|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Stare obiektywy manualne - gdzie kupić w Łodzi
Mam nadzieję, że któraś z Was będzie mogła pomóc
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Stare obiektywy manualne - gdzie kupić w Łodzi
Na pewno masz jakiś "pchli targ" albo inne miejsce, gdzie dziwni ludzie sprzedają jeszcze dziwniejsze rzeczy (spokojnie, nie "podejrzane" ale "dziwne", np. kryształowa patera obok lampy naftowej, obok kołnierza z lisa na którym leży jakiś stary Zenit).
Tylko nastaw się na wybrzydzanie i targowanie, i nie dawaj po sobie poznać, że coś uznałaś za okazję od pierwszego rzutu oka ![]() Lombardy - większość nie ma bladego pojęcia o sprzęcie foto, to ma swoje dobre i złe strony: dobre, bo czasem poniżej 100zł dostaniesz zestaw aparat+ jakieś dodatkowe szkło, złe, bo czasem Zenit wyglądający na rozjechany przez czołg stoi na półce z ceną 400zł (a realnie nie jest wart ani 40). Kupując od pośredników płacisz im za to, że u nich kupujesz. Kupując np. z ogłoszeń (olx, gumtree, jakieś lokalne serwisy) możesz kupić od właściciela, często w dobrej cenie (np. portretowy Jupiter 9 w idealnym stanie, komplet z pudełkiem, sporo poniżej 100zł). Allegro - dział "obiektywy" jest w większości opanowany przez pośredników, często są to aukcje, więc ceny są rynkowe (niespecjalnie atrakcyjne). Ja szukałbym wśród znajomych i (starszej) rodziny, wiele Zenitów i Praktic jeszcze leży po domach. Potem ogłoszenia, lokalne bazarki i lombardy (im bardziej "zakazana" okolica, tym większa szansa na coś ciekawego). Jeśli soczewki nie będą porysowane ani zapleśniałe, a przysłona będzie działać, kupowałbym każdy obiektyw M42 w dobrej cenie, niezależnie, czy już miałbym taki jeden czy dwa. Dlaczego? Jakość (szczególnie radzieckich) bywała nierówna, może się okazać, że masz na półce całkiem fajnego Heliosa, i drugiego mniej fajnego, ale dopiero po sprawdzeniu piątego zdziwisz się, jaki to fajny obiektyw ![]() A jeśli uda się coś kupić poniżej ceny rynkowej (cena rynkowa = zakończona transakcją aukcja na allegro z ostatniego miesiąca na podobny sprzęt w podobnym stanie), to już pełnia szczęścia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
magrad
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
ja co do allegro troche sie nie zgodze
![]() ![]() to samo moja psiapsióła i kumpel ![]() jesli chodzi o trioplana jest na czasie i cieżko dostac po niskiej cenie bo jest boom na to szkło juz ok 2 lat ceny końcowe kosmiczne ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Depresja2010 dziękuję
![]()
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Sprawdź komis interfoto.eu - siedzibę główną mają w Warszawie, ale kiedyś można było umawiać się w Łodzi. Tylko niestety ceny maja dość wysokie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Poszukaj na forach fotograficznych - tam głównie są oferty sprzedaży używek w dobrych cenach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:19.