![]() |
#511 |
uparta chmura
|
Dot.: Wspaniałe stulecie, TVP1
Dlaczego trudno w smartfonie zmienić kolor? ja nie miałam z tym problemu dopóki nie zachciało im się ulepszać wizażu
![]() Dzisiaj nie oglądałam serialu ![]() ragularkakeLubie wiedzieć,że coś się wydarzy, zanim to się wydarzy ![]() Nie każdy jest taki powściągliwy, a ciekawość to ludzka rzecz, do tego serial ciągnie się niemiłośliwie...
![]() |
#512 |
BAN stały
|
nie wiem dlaczego, trudno się dogadać ze smartfonem, żeby zmienił kolor, więc sobie odpuściłem,
mi serial szybko szedł kiedy go zaczynałem oglądać, nie wierzyłem, że można tak super oddać warunki w jakich ci ludzie żyli, zresztą do dziś ten serial jest super, inni powinni się uczyć produkcji filmów i seriali historycznych, a nie jak w jakimś panu Wołodyjowskim cieszą się jak pokażą sanie na śniegu ![]() to Wspaniałe Stulecie pokazuje też jak wielką siłą jest Islam, że w Islamie jest zdobywanie nowych ziem, śmierci się nie boją bo jeśli skończą jako męczennicy to czeka ich nagroda, ślub mogą brać i nie grzeszą, potem 3 razy wystarczy się rozwieść i sprawa załatwiona, a Katolicyzm ? dokładne przeciwieństwo, to Wspaniałe Stulecie pokazuje też jak bardzo Europa lubi załatwiać wszystko kasą, a Muzułmanie walką i, że europejski sposób załatwiania wszystkiego kasą ich śmieszy, może nawet obraża, był film 300 o Persach i Sparcie, Ibrahim też miał doczynienia z Persami, normalnie to Wspaniałe Stulecie powinni oglądać na lekcjach histori zamiast czytać, litery nie pokażą tego bogactwa obrazu, dźwięku, podobienstwa do postaci, krajobrazu, zamku, dźwięku piejącego głosu Ibrahima, histeri Hatice, wyniosłości Valide, knucia Hurrem, wściekłości Mahlidevran i wszystkiego innego co jest w serialu, takich filmów trzeba więcej ![]() Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-04-11 o 02:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#513 | |
wredna wizażanka
|
Cytat:
![]() Co do kolejnych akapitów... To chyba oczywiste, że serial kręcony w takiej, a nie innej kulturze, będzie ją i jej zasady, władców itd. gloryfikował, a innych ukazywał jako nadętych idiotów. Nie mówię, że nie było możliwości żeby niektóre zdarzenia w serialu odzwierciedlały fakty, no ale litości, nie opierajmy swojej wiedzy historycznej na serialu...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#514 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Oczywiście, zdarzały się incydenty, bo w państwie osmańskim pojawiali się Kozacy, którzy napadali, grabili, palili a z kolei w Rzeczypospolitej podobnie zachowywali się Tatarzy. Mimo wszystko, władcy uważali się za przyjaciół i nazywali braćmi. Przyjaźń podtrzymywały też żony władców - Roksolana (Hurrem) korespondowała z Boną, zachował się też jej list kondolencyjny do Zygmunta Augusta po śmierci Zygmunta Starego. Roksolana nazywana była siostrą króla polskiego, oczywiście nie było żadnego pokrewieństwa, ale świadczyło o szacunku wzajemnym i dobrosąsiedzkich stosunkach. Przesyłano też sobie prezenty, Zygmunt August otrzymał od Roksolany piękne... kalesony ![]() Król Ludwik z Węgier, który zginął pod Mohaczem, był bratankiem Zygmunta Starego. Był słabym władcą, który dawał sobą kierować doradcom. Podobnie postępował ojciec Ludwika, którego nazywano "królem dobrze", ponieważ to najczęściej od niego słyszano - nie miał swojego zdania i na wszystko się zgadzał. Nic dziwnego, że Sulejman wykorzystał okazję i podporządkował sobie Węgry. Zygmunt Stary nie stanął po stronie bratanka, niby przysłał jakąś niewielką pomoc, ale to trochę dla zachowania pozorów. Czy dla krajów chrześcijańskich liczyły się tylko pieniądze? W takim samym stopniu, jak dla Turków. Sulejman nałożył przecież daninę na Węgry a rządził Zapolya a nie któryś z wezyrów. Swoją drogą, Zapolya później związał się z Jagiellonami, bo ożenił się z córką Zygmunta i Bony. Jego przeciwnik - Ferdynand Habsburg - też był mężem Jagiellonki. Była to Anna, ale nie córka Zygmunta Starego, tylko jego brata Władysława, króla Węgier. W krajach katolickich też były "rozwody", chociaż tu sprawę rozwiązywał papież. To oczywiste, że w tureckim filmie Sulejman jest wspaniały a inni władcy głupi, tchórzliwi albo wredni. W polskim filmie to Polacy są najmądrzejsi, najszlachetniejsi a wszystko co złe, to po stronie aktualnych wrogów - Niemców, Rosjan, Turków, Tatarów, Kozaków, Szwedów itd. A z kolei w rosyjskim filmie Polacy będą niedobrzy ![]() Mówisz, że w "Panu Wołodyjowskim" nie jest wyjaśnione, kim był Tuhaj-bej. A musi być? Kto czytał "Ogniem i mieczem", ten wie ![]()
![]() |
![]() |
#515 |
BAN stały
|
Agrippinilla,
to, że zawarli rozejm to chyba Sułtan miał dobry humor albo poddali się od razu i może dlatego w nagrodę dostali ten rozejm, ja tam nie czytałem Ogniem i mieczem ani krzyżaków tylko oglądałem w tv i żyje ![]() po tym Wspaniałym Stuleciu raczej nie widać, żeby jakoś bardzo favoryzowali Sułtana, za to pokazali błędy Watykanu, naiwność księcia Ferdynanda i jego laski Izabeli, szkoda, że w odcinku o odparciu wojsk Sulejmana wspomieli tylko o śląsku jakby to nie była Polska, co po turecku znaczy Sulejman skoro sulej znaczy mów ? mówiący facet ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#516 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Szkoda tylko, że Izabela to postać fikcyjna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#517 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#518 |
Konto usunięte
|
Tak, a stwierdzenie, że na lekcjach historii zamiast czytać książki powinni oglądać Wspaniałe Stulecie to już po prostu mistrzostwo...
Ciekawe co mają wspólnego Hatice, Hurrem, Mahidevran i ich intrygi z nauką historii w Polsce? Przecież to tylko serial, interpretacja historii i sporo fikcji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#519 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Serial jest dobry ale to tylko serial i akurat bardziej skupiono się w nim na intrygach wewnątrz haremu niż aspekcie historycznym. Jak możesz Ogniem i Mieczem porównać do Wspaniałego stulecia? Tam były sceny bitew, film był zrobiony z większym rozmachem. We wspaniałym stuleciu wszystko dzieje się w haremi, czasem ogrodzie. W kilku odcinkach były niby sceny wojskowe ale do Ogniem i mieczem to się nie umywało. Zresztą kiedy było kręcone ogniem i mieczem a kiedy wspaniałe stulecie. To też nie daje Ci do myślenia? To tak jakbyś wiedzę o życiu czerpał z M jak miłość a wiedze historyczną o II wojnie światowej z "Jak rozpętałem II wojnę światową" lub "Czterech Pancernych"
![]() |
![]() |
#520 | |
BAN stały
|
tak, oni już wtedy byli bardziej rozwinięci niż my dziś...
mieli wszystko, żadne Soviet Union ani European Union nie są nowościami, żadna aborcja też nie jest nowością, ani sztuczne ognie, ani zdrady, ani knucie plotki kłamanie, pomyśleć, że conajmniej znali to od 1500 roku, to wstyd dla dzisiejszej cywilizacji, że tak mało się rozwinęła, Cytat:
Nameria, akurat jak rozpętałem drugą wojne światową i gdzie jest generał to bardzo mądre filmy, pokazują jak przypadkiem coś się może udać i pokazują ludzkie wady ![]() ![]() Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-04-11 o 23:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#521 |
Konto usunięte
|
Proszę powiedzcie mi, że userrr to troll albo że ma 10 lat... Nie wierzę, że można być takim ignorantem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#522 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#523 |
wredna wizażanka
|
Ręce opadają jak czytam jego posty.
![]() |
![]() |
#524 |
BAN stały
|
skup się na Wspaniałym Stuleciu, a nie krytykowaniu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#525 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Userrr proszę Cię zastanów się trochę zanim coś napiszesz, bo nie tylko ręce opadają jak się to czyta. Po prostu już brak słów na Twoją ignorancję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#526 |
BAN stały
|
ale to pogrubione to sama prawda
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#527 |
Konto usunięte
|
Już więcej nie skomentuję, bo dostanę bana...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#528 |
Zakorzenienie
|
Userrr za gadanie takich glupot Sulejman kazalby Ci uciac jezor. :p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#529 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#530 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
2. Aborcja znana jest od niepamiętnych czasów. Zajmowały się tym tzw. babki albo też znachorki, akuszerki, szamanki itd. 3. ZSRR czy UE to nie jedyne unie czy konfederacje państw, jakie znamy ![]() ![]() 4. Nasze państwo jest starsze od Imperium Osmańskiego. 5. Turcja nie miała żadnego wpływu na to, kto zasiada na polskim tronie. Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#531 |
BAN stały
|
Agrippinilla,
bardziej radykalnie, racja, mianowałby mnie Wielkim Wezyrem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#532 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#533 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Wiem, że jest nowy odcinek na yt, ale jeszcze nie obejrzałam... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#534 | |
wredna wizażanka
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#535 |
Zadomowienie
|
Chłopcze, liźnij trochę wiedzy, poczytaj trochę o starożytnej Grecji, Rzymie, zobaczysz, że intrygi to nie tylko w haremie. Wszędzie ale to wszędzie była walka o władzę.
Oglądasz Grę o tron? Poczytaj sobie na podstawie czego była pisana "Pieśń lodu i ognia", może zrozumiesz troszkę co się działo w Europie bo inspiracją były wydarzenia historyczne.
![]() |
#536 | |
wredna wizażanka
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#537 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, szkoda naszej walki z wiatrakami, ja już kolegę przestałam cytować i odpowiadać na jego zaczepki (bo ciężko mi uwierzyć, że jego posty to prawdziwe czyjeś poglądy, a nie zaczepki...). Także dyskusja o historii i serialu - tak, dyskusja w tym przedmiocie z urserrem - nie do końca
![]() Ostatni odcinek w tvp znów przypomniał mi, jak zabawne są sceny, w której Hurrem dostaje hiperwentylacji ![]() ![]()
![]() |
#538 |
Konto usunięte
|
Ja nie obejrzę żadnego nowego odcinka aż do grudnia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#539 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#540 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:53.