![]() |
#91 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Źle zachowujące się dzieci...
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50897613]Dziś mi wpadło, a propos wymuszania i tych innych głupot
![]() http://dziulkacrew.pl/top-5-glupot-k...y-mloda-matka/ (nie znam bloga, wpadło gdzieś na FB, ale adekwatne i śmieszne ![]() Gorzej, jak sama młoda matka wierzy w to, że jej kilkumiesięczniak wymusza, że dziecko można przyzwyczaić do noszenia itd. Mnie się wydaje, że sporo matek w to wierzy.
![]() |
#92 | |
Konto usunięte
|
Berry, ja często mówię: jakie dobry, jakie pyszne. Młody nie tknie. Wczoraj dostał pieroga z farszem słodkim, popatrzył z obrzydzeniem, ja się zajadałam, nie tknął. Znów to, co działa na jedne dzieci, nie zawsze podziała na drugie..
Cytat:
A propos nieumiejętności skupienia się na jednym zajęciu: mój Młody właśnie zawołał, że wypił butlę. Przychodzę, patrzę, skarpetki zdjęte. No nie umie robić tylko jednej rzeczy, nie umie i już ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50898961]No możliwe. Ale skoro jest taka presja na: "po dziecku" może być normalnie, to co się dziwić.. Jak to ktoś (być może Hafija?) napisał: to jest wasza nowa norma.[/QUOTE]
Pewnie m.in. stąd popularność poradników, nazwanych tu "treserskimi". Bo ludzie często chcą, żeby "po dziecku" było jak "przed dzieckiem".
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
A propos lekarzy i dzieci, moja córka kiedyś dostała zapalenia spojówek, bardzo napuchło jej oczko. Koleżanka załatwiła mi po znajomości wizytę na "natychmiast" więc pobiegłam z dzieckiem. Moja córka odstawiła taką szopkę w gabinecie, że pani doktor w uprzejmy i zawoalowany sposób zapytała mnie czy dziecko jest opóźnione w rozwoju - i nie była to złośliwość z jej strony, jakbym nie znała mojej córki to właśnie tak bym pomyślała, bo moja córka śliniła się, pluła, podskakiwała i wydawała dziwne dźwięki, nie wiem co jej odbiło, teraz się z tego śmieję, ale powiem wam, że wtedy na prawdę miałam ochotę palnąć ją w tę głupią łepetynę żeby klepki wróciły na miejsce
![]() ![]() Tak sobie teraz myślę - dobrze, że to było w gabinecie a nie w poczekalni bo by dopiero ludzie mieli używanie ![]()
![]() |
#95 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50898961]A propos nieumiejętności skupienia się na jednym zajęciu: mój Młody właśnie zawołał, że wypił butlę. Przychodzę, patrzę, skarpetki zdjęte. No nie umie robić tylko jednej rzeczy, nie umie i już
![]() Słodkie ![]()
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
Ja już będąc w ciąży miałam przeczucie a potem niemal natychmiast zrozumiałam, że już nigdy nie będzie jak "przed dzieckiem". Nigdy, nawet jak dziecko będzie dorosłe. Nie ma się co nawet oszukiwać, że to jest możliwe, chyba, że jest się milionerką, ma się 5 niań na całą dobę i nie czuje się żadnego związku z własnym dzieckiem przez co nie ma się absolutnie żadnych obaw.
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja, przyznam szczerze, w pierwszych tygodniach po porodzie byłam przerażona i sfrustrowana faktem, że synek praktycznie nie chce się ode mnie odkleić, że nie mam czasu dosłownie na nic, nawet na prysznic czy jedzenie, nie wspominając o gotowaniu, sprzątaniu, zakupach itd. Wiedziałam, że dziecko potrzebuje bliskości, ale w szoku byłam, że aż tak ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#98 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problem zrobił się jak dzieci zaczynały chodzić, przewracać się, otwierać szafki, wyjmować różne rzeczy, rozwalać, rozlewać co się tylko da, wykonywać różne dziwne czynności i wtedy trzeba było je cały czas pilnować ![]() ![]() Mimo wszystko bywa ciężko, najtrudniej mi jest jak mam gdzieś sama z moją dwójką wyjść albo gdzieś pojechać, kiedy muszę coś im spakować, ubrać ich i siebie itd.
![]() |
![]() |
#99 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#100 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
Konto usunięte
|
Pani jesień miałam to samo
![]() I też miałam etap, że tęskniłam za spaniem na mnie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50899916]Pani jesień miałam to samo
![]() ![]() Ja poczułam się trochę lepiej, kiedy koleżanka, która ma córkę rok starszą niż młody, opisała mi, jak wyglądały ich początki i jak się z tym czuła. Wypisz wymaluj jak u nas ![]() ![]() Cytat:
![]() Swoją drogą, mój mąż też wspomina z rozrzewnieniem ten etap ![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2015-04-02 o 09:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Zakorzenienie
|
To ja szybko jakoś zaakceptowałam tą nieodkładalność dziecka mego. Najwięcej książek i seriali obejrzałam właśnie wtedy
![]() Zrobiło się spokojniej jak sama wrzuciłam na luz i przestałam próbować być perfekcyjną Panią domu. I uwielbiałam jak córka na mnie spała ![]() Teraz nad ranem też się budzę z córką obok siebie, lubię bardzo widzieć jak z jednym okiem otwartym ![]() ![]() "mamusiu, przyszłam, przykryj mi nóżki " <3 i nadal pachnie dzidziusiem, niech jej to jeszcze długo zostanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I też lubię się obok niego budzić, zwłaszcza, jak wybudza się sam, bez płaczu, uśmiecha się do mnie i mówi: "ogórek, banan". To jego ulubione słowa i już mu obiecałam, że do wielkanocnego koszyczka włożymy ogórka.. Potem idzie sprawdzić, czy za oknem idzie pan i pani i brrrum, a potem zaczyna szaleć ![]() Ja też ciągle używam płynu do prania dla dzieci, uwielbiam ten zapach, czasami firanki w nim piorę :P Mam zaawansowane ozm :P |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50900568]Też oglądałam seriale i trochę czytałam, ale mi jednak bardzo wiele czasu zabierało odciąganie.
I też lubię się obok niego budzić, zwłaszcza, jak wybudza się sam, bez płaczu, uśmiecha się do mnie i mówi: "ogórek, banan". To jego ulubione słowa i już mu obiecałam, że do wielkanocnego koszyczka włożymy ogórka.. Potem idzie sprawdzić, czy za oknem idzie pan i pani i brrrum, a potem zaczyna szaleć ![]() Ja też ciągle używam płynu do prania dla dzieci, uwielbiam ten zapach, czasami firanki w nim piorę ![]() ![]() Ja też mam ozm i zupełnie się nie kryje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Konto usunięte
|
Pozwólcie, że zapytam... A planujecie w przyszłości rodzeństwo dla waszych dzieci czy niekoniecznie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Ja planuje, na 2017 rok zrobione. Jakoś tak.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Konto usunięte
|
![]() Czasami śnią mi się testy z II. Budzę się wtedy mocno, mocno zestresowana ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
Zakorzenienie
|
Ja bym chciała a dalszej perspektywie , na dzieci z małą różnica wieku chyba nie mogę sobie pozwolić jesli chce zachować dotychczasową samodzielność, to ściśle związane z moim stanem zdrowia, trochę ubolewam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | ||
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50900568]Też oglądałam seriale i trochę czytałam, ale mi jednak bardzo wiele czasu zabierało odciąganie.[/QUOTE]
Rany, nic nie mów, dla mnie to był horror. Na samą myśl o laktatorze mam ciary na plecach, schowałam go głęboko i nawet nie patrzę w tamtą stronę. Ale w trakcie odciągania też czytałam książki, albo buszowałam po necie. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Chociaż jak pomyślę sobie o ciąży... ![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2015-04-02 o 11:11 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Persephone, ja Cię w pewnym stopniu rozumiem, bo sama miałam ciąże powikłana niewydolnością szyjki macicy, co lubi sie powtarzać i w kolejnej tez czeka mnie szew i zawsze będzie to ciąża podwyższonego ryzyka. Boje sie bardzo. Ale miałabym do samej siebie żal, gdybym nie spróbowała, bo bardzo chce mieć jeszcze dzieci. Córka będzie miała juz z 5 lat, będzie bardziej rozumna, samoobsługowa i będę sobie mogła pozwolić na kolejna ciąże, pewnie w dużej mierze leżąca i z pobytem w szpitalu.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
wańka wstańka
|
Nie.
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50900958]
![]() Czasami śnią mi się testy z II. Budzę się wtedy mocno, mocno zestresowana ![]() Ja żałuję, że faceci nie mogą rodzić dzieci ![]() ![]()
![]() |
#116 |
Konto usunięte
|
Tak, ja też, ale to wszystko było na początku takie czasochłonne.. Dziecko śpi, laktator, odciąganie (ok, wtedy coś robiłam dla siebie), koniec odciągania, trzeba umyć/wyparzyć sprzęt, dziecko się budzi, przygotować butlę i tak w kółko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50901084]Tak, ja też, ale to wszystko było na początku takie czasochłonne.. Dziecko śpi, laktator, odciąganie (ok, wtedy coś robiłam dla siebie), koniec odciągania, trzeba umyć/wyparzyć sprzęt, dziecko się budzi, przygotować butlę i tak w kółko.[/QUOTE]
Wiem, wiem. Ostatnio, przy okazji mycia butelek, przypomniałam sobie nocne mycie i wyparzanie laktatora, i aż mnie dreszcz przeszedł. Ja bardzo źle psychicznie znosiłam problemy z karmieniem, odciąganie, nieudane próby przestawienia na pierś. Ale to w sumie temat nie na ten wątek, więc milknę ![]()
![]() |
#119 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;50888287]Ale to do niczego Cię nie zaprowadzi. Jeśli nie chodzi i da się usadzić w leżaczku, to przypuszczam, że jest mała, więc spokojnie może pić w większości mleko i wcale nie musi jeść dużo. Przepraszam, ale nawet dla mnie to niedopuszczalne, by wpychać na siłę jedzenie dziecku, które się wyrywa.[/QUOTE]
Mleka też nie chce pić. Innych płynów (soki, woda) również. Próbowałam z różnymi smoczkami, butelką z dziubkiem, kubkiem 360, doidy, plastikowym kubkiem dla dzieci, zwykłą szklanka. Picia przez rurkę też nie łapie. Mleko wypije jedynie przez sen w nocy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Może bym i chciała, czasami to uczucie przesłania strach, ale jak zaczynam to analizować na chłodno, to mi słabo z nerwów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:26.