![]() |
#481 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kobiety mężczyzn mundurowych:) - część już IV
Generalnie chodzi o ich podejście. Nie mówię, że wszyscy, bo tak nie jest. Jednak już kilka razy słyszałam, że przychodzą po studiach i są zaskoczeni funkcjonowaniem wojska, jednostki. I bywa też tak, że czują się lepsi od zwykłych szeregowych. Znowu podkreślam: nie wszyscy, nie generalizuję. I piszę to, co słyszałam od TŻ, wiadomo, że widzieć tego nie mogłam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#482 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mój Tż jest we Wrocławiu, ale już na szczęście kończy czwarty rok ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#483 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego napisałam, że nie wszyscy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#484 |
Zakorzenienie
|
Ale ilu tak naprawdę zna Twój Tż? Po co w ogóle pisać takie rzeczy, skoro nawet nie masz informacji z pierwszej ręki? Jest tu parę dziewczyn, których Tż są oficerami lub nimi będą i zabrzmiało to jak celowa próba obrażenia kogoś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#485 |
Zakorzenienie
|
Prawie się udławiłam, bo w życiu nie miałam na celu obrażania kogokolwiek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#486 |
Raczkowanie
|
Co do oficerów mam trochę inne zdanie. Nie raz TŻ opowiadał, że przez te 5? lat to oni nieźły wycisk dostają więc jak przychodza to faktycznie znają sie na swoich obowiązkach jak i prawach. Normalne wszedzie są odstępstwa od reguły
![]() ![]() Nie chodzi tu też o to, że spodziewałam sie pracy od 8 do 16. Wiadome było, że poligony, służby dobówki itd. Ale są sytuacje w życiu człowieka gdzie np nie może i wydaje mi się, że gdyby traktowali żołnierzy jak ludzi i czasem poszli na rękę (w wyjątkowych okolicznościach) to korona z głowy by im nie spadła. Niech sie później nie dziwią, że żołnierze rzucają L4, społeczeństwo na pytania o obrone kraju wybuchają śmiechem i deklarują emigrację, a Ci którzy mogą to uciekają na emerytury po 15 latach (połowa podoficerów w jednostce TŻa tak już zrobiła). jasne jak ktoś ma w miarę normalnego dowódcę i jest mu dobrze to nie będzie miał żadnych obiekcji. Na moje niech wydłużą okres przejścia na emeryturę nawet do 30 lat ale niech wszyscy są traktowani równo i mają równe szanse szeregowy, podoficer czy oficer.
![]() |
#487 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() I narzeczonych! ![]() Wypowiadanie takich zarzutów beż żadnego tak naprawdę wytłumaczenia jest w gruncie rzeczy nie w porządku ![]() I jak zwykle wkładanie wszystkich do jednego worka... ![]() ---------- Dopisano o 17:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Trochę się spóźniłam z tym postem, nie wiem jak mi ta przeglądarka odświeżyła stronę ale nie przeczytałam kolejnych postów przed napisaniem. Dodam jeszcze tyle, że zgadzam sie z vonka7. Mój też mi co nie co opowiadał jak to było na szkole i rzeczywiście wcale łatwo nie było. Od rana do wieczora zajęcia, mnóstwo pracy. Ale każdy jest inny, jeden więcej daje z siebie inny mniej. Mój N czasem i teraz mówi, że przyjdzie jakiś ppor po szkole i myśli, że już jest na równi ze wszystkimi oficerami, a tak nie jest, trzeba sobie zapracować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#488 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wydaje mi się, że chodzi bardziej o to, że nic nie jest z planów na 100 % pewne, to może trochę drażnić. Napisze ostatni raz: nikogo obrazić nie miałam zamiaru i przez myśl mi to nie przeszło. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#489 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#490 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że chyba z tymi przeniesieniami nie jest tak łatwo. TŻ miał po prostu szczęście. I w końcu odżył. Bo w poprzedniej jednostce, miejscu w ogóle, czuł się okropnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#491 |
Raczkowanie
|
a mogę wiedzieć skąd dokąd się przeniósł?
![]() |
#492 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#493 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Tym, że oficer nie żyje w koszarach ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#494 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
W jednostce, w której służy mój Mąż wszyscy oficerowie po szkole od razu dostają stałą. Co do podoficerki to zgadzam się z Tobą jeśli jednostka daje szanse i wysyła na szkolenie. Jeżeli ktoś mimo wysłania nie zdaje to w sumie sobie to zawdzięcza. Gorzej jest jak droga zamyka się na uzyskaniu zgody i wysłaniu na kurs.
![]() |
![]() |
#495 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
O to macie bardzo blisko do końca. Ile czasu jesteście razem? Widzę, że nie mieszkasz we Wrocławiu, wiec pewnie to musi być związek na odległość? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#496 |
Zakorzenienie
|
Tak, odległość i to całkiem spora
![]() ![]() ![]() No w każdym razie ostatecznie minęło szybko, bo ja też jestem mocno zajęta. Na pewno gorzej by było, gdybym nic nie robiła w życiu, wtedy czas by mi się dłużył |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#497 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Pamiętam jak miałam jeszcze wakacje i nudziłam się. Strasznie mi się dłużyło do spotkania i tęskniłam okropnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#498 | |||
Rozeznanie
|
Matko, ale napisałyście się...a ile zgrzytów
![]() Cytat:
![]() Po drugie, wychodzisz za mąż za faceta nie za żołnierza. Kochasz kogoś za to kim jest jako człowiek, a nie czy jest żołnierzem bądź nie (bo to by było płytkie). Czasem zakochuje się ktoś w facecie cywilu, a potem jak tż trafia do wojska to przecież trudno się z kimś rozstać tylko z powodu pracy, co nie oznacza że akceptujemy w pełni "tą formę zatrudnienia". (Masło maślane :P) W każdym razie apeluję o więcej wyrozumiałości ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja też jestem ciekawa ;P Normalnie dooope urywa .... Mój tż miał obiecywane od lat, a przeżył kilku dowódców jednostki, awans i się pewnie nie doczeka .... W każdym razie moim zdaniem najgorzej jest dostać się w wojsku z podoficerki na oficerkę.... Tż już ma wielu kolegów którzy awansowali ze starczych na kaprali a mój tż stoi w miejscu. Strasznie to irytujące. Wszystko chyba przez to, że tż nie lubi się podlizywać.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Naczelna Nastolatka
|
lekarzowi tez byście truly ze pracuje w niedzielę? Nie, ja tego nie rozumiem, że się narzeka na specyfikę pracy..
![]() |
#500 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- Mnie to na początku irytowało ale z czasem się przyzwyczaiłam. Nie powiem, wiele planów to zepsuło (wakacyjnych, weekendowych itd.) ale cóż - taka praca. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#501 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#502 |
Zakorzenienie
|
A różnie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#503 |
Zakorzenienie
|
Karola 82
Zakonna, ja jestem już "starą żoną żołnierza" więc wiem co i jak ale czasami przecież po to jest wątek żeby sobie ponarzekać A te dziewczyny które są krótko z tż? Jeszcze muszą przywyknąć. Czasem są w szoku, czasem myślą że po studiach będzie lepiej a tu bach itd. Po drugie, wychodzisz za mąż za faceta nie za żołnierza. Kochasz kogoś za to kim jest jako człowiek, a nie czy jest żołnierzem bądź nie (bo to by było płytkie). Czasem zakochuje się ktoś w facecie cywilu, a potem jak tż trafia do wojska to przecież trudno się z kimś rozstać tylko z powodu pracy, co nie oznacza że akceptujemy w pełni "tą formę zatrudnienia". (Masło maślane :P) W każdym razie apeluję o więcej wyrozumiałości Zgadzam się ![]() ![]() Ja np zakochałam się w TŻ człowieku, w tym jaki jest. Jakoś fakt, gdzie pracuje jest dla mnie drugorzędny. Poza tym już byłam wcześniej z wojskowym, wiedziałam mniej więcej z czym to się je ![]() Tymczasem cieszę się na majówkę z TŻ ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#504 |
Zakorzenienie
|
Ja też znałam Tż jeszcze zanim został wojskowym i na początku trochę ciężko było mi się przestawić, ale na szczęście wszystko poszło dobrze
![]() ![]() Flower a co planujecie? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#505 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#506 |
Raczkowanie
|
Mi np nie chodzi o pokrzyżowane plany na majówkę czy weekend ale o naprawdę istotne sytuacje w życiu. Ja w zaawansowanej ciąży musiałam wracać do rodziców (350 km) żeby nie zostać samą w domu bo nie dało się TŻowi nawet o tydzień przesunąć urlopu. Dziwne jest to, że TŻ zmienił dywizjon (nie jednostkę) i ma możliwość otrzymania urlopu na dziecko (jeśli chce z nim jechać np do lekarza). Da się jak widać. Więc niech mi nikt nie próbuje wmówić, że takie zasady lub inne bzdury bo wszystko zależy od człowieka i tego czy ma choć trochę empatii!
TŻ mi kiedyś powiedział, ze gdzie zaczyna się wojsko, tam kończy się logika. Coś w tym jest.
![]() |
#507 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#508 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#509 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#510 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:39.