![]() |
#1 |
BAN stały
|
Dlaczego studenci z innych krajów mają większe przywileje niż Polacy?
Z tego co zauważyłem:
- studenci spoza Polski dostają wyższe stypendia i często nie płacą za studia bądź mają zniżki, nie mówiąc już o miejscach w akademikach (zwłaszcza Ci ze Wschodu) - studenci spoza Polski mają "fory" na studiach - nie znają języka i naprawdę niewiele muszą na nich robić, jeśli nie ma kierunku prowadzonego w obcym języku A wy jakie macie zdania na ten temat? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Dlaczego studenci z innych krajów mają większe przywileje niż Polacy?
nasze zdanie:
wyjedz na studia do szwecji, bedziesz mial tak samo plakac nie bedziemy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Wszędzie doszukujesz się tak namiętnie wszelakich spisków, ataków, zarzutów i co tam jeszcze się da wymyślić?
![]() |
#4 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Konto usunięte
|
Mam na uczelni bardzo dużo studentów zza wschodniej granicy i serio oni są lepiej traktowani. Stypendia, chociaż niektórych miesiąc nie ma, ułatwienia podczas egzaminów, każdy się nad nimi lituje. Do tego ich postawa: mi się należy, bo jestem z Ukrainy, ja mam prawo, daj mi, zrób za mnie, wymówki, że niby bariera językowa(niektórzy pozwalają im pisać w ojczystym języku, a i tak puste kartki oddają, a jak ktoś im kilka słów prawdy powiedział, na temat ich nieróbstwa i olewactwa to polecieli do dr na skargę. Jak dzieci w zerówce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Kawaii strona mocy
|
U mnie na studiach było kilka osób z Ukrainy i Białorusi, żadne z nich nie miało ulg w kwestii nauki, podchodzili do egzaminów jak my wszyscy i wszystko zdawali po polsku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
u mnie na uczelni w ogóle nie płacą za warunki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
1. Nauczę się języka, przyłożę się i już nie wrócę - skończę studia tam. 2. Hehe takie długie wakacje! Będę mówić że nie rozumiem i mi odpuszczą. Albo że to było w Polsce i mi odpuszczą! Albo że będzie na następnym semestrze w Polsce i dadzą mi spokój. Albo że w ogóle w Polsce tego się nie przerabia to już na 100% odpadnie. Ogólnie na obecnej uczelni nikt ode mnie z roku na Erasmusa nie jechał, natomiast na poprzedniej - część osoba jechała na najcięższe semestry tak sprytnie ![]() ![]() Za to teraz mieszkam w akademiku w którym jest osobne piętro dla Erasmusów. To inny dziki świat. Wejście do kuchni to najlepszy powód żeby jednak głodować. Przynajmniej wyjechała kadencja uważająca, że strzelanie petardami na korytarzu jest śmieszne ![]() ![]() Kolega-Polak który przypadkiem trafił na to erasmusowe piętro czasem wychodził z obcokrajowcami na imprezy. Mieli jakieś magiczne karty pozwalające im na darmowe wejścia do klubów a on musiał płacić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() W mojej grupie na uczelni mam kilka osób z Ukrainy. Niestety, większość z nich ma straszliwie roszczeniową postawę. "Daj notatki, zrób to, pomóż mi, ja nie umiem, nie znam języka". W dodatku cały czas robią z siebie cierpiętników, bo oni tacy biedni, bo u nich jest wojna (a gdy na zajęciach dyskutujemy o sytuacji na Ukrainie to nie mają żadnej wiedzy - pewnie wojnę widzieli tylko w telewizji). Wykładowcy się nad nimi litują, przepuszczają, a oni jeżdżą sobie po Polsce i imprezują. Ale w grupie mam też dziewczyny ze Wschodu, które naprawdę przykładają się do swoich obowiązków. Szkoda, że to wyjątki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Też mnie kilka lat temu zastanawiało, dlaczego w akademiku studenci ze wschodu dostawali najlepsze pokoje (dwójki po remoncie), a Polacy niekiedy totalny złom (czasem pokoje na wpół zdemolowane).
Na egzaminach czasem faktycznie wykładowcy patrzyli przez palce, ale bez przesady. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Kawaii strona mocy
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co innego muzułmanie - zdają aż do skutku, akademiki bardzo ładne. Wolnego czasu też trochę mają, bo ciągle na boisku grają w piłkę. Generalnie są pobłażliwiej traktowani. No ale oni kupę kasy płacą za studia...
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Chyba jak wszyscy studenci, są tacy co olewają i tacy co się uczą.
Co do specjalnego traktowania - wszystko zależy od wykładowcy. Miałam takiego co robił ustny specjalnie dla jednego kolesia z Ukrainy, ale też takiego, który stwierdził że jak są w Polsce to mają pisać po polsku i już. Fakt, część ma stypendia, akademiki im dają - ale to kwestia ogólnego założenia, że nie są u siebie, więc trzeba im pomóc, no i kwestia stwarzania dobrego wizerunku miasta czy uczelni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Owszem, wiele zależy od uczelni przyjmującej. Najczęściej te w dużych miastach nie traktują ulgowo studentów zagranicznych, ale niestety są też takie, które wszystko maksymalnie ułatwiają i student się przyzwyczaja do "dobrobytu", że nie musi niczego już od siebie dawać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Konto usunięte
|
U mnie jest pelno skandynawow na medycznym, dostali od miasta mieszkania o faktycznie wysokim standardzie, zamkniete osiedle itd. Nie wiem szczerze mowiac czemu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#18 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
BAN stały
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;51143569]Bo jest z nich większa kasa niż z innych studentów.[/QUOTE]
Uniwersytety medyczne z tego co wiem są publiczne, więc nie powinny segregować studentów ze względu na kraj pochodzenia. Poza tym polscy studenci też płacą za studia (podatki). Wręcz to Polacy w kwestiach socjalnych powinni być lepiej traktowani. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
natomiast Ukraincy maja normalne akademiki, te same co wszyscy jak grzecznie zrobia mgr, naucza sie Polskiego i zloza podanie, to dostaja obywatelstwo, w sumie nie mam nic przeciwko w obecnej sytuacji |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Natomiast jeśli chodzi o oddawanie zagranicznym studentom mieszkań przez miasto, to szczerze wątpię, że zostało to sfinansowane z budżetu państwa. Przypuszczam, że coś takiego mogłoby być wynikiem jakiejś umowy między państwami albo dotacji z UE. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
tu nie chodzi o kraj pochodzenia ale o sam fakt posiadania studentów zagranicznych, uczelnie z tego mają profity, często też np. w rankingach szkół wyższych jest kategoria - ilość studentów zagranicznych, im więcej tym lepiej.
![]() |
#23 |
BAN stały
|
Mnie krew zalała jak przeczytałem, że Ukraińcy którzy chcą studiować na Uniwersytecie Łódzkim mają płacić połowę mniej niż inni studenci. W sumie to znam już wiele akcji proukraińskich na uczelniach (dodatkowe miejsca w akademikach i tak dalej). To chyba nie jest wina Polski, że maja bałagan w kraju i na nic ich nie stać.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Wyjeżdżali i nikt im nie mówił: "Wasza wina, bo macie bałagan u siebie i na nic was nie stać". Może więc teraz pora oddać to, co otrzymaliśmy innym, którzy teraz naszej pomocy potrzebują? Nie mam tu na myśli patrzenia przez palce na nieuctwo ale realną szansę zdobycia wykształcenia.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zakorzenienie
|
miałam na kierunku 5 osób z Ukrainy, nie zauważyłam jakiegoś specjalnego traktowania, jedna sobie słabiej radziła, nie wiem czy to kwestia olewania czy była po prostu słabsza, ale w ocenianiu była traktowana na równi z innymi, wszystkie mówiły po polsku.
jeśli chodzi o erasmusów to już inna bajka, zaliczenia na podstawie referatów, na zajęcia nie chodzili bo nie znali języka, uczelnia miała 2 rodzaje akademików lepsze i gorsze, oni oczywiście zawsze dostawali miejsce w tych lepszych, jeździli sobie i zwiedzali Polskę, ale też mieli podobno stypendium ze swojego kraju które w przeliczeniu na złotówki było dość wysokie więc mogli sobie na dużo pozwolić z tego co słyszałam jak ktoś od nas jechał na erasmusa musiał sam sobie lokum tam załatwiać, było 2 znajomych jeden na zajęcia nie musiał chodzić tylko przychodził na egzaminy, drugi normalnie chodził na zajęcia ale on bardzo dobrze znał język więc nie wiem czy taki wymóg czy po prostu chciał |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Erasmusi u mnie na uczelni mają wyższe stypendia i z tego, co widzę dobrze im się powodzi (miałam okazję np. popatrzeć co i z czego gotują - używają produktów zdecydowanie z wyższej półki). Są też często największymi bałaganiarzami - widziałam, jaki syf robili w kuchni. Ale to dotyczy Hindusów, nie wiem, jak jest, jeśli chodzi o inne narodowości.
Erasmusi z Turcji np. jeździli sobie co weekend i zwiedzali, a to miasta w Polsce, a to stolice Europejskie. Z kolei dziewczyny z Ukrainy (to było ze 2-3 lata temu) wydawały lekką ręką sporo kasy na drogie ciuchy, torebki i kosmetyki. Plus oczywiście częste imprezowanie. Słyszałam o tym z ust osoby, która miała z nimi dość blisko do czynienia, bo mieszkała ze studentkami tych narodowości. Z tego, co wiem to zaliczenie przedmiotów u nich polegało na zrobieniu prezentacji.
![]() |
#28 |
Przyczajenie
|
U mnie na roku było kilko osób z Turcji i faktycznie traktowali Erasmusa jak sposób na zwiedzanie, poznawanie nowych ludzi, imprezy. Szczerze mówiąc rzadko bywali na uczelni bo zwyczajnie nie mieli na to czasu
![]()
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
U mnie na uczelni jest sporo Azjatów z Erasmusów itp. i mi ani trochę nie przeszkadzają, wręcz przeciwnie - fajnie, że Poznań dzięki takim akcjom staje się coraz bogatszy kulturowo. Jedyne złe doświadczenia z Erasmusów znam w przypadku Arabów, którzy nic nie robią na studiach, profesorowie muszą ich na siłę gonić do zaliczania, a nocą można ich spotkać w bardzo specyficznych klubach, w których - to już wiem z relacji paru koleżanek - nie zachowują się kulturalnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:53.