Mamusie Majowe 2015 ! - cz. 9 - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-04-15, 20:14   #3691
LuckyLove
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Majowe 2015 ! - cz. 9

O matko ale sie dziś nachodzilam zaraz mi podeszwy odpadną. A mam tak opuchnięte, że nawet kostek mi nie widać Zakupom na najbliższe dni mówię stanowczo niet ! No chyba ,że przez internet
Stary 2015-04-15, 20:17   #3692
jagodowa07
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez goskie89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny melduję się ze szpitala. Przyjechałam na ktg i zostawili mnie tu. W piàtek cesarskie cięcie tak więc będę kolejną mamusią... beczeć mi się chce... w ogóle nie jestem przygotowana ani torby ani nic...

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Goskie ani torbą ani przygotowaniami się nie przejmuj, najważniejsze żeby było wszystko ok z Waszą 2 Może faktycznie jak dziewczyny piszą jeszcze nic pewnego, ale dobrze że mają wszystko pod kontrolą a nawet jakby - to pomyśl - w piątek już będziecie razem
Stary 2015-04-15, 20:19   #3693
agnes188
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karol_ak Pokaż wiadomość
agnes widzę cię ! pisz co u ciebie, urodziłaś ??
Jeszcze nie pomimo ze mialam jednej nocy skurcze najpierw regularnie co pol godz pozniej co 13 minut.malo po scianach nie chodzilam wzielam nospe.i sie rozeszlo po jakims czasie. A juz byoo tak blisko
Cytat:
Napisane przez dorka607 Pokaż wiadomość
Karolak dobrze, że wyhaczyłaś Agnes
Agnes Ty się tu nie fochuj tylko odzywaj co tam??? bo będzie

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-15, 20:21   #3694
truskawkaxx
Zadomowienie

Hej kobiety

Nadrobiłam was, ale sobie nie pocytowałam i nie wiem czy wsio pamietam.

Ruska - ja bym nie ścinała, ale to dlatego, że sama takich pięknych włosów nigdy nie uhoduję i zawsze patrzę na takie z podziwem i zazdrością

Nadzieja - stary zbladł Padłam A marudziłaś, że nic się u Ciebie nie dzieje:P

Goskie - kurde... ja nie mam planowanego ktg.. Jutro tylko na USG, a o ktg gin nic nie mówił. Aż się zestresowałam... Kciuki trzymam, żeby wszystko było ok !

-------------

A mnie jest tak mało ostatnie dni bo zapadam chyba w sen wiosenno - porodowy ! Mamusie, które już rodziły niech mi powiedzą, czy tak może być przed porodem, że się ma wzmożoną senność?

Dziś wstałam z biedą o 10 ! Po 11h snu jak zabita, tylko 2 razy wstałam do wc. O 12 byłam jak śnięta i spałam do 1, obudził mnie mąż jak na chwilę wpadł do domu. Ale o 16 znowu padłam i spałam do 19.... A teraz siedzę, ale już myślę o tym, że chyba się wykąpię posiedzę trochę z małżonem i pójdę spać...

I to tak z dnia na dzień mnie taka senność ogarnęła... To aż nienormalne jest.
Stary 2015-04-15, 20:22   #3695
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnes188 Pokaż wiadomość
Jeszcze nie pomimo ze mialam jednej nocy skurcze najpierw regularnie co pol godz pozniej co 13 minut.malo po scianach nie chodzilam wzielam nospe.i sie rozeszlo po jakims czasie. A juz byoo tak blisko

A po co brałaś nospe w takim układzie?

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Kinga_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-15, 20:25   #3696
agnes188
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kinga_20 Pokaż wiadomość
A po co brałaś nospe w takim układzie?
Bo mialam cwla noc nie przespana i stwierdzilam o 6 nad ranem ze jak ma byc porod to bdzie z nospa tak samo jak bez niej. No i skurcze sie rozeszly.gdyby to byly porodowe to nospa by nie pomogla. W szpitalu tak samo dali by nospe.

Stary 2015-04-15, 20:26   #3697
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
Bo mialam cwla noc nie przespana i stwierdzilam o 6 nad ranem ze jak ma byc porod to bdzie z nospa tak samo jak bez niej. No i skurcze sie rozeszly.gdyby to byly porodowe to nospa by nie pomogla. W szpitalu tak samo dali by nospe.
Aha, no może i tak, nie wiem. Mi gin w 36 tc kazał odstawić wszystkie tabsy, więc się zdziwiłam, że jeszcze cokolwiek bierzesz. U mnie w szpitalu nikt nie dawał nospy jak kobieta z donoszoną ciążą.

If the sun shuts down and decided not to shine no more, I would still have You...

Stary 2015-04-15, 20:27   #3698
Izuniaa89
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny melduję się ze szpitala. Przyjechałam na ktg i zostawili mnie tu. W piàtek cesarskie cięcie tak więc będę kolejną mamusią... beczeć mi się chce... w ogóle nie jestem przygotowana ani torby ani nic...

Kciuki! Wiesz moze to i lepiej? Przynajmniej jestes pod opieka!

Cytat:
Napisane przez sylwia01485 Pokaż wiadomość
o matko, ja też bym nie zniosła a co personel na to? to norma w tym szpitalu, że dzieci są bez matek?

najważniejsze, że jesteś pod opieką. Trzymam kciuki za piątek.
Norma to nie jest. Wszystkie dzieci sa przy matce, ale wiadomo ze musza tez patrzeć zeby krzywdy dziecku nie zrobila..

Teraz przywiezli jej synka kazali do niego mowic. Ale widac ze ona nie wie co poczac..
Stary 2015-04-15, 20:29   #3699
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Izuniaa89 Pokaż wiadomość
Kciuki! Wiesz moze to i lepiej? Przynajmniej jestes pod opieka!

Norma to nie jest. Wszystkie dzieci sa przy matce, ale wiadomo ze musza tez patrzeć zeby krzywdy dziecku nie zrobila..

Teraz przywiezli jej synka kazali do niego mowic. Ale widac ze ona nie wie co poczac..
Kurcze ciężki klimat z tą dziewczyną.... Powinni jej chyba psychologa załatwić, bo może ma depresję czy coś

Stary 2015-04-15, 20:29   #3700
agnes188
Zakorzenienie

Cytat:
Aha, no może i tak, nie wiem. Mi gin w 36 tc kazał odstawić wszystkie tabsy, więc się zdziwiłam, że jeszcze cokolwiek bierzesz. U mnie w szpitalu nikt nie dawał nospy jak kobieta z donoszoną ciążą.
I mi kazala sporadycznie brac gin po 38 tygodniu. No ale zajechalabym na ip dali by nospe .wiec juz zrobilam to samo w domu. Rozmaeialam zreszta z polozna tego samrgo dnia wcesniej bo w dzien mnie juz brzuch bolal.i powiedziala ze jak beda skurcze bwrdzo bolesne moge nospe wziac i jak sie nie rozejdzie i beda co 5 7 minut to do szpitala.

Stary 2015-04-15, 20:35   #3701
Kinga_20
Zakorzenienie

Cytat:
I mi kazala sporadycznie brac gin po 38 tygodniu. No ale zajechalabym na ip dali by nospe .wiec juz zrobilam to samo w domu. Rozmaeialam zreszta z polozna tego samrgo dnia wcesniej bo w dzien mnie juz brzuch bolal.i powiedziala ze jak beda skurcze bwrdzo bolesne moge nospe wziac i jak sie nie rozejdzie i beda co 5 7 minut to do szpitala.
No widzisz, mi nikt o tym nie powiedział, a jeszcze Thien pisze, że nawet w szpitalu jej dali nospe i po nospie się rozkręciło jeszcze bardziej. Niby druga ciąża człowiek wszystko wie, a się okazuje, że nic nie wie

Stary 2015-04-15, 20:37   #3702
truskawkaxx
Zadomowienie

A ja dziś zaczęłam 36 tc czyli 9 miesiąc

Jutro USG ! Zobaczę ile moja kruszyna urosła i czy szykuje mi się drobinka czy wielkoludek W 31tc ważyła 1300 gram, więc tak średniawo, zobaczymy.

P.s SR też dziś przespałam... Nie wpadłam na to, że na 18 będę musiała se nastawić budzik
Stary 2015-04-15, 20:41   #3703
sylwia01485
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez truskawkaxx Pokaż wiadomość

A mnie jest tak mało ostatnie dni bo zapadam chyba w sen wiosenno - porodowy ! Mamusie, które już rodziły niech mi powiedzą, czy tak może być przed porodem, że się ma wzmożoną senność?

Dziś wstałam z biedą o 10 ! Po 11h snu jak zabita, tylko 2 razy wstałam do wc. O 12 byłam jak śnięta i spałam do 1, obudził mnie mąż jak na chwilę wpadł do domu. Ale o 16 znowu padłam i spałam do 19.... A teraz siedzę, ale już myślę o tym, że chyba się wykąpię posiedzę trochę z małżonem i pójdę spać...

I to tak z dnia na dzień mnie taka senność ogarnęła... To aż nienormalne jest.

ja nie wiem, czy to norma, bo dwa poprzednie razy nie miałam czegoś takiego. A teraz, zasypiam na stojąco - dziś po 8 godz snu nocnego, jak wyprawiłam towarzystwo, spałam jeszcze 2 godz. I tak codziennie mnie muli. Obstawiam pogodę, a nie poród
sylwia01485 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-15, 20:42   #3704
agnes188
Zakorzenienie

Cytat:
No widzisz, mi nikt o tym nie powiedział, a jeszcze Thien pisze, że nawet w szpitalu jej dali nospe i po nospie się rozkręciło jeszcze bardziej. Niby druga ciąża człowiek wszystko wie, a się okazuje, że nic nie wie
No to tak mowia o nospie i o prysznocu ze jesli sie zatrzyma to nie to a jesli sie nie zatrzymuje pp tych deoch rzeczach to znacxy ze porod.wiadomo xe z ta nospa nie przesadzac ale skurczy porodowych nie zatrzyma

Stary 2015-04-15, 20:49   #3705
Emilia 25
404 Not Found

Cytat:

Dobrze będzie.
Stary 2015-04-15, 20:49   #3706
truskawkaxx
Zadomowienie

Cytat:
No to tak mowia o nospie i o prysznocu ze jesli sie zatrzyma to nie to a jesli sie nie zatrzymuje pp tych deoch rzeczach to znacxy ze porod.wiadomo xe z ta nospa nie przesadzac ale skurczy porodowych nie zatrzyma
Też tak położna nam ostatnio mówiła, że jak by nam się wydawało, że mamy regularne skurcze tak co 15/10 minut, to wziąć no-spę, iść pod prysznic tak na 15 minut i jeśli przejdzie tzn że przepowiadacze, a jak nie przejdzie to, że porodowe Bo porodowych takie rzeczy nie zatrzymają.
Stary 2015-04-15, 20:51   #3707
moniisia90
Wtajemniczenie

Cytat:

A mnie jest tak mało ostatnie dni bo zapadam chyba w sen wiosenno - porodowy ! Mamusie, które już rodziły niech mi powiedzą, czy tak może być przed porodem, że się ma wzmożoną senność?.
ja nie rodziłam jeszcze ale ostatnio też mnie taka senność dopada że zasypiam w 2 minuty i od 18 chodzę nieprzytomna..
też się zastanawiam czy to ta końcowka czy pogoda...

