Sierpniowe mamusie 2015 - część 4 :) - Strona 130 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-04-07, 18:38   #3871
moniska139
Zadomowienie

Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 - część 4 :)

Cytat:
Napisane przez mms_22 Pokaż wiadomość
http://www4.rp.pl/article/20150406/EKO/304069911

znów piszą o nowej ustawie... Tu doczytałam natomiast, że jeśli komuś należy się zasiłek macierzyński, ale nie przekracza on 1000 zł miesięcznie, to rząd będzie dopłacał do równego tysiąca... Nie wiem czy dobrze to rozumiem... No ale jeśli tak, to jeżeli mi zasiłek macierzyński się należy i będę chciała go wziąć na rok, to przez pierwsze pół roku mam płatne 100%, a przez kolejne pół roku tylko 60%. No i o ile w pierwszym półroczu będę brała ponad 1000 zł, tak w drugim połowę mniej... i będę mogla starać się o dopłatę z rządu???

Nic z tego nie kapuję
Ja też to tak rozumię.
Jest tam napisane, ze z 2015 łapią się matki ostatniego kwartału a my nimi nie będziemy. Co artykuły to inaczej napisane.

W euro aptece dwa opakowania femibionu 2 koszuja 78 zł, wychodzi z tego przyzwoita cena. Dzisiaj kupowałam i to chyba od dłuższego czasu mają bo miesiąc temu też to widziałam.
moniska139 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-07, 18:47   #3872
fiona27
Zakorzenienie

Roxana dla mnie wyjście do sklepu obojętnie jakiego praktycznie od początku ciąży równa się z tym, że będę miała co najmniej jeden zjazd zanim wyjdę z zakupami. Ostatnio nawet w domu nic nie mogę zrobić, bo ciągle mam samoloty w głowie ...

Zaraz się okaże, że w końcu my bezrobotne i tak nic nie dostaniemy eh ...
Stary 2015-04-07, 18:53   #3873
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez roxana_lu Pokaż wiadomość
mms ja Ci nie pomoge. Jestem osoba niepracująca, nie ubiegająca sie o żadna prace (UP) i dla mnie sytuacja wydaje sie jasna... Wszystkiego pewnie dowiemy sie "na juz"... Aczkolwiek chyba jest tak jak piszesz. Jesli w drugim półroczu bedziesz miała 60% to beda Ci dobijać do 1.000zl...

Wiecie co mój TŻ ostatnio mi przyznał racje... Bo zawsze mowil, ze jeszcze czas na wyprawkę, ze nie ma co sie spieszyć... Ale jak ostatnio zobaczył jak mi sie słabo robi, jak mnie brzuch zaczyna bolec jak po sklepach sie chodzi to stwierdził, ze trzeba kupic co kupic i mieć spokoj... Chyba go przeraża wizja, ze miałby sam robic zakupy i słuchać mojego marudzenia

I widzicie.. O ile spacer po parku jest relaksujący i nie daje zadnych głupich boli itd tak sklepy to dla mnie tragedia ostatnio...

Dla mnie robienie zakupów w sklepie też jest męczące... ale to jest chyba normalne, bo moja gin od początku ciąży pytała czy chodzenie po sklepie nie sprawia mi problemów... I wszystko było ok, ale od 2-3 tyg jak jadę sama na zakupy, to tylko takie drobne "pierwszej potrzeby", bo zaraz kręci mi się w głowie... Tylko dziwne jest to, że męczy mnie chodzenie po supermarketach, bo jak chodzimy po "odzieżówkach" czy nawet lumpku, to jest ok

Igorek

mms_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-07, 18:55   #3874
fiona27
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie robienie zakupów w sklepie też jest męczące... ale to jest chyba normalne, bo moja gin od początku ciąży pytała czy chodzenie po sklepie nie sprawia mi problemów... I wszystko było ok, ale od 2-3 tyg jak jadę sama na zakupy, to tylko takie drobne "pierwszej potrzeby", bo zaraz kręci mi się w głowie... Tylko dziwne jest to, że męczy mnie chodzenie po supermarketach, bo jak chodzimy po "odzieżówkach" czy nawet lumpku, to jest ok
To rzeczywiście dziwnie masz z tymi sklepami, bo mi obojętnie w jakim robi się słabo, a Tobie tylko w wybranych
Stary 2015-04-07, 19:01   #3875
Jess922
Zakorzenienie

Cytat:
ja też tak mam na odzieżówkach(ale tylko dziecięcych) jestem w takich emocjach, że zapominam o wszystkim
Stary 2015-04-07, 19:12   #3876
SugarbabyLove
Zakorzenienie

A to mi się tak na początku ciąży słabo robiło teraz mi minęło
Stary 2015-04-07, 19:15   #3877
Anev0
Zakorzenienie

jak tam u was ze zdrówkie?
ja dalej walcze z katarkiem

Ślub

ŻONKA
Anev0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-07, 19:18   #3878
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:

padłam
Dziwne, nie ?

---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Jess922 Pokaż wiadomość
ja też tak mam na odzieżówkach(ale tylko dziecięcych) jestem w takich emocjach, że zapominam o wszystkim

To ja ostatnio mam problemy we wszystkich sklepach
Fakt faktem troche lepiej na dziale dziecięcym ale tez po chwili mam dosc

Synuś i Córcia
roxana_lu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-07, 19:25   #3879
Anev0
Zakorzenienie

Roxanko może Ci jest duszno dlatego CI słabo a zakupy przez neta? cos tam mozna wychaczyc czy ty z tych co lubia dotykać?

Ślub

ŻONKA
Stary 2015-04-07, 19:35   #3880
Jess922
Zakorzenienie

mi jest wlasnie najczesciej duszno, albo nogi zaczynaja bolec..
Stary 2015-04-07, 19:36   #3881
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anev0 Pokaż wiadomość
Roxanko może Ci jest duszno dlatego CI słabo a zakupy przez neta? cos tam mozna wychaczyc czy ty z tych co lubia dotykać?

Nie, raz zamówiłam ciuchy przez neta i mam dosc...
Musze dotknąć, sprawdzić
No jakies tam leżaczki, maty itd to juz moge zamówić przez internet bo wiem co chce, widziałam na żywo... Ale tak to raczej wole stacjonarne sklepy...

Synuś i Córcia
Stary 2015-04-07, 19:50   #3882
kasperka
Zakorzenienie

Melduję się po przerwie świątecznej
Jestem taka padnięta, oczy mi się kleją

W drodze powrotnej zajechaliśmy do teściów i szok przeżyłam(taki pozytywny) , bo teściowa już tyle ciuszków nakupiła dla Małego w rozmiarach od 50-74 Aaa i nawet r.80 juz ma...

vea7 we Wrocławiu jak zawsze super.Jestem za kazdym razem zachwycona tym miastem, uwielbiamy tam wracać
Tym razem tylko na jedną noc byliśmy, ale wrażenia niezapomniane

Edytowane przez kasperka
Czas edycji: 2015-04-07 o 20:10 Powód: Blad
kasperka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-07, 20:03   #3883
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasperka Pokaż wiadomość
Melduję się po przerwie świątecznej

Jestem taka padnięta, oczy mi się kleją

W drodze powrotnej zajechaliśmy do teściów i szok przeżyłam(taki pozytywny) , bo teściowa już tyle ciuszków nakupiła dla Małego w rozmiarach od 50-74 Aaa i nawet r.80 juz ma...

vea7 we Wrocławiu jak zawsze super.Jestem za kazdym razem zachwycona tym miastem, uwielbiamy tam wracać

Ciesze sie, ze wypad udany !
Wyśpij sie i wracaj do nas !

Synuś i Córcia
Stary 2015-04-07, 20:08   #3884
kasperka
Zakorzenienie

Cytat:
Ciesze sie, ze wypad udany !
Wyśpij sie i wracaj do nas !
Obiecuję, że od jutra postaram się być już regularnie z Wami
Zmykam teraz pod prysznic i do łóżka .

Miłego wieczoru
kasperka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-07, 20:41   #3885
Anev0
Zakorzenienie

Bodziaki jakich firm dla maluchów kupujecie?

Ślub

ŻONKA
Stary 2015-04-07, 20:50   #3886
mms_22
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiona27 Pokaż wiadomość
To rzeczywiście dziwnie masz z tymi sklepami, bo mi obojętnie w jakim robi się słabo, a Tobie tylko w wybranych
Cytat:
padłam
Dziwne, nie ?

