|
|
#121 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Jak wziąć kredyt hipoteczny?
Cześć! Jestem nowa i potrzebuję Waszej pomocy
Piszę prace magisterską m.in o kredytach hipotecznych i jeżeli któraś z Was ma taki kredyt i znalazłaby chwilę na wypełnienie mojej ankiety to będę bardzo wdzięczna. Potrzebuję wyników z całej Polski. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc ![]() http://www.ankietaplus.pl/s/70838EXR |
|
|
|
|
#122 |
|
Raczkowanie
|
Od 2015 minimalny wkład własny to 10% wartości mieszkania (oczywiście to nie wszystko co musimy wyłożyć poza kredytem, trzeba doliczyć prowizje, notariusza itp), w kolejnych latach wkład własny ma wzrastać.
|
|
#123 | |
|
... choć nie Westwood
|
Cytat:
wtedy były inne zasady. Mialam wklad wlasny zreszta wiekszy niz te 10%.
|
|
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my po miesiacu wreszcie zakonczylismy formalnosci
Edytowane przez lianeska Czas edycji: 2015-04-29 o 08:13 |
|
|
|
|
|
#125 |
|
Raczkowanie
|
Ja mam pytanie troszkę z innej beczki:
Wiecie może czy jest możliwość wzięcia kredytu na budowę domu, ale nie w takiej kwocie jak oni proponują? Tzn. pytaliśmy z moim TŻ w jednym banku to powiedzieli, że kwotę jaką o jaką musimy się starać to 360tys. Wkład własny nie jest problemem, bo mamy działkę i gotowe już fundamenty, które w wymienionym banku wliczyli właśnie jako wkład własny. Chyba że trzeb mieć jakieś inne zabezpieczenia ![]() Nie za bardzo znam się na tych całych procedurach, więc zastanawiam się czy doradca nie byłby dobrym pomysłem, ale chciałabym najpierw poznać Waszą opinię PS: chyba że są inne możliwości? Słyszałam coś o pożyczkach hipotechnych? Co myślicie? |
|
|
|
|
#126 |
|
Zakorzenienie
|
Nikt Wam nie powinien mówić ile "musicie" wziąć. Może chodziło o zdolność kredytową - że macie na tyle i tyle. My braliśmy kredyt hipoteczny, ale też nie na całą wartość nieruchomości. Bank wymagał tylko udokumentowania, że mamy na tyle pieniędzy, żeby pokryć resztę ceny.
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pewnie doradca chciał Was namówić na wyższą kwotę - Wy decydujecie ile chcecie Co do pożyczek hipotecznych, tutaj kwota którą uzyskacie jest zależna od wyceny nieruchomości którą chcecie zastawić (dać pod hipotekę), zazwyczaj pożyczka to max. 60-70% wartości. Nie wiem czy jakikolwiek bank bierze jako zabezpieczenie działkę. Chyba że ktoś z rodziny ma dom/mieszkanie i zgodziłby się na to, wtedy moglibyście dopytać się w banku jaką mają ofertę.
Edytowane przez 201710041242 Czas edycji: 2015-05-08 o 16:37 |
|
|
|
|
|
#128 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez paulinak18 Czas edycji: 2015-05-08 o 22:31 Powód: literówka |
||
|
|
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
Paulina - musieliśmy przynieść wyciąg z konta. Oczywiście oprócz miliona innych papierów potrzebnych do kredytu. Ale wyciąg był potrzebny i tak (do udokumentowania stałych dochodów).
|
|
|
|
|
#130 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#131 |
|
Przyczajenie
|
Ja bym poleciła Ci udać się do doradcy finansowego, ale nie takiego, który pracuje dla konkretnego banku. Moja siostra jakiś czas temu brała kredyt hipoteczny i korzystała z pomocy właśnie takiego fachowca, który pomógł jej wybrać najkorzystniejszą opcję. Ciężko jest samemu połapać się w takich kwestiach, dlatego lepiej wybrać się na osobiste czy telefoniczne konsultacje - zwłaszcza, że z tego co się orientuję to pierwsze są bezpłatne. Nie wkopiecie się wtedy w niekorzystne warunki. Jeśli chcesz, mogę się dopytać o kontakt do tego konkretnego doradcy.
|
|
|
|
|
#132 |
|
Zakorzenienie
|
My też korzystaliśmy z pomocy doradcy. Nie płaciliśmy za to nic. Zapewne sobie to odbił na prowizji i tak, ale to już mały pikuś biorąc pod uwagę to, ile formalności za nas załatwił i jak bardzo elastyczny był
|
|
|
|
|
#133 |
|
Przyczajenie
|
U mnie wyglądało tak, że poszłam do oddziału pko bp i tak sprawdziłam swoją zdolność, poprosili o dokumenty na wstępną decyzję i tak jakoś poszło.
|
|
|
|
|
#134 |
|
Przyczajenie
|
Oczywiście, że w banku powiedzą ile MIN musicie wziąć przy budowie domu. Niestety, ale w każdym banku jest coś takiego jak minimalny koszt m2 wykończenia do stanu deweloperskiego. Jeśli więc dom ma n.p. 150 m2, a min koszt 2500 to sama policz. W każdym banku są inne limity - dopytaj.
|
|
|
|
|
#135 |
|
BAN stały
|
Jak to jest z tymi dorardacmi ekspandera czy home brokera? Oni sa bezpłatni - nie pobieraja od nas żadnej prowizji? To możliwe??
|
|
|
|
|
#136 |
|
Zakorzenienie
|
Oni dostają prowizję od banku zazwyczaj (tzn. normalnie jakbyś szła do banku to to jest ta prowizja pracownika). Dla Ciebie koszty kredytu są takie same, a czasem nawet niższe.
|
|
|
|
|
#137 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, odbierała któras z was mieszkanie od dewelopera?warto poszukac jakiegos inspektora np by poszedł z nami na odbiór?czy to nie jest konieczne i sobie można poradzić samemu?
|
|
|
#138 |
|
Konto usunięte
|
Warto poszukać, ale naprawdę porządnego. W przeciwnym przypadku to kasa wyrzucona w błoto. Ogarnięty człowiek weźmie wcześniej od Ciebie wszystkie plany - kanalizacji, instalacji elektrycznej itd, sprawdzi nie tylko czy ściany i kąty są proste, ale też jakość wykończenia. Resztę, np. uszkodzenia na drzwiach, oknach, itd. to spokojnie samemu można ogarnąć.
|
|
|
|
|
#139 |
|
Zakorzenienie
|
oczywiście, że warto kogoś poszukać. Dzięki temu jeśli tylko coś znajdzie (a mogę się założyć, że znajdzie i to dużo usterek) możesz oszczędzić kupę czasu i pieniędzy. Bo nawet głupie przekucie i gładzenie nierównej ściany staje się problematyczne a materiały budowlane kosztują swoje... Ja nie żałuję ani grosza wydanego na inspektora.
|
|
|
|
|
#140 |
|
Przyczajenie
|
Szukam właśnie mieszkania u dewelopera. Zastanowiło mnie bardzo, w jak silny sposób polecane są oferty kredytów hipotecznych u zaprzyjaźnionych doradców finansowych. Pamiętajcie, że zawsze warto poczytać nieco w internecie lub popytać obeznanych znajomych, bo z mojego wstępnego oglądu sytuacji wynika, że ma to spore znaczenie, różnica czasami paru dobrych tysięcy.
|
|
|
|
|
#141 |
|
Zakorzenienie
|
.
Edytowane przez lianeska Czas edycji: 2016-01-19 o 13:05 |
|
|
|
|
#142 |
|
Przyczajenie
|
Polecam zapoznać sie z tym artykułem na temat kredytów hipotecznych. Agencja działa na terenie śląskiego i opolskiego. Mi bardzo pomogli ��
[xxx] Edytowane przez Elfia4 Czas edycji: 2016-01-19 o 22:19 Powód: link reklamowy |
|
|
|
|
#143 |
|
Wtajemniczenie
|
Edytowane przez imago84 Czas edycji: 2016-01-20 o 10:34 |
|
|
|
|
#144 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytałam cały wątek i też stoję przed decyzją dotyczącą kredytu hipotecznego. Ale jestem na samiutkim początku drogi do niego
![]() Moje pytanie jest następujące - czy najpierw wyszukuje się swoje wymarzone mieszkanie, sprawdza jego cenę, a następnie udaje się do doradcy/banku, aby sprawdzić swoją zdolność kredytową i możliwość zakupu tego konkretnego mieszkania? Cz odwrotnie - najpierw "na sucho", bez mieszkania na oku sprawdza się swoją zdolność, a później w takiej maksymalnie cenie szuka się odpowiedniego mieszkania? I drugie pytanie - ile czasu wcześniej od daty oddania mieszkania do użytku załatwiałyście wszystkie formalności związane z kredytem? (dotyczy rynku pierwotnego). Czy można zabierać się za zakup mieszkania zarówno oddawanego w III kwartale tego roku, jak i pod koniec 2017r? |
|
|
|
|
#145 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() A poza tym - nie "w takiej maksymalnej cenie", tylko w takiej, żeby Cie było stać! Super, że bank wyliczy Ci zdolność kredytową, zostawiając 500 zł na jedzenie. Nie musisz sie zadłużać po uszy dlatego, że masz zdolność kredytową. |
|
|
|
|
|
#146 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odp2- my mieliśmy około rok ale weź pod uwage, ze dopoki nie dostaniesz mieszkania, to będziesz płacic odsetki od niesplacanego kredytu tzn będziesz splacać same odsetki, ale nie bedziesz mogła spłacać kredytu.[COLOR="Silver"]
Edytowane przez lianeska Czas edycji: 2016-01-24 o 19:07 |
|
|
|
|
|
#147 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o to co najpierw - u nas było mieszkanie. Bo o ile uzyskanie kredytu to nie jest łatwa sprawa, o tyle znalezienie tego idealnego mieszkania to już jest masakra (przynajmniej dla nas była - bo zdawaliśmy sobie sprawę, że "utkniemy" w nim na wiele lat i musi być w każdym centymetrze pasujące do naszych potrzeb). Więc dopiero wiedząc co chcemy kupić zaczęliśmy szukać pomocy u doradcy i orientować się w kredytach.
Co do drugiego - samo załatwienie kredytu zajęło nam jakieś 2 miesiące (wliczając bank, w którym najpierw nam powiedziano, że zdolność jest i nie ma problemu a po miesiącu przetrzymywania papierów nagle okazało się, że jednak nie ma zdolności - to 3 miesiące). Jak dla mnie z jednej strony im szybciej od otrzymania kredytu do odebrania mieszkania tym lepiej (bo odpadnie ubezpieczenie od braku wpisu w hipotece i raty o których pisze wyżej lianeska) ale z drugiej - czasem lepiej sobie wcześniej zarezerwować "to" wymarzone i wyśnione mieszkanie
|
|
|
|
|
#148 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dziennie przeglądam kilkadziesiąt planów mieszkań i niestety prawie wszystkie już na starcie są na przegranej pozycji z powodu moich wymagań. Czy naprawdę oddzielna kuchnia, okna nie na ulicę czy inny blok i ostatnie piętro to tak wiele? ![]() Dziękuję bardzo za odpowiedzi! A tak z ciekawości - jakie Wy miałyście wymagania dotyczące swoje własnego mieszkania? Z pewnością były jakieś punkty, które bezapelacyjnie TA WYMARZONA nieruchomość musiała mieć. |
|||
|
|
|
|
#149 |
|
Konto usunięte
|
Najpierw zorientuj się na sucho w zdolności kredytowej, ale patrz na to z przymrużeniem oka - przy konkretach często wychodzi jakieś "ale". Jak będziesz wiedzieć w jakich przedziałach kwotowych się poruszasz (uwzględniając kredyt, wkład własny, koszty wykończenia), to szukaj mieszkania.
Co do drugiego pytania, to mam wrażenie, że bardziej powinno brzmieć - o ile wcześniej załatwialiście kredyt przed kredytowaną transzą. Są inwestycje, gdzie płacisz w systemie 10/90, czyli 90% ceny po oddaniu lokalu i teraz płacisz 10%, a za dwa lata resztę - kredyt załatwiasz do czasu wpłaty dużej transzy (przy czym masz określony czas od podpisania umowy deweloperskiej, w trakcie którego możesz odstąpić od umowy ze zwrotem całej wpłaconej kwoty, jeśli dostarczysz odmowę udzielenia kredytu z banku). Edit: a odsetki też chyba płacisz dopiero od wypłacenia kasy przez bank, a nie podpisania umowy. Edytowane przez 6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b Czas edycji: 2016-01-24 o 19:35 |
|
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
my sporo zmienialiśmy w planach, np pierwotnie pokoje miały być "tramwajowate"tutaj z 4 pokojów zrobiliśmy trzy (też ostatnie piętro wzieliśmy)z lazienki pozamienialiśmy wejście bo nie chcieliśmy "wchodzić"z pokoju. Potem zmieniliśmy by było wejście od korytarza, kuchnie połączyliśmy z pokojem by był salon i inne pierdy
ogólnie na mieszkanie zdecydowaliśmy się jakoś po roku szukania ---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- [1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;54433901]Najpierw zorientuj się na sucho w zdolności kredytowej, ale patrz na to z przymrużeniem oka - przy konkretach często wychodzi jakieś "ale". Jak będziesz wiedzieć w jakich przedziałach kwotowych się poruszasz (uwzględniając kredyt, wkład własny, koszty wykończenia), to szukaj mieszkania. Co do drugiego pytania, to mam wrażenie, że bardziej powinno brzmieć - o ile wcześniej załatwialiście kredyt przed kredytowaną transzą. Są inwestycje, gdzie płacisz w systemie 10/90, czyli 90% ceny po oddaniu lokalu i teraz płacisz 10%, a za dwa lata resztę - kredyt załatwiasz do czasu wpłaty dużej transzy (przy czym masz określony czas od podpisania umowy deweloperskiej, w trakcie którego możesz odstąpić od umowy ze zwrotem całej wpłaconej kwoty, jeśli dostarczysz odmowę udzielenia kredytu z banku). Edit: a odsetki też chyba płacisz dopiero od wypłacenia kasy przez bank, a nie podpisania umowy.[/QUOTE] oczywiscie, ale to już określa umowa z developerem, może sie okazać, że spore odsetki są płacone dużo przed czasem oddania mieszkania. Bank wyplaca kase w transzach, a nie na koniec
Edytowane przez lianeska Czas edycji: 2016-01-24 o 19:47 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:35.

Piszę prace magisterską m.in o kredytach hipotecznych i jeżeli któraś z Was ma taki kredyt i znalazłaby chwilę na wypełnienie mojej ankiety to będę bardzo wdzięczna. Potrzebuję wyników z całej Polski. Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za pomoc 

wtedy były inne zasady. Mialam wklad wlasny zreszta wiekszy niz te 10%.