Ruska - wygoda przede wszystkim!
Czekamy na drugiego bobasa do kochania - tp 23.04.2017
moniisia90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-15, 20:54   #3708
agnes188
Zakorzenienie

Cytat:
Też tak położna nam ostatnio mówiła, że jak by nam się wydawało, że mamy regularne skurcze tak co 15/10 minut, to wziąć no-spę, iść pod prysznic tak na 15 minut i jeśli przejdzie tzn że przepowiadacze, a jak nie przejdzie to, że porodowe Bo porodowych takie rzeczy nie zatrzymają.
Ja bylam prawie pewna ze to orodowe tak bolalo i bylam pol godz w wannie bylo ekstra a wyszlam z wanny i ledwo z lazienki do pokoju doszlam taki skurcz mnie zlapal.a tu niestety wszystko sie rozeszlo pozniej po tej nospie

Stary 2015-04-15, 20:55   #3709
strzalka44
Wtajemniczenie

GG do strzalka44

Cytat:
Tak naprawdę to niewiem. Trzymali mnie pod ktg ponad 2 godziny i kazali iść szybko na izbę przyjęć. Lekarz mówił że tętno bardzo skacze ktg co 2 godziny jutro przygotowujemy do cesarki a w pt rozwiązanie...
Kuwaaa żadnych skurczy bóli a tu tak z zaskoczenia

O kurcze

Mysle tak jak dziewczyny ze beda robic Ci ktg regularnie i obserwowac bo tak to juz by cie pocieli
Torba się nie martw, maz zorganizuje
Mysl pozytywnie, moze jeszcze w tym tyg. bedziesz miala bobasa przy sobie trzymam tylko kciuki żeby wszystko bylo z wami ok

Ja mam jutro ktg na 11:00 i kontrole tych wod i w sumie nie obrazilabym sie jak bym juz miala mala po tej stronie, tylko wizja cesarki mnie zniecheca

...Liwia ur. 3.05.2015, 3820 g, 58 cm...

Edytowane przez strzalka44
Czas edycji: 2015-04-15 o 20:57
strzalka44 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-15, 20:59   #3710
truskawkaxx
Zadomowienie

Mam pytanie.

Po urodzeniu mężowi często wystawiana jest opieka na żonę na 2 tygodnie.

I tak... opieka wystawiona jest od dnia wypisu ze szpitala? Logicznie chyba tak, bo wcześniej żona opieki nie potrzebuje, jest w szpitalu

Czy można tą opiekę wystawić np. na tydzień? Jesli urodzę za połową maja to mąż nie może na tak długo zniknąć z pracy...

A te dwie doby, które jestem w szpitalu po urodzeniu, to może z dnia na dzień zgłosić, że wybiera te dwa dni okolicznościowe z okazji urodzenia dziecka? Bo dziecko jeszcze w szpitalu, ale już na świecie.

Jakieś druki musi z tego tytułu szybciej wypełnić?

Tak się teraz nad tym zastanawiam, bo tradycyjny tacierzyński będzie brał w grudniu dopiero.
Stary 2015-04-15, 20:59   #3711
capriola_87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiuk Pokaż wiadomość
Staram się nie dołować, ale nie jest łatwo, zwłaszcza zostawiając dziecko w domu
U mnie obiadki bywają różne Raz dostałam dwie łyżki kaszy manny z ociupinką soku malinowego

Wiem, Izuniu. Zresztą niedawno rozmawiałam przez telefon z moją gin i mi powiedziała, jak by to mogło wyglądać: lekkie odklejenie łożyska na pewno było i ono się uspokoiło. Do czasu. Jej zdaniem, jeśli byłabym w domu i znowu by się odklejało, to będzie to bardziej gwałtowne i szanse na uratowanie synka są znikome.

Moja gin uważa, że ordynator nie przeanalizował mojej historii, był przez tydzień na urlopie i stąd takie stanowisko.
W tym momencie zazdroszczę Wam tych 37-38 tygodni, ja dopiero w 35, więc może nawet 3 tygodnie poleżę jeszcze

Dobry teściu
Oprócz tego KTG 2 x dziennie przychodzą ok. 4-5 razy posłuchać tętna

Fajne kudły Ja bym ścięła za łopatki.

Super!
U mnie tetno jeszcże.ze.3.razy.w.nocy: D
Cytat:

Będzie.dobrze.nie..martw. sie
Zazdroszcze.Ci...
Stary 2015-04-15, 21:01   #3712
Baset
Zakorzenienie

GG do Baset

Cytat:
Mam pytanie.

Po urodzeniu mężowi często wystawiana jest opieka na żonę na 2 tygodnie.

I tak... opieka wystawiona jest od dnia wypisu ze szpitala? Logicznie chyba tak, bo wcześniej żona opieki nie potrzebuje, jest w szpitalu

Czy można tą opiekę wystawić np. na tydzień? Jesli urodzę za połową maja to mąż nie może na tak długo zniknąć z pracy...

A te dwie doby, które jestem w szpitalu po urodzeniu, to może z dnia na dzień zgłosić, że wybiera te dwa dni okolicznościowe z okazji urodzenia dziecka? Bo dziecko jeszcze w szpitalu, ale już na świecie.

Jakieś druki musi z tego tytułu szybciej wypełnić?

Tak się teraz nad tym zastanawiam, bo tradycyjny tacierzyński będzie brał w grudniu dopiero.
to jest coś takiego jak opieka nad żoną?

Marianna
27.05.2015 godz. 8.24
Baset jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-15, 21:01   #3713
Izuniaa89
Zakorzenienie

Cytat:
Kurcze ciężki klimat z tą dziewczyną.... Powinni jej chyba psychologa załatwić, bo może ma depresję czy coś
Tez mi się tak wydaje

Cytat:
A ja dziś zaczęłam 36 tc czyli 9 miesiąc

Jutro USG ! Zobaczę ile moja kruszyna urosła i czy szykuje mi się drobinka czy wielkoludek W 31tc ważyła 1300 gram, więc tak średniawo, zobaczymy.

P.s SR też dziś przespałam... Nie wpadłam na to, że na 18 będę musiała se nastawić budzik
Gratki 36tc

A ja przed chwila mialam przepowiadacze. Moze mala sie rozkręci
Stary 2015-04-15, 21:03   #3714
201606011622
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Baset Pokaż wiadomość
to jest coś takiego jak opieka nad żoną?
Jest, po cesarce chyba można dostac, przynajmniej tak mi tz mówił że u nas w firmie po cesarce jest taka opcja
201606011622 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-15, 21:07   #3715
Baset
Zakorzenienie

GG do Baset

Cytat:
Napisane przez ola_la_7676 Pokaż wiadomość
Jest, po cesarce chyba można dostac, przynajmniej tak mi tz mówił że u nas w firmie po cesarce jest taka opcja
człowiek sie całe życie uczy
dziękuje

Marianna
27.05.2015 godz. 8.24
Baset jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-15, 21:07   #3716
jagodowa07
Zadomowienie

Położna na SR mówiły że po cc jest możliwość opieki - tydzień na zasadach L4 i to wypisuje lekarz w szpitalu w którym rodzi się dziecko, przy wypisie albo jeszcze w szpitalu.
Po sn nie ma, są dwa dni okolicznościowego urlopu z okazji urodzenia i 2 tygodnie ojcowskiego urlopu. Tyle wiem, ale jak coś źle to dziewczyny poprawcie

Edytowane przez jagodowa07
Czas edycji: 2015-04-15 o 21:11
jagodowa07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-15, 21:13   #3717
truskawkaxx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ola_la_7676 Pokaż wiadomość
Mąż siostry po obu dzieciakach urodzonych SN dostał 2 tygodnie opieki. Ale to nie w firmie tylko w szpitalu mu wystawili normalnie, lekarz musi taką opiekę wystawić. Tylko nie pamiętam czy w firmie jeszcze jakichś papierów nie wypisywał.

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

Cytat:
Napisane przez jagodowa07 Pokaż wiadomość
Położna na SR mówiły że po cc jest możliwość opieki - tydzień na zasadach L4 i to wypisuje lekarz w szpitalu w którym rodzi się dziecko, przy wypisie.
Po sn nie ma, są dwa dni okolicznościowego urlopu z okazji urodzenia i 2 tygodnie ojcowskiego urlopu. Tyle wiem, ale jak coś źle to dziewczyny poprawcie
To chyba zależy od szpitala, ewentualnie stanu żony po porodzie, ale chyba bardziej szpitala lekarza. Bo siostra po porodach czuła się dobrze, a szwagier 2 tygodnie na opiece był. I u nas na SR też się dziewczyna o tą opiekę pytała, ale w sensie jak to wygląda jak nie są małżeństwem. Miała jej to położna sprawdzić i nic nie mówiła, że ta opieka tylko po CC.

I w sumie moje znajome też tak miały, że razem z tacierzyńskim mąż praktycznie miesiąc w domu był.

Ja się tylko zastanawiam nad tym czy można wziąć tej opieki mniej i czy coś jeszcze się wypisuje do tego. Najlepiej się chyba w kwestii samej opieki doinformować w szpitalu, w którym się będzie rodzić.
Stary 2015-04-15, 21:15   #3718
Emilia 25
404 Not Found

A w ogóle zaszliśmy do Super Pharm, bo a nuż będą mieli zastrzyki. I mieli.
Pan do mnie: 10 zł. 17 groszy. A ja:
I mówię, że na 100% powinno być. A on, a to ja się upewnię. I poszedł się zapytać kierownika apteki i ona mówi: Nie, no profilaktyka podlega refundacji. I teraz albo całą ciążę przepłacaliśmy i to gruuuuubo, albo się coś zmieniło niedawno.

Dziewczyny kujące się, wiecie coś?
Stary 2015-04-15, 21:19   #3719
TienShan
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jagodowa07 Pokaż wiadomość
Położna na SR mówiły że po cc jest możliwość opieki - tydzień na zasadach L4 i to wypisuje lekarz w szpitalu w którym rodzi się dziecko, przy wypisie albo jeszcze w szpitalu.
mi lekarz zaproponował po porodzie 2 tygodnie dla męża, ale zgodziłam się na tydzień rodziłam sn

TienShan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-04-15, 21:22   #3720
jagodowa07
Zadomowienie

Cytat:
Mąż siostry po obu dzieciakach urodzonych SN dostał 2 tygodnie opieki. Ale to nie w firmie tylko w szpitalu mu wystawili normalnie, lekarz musi taką opiekę wystawić. Tylko nie pamiętam czy w firmie jeszcze jakichś papierów nie wypisywał.

---------- Dopisano o 20:13 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ----------

To chyba zależy od szpitala, ewentualnie stanu żony po porodzie, ale chyba bardziej szpitala lekarza. Bo siostra po porodach czuła się dobrze, a szwagier 2 tygodnie na opiece był. I u nas na SR też się dziewczyna o tą opiekę pytała, ale w sensie jak to wygląda jak nie są małżeństwem. Miała jej to położna sprawdzić i nic nie mówiła, że ta opieka tylko po CC.

I w sumie moje znajome też tak miały, że razem z tacierzyńskim mąż praktycznie miesiąc w domu był.

Ja się tylko zastanawiam nad tym czy można wziąć tej opieki mniej i czy coś jeszcze się wypisuje do tego. Najlepiej się chyba w kwestii samej opieki doinformować w szpitalu, w którym się będzie rodzić.
jakby tak było to byłoby super, miesiąc wolnego dla taty muszę się dopytać o to w szpitalu, może faktycznie zależy od szpitala, skoro to lekarz wystawia
Tien skoro ty tak miałaś, to widocznie od szpitala - to ja chyba nie jestem do swojego szpitala przekonana a taki tydzień wolnego przydałby się

Edytowane przez jagodowa07
Czas edycji: 2015-04-15 o 21:26
jagodowa07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości