![]() |
#121 |
Paulina z w-wskiej Pragi
|
Dot.: "Wypożyczenie" faceta innej dziewczynie na wesele
Twoj zwiazek, twoje podejscie - moj, moje. Wedlug mnie nie ma co sie klocic, bo kazdy ma swoje racje. Po prostu ja mam prawo nie wierzyc w wasz idealizm, a wy mozecie wyburzac do Nas bo jestesmy bardziej konserwatywne.
![]() |
![]() |
#122 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Myślę też, że ważny jest etap związku. Na początku ważna dla obojga partnerów jest wolność i możliwość niezależnego od partnera rozwoju, potem pojawia się coraz więcej zobowiązań i w pewnym momencie takie "luzackie" podejście przestaje być mile widziane, kiedy to oczekujemy wobec siebie coraz więcej zaangażowania i pewnego poświęcenia na rzecz wspólnej przyszłości. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, przecież wy wypożyczacie swoich partnerów i nadal będziecie wypożyczać!
Oni codziennie chodzą do pracy, i tam są wykorzystywani ! Według statystyk, najwięcej par poznaje się w pracy! Praca bardzo zbliża, są wspólne sukcesy i porażki, dlatego jest to większe zagrożenie niż kilkugodzinne posiedzenie, za stołem, z koleżanką znaną od dawna, z którą z jakiegoś powodu nie wszedł w związek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |||
Raczkowanie
|
Jestem w mniejszości, ale ja też bym nie miała nic przeciwko, skoro to dawna dobra znajoma i zapytał mnie o zdanie. Poprosiłabym tylko, żeby mnie z tą znajomą wcześniej zapoznał, tak z ciekawości, kto zacz. Zdrady się nie boję, bo ufam partnerowi, a co do tego, że jakieś ciotki kryśki mogłyby ich uznać za parę - cóż, to już nie mój problem przecież, niech się koleżanka zapraszająca tłumaczy. W sumie nie rozumiem, co może być przykrego w takich komentarzach, nawet jakby ktoś rzucił hasłem: "po co Ci dziewczyna, jak nasza Oleńka taka fajna" (ktoś tu podał taki przykład) - no to co? Oleńka może i fajna, ale ja lepsza, bo przecież jest ze mną
![]() Cytat:
Cytat:
[QUOTE=barbarossan;5097253 3]Fajny facet, ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Mój chłop nie umie tańczyć, więc słaby byłby z niego towarzysz. Ja się z nim jeszcze gibię jak debil, bo jestem równie utalentowana tanecznie, ale dla większości lasek to by była katorga. Więc nawet nie muszę stawać przed dylematem. Osobiście nie poszłabym z kolegą na wesele. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie miałabym nic przeciwko pomysłowi, aby mój partner poszedł na wesele z koleżanką. Z kolegą też by mógł pójść. Co więcej, kompletnie nie zrobiłoby mi różnicy, gdyby wszyscy goście na weselu wzięli ich za parę; ba, gdyby sytuacja tego wymagała, mogliby się za parę podawać z moim błogosławieństwem. To samo tyczy wszystkich innych sytuacji, w których miałby potencjalnie robić za osobę towarzyszącą. On ma z grubsza takie samo zdanie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
Zakorzenienie
|
Ogólnie chodzi tutaj o to czy ufacie swoim partnerom/mężom. Skoro uważacie, że kiepska muzyka, podrygi na parkiecie i alkohol skłonią faceta do zdrady, to gratuluję facetów, podejścia i zaufania.
Ja bym puściła. Znaczy co to znaczy "puścić faceta". Ani on mnie nie może nigdzie "puścić", ani ja go nie "puszczam". Zarówno ja i facet jesteśmy wolnymi ludźmi. Owszem o czymś takim należy porozmawiać, ale jeśli narzeczonego zaprosi koleżanka a on będzie miał ochotę pójść to nie widzę przeszkód. Jeśli będzie chciał zdradzić to wyrwie jakąś kobietę w warzywniaku. Zakazy nic tutaj nie zmienią.
![]() |
![]() |
#131 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie by poruszyło, gdyby narzeczony myślał w kategorii "wypożyczyć na imprezę". Może jeszcze opłaty za godzinę? Chyba to mnie bardziej zszokowało niż sam fakt iż partnerka nie zgadza się na jego wyjście. Ten facet nie jest niczyją własnością aby go "pożyczać"
Edytowane przez pannaatopowa Czas edycji: 2015-04-10 o 22:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Najlepiej zawsze jest się dogadać w takich sprawach z własnym partnerem, biorąc też pod uwagę to, jakby nasz partner się czuł w przypadku zamiany ról. Czy nasz chłop tak chętnie by nas puścił na takie wesele z naszym długoletnim dobrym znajomym? ![]() ![]() Więc nie ma co się kłócić i bić na argumenty, czy faceta można pożyczać czy nie można. To jest kwestia do obgadania w zakresie naszych relacji a nie na forum ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też uważam, ze jako żona/narzeczona/dziewczyna to ja pełnię rolę "u boku". Ja towarzyszę TŻ albo on mi, ale nie towarzyszymy innym osobom, co nie wyklucza zabawy i interakcji z innymi. Nie chodzi o to co się powinno, a co nie. Chodzi o to, że Twoje zasady są inne od moich. I to ze dla mnie cos jest naturalne i zgodne z normami panującymi w moim srodowisku, nie znaczy, że musi być dobre dla Ciebie. Ale nie znaczy też że jest podyktowane obawa o to że TŻ puknie towarzyszkę między śledziem a tortem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, czy gorsze jest takie powierzchowne hołdowanie regułom, które w przeszłości związane były z wyjątkowo opresywną wobec kobiety wizją małżeństwa, czy to pilnowanie, żeby chłopiec nie puknął towarzyszki między śledziem a kotletem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zadomowienie
|
Najlepszy jest tż z opcją robodance w pakiecie
![]() ![]() Zaangażowałam się w wątek i zrobiłam mały "domowy" research wśród zajętych, 4/4 przepytanych "wizażanów" stwierdziło, że ich włosy są wystarczająca miękkie i gładkie w towarzystwie swojej partnerki, tzn., że opcja z wypożyczeniem to kompletna abstrakcja i nawet by nie rozważali.
![]() |
#137 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
[1=8c9538aac29bb5fbc2d31b2 aac28a8f9b62d5c74_6584d26 7571b8;50994394]Mój chłop nie umie tańczyć, więc słaby byłby z niego towarzysz. Ja się z nim jeszcze gibię jak debil, bo jestem równie utalentowana tanecznie, ale dla większości lasek to by była katorga. Więc nawet nie muszę stawać przed dylematem.[/QUOTE] ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca Czas edycji: 2015-04-11 o 08:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 |
Zakorzeniona
|
Gdyby mój facet został zaproszony na wesele przez koleżankę, a on kazał jej zapytać mnie, to poczułabym się jak w gimnazjum. Jeśli wie, że mam coś przeciwko, powinien odmówić, jeśli nie jest pewny może powiedzieć: "Pogadam z X. i dam Ci znać", ale takie zachowanie jak opisane kojarzy mi się z tym, że facet zwyczajnie nie umie/nie chce odmówić i chce "czarną robotę" zrzucić na partnerkę.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Zakorzenienie
|
Piszę na telefonie i on ma słownik który czasami lubi podmieniać wyrazy.
![]() |
#141 |
Konto usunięte
|
Kto to ustalił? ty? twoje ciotki i wujki, uznające każdego nowego partnera na weselu za twojego chłopa? pls
I jakie zwykle? To że u was jest takie spaczone rozumowanie, nie znaczy, że u wszystkich tak jest. Nie za bardzo przejmujecie się opinią innych? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
po drugiej stronie szafy
|
[1=3be020e1638e56070af0544 f5de5b7e1ebae7a0d_66453ea beaad3;50997617] To że u was jest takie spaczone rozumowanie, nie znaczy, że u wszystkich tak jest.[/QUOTE]
To że według Ciebie to rozumowanie jest spaczone, nie znaczy że u wszystkich za spaczone jest uważane. Dla kogoś spaczone może być Twoje podejście, więc akurat argument w dyskusji żaden, można się obejść bez takich haseł.
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Włączając się do dyskusji o tańcu. Mój nie tańczy. W ogóle. Nie umie. Z tego absurdalnego powodu nie tańczy. Ja też nie umiem i co? Dobrze że jeszcze przytulańce drepcze :P
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#144 |
BAN stały
|
[1=bceb01c221ea3319abad6ab 25f068feed7228d52_657f8c4 7e3c47;50986926]Chyba znowu chodzimy na inne imprezy
![]() Dlaczego miałoby mnie razić, że mój chłopak/narzeczony/mąż jest z inną kobietą - zakładamy że nie przypadkową koleżanką z pracy, tylko przyjaciółką, bliską osobą - w jednym pomieszczeniu, w którym razem siedzą/jedzą/rozmawiają/tańczą ? To nie są dla mnie ultra intymne rzeczy przewidziane wyłącznie dla siebie w związku, tylko dość powszechne, należące do zwykłego życia towarzyskiego. Jeśli dla kogoś wesele = upijanie w trupa, tańce z ombacywankami i tłumaczenie się każdej ciotce z osobna ze swojego życia erotycznego, to jestem w stanie podejście "niewypożyczania" zrozumieć. Na szczęście moja rzeczywistość wygląda inaczej.[/QUOTE] W moim przypadku (odpowiadam na pytanie Emy) chodzi właśnie o (od niedawna) męża. W dalszym ciągu spokojnie jego koleżanka może go zaprosić na wesele. Bo czemu nie? Chodzą na przykład razem w góry, bo mnie tam nie ciągnie. Pewnie się tam gżą po pijaku po krzakach, bo piwko zawsze z sobą biorą... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 |
Rozeznanie
|
[1=3be020e1638e56070af0544 f5de5b7e1ebae7a0d_66453ea beaad3;50997617]Kto to ustalił? ty? twoje ciotki i wujki, uznające każdego nowego partnera na weselu za twojego chłopa? pls
I jakie zwykle? To że u was jest takie spaczone rozumowanie, nie znaczy, że u wszystkich tak jest. Nie za bardzo przejmujecie się opinią innych? ![]() W ten sam sposób można zapytać o to, kto ustala zasady, że dzisiejsze związki powinny być związkami polegającymi na "róbta co chceta". Ty? Twoje koleżanki? Wygodniccy faceci? pls ![]()
![]() |
![]() |
#146 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 |
Zakorzenienie
|
no i co z tego? W całej masie sytuacji w życiu osoby postronne wezmą chłopca i dziewczę za parę - co z tego? Komuś czegoś ubędzie? Poważny związek wróci w rejony gimnazjum, bo pani kelnerka w knajpie, do której przyszłam na kolację z kolegą z pracy, pomyśli sobie, że jesteśmy parą? Pozwy rozwodowe się same automatycznie wysyłają, w zależności od tego, co pomyśli sobie cioteczka Zdzisia i wyjaszek Henio?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja rozumiem, że niektórym kobietom takie rzeczy nie przeszkadzają. Jak widzisz większości przeszkadzają, ale nie o liczby tu chodzi. Ja bym się niekomfortowo czuła z faktem, że mój facet robi za partnera innej kobiety. Może i irracjonalne, niech i tak będzie. Ale uczciwie poinformowałam, facet się zbytnio nie przejął tymże ograniczeniem, żyje sobie radośnie i szczęśliwie i związek na tym nie cierpi. Co najwyżej kiedyś ucierpi Kasia, bo będzie szukała innego partnera do zabawy. Nie mojej babci buraczki, niech szuka po drugiej stronie płotu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie rozumiem tylko dlaczego usilnie próbujesz nas do nich przekonać za pomocą sarkazmu, analizowania naszych związków i pewnie jeszcze w miarę jak dyskusja będzie się rozwijać innych aspektów naszego życia ![]() Ty nie masz czegoś, na czym Ci zależy i co byś chciała by Twój partner uszanował? Na pewno masz, a ta rzecz mogłaby równie dobrze być totalną bzdurą dla nas wszystkich, ale to nie oznacza, że miałybyśmy prawo wmawiać Ci, że powinnaś się leczyć, że Twój związek jest przez to do dupy i tak dalej tylko dlatego, że my w związkach mamy inaczej. I zawsze mi się wydawało, że żeby związek był komfortowy, zapewniał poczucie bezpieczeństwa i po prostu był udany powinno się szanować siebie nawzajem oraz brać pod uwagę uczucia drugiej osoby, czegokolwiek te uczucia czy przekonania nie dotyczyły. Na zasadzie: "Wiem, co by zraniło mojego TŻ i tego nie robię, tak samo jak TŻ wie, co by zraniło mnie i również tego nie robi." Dzięki Wizażowi dowiedziałam się, że to tak naprawdę nie jest ważne, bo jedynym słusznym rozwiązaniem jest "róbta co chceta", bo inaczej związek jest dysfunkcjonalny i polega na przedmiotowym traktowaniu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.