Czyszczenie/naprawa męskiej twarzy :)? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-07, 15:09   #1
aez899
Przyczajenie

Czyszczenie/naprawa męskiej twarzy :)?

Hej dziewczyny.

Potrzebuję pomocy w doborze kosmetyków głównie w oczyszczaniu, naprawie, pielęgnacji twarzy. Dokładnie czego powinienem używać, co po czym a przed czym itd Bo jest tego tyle, że nie wiem od czego zacząć.

Jaka skóra? Dobre pytanie, na pewno jest sucha, pod oczami mam czerwone suche plamki, tak samo pod nosem - stosuję krem Avene Cicalfate, który stosując regularnie daje rade.

Ale niestety mam duży wyprysków na twarzy, często podskórne kilkudniowe - niestety po wyciśnięciu robią się strupki, do tego pod oczami, na nosie i między brwiami mam czarne kropki - to pewnie zapchane pory - często bardzo nos mam bardzo tłusty..

Trochę zagmatwałem ale mam nadzieję, że pomożecie mi wybrać czym czyścić twarz, czym nawilżać, czym pielęgnować itd - chciałbym unikać zwykłej wody bo po przemyciu twarzy jest tak sucha, że się wszystko "sypie" i mam uczucie mocno naciągniętej skóry.

Z tego co sam poczytałem to podobno warte uwagi są jakieś głęboko oczyszczające złuszczające kosmetyki np Tołpy, do mycia woda termalna? do tego coś jeszcze pielęgnującego? W jakiej kolejności ?
aez899 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 21:57   #2
Anusia90
Raczkowanie

Dot.: Czyszczenie/naprawa męskiej twarzy :)?

Hej,
suche plamki u mnie powoduje zazwyczaj spożywanie produktów mlecznych (uczulenie) - zwróć uwagę na to, co jesz. Może to mleko, ser, a może coś innego. łatwo znikają przy użyciu kremu z mocznikiem (urea). Kosztuje 15-26 zł w zależności od marki. 10% wystarczy. Mocznik jest syntetyczny więc nie ma zapachu. 20% jest super, ale działa jak peeling, czyli złuszcza skórę. Kiedyś używałam tylko tego i latem opaliłam całe ciało oprócz twarzy. Teraz ograniczyłam produkty mleczne prawie do zera i używam Toleriane Ultra LRP albo Physiogel intensywnie nawilżający.

masz skórę mieszaną i do takiej warto szukać kosmetyków. Firmy Avene, La Roche Posay, Physiogel oraz Bioderma mają faktycznie dobre kosmetyki do pielęgnacji twarzy (to moje ulubione, reszta to kwestia sprawdzenia i własnej oceny).

Warto 1 na tydzień zrobic peeling. Jednak najlepiej przy okazji wizyty u dermatologa poprosić o szczegóły dotyczące dobrych kosmetyków do Twojej cery.

I brawo, że chcesz dbac o skórę! Sama bardzo lubię jak mężczyzna nie zaniedbuje się, "bo jest facetem i mu nie wypada używać kosmetyków".

---------- Dopisano o 22:57 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ----------

A i tak:
Woda termalna nie służy do mycia, raczej do łagodzenia. Krem z mocznikiem, też pomaga goić się ranom

Możesz myc twarz płynem micelarnym przy użyciu wacika albo pianką lub żelem, ale wtedy trzeba zmyć wodą. Potem nakładasz krem.
Anusia90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-21, 08:28   #3
aez899
Przyczajenie

Dot.: Czyszczenie/naprawa męskiej twarzy :)?

Hej,

Dzięki za odpowiedź Trochę minęło od tamtego czasu, zakupiłem żel do mycia twarzy Cetaphil micelarną oraz krem do atopowej skóry również Cetaphil i jest trochę lepiej co prawda nadal mam zaczerwienione ale już nie jest taka sucha jak była.

Byłem u dermatologa, dostałem na receptę do mycia głowy, twarzy na dzień i na noc - po miesiącu następna wizyta i zobaczymy co z tego wyjdzie

Nazw nie pamiętam, tylko została mi w głowie kremu na noc - Elidel.

Btw, trzeba trochę o siebie dbać też nie jestem fanem posiadania 20 butelek z kosmetykami ale jakaś podstawa musi być
aez899 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości