Brak higieny podczas gotowania? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-04-30, 12:02   #211
Michalina83
Zakorzenienie

Dot.: Brak higieny podczas gotowania?

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Ja za każdym razem próbuję nową łyżką bo co mam zrobić z taką łobślinioną. Chociaż, ja w sumie nie próbuję przy gotowaniu. Wyjdzie jakie wyjdzie i tak nie znam się na doprawianiu a do tego można se ryjka poparzyć. Mój konkubent gotuje dla smaku, ja dla napchania bebecha
Ja też zazwyczaj wcale nie próbuję, albo raz skosztuję, ale sosy robię rzadko .
Michalina83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 12:13   #212
StarFighter
BAN stały

Miśka domownicy nigdy nie wiedzą czym ich zaskoczysz bo nawet nie próbujesz swoich potraw
StarFighter jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 12:31   #213
Michalina83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez StarFighter Pokaż wiadomość
Miśka domownicy nigdy nie wiedzą czym ich zaskoczysz bo nawet nie próbujesz swoich potraw
Zazwyczaj mam jednego domownika. Ja ogólnie lubię dużo przypraw, różnych. I jak mam te dużo przypraw to nie muszę próbować, bo mi i mężowi smakuje. Albo może tak jak Elfica chodzi mi o zapchanie bebecha .
Stary 2015-04-30, 13:04   #214
phideaux
Wtajemniczenie

Kurcze, a czy te z Was, które są tak wyczulone na punkcie łyżek itd. ze spokojem ducha chodzicie do restauracji i kawiarni? Bo ja pracowałam w gastronomii i wiem, że przy wielkim ruchu, jak nie ma czasu myć naczyń, bo jest tyle zamówień, bardzo cżęsto klient może dostać łyżeczkę/widelec/cokolwiek :p co zostało tylko na szybko przepłukane pod wodą, bo na wyparzenie nie było czasu.
Tak tylko mówię
Stary 2015-04-30, 13:05   #215
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
Kurcze, a czy te z Was, które są tak wyczulone na punkcie łyżek itd. ze spokojem ducha chodzicie do restauracji i kawiarni? Bo ja pracowałam w gastronomii i wiem, że przy wielkim ruchu, jak nie ma czasu myć naczyń, bo jest tyle zamówień, bardzo cżęsto klient może dostać łyżeczkę/widelec/cokolwiek :p co zostało tylko na szybko przepłukane pod wodą, bo na wyparzenie nie było czasu.
Tak tylko mówię
Wiesz, czego oczy nie widzą...
bceb01c221ea3319abad6ab25f068feed7228d52_657f8c47e3c47 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 13:09   #216
StarFighter
BAN stały

Zawsze można zabrać ze sobą komplet plastikowych sztućców nawet do kunsztownej restauracji
Stary 2015-04-30, 13:12   #217
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Pff eksperymenty kulinarne są bez sensu, jeśli wiesz, jak co smakuje. Zabawa jest dopiero wtedy, gdy nakładasz w ciemno na talerze i dopiero próbujesz
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 13:26   #218
lulka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
O co chodzi z tą łyżka? Za każdym razem jak probujesz sos to bierzesz nowa?
Ja mam w kuchni zlew w którym płuczę łyzke po każdym skosztowaniu. A jak wiem, że nie bede już tego robiła to ją oblizuję. Niestety inni tak nie robią, i standard to nakładanie dokładki łyzką która się ten obiad jadło.
lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 13:27   #219
Michalina83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szarri Pokaż wiadomość
Pff eksperymenty kulinarne są bez sensu, jeśli wiesz, jak co smakuje. Zabawa jest dopiero wtedy, gdy nakładasz w ciemno na talerze i dopiero próbujesz
Często tak u mnie wychodzi
Stary 2015-04-30, 13:38   #220
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Michalina83 Pokaż wiadomość
Ja też zazwyczaj wcale nie próbuję, albo raz skosztuję, ale sosy robię rzadko .
Ja to samo, albo robię 2-3 takie same, to ich nie próbuję nawet.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 13:54   #221
Michalina83
Zakorzenienie

No to ja teraz z innych obrzydliwości. Mój mąż to kiedyś miał okropny zwyczaj oblizywania szyjki butelki podczas polewania nalewki, jak mu pociekło. Problem w tym, że potrafił to zrobić przy rodzinnym stole , na szczęście tylko przy swojej części rodziny. Zaczęłam go opierdzielać żeby tak nie robił no i od dawna nie widziałam żeby tak robił, ale nie wiem, może tylko przy mnie przestał.
Stary 2015-04-30, 14:12   #222
Konto usunięte

Ja tak kiedyś zrobiłam u jakiejś ciotki z bitą śmietaną (w takiej puszce) Po wyjściu stamtąd mama mi zwróciła uwagę i już nigdy mi się to nie zdarzyło. Miałam może z 10 lat wtedy
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 14:13   #223
StarFighter
BAN stały

Jesli nie jest pantoflarzem to pewnie nie przestał
Stary 2015-04-30, 14:39   #224
szarri
Wtajemniczenie

Cytat:
Jesli nie jest pantoflarzem to pewnie nie przestał
Tak, tylko pantoflarze podporządkowują się normom danej kultury i zaprzestają wykonywania obleśnych czynności gdy ktoś ich o to poprosi. Masz rację.
szarri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 14:51   #225
Michalina83
Zakorzenienie

Za dziecka też mi się zdarzyło wsadzić palucha kilka razy żeby masę do ciasta spróbować, ale też mi rodzice zwracali uwagę.
Stary 2015-04-30, 15:19   #226
StarFighter
BAN stały

Cytat:
Napisane przez szarri Pokaż wiadomość
Tak, tylko pantoflarze podporządkowują się normom danej kultury i zaprzestają wykonywania obleśnych czynności gdy ktoś ich o to poprosi. Masz rację.
Miałem na mysli to, że ludzie we własnym prywatnym i zaufanym gronie trudniej wyzbywają sie nawyków nawet tych nieodpowiednich, ponieważ czuja się bardziej bezwstydni
Stary 2015-04-30, 15:36   #227
Michalina83
Zakorzenienie

Wiecie co. Niech sobie nawet tak robi jak jest sam, jak piszecie "czego oczy nie widzą ..." i tak dalej, ale nie, że dorosły facet przy stole tak robi (nawet jeśli sami swoi). I jeszcze niech przypadkiem mu nie przyjdzie do głowy uczyć tak naszych przyszłych ewentualnych dzieci .
Stary 2015-04-30, 17:55   #228
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez effcia82 Pokaż wiadomość
Ja myślę, że największym problemem w typowym polskim mieszkaniu jest brak podziału na sferę prywatną i gościnną tak aby gość nie miał wstępu do miejsc w których śpimy i myjemy się. Chodzenie w butach jest obrzydliwe ale ich ściąganie a tym bardziej oczekiwanie tego od gości to buractwo. Najlepiej gości przyjmować w knajpie
Hmmm... A w domu jak chodzisz? W salonie w butach, w sypialni bez?

Cytat:
Zawsze można zabrać ze sobą komplet plastikowych sztućców nawet do kunsztownej restauracji
Co z tego, jak talerz tylko przepłukany
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 18:15   #229
Michalina83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość

Co z tego, jak talerz tylko przepłukany
Można brać w pojemniku jednorazowym na wynos .
Stary 2015-04-30, 21:22   #230
magda_go
Raczkowanie

Mi sie nie wydaje by w wiekszosci restauracji czy innych szanujacych sie lokali bylo tylko przeplukanie naczyn lub sztuccow. Sanepid wpada z nienacka niewiadomo kiedy i sprawdzaja czystosc naczyn urzadzeniami. To nie jest ot taki sobie ogladanie tylko. A kara za takie cos to pare tys nawet.

Nie uwazam by wymaganie od gosci sciagania butow bylo buractwem. Ja po swoim domu w buciorach nie laze i tego samego wymagam od gosci.
A malo tego jak gosc sam z siebie w progu od razu sciaga buty to uwazam ze jest dobrze wychowany i ma szacunek do domownikow i ich pracy przy sprzataniu.
Mam male dziecko, zacznie raczkowac to bedzie raczkami dotykalo podlogi. Niestety wrzatkiem podlogi nie zaleje wiec bakterie na niej sa. A co jakby gosc mial kupe na bucie i lazil po panelach a potem dziecko by ich raczka dotykalo? To zupelnie tak jakby ta kupe zjadlo...
magda_go jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-04-30, 23:23   #231
phideaux
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magda_go Pokaż wiadomość
Mi sie nie wydaje by w wiekszosci restauracji czy innych szanujacych sie lokali bylo tylko przeplukanie naczyn lub sztuccow. Sanepid wpada z nienacka niewiadomo kiedy i sprawdzaja czystosc naczyn urzadzeniami. To nie jest ot taki sobie ogladanie tylko. A kara za takie cos to pare tys nawet.
E, nie
Stary 2015-05-01, 06:34   #232
Konto usunięte

Cytat:
Nie uwazam by wymaganie od gosci sciagania butow bylo buractwem. Ja po swoim domu w buciorach nie laze i tego samego wymagam od gosci.
A malo tego jak gosc sam z siebie w progu od razu sciaga buty to uwazam ze jest dobrze wychowany i ma szacunek do domownikow i ich pracy przy sprzataniu.
Mam male dziecko, zacznie raczkowac to bedzie raczkami dotykalo podlogi. Niestety wrzatkiem podlogi nie zaleje wiec bakterie na niej sa. A co jakby gosc mial kupe na bucie i lazil po panelach a potem dziecko by ich raczka dotykalo? To zupelnie tak jakby ta kupe zjadlo...
Czekaj, czekaj jak Ci zacznie przynosić "skarby" na dworze Ja mojego na szczęście już nauczyłam, że pety są fuj i nie dotykamy :P

Żartuję, zgadzam się z wypowiedzią.
Stary 2015-05-01, 13:34   #233
madzia0007
Zadomowienie

Mnie sie przypomnialo jak babka (chyba na wizazu albo kafe) prosiła gości zeby zawsze ścigali buty aż kiedyś przyszedł jakis kolega z pracy Jak zdjął buty to zaczęło niesamowicie smierdziec, zostawił more ślady stop na panelach a jak przeszedł sie po dywanie to tak sie wzarlo ze nie dało sie tego doczyscic i wyrzuciła ten chodnik
madzia0007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-01, 17:45   #234
Devon_rose
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stesia Pokaż wiadomość
setki razy widziałam i takie karmienie dziecka własną łyżką i oblizywanie smoczka dla mnie to norma ale ja tego praktykować raczej nie zamierzam, szczególnie tego oblizywania smoczka no brzydzi mnie to że najpierw dziecko ten smoczek obśliniło a ja miałabym go do ust wkładać może jak będę miała własne to nie będzie mnie to aż tak brzydzić

jeśli chodzi o herbatę to u mnie norma wypiję jedną opłuczę kubek i robię kolejną, czasem mam jeden kubek 2 dni, jakoś mnie to nie brzydzi, no chyba że nie dopiję i z resztki powstaje taki zaschnięty osad to wymieniam
co do szczoteczki to jakoś brzydzi mnie używanie nawet tej należącej do TŻ a o innych osobach to już nie wspomnę

nie cierpię jak ktoś nóż np z dżemu wkłada do masła, jak smaruję dżemem to nie masłem, z nutellami i serkami to samo jak jedna rzecz to nie inna i resztki np dżemu w maśle mi przeszkadzają

ogólnie jakoś nie jestem przewrażliwiona, ale w myśl zasady czego oczy nie widzą, wolę nie widzieć jak ktoś przygotowuje posiłki, jak gotuję dla siebie czy TŻ nie widzę problemu w próbowaniu czegoś a potem wkładaniu tam łyżki, jak dla innych to staram się tego nie robić ale czasem z przyzwyczajenia się zdarzy

nie cierpię jak ktoś zostawia w zlewie gąbkę a ona tam leży czasem przelewana brudną wodą, robi się odrazu taka śliska i nieprzyjemna

u mojej mamy wkurza mnie to że zawsze ma na blacie deskę do krojenia i nie widzi potrzeby żeby ją na bieżąco myć nawet jak jest już czymś uwalona, a jak już kroi na niej cebulę i zostawi to mi to po prostu śmierdzi, jak jestem w domu i zmywam to deska automatycznie też a ona czemu zabrałam jej deskę

co do najobrzydliwższych rzeczy to dla mnie są twarogi które można czasem kupić na ryneczkach od starszych pań, jak sobie wyobrażę że ta pani miała jakiś kontakt z tym twarogiem odrazu mnie obrzydza, byłam raz na weselu gdzie młodzi sami piekli i wiedziałam że mieli twaróg od znajomych gospodyń i nie spróbowałam żadnego sernika ani placka w którym była choć odrobina masy serowej
Znam kobietę ,która jedzenie dla dziecka przeżuwała:banghead:
I nigdy nie jadłam kupnej pizzy.
Wolę sama zrobić bo wiem co jem póżniej. Ale ciasta kupne mi nie przeszkadzają.

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Cytat:
Napisane przez paulinka1583 Pokaż wiadomość
mnie chyba najbardziej brzydzi jak ktoś w kuchni posiada miskę w której myje wszystko i nie płucze tego
Po umyciu naczyń myję miskę i zlewozmywak również.

---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ----------

Cytat:
Napisane przez madzia0007 Pokaż wiadomość
Ja tez to wiele razy widziałam ponadto hardkorowy przypadek - kiedyś przylapalam wujka na dlubaniu nożem w uchu Jakos od tej pory nie mialam apetytu jak tam jeździłam. Jeszcze pamietam jak kiedyś u nas w bloku była plaga karaluchow - jakis koleś namiętnie kupował starocie na pchlim targu i przytargal stamtąd karaluchy ktore rozeszły sie po wszystkich mieszkaniach. Wzielam szklankę a tam zdechly karaluch Nie wiem co sie z ta szklanka stało, pewnie mama wyparzyla wrzatkiem ale ja mam uraz do dzisiaj i nie używam juz tych szklanek od ponad 15 lat bo a nóż widelec to byla ta z karaluchem
Moja siostra była u ciotki. Jej dziecko zrobiło kupę do nocnika a że nie było papieru pod rękà to owa ciotka wytarła dziecku tyłek gąbką do naczyń. A poźniej odłożyła na zlew. Od tej pory siostra nic tam nawet nie pije.

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ----------

Cytat:
Chyba chodziło o toksoplazmoze
A ja z kolei nie pojmuje chodzenia w butach u kogoś w domu.
Jak stopy smierdza komus to niech spray do stop uzyje albo perfumy jakies.
Ale na litosc boska. W domu chodze w kapciach, siadam na podloge a ktos ma mi w butach łazic po dywanie?
Toksoplazmozą można zarazić się nie mając kontaktu ze zwierzętami chociażby poprzez niedogotowane mięso lub niedomyte warzywa.
Ja ostatnio opierniczyłam pewnà osobę by zdjęła buty.
A na śmierdzàce stopy zaproponowałabym wizytę w łazience.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-01, 18:53   #235
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez devon_rose Pokaż wiadomość
moja siostra była u ciotki. Jej dziecko zrobiło kupę do nocnika a że nie było papieru pod rękà to owa ciotka wytarła dziecku tyłek gąbką do naczyń. A poźniej odłożyła na zlew. Od tej pory siostra nic tam nawet nie pije.
omg...
Stary 2015-05-01, 19:34   #236
olmici
ale szał :P

Cytat:
Napisane przez Devon_rose Pokaż wiadomość
Znam kobietę ,która jedzenie dla dziecka przeżuwała:banghead:
I nigdy nie jadłam kupnej pizzy.
Wolę sama zrobić bo wiem co jem póżniej. Ale ciasta kupne mi nie przeszkadzają.

---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ----------

Po umyciu naczyń myję miskę i zlewozmywak również.

---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:10 ----------

Moja siostra była u ciotki. Jej dziecko zrobiło kupę do nocnika a że nie było papieru pod rękĂâ˜☠ to owa ciotka wytarła dziecku tyłek gąbką do naczyń. A poźniej odłożyła na zlew. Od tej pory siostra nic tam nawet nie pije.

---------- Dopisano o 15:45 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ----------

Toksoplazmozą można zarazić się nie mając kontaktu ze zwierzętami chociażby poprzez niedogotowane mięso lub niedomyte warzywa.
Ja ostatnio opierniczyłam pewnĂâ˜☠ osobę by zdjęła buty.
A na śmierdzĂâ˜☠ce stopy zaproponowałabym wizytę w łazience.

Edytowane przez olmici
Czas edycji: 2015-05-01 o 19:36
olmici jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-01, 20:43   #237
StarFighter
BAN stały

Ale gościom, którzy zdejmą buty trudno zwrócić uwagę na nieprzyjemny zapach

A w kwestii tych mało higienicznych zachowań ludzkich, to dopóki człowieka nie dotkną negatywne skutki takich zachowań jak choroby czy zwrócenie uwagi na brak higieny to nie będzie widział w tym nic nadzwyczajnego
Stary 2015-05-01, 22:43   #238
magda_go
Raczkowanie

Ale jak poczuje smrod wlasnych nog to uwagi nie bedzie trzeba zwracac :-P
magda_go jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-01, 23:00   #239
Devon_rose
Zakorzenienie

Cytat:
Ale jak poczuje smrod wlasnych nog to uwagi nie bedzie trzeba zwracac :-P
Ździwiłabyś się. Jak do mojej siostry przyjeżdza brat męża z żoną to trzeba po ich wyjściu okno otwierać. Ostatnio byli na szmateksie to później założyli te ubrania. A jak siostra kazała im się wykąpać to się pytało jedno drugiego czy całe ciało czy tylko trochę. Mało nie pękłam ze śmiechu.
Ja tylko raz zwróciłam uwagę na buty bo na zewnątrz deszcz padał i było dużo błota a rozłożyłam czysty dywan.

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-01, 23:05   #240
emenyx
Zadomowienie

Wrzucanie mięsa do brudnego zlewu i mycie tego mięsa w nim. Wkładanie żywności do lodówki bez przykrycia jej folia lub umieszczenia wspecjalnym pojemniku.
emenyx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości