Panny Młode 2015 część 43- nasz sezon! - Strona 155 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-01, 12:44   #4621
MagicGirls
Zakorzenienie

Dot.: Panny Młode 2015 część 43- nasz sezon!

Cytat:
Napisane przez magda_mjt Pokaż wiadomość
No nam praktycznie 95% Rodziny i część "przyjaciół Rodziny" tak powiedziało . I jestem prawie, że pewna, że nie będą dzwonić z potwierdzeniem :P. No i mnóstwo było tekstów "na pewno będziemy, jak dożyjemy" na ten tekst mam mieszane uczucia, bo nie wiem co dalej odpowiedzieć :/.
Nam tylko Chrzesny powiedział że na 100 % ,a reszta coś w tym stylu, no ale już kilka osób dzwonilo i potwierdzilo... Ja i tak będę dzwonić do tych co nie potwierdzą telefonicznie.
Stary 2015-05-01, 12:45   #4622
farbstiftka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Normalnie ściągnęłam sobie fotki od farb i podziwiam
Bardzo podoba mi się taka kolorystyka, teraz ciekawa jestem, gdzie jeszcze taki motyw będzie się przejawiać, farb, jesteś jeszcze?
Jestem na zaproszeniach, w wieczorze panieńsko- kawalerskim, pudełku na koperty, w dekoracjach.
Jeśli chodzi o ubiór to dodatki są kobaltowe i granatowe
farbstiftka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-01, 12:48   #4623
Kinia_m
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Platanoides Pokaż wiadomość
Mój wianek na FB Ptaszarni
już się nie mogę doczekać kiedy przyjdzie!
Piękny wianek cudo

Cytat:
Napisane przez kika555 Pokaż wiadomość
hej dziewczynki! nie wiem czy mnie jeszcze pamiętacie ((
ale miałam taki kocioł w życiu, że całe wesele zeszło na drugi plan niestety ale powiedzcie mi BŁAGAM bo "obudziłam się" dwa miesiące przed ślubem i dopiero teraz będę załatwiała wszystkie formalności w kościele... to nie z późno? nie będą robili problemów? bo wszędzie jest napisane, że to robi się trzy miesiące przed ślubem... chyba się zapłaczę

nie denerwuj się... Najwcześniej 3 miesiące wcześniej możesz to załatwić, więc 2 miesiące wcześniej to tak akurat;-)

Cytat:
Napisane przez Na biurku Oli Pokaż wiadomość
... i wtedy przyszedł maj

zaczynam panikować zaczynam panikować

Do dziś goście mają potwierdzić termin. Jeszcze nikt nie zadzwonił

dziwne, aż się boję jak ja bd w stresie oczekując na potwierdzenia :-?

Cytat:
W naszym przypadku tylko jedna para potwierdziła obecność już przy wręczaniu zaproszenia, plus do dnia ślubu dzwoniłam do nich 5 razy, żeby poplotkować, więc nie było mi potrzebne ich potwierdzenie później

Najwięcej było takich, którzy przy wręczaniu nic nie mówili i do dnia ślubu nie dali znać, czy będą
Ale dotarli czy nie na ślub?
Kinia_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-01, 12:49   #4624
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Tak, nie mówię tu o takiej najbliższej rodzinie, która nie musi potwierdzać. Odebrałam pierwsze telefony, chyba z 80, prawie 100 osobowego wesela zrobi się nam zaraz z 60...
Spokojnie, najpierw dzwonią ci, którzy nie przyjdą
Cytat:
Napisane przez farbstiftka Pokaż wiadomość
Jestem na zaproszeniach, w wieczorze panieńsko- kawalerskim, pudełku na koperty, w dekoracjach.
Jeśli chodzi o ubiór to dodatki są kobaltowe i granatowe
O sali właśnie myślałam, w takim razie nie mogę doczekać się fotek

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Kinia_m Pokaż wiadomość
Ale dotarli czy nie na ślub?
Dotarli i to wszyscy, którzy wcześniej się w ogóle nie odzywali
Nie chciałam pytać, dlaczego nie dali znać, żeby nie wyszło, że mam pretensje, ale podejrzewam, że w odpowiedzi usłyszałabym: "A to trzeba było? Jadźka, ty gdzieś schowałaś to zaproszenie!", "Aaa, no tak, wiesz, zapomnieliśmy", "No ale jak, myślałem, że to oczywiste, że będę!"
Stary 2015-05-01, 12:53   #4625
Kinia_m
Rozeznanie

Cytat:
Spokojnie, najpierw dzwonią ci, którzy nie przyjdą

O sali właśnie myślałam, w takim razie nie mogę doczekać się fotek

---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

Dotarli i to wszyscy, którzy wcześniej się w ogóle nie odzywali
Nie chciałam pytać, dlaczego nie dali znać, żeby nie wyszło, że mam pretensje, ale podejrzewam, że w odpowiedzi usłyszałabym: "A to trzeba było? Jadźka, ty gdzieś schowałaś to zaproszenie!", "Aaa, no tak, wiesz, zapomnieliśmy", "No ale jak, myślałem, że to oczywiste, że będę!"
Dobrze wiedzieć bo to wiadomo trzeba potwierdzić na sali ile miejsc a ja bym się zastanawiałam czy brać ich pod uwagę czy nie.... Teraz już wiem że tak;-)
Kinia_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-01, 12:53   #4626
joasia-a
Zakorzenienie

Ola, kurde, to sporo nagle odmowilo?

Nam juz pare osób potwierdzilo, największym zaskoczeniem i radością byli znajomi z którymi w sumie teoche w ostatnim czasie utracilo sie kontakt, ich zaskoczenie a zarazem radość w oczach przy zapraszaniu i niedawno potwierdzenie ze beda

I wiem ze temat rossmana sie przewijal i pewnie nim rzygacie ale może jak jest nasz farbstifka do tego

Polecacie jakies fajne dość trwale cienie? Tal w regularnej cenie do max 40 zl? Bo skoro mam podkład, mam dobry tusz (zakupiłam milion lashes so couture mega black- jest świetny )

To jeszcze cienie by sie przydaly

I ktoras mowila o kredce do brwi, jaka gdzie co jak?
Stary 2015-05-01, 12:54   #4627
asia1905
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joasia-a Pokaż wiadomość
Farb, przepiękne!! Bardzo podoba mi die ten motyw

Asia, ja zamawiałam na ebayu, a linka nie mam jak wstawić bo jestem na weekend tylko z komorka, wracam do Krk we wtorek

OLA HEHE ten s wtedy przyszedł maj to Ci wyszedł jejku, ja nadal pamiętam Twoje rozterki z sala hehe a to juz!!

Ja się do wesela doigram nerwicy, mam chyba objawy napadów lękowych
Nie kupowałam nic wcześniej na ebay więc poszukam na allegro może uda mi się znaleźć.

Co do potwierdzeń to ja jak się do 19 lipca do nas goście nie odezwą to będę dzwonić. Spodziewam się jednak, że duża część mojej rodziny potwierdzi obecność na 18 mojej siostry, która jest 11 lipca. Uważacie, ze wypada wtedy podpytywać gości czy będą na ślubie?
asia1905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-01, 12:55   #4628
kika555
Wtajemniczenie

Cytat:
No nam praktycznie 95% Rodziny i część "przyjaciół Rodziny" tak powiedziało . I jestem prawie, że pewna, że nie będą dzwonić z potwierdzeniem :P. No i mnóstwo było tekstów "na pewno będziemy, jak dożyjemy" na ten tekst mam mieszane uczucia, bo nie wiem co dalej odpowiedzieć :/.
dokładnie u mnie to samo... a akurat na wiele osób w naszych rodzinach "plagi egipskie" spadły
a np jak ja do jednej cioci, że mam nadzieję do zobaczenia w lipcu na weselu, to ona do mnie "zobaczyć to kiedyś jeszcze na pewno się zobaczmy" :/ co to za tekst w ogóle... niech powie czy tak czy nie i do widzenia
Stary 2015-05-01, 12:56   #4629
duchaa123
Wtajemniczenie

Dzisiaj na obiadek butwinka z mlodymi listkami ziemniaczki z podsmazona wedlinka i cebulka niammm czekalam na to tyle czasu

Adrian 13.05.2013 r Gabriela 13.04.2016 r
duchaa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-01, 12:57   #4630
magda_mjt
Zakorzenienie

U mnie prawie 12, a ja wciąż w piżamie.... po śniadaniu, lekko sprawy jakieś ogarnęłam, z forum jestem na bieżąco, ale wciąż w piżamie ... No nic, wstaję, ogarniam się i coś z kwestii ślubnych trzeba ogarniać .
Stary 2015-05-01, 12:57   #4631
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez asia1905 Pokaż wiadomość
Uważacie, ze wypada wtedy podpytywać gości czy będą na ślubie?
Myślę, że to dobry pomysł, ale mogę być niewychowana i na bakier z savoir vivre
Stary 2015-05-01, 12:58   #4632
aneta_91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zonamojegomeza Pokaż wiadomość
Wczoraj staliśmy w korku na A1.
To nam się jakoś bez korków udało przemknac

Jakieś 30 minut jeszcze do celu.

Nie kasujcie zdjęć proszę. zerkne wieczorem
Stary 2015-05-01, 12:59   #4633
joasia-a
Zakorzenienie

Asia, ja zaczelam zamawiać dzięki dziewczynom hehe.. Wystarczy miec paypala i w miare wczesniej zamówić za muszki placilam 99 centów od sztuki, przesyłka za darmo za 4 muszki i 3 pary szelek wyszlo ok 30 zl.

Ja raz będę dzwonila i tak jeszcze raz do wszystkich z osobna potwierdzać na 100% jesli nie zadzwonią
Stary 2015-05-01, 12:59   #4634
Cherry_Muffin
nibyżona

Cytat:
U mnie prawie 12, a ja wciąż w piżamie.... po śniadaniu, lekko sprawy jakieś ogarnęłam, z forum jestem na bieżąco, ale wciąż w piżamie ... No nic, wstaję, ogarniam się i coś z kwestii ślubnych trzeba ogarniać .
ja w mojej pidżamce z pushennem.
zastanawiam się czy otworzyć piwo.
mam coraz gorszy humor. nie chce mi się dziś siedzieć nad magisterką, a 12 maja muszę oddać wyniki, a 22 maja chyba całość
aż mam ochotę zapalić
16.10.2017r. T ♥

Edytowane przez Cherry_Muffin
Czas edycji: 2015-05-01 o 13:02
Cherry_Muffin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-01, 12:59   #4635
oleandra123
Zadomowienie

Cytat:
... i wtedy przyszedł maj

zaczynam panikować zaczynam panikować

Do dziś goście mają potwierdzić termin. Jeszcze nikt nie zadzwonił
u mnie 65 dni do slubu i potwierdzilo mi 50 osob ale ja jestem z nimi w stalym kontakcie to i tak to wiedzialam zanim "oficjalnie" potwierdzili na aplikacji na naszej stronie slubnej (wiem ze w sumie nie musza ale mnie to jara strasznie)

Cytat:
Ej, a to nie jest czasem tak, że ludzie przy rozdawaniu zaproszeń mówią "na pewno będziemy/ od razu potwierdzamy" (zwłaszcza Rodzina), więc automatycznie wnioskują, że nic już potwierdzać nie muszą (a my mimo wszystko obstawiamy, że to było takie o gadanie, a bliżej imprezy faktycznie potwierdzą i czekamy, czekamy, czekamy....) bo ja mam wrażenie, że tak to mocno działa. Jedna strona czuje, że już potwierdziła i nie musi nic robić, a druga strona czuje, że pierwsza rzuciła tylko, że wpadnie, ale na 100% nie potwierdziła :P.
mi maja niby oficjalnie potwierdzic do 1 czerwca ale Ci ktorych nie jestem pewna i z ktorymi nie widze/nie rozmawiam na co dzien i tak bede dzwonic w przyszlym tygodniu zeby chociaz wstepnie wiedziec. To jest tylko jakies 10-15 osob, ale problem jest taki, ze my mamy gorny limit 100 osob a liste chyba ze 150 wiec im szybciej ktos mi oficjalnie odmowi tym szybciej moge zadzwonic do tych z listy rezerwowej (ktorzy sa rownie wazni ale musiala byc jakas selekcja).
oleandra123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-01, 13:02   #4636
duchaa123
Wtajemniczenie

A nam potwierdzilo 107 na 140 zaproszonych no zobaczymy czy ktos jeszcze sie odezwie

Adrian 13.05.2013 r Gabriela 13.04.2016 r
duchaa123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-01, 13:05   #4637
starry_eyes
Wtajemniczenie

dzień dobry

Cytat:
Przyszly mi muszki dla moich siostrzeńców, zamowilam 4, mam trzech siostrzeńców, nadal nie wiem które wybrac hehe :P
Ale będą słodko wyglądać!

Cytat:
Napisane przez duchaa123 Pokaż wiadomość
Hej juz maj jak fajnie jutro jedziemy zakupic kolejna czesc garderoby dla tz . I w koncu trzeba sie rozejrzec za garniaczkiem dla syna mam taki plan kupic mu niebieski garnitur z muszka i do tego niebieskie trampki co myslicie ?
Jak dla mnie super

starry_eyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-01, 13:05   #4638
viva91
na przekór do celu

Zmienię temat, bo przypomniało mi się, jak pisałyście o tubach z płatkami.

Ja się tym nie zajmowałam, w nawale spraw do załatwienia nawet zapomniałam o istnieniu tub, podejrzewałam, że jedynie ryż czy grosiki będą, a tu zonk, wychodzę z kościoła i stoję w deszczu płatków
Goście sami ogarnęli temat A ktoś tu chyba pytał, w czyjej gestii to leży.

Kościelny później dostał butelkę weselnej za posprzątanie ich
Stary 2015-05-01, 13:06   #4639
asia1905
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że to dobry pomysł, ale mogę być niewychowana i na bakier z savoir vivre
Raczej jestem pewna, że większość gości sama o to zagada albo potwierdzi wraz z potwierdzeniem na 18, ale jak kogoś bardzo nie będę pewna to podpytam.
Cytat:
Napisane przez oleandra123 Pokaż wiadomość
u mnie 65 dni do slubu i potwierdzilo mi 50 osob ale ja jestem z nimi w stalym kontakcie to i tak to wiedzialam zanim "oficjalnie" potwierdzili na aplikacji na naszej stronie slubnej (wiem ze w sumie nie musza ale mnie to jara strasznie)

mi maja niby oficjalnie potwierdzic do 1 czerwca ale Ci ktorych nie jestem pewna i z ktorymi nie widze/nie rozmawiam na co dzien i tak bede dzwonic w przyszlym tygodniu zeby chociaz wstepnie wiedziec. To jest tylko jakies 10-15 osob, ale problem jest taki, ze my mamy gorny limit 100 osob a liste chyba ze 150 wiec im szybciej ktos mi oficjalnie odmowi tym szybciej moge zadzwonic do tych z listy rezerwowej (ktorzy sa rownie wazni ale musiala byc jakas selekcja).
Macie stronę ślubną?
Cytat:
Asia, ja zaczelam zamawiać dzięki dziewczynom hehe.. Wystarczy miec paypala i w miare wczesniej zamówić za muszki placilam 99 centów od sztuki, przesyłka za darmo za 4 muszki i 3 pary szelek wyszlo ok 30 zl.

Ja raz będę dzwonila i tak jeszcze raz do wszystkich z osobna potwierdzać na 100% jesli nie zadzwonią
Ja jestem zacofana jeżeli chodzi o zakupy z zagranicy i mimo wszystko się obawiam poszukam na allegro, a jak będzie drogo lub nie będzie to może się odważę
Stary 2015-05-01, 13:12   #4640
193b1b6e1ddfcb4e7f6608e02b30ba9b0746877a_687197910e488
Konto usunięte

Antywirusa mam cały czas

Cytat:
Napisane przez MartusiaWu Pokaż wiadomość
jakieś dziadostwo przypadkiem zainstalowałaś widocznie do przeglądarki, sprawdź co masz doinstalowane we wtyczkach i rozszerzeniach opery
no właśnie o to chodzi, że w menu Opery nie ma zakładki rozszerzenia

Cytat:
Napisane przez asica_ Pokaż wiadomość
Schmett, opery nie znam, ale spróbuj zainstalować jeszcze raz adblocka, może pomoże

i ściągnij adwcleaner, usuwa wszystkie dziadostwa, niepotrzebne dodatki itp.
ściągnęłam tego adwcleanera, właśnie robi skan.
Dzięki

Cytat:
Napisane przez farbstiftka Pokaż wiadomość
w ogóle zapomniałam Wam pokazać moje duperelki tylko menu jest do dopracowania, ale zajmę się tym po spotkaniu z managerką.
Ale piękne
I jakie pyszne menu
193b1b6e1ddfcb4e7f6608e02b30ba9b0746877a_687197910e488 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-01, 13:19   #4641
magda_mjt
Zakorzenienie

Zbieram się na sklepy . Mam misję- znaleźć jakąś super kiecę dla Mamy . Kupiłyśmy jej fajną w PL, pudrowy róż, z szarymi wykończeniami- bardzo ładna . Ale po 2 czy 3 dniach Mama przyszła i mówi "wiesz co? jednak nie widzi mi się ta sukienka, jak tak wisi w szafie na wieszaku, to wygląda jak piżamowata".............. czyli jak dobrze by w niej nie wyglądała i tak nie będzie zadowolona . Akcja szukania zastępstwa- w toku . Wczoraj widziałam świetną w TKmaxx, ale na mnie była ciasna w biuście, więc na Mamę tym bardziej . Dzisiaj podbijam do innego TKmaxx'a, a jak tu nic nie znajdę, to jutro M obiecał, że pojedziemy do wioski outletowej pod Londynem , tam przeważnie są fajne rzeczy, a przede wszystkim cudne ceny (to tam kupiłam sukienkę dla Siostry przecenioną ze 110 funtów na 10 ).
Stary 2015-05-01, 13:22   #4642
joasia-a
Zakorzenienie

Magda, a czy ta pudrowo rozowa z szarym nie byla kupiona w świcie na 1 piętrze? Taka z aplikacjami szarej koronki jakby na pidrowym różu i dol szary, lekko puszczony, rozkloszowany? Podobała mi sie bardzo taka ost w świcie i mówiłam o niej mamie ale mama dopiero ok 7 czerwca będzie
Stary 2015-05-01, 13:27   #4643
oleandra123
Zadomowienie

Cytat:
Raczej jestem pewna, że większość gości sama o to zagada albo potwierdzi wraz z potwierdzeniem na 18, ale jak kogoś bardzo nie będę pewna to podpytam.

Macie stronę ślubną?

Ja jestem zacofana jeżeli chodzi o zakupy z zagranicy i mimo wszystko się obawiam poszukam na allegro, a jak będzie drogo lub nie będzie to może się odważę
Siiiiiii, mamy My nie mamy tradycyjnych zaproszen, jako, ze nie mamy rodziny, poza bardzo najblizsza, na weselu, sami przyjaciele, a im sa obojetne tradycyjne zaproszenia, a tutaj maja wszystkie informacje w jedym miejscu.

Tutaj mozecie obejrzec pierwsza strone
Stary 2015-05-01, 13:30   #4644
joasia-a
Zakorzenienie

Cytat:
Siiiiiii, mamy My nie mamy tradycyjnych zaproszen, jako, ze nie mamy rodziny, poza bardzo najblizsza, na weselu, sami przyjaciele, a im sa obojetne tradycyjne zaproszenia, a tutaj maja wszystkie informacje w jedym miejscu.

Ciekawe rozwiązanie
Stary 2015-05-01, 13:32   #4645
asia1905
Zakorzenienie

Cytat:

w takim wypadku to dobry pomysł
Stary 2015-05-01, 13:34   #4646
magda_mjt
Zakorzenienie

Cytat:
Magda, a czy ta pudrowo rozowa z szarym nie byla kupiona w świcie na 1 piętrze? Taka z aplikacjami szarej koronki jakby na pidrowym różu i dol szary, lekko puszczony, rozkloszowany? Podobała mi sie bardzo taka ost w świcie i mówiłam o niej mamie ale mama dopiero ok 7 czerwca będzie
Nie, nie, na Krakowskiej, u góry, w takim sklepie zaraz obok Natury (nie znałam wcześniej nazwy, teraz w PL zobaczyłam dopiero, że ma na sobie szyld też z nazwą Vissavi, a to mi się i w Rze i Krk rzuciło w oczy ). Ale na ich stronce nie ma tej sukienki . Pudrowy róż, z krótkimi rękawkami, w talii pasek pudrowy, rozkloszowana, jakby dwie warstwy są dołu i lamówka dołu szara , całość pudrowa gładka, bez faktury ani wzorków. Ogólnie bardzo fajna, ale Mamie się jednak odwidziała....
Stary 2015-05-01, 13:36   #4647
starry_eyes
Wtajemniczenie

Siadłam wreszcie do rozcinania zaproszeń i się okazało, że są źle wydrukowane ;( Jak to możliwe, że na komputerze mam inne marginesy, a wydrukowali mi inne, skoro miałam w pdfie zapisane i teraz mi się nie złożą równo

starry_eyes jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-01, 13:39   #4648
oleandra123
Zadomowienie

Cytat:
Ciekawe rozwiązanie
Cytat:
w takim wypadku to dobry pomysł

I w ogole na tej stronie mamy jedna sekcje gdzie mamy zdjecia z wszystkimi zaproszonymi (my oboje + rozne grupy, pary itd) z wyjazdow, spotkan, kolacji itp i wszyscy mi mowili, ze to super pomysl, bo im sie bardzo milo zrobilo i fajnie tak zobaczyc te zdjecia jeszcze raz (choc na facebooku sa oczywscie, ale to nie to samo). Mialam pomysl zeby na weselu wywolac wlasnie te zdjecia i powiesic, zeby kazdy sie mogl znalesc, ale stwierdzam, ze za duzo kombinowania, zeby wywolac, powiesic, znalesc cos fajnego co powieszenia, i na stronie bedzie fajniej to wygladalo Chcialabym, zeby moi zaproszeni czuli, ze chce zeby tam byli z nami w tym dniu, bo nikogo nie zapraszamy "bo wypada"

EDIT
Dodam jeszcze ze ta stronka jest za darmo, a pozniej ja personalizujesz jak chcesz, zaplacilam tylko bodajze 5 euro za ustawienia prywatnosci, zeby tylko Ci co znaja haslo mogli wejsc

Edytowane przez oleandra123
Czas edycji: 2015-05-01 o 13:41
Stary 2015-05-01, 13:42   #4649
aga99792
Zakorzenienie

Hejhej
Zadam pytanie calkiem nieslubne I moze kontrowersyjne ale chcialabym wiedziec a co
Na kogo bedziecie glosowac w wyborach prezydenckich i dlaczego?
aga99792 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-01, 13:46   #4650
magda_mjt
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez starry_eyes Pokaż wiadomość
Siadłam wreszcie do rozcinania zaproszeń i się okazało, że są źle wydrukowane ;( Jak to możliwe, że na komputerze mam inne marginesy, a wydrukowali mi inne, skoro miałam w pdfie zapisane i teraz mi się nie złożą równo
Ooo i co teraz?

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości