|
|
#1381 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XXII)
Cytat:
Cytat:
Jezzzzu ja tez mam takie smaki że szok, siedzimy z Tż i każde mówi że by coś zjadło tylko nei wiaomo co, to jest najgorsze.
|
|
#1382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To zalezy od placu zabaw. Ale najczesciej sama sobie radzi. Jedyny wyjatek to plac zabaw w parku. Wylozony betonem. A slizgawki ogromniaste i malej ciezko wejsc. Ale najczesciej wybieramy bardziej dostosowane i wtedy moge usiasc gdzies blisko i czytac ksiazke. A jak trzeba to szybko moge zareagowac. Mamy fajny plac niedaleko wylozony kauczukiem czy tez jakas guma. I tam na slizgawke wchodzi sie przez scianke wspinaczkowa, jednoczesnie trzymajac sie liny. Nie za wielka ta scianka, ale jest. Paulina sama swietnie sobie radzi. Wstalam z mega bolem gardla. Ech...
|
|
#1383 |
|
Zakorzenienie
|
Heja!
Kolejny piękny dzień! a ja jestem wypompowana, wczoraj tak się narobiłam, tak mnie ręce bolą od grabienia...a to nawet połowy nie ogarnięte;p co do placów zabaw, jak byłyśmy to asekurowałam A. bo to był dla starszych dzieci. Na podwórku lata gdzie chce, ostatnio poszła za tuje, zdjęła gacie i woła mama! siusiu! psi psi psi! haha Ameli chyba się robi zapalenie spojówek;/ .. wczoraj wstała i miała troche zaropiałe oczko a później dosć czerwone, dziś to samo.. jade zara do lekarza..
cel : piękne ujędrnione ciało waga: 48, 60cm w brzucholu. Edytowane przez Delicjanka Czas edycji: 2015-04-23 o 07:48 |
|
|
|
#1384 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
Debrah Hania na placu zabaw przeważnie chodzi sama, chyba, że się czegoś naprawdę boi to chcę pomocy nancy do "koleżanki" po prostu się nie odzywaj chyba powinna zrozumieć ![]() ale jest pogoda piękna do lidla chcę się przejść zobaczyć czy u nas też takie przeceny;p
|
#1385 | ||
|
Zakorzenienie
|
hej
wiosna!!!!!! w weekend TŻ musi trampolinę rozłożyć, bo Filip już zobaczył pudła w garażu i jęczy Cytat:
![]() Cytat:
tylko nie wiem jakiej firmy mają
|
|
#1386 |
|
Zakorzenienie
|
Pytam Was o ten plac zabaw, po raz drugi, pytałam już jak dzieci mniejsze były. Bo to stąd, że ja nie jestem w stanie obliczyć możliwości fizycznych takiego dziecka
JA i Tż się staramy w miarę możliwości nie wkraczać, np w relację między nią a dzieckiem, być mniej dyrektywni i nie narzucać zabaw ( to proste nie jest ), ona często się "zawiesi" nad jakimś dzieckiem i stoi i paaaatrzy, więc jak jesteśmy z jakąś babcią np to zaraz jest " no chodź zjedź, chodź zróbmy teraz to, teraz tamto ", jakby trudno im było znieść, że w miejscu stoi a przyszła się pobawić :P - ja raczej pytam CO by chciała , sama wybiera, sama sobie idzie, pozwalam jej sobie postać ile chce zamiast czuć presję, że tu się trzeba bawić. No ale - jestem strachliwa. Jak wspina się, chce zeskoczyć, iść inaczej niż "przewiduje norma" np bokiem, tyłem, podpatrzy starsze dziecko i kombinuje - to norma, ale mam stracha od razu, np że spadnie ze szczytu schodków do tyłu. Tż tego stracha też ma - dużo z nią łazimy, na część placu dla starszaków także - ale znowu - idzie z tatą, on jej pokazuje jak się coś robi, asekuruje. Ona zresztą często woła na pomoc ( chyba my jej to zaszczepiliśmy poniekąd) , zastanawiam się jak się wyzbyć tego strachu o wybite zęby, rozwaloną głowę itp itd - no coś jak Ifwka pisze. Idąc na spacer z Yae byłabym mokra jak szczur od latania za nią, a wizja tego, że zjedzie z czegoś takiego co Meneq pokazuje - sama! to już jestem zielona z nerwów. Nie wiem gdzie kończy się rodzicielska ostrożność a zaczyna paranoja. Podpowiedzcie!
|
|
|
|
#1387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Amelka ma zapalenie spojówek
|
|
|
#1390 |
|
Zakorzenienie
|
Bo to Deli po pierwsze dopiero indukuje strach, że sobie nie da rady, ( a dziecko skoro próbuje to wierzy, że może i raczej jak poczuje że nie daje to odpuści lub poprosi o pomoc) , a po drugie faktycznie obniża samoocenę.
Staram się mówić w kontekście wspierania i tłumaczenia jak zrobić bezpiecznie, niż prorokując konsekwencje i zawsze używam formy " można spaść jak się tu postawi nogę " niż " SPADNIESZ". Różnica jest duża. Ale nadal jestem strachliwą matką i trudno mi poza to wyjść.
|
|
|
|
#1391 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1392 |
|
Zakorzenienie
|
A po czym biegnie, po trawie? Jak po trawie to dałabym jej sprawdzić.
|
|
|
|
#1393 |
|
Zakorzenienie
|
No włąsnie po asfalcie głównie :/
|
#1394 |
|
Zakorzenienie
|
deli-buziaki dla A!
dzis malz przywiezie laptoka ale beznadziejna pogoda-niby slonce a takie zimne wiatrzysko ze lby urywa |
|
|
|
#1395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
My od poczatku wyszlismy z zalozenia, ze Yae musi upasc, by zaczac uwazac. Ona jest nad wyraz sprawna fizycznie, my staramy sie tego nie hamowac. To nie jest tak, ze mnie wizyta na placu zabaw stresu nie kosztuje, ale wiem, ze zdarte kolana i siniaki sa wpisane w dziecinstwo i im szybciej sie nauczy, tym wieksza korzysc dla niej. Uwazam tez, ze jezeli wykazuje chec wspinania sie na przeszkode jeszcze nie na jej mozliwosci, to niech sie przekona sama, ze nie potrafi. Jesli powinna dac rade a np. sie nieco boi, to tylkoja zachecamy, zeby sprobowala, ze nam sie wydaje, ze potrafi. I to nam o tyle oszczedza klopotu, ze nie musimy jej mowic jak cos robic, czy ze ma uwazac pod nogi. Raz sie przewroci, nastepnym bedzie ostrozniejsza. Przeciez nie zawsze bede przy niej, wiec niech bedzie odpowiedzialna za siebie. ---------- Dopisano o 13:38 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ---------- To tez nie metoda: pozniej pobiegnie po asfalcie i co? U nas jest sparta, za czesc upadkow po prostu nie moge byc odpowiedzialna. |
|
|
|
|
#1396 |
|
Zakorzenienie
|
Ech moj L tez z typu kaskaderow i juz zasuwa po drabinkach.Serce mi staje ale on ma ubaw kiedy sa niebezpieczne(dla mnie) sytuacje.Pozwalam mu na zabawe ale asekuruje niewidzialna reka.Ostatnio pozwolilam poszalec ekstremalnie na karuzeli ,doznal w koncu upadku ale nie plakal.Wydaje mi sie ze nadal nie zdaje sobie sprawy z zagrozenia
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez marsi11 Czas edycji: 2015-04-23 o 14:16 |
|
|
|
#1397 |
|
Zakorzenienie
|
dzien dobry. Witam sie z laptopka
ciekawe tylko jak dlugo
|
|
|
|
#1398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nooo Pstryniu to teraz będziesz mogła nam się pokazać w okularach i jeśli już jest to z nową fryzurą??? ![]() Myślałaś że zapomniałyśmy co?
|
|
#1399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() :cich o: ![]() fryzurke mam od piatku, ponoc fajnie wygladam ale z racji absolutnie niefotogenicznego ryjca (little-kocham Cie za to okreslenie ) to chyba Wam sie nie pokaze jednak ![]() ---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:43 ---------- no i w koncu nadrabiam allegrowe zaleglosci |
|
|
|
|
#1400 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1401 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie tez ostatnio mniej, bo wprowadzilam w zycie stary nawyk - zasypianie z Kuba. Potem budze sie po 22 nieprzytomna i nim doprowadze sie do porzadku to jest polnoc i nagle okazuje sie, ze trzeba isc spac
![]() Ale dzis sie nie poddam - wlasnie pije kawe
|
|
|
|
#1402 |
|
Zakorzenienie
|
Nafiqa to moj tz ma tak samo hihi potem sie budzi 23.
Teraz go nie ma i niestety przykro mi mowic ale usypianie Leo to koszmar wczoraj usypual 1.5 h i dzis chyba bedzie podobnie.w sypialnu ciemno karmie mala i udaje ze mnie nie ma, nie rozmawiam ani nic.wczesniej ze 30bmin czytania przytulanie i takie tam.Moj S jak go wezmie to w min zasypia.O co chodzi? Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ---------- Edit: odwoluje co napisalam-zasnal w 10 min od zamkniecia ksiazki ))) nie wierzeeeeeWysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1403 |
|
Konto usunięte
|
Nawijko, a czemu wróciłaś do tego?
Marsi, D. odkąd smoczka nie ma przez godzinę potrafi w łóżku gadać, gadać, gadać, śpiewać, oczy trze a nadaje jak najęta. |
|
|
|
#1404 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Usypiam małego chwilę po 20 no i budzę się po 22-23,wtedy wstaje,ogarniam się (czasem nadrobie forum) i idę spać dalej Dziś nie śpię wyjątkowo bo jem kolację (byłam głodna jak cholera) a mnie zastępuje mąż- zapewne jak wrócę to też będzie spał,godne zastępstwo ![]() Dzieci chyba mają taki dar że potrafią uśpić starych a same nie spać ![]() Chyba wystraszyłam Pstrynia
|
|
#1405 |
|
Lurker ;)
|
Ja co prawda nie zasypiam z mala( mamy swoj sposob, ona zasypia obok mnie ale musi byc przykryta naszym kocykiem
) za to moj tz zawsze! z nia zasypia i pozniej nie moge go dobudzic, zeby ja odlozyl i wstal :PChcialam wam napisac, ze moja corka wczoraj pierwszy raz gwizdnela/pisnela za chlopakiem tak, ze sie obrocil Ale mi glupio bylo, az sie obejrzal a tu 2 latka zarywa haha. A dzisiaj stawala na srodku chodnika i spiewala o szczoteczce, na rowni z wyciem i fochami![]() Ogladacie Ugotowanych? Ale Najsztub ma chate!
|
#1406 |
|
Zakorzenienie
|
ha ha, jestem, jestem, tzn. bylismy na dworzu. Tatus puszczal latawca - przemilcze poczatki
powiem tylko tyle ze trzeba go bylo sciagac z drutow wysokiego napiecia jutro jade z Kubsonem na reh to moze uda mi sie cyknac jakies foto ![]() kurde, odpukac ale Kubson jak powie ze chce spac to idzie na lozko, kladzie sie, obejmuje mnie i zasypia. dzis trwalo to moze z minute jakbym chciala na przymus go uspic to nie ma bata, nie zasnal by szybko, ale jak sam powie ze chce spac to idzie, kladzie sie i zasypia. warunek tylko taki ze musze byc ja, a raczej moja szyja
|
|
|
|
#1407 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;51153640]Nawijko, a czemu wróciłaś do tego?
Marsi, D. odkąd smoczka nie ma przez godzinę potrafi w łóżku gadać, gadać, gadać, śpiewać, oczy trze a nadaje jak najęta.[/QUOTE] Kurcze, chyba za malo sarkazmu wsadzilam w tamten post ![]() szaja, zapieram sie rekoma i nogami - nie znosze zasypiac z Kuba, bo potem jestem totalnie rozregulowna, ale.... to samo przychodzi! Dzis znow poleglam Pilam po 19 kawe i co z tego jak minute temu sie obudzilam? U nas zasypianie jakos sie unormowalo. Oczywiscie najpierw musimy przeczytac minimum 3-4 ksiazeczki. Kuba moglby czytac do rana, ale po 4 staram sie go stopowac i zarzadzam spanie. Nastepuje cudny moment - wylaczam swiatlo i rozmawiamy sobie z 5min o minionym dniu Ciagne go za jezyk, a on sie tak fajnie rozgaduje! Dzis sie dowiedzialam, ze jak wracalismy ze zlobka to byl kojek (korek), bylo duzio atek, byl wypadek, trzeba bylo pomuś (pomóc) i musial przyjechac dzwig , a nasz autobus powoli jechal ![]() Potem slysze dobanoc, do juta i zasypia (pisownia oryginalna )Oczywiscie nie zawsze tak chetnie zasypia, ale wtedy opowiadam mu, ze na pewno wszystkie dzieci ze zlobka juz spia (tu wymieniam wszystkich zlobkowych kumpli) i jakos daje sie spacyfikowac. Dbam o to, zeby o 20-20:30 juz spal,bo licze na relaksujacy wieczor. A konczy sie jak zwykle - moja pobudka po 22 tak, ze o wieczorze moge tylko pomarzyc :P Edytowane przez nafiyqa Czas edycji: 2015-04-23 o 22:08 |
|
|
|
#1408 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Insolito -gratuluję !!!!!!!!!!! Moja córka raczej ostrożna aczkolwiek ostatnio ciekawa coraz bardziej, skacze po łóżkach , wchodzi na drzewa ,ale staam się nie ograniczać, mówię jej by była ostrożna bo ja się o nią martwię . Fewcia ma filmik jak nasze Blanki skakały z łózka ![]() Dziewczyny mam dołaaaaaa,jutro kończę praktyki i.... zakochałam się w tych dzieciakach, nie wiem jak ja będę dalej żyła. A z jedną dziewczynką mamy taki świetny kontakt, że nie wyobrażam sobie tej rozłąki. Nie nadaję się na psychologa, za bardzo przeżywam
|
|
|
|
|
#1409 |
|
Zadomowienie
|
Hej, my już w domu
dziękuję Wam bardzo za gratulacje i przepraszam, że sie martwilyscie o nas. Bardzo mnie wyruszyły Wasze wiad. O
|
#1410 |
|
Zakorzenienie
|
Stękniłam się Wami. Tak mnie mało tu ostatnio ![]() Jutro wreszcie jeden dzień wolnego mam. Muszę jechać rano do przedszkola potwierdzić że chcę żeby Daria tam chodziła. Co do mieszkania ... okna mamy wstawione ![]() I już wiemy na 100% że komisja przyjdzie 11 maja. Idę poczytać co u Was
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:51.

22.05.2008
14.08.2011

wielszy chvielismy kupic teraz wlasnie tylko ze chcialam bardzo drewniany
Ale ten fajny sie wydaje
tylko nie wiem jakiej firmy mają

ale z racji absolutnie niefotogenicznego ryjca (little-kocham Cie za to okreslenie