|
|||||||
| Notka |
|
| Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Ślub cywilny i koscielny w jednym dniu- a problemy
Hej mam takie pytanie,
Mój narzeczony ânie przepadaâ za kościołem więc chciałby tylko cywilny, a ja z kolei chciałabym kościelny. Doszliśmy do porozumienia takiego właśnie, aby żadna ze stron nie była pokrzywdzona i żeby wziąć ślub cywilny i kościelny w jednym dniu. Czy w kwestii organizacyjnej nie będzie problemu? Do kościoła należy donieść akt małżeństwa przed ślubem. Czy zawierając ślub cywilny czeka się jakiś określony czas na ten dokument czy otrzymuje się go od razu ??? Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2015-04-09 o 10:25 Powód: link |
|
|
|
|
#2 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ślub cywilny i koscielny w jednym dniu- a problemy
konkordatowy
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Mój narzeczony nie chce konkordatowego.
Chce złożyć przysięgę przed urzędnikiem, a nie przed księdzem. On nie chodzi do kościoła- ale ślub kościelny chce wziąc ze względu na mnie- chciałby szczerze złożyć przysięgę przed urzędnikiem, co wg niego jest niemożliwe w kościele.. bo wg niego w kościele panuje fałsz i że wszystko okupione jest pieniędzmi. |
|
|
|
|
#4 |
|
Rozeznanie
|
Możecie wziąć ślub jednostronny w kościele, wtedy on nie przysięga przed Bogiem.
|
|
#5 |
|
Przyczajenie
|
Ślubu mieszanego nie weźmiemy.
|
|
|
|
|
#6 |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
czyli on będzie składał NIC NIE ZNACZĄCĄ przysięgę w kościele, bo jest uparty i nie chce ślubu mieszanego? To po co w ogóle ślub kościelny w takim wypadku? Na Twoim miejscu bym nie chciała, żeby poszedł tam tylko po to, żeby wyklepać formułkę, która jest dla niego g*wno warta (sam mówi- szczerze ślubuje tylko przed urzędnikiem). |
|
|
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Już sama nie wiem co robić... ja bym chciała konkordatowy, ale chciałam też uszanować to, że on nie "przepada" za kościołem.
Wiem, zaraz mi powiedzą, że nie mogę zmuszać go do kościelnego... ale tak samo on nie może mnie zmuszać tylko do cywilnego. On nie chce mieszanego, bo nie chce wypaść przed moją rodzina na tego "złego" |
|
|
|
|
#8 | |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
Dla mnie w tej sytuacji jest rozwiązaniem ślub mieszany, jednak do tego on musi dojrzeć. Ślub kościelny niesie za sobą pewne konsekwencje. Będziesz przysięgała, że wychowasz dzieci w wierze. Co na to Twój przyszły facet? Skoro jest antykościelny, jak macie zamiar załatwić sprawę chrztu dzieci? A może nie zostaną ochrzczone (co chyba kłóci się z Twoją wiarą jednak)? Edytowane przez kisielova Czas edycji: 2015-04-07 o 14:51 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Przyczajenie
|
Dzieci będą ochrzczone, rozmawialiśmy o tym.
|
|
|
|
|
#10 |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Przyczajenie
|
hmm... generalnie on wierzyć wierzy... ale w życiu spotkał się nieraz ze złym zachowaniem księży i nawet w jego bliskiej rodzinie- ciocia żyje z księdzem... ma wiele powodów by uważać, że w Kościele dzieją się złe rzeczy...
ale np od czasu do czasu idzie ze mną do kościoła, razem też mamy iść na nauki przedślubne...ale on po prostu nie chce składać przysięgi przed księdzem, bo właśnie uważa, że byłoby to nie fer, skoro przez kilka lat nie chodził do kościoła, nie praktykował a tu nagle ślub kościelny ? |
|
|
|
|
#12 | |
|
ReklaMO(D)żerca.
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
też takie argumenty dawałam... a on wtedy mi mówił "a ja płacę Bogu? czy księdzu za ślub? a za zapowiedzi w mojej parafii komu mam zapłacić Bogu czy księdzu?"
ja zresztą byłam świadkiem jak w jego parafii przyszedł chłopak i chciał prosić proboszcza o zapowiedzi. Na co ksiądz zapytał "ile Pan daje?" na co chłopak popatrzył ze zdziwieniem i mówi "20 zł?" na co ksiądz odpowiedział "to tyle warta jest dla Ciebie przyszła małżonka?" |
|
|
|
|
#14 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem, że narzeczony widzi wiele nadużyć w KK, ale jakby się uprzeć, prędzej czy później można trafić na ludzkiego księdza, który daje powodów do zgorszeń czy nie patrzy na pieniądze. A nawet jeśli bralibyście ślub przed urzędnikiem, to jaką ma gwarancje, że urzędnik jest osobą kryształową? Oni też są ludźmi, mają swoje wady.
|
|
|
#15 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakos dziwne dla mnie. plus to ez wiekszy problem to brak urzednika niz fałszywe przysieganie ---------- Dopisano o 18:31 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ---------- Cytat:
nawet przed najstarszym drzewem w Polsce moze sobie chciec byle pamietał ze to TOBIE i to to jest najwazniejsze a mógłby darowac sobie stresu i Ci nie dokladac w dzien slubu i nie krecic z 2gim wydarzeniem tydzien wczesniej sobie wezcie cywilny i juz
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:46.