SEX przed ślubem ! Ale... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-12, 00:33   #1
daria0651
Przyczajenie

SEX przed ślubem ! Ale...

czy seks przedmałżeński powinien podlegać moralnej ocenie?
daria0651 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-12, 12:45   #2
ania9o
Zakorzenienie

Dot.: SEX przed ślubem ! Ale...

Uważam, że to indywidualna sprawa każdego. Nikomu się nie powinno do łóżka a tym bardziej do sumienia zaglądać. Mamy wolną wolę i powinniśmy postępować wg siebie.
I nie wiem co rozumiesz dokładnie pod "oceną moralną"? Że takie osoby powinny być wytykane palcami? Albo potępiane przez ludzi?
ania9o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-12, 16:15   #3
911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ania9o Pokaż wiadomość
Uważam, że to indywidualna sprawa każdego. Nikomu się nie powinno do łóżka a tym bardziej do sumienia zaglądać. Mamy wolną wolę i powinniśmy postępować wg siebie.

Nic dodać, nic ująć!
911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-13, 14:08   #4
BiteAddict
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez daria0651 Pokaż wiadomość
czy seks przedmałżeński powinien podlegać moralnej ocenie?
A na jakiej podstawie czujesz się usprawiedliwiona oceniania co inni ludzie robią w łóżkach?
To jest ich prywatna sprawa, i dopóki wszyscy zainteresowani są zadowoleni to nikomu nic do tego.
Stary 2015-04-13, 14:12   #5
Nameria
Zadomowienie

to jest intymna i bardzo prywatna sprawa, w żaden sposób nie powinna być oceniana przez innych. Każdy w tej kwestii powinien posępować według swojego sumienia i swoich przekonań
Stary 2015-04-13, 14:24   #6
Hiyori
Zadomowienie

Ogólnie nie powinien, ale może być oceniany np. przez osoby bardzo wierzące, na zasadzie Hania bzyka się z Xyz, oni uprawiają seks przed ślubem przecież to grzech, no i odwrotnie zgrzeszyłam O ile to ocenianie zachodzi w samej ich głowie i nie jest wypowiadane głośno, to mi nie przeszkadza. W sumie każdy ma jakieś swoje zasady np., że sprząta wtedy kiedy się pobrudzi, a nie w określone dni tygodnia i według nich trochę ocenia zachowanie innych (po co sprzątać w sobotę i marnować tyle czasu, trzeba na bieżąco, itp.).
Stary 2015-04-13, 14:41   #7
201607040940
Konto usunięte

jeżeli jesteś wierząca - to tak, to że nie zachowujesz czystości przed ślubem kościelnym - podlega ocenie. Popełniasz grzech nieczystości, powinnaś się z niego spowiadać, żałować i przyrzec poprawę.

Jeżeli jesteś niewierząca, pełnoletnia, dbasz o antykoncepcję, dbasz o zdrowie swoje i partnera, nie zakładasz wątku na wizażu - nie powinno nikogo obchodzisz co, z kim, kiedy, jak często i w jakiej konfiguracji robisz w łóżku. No chyba że SEKS jest w miejscu publicznym - to na pewno kogoś zainteresuje.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-13, 18:20   #8
Bananalama
jestę wieszczę

seksu nie oceniam pod względem moralności, hipokryzję owszem. Gdy np. radośnie sobie pan bzyka się z panią, do kościółka maszerują, ślubik kościelny. To wtedy to komedia, "Moralność pani Dulskiej" . A sam seks jest dla mnie tak neutralny, to tak jakbym miała oceniać moralność ludzi będącej na diecie dukana, albo lubiących grać w scrable.

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-13, 18:53   #9
Konto usunięte

SEX przed ślubem ! Ale...

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
seksu nie oceniam pod względem moralności, hipokryzję owszem. Gdy np. radośnie sobie pan bzyka się z panią, do kościółka maszerują, ślubik kościelny.

Nawet to jest prywatna sprawa pary i nie powinna podlegać ocenie nikogo "z zewnątrz", ewentualnie spowiednika. To jest sprawa ich sumienia i ich przekonań. I tyle. Z reszta się zgadzam
911814027737b2fb37208075fbc353dc82d7d123_64640b1bca2a5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-13, 19:01   #10
WhySoSerious
multitasking ninja

Cytat:
seksu nie oceniam pod względem moralności, hipokryzję owszem. Gdy np. radośnie sobie pan bzyka się z panią, do kościółka maszerują, ślubik kościelny. To wtedy to komedia, "Moralność pani Dulskiej" . A sam seks jest dla mnie tak neutralny, to tak jakbym miała oceniać moralność ludzi będącej na diecie dukana, albo lubiących grać w scrable.
Podpisuję się rękami i nogami.
Tego typu hipokryzja niezmiernie mnie bawi
Stary 2015-04-13, 19:23   #11
201607141620
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez WhySoSerious Pokaż wiadomość
Podpisuję się rękami i nogami.
Tego typu hipokryzja niezmiernie mnie bawi
Macie i moje ręce do podpisu.
Takich hipokrytów mam zaraz pod nosem, ile śmiechu z tego...
201607141620 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-13, 19:39   #12
BiteAddict
Rozeznanie

Cytat:
Kuzynka szła do ślubu kościelnego w ciąży, ale mieszkanie razem przed ślubem to wieeeeelki grzech
Hipokryzji nie trawię.
I się do podpisywania pod tym przyłączam.
Stary 2015-04-13, 19:42   #13
MistrzyniDrugiegoPlanu
Rozeznanie

Ale kogo to obchodzi? Skoro uważasz, że uprawianie seksu przed ślubem jest ok i jesteś o tym taki przekonany, to jak możesz się oburzać, że ktoś cię ocenia? Toż to powinno po tobie spłynąć.
MistrzyniDrugiegoPlanu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-13, 19:42   #14
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Gdy np. radośnie sobie pan bzyka się z panią, do kościółka maszerują
A od kiedy to uprawianie pozamałżeńskiego seksu wyklucza chodzenie do kościoła?

Z góry doprecyzowuję, że piszę o chodzeniu na mszę, nie do komunii.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-13, 20:52   #15
zlotniczanka
plum plum

to zależy, jak ktoś definiuje moralność.

W mojej nie ma takich norm, które by pozwoliły potępiać kogoś za jego seksualność, dopóki nie krzywdzi ona innych istot.

zlotniczanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-13, 22:20   #16
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość

Bananie wyraźnie chodziło o przyjmowanie sakramentów, co napisała zaraz po przecinku, a co usunęłaś z cytatu.

Do tego nie wiem co Wizaż ma z tym ocenianiem. Normalna funkcją mózgu jest ocenianie i porównywanie WSZYSTKIEGO z czym się człowiek styka. Nie ma co zakrzywiać rzeczywistości, drogie użytkowniczki.

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 08:42   #17
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość

O to to to.
Jak idę do kościoła, to mało mnie obchodzi to, kto stoi obok - święta za życia czy prostytutka. Tym bardziej jeśli to prostytutka to cieszyłabym się, że miała potrzebę przyjść i się pomodlić.
Co do tego, że ludzie uprawiający seks przed ślubem nie powinni brać ślubu kościelnego ciekawym jest to, że mówią tak głównie osoby do kościoła nie chodzące. Z pozycji kogoś z zewnątrz czy niewierzącego łatwo jest oceniać, nigdy w żadnej dyskusji jaką na ten temat prowadziłam (a prowadziłam bo wiele lat udzielałam się w kościele,teraz już nie) nie usłyszałam takiej opinii od par czystości dotrzymujących.

Moim zdaniem jedyna sytuacja, w jakiej ślub kościelny to hipokryzja to taka, kiedy bierze go dwoje ludzi w ogóle nie chodzących do kościoła i mających ten kościół absolutnie gdzieś.

Idealnie by było, gdyby katolicy trzymali się swojej wiary w 100%, natomiast jest to ideałem trudnym do osiągnięcia. Nie mam na myśli tylko seksu, bo czasem mam wrażenie, że tylko uprawianie go bądź nie według niektórych warunkuje osobę wierzącą. Na człowieka czeka po drodze jeszcze pierdyliard innych, wcale nie mniej poważnych przewinień, ale łatwiej nam myśleć że to ten osławiony seks o wszystkim decyduje. Seks będący zresztą jedną z potrzeb biologicznych.
Stary 2015-04-14, 09:25   #18
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Lilly Greace Pokaż wiadomość
O to to to.

Jak idę do kościoła, to mało mnie obchodzi to, kto stoi obok - święta za życia czy prostytutka. Tym bardziej jeśli to prostytutka to cieszyłabym się, że miała potrzebę przyjść i się pomodlić.

Co do tego, że ludzie uprawiający seks przed ślubem nie powinni brać ślubu kościelnego ciekawym jest to, że mówią tak głównie osoby do kościoła nie chodzące. Z pozycji kogoś z zewnątrz czy niewierzącego łatwo jest oceniać, nigdy w żadnej dyskusji jaką na ten temat prowadziłam (a prowadziłam bo wiele lat udzielałam się w kościele,teraz już nie) nie usłyszałam takiej opinii od par czystości dotrzymujących.

Moim zdaniem jedyna sytuacja, w jakiej ślub kościelny to hipokryzja to taka, kiedy bierze go dwoje ludzi w ogóle nie chodzących do kościoła i mających ten kościół absolutnie gdzieś.

Idealnie by było, gdyby katolicy trzymali się swojej wiary w 100%, natomiast jest to ideałem trudnym do osiągnięcia. Nie mam na myśli tylko seksu, bo czasem mam wrażenie, że tylko uprawianie go bądź nie według niektórych warunkuje osobę wierzącą. Na człowieka czeka po drodze jeszcze pierdyliard innych, wcale nie mniej poważnych przewinień, ale łatwiej nam myśleć że to ten osławiony seks o wszystkim decyduje. Seks będący zresztą jedną z potrzeb biologicznych.

Zgadzam się. Dorzucę jeszcze, ze dla osób wierzących/agnostyków to sa naprawdę zawiłe kwestie. Nie mozna sprowadzać kwestii wiary i przekonań do hipokryzji lub jej braku. Nie powinno sie ludziom zarzucać ze "wybierają z religii tylko to co im się podoba", bo każdy ma prawo do subiektywnych ocen, niezależnego wyboru, własnej interpretacji. Każdy jej i tak wszak dokonuje i próbuje żyć tak jak chce, jak lubi, lub jak najlepiej umie. A kosciol powinien być zadowolony, ze ludzie jeszcze całkiem z sakramentów nie porezygnowali i jednak przyjdą ten związek zawrzeć czy dziecko ochrzcić. To oznacza ze większość z nich jednak nie ma kościoła tak całkiem gdzieś. Przede wszystkim skąd wszystkie wiecie kto się z kim "bzyka" i kto pózniej chodzi do kościoła lub nie?? Ja się w takie sprawy moich sąsiadów/znajomych nie zagłębiam bo naprawdę mnie to nie interesuje i przede wszystkim to nie moja sprawa. Ergo, nie podlega to mojej ocenie, a juz na pewno nie moralnej.
Stary 2015-04-14, 10:14   #19
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Leszy Pokaż wiadomość
Bananie wyraźnie chodziło o przyjmowanie sakramentów, co napisała zaraz po przecinku, a co usunęłaś z cytatu.
22 to chyba dla zbyt niektórych późna noc, skoro nie rozszyfrowałeś, że ona pisała o ślubie, ja o cotygodniowej, "zwykłej" komunii. To jest diametralna różnica. Zacznij czytać więcej razy to, do czego się odnosisz, bo zaczynasz zakrzywiać.

Cytat:
Napisane przez Lilly Greace Pokaż wiadomość
Tym bardziej jeśli to prostytutka to cieszyłabym się, że miała potrzebę przyjść i się pomodlić.
No bo do kościoła ma prawo wejść każdy, a ludzie żyjący w niesakramentalnych związkach są do tego wręcz zachęcani. I to przez papieża, ale co tam on może wiedzieć, w końcu pierwszy lepszy wizażanin wie lepiej i ma większe prawo sobie dośpiewywać teorie

Edytowane przez Mileva_
Czas edycji: 2015-04-14 o 10:17
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 11:08   #20
Rolnik_sam_w_dolinie
BAN stały

Cytat:
A to ciekawe. Myślisz, ze jak zaczniesz praktykować jakąkolwiek religię, to od razu zostaniesz święta i nie będziesz grzeszyć? To tak nie działa. Większość ludzi podchodzi do nauczania KK wybiórczo, i to się chwali. Problem zaczyna się wtedy jak zaczynają pouczać innych, zgrywać świętszych od papieża. Mój brat nie chodzi do KK całe życie, potem nawrócił się na dwa tygodnie, i przez te 2 tygodnie chodzenie na msze (raz w tygodniu, a więc był na dwóch mszach) zaczął pouczać, krytykować, ganić, mówić że tylko osoby chodzące do kościoła są wierzące prawdziwie. Żal.
Rolnik_sam_w_dolinie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 11:40   #21
Jazgotek
Rozeznanie

Wszystko zależy od wszystkiego, nie da się stwierdzić jednoznacznie.
Przykłady:

Parka A jest ze sobą np. już 2-3 lata. Traktują się poważnie, chcą spędzić ze sobą resztę życia, mówią sobie "kocham" z pełną świadomością, wiedzą że się kiedyś pobiorą i będą mieli razem dzieci. Nie spali jeszcze ze sobą, bo chcieli poczekać do ślubu, ale pewnego razu poniosła ich romantyczność. Uprawiali seks z czystej miłości, nie żałowali, jakoś tak zostało. Pół roku później odbyły się oficjalne zaręczyny, ruszyły przygotowania do ślubu, pobrali się i żyli długo i szczęśliwie (naprawdę).

Parka B rozpoczęła swoją znajomość od seksu. Nie traktowali się poważnie, liczyli że to będzie przygoda tylko na kilka razów, ale po jakimś czasie odkryli, że coś ich do siebie ciągnie. Zakochali się w sobie, zamieszkali razem, ze ślubem chcą poczekać, a w trakcie pojawiło się dziecko, z wpadki, ale bardzo chciane i kochane. Chcą się pobrać za kilka lat.

Parka C to toksyczna para. Zarówno pan jak i pani mieli wielu (naprawdę wielu) partnerów seksualnych przed sobą, a w trakcie trwania związku flirtują z innymi ludźmi. Po krótkim czasie dochodzi do zdrady z obu stron, a oni to mimo wszystko chcą się pobrać, koniecznie w kościele, koniecznie w białej sukni.

Z punktu widzenia KK wszystkie te pary są potępione, ponieważ KK ma swoje zasady, które sam ustalił. Powinno się ich przestrzegać, jeśli chce się być nieodzowną częścią KK, czyli katolikiem.

Ja uważam jednak, że KK powinien podchodzić do ludzi bardziej indywidualnie. To nie jest średniowiecze, że ludzie przypominali jednakowe stado baranów. O ile Para A od początku do końca kierowała się miłością, którą Bóg chce widzieć i praktycznie od początku dążyli do małżeństwa, o tyle ciężko powiedzieć to samo o Parce C, która jest totalnym przeciwieństwem pary A. Zupełnie co innego można też powiedzieć o parze B.

Wszystko zależy też od tego, kto jak traktuje Kościół i wiarę - dla niektórych to są dwie różne rzeczy, a dla niektórych jedność.

68 - 67 - 66 - 65 - 64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58 - 57 - 56 - 55
Jazgotek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 12:10   #22
MistrzyniDrugiegoPlanu
Rozeznanie

Cytat:

Do tego nie wiem co Wizaż ma z tym ocenianiem. Normalna funkcją mózgu jest ocenianie i porównywanie WSZYSTKIEGO z czym się człowiek styka. Nie ma co zakrzywiać rzeczywistości, drogie użytkowniczki.
Dokładnie. Wielki bulwers, bo ktoś poradził, że np. seks po 3 miesiącach związku to za wcześnie. Czytałam kiedyś taki watek, chyba "nie stać mnie na randkę z internetu" się nazywał i wszyscy tam nie wiadomo za co najechali na kogoś, kto tak napisał O.o I przez ileś stron wątku spina o jedno zdanie. Takie oburzenie, jakby ten ktoś matkę komuś zabił O.o Bo śmiał ocenić coś. Litości... Powtórzę: skoro dla kogoś seks przed ślubem jest ok, to niech nie płacze, jak ktoś mu kulturalnie powie, że według niego to nie w porządku, czy coś.
MistrzyniDrugiegoPlanu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 13:28   #23
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MistrzyniDrugiegoPlanu Pokaż wiadomość
Dokładnie. Wielki bulwers, bo ktoś poradził, że np. seks po 3 miesiącach związku to za wcześnie. Czytałam kiedyś taki watek, chyba "nie stać mnie na randkę z internetu" się nazywał i wszyscy tam nie wiadomo za co najechali na kogoś, kto tak napisał O.o I przez ileś stron wątku spina o jedno zdanie. Takie oburzenie, jakby ten ktoś matkę komuś zabił O.o Bo śmiał ocenić coś. Litości... Powtórzę: skoro dla kogoś seks przed ślubem jest ok, to niech nie płacze, jak ktoś mu kulturalnie powie, że według niego to nie w porządku, czy coś.
takie uwagi nie są kulturalne. Znasz kogoś kto prosi o opinie na temat swojego "prowadzenia się"? No chyba że na wizażu.
Stary 2015-04-14, 14:08   #24
Rolnik_sam_w_dolinie
BAN stały

Ja myślę, że w czekaniu do ślubu jest coś niepokojącego. Jeśli jakaś para czeka sobie kilka lat ze względu na religijność, to mam podstawy sądzić, że niestety brak tam chemii. Partnerka nie czuje pożądania do partnera, lub odwrotnie (to pierwsze zdarza się częściej, bo generalnie kobiety mają mniejsze potrzeby seksualne). Pewnie po ślubie u takich związków seks wygląda tak samo jak przed ślubem.
Rolnik_sam_w_dolinie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 14:14   #25
melysa
Raczkowanie

Zgodzę się z Lilly Greace i Jazgotek. Do wszystkich osób krzyczących o hipokryzji dodam tylko, że idąc tym tokiem rozumowania można tak nazwać każdą osobę która popełnia jakikolwiek grzech. No bo jak to - chodzi do kościoła a kłóci się z matką/przeklina/chodzi w poście na dyskoteki/jakikolwiek inny grzech.
melysa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 14:22   #26
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez melysa Pokaż wiadomość
Zgodzę się z Lilly Greace i Jazgotek. Do wszystkich osób krzyczących o hipokryzji dodam tylko, że idąc tym tokiem rozumowania można tak nazwać każdą osobę która popełnia jakikolwiek grzech. No bo jak to - chodzi do kościoła a kłóci się z matką/przeklina/chodzi w poście na dyskoteki/jakikolwiek inny grzech.

przeklinanie nie jest grzechem. No chyba że "Nie będziesz wymawiał imienia Pana Boga twego nadaremno"
Stary 2015-04-14, 14:26   #27
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Cieszę się, że nie tylko ja tak uważam. Jak widzę teksty typu 'nie oceniam...' to mi witki opadają.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 14:28   #28
melysa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
przeklinanie nie jest grzechem. No chyba że "Nie będziesz wymawiał imienia Pana Boga twego nadaremno"
Przeklinanie jest grzechem (np. idź do diabła), wulgaryzmy nie są.
melysa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-14, 14:40   #29
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez melysa Pokaż wiadomość
Przeklinanie jest grzechem (np. idź do diabła), wulgaryzmy nie są.
ok, rozumiem

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ----------

Cytat:
Napisane przez SALIX Pokaż wiadomość
Cieszę się, że nie tylko ja tak uważam. Jak widzę teksty typu 'nie oceniam...' to mi witki opadają.

staram się nie oceniać negatywnie ludzi - bo jaki miałby być tego sens? Że powiem koleżance że źle dobrała kolory ubrania - ma wadę wzroku i nie rozróżnia kolorów, że powiem jej ze źle wychowuje dzieci - jest jaka jest i nie zmieni tego nic. A najmniej uwagi koleżanki z pracy.

Jaki jest sens oceniania obcych ludzi, dawania im nieproszeni dobrych rad prócz chęci polepszenia sobie humoru? Że ja niby jestem taka świetna a oni są tacy beznadziejni? innego powodu nie widzę.

Chyba że ktoś zapyta - jak na wizażu. To chętnie odpowiem co o tym lub owym myślę.
Stary 2015-04-14, 15:48   #30
201607110949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
ok, rozumiem

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ----------

staram się nie oceniać negatywnie ludzi - bo jaki miałby być tego sens? Że powiem koleżance że źle dobrała kolory ubrania - ma wadę wzroku i nie rozróżnia kolorów, że powiem jej ze źle wychowuje dzieci - jest jaka jest i nie zmieni tego nic. A najmniej uwagi koleżanki z pracy.

Jaki jest sens oceniania obcych ludzi, dawania im nieproszeni dobrych rad prócz chęci polepszenia sobie humoru? Że ja niby jestem taka świetna a oni są tacy beznadziejni? innego powodu nie widzę.

Chyba że ktoś zapyta - jak na wizażu. To chętnie odpowiem co o tym lub owym myślę.
Mylisz ze sobą 2 pojęcia. Czym innym jest wtrynianie nosa w nie swoje sprawy, udzielania dobrych rad bez poproszenia o to, komentowania różnych zachowań na głos, co mogłoby kogoś bezsensownie zranić - czym inny sam fakt oceniania, w głowie. Ludzie nieustannie oceniają, każdą pierdołę, także podświadomie - inaczej by nie przeżyli.
201607110949 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości