   #2988
dziuniaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karla_92 Pokaż wiadomość
A co do tej mojej odzywki (http://www.sklep.mydelko.pl/product_...roducts_id=265) to narazie za duzo o niej powiedziec nie moge po jednym uzyciu Zobacze wieczorem czy wlosy beda mniej przetluszczone. Jedyne co moge napisac to to ze trudno sie ja spłukuje (jest troche tłusta) i ze ma bardzo intensywy zapach (włosy pachna nawet na drugi dzien) taki ziołowy, nawet ładny No i włosy nie sa bardzo napuszone jak sie nie uzyje pozniej zwyklej odzywki ale troche trudno je rozczesac. Uzyłam tez "szamponu" z tej serii i okazał sie jedna wielka porażka Tłusty, mało sie pieni (moze to i dobrze ale trzeba wylac pół butelki zeby rozprowadzic na całych wlosach), nie tylko nie zmywa tej odyzwki (naklada sie ja przed myciem) ale jeszcze bardziej przetłuszcza wlosy. Ledwo co go zmyłam (podwojne myciem normalnym szamponem). Moze to taki zamierzony efekt ale jednak wole nie ryzykowac chodzenia przez caly dzien z brudnymi wlosami wiec w zwiazku z tym bede uzywac samej odzywki Troche sie rozpisałam

Oj bardzo mi się spodobała ta odżywka, nie wyrobię.
Jednak może później się na nią skuszę, teraz wytracę obecną i chcę kupić Joannę wzmacniającą.
A Ty mi, proszę bardzo koniecznie pisz jakie masz efekty po tej odżywce.

A i co do płukanki octem.
Trochę mi się ten spirytus nie podoba, myślę, że lepiej kupić (i tak zrobię:P) ocet jabłkowy, ma dodatkowo ponoć właściwości pielęgnujące.

Stary 2007-08-26, 19:30   #2989
sacharka
Raczkowanie

GG do sacharka

Obecnie moje włosy są w stanie średnim od katowania ich prostownicą. Odżywiam je i wyglądają całkiem względnie. Jednak chcialam was zapytać czy kręcenie ich na papiloty i wałki nie szkodzi im.
sacharka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-08-26, 19:51   #2990
jusii
Rozeznanie

Cytat:
Mam cienkie i rzadkie włosy. Jeszcze pół roku temu były matowe, a gdy miałam je trochę dłuższe rozdwajały się ( a właściwie robiły się dzieliły się na nawet 5 częścii, w efekcie miałam na końcach istne miotełki i okropnie łamały. Gdybym ich nie ścieła chyba same by opdadły . Powiedziałam więc: DOŚĆ. trzeba wreszcie zadbać o włoski.
Moja kuracja wygląda nastepująco przed myciem wcieram we włosy naftę z biopierwiastkami firmy ANNA a po umyciu używam balsamu Petrole z naftą kosmetyczną i chlorofilem do włosów ciemnych.
[oba kosmetyki kupiłam w aptece]
Nigdy nie miałam tak lśniących (prawie jak z reklamy ) i zdrowych włosów. Niew łamią się, nie rozdwajają, prawie nie wypadają.

Nie mogę tylko trafić na dobry szampon, mam włosy prezetłuszczające się i chciałabym trochę zwiększyć ich objętość i żeby zachowały dłużej świeżość. Może wy znacie jakiś godny polecenia szampon?
Wizażystki apeluje: Używajcie nafty do włosów to nprawdę niedrogi sposób (ok. 5zł) aby w znacznym stopniu poprawić kondycję włosów !!!
pozdrawiam
też mam bardzo cienkie włosy i proponuję szampon Pregaine
jusii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-26, 20:31   #2991
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wiolka525 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam pytanko, znalazłam w necie sklep oferujący profesjonalne kosmetyki do włosów
http://www.twojewlosy.pl/

Korzystałyście kiedyś z jego oferty? Może znacie inny z takim asortymentem?
Z góry dziękuje za wszelkie wskazówki.
A chcesz cos kupic? Jak tak to mysle ze smiało mozesz bo to sklep a nie allegro wiec szanse na to ze Cie oszukaja sa niewielkie Wpisz w wyszukiwarke (jesli jeszcze tego nie zrobilas) "sklep fryzjerski" a zobaczysz ze sporo wyskoczy

Cytat:
Napisane przez Alien :* Pokaż wiadomość
Dziewczyny,mam do Was takie pytanko:czy któraś stosowała tą odżywkę Fitomedu?

http://www.wizaz.pl/produkty/baza/pr...p?produkt=2845

Czy rzeczywiście działa tak jak obiecuje producent?
Sorki jeśli była już o tym mowa,ale strasznie długi ten wątek i ciężko cały przejrzeć Pozdrawiam
Mozesz poszukac czegos w watku za pomoca zakladki "przeszukaj ten watek" (nad pierwszym postem na stronie) jak nie chce Ci sie czytac wszystkiego

Cytat:
Napisane przez sacharka Pokaż wiadomość
Obecnie moje włosy są w stanie średnim od katowania ich prostownicą. Odżywiam je i wyglądają całkiem względnie. Jednak chcialam was zapytać czy kręcenie ich na papiloty i wałki nie szkodzi im.
A czym odzywiasz? Co do tych walkow. Wiem ze spanie w mokrych wlosach oslabia cebulki i chyba wlosy sie niszcza wiec jak sie zawija mokre wlosy to tez chyba mozna im zaszkodzic chociaz tak do konca to nie jestem pewna

Cytat:
Oj bardzo mi się spodobała ta odżywka, nie wyrobię.
Jednak może później się na nią skuszę, teraz wytracę obecną i chcę kupić Joannę wzmacniającą.
A Ty mi, proszę bardzo koniecznie pisz jakie masz efekty po tej odżywce.

A i co do płukanki octem.
Trochę mi się ten spirytus nie podoba, myślę, że lepiej kupić (i tak zrobię:P) ocet jabłkowy, ma dodatkowo ponoć właściwości pielęgnujące.
Czytalam ze ten ocet jablkowy jest dobry na wlosy wiec chyba i ja go kupie zamiast takeigo zwyklego. A o dzialaniu odyzwki bede informowac. Moze jutro uzyje albo pojutrze zalezy od tego kiedy pojde do fryzjera bo ta odzywka ma baaaardzo mocny zapach (zaczyna mi sie zbierac na wymioty jak ciagle to czuje) zwlaszcza jak sie zmoczy wlosy. Pachna nawet przez 2 dni z tym ze myje je codziennie No chyba ze to zasluga tego ze dalam ja na cale wlosy a potem jeszcze uzylam tego cudownego szamonu. Zobacze jak bedzie jak uzyje tylko na skore glowy.

Cytat:
Napisane przez jusii Pokaż wiadomość
też mam bardzo cienkie włosy i proponuję szampon Pregaine
To to http://www.herbapis.nazwa.pl/catalog...roducts_id/145? I zeczywiscie spełnia obietnice producenta?
Stary 2007-08-26, 21:07   #2992
dziuniaaa
Zakorzenienie

Ją się tylko na skórę głowy powinno dawać?

Stary 2007-08-26, 21:28   #2993
sacharka
Raczkowanie

GG do sacharka

Ja obecnie używam maseczki z żółtka, nafty i olejku rycynowego, odżywki z ziaji, jedwabiu no i łykam codziennie skrzypovite.
Obecnie moje włosy wyglądają o niebo lepiej ale niestety są niezdecydowane co do swojego kształtu.
sacharka jest offline Zgłoś do moderatora  

REKLAMA
Stary 2007-08-27, 16:12   #2994
karla_92
Zakorzenienie

Cytat:
Ją się tylko na skórę głowy powinno dawać?
Pisze ze wmasowac w skore i wlosy ale ja bede uzywac tylko na skore ze wzgledu na ten odór no i zreszta to jest odyzwka przeciw łupiezowa i łojotokowa, działajaca głownie na cebulki i skore wiec nie sadze ze na wlosy jakos zadziała. A zawsze mozna po umyciu uzyc innej odzyki juz na same wlosy

Kupiłam dzis waxa zagranicznego do "ciemych" wlosow i olejek kososowy i w zwiazku tym mam pytanie a raczej pare pytan Po pierwsze czy ten wax powinnien byc fioletowo-różowy? Po drugie czy taki wodnisty olej tez sie nadaje? Tzn. jest w słoiku ale w postaci płynnej. Mam nadzieje ze bedzie dobry a po trzecie czy mozna mieszac olej kokosowy z olejkiem rycynowym i czy mozna jeszcze cos do nich dodac np.oliwe? Z gory dziekuje za pomoc
Stary 2007-08-27, 16:23   #2995
killkate
Raczkowanie

prosze pomozcie mi ;( strasznie wypadaja mi wlosy! wszystko zaczelo sie od tego, ze zawsze moje wlosy byly mocne, strasznie puszyste i sianowate. nienawidzilam tego wiec kupilam prostownice. prostuje wlosy okolo rok, prawie codziennie. pozniej zamalowalam moje wlosy na czarno gdzies w maju. pod koniec czerwca mialam juz odrosty i zamalowalam drugi raz! teraz moje wlosy tak strasznie wypadaja, mam poniszczone, rozdwajajace sie koncowki, nie wiem co mam robic! moze znacie jakies bardzo dobre odzywki, tabletki czy podobne? bardzo prosze o pomoc! nie wiem jak mam je odbudowac, ale musze prostowac wlosy nadal i farbowac inaczej bede wygladac strasznie..
killkate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 16:32   #2996
adulka.p
Zakorzenienie

zapraszam do lekury..100 stron przed toba

Najwazniejsze w życiu to nauczyć się, które mosty przekraczać, a które palić.
adulka.p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-08-27, 16:35   #2997
killkate
Raczkowanie

wiem przeczytalam kilka stron, ale kazda z wizazanek ma inny rodzaj wlosow i stosuje produkty o ktorych ja nigdy nie slyszalam.
ale co mozecie polecic na wlosy czarne, wymagajace prostowania i farbowane? chodzi mi np. o jeden konkretny szampon, odzywke jakies domowe sposoby?

REKLAMA
Stary 2007-08-27, 16:37   #2998
*piękna
Zakorzenienie

Dużo już jest na ten temat. Poczytaj ten wątek i kilka innych. Poczytaj o skrzypie polnym, olejku rycynowym, maseczce wax, o płukaniu włosów octem, o olejku kokosowym i sezamowym, o pokrzywie... Poszukaj, poczytaj, dużo się dowiesz.

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=9730

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=70767

i koniecznie prześledź TEN wątek bo tu naprawd dużo jest ciekawych rzeczy

pozdrawiam
Stary 2007-08-27, 17:22   #2999
karla_92
Zakorzenienie

Killkate musisz miec ceramiczna prostownice i cos termoochronnego najlepiej profesjonalnego zeby wlosy sie jeszcze bardziej nie niszczyły
Stary 2007-08-27, 17:23   #3000
killkate
Raczkowanie

przeczytalam o tym http://www.zdrowko.com.pl/sklep,1772...,197798,0.html do ciemnych wlosow, jutro kupie, zobacze jaki efekt. dziekuje za pomoc x*
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości