![]() |
#1321 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Koty - część XI
Lepiej wyrzygać niż pchać w jelita. Może trawki?
![]() |
#1322 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#1323 |
Zakorzenienie
|
Też uważam, że lepiej wyrzygać, a nie przepychać. Tak samo z kłakami.
Zanim Ci trawa wyrośnie to minie kilka dni. Kupić możesz w zoologicznym lub budowlanym, a teraz np. zerwać z trawnika. |
![]() ![]() |
![]() |
#1324 |
Zakorzenienie
|
http://www.leroymerlin.pl/rosliny-na...4746,l362.html Po tej moje koty rzygały bez przerwy ![]()
#1325 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#1326 |
Nie depcze krokusów
|
To masz odpowiedź na pytanie "jak?" - estetycznie
![]()
![]() |
#1327 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1328 |
Wtajemniczenie
|
Ja też bym nalegała na USG, wydatek nie jest to bardzo duży (kilkadziesiąt złotych), a jestem zdania, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Kot może wydali, może nie, może w ogóle jej nie zjadł, ale jak prawdopodobieństwo jest duże, to wolałabym wiedzieć wcześniej czego się spodziewać.
Dziewczyny mam zagwozdkę. W związku z tym, że wszystkie testy mamy ujemne coraz poważniej myślę o adopcji. Konsultowałam się z wetem, z ludźmi na innym forum co mają już doświadczenie w tej materii, sama też przeczytałam multum opracowań i wszyscy mnie uspokajają, że jest ok, mogę brać nowego bez obaw. Ale ja się boję, tak strasznie się boję, że albo coś przywlekę, albo Misia jednak jest chora. I nie wiem co robić? Badania ze szpiku mi odradzają, bo to zbyt inwazyjne i raczej byłyby uzasadnione, gdyby w testach najpierw miała plus, a potem minus, a nie same minusy od początku. Pojawiła się też teoria, że może ze względu na zły stan zdrowia Grubcia, test wyszedł fałszywie dodatni, że może to było coś innego, ale tu i tak niczego się już nie dowiemy, więc to tylko takie gdybanie. I jestem w kropce. Z jednej strony chciałabym jak najszybciej, bo Misia jest jaka jest i boję się, że "zapomni" jak to może być fajnie z drugim kotem i nawet do młodzika się nie przekona. Boję się (bo ryzyko minimalne jest), że zakażenie jest "uśpione" w szpiku i np. wylezie później albo pod wpływem stresu z powodu nowego domownika. Boję się, że młody coś przywlecze, bo u małego kota czasem testy są niewiarygodne. Zresztą trudno będzie znaleźć takiego co jest mały, od 3 mies. jest na tymczasie, najlepiej z mamą, żeby ją też przebadać, wtedy byłoby najwiarygodniej. A może dać sobie spokój i niech Misia zostanie jedynaczką (ale znowu widzę, że brakuje jej towarzystwa, zachęca mnie do typowo kocich zabaw, muszę ją gonić, skradać się i polujemy na siebie nawzajem ![]() No wyrzuciłam z siebie. Może coś doradzicie, chociaż takie spojrzenie chłodnym okiem, bo ja już chyba zbyt emocjonalnie do tego podchodzę. Od tych wszystkich "co jeśli..." mam już totalny mętlik w głowie. ![]()
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2015-04-23 o 11:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#1329 |
Zakorzenienie
|
Daktylku, ja bym brała nowego kota. Nie można panikować ponad miarę.
Ale też nie mam doświadczenia z kotami "możliwie białaczkowymi", więc nie wiem czy moje zdanie się tutaj liczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1330 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Z grubsza wiecie jak sprawa wygląda, właśnie przez to, że może nie jesteście zaangażowane emocjonalnie będziecie w stanie bardziej racjonalnie ocenić sytuację. Bo ja się tyle naczytałam, że mam stracha na samą najmniejszą myśl o tym wszystkim.
![]() ![]() |
![]() |
#1331 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1332 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Byliśmy wczoraj u weterynarza z Gustawem i niestety okazało się że ma świerzba w prawym uchu. Czy jest się czym martwić? Może macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Czy trudno to wyleczyć? |
![]() ![]() |
![]() |
#1333 |
Zakorzenienie
|
Mały sukces, po wsypaniu nowego żwiru i dostawieniu awaryjnie miski, nie było dzisiaj żadnej niespodzianki
![]() A o uszy to i ja mam pytanie, oba mają je nieco brudne, wetka tydzień temu im wyczyściła, powiedziała, że to nie świerzb, codziennie im delikatnie wycieram ale one nadal mają w środku brązową wydzielinę, wydaje mi się, że powinny uszy mieć czyste?
#1334 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja Kocia chyba by się zamiauczała na śmierć jakby miała siedzieć cały dzień w domu bez możliwości posiedzenia na balkonie ;( Najbardziej martwię się o kleszcze, a teraz ich pełno ;(
![]() |
#1335 |
Konto usunięte
|
Ugryzl was kiedys kot? Moj mily polroczny koteczek dziabnal mnie dzis do krwi, bo glupia probowalam go zlapac jak polowal na ose.. .
No i mam spuchniety kciuk. |
![]() ![]() |
![]() |
#1336 |
Naczelna Nastolatka
|
A bo raz. .. mój Brytek gryzie i to na serio. Żadnego pitu pitu.
#1337 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1338 |
Przyczajenie
|
moja kotka bardzo często gryzie. Taki już ma charakterek
|
![]() ![]() |
![]() |
#1339 | ||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ---------- Cytat:
Na kleszcze najlepsze krople i codzienny przegląd sierści. Ja tak robię z psami i kotami. I królikiem hodowlanym.
![]() |
#1340 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
no, dobrze, że ktoś poszedł po rozum do głowy i robi rentgen z kontrastem, choć myślę, że można by poczekać ze dwa dni, skoro kot się dobrze czuje, może skarpeta by sama przeszła, Malla chyba coś wie o przechodzeniu ciał obcych przez kota ![]() Daktylku, wydaje mi się, że Twoje obawy są bezpodstawne, jeśli wszystko przeanalizujesz to jest jasne, że trzeba się dokacać szybciutko ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1341 |
Konto usunięte
|
Wyslalam Tz po tribiotic.Boli i troche opuchniety kciuk.
Te slodziaki, to jednak mimo wszystko drapiezniki.,:P Pierwszy raz sie to zdarzylo, bede madrzejsza.. . Wiecie, chcialam go chronic zeby go osa nie udziabala,a on udziabal mnie, bo przeszkodzilam instynktowi lowcy. Osa i tak zwiala. |
![]() ![]() |
![]() |
#1342 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
Edytowane przez 0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0 Czas edycji: 2015-04-23 o 18:24 |
![]() ![]() |
![]() |
#1343 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Przeanalizowałam już na wszystkie sposoby i logika mówi to samo, ale obawy mam i to mnie stopuje. Dlatego zbieram tyle opinii ile się da ![]() Pytałam Misię czy chce siostrzyczkę czy braciszka. Na siostrzyczkę nie reaguje albo zwiewa. Na braciszka miauczy i wskakuje mi na kolana, ogólnie bardzo się ożywia ![]() ![]() To super! Jednak zeżarł. Ach te kociaki ![]() Cytat:
![]() Co do gryzących kotów, to nigdy nie widziałam kota domowego, który od razu rzuca się z zębami, na pewno wcześniej daje znać mową ciała czy ogonem, że coś mu się nie podoba (wyjątek zaskoczenie lub wtrącenie się, gdy kot jest skupiony/napięty, ale to też idzie poznać). Polecam poczytanie na ten temat, aby uniknąć takich sytuacji na przyszłość. ![]()
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2015-04-23 o 18:42 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1344 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#1345 |
Naczelna Nastolatka
|
mój Brytek gryzie jak się robi coś, co się kotu nie podoba. Najpierw jest pacnięcie łapą, na ostro, z pazurami. A potem, jak człowiek nie chce się odwalić, jest gryzienie. CO ja z tym robię? Nic. Szanuję kocią autonomię
![]()
#1346 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Moje wszystkie koty były nauczone, że do mnie nie wystawia się pazurów ani zębów. Pierwszym wyrazem niezadowolenia zawsze jest "nerwowość" ogona, nie ma od razu pazurów. Z tym, że ja jak widzę, że kot na coś nie ma ochoty, to odpuszczam i nie tarmoszę go na siłę.
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2015-04-23 o 18:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1347 |
Naczelna Nastolatka
|
no wiesz, czasami nie wiem co się kotu nie spodoba. Na przykład drapanie po dupce lubi, ale jak ma zły dzień to drapanie po dupce kończy się atakiem. Czasami muszę zrobić coś wbrew kotu, wyczesać na przykład. No i wtedy ugryzienia nie zawsze da się uniknąć.
#1348 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Poza tym nie wierzę, że od razu jak zbliżysz się do kota i wyciągniesz rękę, żeby go podrapać, a on akurat nie ma ochoty, to się rzuca z gryzieniem bez uprzedzenia. Że wcześniej nie dał znać np. ogonem, że nie jest w nastroju na pieszczoty albo go nie zaskoczyłaś jak akurat jest czymś zajęty. A jeżeli tak, to znaczy, że gdzieś zgubił się Wam ten moment na nauczenie go tego. Miałam kotkę, niesamowitą dominantkę, była postrachem całej okolicy, a mimo to, dała się nauczyć, że mi można zakomunikować w delikatny sposób, że coś jej się nie podoba. Naprawdę kot nie musi kojarzyć się z drapaniem i gryzieniem. Warto poczytać o mowie ciała, obserwować, zapamiętywać dane reakcje.
Edytowane przez daktylek1987 Czas edycji: 2015-04-23 o 19:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1349 |
Naczelna Nastolatka
|
Ja nie mam problemu z moim kotem, naprawdę. Facet ma taki charakter a nie inny i nie mamy potrzeby zmieniania naszych relacji. Mam trzy koty, wiem jak się z kotem obchodzić na co dzień, gryzie i drapie ten jeden. Akceptuję go z takim charakterem jaki ma.
#1350 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie no napisalam dlaczego to zrobil, chwycilam go nagle, a on byl w szale polowania. Dopiero odkrywa, ze istnieja owady :P Cytat:
---------- Dopisano o 20:24 ---------- Poprzedni post napisano o 20:24 ---------- O Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:30.