|
Notka |
|
Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4021 |
Konto usunięte
|
Dot.: Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw! cz. IV
15 km, gdzieś w godzinę i trzydzieści kilka minut.
Muszę pomyśleć nad dietą bo coś nie mogę schudnąć. |
![]() ![]() |
![]() |
#4022 |
Zakorzenienie
|
Dot.: bieganie po artroskopii kolana
gratulacje!!
ja wczoraj "czwartą dychę do maratonu" w godzinę i dwie minuty, mniej więcej tak samo co poprzednią "trzecią dychę: którą pobiegłam w tydzień po przebiegnięciu mojej wogóle pierwszej dyszki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4023 |
Przyczajenie
|
Ja zbieram się w sobie żeby regularnie biegać - póki co wdrażam powoli system 5:1 ( 5 minut marszu, 1 minuta biegu) bo kondycja tragiczna. Motywator silnie i pilnie potrzebny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4024 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Teraz biegnę bez przerwy od 3 do 5 km - bez większego problemu. Najważniejsze to regularnie wychodzić na trening, a później to już jakoś samo pójdzie. Nadejdzie taki czas że nie będziesz się mogła doczekać kolejnego wyjścia by pobiegać.
![]() |
#4025 |
Zakorzenienie
|
Cześć dziewczyny
![]()
![]() |
#4026 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4027 |
zuy mod
|
Coś mnie trafi zaraz
![]() mam mnóstwo zapału, wzięłam się za bieganie. Biegam bardzo powoli (8-8:30/km) co drugi dzień. Dziś obudziłam się z bólem uda, ale poszłam biegać. Przebiegłam założone 20 minut, ale teraz jest coraz gorzej, udo boli niemiłosiernie, promieniuje aż do kolana. Siedzę z lodem na udzie i mam ochotę się rozpłakać bo muszę na kilka dni odpuścić a boję się, że stracę chęci ![]()
![]() |
#4028 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Szwagierka mnie też motywuje, bo też zasuwa już 3-5 km ciągłego, a jest ode mnie o 10 lat starsza i aż mi wstyd, ze ja się tak zebrać w sobie nie mogę. gingerbre Z kolanami to nie przelewki - jak byłam młodsza to trenowałam skok w dal i właśnie kolana mnie wyeliminowały z dalszej kariery (przeszłam 2 operacje), więc nie pozostawiaj tego samemu sobie. Mojwa a rozciągasz się przed i po bieganiu porządnie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4029 |
zuy mod
|
O ile mi wiadomo nie należy rozciągać się przed bieganiem. Po bieganiu - owszem, staram się.
![]() |
#4030 |
Konto usunięte
|
staska_stasia: I jak tam sytuacja z biodrem po bieżni?
LadyWhisper: Szacun! Brawo! ![]() ![]() Gingerbre: Moim zdaniem lepiej iść, a jeśli miałaś w tym kolanie jakieś stare urazy â to tym bardziej. Mojwa: Ojojoj! Życzę, aby przeszło. Może rozważniej byłoby zacząć od marszów, marszobiegów. Ja cały luty chodziłam, żeby móc od marca biegać. A o rozgrzewce nie zapomniałaś? A ja normalnie dziś z łóżka powstać nie mogę, chyba jakaś choroba mnie bierze ![]() Pozdrawiam! Edytowane przez e60e5454b131baabfef11f4156e093bc04f95d5e_5ebdcd725ac57 Czas edycji: 2015-04-21 o 09:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#4031 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Natomiast po biegu rozciągnie się jest bardzo ważnym elementem i powinno mu się przeznaczyć około 10 minut - i opuszczanie tego może prowadzić do powstawania kontuzji. Tak mi tłukli zawsze do głowy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4032 |
zuy mod
|
Rozgrzewac sie staram - energicznie maszeruje, z wymachami rąk, nog.
![]() Rozciągania się uczę i przyznaję, ze przez pierwsze 3 treningi nie przykladalam do tego wiekszej wagi. W niedziele i dzis juz bylo inaczej ![]() ![]() Nic no, do niedzieli i tak na pewno nie idę biegac, a moze nawet caly tydzien...
![]() |
#4033 |
królikoholiczka
|
Melduje 6km
![]()
![]() |
#4034 |
Zakorzenienie
|
Mojwa jak boli to nie biegaj. Ciężko doradzić z opisu. Ale ja bym na Twoim miejscu kupiła porządny żel przeciwzapalny i lekko rozmasuj,ale nie z mocno bo możesz mieć np lekko naderwany mięsień, co jest brdzo częste choć częściej w łydce.
Jak nie masz problemów żołądkowych to niesteroidows leki przeciwzapalne. Zasada taka idz biegać jak dwa dni nie boli. Oczywiście są też tacy co mówią że każdy ból idzie zabiegać ![]()
![]() |
#4035 |
Zakorzenienie
|
[1=e60e5454b131baabfef11f4 156e093bc04f95d5e_5ebdcd7 25ac57;51118509]staska_stasia: I jak tam sytuacja z biodrem po bieżni?
[/QUOTE] Jest ok ![]() ![]() Tak jak pisałam- nigdy nie przykładałam wagi do rozgrzewki przed bieganiem. Z prostego powodu- na w-fie każda rozgrzewka zaczynała się... od biegu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4036 |
Konto usunięte
|
Ja za to w szkole na w-fie zawsze zastanawiałam się po co mi to
![]() ![]() Zaczęłam się do tego solidnie przykładać (tak szerze) dopiero po tym moim bolącym kolanie. Wcześniej się też coś rozgrzewałam i rozciągałam, ale mało solidnie. Zauważyłam też, że po solidniejsze rozgrzewce lepiej mi się biega. No to mam nadzieje, że już Ci dokuczać nie będzie ![]() Zakupy, obiadek, sprzątanie i 8 km na mnie czeka ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4037 |
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny! Nie wyobrażam sobie, żeby nie biegać, także faktycznie wybiorę się do lekarza.
![]() |
#4038 | |
zuy mod
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4039 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak u Ciebie z kręgosłupem, odcinikiem krzyżowym głównie? U mnie takie bóle _promieniujące_ z uda na kolano, z kolana na udo, to zawsze jest znak, że czas z kręgosłupem zrobić porzadek. O zgrozo, kręgosłup nie boli, no chyba ze juz duuużo później.
![]() |
#4040 |
zuy mod
|
Wiesz co, z kregoslupem nigdy nic sie nie dzialo. Jestem ogolnie dosc slaba fizycznie.
Powinnam isc do lekarza? U mnie bole promieniujace ida podczas okresu, ale juz mi sie konczy i nie powinno bolec...
![]() |
#4041 |
Zakorzenienie
|
No nie wiem czy do lekarza.
![]() Mam kiepskie zdanie na temat sposobów raczenia sobie z kręgosłupami przez polskich ortopedów. A dokładnie to w ogóle nie widzę żeby sobie radzili jakkolwiek, póki nie ma stanu operacyjnego ![]() Ja chodzę do rehabilitantów/masażystów z kursami osteopatii. Ale to każdego wybór. Ale, jeśli jesteś akurat w okolicach miesiączki a masz tendencje do promieniujących bóli krzyża w tym czasie, to poczekaj ze 2-3 dni. Wyłażą wtedy różne dziwne boleści, które ustępują magicznie ![]() Bieganie bezlitośnie obnaża wszystkie nasze słabe miejsca- trzeba wzmacniać całe ciało jakaś ogólnorozwojówką- pilates + ćwiczenia wzmacniające dla biegaczy. Idzie lato, można wyciągnąć rower i wzmocnić 4głowe i zadek który jest motorem dla biegacza.
#4042 |
zuy mod
|
Musze pomyslec o rowerze
![]() I trochę mnie uspokoilas, zobaczę co będzie jutro i w czwartek. W weekend chcialabym juz do biegania wrocic ![]()
![]() |
#4043 | ||||
Raczkowanie
|
Melduję 5 km
![]() Cytat:
Cytat:
Poważnej kontuzji raczej nie da rady się nabawiać tak po kliku tygodniach biegania, bo zakładam, że nie biegasz dłużej (to też tylko wyczytałam :-P) A co do kręgosłupa tak jak piszą dziewczyny to też trzeba go wzmocnić. Taki przykład z życia moja znajoma trafiła do lekarza z bólem ręki okazało się, że jest on spowodowany właśnie przez problemy z osłabionymi mięśniami kręgosłupa i lekarz zalecił ruch ![]() Także cierpliwie i powoli do przodu, a myślę, że będzie ok ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
Żyj tak by w życiu niczego nie żałować Edytowane przez anetamiki2104 Czas edycji: 2015-04-21 o 16:13 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4044 |
zuy mod
|
Dzieki. Na razie stosuje naproxen i odpoczywam (na uczelnie zalozylam bandaż elastyczny). Ale biorąc pod uwagę, że boli mnie tez prawa reka zaczynam miec wrazenie, ze po prostu zle spalam + zakwasy i tyle. Bo dziwne aby cala strona mnie bolala z powodu kontuzji.
Moze niepotrzebnie sieje panikę. A w ogóle to biegam od ponad tygodnia dopiero ![]()
22.05.2017 02.12.2017 Edytowane przez Mojwa Czas edycji: 2015-04-21 o 16:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#4045 |
Konto usunięte
|
14 km, zaszalałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4046 |
Zadomowienie
|
Ja dzisiaj 9, ale i tak jestem dumna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4047 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
[1=e60e5454b131baabfef11f4 156e093bc04f95d5e_5ebdcd7 25ac57;51124483]14 km, zaszalałam ![]() Faktycznie szaleństwo , gratulacje ![]() ![]() Ja z moimi 5 km przy was wyglądam marnie.
Żyj tak by w życiu niczego nie żałować Edytowane przez anetamiki2104 Czas edycji: 2015-04-21 o 16:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4048 |
Konto usunięte
|
Dzięki!
![]() Wam też się należą gratki ![]() Ja też przeważnie robię 5-6 km. Raz w tygodniu robię sobie dłuższe wybiegania - dziś miałam w planie 8, ale mnie poniosło. Tak mi się dobrze biegło, ale oczywiście bez przygotowania - nawet wody nie miałam, dobrze że spotkałam po drodze dobrych ludzi, którzy mnie poczęstowali kubkiem wody ![]() No i oczywiście kolano się odezwało, odzywa się zawsze jak biegnę więcej. Jakoś mocno nie boli, ale je czuje. Edytowane przez e60e5454b131baabfef11f4156e093bc04f95d5e_5ebdcd725ac57 Czas edycji: 2015-04-21 o 16:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#4049 |
Zakorzenienie
|
Hej, można?
![]() Dziś zaczęłam swoją przygodę z bieganiem. Dziś było zaledwie 2.74 km, ale cieszę się i z tego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4050 |
Raczkowanie
|
A ja dziś 7 km
![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:16.