Wspaniałe stulecie, TVP1 - Strona 21 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-20, 05:12   #601
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Dot.: Wspaniałe stulecie, TVP1

Jakie niektóre z was są zorientowane w temacie ☺
Podziwiam!

Imion to ja znam kilka raczej nazywam ich sobie po swojemu.
Stary 2015-04-20, 08:40   #602
201604250941
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Jak podzielili odcinki na pół to trochę tego więcej będzie z tym ze u nas to leci od pn do pt
ale oni wycieli wiecej niz podzielili
201604250941 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 13:57   #603
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez userrr Pokaż wiadomość
sorry, myślałem, że dziś piątek,

wiecie może jakiej narodowości jest aktorka,która gra Mahildevran ?
Aktorka jest pochodzenia turecko-niemieckiego, urodzila sie w Niemczech.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 16:35   #604
Silloe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agrippinilla Pokaż wiadomość
Ups, przepraszam, nie na TVP Kultura, tylko Historia.
O 18.00 codziennie i powtórka o 9.00.
Silloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-20, 17:15   #605
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
ale oni wycieli wiecej niz podzielili
Co racja to racja

Ciekawa jestem co będzie w jutrzejszym odcinku
Co tam sułtam chce temu komuś powiedzieć.
Stary 2015-04-20, 17:39   #606
Agrippinilla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Kissmisiaa Pokaż wiadomość
Co racja to racja

Ciekawa jestem co będzie w jutrzejszym odcinku
Co tam sułtam chce temu komuś powiedzieć.
Ten człowiek na targu to Yahya, mleczny brat sułtana, czyli syn mamki. W którymś z poprzednich odcinków, ktoś pytał sułtana, czy widział się już ze swoim mlecznym bratem. Sułtan odpowiedział, że ma taki zamiar. Oni bardzo wierzą w sny a Yahya potrafi je tłumaczyć.
Stary 2015-04-20, 18:02   #607
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Ten człowiek na targu to Yahya, mleczny brat sułtana, czyli syn mamki. W którymś z poprzednich odcinków, ktoś pytał sułtana, czy widział się już ze swoim mlecznym bratem. Sułtan odpowiedział, że ma taki zamiar. Oni bardzo wierzą w sny a Yahya potrafi je tłumaczyć.
Aaa dzięki za info
Stary 2015-04-21, 23:04   #608
userrr
BAN stały

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
Aktorka jest pochodzenia turecko-niemieckiego, urodzila sie w Niemczech.
no popatrz, tak mi się zdawało, że ma coś wspólnego z Niemcami ,

Valide Aisze Hafsa umarła już na dobre czy wróci do żywych ?

podobało mi się jak Sułtan, Pady Szach, Pierwszy janczar, Han, nazytyry Sulejman wyszedł anonimowo i zobaczył zwykłe życie, trochę mnie to nawet zaskoczyło pozytywnie,

Iskender kombinuje jak się pozbyć Mahildevran że doradził jej pożyczkę ?

co znaczy czelebi ?

jak przetłumaczyć halabardzista ?

krótkie przypomnienie,

efendi - mistirz,
hatun - kobieta,
aga - zarządca haremu,
favorytoa - tego nie trzeba tłumaczyć,
sułtana - też nie trzeba tłumaczyć,
szach- król,
pady szach - król królow,
nazytayry - jego wysokość,
pasza - władca,
valide - matka,
bej - wojownik,
bali bej - wódz wojowników,

i nie Aisza jak w piosence tylko Aisze,

proste nawet

Edytowane przez userrr
Czas edycji: 2015-04-21 o 23:30
userrr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-22, 07:00   #609
201610170910
Konto usunięte

201610170910 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-22, 18:15   #610
cava
Zakorzenienie

Nie oglądałam dzisiejszego odcinka, możecie mi w skrócie opowiedzieć co było?

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-22, 21:37   #611
Agrippinilla
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Nie oglądałam dzisiejszego odcinka, możecie mi w skrócie opowiedzieć co było?
Umarła Valide, cały dwór w żałobie. Hurrem poszła do Hatice i chciała jej opowiedzieć o romansie Ibrahima, gdy nagle wszedł Ibrahim i powiedział o śmierci matki. Hatice rozpacza, pociesza ją siostra Beyhan (ta, której męża sułtan skazał na śmierć). Razem z Beyhan i bliźniakami wyjeżdżają, po kilku dniach mają wrócić.

Mahidevran ma rządzić haremem na stałe, Hurrem jest niezadowolona, ale nie protestuje. Mustafa ma w ciągu kilku dni wyjechać, ale bez Fatmy, skoro tak sobie życzy jego mama. Mahidevran chce się przenieść do komnaty Valide, na co nie zgadza się Hurrem.

Nigar prosi Gulsah, aby pozwoliła jej na spacer, Gulsah lituje się nad nią, ale w lesie Nigar zaczyna uciekać. Wpada na Percem Agę (strażnika, współpracownika Hurrem), który zawozi ją i Gulsah wraz z obstawą do domu Nigar.

Daye odchodzi z haremu i zatrudnia się jako zwykła służąca. Na targu spotyka Sumbula, któremu opowiada historyjkę, że przyjechała tylko na trochę do samotnej znajomej, której pomaga. Tymczasem jest gnębiona przez inną służącą. Dostała od sułtana naszyjnik, którego nie zdążył dać matce.

Ibrahim pojmał poetę, który działa na rzecz Effendiego. Ayaz Pasha (drugi wezyr) każe mu zdradzić, kim jest Effendi. Ibrahim znów przesłuchuje poetę a ten (niby) załamuje się. Iskender Celebi przyznaje się do wspierania różnych artystów, ale nie współpracy z ludźmi Effendiego.

Matrakczy przynosi wiadomość od brata Ibrahima, który pyta, dlaczego Nigar nie dojechała. Ibrahim zaczyna się niepokoić.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-04-23, 12:14   #612
Silloe
Zakorzenienie

Cytat:
Umarła Valide, cały dwór w żałobie. Hurrem poszła do Hatice i chciała jej opowiedzieć o romansie Ibrahima, gdy nagle wszedł Ibrahim i powiedział o śmierci matki. Hatice rozpacza, pociesza ją siostra Beyhan (ta, której męża sułtan skazał na śmierć). Razem z Beyhan i bliźniakami wyjeżdżają, po kilku dniach mają wrócić.

Mahidevran ma rządzić haremem na stałe, Hurrem jest niezadowolona, ale nie protestuje. Mustafa ma w ciągu kilku dni wyjechać, ale bez Fatmy, skoro tak sobie życzy jego mama. Mahidevran chce się przenieść do komnaty Valide, na co nie zgadza się Hurrem.

Nigar prosi Gulsah, aby pozwoliła jej na spacer, Gulsah lituje się nad nią, ale w lesie Nigar zaczyna uciekać. Wpada na Percem Agę (strażnika, współpracownika Hurrem), który zawozi ją i Gulsah wraz z obstawą do domu Nigar.

Daye odchodzi z haremu i zatrudnia się jako zwykła służąca. Na targu spotyka Sumbula, któremu opowiada historyjkę, że przyjechała tylko na trochę do samotnej znajomej, której pomaga. Tymczasem jest gnębiona przez inną służącą. Dostała od sułtana naszyjnik, którego nie zdążył dać matce.

Ibrahim pojmał poetę, który działa na rzecz Effendiego. Ayaz Pasha (drugi wezyr) każe mu zdradzić, kim jest Effendi. Ibrahim znów przesłuchuje poetę a ten (niby) załamuje się. Iskender Celebi przyznaje się do wspierania różnych artystów, ale nie współpracy z ludźmi Effendiego.

Matrakczy przynosi wiadomość od brata Ibrahima, który pyta, dlaczego Nigar nie dojechała. Ibrahim zaczyna się niepokoić.
- O co chodzi z tą siostrą sułtana? (nie wiem bo od początku nie oglądałam)
- Dlaczego Daye zatrudniła się jako slużąca skoro ma majątek?
Stary 2015-04-23, 12:53   #613
cava
Zakorzenienie

Wiekie dzięki Agrippinilla!!!

Cytat:
Napisane przez Silloe Pokaż wiadomość
- O co chodzi z tą siostrą sułtana? (nie wiem bo od początku nie oglądałam)
- Dlaczego Daye zatrudniła się jako slużąca skoro ma majątek?

Ja nie mogę sobie skojarzyć, która to jest Daye
Ta najstarsza służąca, była zarządczyni haremu, która warowała przy łożu Valide?

Mustafa już taki mamicycek ze żal
Co mamunia nie powie, to ten jak ciele robi, choć przecież już zdążył się przekonać wcześniej że mamunia zdrowo szurnięta modliszka i nawet tatunia by najchętniej wyeliminowała czym prędzej
Okropnie nie lubię postaci Mahidevran, kompletnie nie rozumiem, dlaczego po jej akcjach/zwierzeniach dalej ja tolerują i się nie boją ze ich wszystkich wytruje albo każe zarżnąć przy pierwszej lepszej okazji
W dodatku jest po prostu... głupia.

Liz Williams
Stary 2015-04-23, 13:00   #614
Silloe
Zakorzenienie

Cytat:
Wiekie dzięki Agrippinilla!!!

Ja nie mogę sobie skojarzyć, która to jest Daye
Ta najstarsza służąca, była zarządczyni haremu, która warowała przy łożu Valide?

Co mamunia nie powie, to ten jak ciele robi, choć przecież już zdążył się przekonać wcześniej że mamunia zdrowo szurnięta modliszka i nawet tatunia by najchętniej wyeliminowała czym prędzej
Okropnie nie lubię postaci Mahidevran, kompletnie nie rozumiem, dlaczego po jej akcjach/zwierzeniach dalej ja tolerują i się nie boją ze ich wszystkich wytruje albo każe zarżnąć przy pierwszej lepszej okazji
Tak to o nią chodzi

Ja Mahidevran akurat lubię i dziwię się że Hurrem tam tolerują
Stary 2015-04-23, 13:03   #615
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Tak to o nią chodzi

Ja Mahidevran akurat lubię i dziwię się że Hurrem tam tolerują

Przecież nie tolerują.
Wiecznie ją od siebie izolowały i próbowały wyeliminować. I baby i pasza na dokładkę.
Ale ta przynajmniej "ma jaja" i myśli a nie tylko jęczy, kwęczy i ma za złe.

Kurcze, ale dlaczego Daye odeszła z haremu?
Przecież została poproszona o pomoc przy zarządzaniu haremem przez ...yyy... ta pierwsza sułtanka, co co była przed Mahidevran i wyglądała na całkiem zadowoloną?

Liz Williams

Edytowane przez cava
Czas edycji: 2015-04-23 o 13:06

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-04-23, 13:36   #616
201610170910
Konto usunięte

Cytat:
Przecież nie tolerują.
Wiecznie ją od siebie izolowały i próbowały wyeliminować. I baby i pasza na dokładkę.

Przecież została poproszona o pomoc przy zarządzaniu haremem przez ...yyy... ta pierwsza sułtanka, co co była przed Mahidevran i wyglądała na całkiem zadowoloną?
Po śmierci Valide me widziała już miejsca dla siebie w haremie. Oddała cały majątek i poszła na służbę. Długo tak nie wytrzyma i popełni samobójstwo.
201610170910 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-23, 20:17   #617
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Przecież nie tolerują.

Raz, że powiedziała, że z Valide przyszła i z Valide odchodzi, dwa, że w swoim poczuciu przyzwoitości obwinia się, że przyczyniła się do śmierci Valide, że nie udało jej się powstrzymać Nigar, jak tylko odkryła jej sekret, że nie dała rady zapanować nad haremem.

No i tak, jak już było powiedziane, oddała wszystko na zbożny cel i chciała dalej pracować.

Strasznie mi szkoda biednej Daye. Bardzo ją lubiłam, choć była raczej oschła i dość zasadnicza, ale poza tym nie była ani niesprawiedliwa, ani wredna dla nikogo. Taka uczciwa zarządczyni.

Was też irytuje Mihrimah? Co za mała roszczeniowa zołza rośnie. Nie potrafię na nią patrzeć z sympatią. Za to Mehmet wydaje mi się całkiem poukładany i fajny chłopaczek.

[Spoiler] Zapuściłam się na odcinki z ang. napisami, bo już nie było co oglądać. Co myślicie o nowej lasce Sułtana Firuze? [Spoiler]
DariaKom jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-23, 20:59   #618
regularkate
Zadomowienie

Cytat:
Głupia jest teraz, kiedy kolejne wydarzenia sprawiły, że nie umie oprzeć się pokusie władzy i daje się ponieść swoim pomysłom, które rzeczywiście do mądrych posunięć nie należą.
Ja również jestem z klubu anty-Hurrem, ponieważ jej intrygi przeważnie - w przeciwieństwie do tych, które knuła Mahidevran lub inni - były skuteczne i już nie raz doprowadziły do śmierci ludzi (niewinnych lub mających coś za uszami, nieistotne ). Zresztą w przypadku Hurrem w sposób oczywisty chodzi o jej nienasyconą chęć panowania na coraz wyższym szczeblu, nie może pogodzić się z faktem, że jej dziecko (w tej chwili) nie ma szans na objęcie w przyszłości tronu. Mustafa wielokrotnie pokazywał i zapewniał, że nigdy nie doprowadziłby do rozlewu krwi pomiędzy rodzeństwem, kiedy sułtan umrze, a Hurrem po prostu nie może zdzierżyć, że Sulejman ma z inną starsze dziecko niż z nią. Chęć zlikwidowania Mustafy usprawiedliwia wymyśloną obawą, a nawet jeśli w jakimś zakresie prawdopodobną, to odległą o całe lata (może nawet dziesiątki ).
Na początku bardziej lubiłam Mahidevran niż teraz, ale jednak wciąż uważam, że słusznie próbuje egzekwować swoje prawa, które w jakiś sposób posiada jako nałożnica sułtana i matka szehzade. Moim zdaniem kochała sułtana naprawdę i sądzę, że większość kobiet postępowałoby na jej miejscu podobnie (zwalczanie Hurrem, chęć upokarzania jej, oskarżanie o wszystko - często słuszne ).

Jestem na ukończeniu II tomu powieści o haremie za Sulejmana i cóż mogę rzec - w serialu Hurrem jest do rany przyłóż z tymi wszystkimi akcjami i intrygami, a w książkach SPOILER to bezlitosna dla wszystkich oponentów żmija, doskonała manipulantka, która zmiata ze swojej drogi wszystko, co na niej napotka. A na deser, będąc na łożu śmierci, informuje Sulejmana, że go nienawidzi i całe życie robiła wszystko, żeby doprowadzić Osmanów do upadku
Także uważam, że coś w tym musi być, a historia w pewnym sensie może potwierdzać charakterek, który miał nasz rudzielec

Z innej beczki, do tych, który widzieli większą część serialu - czy w dalszych odcinkach jest w jakikolwiek sposób ukazany wątek więzi między Mustafą a Dżehangirem (garbatym dzieckiem Hurrem)?

Encore Precission Bass Player.
Lancia Kappa 2.0 driver.

regularkate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-23, 22:25   #619
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez regularkate Pokaż wiadomość
Jestem na ukończeniu II tomu powieści o haremie za Sulejmana i cóż mogę rzec - w serialu Hurrem jest do rany przyłóż z tymi wszystkimi akcjami i intrygami, a w książkach SPOILER to bezlitosna dla wszystkich oponentów żmija, doskonała manipulantka, która zmiata ze swojej drogi wszystko, co na niej napotka. A na deser, będąc na łożu śmierci, informuje Sulejmana, że go nienawidzi i całe życie robiła wszystko, żeby doprowadzić Osmanów do upadku
Także uważam, że coś w tym musi być, a historia w pewnym sensie może potwierdzać charakterek, który miał nasz rudzielec

Z innej beczki, do tych, który widzieli większą część serialu - czy w dalszych odcinkach jest w jakikolwiek sposób ukazany wątek więzi między Mustafą a Dżehangirem (garbatym dzieckiem Hurrem)?
Jaka książka, rzuć tytułem, bo zaraz skończę to co mam do czytania
Stary 2015-04-23, 23:23   #620
Kissmisiaa
Zakorzenienie

Ten serial coraz bardziej mnie irytuje 😉
Stary 2015-04-24, 10:18   #621
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez regularkate Pokaż wiadomość

I chyba dlatego kibicuję Hurrem- ma jakiś plan i go realizuje, a nie wiecznie tylko za czyimś tyłkiem się chowa i biadoli jak Mahidevran.
No nie lubię baby.
Inna sparwa, zę one wszytkie tam były zmije co po trupach tylko na swoja stronę ciągnęły.

Mnie się wydawało że mały Dżehangir umarł po próbach nastawiania kregosłupa
I dlatego Hurrem nosiła ten czarny zawój na głowie przez tam 2 czy 3 odcinki.
Nie umarł?

Liz Williams
Stary 2015-04-24, 10:28   #622
Agaczok
wredna wizażanka

Cytat:
Mnie się wydawało że mały Dżehangir umarł po próbach nastawiania kregosłupa
I dlatego Hurrem nosiła ten czarny zawój na głowie przez tam 2 czy 3 odcinki.
Nie umarł?
Nie, nie umarł.
Agaczok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-24, 10:46   #623
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agaczok Pokaż wiadomość
Nie, nie umarł.
A to niespodzianka

To dlaczego ona chodziła owinięta tym czarnym woalem?

Ja oglądam trochę 1 okiem, bo u nas to akurat pora ze wpadam do domu i obiad robię.
To często coś nie zobaczę, sama sobie dopowiem... a potem zdziwko

Liz Williams
Stary 2015-04-24, 10:49   #624
elennna
Raczkowanie

Ja oglądam od samego początku .To co mi się podoba to ciekawa odmiana na tle innych seriali w naszej telewizji . No jeszcze do tej pory takiego serialu raczej nie było.
Mnie również trochę denerwuje zachowanie niektórych bohaterów ale ogólnie bardzo na plus !

Jeśli natomiast szukacie książek w tych klimatach to polecam ,,prywatny świat kobiet osmańskich" z wydawnictwa Bellona oraz cały Kwartet Muzułmański. Jest to seria książek ale wszystkie mozńa czytać osobno.
Właśnie kończę czytać ostatnią ich część czyli ,, Sułtana z Palermo". Bardzo fajnie napisana , wciągająca. Akcja toczy się na średniowiecznej Sycylii. Mamy tam romans , konflikt pomiędzy chrześcijanami oraz muzułmanami. Trochę historii. Dawno już żadna ksiązka tak bardzo mnie nie wciągnęła.
elennna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-24, 11:47   #625
Agaczok
wredna wizażanka

Cytat:
A to niespodzianka

Ja oglądam trochę 1 okiem, bo u nas to akurat pora ze wpadam do domu i obiad robię.
To często coś nie zobaczę, sama sobie dopowiem... a potem zdziwko
Kurde, sama nie wiem, w ogóle na ten woal nie zwróciłam pewnie uwagi
Agaczok jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-24, 12:00   #626
Silloe
Zakorzenienie

Cytat:
Przecież nie tolerują.
Ale Sulejman pomimo tego, że Hurrem chciała otruć jego syna guzik zrobił. Jakby na to nie patrzeć toleruje jej zachowanie, a męża swojej siostry skazał na śmierć bez mrugnięcia okiem. I jeszcze twierdzi, że jest sprawiedliwy

Szkoda Daye marnie skończyła
Stary 2015-04-24, 12:38   #627
Mija62
uparta chmura

Żal mi Daye.. aż łezkę uroniłam, gdy się powiesiła :/

Firuze mi się nawet podoba.

Mahidevran szaleje, swoją drogą piękne ma policzki, mimo drobnej buzi takie fajne, wypukłe

Ten pomocnik Hurrem, co w lesie złapał Nigar to całkiem przystojny (jak na serial )
Stary 2015-04-24, 12:45   #628
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Ale Sulejman pomimo tego, że Hurrem chciała otruć jego syna guzik zrobił. Jakby na to nie patrzeć toleruje jej zachowanie, a męża swojej siostry skazał na śmierć bez mrugnięcia okiem. I jeszcze twierdzi, że jest sprawiedliwy

Szkoda Daye marnie skończyła

No Mahidevran po jej nieopatrznych "zwierzeniach" nad jego truchłem, co zrobi ze wszystkimi (reszta jego dzieci, matka, Hurem) tez nic nie zrobił a jeszcze nadzór nad haremem potem dał.
Że się nie boi że ona go otruje żeby zostać w końcu "matką sułtana" a nie tylko księcia

No to... sprawiedliwy

Tez mi szkoda Daye.
jedna jakaś ogarnięta, jeszcze ta pierwsza sułtanka tez taka zrównoważona, spokojna kobieta.
Nie zapamietam jak ma na imię

Liz Williams
Stary 2015-04-24, 14:19   #629
DariaKom
Zakorzenienie

Cytat:
Tez mi szkoda Daye.
jedna jakaś ogarnięta, jeszcze ta pierwsza sułtanka tez taka zrównoważona, spokojna kobieta.
Nie zapamietam jak ma na imię
Gulfem Hatun
Stary 2015-04-24, 16:55   #630
Agrippinilla
Rozeznanie

Cytat:
Bo zaraz potem, jak Dżihangirowi się poprawiło, to sułtan dostał ataku i leżał jak roślinka. Był bliski śmierci a Mahidevran już chciała pozarzynać jego dzieci, wywalić matkę i objąć rządy.

Cytat:
Napisane przez Mija62 Pokaż wiadomość
Ten pomocnik Hurrem, co w lesie złapał Nigar to całkiem przystojny (jak na serial )
Percem Aga? Oj tak, tylko nie w stroju służbowym, bo te kitki uroku nie dodają. Ale w lesie wyglądał całkiem do rzeczy.

Mój prywatny ranking ciasteczkowy wygląda tak:
1. Bali Bey
2. Mustafa
3. Percem Aga

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości