|
|
#61 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: przezroczysty aparat ortodontyczny
Ja bardzo dużo czytałam i dowiadywałam się na temat aparatów,jeśli mogę coś doradzić to na forum,które dziewcyny juz podawały gazeta.pl ,jest mnóstwo informacji na ten temat,a także odtodonta odpowiada na pytania.Ja sądzę,że nie zdeydowałabym się na metalowy,bez względu na to czy jest to modne czy nie, mi się nie podoba metalowa szczęka(bez urazy) jeżeli już- to tylko przezroczysty.Pamiętajcie ,że aparatu nie zakłada się na miesiąc tylko nawet na kilka lat więc warto przeyśleć czy wolicie przezroczysty czy metalowy.A jeśli chodzi o żółknięcie to podobno żółkn,ą tylko gumeczki,które się wymienia.Moje koleżanki nosiły przezroczyste,teraz mają proste ząbki.Więc moim zdaniem lepszy jest przezroczysty,czyli jak najdyskretniejszy.
|
|
|
|
|
#62 |
|
Raczkowanie
|
Powiem tak ja mam aparacik metalowy,ale te najmniejsze zamki tak jak pewnie wiekszosc,no i widzialam kolesia ktory mial przezroczyste.Szczerze mowiac to i tak go widac i tak wiec nie wiem czy jest sens placic wiecej kasy,ale to juz jest wasza decyzja
pozdrawiam
|
|
|
|
|
#63 |
|
Przyczajenie
|
ja rowniez mialam podcinane wedzidelko i dlutowane osemki....da sie przezyc na prawde nie ma co popadac w histerie!!
do tego zdecydowalam sie usunac je w szpitalu gorzowskim /najbardziej zadluzonym w polsce heheh, ktory ma nieciekawa opinie ale wszystko skonczylo sie b. dobrze/ na kase chorych bo tak zabieg jednej kosztuje w granicach 400zl....no i teraz za pomaca takiego przezroczystego aparatu ktory obejmuje zeby:7,6,5,4 i ma zameczek na podniebieniu, ktory ja mialam przekrecac raz przed snem przez 20dni rozsuwam paszcze;D pierwszy tydzien byl okropny!!!! seplenienie bol....eh...teraz jestem juz po 20 dniach i jest ok bede to nosila przez pol roku pozniej zameczkowy aparacik, ktorego sie doczekac nie moge... pozdrawiam wszystkich aparatowiczow
|
|
|
|
|
#64 |
|
Rozeznanie
|
Witam
16 stycznia rozpoczynam swoją przygodę z aparatem Nie wiem czy dobrze wybrałam ale nie chciałam żeby aparat sie bardzo rzucął w oczy i wybrałam kosmetyczny. Różne słyszałam wypowiedzi jedni byli na tak jedni na nie, więc chyba sama muszę sie przekonać. Boję się jak to będzie jak juz go będę miała, czy nie zmieni sie stosunek moich znajomych do mnie ale myślę, że nie będzie aż tak źle. Jeśli macie aparat kosmetyczny to odpowiedzcie czy nie żałujecie, że go założyliście?? i czy używacie do niego elektrycznej szczoteczki jeśli tak to jakiej?? będe wdzięczna za odpowiedź![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#65 |
|
Rozeznanie
|
Oh ja się długo zastanawiałam nad aparatem...
Mam 1 krzywy ząb - jakby wysuniętą trójkę - wielu mi aparat odradzało, bo podobno "ta trójeczka dodaje mojemu uśmiechowi uroku"... ![]() Ale jednak nie znoszę swoich krzywych zębów na niektórych zdjeciach.. Chyba warto zainwestować w aparat... Boję się tylko, że moje zęby które są bielutkie (mam białą kość) po tych 2 latach noszenia aparatu zzółkną... Dziewczyny - naprawdę nie żółkły Wam zęby po noszeniu aparatu?
|
|
#66 |
|
Rozeznanie
|
wiesz ja dopiero będę zakładać, ale myslę że jak będziesz myć dobrze zęby tak jak do tej pory to nie powinny Ci zżółknąć
|
|
|
|
|
#67 |
|
Przyczajenie
|
Witam.Noszę aparacik od 1,5 roku.Mam ten z przezroczystymi zamkami.Stosunek znajomych do mnie się nie zmienił,moim zdaniem nie masz się czego obawiać.Używam normalnej szczoteczki do zębów.A no i ząbki nie żółkną przynajmniej u siebie nie zauważyłam czegoś takiego.Dość długo się zastanawiałam nad założeniem, ale teraz tego w ogóle nie żałuje uważam, że to byla bardzo trafna decyzja.
|
|
|
|
|
#68 |
|
Rozeznanie
|
Myślę ze u mnie tez będzie dobra decyzja
wreszcie będę mogła się swobodnie usmiechać )) tylko nie wiem jak jest ze szczoteczką elektryczną czy mozna takiej uzywac przy kosmetycznym... czy jakąś specjalną elektryczną :P
|
|
|
|
|
#69 |
|
Przyczajenie
|
Napisałem juz parę słów o aparatach.Poszukaj moich postów na ten temat.Aparat sie może pobrudzić, ale przecież od czego pasta do zębów. Taka , która te zabrudzenia usunie. Podaję Ci dwie nazwy :
YOTUEL i SUPER SMILE. Można je kupić tylko w aptekach, chociaż ostatnio widziałem je w Piotrze i Pawle. Najlepiej jednej z nich używać wieczorem , a drugiej rano... I po problemie. Cześć !
|
|
#70 |
|
Przyczajenie
|
moja koleżanka równiez miała aparat przezroczysty, ale u niej nie zauważylam zadnych przebarwien itp
|
|
|
|
|
#71 |
|
Przyczajenie
|
Ja miałam dolny łuk metalowy,a górny przezroczysty. Jedyną różnicą jest to, że metalowe zamki mają lepsze "wyniki" w leczeniu. Przezroczyste co prawda nie żółkną, jedynie troszke gumki, które jednak wymienia się co miesiąc podczas wizyty kontrolnej. Ja uważam, że lepiej wyglądają zabki z metalowymi zamkami, gdyż wtegy przynajmniej widać co na nich jest, natomiast z przezroczystymi jest tak, że każdy widzi oprócz zamków jeszcze gumki, drut itp., czasem mówiono mi:masz coś na zębach, a pózniej, z bliska dopiero było wiadomo,że to aparat. Z daleka zęby z przezroczystymi zamkami wyglądają tak,jakby miały jakieś nieregularne kształty. Taka jest moja opinia. Wolałabym jednak ponosić metalowy,ale krócej,aniżeli długo przezroczysty.
|
|
|
|
|
#72 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja osobiscie miaałam taki aparat i teraz wolałabym mieć zwykły.. tak się złozylo ze go od początku było wydać xD taki miał kolor:/ Naprawde lepiej wyglada zwykły, "niewidoczny" to on tylko jest z daleka:/
|
|
#73 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tam lubię mój przeźroczysty aparat
nie palę, kawę piję rzadko i często myję ząbki - to przepis by nie mieć żadnych przebarwień Nie polecam jedzenia zupek chińskich - gumeczki natychmiast robią się wściekle żółte na szczęście przekonałam się o tym jeden dzień przed wizytą kontrolną u orto. Po zmianie gumek aparat wygląda jak nowy ![]() Noszę swój od stycznia i we wrześniu będę miała zakładany na dół (przód porcelana, tył metalowy - tak jak na górze). Najprawdopodobniej będę miała ściągany aparacik w styczniu już
|
|
|
#74 |
|
Zadomowienie
|
Ja ostatnio coraz częściej myślę o założeniu aparatu. Najbardziej chyba boję się całego tego procesu przygotowywania zębów do aparatu - odlewy szczęki, leczenie zepsutych zębów i najgorsze - wyrywanie tych niepotrzebnych.
Bardziej chyba pasowałby mi taki aparat kosmetyczny - ponoć mniej widoczny. A jakby jeszcze do tego był biały a nie metalowy drut, to byłoby najlepiej. Nie wiem tylko, czy cena za aparat nie będzie zbyt dużym wydatkiem. ![]() pozdrawiam
|
|
#75 |
|
Raczkowanie
|
a ja podlacze sie bo mam pewne pytanko. bylam juz na 1 wizycie u ortodonty i niby we wrzesniu mam przyjsc na zalozenie, ale mam pewne watpliwosci czy nie zglosic sie do innego ortodonty bo; po pierwsze mam podpisac papiery w wyniku czego zgadzam sie na ewentualne konsekwencje noszenia aparatu ( uszkodzenie szkliwa, stawow itp) i ewentualnego niepowodzenia leczenia. bo jak jest napisane w 'umowie' ortodoncja nie jest jnauka scisla i nie jmozna dokladnie przewidziec skutkow leczenia. nie wiem czy u każdego ortodonty spotkac sie mozna z podobna umowa? wydaje mi sie ze po podpisaniu jej jesli by wystapily jakies urazy to nie bede mogla domagac sie odszkodowania. odstrasza mnie takze cena (wizyta przygotowujaca do zalozenia aparatu czyli odcisk i zdjecie aparatem cyforowym kosztuje 200zl). dodam tez ze po zadeklarowaniu ortodontce ze wole aparat kosmetyczny ona powiedziala ze woli zakladac metalowy. ortodontka ta jest sprawdzona (moja kolezanka wyprostowala u niej zeby co prawda aparatem metalowym).
Co o tykm myslicie? Czy zna ktos moze dobrych orotodontow z Trojmiasta? |
|
|
|
|
#76 |
|
Zadomowienie
|
Godna polecenia jest dr Anna Kienitz-Orzelska (polecila mi ją inna dentystka, którą cenię; dr Orzelska zaleciła mi pozbycie się ósemek, odradziła natomiast aparat; zakładała z kolei aparat mojej kumpeli, która jest w trakcie leczenia i bardzo ją sobie chwali), oto namiary:
Gdańsk-Przymorze Jagiellońska 2A rejestracja w poniedziałki i środy 15:00 - 20:00 tel. (058) 558 48 40
|
|
#77 |
|
Raczkowanie
|
ale wlasnie tak sie sklada, ze to ta sama ortodontka ktora opisalam powyzej
.
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Idzie sie do niego przyzwyczaic i nawet nektórym taki aparat naprawde pasuje.Koszty sa tez mniejsze a róznicy chyba nie ma....metalowy usmiech jestfajny i wcale nie jest ordynarny-oczywiscie jak sie ma delikatna twarz i ładne zabki
|
|
|
#79 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja nie miałam jakis wielkich ubytów przed zakładnaiem aparatu ale niestety zachorowała mi 7 dolna;/Dokładnie to było zapalenie korzenia- o panie dentysta to juz była dla mnie normalka kilka razy w tyg Potem to juz sie przyzwyczaiłam....a Wyciski???Hmmm...2 min i tyle...Ja zebów nie uwówalam chociaz nawet mój dentysta mówił,ze bede musiała 4....A tu nic a nic i wszystko sie w szczence pomiesciło A jak nawet masz wyrwac to teraz sa takie znieczulenia,ze nic a nic nie czujesz![]() Uwiez mi na słowo nie ma co sie bac tego proscesu przygotowywania...zakładn anie nie jest przyjemne a najgorsze w całym cyklu leczenia sa pierwsze dni jego posiadania i póxniej te dni po wymianie łuków Ale da sie przezyc kanapeczki w wagoniki i heja
|
|
|
#80 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ja słyszałam o niej tylko dobre opinie, ale, jeśli masz wątpliwości, szukaj innej pozdrawiam
|
|
|
#81 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do wyrywania zębów - to ja się właśnie znieczulenia boję najbardziej Od igieł robi mi się słabo...po ostatnich badaniach krwi dochodziłam do siebie pół godziny... Najwyżej poproszę o wyrywanie na żywca W sumie ósemki mogliby mi usunąć, bo często mi dokuczają i pewnie prędzej czy później i tak mi je usuną.Pozdrawiam
|
|
|
#82 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poprostu to sa chwilowe takie cierpienia a efekt noszenia aparatu jest jaki jest Takze warto...Na żywca?? weź nawet nie zartuj hehehe Dodam jeszcze ,ze zaraz mam wizyte u orto i to takie prerypetie nie miłe mnie czekaja ![]() Acha i daj znac co i jak u Ciebie i na jakim etapie jestes Pozdrawiam i powodzenia
|
|
|
#83 |
|
Przyczajenie
|
hej, pierwszy raz na tym forum,ale chyba bede tu czesciej zagladac
jesli chodzi o aparat to dopiero jestem na etapie wyboru ortodonty...moze slyszeliscie cos o dr Onoszko z Gdyni lub dr Kruczynskiej z Gdyni?? bo nie wiem jakiego ortodonte wybrac... boje sie w ogole tego aparatu i calej tej procedury i reakcji....mam nadzieje ze sie nie zlamie...
|
|
|
|
|
#84 |
|
Przyczajenie
|
mam pytanie aparaty które sa montowane z tylu zębów można je montować na górnych zębach ? bo z tego co tu wyczytałam to tylko na dole.... a ja wlasnie mam potrzebe zalozenia aparatu chociaz bardzo tego nie chce
i powodem nie jest krzywy zgryz, ale ząb prawdziwy który nie chce wyrosnąć ;/ i myslalam o aparacie estetycznym ale nie chce zeby byl mocno widoczny... tak samo nie chce zeby zżółkł czy cos w tym rodzaju;/
|
|
|
|
|
#85 |
|
Przyczajenie
|
aha i jeszcze jedno ktora z was nosi aparat przezroczysty i pali papierosy ? chodzi mi o to czy to ma jakis wplyw na noszenie tego aparatu bo ja pale i nie chcialabym nieprzyjemnosci....
|
|
|
|
|
#86 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Jezeli chodzi o panie przy aparacie kosmetycznym to sam aparat nie zólknie ale strasznie,zazwyczaj juz po tygodniu zólkna gumeczki i wyglada to niezbyt ładnie.Daletgo sa 2 wyjscia albo załozyc sobie aparat metalowy albo rzucic palenie,Ja wybrałam ta 2 opcje
|
|
|
|
|
|
#87 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Sa jeszcze kolejne 2 wyjscia: -nosic kolorowe gumeczki -lub samemu sobie je zakładac co tydzien,mozna je kupic na allegro: http://www.allegro.pl/item230832960_...wys_2_zl_.html lub zamowic w sklepach stomatologicznych,wtedy całe opakowanie ok chyba 1000 sztuk kosztuje 100 zl
|
|
|
|
|
|
#88 |
|
Przyczajenie
|
ahaaa
rozumiem... bedzie ciezko rzucic palenie bo to taki okropny nałóg ale wole nie palic niz miec żółte zęby. dziś ide na 9:30 do ortodontki i jeszcze sobie z nią porozmawiam czy są inne opcje oprócz aparatu.... kurde bo najgorsze jest to ze nie ma miejsca na to zeby mi prawdziwy ząb wyrósł ... no cóż dzieki dziewczynki ; *
|
|
|
|
|
#89 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny a zmienialyscie kiedys same gumczasy?? aha i czy ktoras z Was ma moze aparat kosmetyczny zamki mystique ??? bo chcialam cos zapytac . a tak przy okazji jak wygladaja kolorowe gumki na aparacie przezroczystym
![]() ![]()
|
|
|
|
|
#90 |
|
Przyczajenie
|
Hej!Jako,że jestem nowa chciałam powitać wszystkich "uczestników"
![]() |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:31.

pozdrawiam
do tego zdecydowalam sie usunac je w szpitalu gorzowskim /najbardziej zadluzonym w polsce heheh, ktory ma nieciekawa opinie ale wszystko skonczylo sie b. dobrze/ na kase chorych bo tak zabieg jednej kosztuje w granicach 400zl....no i teraz za pomaca takiego przezroczystego aparatu ktory obejmuje zeby:7,6,5,4 i ma zameczek na podniebieniu, ktory ja mialam przekrecac raz przed snem przez 20dni rozsuwam paszcze;D pierwszy tydzien byl okropny!!!! seplenienie bol....eh...teraz jestem juz po 20 dniach i jest ok bede to nosila przez pol roku pozniej zameczkowy aparacik, ktorego sie doczekac nie moge...

:P

na szczęście przekonałam się o tym jeden dzień przed wizytą kontrolną u orto. Po zmianie gumek aparat wygląda jak nowy 

Od igieł robi mi się słabo...po ostatnich badaniach krwi dochodziłam do siebie pół godziny... Najwyżej poproszę o wyrywanie na żywca 
i powodem nie jest krzywy zgryz, ale ząb prawdziwy który nie chce wyrosnąć ;/ i myslalam o aparacie estetycznym ale nie chce zeby byl mocno widoczny... tak samo nie chce zeby zżółkł czy cos w tym rodzaju;/