![]() |
#121 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu cz. III
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;51073843]A ja znowu czytałam, że dla dzieci kwestia zaimków jest abstrakcyjna i łatwiej im zrozumieć mama, tata niż ja, ciebie, jej itd.[/QUOTE]
owszem, ale rozumienie zaimków pojawia się około 19-26 miesiąca życia i potem już z górki, a jak sie przyzwyczaisz mówienia do dziecka i o sobie w trzeciej osobie to potem do czterolatka nadal mówisz "mamusia zawiąże michasiowi buciki" i dziecko też będzie mówiło "michaś chce się bawić z józiem". i nadal nie będzie ogarniało zaimków oraz osób i liczb gramatycznych. a jeśłi do trzylatka nagle przestaniesz mówić "mama zrobi tomusiowi" i zaczniesz mówić "ja ci zrobię" to on tak samo nie będzie tych zaimków ogarniał i kilka miesięcy zajmie mu nauka nowych form. po co uczyć dziecko nieprawidłowych, skoro od razu mozna go uczyć dobrze? zwłaszcza, że im dalej w las tym trudniej złe nawyki wyplenić. no ale mówię z własnego doświadczenia, mowa dziecka leży akurat w ścisłym centrum moich zawodowych zainteresowań ii widzę jaki to jest duży problem do wyplenienia zarówno u kilkulatków, jak i u ich rodziców. bo dopóki rodzice nie przestaną tak mówić, to i dzieci będą tak mówiły. |
![]() ![]() |
![]() |
#122 |
ja.
|
Na jakimś fanpage logopedycznym widzialam grafikę, aby w drugim roku życia zwracać się do dziecka w 3 osobie, zaś w trzecim r.ż już w 1 osobie. Brzmi całkiem logicznie. Ja wciąż mieszam jedną i druga formę, ale syn mówi o sobie »ja«. Inna kwestia, że nie umie powiedzieć swojego imienia
![]() ![]() wystukano na kalkulatorze. |
![]() ![]() |
![]() |
#123 |
Konto usunięte
|
Mój mówi w trzeciej, formy 'ja' chyba jeszcze nie przyswoił. Jak się go pytam, kto coś tam zbroił, to zawsze jest "Ata!", oczywiście z najwyższą dumą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#124 |
ja.
|
]Młody z tą samą dumą dobitnie mówi "ja!"
![]() (Niestety na tel nie umiem zmienić koloru czcionki. ) wystukano na kalkulatorze. Edytowane przez _Beata _ Czas edycji: 2015-04-17 o 13:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#125 |
Konto usunięte
|
O rany, teraz to myślę, że u nas może być z tym problem, bo na Śląsku 'ja' mówi się na 'tak'
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#126 |
ja.
|
Ano fakt
![]() wystukano na kalkulatorze. |
![]() ![]() |
![]() |
#127 |
Konto usunięte
|
Pamiętam, jaki mój dziadek miał sposób na przyznanie się do winy. Babcia mogła pytać dziesięć razy kto coś zrobił i nikt się nie przyznawał. Kiedyś w drewnianą podłogę wbiłam w równym rzędzie około 50 gwoździ. Babcia pyta kto to zrobił, nikt się nie odzywa (było nas kilka osób). Przyszedł dziadek i mówi "a kto to tak równiutko gwoździki powbijał?" i od razu "ja dziadziuś"
polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! |
![]() ![]() |
![]() |
#128 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;51074276]O rany, teraz to myślę, że u nas może być z tym problem, bo na Śląsku 'ja' mówi się na 'tak'
![]() ![]() ![]() Bez obaw, dzieci to ogarniaja bez problemu ![]() Sluchajcie, roznie do dzieci mowialam, i czasem zdrobniale i czasem w trzeciej osobie, no nie ma bata, zdrowe dziecko ogarnie wszystko i mowi poprawnie jesli otoczenie w wiekszosci tez mowi poprawnie, nie musialam nigdy walczyc u nich ze zlymi nawykami, mowili normalnie.
#129 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale przyznaję, że rozwój mowy dziecka to jest poważne zagrożenie dla moich fejsbukowych znajomych pod kątem mojego ewentualnego OZM, bo najchętniej opisywałabym każde "O Bode!" (O Boże ![]() ![]() No ale same przyznajcie, że to niesamowite, gdy jednym z pierwszych słów wypowiadanych przez 1,5-roczne dziecko jest 'enke pents' (angry birds) ![]() A, i ogórek! Toż to trzy sylaby! ![]() Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2015-04-17 o 14:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#130 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
#131 |
Konto usunięte
|
Zrobiliśmy kupkę, rzygnęliśmy - brzmi uroczo.
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#132 |
Konto usunięte
|
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.n...82258f2c98aef0
Ja jestem bardziej matką niż ty, bo ja nie szczepię. Kuwa. |
![]() ![]() |
![]() |
#133 |
ja.
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;51075496]Ja tam ogólnie nie mam żadnej spinki w tym temacie. Grunt, żeby nie przeklinał na starcie, całej reszty się nauczy, jak przyjdzie na to czas
![]() Ale przyznaję, że rozwój mowy dziecka to jest poważne zagrożenie dla moich fejsbukowych znajomych pod kątem mojego ewentualnego OZM, bo najchętniej opisywałabym każde "O Bode!" (O Boże ![]() ![]() No ale same przyznajcie, że to niesamowite, gdy jednym z pierwszych słów wypowiadanych przez 1,5-roczne dziecko jest 'enke pents' (angry birds) ![]() A, i ogórek! Toż to trzy sylaby! ![]() zazdro, twoj synek mowi wiecej niz moj 2,5 latek ;P |
![]() ![]() |
![]() |
#134 |
Wtajemniczenie
|
Przecież piszę, że mi też się to nie podoba. Staram się z tym walczyć. Także spokojnie, w końcu się tego nawyku pozbędę ;-)
#135 |
Konto usunięte
|
Spoko, ostatecznie i tak będą mówiły tak samo, prędzej czy później ![]() ![]() A tak na serio przyznaję, że u mojego mowa rozwija się bardzo ładnie, a z kolei niektóre inne umiejętności zdobywał trochę później niż rówieśnicy. Ale z czasem wyrównał i z mową będzie też u wszystkich tak samo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#136 |
Konto usunięte
|
Wiecie co, mam taką znajomą na fb, która mając lat 16 urodziła dziecko. Ciągle siedzi na fp o mamusiach i komentuje wszystko, więc i mi się to wyświetla. Dzisiaj zachwalała porody naturalne, że to super przeżycie, wspaniałe, cudowne, i się obrzurzyła, bo jej jakaś normalna matka napisała, że dla niej cudownym przeżyciem powinien być pierwszy pocałunek ew. Pierwsze pieszczoty a nie poród w tym wieku. Jak się oburzyła, ona się zna na życiu lepiej niż inne kobiety, co z tego ze ma + - 17 lat, skończyła ledwo gimnazjum. Ona na to, że ona spełniła swój obowiązek jako kobieta i jak wychowa dziecko to może umierać. Przypominam, to słowa 17 latki.
polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2015-04-18 o 04:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#137 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
17 lat i dopiero gimnazjum skończyła? Ambitnie...
![]() |
#138 |
Konto usunięte
|
skończyła jak miała 16, ale z tego co wiem to dalej do szkoły nie poszła, no bo dziecko
![]() ![]() |
![]() |
#139 |
Konto usunięte
|
No to dużo wie o życiu.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#140 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przeciez tak nie można. Jest obowiązek szkolny, dziecko z niego nie zwalnia. Tym bardziej, ze chyba nawet nie ona jest prawną opiekunką dziecka (?) |
|
![]() ![]() |
![]() |
#141 | |
Rotmistrz
|
Cytat:
Jesli wziela slub, to przysluguja jej prawa jak pelnoletniej osobie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#142 |
Konto usunięte
|
Nie wzięła, jej facet w więzieniu siedzi
![]() Ewentualnie po prostu nie chodzi do szkoły, może wpada do szkoły raz na kilka tygodni, nie wiem. polskie znaki i przecinki mi uciekły. łapać skurczybyki! Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2015-04-18 o 08:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#143 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#144 | |
Rotmistrz
|
Cytat:
I fakt, jak ktos po gimnazjum/podstawowce nie zlozyl papierow do szkoly dalej to nikt go nie scigal z tego powodu. I znam dwie osoby co podstawowki nie ukonczyly. Ale jak to sie stalo, ze bez konsekwencji karnych, to niewiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#145 |
Konto usunięte
|
Ja jestem za opcja, ze po prostu zapisala się do jednej z tych szkół, które pełnią role po prostu takiej przechowalni dla tego typu ludzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#146 |
Konto usunięte
|
Moja mama byla dyrektorem zespolu szkół podstawowka i gimnazjum. I owszem pilnuja, ale zeby dziecko poszlo do podstawowki i potem do gimnazjum.
Co sie dzieje potem malo kogos obchodzi. Poza tym nawet nie tak latwo kogos zlokalizowac w patchworkowych rodzinach, rodzinach zastepczych, innych opiekunach prawnych dziecka niz rodzice i masowej emigracji. Mama dostawala co roku wykaz 7 latkow objetych obowiazkiem szkolnym z rejonu i wszyscy teoretycznie musieli byc zapisani do szkoly, ale i tak zawsze byly dzieci ktorych ''namierzyc'' sie nie dalo Spokojnie da sie nigdzie nie isc po gimnazjum-zwlaszcza jak usprawiedliwiaja to ''szczegolne okolicznosci''. |
![]() ![]() |
![]() |
#147 |
Zadomowienie
|
a ja czytam komentarze ze pod tymi artykulami o zaginionej/odnalezionej Mai ze to wzystko wina rodzicow bo nie powinni pozwolic by tak male dziecko (przypominam lat 10) wracalo samo ze szkoly do domu
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#148 | |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;51081227]
Spoko, ostatecznie i tak będą mówiły tak samo, prędzej czy później ![]() ![]() A tak na serio przyznaję, że u mojego mowa rozwija się bardzo ładnie, a z kolei niektóre inne umiejętności zdobywał trochę później niż rówieśnicy. Ale z czasem wyrównał i z mową będzie też u wszystkich tak samo ![]() Fajnie, że o tym piszesz, bo się naczytałam, jak to butelka i smoczek szkodzą rozwojowi mowy, i zaczęłam świrować (jak to ja ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#149 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Coś Ty, Artek już umie na pamięć połowę piosenek z Akademii Pana Kleksa (tzn. tylko kończy poszczególne wersy, ale pamięta wszystko i pokazuje np. jak dzieci latają samolotem) i wymawia trudne wyrazy i głoski, np. miś, dziś, liść, mysz, mecz, a nawet niedźwiedź (brzmi to mniej więcej nededź) i łabędź (a łabędzia to akurat ma opanowanego superowo ![]() ![]() ![]() Madziara, jak ja czytam o tej Mai, to sama mam ochotę zostać z Młodym w domu aż pójdzie do gimnazjum i odprowadzać go do 15 rż ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;51084606]
Coś Ty, Artek już umie na pamięć połowę piosenek z Akademii Pana Kleksa (tzn. tylko kończy poszczególne wersy, ale pamięta wszystko i pokazuje np. jak dzieci latają samolotem) i wymawia trudne wyrazy i głoski, np. miś, dziś, liść, mysz, mecz, a nawet niedźwiedź (brzmi to mniej więcej nededź) i łabędź (a łabędzia to akurat ma opanowanego superowo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Właśnie miałam pytać, czy jeszcze butelkowi jesteście ![]() Tak sobie myślę, że to pewnie jak ze wszystkim - może zaszkodzić, ale nie musi. No i pewnie kwestia pt. "co za dużo, to niezdrowo" też ma duże znaczenie - tzn. butla do 7-ego roku życia i smok przez 4 lata, na dodatek trzymany w buzi praktycznie non stop, to już gruba przesada.
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2015-04-18 o 12:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:39.