![]() |
#91 |
Komplikatorka
|
Dot.: "Wypożyczenie" faceta innej dziewczynie na wesele
[1=3be020e1638e56070af0544 f5de5b7e1ebae7a0d_66453ea beaad3;50979180]Matko, ale z was bluszcze
![]() Nie miałabym absolutnie nic przeciwko temu, bo czemu miałabym mieć?[/QUOTE] Bluszczem raczej nie jestem, ale postaram się odpowiedzieć. Na wszystkich imprezach co byłam para która razem przychodzi traktuje się jako związek - przynajmniej w moim towarzystwie. Raz pamiętam koleżanka wzięła jakiegoś kolegę który miał dziewczynę. Bawili się normalnie- tańczyli bez obmacywania czy pocałunków. Przez wszystkich gości byli odbierani jako "para". Dwa dni później chłopak szedł ze swoją dziewczyną chodnikiem i pecha miał że spotkał ciotkę z wesela - napadła na niego że jak to " na weselu był z Kasią a teraz z inną się szlaja" i co gorsze oberwała też dziewczyna " Kasi chłopaka zabiera latawica" itp. Mój narzeczony po to się ze mną wiązał żeby być ze mną. Jeśli by chciał chodzić z koleżankami po weselach to był by singlem ![]()
![]() |
#92 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#93 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Miałam całkiem niedawno podobną sytuację, o której wspomina autorka. Jakoś na początku czerwca zaprosiłam chłopaka (mojego przyjaciela, z którym coś tam się rozwijało, a znaliśmy się 1,5 roku) na wesele, które miało odbyć się we wrześniu. W połowie lipca straciliśmy kontakt z jego winy i napisał mi na początku sierpnia, że ma nową dziewczynę i nie pójdzie ze mną na to wesele.
Niewiele myśląc, zaczęłam szukać kogoś innego. Przecież wesele jest wtedy dobre, kiedy człowiek może się pobawić, potańczyć. Ostatecznie poprosiłam kolegę brata (sam mnie zapraszał na moją studniówkę, bo uwielbiamy razem tańczyć ![]() ![]() ![]() Autorko, jeżeli masz możliwość, to bierz kogoś innego.
![]() |
![]() |
#95 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dlaczego miałoby mnie razić, że mój chłopak/narzeczony/mąż jest z inną kobietą - zakładamy że nie przypadkową koleżanką z pracy, tylko przyjaciółką, bliską osobą - w jednym pomieszczeniu, w którym razem siedzą/jedzą/rozmawiają/tańczą ? To nie są dla mnie ultra intymne rzeczy przewidziane wyłącznie dla siebie w związku, tylko dość powszechne, należące do zwykłego życia towarzyskiego. Jeśli dla kogoś wesele = upijanie w trupa, tańce z ombacywankami i tłumaczenie się każdej ciotce z osobna ze swojego życia erotycznego, to jestem w stanie podejście "niewypożyczania" zrozumieć. Na szczęście moja rzeczywistość wygląda inaczej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Zakorzenienie
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;50986926]
To nie są dla mnie ultra intymne rzeczy przewidziane wyłącznie dla siebie w związku, tylko dość powszechne, należące do zwykłego życia towarzyskiego.[/QUOTE] Więc po prostu mamy inne poglądy i tyle. Zwykłe życie towarzyskie to wyskoczenie na piwo albo impreza klubie. Imprezy proszone, rodzinne gdzie wyraźnie rozdziela się na zaproszonego oraz jego osobę towarzyszącą [w domyśle - partnera] to zupełnie inna ranga. I tak, u mnie w rodzinie domniema się, że zaproszony towarzysz jest towarzyszem życiowym. Pół biedy jak to wolny kolega - takie załozenie nikogo nie krzywdzi. Natomiast przyjście z cudzym mężem to praktycznie faux pas. A nie widzę różnicy między konkubentem, mężem i chłopakiem, każdy związek traktuję poważnie. ---------- Dopisano o 10:46 ---------- Poprzedni post napisano o 10:44 ---------- [1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;50986926]Chyba znowu chodzimy na inne imprezy ![]() .[/QUOTE] No co Ty? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Zakorzenienie
|
No to wychodzi na to, że ja też jestem bluszczem.
![]() Nie chciałabym żeby mój TŻ poszedł na wesele z inną dziewczyną. I ja sama nie poszłabym na wesele z kolegą będąc w związku. Na szczęście ani mi ani TŻowi nie przychodzą do głowy takie pomysły i gdybyśmy byli postawieni w takiej sytuacji, to każde z nas z miejsca by odmówiło. ![]() Byłam kilkukrotnie na weselach z kolegami - singlami, lub chodziłam jako osoba towarzysząca samotnych kolegów i to było jak najbardziej ok. Jednak raz miałam taką sytuację, że chłopak z którym się spotykałam od kilku miesięcy, a z którym nie byłam jeszcze w związku zakomunikował mi, że idzie z jakąś koleżanką na wesele. Nie mogłam mu przecież niczego zabronić, oficjalnie nie byliśmy razem i mógł robić co chciał, ale czułam się z tym dość kiepsko. ![]() Z kolei innym razem miałam odwrotną sytuację. Kolega zaprosił mnie jako swoją osobę towarzyszącą na wesele, które miało się odbyć bodajże 2 miesiące później. Zgodziłam się, bo czemu nie? Lubiłam go, byłam sama i miałam akurat czas. W międzyczasie jednak on zaczął spotykać się z jakąś dziewczyną. Więc ja sama z czystej uprzejmości zapytałam go czy w takiej sytuacji nie wolałby pójść ze swoją dziewczyną zamiast mnie. Widać było, że mu ulżyło, że to wyszło ode mnie, bo chciał z nią iść a głupio mu było powiedzieć: "słuchaj Felicjanna, jednak nie chcę z tobą iść. Odwołuję zaproszenie i idę z Kaśką." ![]() Tu jednak nie rozumiem jednego. Skoro to jego przyjaciółka, to dlaczego autorko jeszcze jej nie znasz? ![]()
![]() |
#98 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Przyczajenie
|
Miałam taką sytuację. Podobnie,słabo znałam dziewczynę, tylko z widzenia i opowiadań mojego faceta, ale wiedziałam, że traktują się jako zwykli znajomi. Trochę rozdrażdnił mnie fakt, że wolnych facetów do wyboru miała wielu, ale pozwoliłam. Nic się nie stało, żadnych zdrad,ani mizdrzenia się.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
po drugiej stronie szafy
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;50974470]Nie mam pojęcia, ale to nie ma znaczenia.
Chodzi o to, że normą jest przychodzenie na wesele z osobą "obcą" - która nie jest własnym partnerem / partnerką. [/QUOTE] U mnie też jest to normą. Natomiast zdecydowanie nie jest normą przychodzenie z kimś, kto jest w związku z inną osobą. Wyjątkiem są bardzo świeże związki, gdzie termin wesela i zgoda na uczestniczenie były ustalone dużo wcześniej niż zaczął się związek. Ale i w tej sytuacji dość często są rezygnacje. Nie wiem czy bym miała coś przeciwko, ale mój luby na przedstawienie mu problemu wątkowego zareagował "yyyyy ale jak to? zapraszać zajętą osobę na wesele? na poprawiny? yyy?", więc wnioskuję że nie dane mi będzie sprawdzić ![]()
![]() |
#101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dokładnie. Generalnie pojawienie się na imprezie proszonej z cudzym mężem to byłoby w moich kręgach dziwowisko i 'yyyy serio nie masz wolnych kolegów? aaahaaaaaa, taaak, przyjaźnicie się...'. Bo osobę towarzyszącą nie tratuje się jako osoby do zabawy [bo wydarzenie samo w sobie jest atrakcją] tylko towarzysza życiowego, który uczestniczy w ważnych dla Ciebie wydarzeniach. Ogólnie nie mogę się dowiedzieć, więc zapytam jeszcze raz - czy zaproszenie Waszego męża/chłopaka na 50tą rocznicę dziadków, roczek chrześnicy, wspólną mszę przy grobie 1go listopada również potraktowałybyście jako coś naturalnego? Czy Wasz facet towarzysząc obcej kobiecie w jej prywatnym życiu, w najbardziej rodzinnych i emocjonalnych momentach, poznający jej rodzinę, spędzając z nią czas, będący jakby ważną częścią jej życia Was nie rusza? Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2015-04-10 o 12:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Konto usunięte
|
Potraktowałabym to jako coś normalnego. Słowo "naturalne" tu moim zdaniem nie pasuje. Nie widzę nic dziwnego w tym, że jakaś kumpela zaprasza mojego faceta na taką imprezę. Natomiast uważałabym za dziwne, gdyby on zgodził się pójść, bo wiem, że nie lubi takich zabaw i nie chodzi na nie. Sama też go nie ciągnę na jakieś np. wesela w mojej rodzinie - pytam czy pójdzie, a jak nie chce, to nie idzie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co jest nie tak w pojsciu na wesele do znajomych? wtedy to juz zwykla impreza, czy nie? ![]() Zreszta chyba nigdzie nie bylo powiedziane, ze to poprawiny rodziny. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;50989536]Potraktowałabym to jako coś normalnego. Słowo "naturalne" tu moim zdaniem nie pasuje. Nie widzę nic dziwnego w tym, że jakaś kumpela zaprasza mojego faceta na taką imprezę. [/QUOTE]
No o chyba po prostu różnica światopoglądów, o dla mnie to abstrakcja nie do ogarnięcia, żeby mój facet tak intensywnie uczestniczył w życiu prywatnym innej kobiety. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#106 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko takie: ja mam chłopa, ale ten chłop obrabia praktycznie dwie baby. Ja tu, sama, a mój mąż z koleżanką, razem, chrzczą chrześniaka, albo wspominają babcię Jadzię w Zaduszki ![]() Edytowane przez _ema_ Czas edycji: 2015-04-10 o 12:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To ty podałaś jako argument "niegodzenia" się, to że ciotki swatają, a ja ci napisałam, że nie wszędzie tak jest. I nie widzę sensu w porównywaniu wesela do roczku chrześnicy czy wszystkich świętych, bo to zupełnie inny typ imprezy. Nie słyszałam o świętowaniu 1 listopada w gronie 150 osób, z których połowa jest zaproszona z osobami towarzyszącymi. A wesela bardzo często tak właśnie wyglądają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Raczkowanie
|
Jeśli byłaby to dobra znajoma, to spokojnie, nie miałabym z tym problemów. Ale jeśli nie znałabym laski (a Ty jej nie znasz z tego co piszesz, co jest dziwne, bo ja wszystkich dobrych znajomych swojego faceta poznałam bardzo szybko, on mich zresztą też), to nie wiem... Musiałabym się nad tym dobrze zastanowić :P
Poza tym, miałam kiedyś sytuacje, gdzie mój dobry kolega poprosił mnie żebym poszła z nim na wesele kuzyna, bo jego dziewczyna gdzieś tam wyjechała na jakieś kursy - coś w tym rodzaju. Dodam tylko, że znałam się z dziewczyną mojego kolegi tylko na "cześć", bo nie lubiła z nim przychodzić jak imprezowaliśmy całą paczką. I na tym weselu większość ciotek/wujków/kuzynów/dziadków, którzy nie widzieli mojego kolegi kilka lat, a wiedzieli że ma dziewczynę z którą spotyka się "dłużej" , myśleli że ja jestem tą dziewczyną i na każdym kroku musieliśmy się gęsto tłumaczyć, że jednak nie - że jestem tylko koleżanką :P Do tej pory jego babcia za każdym razem powtarza, że to Lola bardziej pasowała do jej wnuczka, a kobieta mojego kolegi przez dłuższy czas miała do mnie jakieś wąty. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
O RLY?
|
nie mialabym nic przeciwko.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#110 |
Raczkowanie
|
Autorko a jaką masz pewność, że nawet jak nie pójdzie z nią na poprawiny to się nie spotkają, nie zamienią kilku słów itd., itp.
A i jeszcze jedno pytanie: jaką masz pewność, że nie spytał od tak sobie, by podbudować własne ego, poczuć sie bardziej atrakcyjnym w Twoich oczach? Ja jestem z moim chłopakiem ponad 2 lata i jakby mnie spytał czy może (choćby na pewno nie spytał, bo unika wszelkich tego typu imprez ![]() ![]() ![]()
![]() |
#111 |
jestę wieszczę
|
nic nie mam do tych, którzy myślą inaczej. Nie mój związek-nie mój biznes. Dlatego nie rozumiem, czemu w drugą stronę moją postawę nazywa się bluszczowaniem i jeszcze domaga się wyjaśnień, dlaczego mamy tak, a nie inaczej. Ludzie mają różne reguły w związkach, co w tym dziwnego?
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() Cała kwestia w tym, że chyba każda z nas ma inny krąg rodziny i znajomych. Dla mojej rodziny przyjście na wesele z chłopakiem nie oznacza z automatu dla kogokolwiek, że jesteśmy parą. Rozumiem jednak, że dla kogoś, u kogo w rodzinie przyjście razem oznacza zawsze bycie razem jest to nie do pomyślenia. I ok ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, chyba trochę się zagalopowałyście. Nie rozumiem, dlaczego kwestia ustaleń w związkach zawsze wywołuje takie emocje. Nie czaję też stawiania na równi wypadu z kumpelą na piwo i pójścia z nią na wesele. Naprawdę nie widzicie różnicy?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#114 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nie ogarniam tej logiki.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No sorry w ogóle że jestem zazdrosna o swojego chłopa. Są pewne rzeczy zarezerwowane dla ludzi związku i pewne dla ludzi w innych relacjach-kolezenskich czy też przyjacielskich, a mam wrażenie że niektóre z Was a bardzo te granicę zacierają. Z koleżanka na piwo, z koleżanką do kina, z kolezanka do rodziny, na calonocne imprezy gdzie czas poświęcają pewnie w 90% sobie, z koleżanką wiele innych rzeczy. No to na to wychodzi że różnica w fizycznej i praktycznej relacji między partnerką i koleżanka wynika jedynie z seksu, pocałunków czy przytulanek. A ja chcę być dla niego wyjątkowa i juz. Nie pozwolę aby pół nocy jakaś obca kobieta była priorytetem i jedynym zajeciem dla mojego faceta. Każdy ma swój związek i swoje zasady. Z całego serca życzę by te tak bardzo ufajace nigdy się nie zawiodły, ale w związku jak w życiu lepiej stosować zasadę ograniczonego zaufania. Facet to tylko człowiek który pomylić się może, wiec nie ma co idealizowac i naiwnie w 100% wierzyć że on to nieee, on to nigdy.
![]() |
![]() |
#116 | ||
Paulina z w-wskiej Pragi
|
Cytat:
To jest smieszne, ze zostaje sie wyzywanym bo ma sie swoje zdanie. Ja swojego faceta 'pozyczyla' bym tylko jeden kobiecie, jego przyjaciolce a takze mojej chociaz jestem na 100% pewna ze TZ by nie poszedl bo skoro jestesmy zareczeni to takie imprezy spedzamy razem, wiec od razu by odmowil. ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Edit: Jezusie świebodziński, jak się oburzyły ![]() Oczywiście, że nie jestem idealna, ani mój facet, który zresztą ma takie samo podejście jak i wy, i jakoś żyjemy razem ![]() Edytowane przez 3be020e1638e56070af0544f5de5b7e1ebae7a0d_66453eabeaad3 Czas edycji: 2015-04-10 o 15:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Są pewne rzeczy, które są według nas zarezerwowane dla związku. Takie jak np. pełnienie roli reprezentacyjnej i zabawiającej na wydarzeniach towarzyskich. Związek od przyjaźni odróżnia coś więcej niż wspólny budżet (choć i to nie zawsze) i seks. Parter będąc ze mną staje się reprezentacją mnie, w jego zachowaniu odbija się to kim a jestem. Idąc jako OT innej kobiety pokazuje że można mnie zostawić w domu i iść bawić się z inną, a więc niejako stawia mnie w pozycji "tej pani co pierze skarpety".
Co innego gdy jest dwoje singli, an co innego gdy jedna osoba jest zajęta. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 | ||
O RLY?
|
Cytat:
Cytat:
oburzylyscie sie na okreslenie "bluszcz", ale jak same rzucacie sie do tych, ktore maja luzniejsze podejscie to juz jest spoko ![]() mi tam wisi jaki kto ma zwiazek i jakie ustalenia - jesli obogu z partnerow to pasuje to co to innych obchodzi, czy chce z misiaczkiem kisic sie we wlasnych sosie 24/7, czy misio moze wyjsc na piwo z kumplami tylo raz na 2 m-ce, czy wrecz przeciwnie - niech robi co chce. niech kady zyje jak sobie chce, nie moj cyrk - nie moje malpy. ach, nie jestem niedowartosciowana, zawiodlam sie na facetach wczesniej i mam luzniejsze podejscie. no to albo magia, albo nie istnieje xD
![]() |
![]() |
#120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Póki co trwa normalna dyskusja i wymiana poglądów. Padła prośba o wyjaśnienie czemu dziewczyny jedne sa absolutnie na nie, padły też i odpowiedzi. I nikt tu się nie "rzuca" na nikogo wiec wyluzuj. Chyba każdy się zgodził, że co związek to ustalenia, póki obu stronom to pasuje no to w czym problem? I od puszczania faceta na noc z koleżaneczka na wesele do kiszenia się we dwoje 24/7 jeszcze baaaaardzo daleka droga, także porównania totalnie nietrafne.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:21.