No poważnie pisze ale to chyba dlatego, że jak się w coś wkręcę, to zapominam o tym, że może mi być słabo
no np teraz się wykąpałam i "oporządziłam" przed jutrzejszą wizytą i tak się przy tym nasapałam, że jak weszłam do salonu, to padłam I mój mąż tak na mnie patrzy i pyta : "Ty tak serio, czy udajesz? bo dzisiaj w lumpku tyle energii miałaś i latałaś między tymi wieszakami, a tu ledwo się wykąpiesz i sapiesz "
no tak już mam i już

---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ----------

widziałyście już takie dywaniki:
http://babyswimmer.pl/index.php?opti...d=3&Itemid=211

cena dość wysoka, ale wydają się fajne oczywiście myślę o starszych dzieciach

Igorek

mms_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-07, 20:59   #3887
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
h&m , smyk , tesco ...

Cytat:
No poważnie pisze ale to chyba dlatego, że jak się w coś wkręcę, to zapominam o tym, że może mi być słabo
no np teraz się wykąpałam i "oporządziłam" przed jutrzejszą wizytą i tak się przy tym nasapałam, że jak weszłam do salonu, to padłam I mój mąż tak na mnie patrzy i pyta : "Ty tak serio, czy udajesz? bo dzisiaj w lumpku tyle energii miałaś i latałaś między tymi wieszakami, a tu ledwo się wykąpiesz i sapiesz "
no tak już mam i już
no jeju, tak nas to wciąga, że zapominamy o wszystkich dolegliwościach noooo..... nie da się tego wytłumaczyć

----
a ja odpłynęłam...
to... i to i o tym też zapomnieć nie mogę... ale te ceny?!?!?!?!

Synuś i Córcia
Stary 2015-04-07, 21:22   #3888
Nicole`_
Zakorzenienie

Cytat:
a ja odpłynęłam...
to... i to i o tym też zapomnieć nie mogę... ale te ceny?!?!?!?!
Nr 1 dla mnie bez szału, ale nr 2 i 3
Stary 2015-04-07, 21:25   #3889
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nicole`_ Pokaż wiadomość
Nr 1 dla mnie bez szału, ale nr 2 i 3
może kiedyś jak się już doczekam tego dnia co to w totka wygram to wtedy sobie kupię tzn nie sobie.. chociaż a niech tam, całą rodzinę obkupię

Synuś i Córcia
Stary 2015-04-07, 21:37   #3890
Jess922
Zakorzenienie

mms o ktorej wizytujesz jutro ?
Stary 2015-04-07, 21:59   #3891
beaciorq
Zadomowienie

Ale sie wq!!!!
Naczekalam sie u lekarki prawie 2h ale nie to mnie tak zezloscilo bo to norma ze zazwyczaj tyle sie czeka, no ale juz mi sie robilo slabo i niedobrzr ale słuchajcie miała byc juz moja kolej bo wyszla jedna babka z gabinetu przede mną, no to ja wstaje i zamierzam wchodzić, a tu babsztyl się wpycha przede mnie, co przyszedł przed 20 minutami no to pytam się głośno jakim cudem ona wlazi przede mna skoro dopiero co przyszla a ja tu kwitne 1,5h ? To babsko z rejestracji mowi ze ta pani miala termin przede mna! To ja mowie ze mnie to nie obchodzi mogla sie nie spozniac na swój termin GODZINĘ(!) Ze ja sobie tez przyjde tak nastepnym razem i sobie wejde bez czekania. I wyobraźcie sobie ze weszla ta baba wredna! Normalnie myslalqm ze tam wybuchne, skoczylo mi ciśnienie zrobilo mi sie slabo i zaczelam sie dusić nie moglam zlapac powietrza i wyobraźcie sobie ze NIKT sie nie spytal czy wszystko ok a w poczekalni bylo 7 osob. Pewnie gdybym tam zeszła to wychodzac by omijali moje zwloki.
Nie wiem, oswieccie sie jesli sie myle ale to chyba loiczne ze jak ktos rozwala kolejke to nie wchodzi od razu tylko po osobie, po której przyszedl.

Z tego wszystkiego to nawet nie potrafie sie cieszyć ze moj maly siusiorek(na 100%) wazy 420g i jest zdrowy tak sie zdenerwowala,m ze dalej mi sie chce plakac z tej sytuacji
beaciorq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-07, 22:00   #3892
MsLullaby
Zakorzenienie

Cytat:
W sumie nie nastawilam się na konkretne firmy, póki co mam z f&f i tu (taka firma z sainsbury).

Adrianek
30.07.2015
MsLullaby jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-07, 22:01   #3893
Niespodziewajka25
Rozeznanie

Dobranoc
Niespodziewajka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-07, 22:05   #3894
beatrix28
Zadomowienie

bieaciorq jesli chodzi o zwrot to na pierwsze dziecko te co juz je maja dostaja za caly rok ubiegly 1112zl czy jakos tak a za 2015rok rozliczajac PIT w przyszlym2016roku doliczamy sobie za nasze bobasy ulge od sierpnia ,a nie caloroczna czyli wyjdzie polowa tego..
a pita najlepiej jak rozlicza ktos obeznany lub tj moja kuzynka robi, idzie do biura podatkowego tam jej mowia co moze sobie odliczyc,bo sa na biezaco ze wszystkimi ulgami,przepisami.
co do urzedowych pup,mam bratowa, ktora pracuje w US i nosi r.34/36..fotel urzedowy jeszcze jej nie zaszkodziłtakze ma mi kto sprawdzic czy wszystko ok i co jeszcze moge odliczyc prócz tego co wiem..wysylalam w ubiegły piatek...mam z glowy
roxana tez zacieram rece na USja bym pojechala na jakies wypasione wakacje, by jak najwiecej zobaczyc ,zwiedzic..
jusiowa ja tez sie pilnuje z waga i jak na razie nie ejst najgorzej+5,5kg...
widze ze wszystkie biora sie za malowanie
anevo co do bodziaków co sie nawinie,cos dobrej jakosci,musze pomacac....marka nie wazna choc lubie niemieckie ciuszki z Topolino czy TCM... po Remku mam duzo nienoszonych rzeczy,jakies body w autka takze jak dziewczynka sie potwierdzi bedzie tzreba zrobic jakas chlopiecą wyprz,a biale niebieskie kaftaniki sie nadadza, tylko wiadomo im pozniej tym wiecej tych rzeczy po synku bede odrzucac...
mms22 jak wysuszysz to wrzuc jakies fotki,tzrymam kciuki za wizyte

Edytowane przez beatrix28
Czas edycji: 2015-04-07 o 22:11
beatrix28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-07, 22:08   #3895
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beaciorq Pokaż wiadomość
Ale sie wq!!!!
Naczekalam sie u lekarki prawie 2h ale nie to mnie tak zezloscilo bo to norma ze zazwyczaj tyle sie czeka, no ale juz mi sie robilo slabo i niedobrzr ale słuchajcie miała byc juz moja kolej bo wyszla jedna babka z gabinetu przede mną, no to ja wstaje i zamierzam wchodzić, a tu babsztyl się wpycha przede mnie, co przyszedł przed 20 minutami no to pytam się głośno jakim cudem ona wlazi przede mna skoro dopiero co przyszla a ja tu kwitne 1,5h ? To babsko z rejestracji mowi ze ta pani miala termin przede mna! To ja mowie ze mnie to nie obchodzi mogla sie nie spozniac na swój termin GODZINĘ(!) Ze ja sobie tez przyjde tak nastepnym razem i sobie wejde bez czekania. I wyobraźcie sobie ze weszla ta baba wredna! Normalnie myslalqm ze tam wybuchne, skoczylo mi ciśnienie zrobilo mi sie slabo i zaczelam sie dusić nie moglam zlapac powietrza i wyobraźcie sobie ze NIKT sie nie spytal czy wszystko ok a w poczekalni bylo 7 osob. Pewnie gdybym tam zeszła to wychodzac by omijali moje zwloki.
Nie wiem, oswieccie sie jesli sie myle ale to chyba loiczne ze jak ktos rozwala kolejke to nie wchodzi od razu tylko po osobie, po której przyszedl.

Z tego wszystkiego to nawet nie potrafie sie cieszyć ze moj maly siusiorek(na 100%) wazy 420g i jest zdrowy tak sie zdenerwowala,m ze dalej mi sie chce plakac z tej sytuacji

Oj nie raz taka sytuacja mi sie zdarzyła... Niestety na durnotę ludzi nic nie poradzisz
Uspokój sie juz, dobrze, ze Twoj chłopczyk jest zdrowiutki, to sie liczy

Ja ostatnio dzwoniłam do mojej dermatolog, pytam o termin bo te włosy dalej mi lecą.. Na co babka w rejestracji, ze na polowe lipca zapisy sa juz mowie jej, ze o tym czasie to ja bede powoli szła rodzic a porady potrzebuje teraz... I co? Nawrzeszczalam, nawsciekalam sie a baba i tak nie ustąpiła poprosiłam o kontakt bezpośrednio z lekarka (bo wiem, ze z nia bym sie dogadała) ale NIE ... I pomimo, ze lekarka mega mi pomogła juz nie raz... To jej wiem czy do niej jeszcze pójdę kiedys.

