Panny Młode 2015 część 42- nasz sezon! - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-04-14, 19:46   #3031
kruella_de_mon
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2015 część 42- nasz sezon!

Cytat:
Napisane przez krolewna_smieszka Pokaż wiadomość
A ja Wam powiem, że strasznie dziwnie się czuję po ślubie cywilnym. Nie cierpię, gdy TŻ mnie przedstawia jako swoją "wife". Czuję się wtedy taka stara. Wszyscy na nas patrzą jak na wybryk natury - tacy młodzi a już po ślubie. Wrażenie potęguje fakt, że mojemu TŻowi nikt nie daje nawet 19 lat z wyglądu. :P
ostatnio miałam sen z wami xd.
Że byłam u kogoś w domu, który miał dziedziniec z altanką stara dobudówką i takimi z lat 70 meblami ogrodowymi xd.. I gadałas ze mna i nagle przyszedł Twoj Tż i sobie mysle: wcale mlodo nie wygląda xD (miał brodę!!!!), nastepnie pojawiło się Na biurku Oli i tam w 3 siedzieliśmy i oglądałyśmy gazetę(niby jakiś Joy czy Avanti) ale tak naprawdę w gazecie były strony z forum wizazu, czyli czytalysmy co na forum slychać przekładając kartki:P..
kruella_de_mon jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 19:47   #3032
kejshi
Raczkowanie

Czesc. O matko. Ale natrzaskalyscie witam w nowym watku. Widze, ze jeszcze Misia nie pisala relacji, wiec skladam spoznione zyczenia na nowej drodze zycia. Asica niezła historia. Z odwolywaniem sali to już przegiecie
kejshi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 19:51   #3033
krolewna_smieszka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kruella_de_mon Pokaż wiadomość
(miał brodę!!!!)
Haha, to akurat jest zupełnie niemożliwe, bo mój TŻ prawie nie ma zarostu.
Stary 2015-04-14, 19:52   #3034
blink07
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kejshi Pokaż wiadomość
Czesc. O matko. Ale natrzaskalyscie witam w nowym watku. Widze, ze jeszcze Misia nie pisala relacji, wiec skladam spoznione zyczenia na nowej drodze zycia. Asica niezła historia. Z odwolywaniem sali to już przegiecie
A już brałam się za przeszukiwanie wątku, bo troszkę mnie nie było

Więc cześć

Rozglądam się za zaproszeniami (wreszcie) i na allegro znalazłam kilka bardzo ładnych, komplet 50 szt kosztuje 1 zł. Chodzi o to, że zaproszenia robi fundacja i zamieszczają wierszyk o zbiórce charytatywnej dla chorych dzieci... kurde i mam zagwozdkę
Co o tym myślicie?

18.07.2015 ślubujemy !!
blink07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 19:53   #3035
aga99792
Zakorzenienie

hej po zajęciach.
Powiem tylko jedno (bo ide pisac prace)
Asica! ja nadal nie moge w to uwierzyć. o co chodzi? matko kochana
ale te maile to już całkiem pojechane po całości
aga99792 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 19:58   #3036
wiosenka84
Zadomowienie

W miarę możliwości podczytuje wątek, ale ciągle coś wyskoczy i nie mogę wbić się w wątek
Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Mamy kwit z USC. Teraz tylko protokół.
O to proszę opisz mi dokładnie jak załatwiałaś ten kwit.

Czy to prawda, że opłatę należy wpłacić do usc pod który podlega kościół w którym bierzecie ślub? Bo tak mi powiedziała babka z usc. A kwit można już gdzie indziej. Musieliście być razem osobiście?
wiosenka84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 19:58   #3037
duchaa123
Wtajemniczenie

A ja mam zajecia dopiero za 2 tyg bo zaczely sie egzaminy . No to sie polenie

Adrian 13.05.2013 r Gabriela 13.04.2016 r
duchaa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 20:06   #3038
~Veronique
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wiosenka84 Pokaż wiadomość
W miarę możliwości podczytuje wątek, ale ciągle coś wyskoczy i nie mogę wbić się w wątek

Czy to prawda, że opłatę należy wpłacić do usc pod który podlega kościół w którym bierzecie ślub? Bo tak mi powiedziała babka z usc. A kwit można już gdzie indziej. Musieliście być razem osobiście?
Tak, oplate trzeba miec na usc w miejscu pod ktory podlega kosciol, a dokumenty mozna sobie zalatwic gdzie sie chce, my tak mielismy.
A i trzeba byc we dwojke osobiscie, bo podpisuje sie oswiadczenia, ze nie ma przeszkod do zawarcia malzenstwa.

~Veronique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 20:11   #3039
oleandra123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
wiza spoko, ja szczepilam sie na normalne rzeczy, nic tropikalnego (ale bywałam w miastach i raczej latałam, nie jezdzilam super komunikacją)
nie wiem kiedy masz slub ale nie polecam lotu w okresie ramadanu albo co gorsza idulfitri bo jest albo ciezko dostac jesc albo bardzo drogo

dobry wybór Lombok (nawet zamiast bali)
Co do Jawy to polecam Yogyakarte bardzo uroczo tam jest
z plaż to na poludnie od yogy jest pangandaran beach - bardzo fajne miejsce
dla wytrwałych - na bali lepiej pojechac autokarem jedzie sie z 10h ale widoki podobno nieziemskie

a co do samolotow to mimo wizy musisz byc swiadoma taxy dla białych... o ile dobrze pamietam dla osoby białej to 7,5$ za lot...
a loty same w sobie tanioszka, ja lecialam z bandungu na bali za 10$ (bez bagazu, tylko podreczny)

Bandung tez polecam. na pewno łącznie z niedzielą bo jest tam targ ze wszystkim
a pod Bandungiem jest Strawberry...cafe?restaur ant? nie pamietam ale MEGA MIEJSCE! WARTO
na maxa WARTO

ale Ci zazdroszcze.
dzieki wielkie :roza : na pewno sie odezwe na priv jak juz bede to ogarniac, chyba zaczne od przyszlego tygodnia! chce jakies blogi poczytac, lonely musze zamowic etc nie mam noclegow a w podaniu wizowym trzeba niby podac trzy pierwsze, ale wiadomo jak to w tych azjatyckich (niektorych) krajach jest
niestety to bedzie ramadam (slub 4 lipiec), i idulfitri wypada wlasnie gdzies w srodku podrozy wiec mam zamiar byc na bali wtedy, choc i tam pewnie zamieszanie. no i okazalo sie ze w tym czasie na Bali bedzie corka znajomych mojej mamy z rodzina, ktora znam dosc dobrze, wiec pewnie sie w jakis wieczor spotkamy!
oleandra123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 20:12   #3040
wiosenka84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ~Veronique Pokaż wiadomość
Tak, oplate trzeba miec na usc w miejscu pod ktory podlega kosciol, a dokumenty mozna sobie zalatwic gdzie sie chce, my tak mielismy.
A i trzeba byc we dwojke osobiscie, bo podpisuje sie oswiadczenia, ze nie ma przeszkod do zawarcia malzenstwa.
A jak to jest z aktami urodzenia? W jednym usc dowiedziałam się ze musimy mieć oryginały jeśli nie ma ich w usc, a w innym ze mogę wziąć nawet jakiś stary z domu, nawet kopie i tez będzie ok.
Stary 2015-04-14, 20:15   #3041
oleandra123
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Cherry_Muffin Pokaż wiadomość
ja mam 24 lata i bylam na dwoch weselach, w tym jedno jako brzdac na slubie o jeden wiecej, bo nie wzielam udzialu w weselu kuzyna bo bylam chora :P
ale pomysl ze moj TZ byl np na weselu corki swojego szefa ktorej na oczy nie widzial przed albo kolegi z ktorym jako dziecko znali sie z letniego plazowania.... Ale odmowic nie wypada...
oleandra123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 20:15   #3042
ania9o
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blink07 Pokaż wiadomość
A już brałam się za przeszukiwanie wątku, bo troszkę mnie nie było

Więc cześć

Rozglądam się za zaproszeniami (wreszcie) i na allegro znalazłam kilka bardzo ładnych, komplet 50 szt kosztuje 1 zł. Chodzi o to, że zaproszenia robi fundacja i zamieszczają wierszyk o zbiórce charytatywnej dla chorych dzieci... kurde i mam zagwozdkę
Co o tym myślicie?
Od nich właśnie bardzo mi się zaproszenia podobały ale bałam się, że ludzie to jakoś źle odbiorą (chodzi mi o tą zbiórkę kasy) a po 2. wstydziłam się je wziąć, bo co jak moi goście dadzą marne pieniądze... Ale kusiło bo zaproszenia były naprawdę bardzo ładne.
No i ogólnie to aukcja wyglądała dość wiarygodnie. Ale miałam takie myśli, co jeśli to jacyś złodzieje danych i potem jakieś problemy będą.
ania9o jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 20:15   #3043
Justuus
Zakorzenienie

Znalazłam TAKIE winietki.
Co myślicie? Nawet TŻ powiedział, że no całkiem fajne.
Tylko myślę, co do środka?
Justuus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 20:20   #3044
ania9o
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oleandra123 Pokaż wiadomość
ale pomysl ze moj TZ byl np na weselu corki swojego szefa ktorej na oczy nie widzial przed albo kolegi z ktorym jako dziecko znali sie z letniego plazowania.... Ale odmowic nie wypada...
Moim zdaniem to nic złego takie wesela, jeśli tylko ludzi na to stać to czemu nie Ja tam lubię się pobawić, najeść, napić i wytańczyć więc wcale bym sobie nie krzywdowała
Ale nie wiem czy z punktu widzenia mnie, jako PMki chciałabym mieć za gości ludzi kompletnie mi nieznanych
Może jakbym miała kasy jak lodu i nie wiedziała co z nią zrobić to pewnie takie wesele byłoby fajne bo dużo ludzi, fajnie by się bawili Oby mnie tylko wszyscy nie całowali

---------- Dopisano o 20:20 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Justuus Pokaż wiadomość
Np. Rafaello albo jakieś cukierki dobre, np. michałki, po sztuce z każdego smaku
Fajne te pudełeczka
A na nich byście pisali nazwiska i pełniłyby rolę winietek, dobrze rozumiem?
Stary 2015-04-14, 20:22   #3045
blink07
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ania9o Pokaż wiadomość
Od nich właśnie bardzo mi się zaproszenia podobały ale bałam się, że ludzie to jakoś źle odbiorą (chodzi mi o tą zbiórkę kasy) a po 2. wstydziłam się je wziąć, bo co jak moi goście dadzą marne pieniądze... Ale kusiło bo zaproszenia były naprawdę bardzo ładne.
No i ogólnie to aukcja wyglądała dość wiarygodnie. Ale miałam takie myśli, co jeśli to jacyś złodzieje danych i potem jakieś problemy będą.
No właśnie ja też mam takie myśli i wątpliwości.. niby KRS jest, strona jest, ale jednak trochę boję się, bo co jeśli pieniądze trafia w inne ręce.. no i goście mogą marudzić, że pieniądze trzeba wrzucać do puszki itd..
Zaś z drugiej strony zaproszenia mają mega piękne i są to jedyne zaproszenia, które mi się podobają. Szukałam podobnych na all ale nic nie rzuciło mi się w oczy i

18.07.2015 ślubujemy !!
blink07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 20:27   #3046
duchaa123
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Justuus Pokaż wiadomość
Jakies rafaello , merci no ogolnie tak ze 3 rodzaje jakis czekoladek bym wlozyla

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

Jak ja sie boje tego calowania przez gosci

Stary 2015-04-14, 20:27   #3047
Justuus
Zakorzenienie

Cytat:

Np. Rafaello albo jakieś cukierki dobre, np. michałki, po sztuce z każdego smaku
Fajne te pudełeczka
A na nich byście pisali nazwiska i pełniłyby rolę winietek, dobrze rozumiem?
Do nich już są bileciki z nazwiskami. Cena fajna, a wyglądają inaczej niż zwykłe winietki.
Też myślałam o rafaello. Bo to tak z umiarem a coś słodkiego. Bo przecież tyyyle słodkiego będzie na weselu...
Stary 2015-04-14, 20:29   #3048
zonamojegomeza
Zakorzenienie

Cytat:

Zaprasza na wątek czerwocwek 2015.
Oplata jest do USC tego co ślub. Byliśmy oboje- jedno nic nie zalatwi.
zonamojegomeza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 20:29   #3049
Justuus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez duchaa123 Pokaż wiadomość
Jakies rafaello , merci no ogolnie tak ze 3 rodzaje jakis czekoladek bym wlozyla

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ----------

Jak ja sie boje tego calowania przez gosci
Pudełeczko nie jest duże 70x45 mm
Narysowałam sobie takie prostokąt i rafaello się zmieści ale chyba nie dużo poza nim....

Myślałam jeszcze że może migdały... Ale może być ktoś uczulony...
Stary 2015-04-14, 20:37   #3050
aneta_91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zmotywowanaja Pokaż wiadomość
przesyłam kopniaka motywacyjnego
Coś za słaby był ten kopniak, bo wykopało mnie tylko na chwilę A tak poważnie to wpadam z deszczu pod rynnę i szukam oderwania od notatek do egzaminu w pisaniu mgr

Cytat:
Napisane przez Mariuszowa Pokaż wiadomość
A taka sukienkę będzie mieć moja świadkowa:
klik
Zastanawiałam się nad nią na poprawiny. Byłabym wdzięczna jakbyś cyknęła fotę jak przyjdzie, najlepiej na modelce, czyt. Tobie albo siostrze

Cytat:
Napisane przez asica_ Pokaż wiadomość
Z mojego maila wyszła np. próba odwołania rezerwacji na sali. Na szczęście właściciel jest średnio zapoznany z internetem (nawet strony nie mają) i jeszcze nie zaglądał na maila. Dzisiaj do niego zadzwoniłam, czy dostał taką informację i jeśli tak, to proszę o zignorowanie, a jeśli będziemy chcieli coś odwołać, to pojawimy się osobiście.

Tak swoją drogą - myślałam, że jestem tu bardziej anonimowa. Rzeczywistość zweryfikowała poglądy
O ile podszywanie się pod Ciebie na forum nie wywołało większych skutków (oprócz naszego martwienia się) tak te mejle mogły mieć bardzo poważne skutki...Komu i dlaczego zależało/zależy na takim obrocie spraw? No nie jestem w stanie pojąć
Ta cała sytuacja jest dla mnie co najmniej dziwna...

Cytat:
Napisane przez Izzy_ Pokaż wiadomość
Bardzo mądra wypowiedź jestem z wykształcenia prawnikiem, więc ślub jako czynność prawna jest dla mnie ważna i doniosła , ale jestem też wierząca, więc przysięgnie przed Bogiem ma szczególne znaczenie i nie chciałabym mieć tylko ślubu cywilnego.
Piona Tzn. właśnie kończę studia. Mogę zapytać, jesteś na/ po aplikacji ? Jeśli tak to jakiej?
Stary 2015-04-14, 20:38   #3051
duchaa123
Wtajemniczenie

Aa no okey . To rafaello starczy bd okey

Stary 2015-04-14, 20:42   #3052
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez oleandra123 Pokaż wiadomość
dzieki wielkie :roza : na pewno sie odezwe na priv jak juz bede to ogarniac, chyba zaczne od przyszlego tygodnia! chce jakies blogi poczytac, lonely musze zamowic etc nie mam noclegow a w podaniu wizowym trzeba niby podac trzy pierwsze, ale wiadomo jak to w tych azjatyckich (niektorych) krajach jest
niestety to bedzie ramadam (slub 4 lipiec), i idulfitri wypada wlasnie gdzies w srodku podrozy wiec mam zamiar byc na bali wtedy, choc i tam pewnie zamieszanie. no i okazalo sie ze w tym czasie na Bali bedzie corka znajomych mojej mamy z rodzina, ktora znam dosc dobrze, wiec pewnie sie w jakis wieczor spotkamy!
to polecam kilka (nie 2-3, a najlepiej 5) dni przed idulfitri gdzies wyjechac i ruszać stamtąd rowniez z 3-4dni po
na IF jest MEGA drogo bo WSZYSCY jadą do domów rodzinnych...i wierz mi nie jest to jak polska kolej przed Bożym Nardzeniem
te zdjęcialudz ina pociągach to nie sciema
a co wiecej: skoro ludzie jadą, nocują itp to nie jest taniej tylko DUZO DROŻEJ
ja sie przejechalam pociągiem... zamiast 7 zaplacilam 50dolarów :/
a wracaalam pks 400km - 17h takie korki były
jedzcie gdziekolwiek. moze byc część muzułmańska ale sie nie ruszajcie z miejsca bo zjedzą Was koszty podróżowania.
Co do ramadanu to w miastach moze byc uciazliwe nawoływanie na gotowanie po 3w nocy ) i fakt ze raczej nie wypada jesc na widoku, czyli opadają wszystkie przydrożne wózki z jedzeniem
ale w "restauracjach" mozna jesc spokojnie - są firanki
ah i spoko loko jak martwisz sie o pieniazki. obiad na bali 2-3$, na jawie to samo za dolarka

Cytat:
Napisane przez blink07 Pokaż wiadomość
No właśnie ja też mam takie myśli i wątpliwości.. niby KRS jest, strona jest, ale jednak trochę boję się, bo co jeśli pieniądze trafia w inne ręce.. no i goście mogą marudzić, że pieniądze trzeba wrzucać do puszki itd..
Zaś z drugiej strony zaproszenia mają mega piękne i są to jedyne zaproszenia, które mi się podobają. Szukałam podobnych na all ale nic nie rzuciło mi się w oczy i
moja koleżanka zbierała na cos..dzieci w Czadzie chyba
informowała ludzi że tak bedzie (tylko u Niej było to zamiast kwiatów:P) i ludzie cos tam wrzucali.. nie wiem czy odpowiednik bukietu ale raczej papierkowe

Edytowane przez sQuaara
Czas edycji: 2015-04-14 o 20:44
sQuaara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 20:43   #3053
Cherry_Muffin
nibyżona

miałam paskudny dzień dziś.
tzn był dobry jak widziałam się ze świadkową.

a potem to już masakra. prawie przejechał mnie autobus bo jakieś gnojki mnie pchnęły jak nadjeżdżał cała kurtka ubłocona, zdarte kolana. ale żyje. ale przez to nie byłam na zajęciach z SPSSa wiec oddanie moich wynikow badan moze sie jeszcze bardziej wydluzyc bo nie jestem pewna bazy danych ktorych stworzylam. do tego zlał mnie deszcz.

wracając bylo mi tak wszystko jedno, że wlazłam do Żabki i kupiłam chipsy i śmieszne piwo z colą i limonką.
usiadłam do kompa i TŻ napisał mi pięknego maila od razu lepiej!
16.10.2017r. T ♥

Cherry_Muffin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 20:46   #3054
sQuaara
Zakorzenienie

TZ pieknego maila... boshh moj to na hasło "wyznanko dla agatki"
wpada w panike...i jest"yyyy yy kocham Cie najmocniej na swiecie"

Stary 2015-04-14, 20:49   #3055
ania9o
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cherry_Muffin Pokaż wiadomość
miałam paskudny dzień dziś.
tzn był dobry jak widziałam się ze świadkową.

a potem to już masakra. prawie przejechał mnie autobus bo jakieś gnojki mnie pchnęły jak nadjeżdżał cała kurtka ubłocona, zdarte kolana. ale żyje. ale przez to nie byłam na zajęciach z SPSSa wiec oddanie moich wynikow badan moze sie jeszcze bardziej wydluzyc bo nie jestem pewna bazy danych ktorych stworzylam. do tego zlał mnie deszcz.

wracając bylo mi tak wszystko jedno, że wlazłam do Żabki i kupiłam chipsy i śmieszne piwo z colą i limonką.
usiadłam do kompa i TŻ napisał mi pięknego maila od razu lepiej!
Aż mi się gorąco zrobiło!
Brak mi słów na gnojów!
Ale na pewno wszystko z Tobą ok? Nic poważnego się nie stało?
Stary 2015-04-14, 20:49   #3056
Cherry_Muffin
nibyżona

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
TZ pieknego maila... boshh moj to na hasło "wyznanko dla agatki"
wpada w panike...i jest"yyyy yy kocham Cie najmocniej na swiecie"

haha ja tak miałam z byłym
obecny przyszły mąż potrafi mnie nieźle zaskoczyć wyznaniami
ostatnio miałam gorszy humor i stwierdził, że mi go poprawi
16.10.2017r. T ♥

Stary 2015-04-14, 20:49   #3057
wiosenka84
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Zaprasza na wątek czerwocwek 2015.
Oplata jest do USC tego co ślub. Byliśmy oboje- jedno nic nie zalatwi.
Dzięki, wpadnę podczytać
Stary 2015-04-14, 20:51   #3058
~Veronique
Zakorzenienie

Cytat:
A jak to jest z aktami urodzenia? W jednym usc dowiedziałam się ze musimy mieć oryginały jeśli nie ma ich w usc, a w innym ze mogę wziąć nawet jakiś stary z domu, nawet kopie i tez będzie ok.
pewnie zależy od urzędu. my nie mieliśmy i załatwiliśmy, a wcale nie było to w tym samym urzędzie, co akt urodzenia.

~Veronique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-14, 20:51   #3059
aneta_91
Zakorzenienie

Cherry, na pewno nic Ci nie jest ? Nic Cię nie boli? Normalnie brak słów na takich przecież to mogło się źle skończyć...
Stary 2015-04-14, 20:51   #3060
Cherry_Muffin
nibyżona

Cytat:
Aż mi się gorąco zrobiło!
Brak mi słów na gnojów!
Ale na pewno wszystko z Tobą ok? Nic poważnego się nie stało?
a weź nic nie mów. zabawe sobie urządzili. dwóch facetów ich złapało normalnie ledwo się powstrzymali żeby sami im nie przyłożyć...
na szczęście nic. oprócz tego, że obiłam kolana i ręce. chociaż bark mi ciągnie od wstrząsu może jutro będę poobijana bardziej się czuć. no i dziś i jutro pewnie nici z orbitreka ale i tak ciesze się, że autobus był dalej i zdążył zahamować
16.10.2017r. T ♥

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości