![]() |
#601 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspaniałe stulecie, TVP1
Jakie niektóre z was są zorientowane w temacie ☺
Podziwiam! Imion to ja znam kilka raczej nazywam ich sobie po swojemu.
![]() |
#602 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#603 |
Zakorzenienie
|
Aktorka jest pochodzenia turecko-niemieckiego, urodzila sie w Niemczech.
![]() |
#604 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#605 |
Zakorzenienie
|
Co racja to racja
![]() Ciekawa jestem co będzie w jutrzejszym odcinku ![]() Co tam sułtam chce temu komuś powiedzieć.
![]() |
#606 |
Rozeznanie
|
Ten człowiek na targu to Yahya, mleczny brat sułtana, czyli syn mamki. W którymś z poprzednich odcinków, ktoś pytał sułtana, czy widział się już ze swoim mlecznym bratem. Sułtan odpowiedział, że ma taki zamiar. Oni bardzo wierzą w sny a Yahya potrafi je tłumaczyć.
![]() |
#607 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#608 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Valide Aisze Hafsa umarła już na dobre czy wróci do żywych ? podobało mi się jak Sułtan, Pady Szach, Pierwszy janczar, Han, nazytyry Sulejman wyszedł anonimowo i zobaczył zwykłe życie, trochę mnie to nawet zaskoczyło pozytywnie, Iskender kombinuje jak się pozbyć Mahildevran że doradził jej pożyczkę ? co znaczy czelebi ![]() jak przetłumaczyć halabardzista ? krótkie przypomnienie, efendi - mistirz, hatun - kobieta, aga - zarządca haremu, favorytoa - tego nie trzeba tłumaczyć, sułtana - też nie trzeba tłumaczyć, szach- król, pady szach - król królow, nazytayry - jego wysokość, pasza - władca, valide - matka, bej - wojownik, bali bej - wódz wojowników, i nie Aisza jak w piosence tylko Aisze, proste nawet ![]() Edytowane przez userrr Czas edycji: 2015-04-21 o 23:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#609 |
Konto usunięte
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#610 |
Zakorzenienie
|
Nie oglądałam dzisiejszego odcinka, możecie mi w skrócie opowiedzieć co było?
![]() |
#611 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mahidevran ma rządzić haremem na stałe, Hurrem jest niezadowolona, ale nie protestuje. Mustafa ma w ciągu kilku dni wyjechać, ale bez Fatmy, skoro tak sobie życzy jego mama. Mahidevran chce się przenieść do komnaty Valide, na co nie zgadza się Hurrem. Nigar prosi Gulsah, aby pozwoliła jej na spacer, Gulsah lituje się nad nią, ale w lesie Nigar zaczyna uciekać. Wpada na Percem Agę (strażnika, współpracownika Hurrem), który zawozi ją i Gulsah wraz z obstawą do domu Nigar. Daye odchodzi z haremu i zatrudnia się jako zwykła służąca. Na targu spotyka Sumbula, któremu opowiada historyjkę, że przyjechała tylko na trochę do samotnej znajomej, której pomaga. Tymczasem jest gnębiona przez inną służącą. Dostała od sułtana naszyjnik, którego nie zdążył dać matce. Ibrahim pojmał poetę, który działa na rzecz Effendiego. Ayaz Pasha (drugi wezyr) każe mu zdradzić, kim jest Effendi. Ibrahim znów przesłuchuje poetę a ten (niby) załamuje się. Iskender Celebi przyznaje się do wspierania różnych artystów, ale nie współpracy z ludźmi Effendiego. Matrakczy przynosi wiadomość od brata Ibrahima, który pyta, dlaczego Nigar nie dojechała. Ibrahim zaczyna się niepokoić.
![]() |
![]() |
#612 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
- Dlaczego Daye zatrudniła się jako slużąca skoro ma majątek? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#613 | |
Zakorzenienie
|
Wiekie dzięki Agrippinilla!!!
![]() Cytat:
Ja nie mogę sobie skojarzyć, która to jest Daye ![]() Ta najstarsza służąca, była zarządczyni haremu, która warowała przy łożu Valide? Mustafa już taki mamicycek ze żal ![]() Co mamunia nie powie, to ten jak ciele robi, choć przecież już zdążył się przekonać wcześniej że mamunia zdrowo szurnięta modliszka i nawet tatunia by najchętniej wyeliminowała czym prędzej ![]() Okropnie nie lubię postaci Mahidevran, kompletnie nie rozumiem, dlaczego po jej akcjach/zwierzeniach dalej ja tolerują i się nie boją ze ich wszystkich wytruje albo każe zarżnąć przy pierwszej lepszej okazji ![]() W dodatku jest po prostu... głupia.
![]() |
![]() |
#614 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja Mahidevran akurat lubię i dziwię się że Hurrem tam tolerują ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#615 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież nie tolerują. Wiecznie ją od siebie izolowały i próbowały wyeliminować. I baby i pasza na dokładkę. Ale ta przynajmniej "ma jaja" i myśli a nie tylko jęczy, kwęczy i ma za złe. Kurcze, ale dlaczego Daye odeszła z haremu? Przecież została poproszona o pomoc przy zarządzaniu haremem przez ...yyy... ta pierwsza sułtanka, co co była przed Mahidevran i wyglądała na całkiem zadowoloną?
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2015-04-23 o 13:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#616 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#617 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i tak, jak już było powiedziane, oddała wszystko na zbożny cel i chciała dalej pracować. Strasznie mi szkoda biednej Daye. Bardzo ją lubiłam, choć była raczej oschła i dość zasadnicza, ale poza tym nie była ani niesprawiedliwa, ani wredna dla nikogo. Taka uczciwa zarządczyni. Was też irytuje Mihrimah? Co za mała roszczeniowa zołza rośnie. Nie potrafię na nią patrzeć z sympatią. Za to Mehmet wydaje mi się całkiem poukładany i fajny chłopaczek. [Spoiler] Zapuściłam się na odcinki z ang. napisami, bo już nie było co oglądać. Co myślicie o nowej lasce Sułtana Firuze? [Spoiler] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#618 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja również jestem z klubu anty-Hurrem, ponieważ jej intrygi przeważnie - w przeciwieństwie do tych, które knuła Mahidevran lub inni - były skuteczne i już nie raz doprowadziły do śmierci ludzi (niewinnych lub mających coś za uszami, nieistotne ![]() ![]() Na początku bardziej lubiłam Mahidevran niż teraz, ale jednak wciąż uważam, że słusznie próbuje egzekwować swoje prawa, które w jakiś sposób posiada jako nałożnica sułtana i matka szehzade. Moim zdaniem kochała sułtana naprawdę i sądzę, że większość kobiet postępowałoby na jej miejscu podobnie (zwalczanie Hurrem, chęć upokarzania jej, oskarżanie o wszystko - często słuszne ![]() Jestem na ukończeniu II tomu powieści o haremie za Sulejmana i cóż mogę rzec - w serialu Hurrem jest do rany przyłóż z tymi wszystkimi akcjami i intrygami, a w książkach SPOILER to bezlitosna dla wszystkich oponentów żmija, doskonała manipulantka, która zmiata ze swojej drogi wszystko, co na niej napotka. A na deser, będąc na łożu śmierci, informuje Sulejmana, że go nienawidzi i całe życie robiła wszystko, żeby doprowadzić Osmanów do upadku ![]() Także uważam, że coś w tym musi być, a historia w pewnym sensie może potwierdzać charakterek, który miał nasz rudzielec ![]() Z innej beczki, do tych, który widzieli większą część serialu - czy w dalszych odcinkach jest w jakikolwiek sposób ukazany wątek więzi między Mustafą a Dżehangirem (garbatym dzieckiem Hurrem)?
![]() |
![]() |
#619 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#620 |
Zakorzenienie
|
Ten serial coraz bardziej mnie irytuje 😉
![]() |
#621 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I dlatego Hurrem nosiła ten czarny zawój na głowie przez tam 2 czy 3 odcinki. Nie umarł?
![]() |
![]() |
#622 |
wredna wizażanka
|
Nie, nie umarł.
![]() |
![]() |
#623 |
Zakorzenienie
|
A to niespodzianka
![]() To dlaczego ona chodziła owinięta tym czarnym woalem? Ja oglądam trochę 1 okiem, bo u nas to akurat pora ze wpadam do domu i obiad robię. To często coś nie zobaczę, sama sobie dopowiem... a potem zdziwko ![]()
![]() |
#624 |
Raczkowanie
|
Ja oglądam od samego początku .To co mi się podoba to ciekawa odmiana na tle innych seriali w naszej telewizji . No jeszcze do tej pory takiego serialu raczej nie było.
Mnie również trochę denerwuje zachowanie niektórych bohaterów ale ogólnie bardzo na plus ! Jeśli natomiast szukacie książek w tych klimatach to polecam ,,prywatny świat kobiet osmańskich" z wydawnictwa Bellona oraz cały Kwartet Muzułmański. Jest to seria książek ale wszystkie mozńa czytać osobno. Właśnie kończę czytać ostatnią ich część czyli ,, Sułtana z Palermo". Bardzo fajnie napisana , wciągająca. Akcja toczy się na średniowiecznej Sycylii. Mamy tam romans , konflikt pomiędzy chrześcijanami oraz muzułmanami. Trochę historii. Dawno już żadna ksiązka tak bardzo mnie nie wciągnęła. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#625 | |
wredna wizażanka
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#626 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Szkoda Daye marnie skończyła |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#627 |
uparta chmura
|
Żal mi Daye.. aż łezkę uroniłam, gdy się powiesiła :/
Firuze mi się nawet podoba. Mahidevran szaleje, swoją drogą piękne ma policzki, mimo drobnej buzi takie fajne, wypukłe ![]() Ten pomocnik Hurrem, co w lesie złapał Nigar to całkiem przystojny (jak na serial )
![]() |
#628 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No Mahidevran po jej nieopatrznych "zwierzeniach" nad jego truchłem, co zrobi ze wszystkimi (reszta jego dzieci, matka, Hurem) tez nic nie zrobił a jeszcze nadzór nad haremem potem dał. Że się nie boi że ona go otruje żeby zostać w końcu "matką sułtana" a nie tylko księcia ![]() No to... sprawiedliwy ![]() Tez mi szkoda Daye. jedna jakaś ogarnięta, jeszcze ta pierwsza sułtanka tez taka zrównoważona, spokojna kobieta. Nie zapamietam jak ma na imię ![]()
![]() |
![]() |
#629 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#630 | |
Rozeznanie
|
Bo zaraz potem, jak Dżihangirowi się poprawiło, to sułtan dostał ataku i leżał jak roślinka. Był bliski śmierci a Mahidevran już chciała pozarzynać jego dzieci, wywalić matkę i objąć rządy.
Cytat:
Mój prywatny ranking ciasteczkowy wygląda tak: 1. Bali Bey 2. Mustafa 3. Percem Aga
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:51.