|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Kopertki/torebki od herbaty - kolekcja
Witam serdecznie! Zajmuję się zbieraniem torebek od herbaty. Mam już kilkaset
i staram się kolekcję systematycznie powiększać. Prawdą jest, że większość ludzi uważa torebki za śmieci i je wyrzuca. Jeśli są tu osoby, które piją tego typu herbaty, chciałbyby może porozmawiać o ewentualnym przekazaniu mi kopertek? Przyjmuję też serie takich samych, bo mam wtedy możliwość wymieniania się z innymi kolekcjonerami. Chętnie poznam też inne kolekcjonerki, jeśli znajdują się na tym forum! |
|
|
|
|
#2 |
|
Marszałkini II RP
|
Dot.: Kopertki/torebki od herbaty - kolekcja
Kolekcjonuję te jak nazywam "metki" od herbat Lipton, ale oddaję je znajomemu.
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
YY,a po co ci te woreczki??Wtf,no dobra kolekcja ale noo yy torebki po herbacie.
|
|
|
|
|
#4 |
|
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Spotkalam sie ze stwierdzeniem "skarpetki". Nie wiem skad, ale sie przyjelo haha, kazdy wie o co chodzi. A gdzie je trzymasz?
|
|
#6 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zaczęło się od wyjazdu za granicę, zostawiłam sobie "na pamiątkę" opakowania po herbacie, jakie piłam. Po jakimś czasie dowiedziałam się, że sporo ludzi je zbiera (głównie za granicą). Niektóre torebki są naprawdę przepiękne. Na przykład taka: ![]() A jak przyjemnie jest dostać przesyłkę np. z Holandii, Grecji. Po za tym od zawsze piłam dużo herbaty, a to też sposób by sprówować smaków z innych krajów W segregatorze ![]() A dodam jeszcze taką ciekawostkę, że niektóre firmy np. holenderska Pickwick dodają numery na torebkach - każdy smak ma inny numer. Jeśli następuje wznowienie jakiegoś rodzaju to też inne numery dostają. Edytowane przez Esta15 Czas edycji: 2015-03-08 o 00:29 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo ciekawe hobby.
Czyli jak zbieramy kilka rodzajów herbat czy też np. wypijam "ciekawą" herbatkę dajmy na to w restauracji, zbieram puste kopertki i wysyłam (oczywiście kila/kilkanaście sztuk). Czy wchodzą w grę tylko koperki z zawartością?
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Przyjmę wszystkie kopertki, żadną nie wzgardzę (łącznie z pełną
). Kilka sztuk tej samej kopertki też się przyda.
|
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
W takim razie oficjalnie zapisuje się do "akcji zbierania torebek po herbacie". W miarę możliwości postaram się je zbierać. Tylko napisz proszę jak by to miało wyglądać, ile torebek uzbierać i wysłać, aby miało to jakiś sens bo wiadomo 2 czy 5 to się raczej nie opłaca.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Aaaaa kopertki, myslalam, ze zuzyte torebki hahahaha
|
|
#11 |
|
Raczkowanie
|
kinga1701 -
Do najtańszego listu spokojnie około 30 kopertek wejdzie, nie sprawdzałam dokładnie. Fajnie by było jakby były jak najmniej uszkodzone, ale w żadnym wypadku nie będę wybrzydzać
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
Moje herbatki będą szły z Niemiec (tak więc herbatki niemiecki lub tureckie będą bo takie najczęściej pijam w torebkach,) a tu nam wszystko co za granice na wielkość i wagę dają, no ale ile taka kopertka waży z 2 gramy a i nawet z herbata nie wiele. Ok uzbieram jakąś sumę, i wtedy zobaczymy co się lepiej będzie opłacało częściej a mnie czy raz a więcej. Napisz mi tylko adres do kogo wysyłać.
|
|
|
|
|
#13 |
|
Konto usunięte
|
Napisz do mnie PW w okolicach 13-17 kwietnia, będę wtedy na Ukrainie i mogę coś Ci przywieźć, czego nie masz. Zresztą napisz na jakimkolwiek forum podróżniczym, na pewno ktoś się zgłosi.
Ps. ja zbieram bilety komunikacji miejskiej/kolejowe, ale tylko takie, których sama używałam
|
|
|
|
|
#14 |
|
Raczkowanie
|
kinga1701 - wysłałam PW
asia_aisa - na pewno napiszę, z Ukrainy jeszcze nic nie mam Bo zbieractwo fajne jest
Edytowane przez Esta15 Czas edycji: 2015-03-08 o 19:25 |
|
|
|
|
#15 |
|
Wtajemniczenie
|
Zbierasz wszystkie kopertki- takie od herbat z biedronki czy Biofixa też? czy tylko znanych marek typu Liptona?
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#16 |
|
Wtajemniczenie
|
Super kolekcja!
|
|
#17 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może kiedyś się zdarzy, że jakiejś nie będę chciała, ale wolę nie myśleć jak bardzo brzydka musiałaby być Dziękuję! |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Może jeszcze ktoś zamiast wyrzucić kopertki od herbaty chciałby nimi wesprzeć moją kolekcję? To prawie jak recykling - w pewnym sensie zyskają nowe życie
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
mam 262 szt. torebeczek od Pickwick z 42 unikalnych rodzajów (numerów). Nie wiem, czy tutaj mam wszystkie: https://www.facebook.com/pierre.herb...3293185&type=3 Mogę Ci je WSZYSTKIE podarować, proszę o kontakt. pozdrawiam ciepło. Edytowane przez PierrePiotr Czas edycji: 2015-04-11 o 13:43 |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Raczkowanie
|
Cześć,
ja też mam całkiem niezłą kolekcję zajmuję się tym mniej profesjonalnie niż Ty, gdyż moja kolekcja spoczywa w metalowej puszce ale ostatnio pogrupowałam je tematycznie. Koperciana kolekcja jest efektem ubocznym mojej sympatii do herbaty, kiedyś trafiłam na pyszne karmelowe TAZO, zatrzymałam opakowanie ku pamięci i tak się zaczęło. Jeżeli lubisz zarówno zawartość jaki i opakowanie dobrym pomysłem są wymiany herbaciane, można trafić na egzemplarze bożonarodzeniowe, halloweenowe itd. , są wymiany półhurtowe np. 30 sztuk. Kurcze, szkoda, że tak późno trafiłam na Twój wątek. Przed Świętami uporządkowałam swój zbiór i wywaliłam powtarzające się egzemplarze. Mogę wspomóc Twoją kolekcję kilkoma sztukami: - Yogi Tea Choco Chili (Niemcy) - Yogi Tea Choco (Niemcy) - Malwa Gruszkowa (PL) - Biofix Rooibos (PL) - Blik Ziemiańska (PL) - Clipper Earl Grey (UK) Clipper jest pustą kopertą, reszta z zawartością do przetestowania
|
|
#22 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Jeden wątek, a tyle wspaniałych ludzi można poznać |
||
|
|
|
|
#23 |
|
Zadomowienie
|
Chcesz jakieś z Czech?
mogę zacząć dla Ciebie odkładać
|
|
|
#24 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Rozeznanie
|
Hej
Bardzo fajne hobby Odezwij się do mnie na PW.PS. Może kiedyś pokażesz tutaj zdjęcia co ciekawszych okazów ze swojej kolekcji?
|
|
|
#26 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Link do zdjęcia w lepszej jakości: http://i.share.pho.to/4d401b1a_l.jpeg Są tu kopertki z Anglii, Węgier, Holandii, Francji, Grecji, Chin, Japonii, Korei, Izraela, Singapuru, Czech i jedna z mojej ulubionej serii z Polski ![]() Ps. Mówiąc o polskiej, oczywiście nie mam na myśli Dilmaha
Edytowane przez Esta15 Czas edycji: 2015-05-07 o 01:58 |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#28 |
|
Rozeznanie
|
Takie zdjęcia to ja lubię oglądać
![]() Bardzo ładne kopertki, szczególnie podobają mi się te w szarej tonacji ![]() Czy ja dobrze widzę że większość jest z zawartością w środku? Chętnie dobrałabym się do lawendowego Earl Greya Twiningsa Do pozostałych zresztą też![]() Lecę na PW |
|
|
|
|
#29 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale większość próbowałam ![]() Lawendowego Earl Greya Twinings polecam, pyszny! Czasami na allegro można dostać, ale są dość drogie
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Konto usunięte
|
ale fajne hobby
ja od niedawna zbieram opakowania od czekolad unikatowych, mam już 3 szt od Zottera ale też zbieram pocztówki (muszą być zapisane i wysłane - czystych nie zbieram)
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:52.

i staram się kolekcję systematycznie powiększać. Prawdą jest, że większość ludzi uważa torebki za śmieci i je wyrzuca. 

Zaczęło się od wyjazdu za granicę, zostawiłam sobie "na pamiątkę" opakowania po herbacie, jakie piłam. Po jakimś czasie dowiedziałam się, że sporo ludzi je zbiera (głównie za granicą). Niektóre torebki są naprawdę przepiękne. 

Czyli jak zbieramy kilka rodzajów herbat czy też np. wypijam "ciekawą" herbatkę dajmy na to w restauracji, zbieram puste kopertki i wysyłam (oczywiście kila/kilkanaście sztuk). Czy wchodzą w grę tylko koperki z zawartością?

-> 60 kg