Synuś i Córcia
Stary 2015-04-07, 22:14   #3896
beaciorq
Zadomowienie

Roxana, Naprawde brak mi slow na to co niektorzy wyrabiają.... nie robilabym awantury gdyby ni3 to ze naprawde zle sie juz czułam
A co do dermatologa to podzwon nawet na nfz czasami sie zdazaja szybkie terminy ja raz na nfz czekalam 2 tyg
Stary 2015-04-07, 22:14   #3897
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beatrix28 Pokaż wiadomość
bieaciorq jesli chodzi o zwrot to na pierwsze dziecko te co juz je maja dostaja za caly rok ubiegly 1112zl czy jakos tak a za 2015 doliczamy sobie za nasze bobasy ulge od sierpnia ,a nie caloroczna czyli wyjdzie polowa tego..

a pita najlepiej jak rozlicza ktos obeznany lub tj moja kuzynka robi, idzie do biura podatkowego tam jej mowia co moze sobie odliczyc,bo sa na biezaco ze wszystkimi ulgami,przepisami.

co do urzedowych pup,mam bratowa, ktora pracuje w US i nosi r.34/36..fotel urzedowy jeszcze jej nie zaszkodziłtakze ma mi kto sprawdzic czy wszystko ok i co jeszcze moge odliczyc prócz tego co wiem..wysylalam w ubiegły piatek...mam z glowy

roxana tez zacieram rece na USja bym pojechala na jakies wypasione wakacje, by jak najwiecej zobaczyc ,zwiedzic..

jusiowa ja tez sie pilnuje z waga i jak na razie nie ejst najgorzej+5,5kg...

widze ze wszystkie biora sie za malowanie

anevo co do bodziaków co sie nawinie,cos dobrej jakosci,musze pomacac....marka nie wazna choc lubie niemieckie ciuszki z Topolino czy TCM... po Remku mam duzo nienoszonych rzeczy,jakies body w autka takze jak dziewczynka sie potwierdzi bedzie tzreba zrobic jakas chlopiecą wyprz,a biale niebieskie kaftaniki sie nadadza, tylko wiadomo im pozniej tym wiecej tych rzeczy po synku bede odrzucac...

mms22 jak wysuszysz to wrzuc jakies fotki,tzrymam kciuki za wizyte

Ja tez bym pojechała zwłaszcza, ze uwielbiam podróże i zawsze sie gdzies jeździło...
...w tym roku bedzie nam bardzo brakować takiego wypadu gdzies do ciepłych krajów, prawdopodobnie zostaje nam nasze morze... Chociaz nawet nie wiem czy to w tym roku...

Synuś i Córcia
Stary 2015-04-07, 22:15   #3898
beaciorq
Zadomowienie

Dzieki dziewczyny za info w sprawie pitu i odliczania za dzieci
Stary 2015-04-07, 22:44   #3899
roxana_lu
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez beaciorq Pokaż wiadomość
Roxana, Naprawde brak mi slow na to co niektorzy wyrabiają.... nie robilabym awantury gdyby ni3 to ze naprawde zle sie juz czułam
A co do dermatologa to podzwon nawet na nfz czasami sie zdazaja szybkie terminy ja raz na nfz czekalam 2 tyg

Wierze
I tez uwazam, ze nie powinno tak byc...

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

jess i mms trzymam kciuki za jutrzejsze wizyty !

---
Julka dzisiaj szaleje... a junior taki spokojny w brzuszku był!

Ja oczywiscie popłynęłam...
Zamówiłam kilka rzeczy w H&M dla Julki i kilka rzeczy w Zarze dla Juniora. TŻ stwierdził, ze nie bedzie juz tego komentować bo mu słów brakuje

Synuś i Córcia
Stary 2015-04-07, 22:58   #3900
beaciorq
Zadomowienie

Cytat:
Wierze
I tez uwazam, ze nie powinno tak byc...

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:42 ----------

jess i mms trzymam kciuki za jutrzejsze wizyty !

---
Julka dzisiaj szaleje... a junior taki spokojny w brzuszku był!

Ja oczywiscie popłynęłam...
Zamówiłam kilka rzeczy w H&M dla Julki i kilka rzeczy w Zarze dla Juniora. TŻ stwierdził, ze nie bedzie juz tego komentować bo mu słów brakuje
Jq chyba tez cos jutro zamowie zeby poprawić sobie humor bo nadal przezywam ta wizyte. No i w komcu wiem dla kogo zamawiać
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości