ślubu nie będzie??:( - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-20, 19:12   #31
Terha
Zakorzenienie

Dot.: ślubu nie będzie??:(

Cytat:
Napisane przez kasienka129 Pokaż wiadomość
Rodzice chca. A wy co chcecie ? Przecież was nie porwia i ma sile nie wstawia do sali z 200 osobami na dwa dni. Jesli rodzice lubego sa luzni i nie wymagają tegoczy tego to moze z nimi oplaccie wesele bez udzialu twoich rodzicow. no chyba ze sa honorowi i wymagaja pol na pol.
Zawsze można poprosić rodziców Tż o pożyczenie "Tobie" pieniędzy na Twoją część wesela. Wtedy nie musisz zapraszać piątek wody po kisielu, tylko kilka osób, na których Ci zależy. I tyle.

Ja trochę rodziców rozumiem. W końcu wydatek na wesele nie liczy się w dziesiątkach złotych tylko w grubych tysiącach. Ciekawe, czy Wy mając swoje dzieci będziecie im wszystko finansować bez mrugnięcia okiem?
Uważam, że powinna być równowaga: ja daję kasę i się generalnie nie wtrącam, ale jeśli jest coś na czym mi zależy to mówię o tym córce i córka tez powinna to zrozumieć. Zwłaszcza jeśli rodziców nie stać na spełnianie wszystkich zachcianek Młodych.

Terha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 20:10   #32
cleopadra
Wtajemniczenie

a ja bardzo dobrze rozumiem autorke,to samo miala moja kumpela.Rodzice chca zrobic jedynemu dziecku wesele,tylko ze chca ograniczyc koszty i w tym jest problem.
jedyne wyjscie by postawic na swoim ,to jak pisaly dziewczyny powyzej ,po prostu te kwote ktora nie podchodzi rodzicom to Wy doplacicie.
Do wesela jest jeszcze sporo czasu,jak bedzieci wiecej pracowac ,jakies dodatkowe robotki,to jeszcze cos dorobicie.
cleopadra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 20:49   #33
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
a ja bardzo dobrze rozumiem autorke,to samo miala moja kumpela.Rodzice chca zrobic jedynemu dziecku wesele,tylko ze chca ograniczyc koszty i w tym jest problem.
jedyne wyjscie by postawic na swoim ,to jak pisaly dziewczyny powyzej ,po prostu te kwote ktora nie podchodzi rodzicom to Wy doplacicie.
Do wesela jest jeszcze sporo czasu,jak bedzieci wiecej pracowac ,jakies dodatkowe robotki,to jeszcze cos dorobicie.
A może ich nie stać na większe wesele? W końcu nie chodzi o to, żeby się zapożyczyć i wziąć kredyt. Ja nie wiem ile moi rodzice mają na koncie i podejrzewam, że większość z Was też tego nie wie. Więc jak można oskarżać rodziców o bezczelne ograniczanie kosztów?

Stary 2015-04-20, 20:53   #34
sQuaara
Zakorzenienie

dlatego tez dobrym rozwiązaniem jest proste ustalenie
- to skoro checie, to ile dacie/
- 10/15/20 tysiecy
- ok
idzie przelew i idze na co tylko mlodzi chcą, od rosołu po szczudlarzy
Stary 2015-04-22, 10:47   #35
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez LoveForever18 Pokaż wiadomość
Rodzice płacą razem czyli i moi i jego. My oczywiście też się dokładamy nie że od a do z sponsorują rodzice... To oni uparli się na wesele dwu dniowe i to na 200 osób. Mnie do szczęścia tego nie potrzeba. Całą rodzine chcą zaprosić, niektórych prawie nie znam..Moich koleżanek będzie tylko dwie bo na reszte braknie miejsca..Im zalezy po prostu na pokazówce i tyle
Myśmy te wymysły głównie moich rodziców skwitowali tekstem,że jak ma być po ichniejszemu to mogą sobie taką imprezę organizować,ale ani ja ani mojego męża tam nie zaciągną.
Mnie i męża było stać na imprezę i bez ich kasy,ale w końcu moi rodzice nie dali mi zapłacić za salę(no co ludzie powiedzą ) i dali kasę na to co było po naszemu

Zbierajcie kasę i róbta co chceta To moja dobra rada. Chcecie wstąpić w związek małżeński to nie jesteście już dziećmi,no ludzie

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-22, 13:05   #36
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Terha Pokaż wiadomość
A może ich nie stać na większe wesele? W końcu nie chodzi o to, żeby się zapożyczyć i wziąć kredyt. Ja nie wiem ile moi rodzice mają na koncie i podejrzewam, że większość z Was też tego nie wie. Więc jak można oskarżać rodziców o bezczelne ograniczanie kosztów?
Nie rozumiem o co Ci chodzi w tej wypowiedzi,mozesz jasniej?
Stary 2015-04-22, 20:06   #37
Terha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cleopadra Pokaż wiadomość
Nie rozumiem o co Ci chodzi w tej wypowiedzi,mozesz jasniej?
Nie wiem czego nie rozumiesz. Niektóre z Was zakładają, że jak rodzice nie chcą wyłożyć kwoty, która jest Waszym zdaniem potrzebna na wesele, to od razu są złymi rodzicami. A może ich po prostu nie stać na wyprawianie takiego wesela i chcą obciąć koszty nie na przekór córce czy synowi tylko po prostu nie chcą się zapożyczać w bankach?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-04-22, 20:19   #38
cleopadra
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wiem czego nie rozumiesz. Niektóre z Was zakładają, że jak rodzice nie chcą wyłożyć kwoty, która jest Waszym zdaniem potrzebna na wesele, to od razu są złymi rodzicami. A może ich po prostu nie stać na wyprawianie takiego wesela i chcą obciąć koszty nie na przekór córce czy synowi tylko po prostu nie chcą się zapożyczać w bankach?
Ale ja wlasnie o tym pisalam,wiec nie rozumiem dlaczego na mnie sie rzucasz
Stary 2015-04-23, 10:01   #39
wildDaisy
żona bez ogona

Cytat:
Zgadzam się z tym. To tak jak napisała sQuaara "za wesele płacą rodzice, ale za marzenia płać sobie sama"
Stary 2015-04-23, 14:09   #40
cherry1988
Raczkowanie

Rodzice nie mają obowiązku płacić za wesele dzieci, ale jeśli wychodzą z taką propozycją, to powinni też uszanować zdanie dzieci, dla których to wesele jest robione, bo tłumaczenie, że to nie Młodzi są najważniejsi w tym dniu skreśla dla mnie wszystko i 'pomocy' takiej od nich bym nie chciała..
Podzielam zdanie dziewczyn, że finansowanie z własnej kieszeni całej imprezy rozwiązuje problem.
I rozumiem zrezygnowanie autorki wątku. Podobna sytuacja byla przy organizacji ślubu mojej siostry 2lata temu. Pierwsze wesele w rodzinie, nie wiadomo od czego zacząć przygotowania itd.. i wtedy mój tata (na prawdę dobry człowiek), który zatrzymał się na weselach 25 lat temu wszczynał kłótnie, bo niby młodzi wymyślali cuda na kiju skoro tak wszystko dużo kosztuje... A facet po prostu nie zdawał sobie sprawy z tego jak teraz wygląda biznes ślubny. Może w przypadku autorki też tak jest? Może trzeba wytłumaczyć rodzicom, ze ceny np. za zespól są w przedziale takim i takim i wszyscy grają do godz. 4-5. Taka jest podpisana umowa i koniec. Nie powinni się burzyć o ewentualne dopłacanie, bo sami podpisali umowę i zgodzili się na warunki w niej zawarte, teraz wesela są inne niż. 20-30 lat temu.
A jeśli macie ochotę np. na wyjątkowego kamerzystę za 10tys to sobie takowego zafundujcie sami i problemu nie będzie;-)

13.10.2013r.

06.12.2014r.

13.08.2016r.
cherry1988 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-03, 10:57   #41
victorion
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez drazetkaa Pokaż wiadomość
Z tego co piszesz to wygląda na to, że oboje jesteście strasznie rozpieszczonymi dzieciakami. Podejście "wszystko mi się należy" - masakra.
Jakbym kiedyś finansowała córce wesele i jej narzeczony rzuciłby tekstem w stylu "nie chcą dać jedynej córce", to mieliby oboje pewność, że grosza by na to wesele nie zobaczyli. Jak taki mądry jest Twój narzeczony to niech zarobi i sfinansuje. Rodzice nie mają żadnego obowiązku fundować Wam wesela. A jeśli fundują i chcą decydować, to albo się na to zgadzacie, albo finansujecie wesele sami.

Oni płacą, ich zasady. Jak chcecie po swojemu - zapłaćcie sami.
victorion jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-08, 14:25   #42
pozeczkowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość

mi mama ostatnio też powiedziała,że mam przestać zachowywać sie jak centrum świata bo to nie ja jestem najważniejsza tego dnia, że to impreza rodzinna. padłam wstałam i jej powiedziałam co o tym mysle i dość mocno dałam do zrozumienia że to MÓJ dzień a nie żadna impreza rodzinna i ze szanuje ze jest gospodarzem imprezy i też bedzie to jakoś o niej swiadczyć ale jak chce coś to to bede miała, a jak jej sie nie podoba to na tym etapie mozemy zakonczyc wspolprace w przygotowywaniu tego dnia razem i zostanie zaproszona jak każdy inny.
każdy ma inny kontakt z rodzicami i serio co tu nie padnie nie zmieni nic.
po prostu musisz usiąść i pogadać z rodzicami.
sorry, ale jeśli to nie ja i mój mąż jesteśmy najważniejsi w dniu naszego ślubu, to kto jest? dobrze zrobiłaś, ja też bym się postawiła w takiej sytuacji.

Terha, autorka napisała, że rodzice się uparli żeby pokazać, że ich stać, wesele ma być na 200 osób, więc o jakim "nie stać" mówimy? jak kogoś nie stać, to robi dziecku mniejsze wesele albo wcale się nie dokłada.

moja mama nie dokłada wcale się do mojego przyjęcia poślubnego, rodzice Narzeczonego sfinansowali nam obrączki i jego garnitur i to wszystko. robimy przyjęcie na 30 osób i będzie ono wyglądało tak jak my chcemy, nikomu nic do tego.

z kilogramami walczę, wygrywam raz ja, raz one
104kg -> 74kg -> 91kg -> 90 89 88 87 86 85 84 83 82 81 80 79 78 77 76 75
pozeczkowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-08, 16:57   #43
sreg
BAN stały

Cytat:
Napisane przez pozeczkowa Pokaż wiadomość
sorry, ale jeśli to nie ja i mój mąż jesteśmy najważniejsi w dniu naszego ślubu, to kto jest? dobrze zrobiłaś, ja też bym się postawiła w takiej sytuacji.

Terha, autorka napisała, że rodzice się uparli żeby pokazać, że ich stać, wesele ma być na 200 osób, więc o jakim "nie stać" mówimy? jak kogoś nie stać, to robi dziecku mniejsze wesele albo wcale się nie dokłada.

moja mama nie dokłada wcale się do mojego przyjęcia poślubnego, rodzice Narzeczonego sfinansowali nam obrączki i jego garnitur i to wszystko. robimy przyjęcie na 30 osób i będzie ono wyglądało tak jak my chcemy, nikomu nic do tego.
Dobrze zrobiłaś. Przede wszystkim to Wasz dzień i to Wy macie się czuć dobrze, komfortowo i być szczęśliwi
sreg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-09, 13:30   #44
Historia O
BAN stały

U nas takiego problemu nie ma. Mnie wychowali dziadkowie, nie oczekuję zatem od nich finansowania ślubu. Nawet bym nie śmiała. Mój jest jedynakiem i tym bardziej bym nie śmiała oczekiwać pomocy od jego rodziców skoro po mojej jej nie ma. Ale gdybym taką pomoc miała, to starałabym się dogadać i rozsądnie przedstawić swoje racje, zamiast tupać nóżką.

U nas wesele płacimy sami, poprawiny robią teściowie, bo tak sobie zażyczyli, a my poprawin nie planowaliśmy w zasadzie. Skoro chcą zrobić poprawiny u siebie w domu i zaprosić osoby, których nie mamy na liście gości, bo to np. dziesiąta woda po kisielu, ok - nie widzę problemu. Od siebie damy pozostały alkohol i jedzenie, które zostanie z wesela. Myślę, że to dość uczciwe.

Z rodzicami trzeba rozmawiać. Spokojnie i uczciwie. Na pewno dogadacie się, jeśli odejdziecie od postawy roszczeniowej (obie strony) i wyjaśnicie sobie na spokojnie jakie macie wobec siebie oczekiwania i jak widzicie tak naprawdę całą imprezę..
Historia O jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości